Tarinoiden arkkityypit

Fucoo

Ehkä meidän vanhuksien on autettava nousevaa polvea näiden hämmennyksessä.

Saadaan samalla luku, kun sitä muuten ei saa.

- Kolmiodraama
- ...

9

1088

  Vastaukset

  • - Kehitystarina-> Ihmisen kasvu yksilöksi
   - Matkakertomus-> paikasta a mennään kohtaan b
   - Tuhkimotarina-> rääsyistä rikkauksiin
   - Rikostarina-> Tapahtuu rikos joka selviää tai jää mysteeriksi.

   -Päättymätön tarina-> ei sekään ole ainutlaatuinen, noita tarinan sisässä tarinoita on paljon. Esim. Tuhannen ja yhdenyön tarinat...

   • 1000 & 1 yötä on tarinakokoelma, joka on sutaistu yhdeksi kokonaisuudeksi kehystarinan avulla eikä se edes ole päättymätön. Täydellinen laitos, jota ei ikävä kyllä ole suomennettu, käsittää 1001 yötä.


   • Liputtaja kirjoitti:

    1000 & 1 yötä on tarinakokoelma, joka on sutaistu yhdeksi kokonaisuudeksi kehystarinan avulla eikä se edes ole päättymätön. Täydellinen laitos, jota ei ikävä kyllä ole suomennettu, käsittää 1001 yötä.

    Kai todistaneeksi päättymättömän tyhmyyteni, joka ei ole ainutkertainen tarina. Vaan toistuu aina samana, vain tarinan sisältö vaihtelee.


   • Joku nero tuossa edellä kirjoittaa, että jos teksti ei "mahdu" kokonaan johonkin yhteen helvetin kategoriaan, kuten matka- tai kehityskertomuksiin, se on jotenkin huono. Voi perhana sentään. Eipä taida ko. henkilö tietää mitään kirjallisuudesta. Eikä etenkään elämästä.

    Jos teksti kuvaa vaikkapa parin vuoden pätkän jonkun ihmisen elämää, voiko sitä luokitella mihinkään??? Okei, se on kasvutarina, koska ainahan ihminen muuttuu ja kehittyy ja oppii uutta jne. Mutta ei senkään pointti tarvitse todellakaan olla siinä, että joku henkilö muuttuu nyt niin jumalattomasti.

    Maailma on täynnä hienoja tarinoita. Sellaisia, jotka ovat tapahtuneet oikeille ihmisille oikeassa elämässä. Ne tarinat ovat monesti keksittyjä ihmeellisempiä. Ja jonkin kirjan pointti voi olla juuri siinä, että se kuvaa tietyllä tavalla tietyn ihmisen sellaista elämänvaihetta, jossa tälle kenties tapahtuu jotain odottamatonta, mullistavaa ja lopullista. Siis sellainenkin voi olla tarinan, kirjan, punainen lanka ja pointti, miksi se on kirjoitettu.

    Eikä tarvitse olla niin helvetin mustavalkoinen kaikessa ja aina! Maailmassa on varmasti kirjoitettu hienoja tarinoita. Tarinoita, jotka eivät ole puhtaasti elämäkertoja, kasvutarinoita, matkakertomuksia, kolmiodraamoja, rikosjuttuja, rakkaustarinoita, tuhkimotarinoita...

    Päättymätön tarina...? Tämän voi tulkita niin, että ihmisen koko elämä on yhtä 'tarinaaa' ja tavallaan siis päättymätöntä, aina siihen kuolemaan saakka. Vaikka toki jonkun henkilön aikaansaannokset, ajatukset ym. voivat elää satoja vuosia kuoleman jälkeen...


  • Plagiaatit ja jäljitelmät = Sitä miltä kuulustavatkin. Esim. kafkamaiset tarinat kannattaa suosiolla jättää lukematta.

   Korkeataiteellisuuteen pyrkivät tekotaiteelliset jutut = Ei juonta, ei pointtia ja kieli ärsyttävää "rajoja rikkovaa" kikkailua. Usein lukijaa kiusataan sommittelun puutteella luodulla kaoottisuudella, joka on voitu naamioida esim. ajan ja paikan käsitteilla leikittelemiseksi. Tähän arkkityyppiin on helppo olla törmäämättä, koska se ei onnistu tekemään vaikutusta kehenkään, paitsi puolihulluihin tekotaiteilijoihin, jotka eivät ole terveelle luomiskykyiselle ihmiselle sopivaa seuraa.

   Hölmöjen omat jutut = Tarinat, joita ei voi luokitella mihinkään valmiiseen arkkityyppiin. Varsinkin hyvät tähän arkkityyppiin kuuluvat tarinat vituttavat suunnattomasti luokittelusta pitäviä kirjallisia besserwissereitä.

   • Mihinköhän sunkin koneeseen uppoaisi draaman lajit?

    11 Ours ja takaisin pikkukylän puariin :)

    ....prkl. Ei ollut auki?


   • Fucoo kirjoitti:

    Mihinköhän sunkin koneeseen uppoaisi draaman lajit?

    11 Ours ja takaisin pikkukylän puariin :)

    ....prkl. Ei ollut auki?

    draama kirjallisuudessa. valaise tietämätöntä ja ilmaise meille suuri maailmasi. kuvaile meille auran varressa kasvaneille.


   • Fucoo kirjoitti:

    Mihinköhän sunkin koneeseen uppoaisi draaman lajit?

    11 Ours ja takaisin pikkukylän puariin :)

    ....prkl. Ei ollut auki?

    Draamassa ei ole haastetta. Se on aivan liian helppoa. Kuka tahansa osaa vääntää sitä ja huonosti tehdyt muunlaiset tarinat vaikuttavat siltä. Huono komedia ei ole muuta kuin draamaa jossa on seassa kehnoa huumoria.


  • Keski-ikäisen miehen elämäntuska. Sitä on joka kirjakauppa täynnä.
   - Päätalon kirjat ovat täynnä arkkityyppejä joiden nimi on Päätalo.
   - Remeksen kirjoissa on aina jokin katastrohvi aluillaan, meneillään tai päättymäisillään.
   - Anja Kaurasen kirjoissa kuultaa stadilaisuudesta polveileva arkkityypistö. On paha, kun genre on kalliolaista, mutta paljastuukin puu-vallilax. Onneksi 6:n ratikka vie Kallion läpi Vallilaan saakka ja takaisin Kallioon. Jos siis sattuisi nukahtamaan ratikkaan.

   Onhan näitä.

   Helppohan tässä tietty on muita arvioida, kun ei ole itse vielä päässyt arkkityyppivaiheeseen. Olen vielä Kallio -vaiheessa.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuka tietää Seinäjoen perhesurmasta

   sirkankujalla ja miksi?
   Seinäjoki
   60
   3393
  2. Opettaja koulutus uusittava välittömästi. Ei vastaa tätä päivää.

   Kun näiden kiusaamisten ja tunnilla häiriköinti tapausten määrä näyttää vain lisääntyvän ja pahentuvan on opettajakoulutusta pakko muuttaa. Kolme asi
   Maailman menoa
   213
   1586