Hankin tarraleikkurin: kokemuksia

vinyylileikkuri

Heräsi kiinnostus tehdä vinyylitarroja sellaisella vinyylileikkurilla ja löysin sellaisen netistä käytettynä halvalla. Tämä ei ole alkujaankaan kallis laite ja nyt muutaman vuoden ikäisestä maksoin sitten satasen. Laite on kiinalainen ja valmistajan kokolailla halvin malli, mutta näyttää riittävän tarkoitukseeni ( Liyu SC631E ). Laitteen mukana ei tullut mitään ohjelmia, sillä edellinen omistaja oli laittanut ne niin hyvään talteen ettei niitä enää löytynyt, mutta oletus oli että valmistajan sivuilta löytyisi kaikki tarvittava ainakin suoraan Corel:ista tulostamiseen. Noh, ei löytynyt sillä kaikki oli rekisteröitymisen takana ja se rekisteröityminen ei onnistunut (vaati puhelinnumeroa, mutta mikään numero ei kelvannut) ja ryhdyin sitten selvittelemään asiaa. Leikkuri toimii USB-väylän ja RS232-väylän kautta ja päätin asentaa koneeseeni USB:n kaipaamat ajurit. Ensimmäinen yritys ei toiminut ja jouduin perumaan sen, mutta sen jälkeen Windows kuitenkin asensi ajurit itsekseen uudelleen (Windows 7) ja laitelistaan ilmestyi COM4-portti.
Nettihakujeni perusteella joillain on ollut ongelmia sen USB-ajurin asennuksessa, mutta jos koneessa on RS232, niin sen käyttö onnistuu ilman ajureita.
Coreliin löysin jotkin apuohjelmat, mutta ne eivät toimi 64-bittisessä, joten en kyennyt testaamaan niitä ja muutenkin Corel on minulle melko vieras, sillä käytän yhä Freehand:iä.
Vinyylileikkuri ei ole printteri, joten sillä tulostaminen vaatii vektoroidut kuvat, eli jokin piirto-ohjelma on silloin tarpeellinen. Piirto-ohjelmat eivät kuitenkaan näytä kykenevän kovin helposti tulostamaan suoraan leikkurille, joten leikkuria varten kannattaa olla erillinen leikkausohjelma.
Kävin netissä läpi mitä leikkausohjelmia tuossa olisi mahdollista käyttää ja löysin yhden joka oli ilmainen, mutta sen käyttöliittymä oli hyvin hankala (ja sen kehityskin oli lopetettu jo kymmenkunta vuotta sitten). Eräs toinen yleisesti käytetty ohjelma olisi ilmeisesti ollut hyvä, mutta sen testiversio oli niin rajoitettu etten kyennyt varmistamaan miten se toimii omassa tarkoituksessani. Tuon ohjelman hintakin oli tarkoitukseeni nähden aivan liian korkea.
Etsimisen jälkeen löytyi tämä:
https://www.easycutstudio.com/
Testiversio toimii kuten varsinainenkin, mutta tekee muutamia ylimääräisiä viiltoja, joita ei tietenkään tule kun ostaa ohjelman. Ei ole vuosimaksuja, vaan kertamaksulla selviää ja se on tällä hetkellä noin 70 Euroa veroineen.
Ohjelma tuntuu toimivan hyvin ja sen käyttöliittymä on ainakin itselleni looginen, eikä minun ole juuri tarvinnut arvailla mistä mitäkin tapahtuu. Erityisesti se että ohjelma näyttää huolivan hyvin monenlaisia kuvatiedostoja, helpotta asioita. Itse olen nuyt testaillut lähinnä EPS-muotoisten kuvienleikkausta ja hyvin toimii. Leikkausohjelmaan siirrettyjen kuvien käyttöä helpottaa myös se että niitä voi näppärästi leikellä ohjelmassa, eli jos kuvassa on ylimääräisiä osia, niin niitä voi poistaa joko valitsemalla ja deletoimalla erillisiä kuvan osia, tai sitten jos kuvassa pitää vaikkapa puolittaa jokin osa, niin sen voi piirtää veitsi-työkalulla erillisiin osiin ja sitten hävittää sen tarpeettoman.
ohjelmassa on perspektiiviefektejä ja muita muotoilutyökaluja joilla voi asemoida kuvia tarpeen mukaan.
Ohjelmalla voi myös piirtää, mutten ole itse käyttänyt sitä siihen, sillä ne ohjelmat joita olen käyttänyt enemmän ovat minulle näppärämpiä ja kuvien siirto tuosta vanhasta Freehandistäni toimii oikein hyvin.
Niin ja sitten se mihin tuota ohjelmaa ja leikkuria voi käyttää, niin niiden vinyylitarrojen lisäksi voi leikellä paitoihin lämmöllä kiinnitettäviä tarroja ja tuossa ohjelmassa on erityisominaisuutena se, että sillä voi tehdä strassi-timanteille sabluunoita joiden avulla niiden kiinnittäminen pinnoille on nopeampaa ja tarkempaa kuin käsin. Leikkureilla voi myös tehdä hiekkapuhalluskalvolla sabluunoita vaikkapa lasin kuvioimiseen.
Ohjelman valmistaja myös lupailee, että jos sen ominaisuuksista ja käytöstä kirjoittaa yli 400 sanan kuvauksen ja jakaa sen nettiin, niin saa ilmaisen lisenssin. Ei tämä kirjoitukseni ole silti varsinaisesti mainos, sillä oikeasti pidän tuota ohjelmaa hyvänä ja erityisesti se on hyödyllinen satunnaisille käyttäjille, sillä sen hinta on hyvin sopiva.
Ohjelman mukana tulee myös laaja kirjasto valmiita kuvia (jotka eivät ole vielä demossa mukana), mikä nopeuttaa ja helpottaa käyttöä. Ohjelma myös tekee rasterikuvista viivapiirroksia, joten valokuvienkin pohjalta voi tehdä leikattavia kuvia.
Ohjelma tukee myös tasoja, josta on suuri apu kun tehdään kuvia joissa osa kuvasta halutaan vaihtaa eri kuvien välillä.
Kaikki Windowsin omat fontit ovat myös käytettävissä.
Ohjelma tukee ohjelmallista leikkuunopeuden ja -voiman säätöä jos leikkurissa ne ovat mahdollisia.
Ohjelma tukee hyvin monia eri leikkureita (satoja eri malleja), joten se voi jäädä käyttöön vaikka päivittäsi leikkurin uudempaan.
Jos tietokone vaihtuu, niin lisenssin voi siirtää koneesta toiseen.

0

2272

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

        Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
        Kotimaiset julkkisjuorut
        281
        4672
      2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

        Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
        Ikävä
        28
        2508
      3. Taasko se show alkaa

        Koo osottaa taas mieltään
        Ikävä
        24
        2181
      4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

        Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
        Perussuomalaiset
        93
        2176
      5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

        Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
        Perussuomalaiset
        129
        1817
      6. Sakarjan kirjan 6. luku

        Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
        Profetiat
        26
        1462
      7. Söpö lutunen oot

        Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
        Ikävä
        16
        1442
      8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

        Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
        Maailman menoa
        343
        1418
      9. Avaa sydämesi mulle

        ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
        Ikävä
        36
        1357
      10. Elia tulee vielä

        Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
        Helluntailaisuus
        35
        1247
      Aihe