50-luvun lipaston lakkaus

wanhaLipasto

Lakkapinta on suoraan puun päällä ja viilua ei ole käytetty,, ihan kovapuuta tuo 50-luvun lipasto. Kulumaa on paljon ja yksi iso laikku ilman lakka (5*15cm) ja muita pikkulänttejä ilman lakkaa. Lakka myös säröilee hieman mutta se ei haittaa, vaikka ajan patina jäisikin nökyviin. Lakattomat kohdat ovat paljon vaaleampia verrattuna missä lakkaa vielä on. Luultavasti lakka on liuotinpohjainen. Jos lakkaan liuotinlakalla, haittaako jos einole esim sellakkaa/selluloosalakkaa mitä tuo luultavasti on. Luin myös sävytetystä kiillotusöljystä joka kyllä kivasti paikkaa värieroja. Mietin vaan että imeytyykö juuri tuo huonekalujen kiillotusöljy puuhun asti ja jääkö jäljestä laikukas? Elämän jäljet on ihan ok näkyä, mutta laikukas lipasto ei ole mieleen. Tai jos lakkaan vaan päälle suoraan, niin eikö puu siitä sävyty itsestään? Lähinnä tuo isompi lakaton laikku mietityttää..

2

155

Vastaukset

  • Upitus

  • Jos lakkapinta on ehjä ja kyse on ns. vesilänteistä, läntit saa pois esim. Liberonin Ring Removerilla ja 0000-teräsvillalla. Kun läntit on saatu pois, voi päälle vetää esim. sävytettyä Entisöintiöljyä. Mutta yleensä jos lakkapinta on rikki ja puu paistaa alta, vanha lakka poistetaan, tehdään hionnat, petsataan ja lakataan uudestaan. Silleen saa siistiä jälkeä.

    Korjaustusseja/petsikyniä voi tietty kokeilla. Sitä killotusöljyä voi kokeilla ensin johonkin syrjään. Älä aloita keskeltä mööpeliä.
    Jos vedät uutta lakkaa vanhan lakan päälle, vanha pinta pitää ensin puhdistaa ja hioa kevyesti. Muuten uusi lakka ei pysy.
    Sellakan päälle voi vetää uutta sellakkaa, hartsiöljylakkaa tai alkydilakkaa. Selluloosan päälle esim. alkydilakkaa.

    Ja esim. Wanhan Wiljamin blogia kannattaa lueskella. Sieltä saat hyviä vinkkejä.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut