Joku virtamuuntaja

Lampunvaihtaja

Olkiluota 2.n voimala jouduttiin pysäyttämään jonkin virtamuuntajapalon vuoksi. Eikö sitä muuntajaa voinut vaihtaa kuin lamppua ilman sähkökatkoa? Kertokaa viisaammat miksei voinut vaihtaa.

46

711

1Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Osa-aikaeläkeläinen

      400 kV kytkinkentälle ei saa mennä ilman erotustoimenpiteitä, eli paikka johon mennään pitää olla melko laajalti jännitteetön.
      Nuo virtamuuntajathan muuntavat kiskoissa kulkevan virran sen verran pienemmäksi, että virta voidaan järkevillä mittareilla mitata. Kun muuntosuhde tiedetään, näyttävät mittarit todellisen virran. Sama on jännitteen kanssa.

      • VIrtapihti

        Mikseivät mittaa pelkän shunttivastuksen avulla? Pitäisi olla simppelimpi kytkentä.


    • Säätäjäkäyttäjä

      Aamulla ylen uutisissa kerrottiin viat korjatuiksi ja voimalat tullaan ajamaan säätämällä täyteen käyttöön ensi viikon aikana. Ei niitä tuosta vain heittämällä täydelle teholle laiteta.

    • Säätäjäkäyttäjä

      Tuo YLE.n ja muidenkin mediatalojen uutisointi asiasta kertoo toimittajien tietämättömyyden aiheesta. Vian väitettiin olleen voimalan eli TVO.n järjestelmässä, vaikka se oli kantaverkon puolella. Toisekseen puhuttiin muuntajista, joka yleensä tarkoittaa kytkinasemien muuntajia kantaverkon alueella ja vasta myöhemmin kerrottiin kyseessä olleen virranmittauksen virtamuuntaja. Tuollainen epämääräinen uutisointi saa kaikenlaiset pellet kuittailemaan perättömiä valheita.

    • K.Late

      Kyllähän tässä muutenkin oltiin vähän pihalla, kun tiedotusvälineistä tuli aina vaan erillaista juttua. Ensin verkosta piti irrota vain OL2, mutta illalla olikivatkin molemmat reaktorit irti verkosta ja ruvettiin puhumaan sähkön riittävyydestä.

      Muuntaja jäi epäselväksi. Käsitin niin, että maastopalo Olkiluodossa jotenkin liittyisi tähän? Iso pylväsmuuntaja ei siis palanaut, mutta jokin paloi muuntajan alla olevissa virtamuuntajissa ja niiden johtimissa?

      • NoinhanSeOn

        Se maastopalo oli laitoksesta 15 km päässä valtatie 8 ja Olkiluodontien risteyksessä, joten sillä ei ollut mitään tekemistä muuntajapalon kanssa. Jonkinlainen muuntaja siellä ylikuumeni ja syttyi palamaan ja joitakin johtimia kärventyi ja laitteita rikkoontui samalla. Palo tapahtui Olkiluoto-2:n 400 kV linjassa mutta korjaustöissä saatiin aikaan häiriö myös Olkikluoto-1 puolelle, joka myös meni pikasulkuun.


      • Energiapohtija

        Eikö K.Late tunne virtamittareiden rakenteita kiinteissä ja suurissa kohteissa.? Virtamuuntajat ovat rakenteena mitattavan johtimen ( usein kiskon ) ympärillä. Kun tuollainen hajoaa niin uuden asentaminen vaatii rakenteen purkamista. Muuntajahan on kela kiskon ympärillä. Voi olla että uudempia rakenteita viime vuosina on keksitty, mutta minulle em. rakenne on tuttu. Muuntamotiloissa ja suurissa pääkeskuksissa niitä ainakin muutama vuosi sitten oli.


      • KylmäTotuus
        Energiapohtija kirjoitti:

        Eikö K.Late tunne virtamittareiden rakenteita kiinteissä ja suurissa kohteissa.? Virtamuuntajat ovat rakenteena mitattavan johtimen ( usein kiskon ) ympärillä. Kun tuollainen hajoaa niin uuden asentaminen vaatii rakenteen purkamista. Muuntajahan on kela kiskon ympärillä. Voi olla että uudempia rakenteita viime vuosina on keksitty, mutta minulle em. rakenne on tuttu. Muuntamotiloissa ja suurissa pääkeskuksissa niitä ainakin muutama vuosi sitten oli.

        Toiminta tuolla mittausjärjestelmällä on sama kuin pihtiamperimittarilla jonka kaikki täläkin varmaan tietävät. Sitä vain käytetään verkkojännitteen mittauksissa. Lienee K.Latellekin tuttu asia.


    • MitenLie

      Alunperin Hesari tiedotti, että Olkiluodon ydinvoimalassa oli sattunut räjähdys. Se puolestaan perustui HUSin tiedotteeseen. Verkkohäiriöstä oli HUSissa mennyt ulkoinen sähköyhteys. Sinänsä ihmeellistä että sairaala on tässä suhteessa kaikkein haavoittuvin, sillä yleensä tuo verkkohäiriö ei aiheuttanut sähkökatkoksia.

      YLE tiedotti asiasta ihan oikein keskiviikkona. Se ei kuitenkaan hillinnyt YLEn toimittajia: tostain aamupäivälähetyksessä oli räjähdys jälleen sattunut Olkiluodon ydinvoimalassa ja kauhisteltiin siitä aiheutuvaa riskiä, eikä sähköpulaa.

      • HUS.haiskahtaa

        HUS jauhaa palturia. Yrittäisivätkö delegoida omaa osaamattomuuttaan muiden piikkiin, Olkiluodon ongelma kun sattui sopivaan aikaan.

        Reilun parin sadan kilometrin päässä tapahtunut voimalahäiriö olisi tehnyt temppuja myös muille sähkönkäyttäjille. Sähköverkon kautta ei voi tehdä täsmäiskua nimenomaan HUS:lle.


      • Energiapohtija

        Hesarin toimittajilla on heikko maine ainakin teknisissä asioissa. Heillä kuten YLE.lläkin on poliittisisti värittyneitä mielipiteitä joihinkin aiheisiin liittyen, kuten nytkin on nähty. Joihinkin mielenosoituksiin viime aikoina riittää väkeä, mutta teknisiin asioihin perehtynyt toimittaja puuttuu.


    • K.Late

      "Sähköverkon kautta ei voi tehdä täsmäiskua nimenomaan HUS:lle."

      Tuota minäkin kovasti ihmettelin, että onko Olkiluodosta vedetty suorat kaapelit Meilahteen? Kesällä tiedonvälitys on juuri tällaista ja varsinkin nyt, kun koko ammattilaisten porukka oli vielä Helsinki Summitin pyörteissä ja kesähessut hoitivat uutisoinnin. Enpä toivoisi koskaan mitää'n vakavaa kriisiä heinäkuussa, kun meillä on jo aika huono kokemus virkamieslakon aikaan sattuneesta Tsernosta.

      Oliko Stukillakin kaikki lomilla? Sen olisi pitänyt ottaa tiedostusvastuuta tässä, jotta olisi saatu viranomaisfaktaa?

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Ei STUK kommentoi huu-haa-juttuja. Olkiluodon laitokset tulivat kai siististi alas, ehkä reaktoripikasulun höystämänä. Sitä ei tarina kerro. Ylösajosta on valmiit käppyrät, joita seuraten tehoa nostetaan. Latauksista kun on lyhyt aika, voi olla polttoaineen stabilointijaksoja, eli tehoa pidetään tietyillä tasoilla esim. 12 tuntia.


    • K.Late

      "Ei STUK kommentoi huu-haa-juttuja. "

      Nimenomaan juuri Stukin pitäisi tiedottaa, jos media on kesämökeillä tai muutenkin, kun kyseessä ydinvoimalat. OL1 tuli alas pikasululla uutisten mukaan, mutta kukaan ei kerro syytä.

      Stukista toki vanhastaan tiedetään, että sen tiedottaminen tapahtuu viiveellä, joskus vasta neljännesvuosiraportissa. Eli ehkä joudutaan kestämään tämä tilanne, että uutiset ovat mätäkuun juttuja ja kukaan ei edes korjaa niitä. Ydinvoiman suhteen kuitenkin luulisi, että joku ottaa edes vähän vastuuta, ettei pääse syntymään turhia pelkoja.

      • NoinhanSeOn

        http://www.stuk.fi/-/tulipalo-olkiluodon-alueella

        Kyllä STUK tiedotti, viisi tuntia tapahtuman jälkeen. Tieto STUKille tuli nopeasti. STUK kuitenkin keskittyi voimalaitoksen turvallisuuteen eikä sähköverkon tilanteeseen.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Vaaratilanteissa toimii tiedotuspuolikin nopeasti, mutta nythän ei ollut kyse sellaisesta. Kyllä pelastuspuoli toimii. Mökeillä voi olla rauhassa, ja ottaa joditabletit silloin kun viranomaiset kehottavat. Ei turhaan, kuten kävi Fukushiman onnettomuuden jälkeen.


      • Energiapohtija
        NoinhanSeOn kirjoitti:

        http://www.stuk.fi/-/tulipalo-olkiluodon-alueella

        Kyllä STUK tiedotti, viisi tuntia tapahtuman jälkeen. Tieto STUKille tuli nopeasti. STUK kuitenkin keskittyi voimalaitoksen turvallisuuteen eikä sähköverkon tilanteeseen.

        Kaikissa kohteissa suuret muuntamo- ja kytkentäkentät ovat ilman puustoa pääosin sorastettu tai nurmikkona laidoiltaan. Ei metsäpalot sinne suoraan yllä, mutta erilaiset kanta- ja siirtoverkot ovat tulelle alttiina. Ilmeellistä että yhden mittausmuuntajan palo saa aikaan näin paljon meteliä, mutta siinäpä aihetta korjata ja estää vastaavat tilanteet tulevaisuudessa. Suurten huoltojen yhteydessä mittausmuuntajatkin tulee vaihtaa uusiin.


    • K.Late

      Olihan siellä alkutapahtuma, mutta ei kerrottu mm siitä, että myös OL1 putosi myöhemmin verkosta pikasulun kautta. Tai stten jostakin muusta syystä. Aika hidasta on tiedotus.

      Stukin ei tietenkään tarvitse ottaa kantaa sähköverkon tilanteeseen, mutta kaikki poikkeavat tapahtumat ydinvoimaloissa kuuluvat sille, se on itsestään selvää. Olisi aika outoa, että media ja kansalaiset tyytyisivät van epäselviin mätäkuunjuttuihin.

      • Energiapohtija

        Saman kantaverkkoon on kummatkin liitetty ja vika kuulemma kantaverkon puolella. Tosin ota näistä selvää kun tiedotustoiminta näkyy olevan avuttomien käsissä.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Mitä sinä teet tiedolla siitä mikä verkkohäiriö Oli 1n irrotti verkosta. Minua se ei kiinnosta. Ilmeisesti seurauksena oli reaktoripikasulkukin. Kiehari kun on huono selviytymään tuollaista tilanteista.


    • K.Late

      "Mitä sinä teet tiedolla siitä mikä verkkohäiriö Oli 1n irrotti verkosta. Minua se ei kiinnosta. "

      Minulle on yks ja sama mikä sinua kiinnostaa. Ydinvoimalan putoaminen verkosta vain yksinkertaisesti kuuluu tiedotettaviin asioihin. Etenkin kun se tapahtuu pikasululla, jos sekään nyt sitten pitää paikkansa.

      Tässä oli aika poikkeuksellinen tapahtuma. OL2:n huoltotyöt pudottivat myös OL1:n verkosta. Tämä jos mikä olisi kiinnostavaa, mutta myös tärkeää tiedotettavaa, koska Suomi joutui pieneen kriisiin ja sähköä joudutiin hankkimaan erityisjärjestelyin.

      Miten sitten, kun meillä OL3 putoaa verkosta suuren sähkönkysynnän aikaan? Kyseessähän on melkein sama tuotanto, kuin OL1 ja OL2 yhteensä. No kyllä siitä selvitään, koska nytkään ei edes varavoimaloita käynnistetty, vaikka se lähellä jo olikin.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        No joo, minä olen tottunut katselemaan asioita aitojen sisällä, ja Fingridin ongelmat eivät minua kiinnosta, varsinkin kun siellä aitojen sisällä on ollut ongelmia ihan riittävästi.
        TVO3 voi olla isokin ongelma, mutta sille ei tavallinen tallaaja mitään voi.
        Muuten, miksi juuri ydinvoimalalan irtoaminen verkosta verkkohäiriön takia on merkittävä juttu, kun sähkökäyttöinen se ei mitenkään näkynyt. Ei uskoisi että se on suurimpien ongelmien joukossa!


      • KylmäTotuus
        Osa-aikaeläkeläinen kirjoitti:

        No joo, minä olen tottunut katselemaan asioita aitojen sisällä, ja Fingridin ongelmat eivät minua kiinnosta, varsinkin kun siellä aitojen sisällä on ollut ongelmia ihan riittävästi.
        TVO3 voi olla isokin ongelma, mutta sille ei tavallinen tallaaja mitään voi.
        Muuten, miksi juuri ydinvoimalalan irtoaminen verkosta verkkohäiriön takia on merkittävä juttu, kun sähkökäyttöinen se ei mitenkään näkynyt. Ei uskoisi että se on suurimpien ongelmien joukossa!

        Talvella olisi näkynyt käyttäjille kun olisi tullut sähköpula. Olisi tullut Suomeenkin sähkön säännöstely, jota ei ole koettu sitten 1970-luvun. Säännöstelyn vuorolistat ovat valmiina tositoimintaa varten.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Riippuu vesitilanteesta. Vedellä voidaan ajaa yli 2000 MW. Fingridillä on kaasuturpiineita 500 MW. Kun hinta on riittävän korkea, tulee Venäjältä sähköä täydellä siirtokapasiteetilla, ja siellä ehkä säännöstellään.


      • TurboMiäs
        Osa-aikaeläkeläinen kirjoitti:

        No joo, minä olen tottunut katselemaan asioita aitojen sisällä, ja Fingridin ongelmat eivät minua kiinnosta, varsinkin kun siellä aitojen sisällä on ollut ongelmia ihan riittävästi.
        TVO3 voi olla isokin ongelma, mutta sille ei tavallinen tallaaja mitään voi.
        Muuten, miksi juuri ydinvoimalalan irtoaminen verkosta verkkohäiriön takia on merkittävä juttu, kun sähkökäyttöinen se ei mitenkään näkynyt. Ei uskoisi että se on suurimpien ongelmien joukossa!

        Mä kyllä luulen ettei tvo3 tule olemaan mikään ihme juttu. Tavanomaista koekäyttöön ja ensimmäisern käynnistykseen liittyviä haasteita.

        Muutaman käyttövuoden jälkeen laitos toimimaan pikkuhiljaa suunnitellusti.


    • Tuulihuoli

      " Muuten, miksi juuri ydinvoimalalan irtoaminen verkosta verkkohäiriön takia on merkittävä juttu, "

      Vertailun vuoksi: Suomen tuulisähkön tuotannon kokonaistehon vaihtelu vuorokaudessa on yli 1000MW monta kertaa vuodessa. Ja vaihtelu kasvaa sitä mukaan, kun tuulisähkön tuotantoa rakennetaan lisää.

      http://tvky.blogspot.com/2016/08/tuulivoiman-tehovaihtelu-8000-paivassa.html

      • Koska ydinvoimalan äkillinen irtoaminen sähköverkosta voi johtaa ydinonnettomuuteen.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Varsin epätodennäköistä. Jos laitos ei jää omakäyttöteholle, käynnistyvät dieselgeneraattorit syöttämään moninkertaisesti tarvittavan sähkön. Lisäksi on vielä yhteys 110 kV verkkoon. Dieselitkin riittävät mainiosti.


      • Osa-aikaeläkeläinen
        stuxnet kirjoitti:

        Koska ydinvoimalan äkillinen irtoaminen sähköverkosta voi johtaa ydinonnettomuuteen.

        Sinä kun toisessa jutussa moitit minua kun en kommentoi suoraan juttuusi, syy on siinä että pitkässä ketjussa hatara mokkulayhteyteni takia? kommentti-ikkuna ei aukea. Olen siis vastannut alkuperäiseen kysymykseen.


    • K.late

      " Muuten, miksi juuri ydinvoimalalan irtoaminen verkosta verkkohäiriön takia on merkittävä juttu, "

      Jos et ole sattunut huomaamaan, niin Suomessa ydinvoimalan irtoaminen verkosta on aina uutisoitu. Tavalliselle kaduntallaajalle se ei ole iso uutinen, verkkoyhtiölle se voi aiheuttaa joitktain ongelmia, mutta tyypillisesti se on aika vähäpätöinen uutinen.

      Sinä pidät sitkeästi kiinni tuosta verkkohäiriöstä, joka ilmeisesti ei tässä tapauksessa ollut syy kummankaan reaktorin irtikytkeytymiseen. OL2 alasajo tuli muuntajapalosta ja OL1 ajettiin alas toistaiseksi tuntemattomasta syystä, pikasululla.

      Verkkohäiriö on taas tyypillinen transientti, joka johtuu verkossa tapahtuvasta virran tai jännitteen värähtelystä, tai jostakin vastaavasta.

      Mielestäni tässä oli kyse ydinvoimalasta, sen mittauslaiteistota ja vielä jostakin muusta, jota emme tiedä.,

    • Tuulihuoli

      Jep. tuulisähkön tuotannon tuhansien prosenttien vrk-vaihtelu olisi uutinen. Mutta ei ylitä uutiskynnystä, ehkä siksi, koska se on niin tavallinen tapahtuma.

    • K.Late

      Jos kahden ydinvoimalan vikaantumisesta samaan aikaan ei voi puhua ilman tuulivoimaa, niin todettakoon, että tuulivoima on helposti ennustettavissa. Siellä eivät tuhannet megavatitit putoa pois yhtäkkiä, varoittamatta.

      Koettakaa nyt vaan pärjätä sen tuulivoiman kanssa, tai menkää asiaankuluuvielle sivustoille sitä voivottelemaan.

      • NoinhanSeOn

        Kyseessä oli kaksi ydinvoimayksikköä eivätkä ne irtaantuneet verkosta samaan aikaan vaan noin puolen vuorokauden välein. Tapahtumien välillä oli kytkentää mutta yhteisviasta ei voi puhua.

        Mitä tulee sähköpulaan torstaina, tuulivoima ei suinkaan helpottanut sen hoitoa. Aamulla klo 3, kun kulutus oli pieni, oli tuulivoimaa 1050 MW. Kuuden tunnin kuluttua klo, kun saavutettiin aamupäivän huippukulutus, oli tuulivoimaa enää 106 MW. Eli vaikka kohtuullisesti ennustettavaa, tuulivoiman kehittymiseen verkon vakauden kannalta haitalliseen suuntaan ei voi estää.


      • ennustettavuus

      • ennustettavuus
        ennustettavuus kirjoitti:

        Esim. 19. 7 -18 tuulivoiman ennusteissa ja todelisessa tuotannossa on 500MW:n heitto.
        Että se siitä tuulivoiman ennustettavuudesta.
        Ja nimin. Stuxnet jauhaa ydinkakkaansa myös uusiutuva energia palstalla. Ohjeistaisit Late myös sitäkin pysymään "asiaankuuluvilla sivustoilla".
        https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-tuotanto/tuulivoiman-tuotanto/

        Ja vinkki: Klikkaa ylläolevassa linkissä kohtaa "kuluva viikko".


      • Tuulihuoli

        "tuulivoima on helposti ennustettavissa. Siellä eivät tuhannet megavatitit putoa pois yhtäkkiä, varoittamatta."

        Ennuste siitä, että tuulisähkön tuotanto putoaa lähitunteina satoja tai tuhat MW, ei auta sähköpulaan.

        Tuulisähkön tuotannon rajut vaihtelut tuntuvat olevan K. Latelle asia, jota ei Ydinvoima-palstalla saa mainita edes vertailumielessä.


    • huonotinsinöörit

      Ydinvoimalan suunnittelijat ovat jälleen olleet pätemättömiä pellejä, suunnitteluvirheestä johtuva vika.

      • NoinhanSeOn

        Kyseessä on turbiini-generaattorin toiminta sähköverkon häiriössä. Tilanne on aika samankaltainen kaikissa höyryvoimalaitoksissa. Jos seurauksena on turbiinipikasulku, tulee myös reaktoripikasulku automaattisesti. Voi tietysti olla, että ydinvoimalaitoksessa marginaalit ovat pienemmät, mutta tuskin tuohon tapahtumaan suunnitteluvirhettä liittyi. Paitsi että virtamuuntajan lämmönkesto oli huono.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Se virtamuuntaja taisi olla yli 40-vuotias, arvelen.
        Ei turpiinipikasulusta tule reaktoripikasulkua, jos vehkeet pelaavat. Reaktorin teho tulee siististi alas, ja höyry paasataan suoraan lauhduttimiin.
        Tuosta on sekin etu, että on joitakin vikoja, joiden kanssa saa ajaa, mutta reaktoria ei saa käynnistää ennen kuin nuo viat on korjattu.


      • TotuusEsille

        Ei kyseessä ole ydinvoimalan suunnitteluvirhe kun vikakohde oli kantaverkon puolella. Typerää tietämättömyyttä väittää toisin. Pelle lienee tässäkin tapauksessa nimimerkkinsä kaltainen.


    • K.Late

      "Kyseessä on turbiini-generaattorin toiminta sähköverkon häiriössä."

      Oliko tämä syynä OL1:n putoamiseen pois tuotannosta? Media liitti tapahtuman virtamuuntajapaloon, tai sen korjaamiseen. Oliko tässä nyt vaan harvinainen sattuma?

      Jos turbiinipiaksulun jälkeen pidetään reaktori vielä pystyssä, niin melkoista höyryn ulospuhallusta se varmaan on. Mikä on normaalikäytäntö, eikös reaktorin pikasulku ole kaikkein turvallisin menetelmä(joka tosin rasittaa laitteita ja mekaniikkaa)?

      Ainakin Taiwanissa joitakin vuosia sitten ei sähköhäiriön takia haluttu laittaa reaktoria pikasulkuun.. Sen seurauksena operaattori ohjasi reaktorikiertoon liian nopeasti ja liian paljon kylmää vettä, jolloin reaktorin kriittisyys kasvoi liian nopeasti ja automaatio laittoi lopulta reaktorin lopulta pikasulkuun. Alkutapahtumana oli ukonilma.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Reaktoripikasulkua ei tehdä, vaan reaktorin teho putoaa säätösauvojen hitaasti laskeutuessa. Kuten kerroin, varoventtiilit eivät normaalisti aukea, vaan höyry ajetaan turpiinin ohituksen kautta lauhduttimiin.
        Uutisointi on kinkkinen juttu. Aiemmin STUK uutisoi kuukausittain että ydinvoimalat kävivät viime kuun normaalisti, ilman häiriöitä. Siitä uutisoinnista luovuttiin.
        Vuosihuolloista voimayhtiöt uutisoivat että hyvin menivät, vaikka niistä usein olisi kaikenlaista surkuhupaistakin kerrottavaa. Sellaista, joka kansaa kiinnostaisi.
        Melkoinen jupakka tuo taiwanilainen oli, kun pikasulku tuli periodista tehokäytöllä. Kuulostaa uskomattomalta.


      • muistini.mukaan

        "reaktorin teho putoaa säätösauvojen hitaasti laskeutuessa."

        Sori typerä kommentti, mutta eikös ne säätösauvat nouse tai polttoainetikut laskeudu? Viimeksi kun kävin Olkiluodon reaktorissa, niin ydinkepit olivat veden alla näkyvillä, mutta ei niiden päällä näkynyt mitään laskeutuvia rakenteita.


      • NoinhanSeOn

        Kiehutusvesireaktorissa säätösauvat työnnetään altapäin reaktorisydämeen.


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Sorry. Minä olen puuhannut painevesireaktoreiden kanssa. Olen tosin pari kertaa Olkiluodossa käynyt.


    • sattuma-pyörittää-jo

      Huolestuttavinta on se, että yksi muuntajapalo ja Olkiluodon pysäytys yksinään riitti osoittamaan keskellä kesää sähköhuoltomme kriisiherkkyyden.
      Joku viherpipertäjä voisi ottaa vaikkapa peilin ja katsoa sieltä syyllisen. Eikä taida maalaisliiton turveparonitkaan olla viattomimpia mm. maakaasuvoimaloittemme saamisessa kannattamattomiksi. Ei tästä iäisyyksiä ole, kun peruukki-Pekkarinen ylisti turpeen ylivoimaisuutta kaikkialla esim. maakaasuun verrattuna.
      Jo kesäkuussa sähkön nettotuontimme oli ylittänyt 12 kuukaudessa peräti 20 terawattituntia. Siitä tuli Ruotsista n. 15 TWh, Venäjältä yli 6 TWh ja loput Virosta sekä Norjasta.
      Koko maamme tuulivoiman sattumatuotanto oli samaan aikaan vaivaiset 5 TWh.
      https://energia.fi/files/1409/a_pikatilasto_kesakuu.pdf

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1335
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      916
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      679
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe