Ahvenanmaa ja suomenkieli

Turisti_kotimaassa

Kertokaa uskaltaako suomenkielinen mennä Ahvenanmaalle. Laivamatkat ja majoitus on varattuna mutta on vielä mahdollista peruakin. Olemme eläkeläispariskunta ja ensimmäistä kertaa menossa sinne. Emme kuitenkaan halua turhaa mielipahaa jos siellä huudellaan finnjäveliksi ja vielä pahemmaksikin. Onko joku käynyt tänä kesänä eli onko nykypäivän tilanne tiedossa?

17

2154

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • osa.Ruotsia

      Voi olla että finneä katsotaan siellä kuin halpaa makkaraa.

    • Ahvenanmaalle

      Tervetuloa tänne! Olen asunut täällä parikymmentä vuotta, eikä kukaan koskaan ole minua äidinkieleni takia kiusannut. Samaa sanovat muutkin täällä asuvat suomenkieliset. Siis tervetuloa kauniiseen maakuntamme !

      • bättre.folk_

        Asukas on eri tilanteessa kuin satunnaisesti käyvä ulkomaalainen.


      • finnjeeveli
        bättre.folk_ kirjoitti:

        Asukas on eri tilanteessa kuin satunnaisesti käyvä ulkomaalainen.

        entäpä suomalainen?


      • Turisti_kotimaassa

        Kiitos vastauksesta. Luonto ja historia kiinnostaa, mitä löytyisi väliltä Långnäs-Maarianhamina? Kastelholmassa ajateltiin käydä mutta kaikista muistakin nähtävyyksistä ollaan iloisia. Mantereelta tulleista vierailijoista ei valitettavasti kukaan kommentoinut.


    • Oskar-i-olematon

      Välkommen till Kongo :D

    • 7865

      Suomenkielinen pärjää mainiosti, jos osaa puhua ruotsia.

    • BorelioosikoTuliaisena

      Neuvoisin tuota aloittapariskuntaa ottamaan selvää punkkitilanteesta ja onko he varautuneet rokotuksilla sillä punkkeja vilisee koko saari ja olisi ikävää jos matkamuistona olisikin punkin aiheuttama sairaus. Pientä ihmettelyä herättää sekin miksi punkeista ei varoiteta missään matkailumainonnassa vaikka punkki on varrallisin elikko maakunnassa ? Monikaan ei tajua että tuommoinenkin vaara olisi mahdollista niin kauniilla saarella mitä mainoksissa on annettu ymmärtää.

      • Turisti_kotimaassa

        Borrelioosin voi valitettavasti saada mantereeltakin. Tarkemmat punkkialueet on THL:n sivuilla. Puutiaisaivokuumeeseen sairastui viime vuonna koko maassa 63 henkilöä. Tauti on tosin vakava mutta ei se rokotekaan ole ihan vaaraton. Ahvenanmaalla asuvat on joskus neuvoneet vetämään sukat housunlahkeiden päälle, en tiedä estääkö se punkkeja kiipeilemästä.
        Missään nimessä ei saa näyttää persettä, siihenhän se punkki hyppää heti!


    • vain.käynti.satamassa

      Siis on parempi kiertää alue kaukaa.

    • skönäri

      Ei saasta mitä naurettavaa horseshittiä. "Kannattaa varautua rokotuksella." Eiköhän ne punkit saa punkkipihdeillä pois ellei ole kädetön. Kyllä Ahvenanmaalla englannilla pärjää ja jos ei ymmärrä nii näytä persettä.

      • PitääOllaJärkeä

        Minusta naurettavaa ei ole sairaudet mitä punkeista saa ja jopa yksi punkki saattaa olla kohtaloksi kun sattuu semmoisen saamaan ja punkin poistaminenkaan ei aina ole yksinkertainen toimenpide.
        Ahvenanmaalla on paljon ihmisiä jotka ovat sairastaneet porelioosin ja tavallisesti siellä rokotetaan kaikki aivokuumetta vastaan koska se on jo vaarallinen sairaus.


    • Anonyymi

      Perheemme on elokuussa ennen koulujen alkua matkalla Ahvenanmaalle mökkeilemään jo kuudetta kesää peräkkäin. Aina on viihdytty. Ruotsia pyrimme puhumaan, mutta Ahvenanmaa on muuttunut mainettaan monitahoisemmaksi paikaksi, aika monella on juuret Suomessa mannermaan puolella ja kaksikielisyys hallussa. Matkailu on saarimaakunnalle myös tärkeä elinkeino, joten mannersuomalaisia matkailijoita ei ole hyljeksitty näinä kahtena koronakesänä.

      Kohteliasta on toki edes yrittää vähän ruotsia puhua.

      Havaintonani myös, että maahanmuuttajia muualta maailmasta on alkanut löytää Ahvenanmaallekin. Väestön vaihtuvuus tilastojen mukaan vastaa Suomen alueista lähinnä vain Helsinkiä, jossa jatkuvasti uusien tulokkaiden osuus on syntyperäisiä suurempi.

      Sisäsiittoinen Ahvenanmaa ei siis todellakaan ole. Viikingit ovat kuolleet sukupuuttoon.

      • Anonyymi

        Vuosisataista sisäsiitoisuutta on turha yrittää kieltää. Samaa on Suomen puolellakin mutta lievempänä. Yksi erikoisuus on se, että asevelvollisuutta ei ole. Alue on rauhanaikana demilitarisoitu mutta sodan aikana ei. Jopa Ruotsi hyökkäsi Ahvenanmaalle 1918 kun se yritti käyttää hyväkseen Suomen sisäistä sekasortoa ja kaapata alueen itselleen. Kansainliitto päätti että aluetta ei luovuteta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vuosisataista sisäsiitoisuutta on turha yrittää kieltää. Samaa on Suomen puolellakin mutta lievempänä. Yksi erikoisuus on se, että asevelvollisuutta ei ole. Alue on rauhanaikana demilitarisoitu mutta sodan aikana ei. Jopa Ruotsi hyökkäsi Ahvenanmaalle 1918 kun se yritti käyttää hyväkseen Suomen sisäistä sekasortoa ja kaapata alueen itselleen. Kansainliitto päätti että aluetta ei luovuteta.

        "Vuosisataista sisäsiitoisuutta on turha yrittää kieltää. "

        Luottaisin mieluummin tilastoihin kuin sinun luuloihisi.

        "Ahvenanmaan väestöstä 10 619 asuu syntymäkunnassaan, 8 195 on syntynyt jossain toisessa Ahvenanmaan kunnassa, muualla Suomessa syntyneitä on 5 598, Ruotsissa syntyneitä 2 359 ja muissa maissa syntyneitä 2 145 henkeä (tiedot vuodelta 2014). Muut maat, joissa syntyneitä Ahvenanmaalla asuu vähintään sata henkeä olivat Latvia, Romania, Viro, Thaimaa ja Iran. Ahvenanmaalaisista 26 079 oli Suomen ja 1 257 Ruotsin kansalaisia. Yli sadan hengen suuruisia ulkomaiden kansalaisten ryhmiä olivat Liettuan, Romanian, Viron ja Thaimaan kansalaiset."
        (Wikipedia)

        Mitä demilitarisointiin tulee, sen sopivat suurvallat jo Krimin sodan aikoihin, ja päätöksen purkuun tarvitsisi enemmän kuin Suomen oma yksipuolinen ilmoitus.

        Mitä asevelvollisuuden puuttumiseen tulee, en olisi siitä kateellinen enkä huolissani, sillä käytännössä asevelvollisuutta ei ole pitkään ollut manner-Suomessakaan. Ahvenanmaa on asiassa pikemmin edelläkävijä, kun sillä ei pakollista asevelvollisuutta tuputeta. Toki monet ahvenanmaalaiset nuoret käyvät Suomen armeijan vapaaehtoisina.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      13442
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe