Automaattisulake laukeaa

Mökkiläinen63

Mökin aurinkosähköjärjestelmä rupesi temppuilemaan: akun ja säätimen välissä oleva automaattisulake ( https://www.lapinakkumaailma.fi/product/1030/) laukeaa säännöllisesti noin 2 - 5 minuutin jälkeen. Onko noissa autommaattisulakkeissa itsessään jokin lämpötilarajoitin jolloin se tietyssä lämpötilassa laukeaa? Ajattelin tällaista selitystä asiaam kun on niin armottomat helteet ja tuo sulake on päivänpaisteisessa kuumassa paikassa.

Katolla on 2 paneelia 100W/kpl, säädin on EpSolar LS3024B ja akku Nordmax 250 Ah. Säätimeen on palautettu tehdasasetukset, liitokset ja kytkennät tarkastettu.

25

1828

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 2000a

   Voithan koittaa paljonko sulake kestää amppeereita. Minkä kokoinen sulake on? Ei kaksi 100w vielä anna mppt säätimelläkään kun 12v järj n15a tai lähteekö säätimen lähdöstä suuria virtoja. Kyllä lämpötilakin voi vähän vaikuttaa herkkyyteen.

   • 2000a

    Katsoin linkin ja 25a sulake. Mitä kuormaa lähtee säätimestä. Pitäis hyvin kestää 300w ja auringon paisteessa enempikin kun paneeleilta menee suoraan kulutukseen


  • säg.äri

   Oikosulku jossain johdoissa tai itse säätimessä. Johtoja yksitellen irti, rajaamaan näin vikaa.

  • oppivasähkäri

   No niin eipä tuossa muuta vikaa ole, kuin tuo automaattisulake!!!
   Automaattisulaketta ei ole tehty tasavirroilla toimiviksi !
   Vaihda sinne normaali 25 a lankasulake ja kyllä toimii.
   Tuo automaattisulake ei toimi tuossa 240 v järjestelmässäkään tasavirralla, tiputtaa
   lähes koko-ajan itsensä alas.
   On aikanaan tapeltu niiden kanssa ihan riittävästi esim. isojen mangneettirumpujen tasavirtakelojen suojauksessa.

   • yujtytf

    Tutustuppa valmistajien esitteisiin niin huomaat että tietyt mallit käyvät kyllä myös DC:lle


   • järkeä_höpinöihin

    Höpön höpöä, automaattisulake toimii hyvin tasavirrallakin, ainoastaan virran katkaisussa on isoilla virroilla vaikeuksia kun DC on paha häntimään.


  • kotomaistako

   kiinalainen on rakkaudella pikku kätösillä valmistettu.
   kiinanpoika tekee esitteet tilaajan ehtojen mukaan.

  • Mökkiläinen63

   Kyllä se johdonsuojakatkaisin, joka siellä on, pitäisi toimia 12V. Ainakin tuon ostopaikan nettisivulla lukee selvästi Automaattisulake 12V Hager 25 ( https://www.lapinakkumaailma.fi/product/1030/)

   Liekö se sitten vioittunut tai sitten se säädin on rikki.. Hankala tilanne tietysti maallikolle, mistä sitä vikaa lähtee hakemaan. Paneelit vissiin ovat kunnossa kun ne sen muutaman minuutin ajan ennen sulakkeen laukeamista toimivat OK.

   • testailua

    Jos vähänkään ymmärtää sähkön päälle, kokeilemalla vika selviää.
    Ensin voi irrottaa säätimen pois välistä, kytkee akun suoraan lähtevään kulutukseen.


  • 230v

   Minulla sama vika jo kahdessa automaattisulakkeessa. laukeaa pois päältä. Tilasin tänään saman tyyppisen sulakkeen mutta yli 40v kestävän 100A . järjestelmäni on 24v mutta arvelin että laturi puskee lähelle 30v virtoja akulle/sulakkeelle.vanhat sulakkeet ovat 12/24v 100A arvoilla varustettuja. Katolla on 6 kpl 270 tehoisia paneeleita.
   Toinen ihmeelisyy oli inventterin johdoissa. Paksut ja pitkät ( 2m). kuormitettaessa kunnolla laite ajoi itsensä alas. Lähetin tehtaalle videon whatsupilla. Vastaus tuli nopesti: riisu johdot pois ja laita ne lyhyet alkuperäiset piuhat kiinni. jopas alkoi pakastin, 2 jääkaappia ja kahvinkeitinkin potkimaan. Aika ihme jutu, kun näin maalikkona olen antanut kertoa itselleni että paksummat johdot pitemmissä vedoissa vähentää vastusta.

   • 2000a

    Kyllä paksummat johdot auttavatkin mutta tapauksessasi lyhyemmistä kulki virta paremmin. Ehkä akut ovat huonontuneet ja kuormitettaessa invertterin alarajajännite tai lämpö tuli vastaan.


  • 230v

   1100 Ah akkupatterit ja vuoden vanhoja. Kuten kirjoitin niin nyt lyhyillä piuhoilla pelaa hyvin. En sitten tiedä onko tuo akkusarja liian pieni kun käytössä on pari Tvtä, pelikonsooli (käyttö vähäistä jos lainkaan), 2 jääkaappia ja erillinen pakastin, micro, kahvinkeitin ja toki valoissakin löytyy. Virrat 230v
   aamusella virtaa löytyy akuista 30%..Iltasella n.klo 18.00 lataus on enää minimaalisen pientä mutta kulutus on päällä ja kasvanutta, Akut näyttää silloin n. 26v ja ovat geeliakuja. Laturi syötti päivisin parhaimmillaan 60A.

  • mamu16

   Ja APn kysymykseen:

   Automaattisulakkeen (ns Johdonsuoja) virrankesti pienenee jos siihen kohdistuu ulkoinen lämpökuorma.

  • nostantehoa

   ulkoisessa lämmössä saattaa olla perää kun nyt ajattelen kesäisiä lämpöjä.
   Kysynkin nyt ammattilasilta joita te pääosin olette, että voinko vetää kahdelta eri säätimeltä tulevat paneelivirrat suoraan akuston samoihin napoihin vai vaatikko tämä jonkin väliin tulevan härpöttimen?

   • 2000a

    No voit. Pääasiassa toimii,riippuu vähän säätimistä miten älykkäitä ovat. Loppuvaiheen latauksessa saattaa älykäs mppt säädin laskea jännitetason alemmas kun toinen pukkaa virtaa myös. Itselläni on 3kpl mppt ja yksi pwm samoihin akkuihin


   • nostantehoja
    2000a kirjoitti:

    No voit. Pääasiassa toimii,riippuu vähän säätimistä miten älykkäitä ovat. Loppuvaiheen latauksessa saattaa älykäs mppt säädin laskea jännitetason alemmas kun toinen pukkaa virtaa myös. Itselläni on 3kpl mppt ja yksi pwm samoihin akkuihin

    Kiitän. Yksi mppt säädin 60v olisi tarkoitus lisätä plus 4 paneelia.
    Vielä yksi kysymys. Voiko invertterille ottaa virrat näistä samoista navoista joihin tuon ne paneelivirrat? Nyt lataan uloimmaisiin akkuihin mutta otan virran keskimmäisiltä akuilta. 24v järjestelmä. 4 kpl 260Aht akkua.


   • nostantehoja

    Korjaan..mppt säädin ja 60A


   • 2000a
    nostantehoja kirjoitti:

    Kiitän. Yksi mppt säädin 60v olisi tarkoitus lisätä plus 4 paneelia.
    Vielä yksi kysymys. Voiko invertterille ottaa virrat näistä samoista navoista joihin tuon ne paneelivirrat? Nyt lataan uloimmaisiin akkuihin mutta otan virran keskimmäisiltä akuilta. 24v järjestelmä. 4 kpl 260Aht akkua.

    Mielestäni ei ole merkitystä mistä navoista invertterille ottaa virran,kunhan siinä on se oikea jännite. Moni tekee jonkin virta kiskon tai pultin johon tuo monesta akusta virran josta lähtee invertterille. Tällöin voi tuoda vaikka siihen pisteeseen paneelivirran ja virta lähtee siitä sitten sinnepäin missä on alin jännite. Itselläni on + napoja tuotu yhteen pisteeseen 12v järjestelmässä,mutta osa + navoista menee myös eri reittiä inverttereihin. Varsinkin 12v järjestelmässä on apu saada virtaa enemmän kuin yhdestä liittimestä koska näin ei tule häviöitä niin paljon. 24v järjestelmässä vaan tarkkana ettei kytke vahingossa VÄÄRIN.


  • nostantehoja

   kiitos infosta.
   nyt akun kenkiin tulee säätimeltä johdot jotka on kytketty starttikaapelin tyyppisillä pihdeillä kiinni koska akun kaapeleissa ei ole ylimäräisiä kiinityspisteitä ja ne ovat johdoissa kiinteesti kiinnitettyjä navoilta toisiin.. Mietin vaan sitä kuinka näiltä kahdelta säätimeltä saisin ne johdot napoihin kiinteemmin kiinni. Tulisiko pistää ne sen kaapelikengän lukituspultin /mutterin väliin?

   • 2000a

    Itse en laittais helposti irtoilevia liittimiä, voi laittaa vaikka pitemmän pultin akunkengän pultiksi ja vaikka oma mutteri säätimen johdoille jatkoksi.


   • nostantehoja
    2000a kirjoitti:

    Itse en laittais helposti irtoilevia liittimiä, voi laittaa vaikka pitemmän pultin akunkengän pultiksi ja vaikka oma mutteri säätimen johdoille jatkoksi.

    ok, hyvä vinkki. Lähden huomenissa mökille asentelemaan uutta säädintä sekä johdotusta akuille. Itsekin pidin noita kaapelileukoja virityksinä kun erään kerran koirakin tuli akkupatteristoa ihailemaan.
    ps. paneelit ovat halpoja mutta -alu kiskotus katolle plus vermeet niihin vasta maksavatkin maltaita.
    tuon ratkaisin tilaamalla saksasta pitkät rst vaarnapultit m10 kierteellä . mukaan tuli mutterit, prikat ja kumitiivisteet . Suomesta hankin ns. jirva kiskoa U3mm kuumasinkittynä. Portaaton säätö ruuveilla ja edullinen hinta. Hyvin kesti rajut myrskyt jossa minulta kaatui 12 kpl runkoja aivan läheltä rakennuksia
    paneelien pohjoissivulle laitoin suojapellin ettei tuuli ja lumi pääse sivusta paneelien alle. Hienosti on järjestelmä pelannut ja lisää oppia saan näiltäkin palstoilta.


  • nostantehoja

   nyt on sitten asennettu toinenkin säädin ja napoihin pitemmät pultit, joihinka säätimeltä tulevat johdot kiinnitin. tosiaankin kun akusto täyttyy niin lopussa toinen säädin hoitaa loppulatauksen ja toinen hieman tarkkaillee tilanetta. Huomasin etten ollut lukenut tarkasti säätimen johdotuksen asentamista. aiemmin olin laittanut yhden 10 neliöisen piunan säätimeltä akuille kun jo 60 A säätimessä tehdas sanoo että laitakin 2 x6 neliön piuhaa eri lähtöreijistä akuille. Ihmettelinkin aiemmin sitä ettei 10 neliön piuha mahdu reikään vaan jouduin poistamaan osan karvoista. Tämäkin tuli nyt korjattua kuntoon.

  • Anonyymi

   Kolmivaiheisen ACUATEC 60 kaivopumpun suojakytkin laukeaa vähäisen käytön jälkeen. Kytkimessä lienee pieni säätömahdollisuus, joka ei auta.

   Yhden vaiheen automaattisulake sirahti (pärähti) päälle kytkettäessä. Voiko tämä vaikuttaa mitään? Kaikki sulakkeet ovat suojakytkimen lauettua kuitenkin päällä.

   Aikaisemmin kiinnitin huomiota sähkökaapin mielestäni lisääntyneeseen hurinaan. Noin kilometrin päässä on muuntajalta lähtevää kaapelia vahvennettu parin sadan metrin matkalla. Missä vika?

   • Anonyymi

    Mittaa nyt ensiksi tuleeko kaikki vaiheet moottorille asti.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   8
   3125
  2. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   167
   2880
  3. Isosisko ajoi 1 vuotiaan kuoliaaksi Tyrnävällä, olivatko Lestoja ?

   Eikö tämä laiton lahko voitaisi jo julistaa täysin rikolliseksi ja kieltää laissa, kuten kaikki muukin vahingollinen lopetetaan ? Tämä lapsia tuhoava
   Maailman menoa
   106
   2431
  4. Ohhoh! Michele Murphy-Kaulanen hämmentää vauvauutisella - Totuus on hieman toisenlainen!

   No nyt on aikamoinen "vauva"! Michele Minttu Murphy-Kaulanen on jakanut Instassa "iloisen perhetapahtuman". Lue juttu ja katso kuvat: https://www.su
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   1818
  5. Kuu kaipaa tähtiään...

   mutta nalle kaipaa tähtisilmäänsä vielä enemmän. Runoa ei täksi illaksi viel ole, mut toivottavasti pidät tästä laulusta :) olen vähä epävarma onko tä
   Ikävä
   171
   1024
  6. Kerran vielä...

   Minä tiedän ja sinä tiedät...Anteeks omasta puolesta🤗... toivon oikeasti sulle kaikkea hyvää, vaikka viisaasti et toiminutkaan, mutta mä alan olla ta
   Ikävä
   53
   983
  7. Kiira Korpi ja wanha Pekka

   Järjenvastainen suhde, ei mitään tolkkua.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   36
   863
  8. Sanna on aivan sekaisin Venäjästä, auringonpistosko?

   Sannan mielestä tavallinen venäläinen ei saisi matkustaa Euroopassa ja käydä katsomassa nähtävyyksiä. Tällä hetkellä hävettää olla suomalainen, niin t
   Maailman menoa
   248
   859
  9. Miksei Martinaa kutsuttu Leppilampi en häihin

   Pelättiin varmasti että jos käyttää siellä "äidillisiä otteita" muihin vieraisiin tai nuolee jonkun miehen korvaa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   824
  10. Mies, kudoin sulle villahaalarin

   Sellasen kirjavan, jossa on huppu ja avattava lappu takalistossa. Laitathan sitten joka päivä sen töihin. ☺️
   Ikävä
   111
   743
  Aihe