Yritysten tukeminen

Kollilauma

Viispiikkisen yleisönosastolla oli to 28.6. mielipide, jossa otettiin kantaa erään valtuutetun näkemykseen paikallisen yrityksen tukemisesta. Emme ole Anna, Masa, Keke tai edes kukaan lähipiiristä, mutta haluamme siltikin vastata näkemyksellämme kirjoitukseen.
Lähtökohtaisesti lienee hyvä asia, että kunta tukee paikallista elinkeinorakennetta. Miten, siihen on runsaasti vaihtoehtoja niin suorina tukina kuin välillisinä tukina, jotka harmittavan usein jäävät kuntalaisilta piiloon. Yritysten tukemiseen liittyy kuitenkin useita dilemmoja, joita voidaan tarkastella useista eri näkökulmista. Tässä yhteydessä on tuotava esille, että dilemmat kohdistuvat paikallisen jäähalliyhtiön, Karstula Areena Oy:iön (myöh. Areena) sekä kunnan väliseen suhteeseen. Kuntaa tässä tapauksessa edustaa Karstulanseudun Kehittämisyhtiö Oy.
Taustaa. Areena on toiminut muutaman vuoden kunnan käytännössä ilmaiseksi antamalla tontilla. Tämän lisäksi kunta osti yhtiön osakkeita sekä avusti yhtiötä yli 600 000 €:lla. Yhtiö myös sai valtion apua urheilupaikkarakentamiseen osoitetusta rahastosta yli 600 000 €. Tämän lisäksi kunta on ostanut lämpöyhtiönsä kautta kautta jääkontin Areenan käyttöön, vuokrannut opetustiloja sekä antanut erilaisia velvoitteita yhtiölle anteeksi. Mielestäni jo nämä täyttävät ”kohtuuttoman tuen” tunnusmerkistön. Tätä taustaa vasten pyydämme sinua pohtimaan seuraavia ulottuvuuksia Areenan tukemisessa.
Juridiikka. Kuntalain mukaisesti kunta ei saa antaa lainatakausta mikäli se vaarantaa kuntatalouden. Kuinka asia toteutuu tässä yhteydessä? Vaikka kysymyksessä on kehittämisyhtiö Oy-pohjaisena, se kuuluu kuntakonserniin. Mitä kunnan omat ohjeet lainatakauksista ja suorista tuista sanoo?
Tässä materiaalia:
https://yle.fi/uutiset/3-7654627
www.kuntalaki.fi
Tulevaisuuden odotukset. Mitkä ovat Areenan tulevaisuuden odotukset? Kuinka paljon yhtiö tuottaa yhteisöveroa kunnalle tulevaisuudessa? Yhtiöllä on tilinpäätöksen mukaan velkaa noin 1,7 milj €. Vaikka tilikaudelta voidaankin jakaa osinkoa velkataakka unohtaen, en usko, että kovin merkittävä rahasampo Areenasta kunnalle kehittyy. Uskomme myös, että aikoinaan Honkarakenteen tuotto-odotukset kuntaa kohtaan olivat realistisemmat ja suuremmat kuin Areenan. Kuinka monta ihmistä Areenan tulee työllistämään tulevaisuudessa siten, että liiketoiminta pyörii tulorahoituksella?
Käyttötarkoitus. Jäähalli on aikoinaan rakennettu jääurheilua varten. Näin ainakin asia on meille osakkeenomistajille ”myyty”. Nyt näyttää siltä, että Areenan tilojen sekä yhtiön käyttötarkoitus ja ansaintalogiikka muuttuu oleellisesti. Mitä mieltä asiasta ovat osakkeenomistajat? Ja onko heille informoitu Oyl:n mukaisesti yhtiötä koskevista merkittävistä asioista. Miten asiaan reagoi OPH (?), joka aikoinaan myönsi avustuksen urheilupaikkarakentamista varten? Entäpä tilanne, jossa kunta ostaa merkittävän osan yhtiön osakkeista ja OPH päättääkin pyytää avustukset takaisin? Jäävätkö ne veronmaksajille?
Kehittämisyhtiön rooli. Onko kehittämisyhtiön rooli, pelisäännöt ja toiminta kaikin puolin relevanttia ja läpinäkyvää? Kehittämisyhtiöhän on kunnan konserniin kuuluva yhtiö, minkä myös kunta rahoittaa myöntämällä vuotuisen määrärahan. Kun katsotaan sen hallituksen kokoonpanoa voidaan huomata, että se koostuu valtaosin paikallisista yrittäjistä. Onko tilanne mitenkään ristiriitainen, ehkäpä jäävikin? Miten yhtiössä toteutuu kunnan edun mukainen toiminta esim edustuksellisen demokratian suhteen? Pitäisikö hallituksen kokoonpanon koostua enimmäkseen valtuutetuista, joilla ei näennäisesti ole mitään kytkentöjä yrityksiin? Minun mielestäni kyllä.
Mitkä ovat kriteerit koko kehittämisyhtiön toiminnalle? Millä kriteerein avustuksia myönnetään? On tunnustettava, etten löydä niitä mistään kunnan sivuilta eikä kehittämisyhtiön. Lähinnä ympäripyöreitä höpö höpö -tavoitteita elinvoiman ylläpitämisestä jne. Kalliita tavoitteita kunnalle. Entäpä tilinpäätösten rooli tukien ja takausten myöntämisessä. Millaisia tunnuslukuja täytyy esittää että tukia jne saa? Tai ei saa. Kokonaisuudessaan mitä väljempiä pelisäännöt ovat, sitä enemmän ne mahdollistavat mielivaltaisen käytöksen: sinä saat, sinä et. Millä perustein ja onko tätä tutkittu? Kun luet Areenan tilinpäätöksen, voit varmasti arvata, ettei kukaan yritysjohtaja lähtisi rahoittamaan mitään yritystä noilla tunnusluvuilla ja tulevaisuuden näkyillä. Onko siten niin, että kunnan rooli onkin olla pankkina, kun yksityiset rahoituslaitokset eivät enää Areenaan luota. Mikseivät?
Karstula on menossa huonoon suuntaan. Kohta jää reki kantoon. Mielestämme täällä on tehty omituisia päätöksiä, jotka tulevat kostautumaan rahoituskriisinä. On muistettava, että kaiken pullistelun keskellä yrittäjyyteen kuuluu kapitalismi, mutta sen täytyy toimia myös toiseen suuntaan: virheistä otetaan vastuu eikä niitä sosialisoida veronmaksajille.

Täällä pitää saada kiireesti pöytä putsattua, raikasta ilmaa tekemiseen sekä uusia tekijöitä.

Nimim. Pro Karstula

30

3721

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ajatteleva

      Olipa asiallinen ja pelkkiä tosiasioita sisältävä kommentointi. Tuohon ei ole mitään lisättävää. Kaikki mainitut argumentit ovat paikkansa pitäviä. Nyt voi vain toivoa, että tämä asiallinen kannanotto saa päättäjien keskuudessa ajattelemisen aihetta. Kuntalaisten edun nimissä. Harmi, että karstulassa vallitsee tietynlainen pelon ja koston ilmapiiri, eikä kyetä avoimeen keskusteluun yhteisen edun nimissä. Jos joku uskaltaa esittää perusteltua kritiikkiä hänet leimataan häiriköksi, joka ei ymmärrä asioista mitään. Tämä Viispiikkisen mainittu mielipidekirjoitus, jossa luottamusnainen haukuttiin , kuvaa hyvin paikkakunnan ilmapiiriä. Ei voi kun toivoa jaksamista niille harvoille luottamushenkilöille , jotka vielä yrittävät pitää kunnasta huolta.

    • lakijajärjestys

      Karstulan kunnan tekemien "areenapäätösten" laillisuus on tarkistettava. Voisiko Pro Karstula -liike aloittaa pöydän puhdistamisen. Ei tämä hulluus muuten lopu.

    • trollienole

      Eikö se kehitysyhtiö voisi ihan kansantajuisesti esittää vuosittain luvut, joilla on vuosi menty.
      Kunnan panostus, takaisin tuloutettu raha, kulut, jne.
      Koska veronmaksajat lystin maksavat on heillä oikeus tietää.
      Ketjun aloittaja kirjoittaa pelkkää asiaa.
      Kunnan toiminnoissa kunnan on pakko vastata veronmaksajan tiedusteluihin ja siihen, miten verorahoja on käytetty.
      Mutta, miten on kunnan kokonaan omistamia yhtiöitä koskien tai yhtiöitä joita kunta omistaa osaksi?
      Vai onko kehitysyhtiö, halliyhtiö jne perustettu vain siksi, ettei laki vaadi avoimuutta näiden rahankäytöstä?

      • Brynebyläinen

        Osakeyhtiölain mukaan mennään.


      • Spadevik
        Brynebyläinen kirjoitti:

        Osakeyhtiölain mukaan mennään.

        Tietenkin mennään.
        Kyse onkin siitä, millä perusteella ja mihin veronmaksajat antavat rahaa vuosittain.
        Toki hyvä ja hyvin johdettu yhtiö antaa myös avoimesti tietoa toiminnastaan, vaikka ei lain määräämää pakkoa olisikaan. Se lisää luottoa toimintaan.


    • Ontouhua

      Toivotavasti joku kunnan herra lukeepi tätä ja pannee kieroilijat tilille.

    • Asiatjulki

      Tuo kirjoitus pitäisi julkaista Viispiikkisessä, oli se niin hyvä.

      • Ehdottomasti

        Samaa mieltä!


      • Etusivuuusiksi

        Viispiikkiseltä on turha odottaa mitään kriittistä kannanottoa yhtään mihinkään. Oma ajattelu toimittajilta puuttuu?
        On keskittynyt emoyhtiönsä kautta tilausmaksujen "ylenmääräiseen" jatkuvaan korottamiseen.
        Viispiikkisen vuosikerta maksaa nyt 99 e, synnyinkuntani paikallislehti 65 e. Jälkimmäisen sisältö parempi, johtuen osittain myös kunnan monipuolisemmasta tapahtumatarjonnasta.


    • Armasaika

      Vielä parreen olisi Keskissuomalaine tai Helsinginsanomat.

      • sillyfhv

        Voi vain miettiä kuinka paljon keskiverto Hesarin tilaajaa kiinnostaa jonkun Karstulan asiat.


    • LarryRiwerOurBänd

      Älkää hyvänen aika, olkaa välittämättä JokkisLaren jututusta, tai ottaa niitä ihan täyspäisittäin. Tää sama ukkeli, istuu Keskimaan hallituksessa tai vastaavassa. Olin Keskimaan kokouksessa tekniseen henkilökuntaan kuuluvana, kun suunnittelimme Prisman uutta kolossia Seppälään. Piirustusten pohjakuvia kun kalvotettiin näyttötaululle, niin Karstulan suuri-poika nosti tassunsa ja sai puheenvuoron: "Eikö noihin junttapaaluihin voisi laittaa maalälämpö putket samalla"?? Saisimme koko laitoksen lämmitettyä maalämmöllä? Herrajestas mikä älynväläys. Meni siinä porukalla jauhot suuhun.

    • Kauniitjarohkeat

      Kollilauma, Pro Karstula, AkeMakePerajaMä. Kirjoittelet niin me-muodossa, mutta linja ei aina pidä.

      https://www.kuntaliitto.fi/asiantuntijapalvelut/opetus-ja-kulttuuri/liikuntapalvelut
      "Kunnat ovat merkittäviä liikuntapalvelujen tuottajia ja toimintaedellytysten luojia. Vuosittain kunnat ylläpitävät liikuntapalveluja yli 800 sadalla miljoonalla eurolla. Kuntien liikuntatoimi työllistää n. 5 000 ihmistä. Liikuntapaikkoja Suomessa on yli 36 000, joista kuntien omistamia ja ylläpitämiä on noin 70 prosenttia.

      Liikuntalain mukaan kunnan tehtävänä on luoda edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle järjestämällä liikuntapalveluja sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa eri kohderyhmät huomioon ottaen, tukemalla kansalaistoimintaa sekä rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. Liikunta on kunnan peruspalvelu ja tärkeä osa kuntalaisten hyvinvointia. Kunnan tehtävänä on turvata liikuntapalveluiden mahdollisimman tasa-arvoinen saatavuus kaikille kuntalaisille.

      Keskeisenä tehtävänä on liikunnan ja muun terveyttä edistävän fyysisen aktiivisuuden edistäminen. Kunta tukee kuntalaisten liikkumista kehittämällä paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa, avustamalla kansalaistoimintaa ja tarjoamalla liikuntapaikkoja."

      Muistat(te)han huomioida liikuntapalvelujen erityisaseman, Areena ei tarjoa liikuntapalveluja tavoitellen tuottoja osakkeenomistajille, se on kerrottu jo yhtiön yhtiöjärjestyksessä.

      Jos ottaa pään pois _________ niin näkee asiat eri näkökulmasta.

      Hyvää kesää, syksyllä taas luistimet jalkaan!

      • Yhhgfedlloi

        Hip hei. Kieliopilliset muotoseikat sikseen. Ne on lähinnä sekundääritason ongelmia tässä sopassa. Mutta mukava kuitenkin huomata, että asianomaiset tälläkin palstalla vierailevat. Täällähän saattaa ilmetä uusia näkökulmia!

        Mitä linjanpitämiseen tulee, en ihan heti lähtisi arvostelemaan.

        Ps. Yhdeksän luokkaa kun istutetaan jäähalliin, se toteuttaa hienosti yleviä liikunnallisia tavoitteita?

        Paineetonta kesää! Luistelusta en ole varma - ehkä sitten pakkasilla.


      • NostaKytkintäPainaKaasua

        " Kunta tukee kuntalaisten liikkumista kehittämällä paikallista ja alueellista yhteistyötä sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntaa, avustamalla " ...plääp plääp..plää.

        Kunta ei avusta "kuntalaisten" liikkumista, vaan marginaalista luistelija porukan harrastusta miljoonilla, joka nyt on taas esiin nostettu. Kuntalaisten liikkuminen ja tasa-arvoinen ikä sukupuoli, syrjäinen sijainti huomioiden, Karstulan Areena ei edistä eikä tavoita kuin hyvin pienen marginaali-ryhmän, eli pelkästään luisteluliikunnan harrastajat.

        Maksajina luistelu-liikunnan harrastajien huveista lankeaa meille vanhuksille huonojalkaisille ihmisille eli aivan kaikki kuntalaiset maksavat luistelijoiden lystin. Hyvin varovaisesti yleistäisin Areenan omistajien olevan pyyteetömästi asialla, koska eivät edes saa nostaa sääntöjensä puitteissa mahdollista voittoa. Mekoista hurskastelua.

        Pyytettömyys ja vaatimattomuus ovat kaunis tavoite, joka pitäisi näkyä silloinkin, kunnan kirstulle tulette kiertoteitä pitkin. Kiertotiet kunnan kirstulle koululaisten tai lämpöverkon kautta, näyttäytyvät meidän veronmaksajien silmissä pöyristyttävän ahneuden kaltaiselta ketkuttelulta. Ja teidän perustelunne vielä pahentaa koko Karstulan Kehitysyhtiön julkista kuvaa entisestään vielä pahemmaksi.

        Meidät vanhukset ja huonojalkaiset ja kaikki muutkin, jotka eivät luistelua harrasta tai eivät siihen pysty, joutuvat teidän harrastukset lopukirissä kustantamaan.
        Onko Karstulalla malttia vaurastua? Onko ökyporukalle Kehittämisyhtiö hakemassa hakemassa uusia yleviä arvonimiä, kohentamaan näiden ressukoiden lapsuudessa saamiaan alemmuuden traumoja. Eikö näillä kellokkailla ole edes hivenen vertaa tullut vuosien varrella sitä kuuluisaa häpyä. Mutta niinhän se tuppaa olemaan. Kukas sen kissan hännän pystyyn nostaa, jos ei kissa itse.


    • pöhinää

      ...kunnan tehtävänä on turvata liikuntapalveluiden mahdollisimman tasa-arvoinen saatavuus kaikille kuntalaisille." Siinäpä se. Jokainen voi miettiä onko tämä toteutunut Karstulassa.

    • Tilastoeiemävalhe

      Spekulointi loppuu kun: laitetaan pari pitkäaikaistyötöntä syksyllä päivystämään areenan eteiseen. Kirjaavat kävijät: nimi, ikä, käyttövuoron maksaja. Tämä tutkimus ei maksa käytännössä mitään, mutta kertoo totuuden . Veikkaan, että kunnalle kallista liikunnan harrastamista käyttäjää kohden. Ei ole kuntalaiset tasa-arvoisia tässä asiassa. Karstulan kuntalaisista käyttäjiä on varmasti alle 10 .% jos jätetään konsertti ym tapahtumat pois. Että tälleen.

    • DownByTheRiver

      Kirjoitus vinkattu uutisvinkkinä KSML, HS, IS ja IL. Toimittajia saattaa kiinnostaa enemmän kuin lukijoita, ainakin alkuun.

    • Kinkeripiiri

      Yritysten tukeminen? Onko se, että kunta ostaa palveluita tai vuokraa tiloja yritystukea? Mielestäni se on normaalia markkinataloutta. Ymmärrän että kivi kengässä harmittaa, mutta kannattaisiko pysähtyä ottamaan se kivi pois, niin ei tarvitse palstoilla pahaa mieltä purkaa.
      Eikö ne kunnasta ole olleet aloitteellisia väistötila-asiassa, näin olen huhua kuullut.

      • kaikkieurotpois

        Tukeehan se kunta Fimpec Oy:tä, Rambollia ja LPV:täkin. Anna saisikin ottaa selvitettäväkseen, että paljollako Fimpeciä on jo tuettu?


    • Brynebyläinen

      Pakkohan sen kunnan on tukea areenaa vaikkapa väistotilamenetelmällä. Jos ei riitä, niin siirtää kunnantoimiston sinne areenaan.

    • Molli-Olli

      Toi Fimpecin laskutus kyllä kiinnostaisi...jokohan on kohta aika piiullauttaa tää MOL-konsultti ulos....

    • homenokkare

      Jos nuo arenaan tulevat koulutilat homehdu ei sitten mikään. Kylmä ja kostea jää ja lämpöiset koulutilat ja oppilaat. Onkohan ilmastointi kunnossa? Ai nii eihän se oo ongelma kehittämisyhtiö kunnostaa ilmastoinnin.

    • lypsyjakkara

      Nuo on jänön papanoita verrattuna laajakaista"sijoituksiin". KSVV on lypsyllä jatkuvasti. Ootteko laskenu montako miljoonaa on siihen turhakkeeseen pistetty?

      • rahatkiertoon

        Syksyllä onkin tulossa isompi rahapyyntö kun valitusten takia KSVV ei ole saanut kerättyä etukäteen suunniteltua määrää. Karstulallakin on nyt mahdollisuus sijoittaa kunnolla valokuituhankkeisiin. Onhan siellä kunnan kassassa ylimääräisiä varoja kun rakentamiseen varatut rahat ovat jääneet käyttämättä.


    • Kenkähörppää

      Tilinpäätöksen yhteydessä tarkastuslautakunta kehui kehittämisyhtiön toimintaa, suorittamansa valvonnan perusteella. Sivistysosasto ja tekninen sai pyyhkeitä. Ei tätäkään keskustelua olisi, jos tekninen ja sivistys hoitaisivat oman tonttinsa. Syytellään vaan areenaa ja karstulanseutua kun ei muusta ymmärretä.

      • Kehukehu

        Toinen toistaan tarkastaen ja sitten toinen toistaan kehuen...


      • HaupitsiHeikki

        Nyt varmasti kannattaa asioihin perehtyä. Lautakunnat ovat kunnallisia toimielimiä, Areena ei. Ja mikäli kehittämisyhtiölle asetetaan konkreettiset tavoitteet, mittarit ja osaava valvonta, niin ei hyvä heilahda. Nythän annetaan iso kasa rahaa tavoitteena laittaa ihmiset nauramaan. Nämä "tavoitteet" on luettavissa kunnan virallisista asiakirjoista.


      • Brynebyläinen

        Teknisessä lautakunnassa ei ole mitään asiantuntemusta. Puolueet ovat laittaneet sinne ne hervottomimmat valtuutetut. Eivät erota kuusen käpyä männyn kävystä.


    • Pyllypyyhkeitäkö

      Mitäs pyyhkeitä sivistys ja tekninen sai?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1645
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1509
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      68
      1419
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      38
      1373
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      49
      1314
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1248
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1136
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1126
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1092
    Aihe