Kaukaasianpaimenkoira

Kenelläkään kaukaasianpaimenkoiraa?
Millainen luonteeltaan?
Haluisin tietää millaisia koiranne ovat olleet/ovat, koska harkitsen tämän rodun ottamasta ja haluisin kuulla kokemuksia tästä rodusta.
Ilmoita


Lue ensin vaikkapa Kaisa Koljosen kirjoittama Laumanvartijakoirat kirja, siinä mielestäni hyvä aloitus paketti henkilölle joka on kiinnostunut tästä erittäin vaativasta ja kunnioitusta herättävästä rodusta.

Kirjan lukemisen jälkeen suosittelen vierailemaan Kaukasianpaimenkoirat ry järjestämissä tapaamisissa (Järvenpää/Tuusula) lähes joka viikonloppu. Lisää tietoja esim. http://www.kpry.tk/ Tuolta saat varmastikin asiantuntevaa tietoa sekä vastauksia kysymyksiisi.
Ilmoita
Ei sovi missään nimessä kerros-eikä rivitaloon eikä mielellään myöskään taajamaan omakotitaloon vaan ainoastaan maaseudulle. Vilkkaassa ympäristössä kaukkari stressaantuu liian virikkeellisestä ympäristöstä eikä pysty rentoutumaan -> aiheuttaa sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita, voimakkaita sellaisia! Tarkoitan psyykkisillä mm. käytöshäiriöitä joita voi olla vaikea hoitaa näillä koirilla sen itsenäisyyden takia. Kaukkarin on siis saatava toteuttaa itseään, vaistoja ei saa tukahduttaa!

Kaukkari on koira jonka elämäntehtävä on vartiointi ja suojelu, ei sohvalla makoilu! Se on valmis ihan milloin vaan antamaan henkensä omistajansa puolesta eikä epäröi puolustaa omiansa. Kaukkari vaipuu transsitilaan taistelutilanteessa eikä tunne silloin kipua, kipukynnys on muutenkin hyvin korkea.

Kaukkari pitää pentuna sosiaalistaa erittäin huolellisesti koska kyseessä on hyvin itsenäinen koira joka tekee itse päätökset kuka on "pahis", kuka ei ja oikeudenkäynneiltä välttyäksesi se vaatii totuttelua mitä erilaisimpiin tilanteisiin. Ajelet sen kanssa autolla, käyt sen kanssa postissa, käppäilet ihmisten ilmoilla paljon, kutsut paljon ihmisiä kylään, käytte koiran kanssa kylässä...

Kaukkari voi olla vihamielinen muita koiria kohtaan joten koirapuistoon sitä ei kannata viedä, leikkikäyttäytyminen jää pois sen aikuistuessa! Kaukkarihan kehittyy hitaasti, se on vuoden iässä kolmen kuukauden tasolla (tämä onkin mekoinen haaste, joillekkin jopa ylivoimainen kun 45-kiloinen riekkuu hihnassa :D

Kaukkariin ei milloinkaan saa käyttää väkivaltaa, tai voit olla varma että se tulee silmille joku kaunis päivä... Kaukkari ei ymmärrä omistajaltaan epäjohdonmukaista käytöstä, eikä se tee pakotettuna yhtikäs mitään vaan menee lukkoon.

Kaukkari vaatii johtajakseen ehdottomasti jämäkän, lempeän ja luotettavan ihmisen (on yhden-korkeintaan kahden ihmisen koira) joka tekee säännöt selviksi ihan pienestä pennusta asti, jos ei tee niin koiraa on vaikea alkaa opettamaan enää uusille tavoille. Senpä takia kaukkarin ei tulisi vaihtaa kotia enää vuoden iän jälkeen!

Kaukkarin keski-ikä jää valitettavasti täällä Suomessa hyvinkin lyhyeksi (on parempaan päin, muutama vuosi sitten tilanne oli melko paha), kriittisin ikä tällä rodulla on 1-3 vuotta joka todella koettelee omistajan hermoja mutta moni päätyy hävittämään koiran :/ Venäjällä eli rodun kotimaassa keskimääräinen elinikä on 13-vuotiaasta ylöspäin.

Jos päädyt tähän rotuun, lykkyä tykö! Harkitse kuitenkin vielä, niin kauan kun epäröit pärjäämistäsi, älä ota kaukkaria!

Helpompia mutta samantyylisiä koiria kuin kaukkari on pyreneittenmastiffi, pyreneittenkoira, maremmano-abruzzese sekä kuvasz.
2 VASTAUSTA:
Meillä on kohta 12-vuotias kaukaasialaisuros. Asumme taajamassa omakotitalossa. Koira viettää päivänsä 11 metrisessä juoksuvaijerissa.
Vartioimisvietti on luonnollisesti iän myötä rauhoittunut, mutta mitään ongelmia liiallisen vahtimisen kanssa ei ole koskaan ollut.
Koira oppii nopeasti alueen elämänrytmin eikä reagoi tavanomaisiin ääniin eikä tapahtumiin. Siis säästää energiaa, reagoimalla vain poikkeuksellisiin tapahtumiin.
Kyllähä näitä Venäjällä on paljon kerrostaloissakin.
Koiratkin ovat tietysti yksilöitä, mutta ei kaukkarin kasvatus mielestäni erityisesti poikkea minkään muunkaan rodun kasvatuksesta.
Viisas ja itsenäisesti toimiva rotu. Seuraava koiranikin on luonnollisesti kaukkari. Koirani on muuten tullut erinomaisesti toimeen sekä lasten että muiden lemmikeiden kanssa. Cihu ja kaksi kissaa.
Hienoa, että tulee toimeen myös chihun kanssa Siinä on kaksi koiraa, joilla on luonteensa puolesta monia samoja ominaisuuksia'
Tiedän, että monta ihmistä aivan pikku piskeinä,mutta niin ei ole. Chiuahalla on tosi vahva suojelvietti ja muutenkin niistä löytyy erittäin vahvoja persoonia, joka ei pelkää mitään.
+Lisää kommentti
Hei! Oli pakko vastata. Meillä on aina ollut sakemanneja, hyvin koulutettuja ja fiksuja, kymmenien vuosien koirakokemus.
Nykyisin on kaukkari ja keskari-spk.
Pakko myöntää, että kaukkarin kanssa eläminen on aivan toista luokkaa kun sakemannin. Ilman pitkää koirakokemusta ei olisi tullut mitään. Se on niin hienovaraista silmiin katsomista ja hyvin pieniä eleitä. Kaukkarimme tuli meille vuoden ikäisenä, on totuteltu sitä pikkuhiljaa eri asioihin. Vahtivietti on todella kova, haukkuu öisin ja kovaa, ei kerrostaloon ikinä. tarvitsee ehdottomasti oman alueen, pihan, se on sille kaikki kaikessa. Se on hankalaa joskus kun ihmiset sanoo et ihana mussukka ja tulevat liian lähelle vaikka kiellän. Mutta kyllä perääntyvät äkkiä, tämä koira kyllä kertoo ja voimalla.
Ilmoita
Riippuu ihan kaukkarin luonteesta. Meillä on ollut 2 ihan liian lempeää kaukkaria ainakin jos rotumääritelmään katsotaan. Myös kolme ärhäkkää. Yksilöitä nekin ovat. Pienet nartut jotka ovat lempeitä luonteeltaan, sopii aika moneenkin paikkaan. Mutta pääsääntöisesti: kaukkari vain omakotitaloon.
1 VASTAUS:
Joo mullakin on kaukkari ollut jo 7 vuotta ei mitään ongelmia(paitsi pentuna parit kengät ja sekin oma vika).Yleisesti taitaa olla suurin epä kohta se että luetaan kirjoja koirasta ja tehdään siitä sellanen kun kirjossa sanotaa eikä selaista jonka kanssa tulee toimeen paikassa kuin paikassa.Jokaisesta koirasta saa tehtyä epäluuloisen ja murisevan.Ottakaa ihmiset koira tarpeiden mukaan ja opettakaa koira sellaiseksi jonka kanssa voi elää ilman pelkoa. ja jos täytyy ottaa iso koira niin viettäkää paljon aikaa koiran kanssa (mun kaukkari haluaa olla siellä missä minäkin eli 90% vapaa ajasta mukana).
+Lisää kommentti
jUUU ONHAN SE NÄIN, ETTÄ KAUKKARILLA PAREMPI OLLA OMAKOTITALOSSA KUN KERROSTALOSSA. MUTTA TIEDÄN ERÄÄN JOLLA ON KAUKKARI KERROSTALOSSA, EIKÄ SE OLE MITENKÄÄN STRESSAANTUNUT, VAAN NAUTTII JA VARTIOI KOKO HUONEISTOA. TÄRKEINTÄ ON SILLE, ETTÄ SAA SUOJELLA RAKASTAMAANSA ISÄNTÄÄ/EMÄNTÄÄ. POINTTI ON, ETTÄ KAUKKARIKIN VOI OLLA ONNELLINEN JA RAUHALLINEN KERROSTALOSSA. VAHTIVIETTINEN ON SENVERRAN, ETTÄ EI IHAN KETÄ TAHANSA SISÄÄN PÄÄSTÄ JA HAUKKUUKIN VAAN JOS JOKU ON OVENTAKANA. EI TURHAAN NIINKUIN MONET KAUKKARIT.PÄÄSTÄÄ IHMISET ULKONA TIETYN MATKAN PÄÄHÄN AINOASTAAN. JA NAAPURITKIN OVAT OPPINEET JO PYSYMÄÄN KAUKANA SIITÄ. SE ON KOULUTTAJASTA KIINNI EIKÄ ASUINTALOSTA. JOS ALETAAN TARKEMMIN MIETTIMÄÄN MITÄÄN ISOA KOIRAA EI SAISI KERROSTALOON OTTAA. PAITSI NÖFFIN.
2 VASTAUSTA:
KAUKASIANPAIMENKOIRAA EI MISSÄÄN NIMESSÄ PIDÄ HANKKIA KERROS,- EIKÄ RIVITALOON.
TÄSTÄ ON VUOSIEN KOKEMUKSI YMPÄRI MAAILMAA JA KAUKKARI ON LAUMANVARTIJA ROTU, JOKA TARVITSEE REVIIRIN MITÄ VARTIJOIDA...
TOKI POIKKEUKSIA ON YKSILÖIDEN KOHDALLA, MUTTA YLEISESTI OTTAEN EI SOVELLU KYSEISIIN OLOIHIN...
KAUKKARIN VARTIOINTIVIETTIÄ EI SILLE TARVITSE OPETTAA, VAAN KYLLÄ SE TULEE LUONNOSTAAN. VARTIOINTIVIETTIÄ EI MYÖSKÄÄN VOI EIKÄ PIDÄKKÄÄN TUKAHDUTTAA...
LÄHES KAIKKI LAUMANVARTIJOIDEN KANSSA PITKÄÄN TOUHUNNEET IHMISET, OVAT YKSIMIELISESTI SITÄ MIELTÄ, ETTEI KAUKKARI SOVI EDELLÄMAINITTUIHIN OLOIHIN.
TÄSTÄ AIHEESTA EN EDES VIITSI TIETÄMÄTTÖMIEN KANSSA VÄITELLÄ, KUN TÄMÄ ON SE IKUINEN VÄITTELYN AIHE, JOSSA YLEENSÄ NE KENELLÄ EI OLE PITKÄÄ KOKEMUSTA KAUKKAREISTA, PUOLUSTAVAT KYSEISIIN OLOIHIN HANKKIMISTA, KUN TAAS PIDEMPÄÄN RODUN KANSSA ELÄNEET OVAT NÄHNEET AIVAN LIIAN MONTA KODINVAIHTAJAA JA SUHTAUTUVAT ASIAAN VAKAVAMMIN.

AIHEESTA ON PALJON KESKUSTELUJA YOOZHAK:IN JA OTUSKERHON PALSTALLA, JA KYLLÄ SIELLÄ PIDEMPÄÄN TOUHUNNET YKSIMIELISESTI OVAT TÄTÄ ASIAA VASTAAN... KANNATTAA SIELLÄ KÄYDÄ LUKEMASSA NIIDEN IHMISTEN KOKEMUKSIA JA KERTOMUKSIA, JOTKA ASIASTA OIKEASTI JOTAIN TIETÄVÄT, ENNEMMIN KUIN USKOO TÄÄLLÄ JOKAISTA KOTI-AMMATTILAISTA.
kerros eikä rivitaloon. Voihan joku kaukkarinpentu siellä pärjätäkkin kun sen vartijointivietti herää vasta 2,5-4 vuotiaan, mutta sen jälkeen yleensä alkaa ongelmat.

Joten älkää nyt missään nimessä antako väärää tietoa, ja kannustako ihmisiä kyseisiin oloihin kaukkareita hankkimaan. SIITÄ EI SEURAA MUUTA KUIN ONGELMIA.

TÄSSÄ TAAS YKSI MALLIESIMERKKI, MITEN SIINÄ YLEENSÄ KÄY:
http://www.ostamyy.com/phpBB2/viewtopic.php?t=30526
+Lisää kommentti
Itselläni ja ystävälläni on maaseudulla (karjatiloja) kaukaasialaiset. molemmat hyvin lauhkeita vieraillekin, kunhan et lähesty tilan muita kotieläimiä. Ovat sataprosenttisen varmoja tulemaan toimeen KAIKKIEN muiden pienten kotieläinten kanssa (kanat, kanit, kissat), mutta ottavat hyvin pian näihin suojelevan asenteen eli älä enää lähesty niitä, jollet ole vanha ja luotettava tuttu.
1 VASTAUS:
Totuus on, että aika moni *laumanvartija* on syönyt koko lauman ja sen jälkeen tappanut vielä omistajansakin. Ei laumanvartijoita ole kehitetty kaninvahdeiksi vaan raatelemaan ja tappamaan ihmisiä. Niitä on käytetty esim. vankiloiden vartijoina. Niillä oon myös vahva riistavietti, koska ne on jätetty hankkimaan ravintonsa itse luonnosta.
+Lisää kommentti
Se on nyt vaan niin että omistajasta kiinni , se miten koiruus käyttäytyy !
Huonosti kasvatettuja koiria on ihan joka rodusta / tasapainoinen aikuinen jolla on aikaa / ja joka tuntee rodun hyvin saa kaukkaristakin kelpo kaverin vaikka kerrostaloon / tämä on nähty !

Mutta, kotona pitää olla rauhallista varsinkin koiran pentu ja nuoruusaikana / ei huudeta eikä rähistä / vaan opetaan kaukkarikin omalla tasapainoisella ja rauhallisella tavalla suhtautumaan eritilanteisiin ja ääniin lungisti !

Tosiasia on myös se , että Venäjällä on kaukkareita sadoittain kerrostaloissa / miksei siis yhtä hyvin suomessa ?

ns " asiantuntijat " ovat suuna päänä / " ei kaukkaria missään tapauksessa kerros - eikä rivitaloon " pyh sanon minä !

Oli koira mikä tahansa , niin omistajasta on kiinni koiran käytös / jos ei osaa kaukkaria kasvattaa , niin ottakoot marsun /
1 VASTAUS:
"Jos ei osaa kaukkaria kasvattaa niin ottakoon marsun"

Mistä näitä idiootteja löytyy... tämä on KOIRAPALSTA. Kaukasiankoira ja muut hirviömutanttilajitoverinsa; keskiaasiankoirat, slovakiankoirat jne. eivät ole varsinaisesti koiria harhaanjohtavista nimistään huolimatta. Ne ovat täysin arvaamattomia, hengenvaarallisia petoeläimiä. Koiralla kun yleensä on jonkinlainen miellyttämisenhalu ja kyky oppia ja totella ihmisen käskyjä, petoeläimillä ei ole, ne ovat vain arkoja + vihaisia.
+Lisää kommentti
Yhtä vähän kuin on sopivia ihmisiä kasvattamaan kaukasiankoirasta tervepäinen, yhtä vähän on sopivia lapsenkasvattajia.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kaukaasianpaimenkoira

Kenelläkään kaukaasianpaimenkoiraa?
Millainen luonteeltaan?
Haluisin tietää millaisia koiranne ovat olleet/ovat, koska harkitsen tämän rodun ottamasta ja haluisin kuulla kokemuksia tästä rodusta.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta