Dublin sopimus muistutusta

fakta-on-faktaa

Suuri joukko ihmisiä pyrkii väittelemään kaikilla mahdollisilla netin palstoilla turvapaikkahakemusten käsittelyä koskevasta Dublin-asetuksesta.

Tavallisin virhe on väittää, että Dublin-asetus velvoittaisi turvapaikanhakijan ilmoittautumaan sen sopimusmaan viranomaisille, johon hän ensimmäiseksi saapuu. Ei velvoita. Kansainväliset sopimukset velvoittavat vain sopimusmaita ja niiden viranomaisia. Sopimuksilla määritellään eri maiden viranomaisten välinen vastuunjako ja toimivalta, mutta kansallisesta lainsäädännöstä poiketen sopimukset eivät aseta yksittäisille ihmisille mitään velvollisuuksia.

Dublinin sopimus tuli voimaan vuonna 1997. Tarkoituksena oli mahdollisimman nopeassa järjestyksessä määritellä se, mikä EU:n jäsenvaltio on velvollinen käsittelemään pakolaisen turvapaikka-anomuksen. Yleensä tuoksi valtioksi määriteltiin se maa, jonka kautta pakolainen oli tullut EU:n alueelle.

Alkuperäiseen sopimukseen on myöhemmin tehty useita muutoksia.
Vuonna 2013 voimaan astuneessa Dublin III -säädöksessä tuo vastuullinen maa määritellään seuraavasti: ensimmäinen jäsenvaltio, jossa pakolaisen sormenjäljet on tallennettu tai jossa hän on jättänyt turvapaikka-anomuksen.

Pakolaisella on siis mahdollisuus – ja oikeus – pyrkiä siihen maahan, mihin hän haluaa turvapaikka-anomuksen jättää.

Vaikka hän olisi kyvytön itse jatkamaan matkaansa, hänellä on silti vielä oikeuksia: turvapaikka-anomuksen käsittelijäksi voi tulla maa, jossa pakolaisella jo valmiiksi on perheenjäseniä ja sukulaisia.

Dublinin sopimuksen päämääränä on nopeuttaa turvapaikkakäsittelyä ja ehkäistä saman henkilön vaeltaminen maasta maahan jättämään useita turvapaikka-anomuksia. Sopimuksella toki pyritään estämään katteettomien turvapaikka-anomusten jättäminen, mutta sillä ei millään muotoa pyritä estämään kotinsa ja kotimaansa jättänyttä pakolaista saamasta kansainvälistä suojelua.

Suomikaan ei siis nykyisessä tilanteessa riko Dublinin säädöstä. Suomi noudattaa kansainvälisiä sopimuksiaan, ottaa pakolaiset vastaan hyvässä järjestyksessä ja käsittelee heidän turvapaikka-anomuksensa, kuten kuuluu.

Itse sopimus löytyy tuolta:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0604&from=FI

39

1446

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fakta-on-faktaa

      Henkilö, joka hakee turvapaikkaa, ei oleskele maassa laittomasti.

      Pakolaissopimuksen 31. artiklan ja Suomen rikoslain (17.luku 7 §) mukaan pakolaista ei tule rangaista luvattomasta maahantulosta. Sillä, saapuuko turvapaikanhakija oikeilla tai väärennetyillä papereilla, ei ole vaikutusta mahdollisen suojelun myöntämiseen.

      Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista suurimmalla osalla ei ole passia tai muuta henkilöllisyyttä pitävästi todistavaa asiakirjaa. Pakolaisuudessa eläminen tai turvapaikanhakijaksi lähteminen ei kuitenkaan ole laitonta.

      Pakolaissopimukseen sekä Suomen ulkomaalais- ja perustuslakeihin sisältyvän palautuskieltosäännön (non-refoulement) mukaisesti ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa vaino, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

      Palautuskiellon periaatetta on noudatettava riippumatta siitä, onko henkilöllä vaadittavat asiakirjat vai ei.

      Pakolaisten oikeusasemaa koskeva YLEISSOPIMUS
      Geneve 28 päivänä heinäkuuta 1951

      http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1968/19680077/19680077_2

      • IslamHELVETTIINSuomesta

        "Pakolaissopimukseen sekä Suomen ulkomaalais- ja perustuslakeihin sisältyvän palautuskieltosäännön (non-refoulement) mukaisesti ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa vaino, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu."

        Eli pitääkö suomalaisten vain hyväksyä se että tänne tulleet muslimit saavat vapaasti vainota, kiduttaa, raiskata ja harjoittaa epäinhimillistä kohtelua suomalalaisia kohtaan, koska Islam niin heitä siihen kehottaa? Vaikka ehkä joki laki suojelisikin, mielisairas suvakkivalta auttaa terroristeja tuhoamaan suomalisten elämän.


      • fldhgfq

        KokoomusTROLLI valehtelee taas notta korvat heiluvat.


      • Ei_tarvitse
        IslamHELVETTIINSuomesta kirjoitti:

        "Pakolaissopimukseen sekä Suomen ulkomaalais- ja perustuslakeihin sisältyvän palautuskieltosäännön (non-refoulement) mukaisesti ketään ei saa palauttaa alueelle, jossa häntä uhkaa vaino, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu."

        Eli pitääkö suomalaisten vain hyväksyä se että tänne tulleet muslimit saavat vapaasti vainota, kiduttaa, raiskata ja harjoittaa epäinhimillistä kohtelua suomalalaisia kohtaan, koska Islam niin heitä siihen kehottaa? Vaikka ehkä joki laki suojelisikin, mielisairas suvakkivalta auttaa terroristeja tuhoamaan suomalisten elämän.

        Rikollinen käyttäytyminen on tietenkin kiellettyä edesvastuun uhalla.
        Suomen lakeja pitää tietenkin noudattaa.


      • Anonyymi

        Dublin-sopimus ei toimi ja Suomi on sinisilmäinen

        Terrorimurhista vangittujen marokkolaismiesten taustalta on löytynyt erikoinen historia Saksasta. He ovat tulivat sinne pakolaisina ja syyllistuivät rikoksiin, mutta heitä ei kirjattu turvapaikanhakijoiksi (korjattu klo 12:15). He muuttivat Suomeen ja täällä heidät kirjattiin turvapaikanhakijoiksi. Saksa, Tanska, ja Ruotsi työnsivät kylmästi nämä henkilöt Suomeen Dublin-sopimuksen vastaisesti. Miten Suomi reagoi tähän? Lähetetäänkö noottia ja korvauskannetta. Epäilen, että ei edes harkita.

        Tämä tarina paljastaa, että Dublin-sopimus, jonka mukaan pakolainen tulisi kirjata siinä turvallisessa maassa, johon hän ensin saapuu, ei toimi EU:ssa. Dublin-sopimusta ei noudeta edes sellaisissa maissa kuin Saksa, Tanska ja Ruotsi. Kun he ovat saapuneet tänne pussin perälle, josta ei pääse enää jatkamaan matkaa, niin Suomi kirjaa heidät pakolaisiksi. Nyt on kaiketi tullut myös päättäjille selväksi, että Suomen ei tarvitsisi tehdä niin. Itse asiassa se on Dublin-sopimuksen vastaista toimintaa. Sillä luodaan vahva vetovoimatekijä tähän maahan. Kuten presidentti Niinistö sanoi, niin kaikki jotka osaavat sanoa ”asylum” otetaan sisään meidän systeemiin.

        Kun muut EU-maat jättävät noudattamatta Dublin-sopimusta omien etujensa vuoksi, niin Suomi rikkoo sopimusta saadakseen kohtuuttomia rasitteita: taloudellisia kustannuksia, terrorismiriskin, ja yhteiskunnallista vastakkainasettelua. Kysymys kuuluu, miten meidän poliittiset päättäjämme voivat olla näin sinisilmäisiä ja toimia oman maan etujen vastaisesti, vaikka siihen ei ole mitään syytä? Käsitykseni on, että Sipilää, Orpoa ja Risikkoa ohjaa mediassa esiintyvä paine toimia tällä tavalla. Jos he muuttavat pakolaisten käsittelyä jollakin tavalla, niin he myöntävät, että he tekivät pahoja arviointivirheitä.

        Nyt asia yritetään lakaista tiedustelulain pikaisen uusinnan alle. Se on savuverho, jonka avulla suunnataan katse pois todellisesta ongelmasta: miksi Suomi otti ja ottaa edelleen pakolaisia turvallisista maista, kun mikään sopimus ei siihen pakota? Vaihtoehtona olisi ottaa pakolaiset Lähi-idän leireiltä, jolloin kaikki voimavarat voitaisiin suunnata oikeiden pakolaisten kotouttamiseen eikä sen tutkimiseen, onko nämä henkilöt lainkaan pakolaisia. On muistettava, että maailman pakolaisleireillä on kymmeniä miljoonia pakolaisia, joten heistä ei ole pulaa. Kaikille halukkaille maille riittää. Se, että joku henkilö on selvinnyt maamme rajalle, ei tarkoita, että hän olisi suurimassa avun tarpeessa. Pikemminkin päinvastoin.

        Kuten olen sanonut, niin ne henkilöt, jotka loivat ongelmat, eivät yleensä pysty myöntämään syyllisyyttään eikä korjaamaan ongelmia. Suomen pakolaispolitiikkaa ei saada kuntoon paikkaamalla, vaan se on tehtävä kokonaan uusiksi. Siihen tarvitaan uudet päättäjät. Kellot soivat poliitikoille Sipilä, Orpo ja Risikko. Vai soivatko? Sen päättävät äänestäjät seuraavissa vaaleissa. Suomessa hallitus hallitsee ja päättäjät eivät väisty, ennen kuin heidät äänestetään ulos. Ennen sitä ei tapahdu mitään muutosta, mutta poliittisessa kentässä arvatenkin kuohuu.


      • Anonyymi

        Ilta-Sanomat uutisoi (22.1.2018) Suomeen muista EU-maista palautettavista jopa tuhansista turvapaikanhakijoista. Heidät palautetaan Suomeen Dublin-asetuksen nojalla, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään siinä maassa, johon hakija on ensimmäisenä rekisteröitynyt.


        Tuhansien turvapaikanhakijoiden kohdalla ensimmäinen rekisteröintipaikka oli Tornio, johon turvapaikanhakijat saapuivat Euroopan läpi.

        EU:n sääntöjä ei noudateta kuin Suomessa

        Perussuomalaisten mukaan tällaista ongelmaa ei olisi, jos kaikki maat noudattaisivat Dublin- ja Schengen-sopimuksia.

        – Jos Schengen-maat noudattaisivat sääntöjä, Suomeen ei pitäisi päästä turvapaikanhakijoita muualta kuin Venäjältä. Kreikan ja Suomen välissä sijaitsevat EU-maat eivät ole pysäyttäneet laittomasti liikuskelevia, vaikka Schengen-sääntöjen puitteissa niillä olisi ollut siihen velvollisuus, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomauttaa.

        Turvapaikanhakijoiden päästäminen EU:n ulko- ja sisärajojen yli rekisteröimättä on Halla-ahon mukaan tarkoituksellista vastuunpakoilua.

        – Tämä on ymmärrettävää, koska Dublin-asetuksen nojalla niille olisi syntynyt vastuu kyseisistä henkilöistä. Koska Suomi mallioppilaana päästi turvapaikanhakijat maahan ja otti heiltä vastaan turvapaikkahakemuksen, Suomi on heistä vastuussa. Pelkään pahoin, että koska palauttaminen kotimaahan on hankalaa tai mahdotonta, he jäävät Suomeen maailman tappiin asti, Halla-aho ennustaa.

        Suomen hyväuskoisuus kaatuu niskaan

        Perussuomalaisten kansanedustajat Juho Eerola ja Mika Raatikainen ovat Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla. Heidät tavoitettiin Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta Tukholmasta, jossa he käsittelivät omien sanojensa mukaisesti näitä asioita pohjoismaisten veljespuolueiden kanssa.

        – Muiden maiden Dublin-sopimuksen noudattamatta jättäminen kaatuu taas hyväuskoisen Suomen niskaan. Kansanedustajia ei vuonna 2015 alkaneen kriisin aikaan kuunneltu, vaan ministeriryhmä vain kehui saavutuksiaan. Ulkomaalaispoliisissa ja Lähi-idässä töitä tehneenä en voi kuin ihmetellä Suomen lapsellista hyväuskoisuutta. Nyt on aika herätä. Suomi ei saa muuttua taistelutantereeksi, Raatikainen lataa.

        Eerola huomauttaa, että kansanedustajat antoivat konkreettisia esityksiä siirtolaiskriisiin ratkaisemiseksi, mutta niitä ei kuunneltu.

        – Dublinin sopimusta tulkittiin väärin. Hakemuksia ei olisi tullut ottaa vastaan Suomessa, vaan sulkea raja turvapaikanhakijoilta loppukesästä 2015, kuten jo silloin sanoin, Eerola huomauttaa.

        – Suomella ei olisi ollut juridista estettä käännyttää turvapaikanhakijoita takaisin turvalliseen maahan – Ruotsiin. Kun henkilö päästetään rajan yli sanomaan ”asylum”, peli on menetetty.

        Perussuomalaisten ratkaisu: Käännytys rajalla

        Perussuomalaiset näkevät, että Suomen kannalta välttämätön vaihtoehto on ottaa rajatarkastukset kaikilla rajoilla käyttöön ja evätä turvapaikanhakijan pääsy maahan, koska hän tulee turvallisesta rajanaapurista.

        – Ainoa keino tässä tilanteessa on ottaa käyttöön rajavalvonta ja pysäyttää turvapaikanhakijat rajalle. Tälle ei ole yksiselitteisiä kansainväliseen tai EU-oikeuteen perustuvia esteitä, Halla-aho toteaa.

        – Jos sanoo ”asylum” rajalla, rajamies kertoo, että Ruotsista voi hakea suojelua ja osoittaa sormella Haaparannan poliisilaitosta.

        Perussuomalaiset olisivat valmiita purkamaan rajatarkastukset, kun yhteisiä pelisääntöjä taas noudatettaisiin.

        – Se, että Suomi päästää sisään Ruotsista tulevat turvapaikanhakijat on ongelma vain siksi, että muut maat eivät noudata Schengenin rajasääntöä, ja että Dublin-menettely ei tämän vuoksi toimi Sitten, kun Schengen- ja Dublin-sääntöjä taas noudatetaan, sisärajatarkastuksia ei tarvita.


    • Mogadishu-Teslat

      Höpön jöpön kokkeli koittaa taas vedättää. Suomen rajavartijan ei tarvitse ottaa asylum-vonkaajaa turvallisen Dublin-maan esim. Ruotsin rajalta Suomen puolelle, vaan hän voi pyytää tätä kääntymään ja astelemaan turvallisen oleskelumaansa Ruotsin viranomaisten pakeille hakemaan turvapaikkaa. Turvallisesta maasta ei tarvitse ottaa pakolaisia vastaan, vaan hakemukset voidaan käsitellä tässä turvallisessa oleskelumaassa. Eri asia jos porvarihallituksen sisäministeri kokoomuksen Petturi Orpo halusi massainvaasion iphonemiehet tänne 2015 alkaen pakolaisbisneksien perustaksi ja siksi Ruotsista kuljetettiin busseilla nuoria mamumiehiä Suomeen varusmiesten turvatessa arvolähetystä joka tuottaisi miljardeja euroja veronmaksajien piikkiin kokkelien eturyhmille ns. Mogaeishu-Teslaväelle. Ja tulihan niitä veronmaksajien kustantamia Tesloja kokoomuksen eturyhmille ja bisnes pyörii edelleen.

      • faktaa-asiasta-tässä

        Miksi turvapaikanhakijoita ei käännytetä takaisin Ruotsiin?

        Jos henkilö hakee Suomesta turvapaikkaa, tulee hänen hakemuksensa käsitellä ja hänet majoitetaan vastaanottokeskukseen. Menettely alkaa hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan maan selvittämisellä. Perusteet tähän on lueteltu EU:n vastuunmäärittämisasetuksessa eli niin sanotussa Dublin-asetuksessa. Ruotsi on vastuussa hakemuksen käsittelystä vain, jos jokin asetuksessa luetelluista perusteista soveltuu hakijan tilanteeseen. Lisäksi Ruotsi on velvollinen ottamaan hakijan takaisin, jos hän on ennen Suomeen tuloaan hakenut turvapaikkaa Ruotsista ja Ruotsi on vastuussa hakemuksen käsittelystä. Pelkästään sillä perusteella, että henkilön tiedetään tulleen Ruotsin kautta, häntä ei voida käännyttää takaisin Ruotsiin. Pelkkä EU:n sisärajojen kautta tapahtuva kauttakulku ei tuo maalle vastuuta turvapaikanhakijasta.

        lähde: Intermin / Suomen laki /


      • Nolaat_itsesi
        faktaa-asiasta-tässä kirjoitti:

        Miksi turvapaikanhakijoita ei käännytetä takaisin Ruotsiin?

        Jos henkilö hakee Suomesta turvapaikkaa, tulee hänen hakemuksensa käsitellä ja hänet majoitetaan vastaanottokeskukseen. Menettely alkaa hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan maan selvittämisellä. Perusteet tähän on lueteltu EU:n vastuunmäärittämisasetuksessa eli niin sanotussa Dublin-asetuksessa. Ruotsi on vastuussa hakemuksen käsittelystä vain, jos jokin asetuksessa luetelluista perusteista soveltuu hakijan tilanteeseen. Lisäksi Ruotsi on velvollinen ottamaan hakijan takaisin, jos hän on ennen Suomeen tuloaan hakenut turvapaikkaa Ruotsista ja Ruotsi on vastuussa hakemuksen käsittelystä. Pelkästään sillä perusteella, että henkilön tiedetään tulleen Ruotsin kautta, häntä ei voida käännyttää takaisin Ruotsiin. Pelkkä EU:n sisärajojen kautta tapahtuva kauttakulku ei tuo maalle vastuuta turvapaikanhakijasta.

        lähde: Intermin / Suomen laki /

        Kokkeli koittaa taas puhua ohi asian. Asylum-vonkaajia ei olisi alun alkaenkaan pitänyt ottaa tai tuottaa bussiarmadalla Suomen puolelle rajalta vaan käännyttää oleskelumaansa turvallisen Dublimaa Ruotsin viranomaisten pakeille hakemaan turvapaikkaa. Suomelle ei olisi tullut velvolvoitteita. No Orpo ja Sipilä porvarihallituksineen halusivat maahan veronmaksajien rahoilla pyöritettävää miljardien eurojen pakolaisbisnestä sekä rantauttaa matuhalpatyömarkkinat.


      • fkhjdqw
        Nolaat_itsesi kirjoitti:

        Kokkeli koittaa taas puhua ohi asian. Asylum-vonkaajia ei olisi alun alkaenkaan pitänyt ottaa tai tuottaa bussiarmadalla Suomen puolelle rajalta vaan käännyttää oleskelumaansa turvallisen Dublimaa Ruotsin viranomaisten pakeille hakemaan turvapaikkaa. Suomelle ei olisi tullut velvolvoitteita. No Orpo ja Sipilä porvarihallituksineen halusivat maahan veronmaksajien rahoilla pyöritettävää miljardien eurojen pakolaisbisnestä sekä rantauttaa matuhalpatyömarkkinat.

        Oikeassa olet.


    • TolkkuTakas

      Jopa kepulit ymmärtää sen mitä aloittaja ja muut kokkelit koittaa edelleen kusettaa:

      Keskusta vaati NYT Ruotsin rajaa kiinni!?
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15018191/keskusta-vaati-nyt-ruotsin-rajaa-kiinni!
      30.9.2017 9:23

      Keskustan konkaripoliitikko Seppo Kääriäinen sanoo Ruotsin olevan turvallinen maa ja siten sieltä tulevat turvapaikanhakijat voidaan hyvin käännyttää takaisin, kuten Dublinin sopimus oikeuttaa ja velvoittaa.

      Linkki juttuun: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/231487-keskusta-turvapaikanhakijat-kaannytettava-pikana-lansirajalta-ruotsihan-turvallinen

      Jussi Halla-ahohan tästä on puhunut koko ajan.

      • TolkkuTakas

        Väyrynen oli tuota mieltä jo syksyllä 2015. Valitettavasti Keskustan jehuna ei ollut Väykkä vaan lapsellinen Sipilä, jonka mainosti ulkomaan medioille asti Kempeleen taloaan. Järki alkaa kuitenkin pikku hiljaa voittamaan, mutta liian hitaasti. Suomi on aina jälkijunassa. Muualla Euroopassa ollaan edellä. Tanskassa jopa demarit ovat nykyään järki-ihmisiä. He haluavat lähettää Tanskaan tulleet turvapaikanhakijat takaisin Afrikkaan.


      • JussiTaasEdelläAikaa

        Rajavartijat olisivat voineet, mikäli porvarihallitus olisi päättänyt ja väliaikainen rajavalvontalupa EU:lta pyydetty, pysäyttää asylum-pyytäjät ja pyytää näitä kääntymään rajalla ja hakemaan turvallisen Dublin-oleskelumaansa Ruotsin viranomaisilta turvapaikkaa. Suomeen heitä ei olisi tarvinnut ottaa jos kokoomuksen Orpo ja Mykkänen sekä kepun Sipilä näin olisivat halunneet. Eivät ole tähän mennessä halunneet koska kokoomuksen ja kepun eturyhmät hyötyvät miljardien eurojen veronmaksajien rahoilla pyörivästä pakolaisbisneksestä.

        Kääriäinen ja Halla-aho kertovat että turvallisista Dublimaista ei tarvitse ottaa asylum-vonkaajia Suomeen.

        Keskusta: Turvapaikanhakijat käännytettävä pikana länsirajalta – ”Ruotsihan on turvallinen maa”
        https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/231487-keskusta-turvapaikanhakijat-kaannytettava-pikana-lansirajalta-ruotsihan-turvallinen

        Myös Halla-aho oli tätä mieltä jo ennen Kääriäistä, joka lienee lainannut idean juuri Jussilta
        https://www.nykysuomi.com/2018/01/22/jussi-halla-aho-tyhmyydesta-sakotetaan-taas/


      • fakta-on-faktaa

        Mikä maa on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä (nk. Dublin-asetus)?

        Dublin-asetuksen pääperiaate on, että hakijan turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä valtiossa. Tämä valtio voi olla EU:n jäsenvaltio, Norja, Islanti, Sveitsi tai Liechtenstein.

        Asetus ei aseta suoraan velvoitteita turvapaikanhakijalle itselleen, vaan se velvoittaa valtiota ottamaan hänet vastaan tai takaisin, mikäli valtio on asetuksen perusteella vastuussa hakemuksen käsittelystä.

        Asetus sisältää perusteet, joiden nojalla hakemuksen käsittelystä vastuussa oleva valtio määritellään. Perusteita sovelletaan asetuksessa mainitussa järjestyksessä. Vastuuvaltion selvittää se maa, jossa hakija on jättänyt ensimmäisen turvapaikkahakemuksensa.

        Vastuuperusteet ovat seuraavat:
        - valtio, jossa hakijalla on (tietyin edellytyksin) perheenjäseniä
        - valtio, joka on myöntänyt hakijalle oleskeluluvan tai viisumin (voimassaoleva tai tietyn aikarajan sisällä umpeutunut)
        - valtio, jonka ulkorajan hakija on luvattomasti ylittänyt kolmannesta maasta käsin

        jos viimeksi mainittu ei sovellu ja hakija on tullut jäsenvaltioiden alueelle luvattomasti tai alueelle tulon olosuhteita ei pystytä selvittämään, valtio, jossa hän on oleskellut vähintään 5 kuukautta
        jos hakija on asunut edellä mainitulla tavalla vähintään viiden kuukauden jaksoja useissa jäsenvaltioissa, se valtio, jossa hän on viimeksi asunut

        Jos mikään edellä mainituista vastuuperusteista ei sovellu, vastuussa on se valtio, jossa turvapaikkahakemus on tehty. Jos hakija tekee myöhemmin uuden hakemuksen jossain muussa valtiossa, on vastuuvaltion otettava hakija takaisin.

        Lähde: http://intermin.fi/maahanmuutto/turvapaikanhakijat-ja-pakolaiset


      • AinaAsianVierestä
        fakta-on-faktaa kirjoitti:

        Mikä maa on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä (nk. Dublin-asetus)?

        Dublin-asetuksen pääperiaate on, että hakijan turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä valtiossa. Tämä valtio voi olla EU:n jäsenvaltio, Norja, Islanti, Sveitsi tai Liechtenstein.

        Asetus ei aseta suoraan velvoitteita turvapaikanhakijalle itselleen, vaan se velvoittaa valtiota ottamaan hänet vastaan tai takaisin, mikäli valtio on asetuksen perusteella vastuussa hakemuksen käsittelystä.

        Asetus sisältää perusteet, joiden nojalla hakemuksen käsittelystä vastuussa oleva valtio määritellään. Perusteita sovelletaan asetuksessa mainitussa järjestyksessä. Vastuuvaltion selvittää se maa, jossa hakija on jättänyt ensimmäisen turvapaikkahakemuksensa.

        Vastuuperusteet ovat seuraavat:
        - valtio, jossa hakijalla on (tietyin edellytyksin) perheenjäseniä
        - valtio, joka on myöntänyt hakijalle oleskeluluvan tai viisumin (voimassaoleva tai tietyn aikarajan sisällä umpeutunut)
        - valtio, jonka ulkorajan hakija on luvattomasti ylittänyt kolmannesta maasta käsin

        jos viimeksi mainittu ei sovellu ja hakija on tullut jäsenvaltioiden alueelle luvattomasti tai alueelle tulon olosuhteita ei pystytä selvittämään, valtio, jossa hän on oleskellut vähintään 5 kuukautta
        jos hakija on asunut edellä mainitulla tavalla vähintään viiden kuukauden jaksoja useissa jäsenvaltioissa, se valtio, jossa hän on viimeksi asunut

        Jos mikään edellä mainituista vastuuperusteista ei sovellu, vastuussa on se valtio, jossa turvapaikkahakemus on tehty. Jos hakija tekee myöhemmin uuden hakemuksen jossain muussa valtiossa, on vastuuvaltion otettava hakija takaisin.

        Lähde: http://intermin.fi/maahanmuutto/turvapaikanhakijat-ja-pakolaiset

        Suomen ei tarvitse ottaa turvapaikanhakijoita vastaan turvallisesta Dublinmaasta esim. Ruotsista, vaan Ruotsi voi käsitellä maassa olevan turvapaikkahakemuksen. Näin Suomelle ei olisi tullut vastuuta kuten Jussi Halla-aho ja Seppo Kääriäinen ovat jo kertoneet.
        Kokoomustrollimme yrittää taas valkopestä kokoomustasta lumivalkeaa jankkaamalla asian vierestä.


    • jos-nyt-tarkkoja-ollaan

      Dublin-sopimus EI määrää hakemaan turvapaikkaa ensimmäisessä maassa, johon saapuu.

      Kansainväliset sopimukset eivät koskaan aseta velvoitteita yksittäisille ihmisille, vaan ne määrittelevät valtioiden toimintaa.

      Dublin-sopimus määrittelee sen, mille valtiolle turvapaikkahakemuksen käsittely missäkin tapauksessa kuuluu.
      Schengen-maiden ulkopuolelta tulevilla pitää olla matkustusasiakirjat, mutta jos niitä ei ole eikä kukaan niitä edes kysy, niin mikään ei estä matkustamista Schengen-maiden rajojen yli.

      • Usko.jo

        Myöskään turvallisesta Dublimaasta tulevaa kolmannen maan turvapaikanhakijaa ei tarvitse ottaa rajan yli, koska turvallinen Dublinmaa voi käsitellä ko. maassa oleskelevan turvapaikkahakemuksen.


      • Ei.tarvi.ottaa.Suomeen

        Puhut sontaa.

        Vastuuperusteet ovat seuraavat:
        - valtio, jossa hakijalla on (tietyin edellytyksin) perheenjäseniä
        - valtio, joka on myöntänyt hakijalle oleskeluluvan tai viisumin (voimassaoleva tai tietyn aikarajan sisällä umpeutunut)
        !!!- valtio, jonka ulkorajan hakija on luvattomasti ylittänyt kolmannesta maasta käsin!!!


      • näin-se-vaan-menee
        Usko.jo kirjoitti:

        Myöskään turvallisesta Dublimaasta tulevaa kolmannen maan turvapaikanhakijaa ei tarvitse ottaa rajan yli, koska turvallinen Dublinmaa voi käsitellä ko. maassa oleskelevan turvapaikkahakemuksen.

        Eipä mene noin,
        kaikkea voi väittää mutta faktoilla mennään


      • dkdhgdg
        näin-se-vaan-menee kirjoitti:

        Eipä mene noin,
        kaikkea voi väittää mutta faktoilla mennään

        KokoomusTROLLIn tuubaa.


    • jobetijoo

      Dublin sopimus ja Shengen on täys vitsi. Brexit johtuu pelkästään tästä faktasta ja hinta tulee olemaan v....un kallis.
      Dublin sopimuksen ja Shengen sopimuksen sijaan joku viisas päättävällä tasolla voisi ruveta miettimään, kokonaisasiaa. Pohjois-Afrikassa ja lähialueilla kärkkyy kymmeniä miljoonia ihmisiä pääsystä Eurooppaan. On jotenkin käsittämätöntä, että puhutaan hetken trendeistä ja muusta paskasta. Salakuljettajat tekee miljoonabisnestä ja Euroopassa ollaan suut auki, kuin sorsanpojat pesässä.

    • Vaintällainmeneeoikein

      EU:n alueella turvapaikanhakija pitäisi käsitellä siinä maassa välittömästi millä on resursseja se tehdä sekä ulostaa hänet välittömästi jos hän ei sitä saa ja jos saa hänet pitäisi dsiirtää sitten siihen maahan missä hän voisi tehdä välittömät elintarpeensa itse esim.ruoka ja lämpö . Ja sitten välittömästi palauttaa kun ko maassa olot ovat rauhoittuneet,tietenkin jos rikoksia tullaan tänne tekemään ,henkilö palautettava ko valtion viranomaisille ja vaadittava syytetyn rikoksen mukainen rangaistus.

    • fakta-on-faktaa

      väitteitä voi esittää mutta faktoilla mennään

      • fkcdhdf

        Sanoo trollaaava kokoomusloinen.


      • säälittävää-oikeasti
        fkcdhdf kirjoitti:

        Sanoo trollaaava kokoomusloinen.

        Eikö rajakki muuta osaa hokea?
        Kun ei ole argumentteja eikä muuta sanottavaa, alkaa solvaaminen


      • zhkhf
        säälittävää-oikeasti kirjoitti:

        Eikö rajakki muuta osaa hokea?
        Kun ei ole argumentteja eikä muuta sanottavaa, alkaa solvaaminen

        Mikä ihmeen rajakki?


    • tupliniaKerrakseen

      Mites sitten, kun rauha tulee vihdoin maahan, josta turvis on paennut Suomeen? Onko tarkoitus palauttaa heti omaa maataan jälleenrakentamaan, vai saako jäädä edelleen nauttimaan suomalaista sosiaaliturvaa veronmaksajien piikkin? Ja kuinka pitkäksi aikaa? Onko olemassa mitään sääntöjä tähän?

      Ja kuinka pitäisi suhtautua lain mukaan niihin, vaikkapa somaleihin, jotka lomailevat kotimaassaan säännöllisesti? Ovat hakeneet turvapaikan Suomesta, kun kotimaassa on niin vaarallista? Nyt on kesälomat kouluissa ja ihan varmasti somppulaankin viedään pikkutyttöjä pimppaleikkauksiin. Kyllä on myssytöntä touhua viranomaisilta, kun tähänkään ei mitään tolkkua saada!

      • näin.se.homma.menee

        Sen on oleskelulupa tai kansalaisuuden hakeminen.

        Kyllä Suomeen saa kuka vaan tulla ja yrittää saada kansalaisuus,
        voithan sinäkn mennä muualle, vapaasti vaikka Euroopassa.

        Sitten ei ole enää pakolainen jos on myönnetty oleskelulupa


      • IlmeisestiTulija
        näin.se.homma.menee kirjoitti:

        Sen on oleskelulupa tai kansalaisuuden hakeminen.

        Kyllä Suomeen saa kuka vaan tulla ja yrittää saada kansalaisuus,
        voithan sinäkn mennä muualle, vapaasti vaikka Euroopassa.

        Sitten ei ole enää pakolainen jos on myönnetty oleskelulupa

        Tottakai Suomen kansalainen voi mennä vapaasti mihin tahansa Euroopassa, koska vapaa liikkuvuus on tarkoittaa juuri sitä.

        Vapaa liikkuvuus ei koske kolmansista maista tulevia henkilöitä, joilla ei ole matkustusasiakirjoja tai muuta EUn alueella oleskeluun oikeuttavaa asiakirjaa.

        Ja vielä: Suomeen EI SAA tulla kuka vaan, jos tulee kolmansista maista.

        Älä nyt höpöjäs kirjoittele. Sulle on kai nämä asiat avustajasi opettanut, mutta on tainnut mennä pieleen osittain.


      • jos-nyt-tarkkoja-ollaan
        IlmeisestiTulija kirjoitti:

        Tottakai Suomen kansalainen voi mennä vapaasti mihin tahansa Euroopassa, koska vapaa liikkuvuus on tarkoittaa juuri sitä.

        Vapaa liikkuvuus ei koske kolmansista maista tulevia henkilöitä, joilla ei ole matkustusasiakirjoja tai muuta EUn alueella oleskeluun oikeuttavaa asiakirjaa.

        Ja vielä: Suomeen EI SAA tulla kuka vaan, jos tulee kolmansista maista.

        Älä nyt höpöjäs kirjoittele. Sulle on kai nämä asiat avustajasi opettanut, mutta on tainnut mennä pieleen osittain.

        " vielä: Suomeen EI SAA tulla kuka vaan, jos tulee kolmansista maista."

        ----- siis miten niin? Jos on passi niin kyllä kuka vaan voi maahan tulla, ei mikään estä.
        Kukas sun mielestä tämä "kuka vaan" on, miten tulli/poliisi niitä estää?

        Samoin sinä, jos on passi ja menet "kolmansiin maihin" ei sua estetä, tottakai saat mennä
        maahan. Oletko koskaan matkustanut?


        Pidempi oleskelu on tietysti asia eri! Mutta tässä oli kyse maahan tulemisesta.


    • Hölmölän-väki-ei-tajua

      USA:n Kongressin puhemies Boehner teki yllätysvierailun Suomeen kesäkuun lopulla v. 2015 USA:n pyynnöstä. Vain kuukausi sen jälkeen alkoi Irakista vyöryä entisiä USA:n armeijan rikkaita palkkasotilaita Suomeen tuhansia viikossa. He tulivat Ruotsin kautta, eivätkä halunneet jäädä sinne koska tiesivät että Suomi oli USA:n järjestämä turvasatama. Samoihin aikohin Sipilä järjestettiin Irakin pääuutisiin kutsumaan Irakin sotilaat Suomeen. Tv:ssä esitetty kutsu oli USA:n järjestämä, jotta irakilaiset palkkasotilaat saivat tiedon tehokkaasti.

      Vain Hölmölän väki voi olla niin tyhjäpäistä ettei älyä miten USA pyysi Suomea ottamaan turvaan ja elättämään sen irakilaiset x-palkkasotilaat, koska he eivät palveluksen päätyttyä voineet jäädä Irakiin, ja heille USA oli luvannut turvapaikan kaukana Irakista jo värväysvaiheessa.

      https://yle.fi/uutiset/3-8113432

      • höpöpöpöää

        joo samalla ne sopi että Suomeen sijoitetaan Area52 muukalaisia


    • ghsfsfqw

      KokoomusTROLLIn aloitus. Ei kannata moista jaaritusta edes lukea.

      • näin.se.homma.menee

        fakta on faktaa, vaikka se rajakkia harmittaa.
        Rajakki ei ehkä sitä ymmärrä


      • derlmnd
        näin.se.homma.menee kirjoitti:

        fakta on faktaa, vaikka se rajakkia harmittaa.
        Rajakki ei ehkä sitä ymmärrä

        Kokoomusloinen levittää valeitaan mutta onneksi sinua ei kukaan usko tällä palstalla.


      • näin.se.homma.menee
        derlmnd kirjoitti:

        Kokoomusloinen levittää valeitaan mutta onneksi sinua ei kukaan usko tällä palstalla.

        kerro missä on valhe? Voitko kertoa mikä ei pidä paikkaansa aloituksessa?

        Toiseksi, en ole kokoomuksen jäsen, en minkään puolueen, en edes äänestänyt viime
        eduskunta vaaleissa.

        Kolmanneksi, ei ole kyse uskosta, vaan faktoista. Näin se homma vaan menee. Piste.
        Onko rajakin sitä niin vaikea tajuta?


      • fkdgf
        näin.se.homma.menee kirjoitti:

        kerro missä on valhe? Voitko kertoa mikä ei pidä paikkaansa aloituksessa?

        Toiseksi, en ole kokoomuksen jäsen, en minkään puolueen, en edes äänestänyt viime
        eduskunta vaaleissa.

        Kolmanneksi, ei ole kyse uskosta, vaan faktoista. Näin se homma vaan menee. Piste.
        Onko rajakin sitä niin vaikea tajuta?

        Se että kesällä 2015 toisesta turvallisesta EU maasta väkisin Suomeen tunkeutuneet paperittomat ulkomaalasiet olisi voitu palauttaa jo rajalta takaisin Ruotsiin mutta kepu Sipilä, kokoomus Orpo ja persu Soini olivat liian laiskoja hoitamaan työtänsä joka heidän olisi kuulunut tuossa tilanteessa tehdä. Nämä vätyspoliitikot vain seisoivat tumput suorina vain katseella seuraten maahantunkeutujavyöryä. Näin se meni.


      • xcfr
        näin.se.homma.menee kirjoitti:

        kerro missä on valhe? Voitko kertoa mikä ei pidä paikkaansa aloituksessa?

        Toiseksi, en ole kokoomuksen jäsen, en minkään puolueen, en edes äänestänyt viime
        eduskunta vaaleissa.

        Kolmanneksi, ei ole kyse uskosta, vaan faktoista. Näin se homma vaan menee. Piste.
        Onko rajakin sitä niin vaikea tajuta?

        Sinulla on kokoomuslaiset mielipiteet vaikka et kuuluisikaan kokoomukseen koska haukut palstalla työttömiä ja ayliikettä 24/7.


    • Anonyymi

      Tuleeko jollekin muullekin mieleen että tämä lukuisten vastaavien kanssa samansisältöinen ja vääristelevä massapostattu massamamutuksen puolusteluviesti on EU:n rahoittama?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1545
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1374
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1321
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      30
      1277
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1238
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1156
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1096
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe