Onko evakuintikäskyä toteltava?

Mirkkukiikari

Kaveri oli omalla mökillä kun poliisi oli tullut ja sanonut että nyt pois, tulipalo uhkaa. Kuuliaisena kansalaisena kaveri oli ottanut mökistä pari arvokkainta tavaraa ja ajanut autolla pois.

Mutta mitä jos ei olisi halunnut lähteä? Olisi halunnut jäädä mökilleen turvaamaan sitä metsäpalolta? Käsittääkseni voin kieltäytyä mm lääkärin hoidoista vaikka kieltäytyminen johtaisi kuolemaan. Voinko kieltäytyä poliisin evakkoonlähtökäskystä?

8

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tri.mengele

      Jos pistät hanttiin, niin poliisi voi pidättää sinut niskoittelusta.

      Lääkäriltä puuttuu valtuudet pakkokeinoihin, sen on pakko hyväksyä ei-vastauksen. On siitä toki ollut puhetta jos lääkäri voisi tehdä pikadiagnoosin syyntakeettomuudesta ja määrätä potilaan tahdonvastaiseen hoitoon. Pakkopaita ja anestesia, sitten käypä hoito.

      • Eivaltuuksia

        Päinvastoin poliisin voi poistaa omalta maaltaan milloin vain sillä poliisilla ei ole toimintavaltuuksia muualla kun kunnan tai valtion mailla.


      • JaMinkähänLain
        Eivaltuuksia kirjoitti:

        Päinvastoin poliisin voi poistaa omalta maaltaan milloin vain sillä poliisilla ei ole toimintavaltuuksia muualla kun kunnan tai valtion mailla.

        Kerro toki tarkat lainkohdat vielä


      • jurrrrristi

        Mengelen vastaus on muutoin hyvä, mutta hänelle termi ´pidättäminen´ on hakusessa. Pidättämisen suorittaa pidättämiseen oikeutettu virkamies, joka harvoin on kentällä poliisipartion, tai muun viranomaisten kanssa. Koska niskoittelu on veres, niin partio voi ottaa niskoittelijan kiinni ja viedä hänet jatkokäsittelyä varten poliisiasemalle. Jos ja kun pidättämisen edellytyksiä ei ole, niin epäilty on päästettävä vapaaksi 12 tunnin kuluessa. Asia on käsiteltävä aina ilman aiheetonta viivytystä. Niskoittelu on sakkojuttu, jolloin pidättämisen edellytyksiä ei ole, ellei kiinniotettu ole tuntematon ja kieltäydy selvittämästä henkilöllisyyttään, tai antaa siitä ilmeisesti virheellisen tiedon.


    • 6gt4rfe

      Kyllä se noin olisi tulkittavissa, joskin voisi tulkinnan riitauttaakin.

      Pelastuslain (379/2011) 46 § 1. mom. 4 kohdan mukaan mukaan poliisi huolehtii mm. vaara-alueen eristämisestä. Kyllä siihen voidaan katsoa kuuluvan vaara.alueen tyhjentäminen ihmisistä. Poliisilain (872/2011) 1.11 § mukaan taas poliisilla on poliisilaissa tai muussa laissa säädettyä toimivaltuutta käyttäessään oikeus antaa jokaista velvoittavia käskyjä tai kieltoja.

      Edelleen pelastustoiminnan johtajalla on oikeus (pelastuslaki 36 §) mm. määrätä määrätä ihmisiä suojautumaan sekä evakuoida ihmisiä ja omaisuutta. Poliisi on saattanut päätyä tuollaisen määräyksen avustavaksi toimeenpanijaksi. Tosin vaikuttaa siltä, että tuota määräystä ei pelastusviranomainen voi millään pakkokeinolla tehostaa, eikä polisikaan voi tuon määräyksen toimeenpanoon virka-apua antaa (pelastuslaki 49 §).

      Lääkärin ja potilaan välinen asia ei kuulu tähän mitenkään. Potilaan asemasta ja oikeuksista on ihan oma lakinsa täydennettynä mielenterveyshoitoa koskevin pakkokeinosäännöksin. Sieltä löytyy sääntely siihen, milloin potilas voi itse päättää hoidostaan, ja milloin voidaan hoitaa tahdonvastaisesti.

      Syyntakeettomuus asiaan ei liity mitenkään, se on rikosoikeuteen liittyvä instituutio.

      • 6gt4rfe

        Mutta ihan off-topic kysymyksenä, että miten se kaveri olisi sitä mökkiään jäänyt turvaamaan? Koittanut taistella metsäpaloa vastaan puutarhaletkulla vai miten?


    • KetäUSKOA

      Samaa kerran mietin itärajalla ollessani. Eli jos poliisi evakuoi rajalta esim sodan hetkellä siviilit, Onko pakko lähteä? Jos siellä joku toveri sanoo etten lähde kodistani, viedäänkö väkisin vai lopetetaanko toveri pihamaalleen, ettei se hyökkää kohta vihollisen kanssa kohti länttä?

      • 6gt4rfe

        Puolustustilalaki (1083/1991, 23 pykälä) sallii sotilasviranomaista määräämään moisen evakkoon lähtemisen. Samoin sallii valmiuslaki (1552/2011, 121 pykälä) valtioneuvoston määrätä moisesta. Poliisi antaa virka-apua kummassakin tilanteessa (35 ja 125 pykälät).


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      13442
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe