Lapsi kadotti avaimen - sarjoitustapa ja lasku?

Tietaako_joku

Kävi sitten niin, että lapsi kadotti yhden kotiavaimistamme huvipuistoreissun aikana joitain viikkoja sitten. Ei ole huvipuiston loytötavaratoimistossakaan. Avaimenperässä ei ole tunnistetietoja, ja huvipuisto on n. 200 km päässä, joten vaaraa siitä, että saisimme kutsumattomia vieraita kotiimme ei ole.

Mietin vaan, miten lukkojen uudelleensarjoitus tapahtuu? Tuolla avaimella on pääsy myös kellariin ja pyörävarastoon. Isäntä on huolissaan siitä, että tulee kasa lukkoja sarjoitettavaksi. Mutta kun...

Ihan muutama kuukausi sitten naapurirapustamme (avaimellamme pääsee myös sen rapun alaovesta yöaikaan) häädettiin lopultakin yksi häiriötä kauan aiheuttanut puliukko. Hallituksen pj:n mukaan häneltä ei saatu häädössä kaikkia kotiavaimia takaisin, mikä on kuulemma aika yleistä tuollaisten asukkaiden kanssa. Ko. huoneiston lukko kyllä sarjoitettiin uusiksi, mutta yleisistä tiloista en tiedä. Ei täällä kyllä muille asukkaille ole uusia avaimia jaettu, vanhat toimii edelleen. Ja ei ole kyse ns. älyavaimista vaan "perinteisistä".

Miten tuo uusintasarjoitus siis oikein tapahtuu? Joitain satasia tämä ilmeisesti tulee maksamaan?

PS. Tämän Exec-avaimen voisi toki suutarilla kopioida, mutta viimeistään poismuutettaessa avaimen katoaminen paljastuu Abloy-logon puuttumisen takia. Voisi asian ehkä hoitaa jo nyt.

10

6542

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • a_vain

      Maksamaan joudut tenavalle uuden avaimen, et muuta. Jos jokaisen kadonneen avaimen jälkeen sarjoitettaisiin talon lukot, ei lukkofirmat muuta ehtisi tekemäänkään.
      Viime vuonna paikallinen isännöintitoimisto veloitti Exec avaimesta 75€, vaikka ei ole edes kultaa.

      • joku_

        Joskus itsekin miettinyt noita sarjoituksia. Asun taloyhtiössä, jossa asukkaat vaihtuvat suht tiuhaan ja avaimia katoilee tämän tästä, mutta kertaakaan en ole kuullut, että koko taloyhtiön lukkoja sarjoitetaan kadonneiden avaimien takia (yleisavaimen katoaminen tekee poikkeuksen, mutta sitä ei ole ainakaan minun asuinaikana tapahtunut). Muistaakseni minulle muuttaessani sanottiin, että kadonneen avaimen tapauksessa hukkaajan huoneiston lukko sarjoitetaan, mutta yhteisistä tiloista ei puhuttu mitään, vaikka avain käy niihinkin. Eikä tosiaankaan ole tämmöistä tilannetta (jonkun avain hukkuu -> kaikki lukot vaihtoon) vielä vuosien aikana näkynyt.

        Aloittajan tapauksessa luulisin, että huoneistonne lukko sarjoitetaan uusiksi muuton yhteydessä. Ja VAIN siis teidän lukko. Ei taloyhtiönne hallitus yhteisiä tiloja sarjoita, jos edes jonkun epämääräisen puliukon avaimen hukkauskaan ei moista toimenpidettä aiheuttanut. Sarjoituskulut otetaan vuokravakuudestanne.

        Jos avain nyt kerran on hävinnyt 200 km päähän ilman tunnistetietoja, niin kannattaako sitä tässä kohtaa edes isännöitsijälle ja vuokranantajalle mainita. Eri juttu, jos olisitte nimenne ja osoitteenne liittäneet avaimenperään. Excecin voitte itse kopioida suutarilla. Poismuuttaessa tuo toki paljastuu.

        Tuli myös nyt lopuksi mieleen aika, jolloin asuin opiskelija-asuntolassa. Asukkaille luovutetut avaimet kävivät sekä kotioveen ( solukämppien tapauksessa henkilökohtaisten huoneiden oviin) että pyörävarastoon ja pesutupaan. Kuten arvata saattaa, avaimia katoili vähän väliä, etenkin opiskelijabileiden yhteydessä. Sarjoitus meni aina uusiksi vain hukkaajan huoneiston osalta. Ei siellä todellakaan uusittu lisäksi pesutuvan ja pyörävarastojen lukkoja ja sitten tilattu kaikille alueen varmaan päälle sadalle asukkaalle uusia avaimia. Mitä ihmeen järkeä moisessa massiivisessa lukkouusimisessa edes olisi, varsinkin kun sitä pitäisi tehdä lähes joka opiskelijabileillan jälkeen?


    • tästäkinonkokemus

      Jos asutte vuokra-asunnossa, lukko sarjoitetaan ja joudutte maksamaan sarjoituksen ja avaimet. Jos asutte omistusasunnossa, teettäkää lukkosepällä kopioavaimet. Taloyhtiö ei voi määrätä teitä sarjoittamaan ym.

      Neuvoni kaikille vuokra-asukkaille: teettäkää valmiiksi kopiot joita käytätte- pois muuttaessa teillä on antaa isännöitsijälle NE alkuperäisavaimet!

      • 856

        Ja mitä sitten tehdään niille kopioille, kun muutetaan pois? Aika pelottava ajatus, että ihmiset säilyttelisivät itsellään kopioita aiempiin asuntoihinsa.


      • hohhooijjakkaaaa

        Juu teetä sinä vain Sentosta kopiot. Sekin, sarjoitetaanko vuokra-asunnon lukkoa, riippuu vain siitä kertooko osakas isännöitsijälle asiasta. Jos taloyhtiö saa tietää, se voi "määrätä" sarjoittamaan asui asunnossa vuokralainen tai osakas. Lainausmerkeissä siksi, että taloyhtiö ei määrää ketään sarjoittamaan, vaan isännöitsijä tilaa sarjoituksen, joka laskutetaan osakkaalta. Vuokra-asukkaat eivät luovuta avaimiaan poismuuttaessaan isännöitsijälle, vaan osakkaalle.


    • fdgfdgfdfgfdggf

      Jos halutaan vain kadonneen tilalle uusi avain, se tarvitsee vain teettää, joka maksaa n. 25€. Isännöitsijä vetää toki omansa välistä, joten 75€ kuulostaa aivan normaalilta. Jos taas pelätään, että kadonneella avaimella joku yrittää sisään, niin pitää sarjoittaa uusiksi kaikki lukot, joihin kadonnut avain on käynyt, eli asunnon, rappukäytävän sekä yleisten tilojen oven. Talon kaikkia lukkoja ei tarvitse sarjoittaa uusiksi. Mutta muutamankin lukon tapauksessa satojen eurojen kustannuksista puhutaan.

      • kokemusta_on_aiheesta

        Itse maksoin aikoinaan kerrostalokämpän avaimen kadottamisesta hieman vajaa 300 euroa. Odotin huomattavasti isompaa laskua, koska avain käy myös yhteisiin tiloihin, mutta laskun yllättävästä pienuudesta päätellen vain kämpän oven sarjoitus ilmeisesti riitti. Yhteisten tilojen ovia, joihin kadonnut avain kävi, oli kyllä useita.

        Olin hukannut avaimen ollessani vierailulla tuttavani luona päälle 100 km päässä kotoani. Epäilykseni on, että avain putosi taskustani ollessani matkalla rautatieasemalle. Lukko sarjoitettiin vasta poismuuttoni yhteydessä, koska en hukkaamishetkellä tehnyt ilmoitusta vuokranantajalle. Ajattelin vaan, että avainta on mahdotonta yhdistää asuntooni, koska välimatka on pitkä, eikä avaimenperässä ollut mitään tunnistetietoja.

        Niin tai näin, olisi tolle vajaalle 300:lle ollut muutakin käyttöä. Mutta mokasin, joten maksoin.


    • sarjoitetaan_tai_ei

      On taloyhtiön huolellisuudesta ja kiinnostuksesta kiinni mitä sarjoitetaan vai sarjoitetaanko mitään. Jos on vanha lukosto, esim. Exec, Profile tai jopa Classic, niin taloyhtiötä tuskin kiinnostaa ns. paskaakaan koko asia.

      Jos taas on nykyaikainen, esim. Sento, Protec tai iLoq, niin oikea tapa on sarjoittaa/ohjelmoida uusiksi kaikki lukot, joihin kyseinen kadonnut avain on käynyt. iLoqin tapauksessa jokainen lukko pitää käydä iLoq-ohjelmointilaitteella läpi, jolloin järjestelmästä poistetaan kyseinen kadonnut avain eikä varsinaista mekaanista sarjoitusta tarvitse tehdä, eli tulee halvemmaksi.

      Jotkut taloyhtiöt sallivat senkin, että huoltomiehet kulkevat nippu eri talojen yleisavaimia mukanaan päivät pitkät ympäri kaupunkia. Oikea tapa on, että huoltomiehellä on vain avain putkilukkoon, joka sisältää huoltoavaimen, jolla pääsee vain talon yleisiin tiloihin ja teknisiin tiloihin. Yleisavain taas säilytetään erillisessä putkilukossa esim. lämmönjakohuoneessa tai kassakaapissa huoltoyhtiön toimistolla, josta avain otetaan käyttöön vain tarvittaessa. Yleisavainta ei saa olla kenenkään käytössä normaalina päivittäisenä kulkuavaimena.

      • Anonyymi

        Jännää eräs isännöitsijätoimisto Espoossa pyytää iLoq-avaimesta 100€ kpl oikea hinta noin 35€ kpl eli ei tule halvemmaksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jännää eräs isännöitsijätoimisto Espoossa pyytää iLoq-avaimesta 100€ kpl oikea hinta noin 35€ kpl eli ei tule halvemmaksi.

        Riippuen onko kyseessä iloq s10 vai s5 niin hinta pitää sisällään hukkuneen avaimen estolistauksen kaikilta lukoilta, jolloin ns. Epärehelliset eivät voi pimittää ko. Avainta.

        Pelkkä lisä avain on mallista riippuen 35-55 €


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      95
      6806
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2686
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      83
      1952
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1487
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe