Polo -2011 -1.4

harmittaasuuresti

Pitä poistaa etupyörien kitinän syyt, kerää jarrulevyn-"kivipellin" väliin pikkukiviä ja siellä pyörivät. Irroitin ihan normaalisti jarrusatulan ja sitten järrulevyn yms.
Kokoamisvaiheessa toinen liukupultti (satula on kahdella kiinni) ei mennyt millään kierteisiin.
Selvittelin asiaa niin huomasin että toisen pultin kierteissä oli jotain töhnää ja kierteen vastakappaleesta kierre sökönä. Itse pultissa ei mitään merkkejä kierteen vaurioista.
Mutta sitten yllätys, satulan pultit kiinnityvät olka-akseliin, elikkä nyt meikän pitää hankkia koko olka-akseli, laakerit yms. tuon yhden kierteen vaurion takia.
Vanhemmissa malleissa, kuten normaalista lähes kaikissa autoissa on tuossa välissä satulan kiinnitysrauta (helppo tarvittaessa vaihtaa ja maksaa max 30€) nyt tulee kustannuksia monta sataa, 500-700 euroa.
Ihmettelen, suuresti ihmettelen, miten sain ? kierteet rikki ?, en käyttänyt voimaa , en mielestäni tehnyt mitään, millä saa kierteet sököksi.
Oliko valuvika ? ps. eka kertaa tästä autosta käytettiin satula irti. ajettu n.100 000km.

9

1107

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • vanha_totuus

   Viiden pennin suutari tekee markan vahingon!

  • Eikö tuohon saa Heli-Coilia? Heli-Coil -irtokierteen asennus valmiiksi purettuun osaan maksaa muutaman kympin ja on etenkin alumiiniseen osaan parempi kuin uusi.

   • kiitosneuvosta

    "Vanha-totuus", istu sinä vaan sohvalla mutta varo ettet putoa, kun ei koskaan mitään tee niin..
    Olen omien autojen kanssa tätä hommaakin tehnyt sen satoja kertoa (50v aikana) mutta eka kertaa irroittaessa ruuvia kierteestä kierre murenee . Oliskos ollut lukitetta tms siinä valussa ?
    Mutta "kollimaattori" antoi asiallisen neuvon , tuota pitää harkita, saattaa olla toimiva (en ole koskaan irtokierrettä asentanut mutta...


   • kiitosneuvosta kirjoitti:

    "Vanha-totuus", istu sinä vaan sohvalla mutta varo ettet putoa, kun ei koskaan mitään tee niin..
    Olen omien autojen kanssa tätä hommaakin tehnyt sen satoja kertoa (50v aikana) mutta eka kertaa irroittaessa ruuvia kierteestä kierre murenee . Oliskos ollut lukitetta tms siinä valussa ?
    Mutta "kollimaattori" antoi asiallisen neuvon , tuota pitää harkita, saattaa olla toimiva (en ole koskaan irtokierrettä asentanut mutta...

    Helicoil on sellainen ruostumattomasta teräksestä vedetty irtokierre, jolle kierteytetään oma jenga vahingoittuneen kierteen tilalle ja kierretään paikalleen erikoistyökalulla.

    Yhtä tai kahta kierteenkorjausta varten ei systeemiä kannata hankkia, vaan teettää asiantuntijalla. Helicoil ei ole iso ja kömpelö fyllisysteemi menneiltä ajoilta, vaan hyvin siro ja ohut irtokierre, joka kuten jo sanoin, pitää alumiinissa paremmin kuin alkuperäinen.

    https://urly.fi/Zjx


  • Annas_kun_arvaan

   Aloitit liukutappien irroituksen juuri tuosta vioittuneesta?
   Alkuun väänsit työkalua väärään eli kiristyssuuntaan, koska työasento oli lattiatasolla takaperoinen. Kierre vioittui silloin. Toinen lähti helposti, koska ymmärsit mokanneesi ja vääsit oikeaan suuntaan.
   Melko tyypillinen harrastelijan virhe silloin kun ruuvia ei pääse vääntämään "oikeasta" suunnasta.

   Olen asentajana vaihtanut jarrupaloja tuhansittain, eikä koskaan ole tullut kohdalle viallista jarrusatulan liukutapin kierrettä minkään merkkisessä autossa.

   PS. Jarrulevyn ja -kilven väliin joutunut kivi lähtee yleensä pois rivakasti peruuttamalla.

   • homma_hoidossa

    Minä aloitin tämän viestiketjun, nyt pakko kommentoida tätä, meinaako "tuhannen ruuvin kaveri" että pystyn vääntämään "kierteet solmuun" M9 kokoisesta siten että vastapuolelta (ulkokierre) hajoaa ja toisesta siis pultista kierre säilyy täysin ehjänä.
    En tosiaan vääntänyt pulttia väärään suuntaan, kaikki meni kuten pitääkin , se vaan että kun pultissa (liukutapissa) on kierteen osalle laitettu kierrelukite niin se vaan oli "ikijumi" ja kun väänsi tappia irti suuntaan liimakohdalta (lukite) mureni ulkokierre. Näin vaan pääsi käymään.
    Se miksi irroitin on tässä sivuseikka (kiven sirut) , koska kyllä jossain vaiheessa pitää jarrupalatkin vaihtaa vaikka kuinka "pehmeästi ajaa" --> kuten asentaja juuri toteaa, paljon vaihtanut.
    En ole "tuhannen pultin kaveri" mutta on niitä tullut irroittettua ja takaisin laitettua täälläkin ja koskaan en ole kokenut mitään vastaavia ongelmia.


  • Capital

   Kyllä on kakki laatua saatu noin pieneen biiliin, mahtumaan.

  • edellinentehnyt

   Miksei se vioittunut kierre ole voinut olla jo edellisen avaajan jäljiltä?

  • Anonyymi

   Vanha juttu mutta tuli vastaan kun kattelin näitä... olen se aloittaja , laitoin silloin sen helicolin ja kaikki onnistui kuten pitikin, pelannut on. Sitä helicoli sarjaa olen lainannut toisellekin kaverille... Olen tässä vuosien varrella tehnyt yhtä sun toista noiden autojen kanssa, eläkkeellä kun olen, osa jutuista menee helposti pitkän pennin olen säästänyt , itselle ja myös naapureille, oppia ikä kaikki.
   Tässä se "viiden pennin kaveri" vaan hymyilee, ei haittaa vaikka nimittelyjä tulee... onnistumiset antavat voimaa ja hymyt naamalle.
   ps. siitä Polon jarrusatulasta sen verran että oli tehtaan jäljiltä se eka irroitus, jonka tein.. ei ollut "kolmas osapuoli" siihen koskenut. uPakko olla ollut "valuvika" siinä kierteen osalla, ei tuota rikkoutumista muuten selitä. Ens viikolla Volvoon hihnan vaihto..että näin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   166
   2305
  2. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   1751
  3. Rasmus Takaluoma

   Poliisi oli pahoinpidellyt Rasmuksen baarissa julkisesti. Virkaveljet salailevat nyt tapahtuneen julki tuomista. Usko meni poliisiin täysin.
   Kadonneet ihmiset
   5
   1295
  4. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   126
   1122
  5. Kyllä minä sen myönnän

   että minua varmasti joskus vtuttaa jos ja kun sinulla on joku, toivottavasti joku hyvä, ettet pilaa elämääsi. Ajattele järkevästi ja rauhoitu joskus
   Ikävä
   46
   951
  6. Sannan "valtiovierailu" nyt

   Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
   Maailman menoa
   367
   938
  7. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
   Maailman menoa
   318
   883
  8. Saavuttamattomalle

   Leikin kotia täällä ja sydän vaeltaa jossain..
   Ikävä
   51
   827
  9. Vähän välillä tuntuu kuin jos.

   Sinullakin on ikävä. Voin kyllä olla väärässä. Mistäpä sen tietää.
   Ikävä
   79
   826
  10. Hyvää yötä

   Mukavimmalle miehelle. Vältän yhtä tiettyä sanaa kun heti sotketaan.
   Ikävä
   98
   691
  Aihe