Akkukäyttöinen vetoviehe/käsiviehe vinttikoiralle

Vinttari

Hei!

Olen ajatellut tekeväni vinttikoiralle 12 v akkukäyttöisen vetoviehelaitteen, eli ideana on tehdä ikään kuin keinotekoinen juokseva pupu pellolle.

Projekti toteutetaan kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että esim. metallirunkoon asennettuun sähkömoottoriin kiinnitetään narukela, mikä kelaa narun päässä olevan vieheen kelan ympärille. Moottori käynnistyy 12 v akkuun kiinnitetynä. Jossain vaiheessa modaan systeemistä sellaisen, että narussa kiinni oleva viehe kiertää ympyrää narulenkissä kelojen välillä, eikä narua tarvitse aina purkaa muutaman sekunnin juoksua varten kuten tuollaisessa ”avomallisessa” systeemissä.

Kun en aivan valtavasti ymmärrä sähkötekniikasta, niin kysynkin viisaammilta, että minkälainen moottori tähän hommaan käy lähinnä tehojensa ja kierrosnopeutensa puolesta? Vieheen tulisi kulkea n. max. 80 km/h. Tietysti narukelan ympärysmitta vaikuttaa tähän vaihteen tavoin. Kela painaa varmaan kokonaisena noin 1-2 kiloa ja viehe maksimissaan 1 kilon. Kiihdyttämisen pitää olla suhteellisen nopeaa. Joku osaa varmasti arvioida tehontarvetta suurinkaanpiirtein.

Kaikki koirat eivät juokse yhtä nopeaa. Tämän vuoksi laitteisto tarvitsee kierrosnopeuden säätöä. Systeemi on saatava myös kiinni ja auki on-off-kytkimestäkin ihan jo sähköturvallisuuden nimissä, jotta kaapelit voi kytkeä akkuun huoletta eikä systeemin ohjausta tarvitsisi tehdä hauenleukoja irrottelemalla. Kytkimen avulla ohjaileminen on muutenkin paljon helpompaa. Toki systeemi voi olla myös esim. ”käsikaasu”-tyyppinen. Tällaisen saisi aikaiseksi ilmaisesti esim. PWM-tyyppisellä nopeudensäätimellä, mutta millaisilla spekseillä tämä tulisi valita?

Juoksun aikana koira voi ottaa vieheen kiinni ja vetää vasten moottoria, joten moottorin olisi hyvä olla sellainen, ettei vääntöä löydy niin paljoa, että viehe vetäisi koiralta hampaat suusta. Moottorin kuitenkin pystyy sammuttamaan hyvin pian sen jälkeen kun koira saa sen kiinni. Ehtiikö moottori kärähtää miten helposti, jos sen liikettä vastustetaan täysin pari sekuntia? Toki moottori täytyy todennäköisesti jossain vaiheessa uusia, kuten akkukin, mutta muutamaa vetoa varten ei kannata moottoreita ostella. Millainen akku olisi tuollaiseen käyttöön riittävä?

Onko jossain laitteessa tällaisia edullisia tarkoitukseen käypiä moottoreita (RC-laitteet, skootterit, mopot, autot)? Kuinka nopeaa esim. mopon sähköstartti edes pyörii ja mitä eroa vaikkapa jollain samanhintaisella pienoismoottorilla on siihen verrattuna? Vääntökö? Olisiko pienmoottori tarkoitukseen parempi niin koira saisi ns. ”tapettua saaliin” ja pysäytettyä moottorin jo ennen kuin se ehditään katkaisimesta sammuttaa? Minkä kokoinen moottori jaksaa vetää viehettä ja pyörittää parin kilon narukelaa? Entäs nopeudensäätimiä? Millä spekseillä ominaisuuksien tulisi olla ja mistä tällaisen setupin saisi suhteellisen helpolla?

Yhden sähkömaastolautaan asennettavan sähkömoottorisysteemin olen koonnut, mutta siinä osat sen verran kalliita systeemit erilaisia, että en osaa verrata tällaiseen tee-se-itse-mahdollisimman-halvalla-ja-yritä-muka-laskea-sähkötekniikan-laskuja-joita-et-kuitenkaan-itse-ymmärrä-kun-et-ole-jaksanut-asiaan-edes-sen-vrtaa-perehtyä-tai-sitten-olet-vain-yksinkertaisesti-tyhmä-ja-siksi-joudut-kysymään-joka-tapauksessa-viisaammiltasi -projektiin.

Jotkut ovat käyttäneet vieheen tekemiseen esim. RC-lennokkien moottorien käynnistämiseen tarkoitettuja starttereita, joissa on valmiina moottori, sekä kytkin, josta laitetta saa käytettyä on/off-napilla sykäyksittäin, eli aina kun napista painaa, moottori alkaa pyöriä täysillä. Tällainen versio on aika yksinkertainen ja kuitenkin ihan toimiva, mutta haluaisin värkätä ”käsikaasu”-tyyppisen ja näin ollen paremmin hallittavan vetoviehelaitteen.

Kokeiluahan tämä on varmasti joka tapauksessa siitä mikä on hyvä ja mikä ei, mutta kun tietäisi millaisella mahdollisimman edullisen hintaisella sähkösetupilla voisi lähteä edes kokeilemaan hommaa niin hyvä olisi. Muuten systeemin suunnittelu ja tekeminen onnistuvat kyllä, sillä itse kytkentä on tuollaisessa laitteessa hyvin yksinkertaista "musta johto mustaan ja punainen punaiseen"-tyyppistä ja rungon saa hitsailtua metalliputkista taikka tehtyä vaikka vanerista.

Ei täältä sattuisi löytymään apuja avuttoman miehen tylsään arkeen ja tekemisen puutteeseen?

1

2225

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tarttee pitkän vaijerin jos sen noin tekee ja joku kompensaatio kun vaijeri kelaantuu niin kehänopeus kasvaa samoin rusakon liike. Miltä kuulostais jos olis pingotettu ilmaan vaijeri ja siinä kulkee kelkka josta tulee vaijeri alas rusakolle, samaan tapaan kun urheilukisoissa kamerat.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      32
      7261
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      78
      4314
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      56
      2640
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2136
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1679
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1657
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      342
      1410
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      13
      1232
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      56
      1077
    10. Viikonloppua

      Oikein ihania huomenia. Pysytään positiivisina. ☕🍂🌅🧡🌞☺️❤️
      Ikävä
      76
      1030
    Aihe