Oikeusasiamiehen lausunto Sysmän hallintomallista

Lähetin tämän sisältöisen meilin Kunnanjohtajalle ja Kunnanvaltuutetuille (poislukien hallinto- ja kuntaoikeuden "asiantuntija" Esko Bruunille),

Tiedustelin oikeusasiamieheltä seuraavaa: 

Pyysin Oikeusasiamiehen laillista neuvoa selvittääkseni, ovatko Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Järvinen esteellisiä hoitamaan virkaansa ja luottamustehtäväänsä, koska he ovat keskenään naimisissa - mielestäni tämä aiheuttaa esteellisyystilanteita ja käsitykseni mukaan tämä "Sysmän omituinen hallintomalli" on rapauttanut kuntalaisten luottamuksen kunnallisen päätöksenteon laillisuuteen ja demokraattisuuteen. 

Oikeusasiamiehen lausunto/jatkotoimintaohjeet kokonaisuudessaan oli 3 sivun pituinen. On erittäin harvinaista että oikeusasiamies vaivautuu antamaan yleisellä tasolla oikeudellista apua tavis-kansalaisille. Sysmän tilanne taitaa olla heidänkin mielestään omituinen.   

Omaan silmääni vastauksesta osui esimerkiksi seuraavat oikeuskirjallisuudessa mainitut lauseet jotka mielestäni oikeuttaa/velvoittaa Sysmän kunnanvaltuustoa toimimaan asiantilan ratkaisemiseksi tavalla tai toisella:

1)  Esteellisyyden toteaminen on yksilökohtaista. Jokaisella on itse velvollisuus ottaa huomion esteellisyytensä: virkasuhteessa olevan osalta tämä kuuluu hänen virkavelvollisuuksiinsa. Jokainen myös päättää ensisijaisesti itse ja omaaloitteisesti esteellisyydestään noudattaen objektiivista arviointia. Monijäsenisessä toimielimessä toimielimessä kuitenkin koko toimielin päättää jäsenen ja esittelijän esteellisyydestä. 

Kysymys kunnanvaltuutetuille: onko Kunnanjohtaja rikkonut virkavelvollisuuksiaan olemalla esteellinen? Jos näin on tapahtunut, niin miksi kunnanhallitus/kunnanvaltuusto ei ole todennut esittelijää (kunnanjohtajaa) esteelliseksi? 

2) Hallinnossa ei ole säännöksiä siitä, että useampi keskenään läheinen ratkaisee samaa asiaa. Tämä on periaatteessa mahdollista ja sallittua vanhojen oikeudenkäymiskaaren säännösten perusteella, mutta rajaus sukulaisten kesken on määritelty kahteen henkilöön, jottei lautakunta olisi edustanut vain yhtä sukua.

Eli aivan rajoilla Sysmässä mennään VANHOJEN aatamin aikaistenkin laintulkintojen puitteissa - oikeudessa asia voitaisiin helposti nykyajan standardeja käyttäen tulkita toisinpäin. 

3) Hallinnossa olisi hyvä välttää nimenomaan tilannetta, jossa esittelijä ja ratkaisija päällikkö-ratkaisussa olisivat saman perhepiirin jäseniä. Tällöin ikään kuin esittelyn luonne ja siihen liitetyt vaatimukset ja odotukset saattavat menettää merkityksensä. 

Erityisesti tätä pointtia 3) kannattaa miettiä syvällisesti. Järvinen/Kitkiöjoki duon hallintomalli on ajanut Sysmän tilanteeseen jossa käytännössä kaikki kunnanjohtajan kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle esittelemät asiat/vaatimukset/odotukset on jo lähtökohtaisesti menettänyt merkityksensä eli koko hallinto on korruptoitunut eikä siten nauti kuntalaisten luottamusta - tälläinenhän tämä tilanne Sysmässä on ja sen pystyy jokainen pelkkää maalaisjärkeäkin käyttäen toteamaan.

Tässä oli siis lakitekstiä. Sen lisäksi voimme kaikki varmastikin yhdessä todeta että Sysmän nykyinen hallintomalli on varmuudella myös HYVÄN HALLINTOTAVAN VASTAINEN.  

Toivon että kunnanvaltuusto kokoaan "oikeamielisten" enemmistön joka ratkaisee tämän tilanteen tavalla tai toisella eli poistaa "näkymättömän elefantin" kunnanvirastosta jotta kuntalaisten luottamus kunnalliseen demokratiaan palautuu. Kunnissahan ei ole mitenkään epätavallista että kunnanvaltuusto irtisanoo kunnanjohtajan ja valitsee uuden tilalle. Näin tässä joudutaan varmasti toimimaan, koska kunnanhallituksen puheenjohtajalla ei ole omaa ymmärrystä ja sivistyneisyyttä luopua omasta pallistaan.

Jos kukaan kunnanvaltuustossa ei tee mitään tämän vuosikausia Sysmää ANKEUTTANEEN ja korruptoineen asian ratkaisemiseksi, niin tästäkin asiasta joudutaan tekemään kuntalaisaloite; kansanäänestyksen järjestämisestä kunnanjohtajan erottamiseksi. Uskon että tätä asiaa kannattavien kuntalaisten nimet saisi nopeasti kasaan.  

Tilulilulei.

11

2183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uurnillatavataan

      Omasta mielestäni M&M on hyvä parivaljakko, molemmilla Sysmä sydämessä! Kun et voi sille mitään että kuntalaiset äänestää Mikaa, niin yrität käydä Marketan kimppuun, olet säälittävä. Aloittajalla taitaa olla paljonkin kaunoja hampaankolosa kun ei ole päässyt kunnalle töihin, eikä kunta ole lähtenyt mukaan rahoittamaan älyttömiä kotkotuksiaan.
      Kirjoittele vaikka mihin, mutta tee se ainoastaan omissa nimissäsi, älä sotke siihen muita kuntalaisia!

    • Nottasillee

      Persläpi on tullu hulluksi, toimittakaa hoitoon. Että mies voi olla katkera kun ei ole päässyt kunnan elätiksi, muuta kuin sossun kautta. Jos asia on noin simppeli niin mikset tolvana toimi, ja miksei muutoin oikeusasiamies käynnistä prosessia? Sehän ikäänkuin kuuluu hänen tehtäviinsä. Ja mieshän esittää suoran herjauksen, syyttää korruptiosta. On tainnut äiti pitää pojalla liian pientä pipaa, on välineet jäänyt herneen kokoon.
      Taitaa pelle horista omiaan, mutta eipä mitä, täytyyhän kylässä ainakin yksi kylähullu olla, eihän sitä muutoin edes kyläksi mainita.

      • olipataas

        Näillä palstoilla on melko tavallista ellei peräti säännönmukaista, että kun ei ole esittää minkäänlaista vasta-argumenttia tai perusteltua mielipidettä / kommenttia asiasta, mennään henkilökohtaisuuksiin solvaten omista poikkeavien mielipiteiden esittäjää.
        Sehän toki kertoo jotakin vain solvaajasta itsestään, ei solvattavasta tai siitä asiasta.

        Mitä pienemmät ympyrät sitä hankalampaa on asioiden hoitaminen jääviysongelmat täysin välttäen. Korruptoitumattomuuteenhan tulisi kuitenkin pyrkiä, mutta olivat ympyrät isoja tai pieniä, kaikkialla ei niin kuitenkaan täysipainoisesti tehdä - hyvä veli.


    • vesitorninhupiuko

      Vähän kun käy selailemassa muidenkin kuntien suoli24 palstaa niin useassa tulee vastaan samantapaista viestittelyä missä toivotaan/yritetään kunnanjohtajaa tai hallituksen jäseniä saada eroamaan tehtävistään tai etsiä jotain laitointa kyseisessä toiminnassa. Ei huhhuh, miten työ jaksatte, kun ei se mihinkään täällä pätemisellä johda.

      • Huonostimenee

        Siinä taas yksi joka pääsee näitä juttuja lukemalla ja niitä kommentoimalla pönkittämään heikoissa kantimissa olevaa ylemmyydentuntoaan.


    • Näinkäy

      kun avohoitopotilas unohtaa ottaa lääkkeet. Kun kyseessä on sairaus, ei saa pilkata rassukkaa.

      • Anonyymi

        Kyllähän aloituksessa on paljon asiaa ja totuuksia, joita ei pidä väheksyä avohoidon varjolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllähän aloituksessa on paljon asiaa ja totuuksia, joita ei pidä väheksyä avohoidon varjolla.

        Tarkoitusperin suoritettu kommentointi. Oikeusasiamies on tuohon asiaan vastannut ja lopputulos on saatettu kyllä lausuntona niille henkilöille joita asia koskee. Karavaani kulkee ja rakit räksyttää. Epäselvää ei varmaan ole minkä kennelin rakeista on kysymys.


    • Anonyymi

      Ongelmia syntyy monessa asiassa. Esimerkiksi toinen voi olla kunnan omistaman yhtiön päättävässä asemassa ja toinen vastuussa sen valvonnasta. Tai toinen sellaisen toimielimen puheenjohtaja, jonka tehtävänä on valvoa toisen toimintaa virassa. Valvonta ja ohjaus ei toimi kun on keskinäinen läheinen suhde. Liian pienet piirit.

      • Anonyymi

        Olisko tässä nyt se että laitetaan pukki kaalimaan vartijaksi Niin lopputuloksen tietää ! Aikanaan valtio omi viinan keiton ja myynnin sitten samainen valtio yrittää hillitä viinan juonti ja siitä johtuvia haittoja eli tässäkin on päätarkoitus maksimi tuotto valtion kassaan ja alkoholin haitat siirretään kuntien maksettavaksi ja kuntalaisten !T


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisko tässä nyt se että laitetaan pukki kaalimaan vartijaksi Niin lopputuloksen tietää ! Aikanaan valtio omi viinan keiton ja myynnin sitten samainen valtio yrittää hillitä viinan juonti ja siitä johtuvia haittoja eli tässäkin on päätarkoitus maksimi tuotto valtion kassaan ja alkoholin haitat siirretään kuntien maksettavaksi ja kuntalaisten !T

        Aika surkee touhu Sysmäs.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2012
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1537
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1448
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe