Suomenpystykorva vai lapinkoira

Maatiainen

Pidän molemmista roduista, onko perinnöllisiä sairauksia, onko voimakas suojeluvietti, haukkuherkkyys? Onko koulutus ollut helppoa, mikä on koiran aktiviteetin tarve, mitä harrastatte koiran kanssa? Miten suhtautuu toisiin koiriin? Tilantarve, onko aidatulla tontilla tai tarhassa? Kiitos vastauksista etukäteen.

1

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hismastersvoice

      Hyvin voit valita kumman tahansa. Lapinkoira on periaatteessa paimenkoira vaikka nykyään seurakoira joka tulee yleensä varauksetta toimeen kenen ihmisen kanssa tahansa.
      Suomipystis taas puhdasrotuisena on ensisijaisesti metsästäjän apulainen. Riistavietti siis kova ja hinku metsälle myös. Rotupuhtaita myydään nykyään ensisijaisesti metsästäville perheille, mutta kaikki yksilöt eivät metsällä toimi ja siksi voit löytää hyvän yksilön kotikoiraksi.

      Jos jommallakummalla niin suomenpystykorvalla, joka siis on ensisijassa yhden ihmisen koira, on ehkä enemmän sitä suojeluviettiäkin, ja siksi vieraan ihmisen on ensitutustumisella olla aavistuksen varovainen ettei tule hammasta. Ei kuitenkaan ole mikään raateleva peto, eli ei sillä tavoin mitenkään vaarallinen tai vältettävä rotu. Lapinkoirat taas on aika pehmeitä ja helposti lähestyttäviä. Molemmat ääntelee kyllä jos sen sallit.

      Perinnöllisistä sairauksista en tiedä kuin pystärillä esiintyvän epilepsiaa. Yhtä lukuunottamatta kaikki tuntemani ovat olleet olleet terveitä, lähes loppuun saakka.

      Koulutus on varsin helppoa, molemmat oppii yllättävän hyvin erilaisia asioita. Lapinkoira seurakoirana oppii lähinnä ihmisen opastuksella asioita. Kiva kaveri pallonheittoon tai piilotusleikkeihin.

      Suomipystis taas on itsenäinen ja pystyy kehittämään itseään kiinnostavissa asioissa omia taitojaan. Esim. omani, joka on todella riistaviettinen vaikkei metsällä toiminut, alussa pyydysti myyriä ja hiiriä suoraviivaisesti kaivamalla montun kunnes sai. Usein vain kippurahännän pää näkyi maan pinnalla. Myöhemmin kehitti tekniikan jossa seurasi maan alla kulkevaa käytävää kaivaen sen auki. Ja lopuksi keksi että niillä on useita uloskäyntejä, alkaen etsimään ne valiten kolme todennäköisintä. Yhtä koloa sitten kaivoi ja muita piti silmällä kunnes jyrsijä pakeni jostakin ja nappasi sen. Tekniikka toimii yllättävän hyvin ja on koiran itsensä keksimä. Mutta jos omistaja on kärsivällinen ja luova, se pystyy oppimaan myös abstrakteja käsitteitä, kuten esim. oikea ja vasen.

      Lenkkeily molempien kanssa on erittäin helppoa. Lapinkoira ei välttämättä kaipaa kovin pitkiä lenkkejä, mutta suomipystiksen kanssa on syytä varautua siihen että sen kanssa todella lenkkeillään. Mielellään pitkiä lenkkejä metsissä ja pelloilla sekä ojanpientareilla. Me lenkkeiltiin kun koira oli nuori, yli kymmenen jopa viisitoista kilsaa päivässä. Nyt ollaan koiran kymmenvuotispäivästä saakka vähennetty lenkkejä, ensin kahdeksaan, nyt tehdään jotain neljän-viiden kilsan lenkkejä. Vanha äitimuorini kertoi joskus lenkeistään hänen lapinkoiransa kanssa että noin neljän-viiden kilsan päivälenkkimäärä riitti hyvin. Suomipystiksen kanssa erityisesti ole tarkka, sillä riistavietti on kova ja saattaa sännätä kanin tai linnun perään vaikka ajotielle.

      Kun koiran otat, niin varaudu henkisesti siihen että nuoruusvuosinaan kumpikin on todella vauhdikas ja saattaa ajoittain koetella hermojasi. Se menee ohi lähes itsestään kun aikuisuus astuu kuvioihin noin kolmevuotiaana. Kouluta koko ajan vaikka oppi tuntuu valuvan kuin vesi hanhen selästä. Eli tuossa vaiheessa on mahdollista että kumpikin rotu oppii remmiräyhäksi. Siitä pääseminen on kovan työn takana. Kannattaa vältellä alussa nuorena erityisesti urosten kanssa toisten urosten tapaamisia ja ohittaa heidät lenkillä. Siitä syntyy usein tappelu(pojat on poikia ja kilpailu juoksudaameista on kovaa).

      Me koirani kanssa asumme kerrostalossa suht. pienessä kaksiossa jossa parveke. Kesäaikaan koira viihtyy siellä todella hyvin(eikä pääse hilpaseen omille teilleen). Jos asut omakotitalossa niin tee ihmeessä tarha tai mieluiten aitaa koko piha. Varsinkin pystykorvat laajentaa mielellään reviiriään vaikka naapurikylän puolelle. Seurakoiralinjan lapinkoira pysyy varmaan helpommin omalla tontilla mutta kyllä nekin saattaa lähteä kanin, riekon tai kattien perään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3879
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2759
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2144
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2091
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe