Hei!
Sain siis tänään yhteishaun tulokset, ja tilannehan on siis tämä:
Ykköstoiveeni oli lastentarhanopettaja (yliopisto, kasvatustieteen kandi) ja jäin tässä sen verran kauas varasijalle joten voidaan jo varmaksi sanoa, että opiskelupaikkaa sieltä ei tipu. Minut hyväksyttiin kuitenkin sosionomikoulutukseen (AMK), jonka kautta voisin myös saada jonkinlaisen LTO pätevyyden.
Tiedän että tähän sosionomikoulutukseen pääseminen on jollekin unelma, mutta itseäni jäi vain kamalasti harmittamaan tuo menetetty LTO paikka yliopistossa.
Onko siis viisasta ottaa kuitenkin tämä sosionomin paikka vastaan vai pitää välivuosi ja pyrkiä ensi yhteishaussa LTO koulutukseen uudelleen? Haluaisin kuulla muiden mielipiteitä, vaikka loppupelissä päätös minun onkin. Itseä arveluttaa kähinnä tuo sosionomin status LTO nähden.
Tämä oli ensimmäinen hakuni, valmistuin juuri ylioppilaaksi.
Lastentarhanopettaja vai sosionomi?
14
3582
Vastaukset
- Ahdistunut
Lisätäkseni myös voisin sen sanoa vielä että mikään muu osa-alue ei sosionomin koulutuksessa kiinnosta kuin varhaiskasvatus.
Ap - vaikeitajuttuja
Tämä on juuri se ensikertalaiskiintiön huono puoli. Tai ei siinä kiintiössä juuri mitään hyvää muutenkaan ole, tekee vain ihmisten elämän hankalaksi.
Minä varmaan ottaisin sen sosionomipaikan ja opiskelisin sitä vuoden. Sillä menettää kyllä sen ensikertalaisuuden, mutta jos et pääsisikään ensi vuonna LTO:ksi opiskelemaan, niin tulisi jo toinen välivuosi ja sen jälkeen olisitkin kohtapuoleen jo valmis sosionomi. Ottaisin paikan vastaan ja hakisin samalla varhaiskasvatustieteitä opiskelemaan. - Näinpäinvain
Itse opiskelin pari vuotta sosionomiksi ja kokemuksesta voin sanoa että opiskelu oli ihme leikkimistä. Eli jos koet olevasi akateemista tyyppiä ja tykkäät lukupainotteisesta opiskelusta niin sitten on sosionomi AMK ihan väärä paikka. Numerot meillä tuli pääosin ryhmätöistä, tenttejä oli vissiin yksi kunnollinen tossa parin vuoden aikana. Joskin olin myös täysin väärällä alalla, eli jos sulla ala on oikea niin saatat toki tykätäkin, mutta älä odota liikoja!
- Anonyymi
Ei lukemalla mitään lastentarhaopettajaksi tule, leikkimääm ja laulamaan pitää oppia! Siinä sosionomi on parempi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei lukemalla mitään lastentarhaopettajaksi tule, leikkimääm ja laulamaan pitää oppia! Siinä sosionomi on parempi.
Pedagoginen pätevyys ja laaja teoriatieto on ammattilaisetn "leikkimisen ja laulamisen" taustalla. Tämän tietää vain ihminen, jolla on tuo koulutus.
Ne, kenellä ei koulutusta ole, väittävät tietenkin muuta, kun eivät tiedä, mitä eivät tiedä
- Ahdistunut
Oon aina ollut enemmän lukemisen puolella, et siltä kannalta yliopisto olis enemmän mun juttu.
Just ton ensikertalaiskiintiön takia täs on ongelma. Jos otan paikan vastaan, todennäköisyys päästä LTO vähenee. Jos en, mahikset on samanlaiset kuin nyt.
Jäi muuten 0,5 pisteen päähän alimmasta hyväksytystä. Ei ketuta yhtään! Tämän vuoksi myös ajattelisin et olis mahikset päästä seuraavalla jos oikeen panostaisi
Ap - Päiväkotitäti
Elä mene sosionomiksi. Jos haluat päiväkotiin töihin, et voi saada sosionomin pätevyydellä enää töitä, ainakaan vakituista, sillä uuden lain mukaan pitää olla yliopiston käynyt. Jos sinulla ei siis kiinnosta kuin varhaiskasvatus ja päiväkotimaailma, elä ota sosionomin paikkaa vastaan. Menetät ensikertalaisuuden ja opiskelet turhaan.
Pidä välivuosi ja opiskele avoimessa yliopistossa kasvatustieteitä. Hyödyt paljon enemmän :) - ssf
Ylläoleva kirjoittaa höpöhöpöä. Nyt vielä ensi vuonnakin sosionomi-ltot saavat lto-pätevyyden. Sen jälkeen sisään päässeet valmistuvat tulevat varhaiskasvatuksen sosionomiksi.
Kehotan kuitenkin harkitsemaan koko alaa kunnolla. Itse vaihdoin juuri tässä haussa pois. Olen varhaiskasvatuksen maisteri, loppuunpalanut alle kymmenessä vuodessa.
Toki kehotan hakemaan kandinopintoihin ensi vuonna uudestaan. Kyllä siellä alalla jotkut viihtyvät. Harjoittelut ja opiskelut vaan eivät antaneet sitä oikeaa kuvaa sitten kuitenkaan. Ja työ kiristyy entisestään.- Anonyymi
Kyllä anonyymi 2018-06-29 01:48:47 kirjoittaa täyttä totta. Nyt, kun aloituksesta on kulunut lähes viisi vuotta, on jo havaittu, että varhaiskasvatuksen sosionomit (AMK) eivät kelpaa päiväkoteihin, vaan heidän työnään on monialaisen asiantuntijaverkoston kehittäminen.
OAJ:tä lobbaamalla laadittu koulutusreformi (2018) aiheutti sekä massatyöttömyyden että huutavan työvoimapulan varhaiskasvatuksessa, kun demokratiaa ei ollut päätöksenteossa.
- ffs
Ja ps. tämä aihealue "akateeminen jatko-opiskelu" tarkoittaa tosiaan jatko-opiskelua tohtorin ja lisensiaatin mielessä. Korkeakouluun siirtyminen toiselta asteelta ei ole jatko-opiskelua. :)
- Hieman_tarkennusta
Aloittaja voisi palata kyselemään tälle palstalle viiden seitsemän vuoden kuluttua,kun maisterin paperit ovat kädessä.
- Harmitus
Sinun sijassasi miettisin nyt tarkasti, kannattaako ensikertalaisuutta menettää sosionomikoulutukseen. Avoimen yliopiston opintoja pitäisin järkevänä vaihtoehtona. Itse olen ammattikorkeakoulun käynyt ja olen nyt varasijalla hakukohteeseeni. Tuloskirjeestä selvisi, että ensikertalaisena olisin jo valittujen joukossa.
- Anonyymi
Sosionomin koulutuksella voi tosiaan toimia varhaiskasvatuksen opettajana. EIhän se yhtä kattava ole kuin yliopiston kasvatustieteiden kandin osaaminen mutta antaa myös muita mahdollisuuksia.
Jos sinulle akateeminen tutkinto on tärkeää, hae ihmeessa yliopistoon ensi vuonnakin. Välivuosia ei kannata pitää vaan aloita sosionomiopinnot- Anonyymi
Ajantasainen lainsäädäntö
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180540?search[type]=pika&search[pika]=varhaiskasvatuslaki#L6
(pykälät 25-30)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.794105- 1613523
- 533129
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä1921912- 441746
- 271737
- 231734
- 571694
- 191587
- 181581