Suomenpystykorva vai lapinkoira

Maatiainen

Pidän molemmista roduista, onko perinnöllisiä sairauksia, onko voimakas suojeluvietti, haukkuherkkyys? Onko koulutus ollut helppoa, mikä on koiran aktiviteetin tarve, mitä harrastatte koiran kanssa? Miten suhtautuu toisiin koiriin? Tilantarve, onko aidatulla tontilla tai tarhassa? Kiitos vastauksista etukäteen.

1

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hismastersvoice

      Hyvin voit valita kumman tahansa. Lapinkoira on periaatteessa paimenkoira vaikka nykyään seurakoira joka tulee yleensä varauksetta toimeen kenen ihmisen kanssa tahansa.
      Suomipystis taas puhdasrotuisena on ensisijaisesti metsästäjän apulainen. Riistavietti siis kova ja hinku metsälle myös. Rotupuhtaita myydään nykyään ensisijaisesti metsästäville perheille, mutta kaikki yksilöt eivät metsällä toimi ja siksi voit löytää hyvän yksilön kotikoiraksi.

      Jos jommallakummalla niin suomenpystykorvalla, joka siis on ensisijassa yhden ihmisen koira, on ehkä enemmän sitä suojeluviettiäkin, ja siksi vieraan ihmisen on ensitutustumisella olla aavistuksen varovainen ettei tule hammasta. Ei kuitenkaan ole mikään raateleva peto, eli ei sillä tavoin mitenkään vaarallinen tai vältettävä rotu. Lapinkoirat taas on aika pehmeitä ja helposti lähestyttäviä. Molemmat ääntelee kyllä jos sen sallit.

      Perinnöllisistä sairauksista en tiedä kuin pystärillä esiintyvän epilepsiaa. Yhtä lukuunottamatta kaikki tuntemani ovat olleet olleet terveitä, lähes loppuun saakka.

      Koulutus on varsin helppoa, molemmat oppii yllättävän hyvin erilaisia asioita. Lapinkoira seurakoirana oppii lähinnä ihmisen opastuksella asioita. Kiva kaveri pallonheittoon tai piilotusleikkeihin.

      Suomipystis taas on itsenäinen ja pystyy kehittämään itseään kiinnostavissa asioissa omia taitojaan. Esim. omani, joka on todella riistaviettinen vaikkei metsällä toiminut, alussa pyydysti myyriä ja hiiriä suoraviivaisesti kaivamalla montun kunnes sai. Usein vain kippurahännän pää näkyi maan pinnalla. Myöhemmin kehitti tekniikan jossa seurasi maan alla kulkevaa käytävää kaivaen sen auki. Ja lopuksi keksi että niillä on useita uloskäyntejä, alkaen etsimään ne valiten kolme todennäköisintä. Yhtä koloa sitten kaivoi ja muita piti silmällä kunnes jyrsijä pakeni jostakin ja nappasi sen. Tekniikka toimii yllättävän hyvin ja on koiran itsensä keksimä. Mutta jos omistaja on kärsivällinen ja luova, se pystyy oppimaan myös abstrakteja käsitteitä, kuten esim. oikea ja vasen.

      Lenkkeily molempien kanssa on erittäin helppoa. Lapinkoira ei välttämättä kaipaa kovin pitkiä lenkkejä, mutta suomipystiksen kanssa on syytä varautua siihen että sen kanssa todella lenkkeillään. Mielellään pitkiä lenkkejä metsissä ja pelloilla sekä ojanpientareilla. Me lenkkeiltiin kun koira oli nuori, yli kymmenen jopa viisitoista kilsaa päivässä. Nyt ollaan koiran kymmenvuotispäivästä saakka vähennetty lenkkejä, ensin kahdeksaan, nyt tehdään jotain neljän-viiden kilsan lenkkejä. Vanha äitimuorini kertoi joskus lenkeistään hänen lapinkoiransa kanssa että noin neljän-viiden kilsan päivälenkkimäärä riitti hyvin. Suomipystiksen kanssa erityisesti ole tarkka, sillä riistavietti on kova ja saattaa sännätä kanin tai linnun perään vaikka ajotielle.

      Kun koiran otat, niin varaudu henkisesti siihen että nuoruusvuosinaan kumpikin on todella vauhdikas ja saattaa ajoittain koetella hermojasi. Se menee ohi lähes itsestään kun aikuisuus astuu kuvioihin noin kolmevuotiaana. Kouluta koko ajan vaikka oppi tuntuu valuvan kuin vesi hanhen selästä. Eli tuossa vaiheessa on mahdollista että kumpikin rotu oppii remmiräyhäksi. Siitä pääseminen on kovan työn takana. Kannattaa vältellä alussa nuorena erityisesti urosten kanssa toisten urosten tapaamisia ja ohittaa heidät lenkillä. Siitä syntyy usein tappelu(pojat on poikia ja kilpailu juoksudaameista on kovaa).

      Me koirani kanssa asumme kerrostalossa suht. pienessä kaksiossa jossa parveke. Kesäaikaan koira viihtyy siellä todella hyvin(eikä pääse hilpaseen omille teilleen). Jos asut omakotitalossa niin tee ihmeessä tarha tai mieluiten aitaa koko piha. Varsinkin pystykorvat laajentaa mielellään reviiriään vaikka naapurikylän puolelle. Seurakoiralinjan lapinkoira pysyy varmaan helpommin omalla tontilla mutta kyllä nekin saattaa lähteä kanin, riekon tai kattien perään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1796
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1376
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe