Miksi some

Ihmettelijä

Onko kukaan yleisesti kiinnostunut siitä, kuinka paljon some on vaikuttanut yhteiskuntaamme negatiivisesti? On paljon mielenkiintoisia tutkimuksia, kuinka some on koukuttanut ihmisen, eikä se ole yleisesti kovin hyvä ilmiö. Nykyään jos nuori ei käytä somea, se on kummajainen monien mielestä. Kuinka on mahdollista, että nykyihminen on (anteeksi nyt vaan) niin yksinkertainen että esim. Kävelee auton alle keskittyessään someen puhelimen näytöllä. Olen nähnyt ihan itse, että joku tippuu laiturilta somettaessaan, kävelee siis yli laiturin järveen. Mutta tämä ei ole se pointti, ääri-ilmiöitä vain, vaan se että some on ihan oikeasti älytön ilmiö, joka ei ole hyväksi ihmiskunnalle. Sen käytön rajoittamiseen ja lopettamiseen, kannustaisin kaikkia lämpimästi. Jos oikeasti miettii syvällisesti jotain snäpchattia ig:tä yms. Niin kyllähän pitäisi tulla mieleen kyseenalaistava ajatus, että miksi tuommoisia? Niin pitäisi, kenellä tulee? Miksi annamme tuollaisen pehmentää päämme ja harhauttaa ajatuksemme pois todellisuudesta?

38

7042

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uiuhiuuih
      • pettynyt_

        Joskus todellakin tuntuu, että some, etenkin Facebook, on tuonut joistakin ihmisistä todellakin sen vähemmän älykkään puolen esiin, mitä ei olisi tapahtunut ilman somea: Postataan postaamisen vuoksi omasta elämästä epäkiinnostavia asioita 24h/7. Ja kyseessä ovat keski-ijäiset ja sitä vanhemmat ihmiset!


      • Anonyymi

        ei se ole tuonut tyhmyyttä esiin vaan talousrikolliset puolueisiin katsomatta kömpii sieltä eduskuntaa kovalla kiireellä suomenruotsalaiset ja turkulaiset j a varsinkin fatimat sipilän säätiö ja vakuutuskuorien toivossa


    • Stop.somelle

      Karmeinta esim. Facebookissa se elämänraportointi ja joillakin vielä ärsyttävä tapa käyttää niitä samoja typeriä hymiöitä. Jotkut, täysin aikuiset ihmisetkin toistaa siellä samoja juttujaan ja tekemisiään, samojen kuvien kera päivästä toiseen.
      Ärsyttävimpiä sellaiset ihmiset, jotka joka sanomisensa perään laittavat monta vesisilmissä nauravaa räkätyshymiötä. Yleensä ovat muutenkin niitä, jotka aina jotain sanoessaan
      nauraa räkättävät joka sanomisensa päälle, vaikka niissä ei mitään huvittavaa muiden mielestä olisikaan. Ärsyttäviä myös ne sydämillä joka tilanteessa hekumoivat.

      Someriippuvuus on todellakin typerää.
      Naapurissani asuu nainen, jonka en näe koskaan käyvän siellä tupakalla, etteikö hölöttäisi kokoajan puhelimeensa, tai muuten räpläisi sitä.
      Monet pienten lasten vanhemmatkin on kiinnostuneempia älyluuristaan, kuin lastensa
      tekemisistä.

      • apua.näitä

        Ärsyttävintä mitä Facebookissa on, on juuri nämä hymiöllä varustetut viestit, joissa esim. kehutaan omaa lasta milloin mistäkin, vaikka mitään aihetta ei ole kehumiseen. Tai postataan uudelleen lapsista joitakin vanhoja kuvia pikkulapsiajalta, joita on postattu ennenkin. Lasta voi toki kehua aiheesta, en vastusta tätä, mutta kun 90% viesteistä on jotain aivan muuta.

        Hälyttävintä on juuri some-riippuvuus. Aikuiset ihmiset eivät voi koiraa ulkoiluttaessaankaan olla ilman somea. Puhumattakaan esim. isovanhemmista, joiden pitäisi pitää seuraa lapsenlapsilleen ja olla kiinnostuneita heidän elämästä. Kaukaa jo näkee, että tällainen isovanhempi ei pysty keskittymään olennaiseen.

        Joskus olen ollut kylässä, jossa lapset on laitettu yökylään naapuriin, tarkoitus on istua iltaa pariskuntien kesken. Kesken päivällisen naapurin lastenhoitaja alkaa lähetellä viestejä ja kuvia lapsista, joita sitten ihastellaan ruokapöydässä. Ei siis pystytä nauttimaan pienestäkään hetkestä ilman kännykkää.


    • Lillepi

      On tosiaan vähän oudoksuttavaa seurata nuorta ihmistä joka askeltaa piuhat korvissa puhelintaan kuin kompassia tuijottaen.

    • Vilpeffeller

      Hei
      Olen samaa mieltä aloittajan kanssa, olen miettinyt paljon näitä asioita ja sitä miten teknologia kasvaa huimaa vauhtia ja miten se pilaa kaiken, tuolla kun esim käyt kylässä frendien luona niin kukaan ei puhu kun yksittäisiä sanoja ja sitten katsellaan puhelinta 😯, ei tässä ole mitään järkeä,!! Kaupungilla kun kävelee niin joka toisella puhelin kiinni näytössä ja kävelläön eteenpäin eikä kiinnitetä huomiota ympärille. Itse poistin facebookin ja kaikki sosiaaliset verkostot koska se alkoi pilata minun elämää ja samalla huomasin mitenkä ihmiset tuomitsee sinut kirjoituksien ja kuvien perusteella,huomasin sen mitenkä helppo on sanoa kaikkea toisesta vaikka tätä ei tunneta ja kun siellä ei näytetä tunteita. Totta on se et pidetään kummajaisena, jos ei ole someverkkoa itsellä, loppu ihmisten yhteydenotto kun facebookin jne poistin, kukaan ei vaivautunut edes kysymään puhelinnumeroa :D mutta siinä nähdään että kukaan ei välitä oikeasti, mun sanonta on että, jos sinua ei ole Facebookissa niin sinua ei ole olemassakaan!

      • Mä väitän kyllä, että vasta sitten todella olet olemassa kun ET kuulu mihinkään someen. Itse en ole kuulunut minkäänlaiseen someen koskaan ja olen ylpeä siitä. Tajusin kyllä mitä tarkoitit. Hienoa, että olet poistunut FB:sta.


      • hukassa00
        Nanja kirjoitti:

        Mä väitän kyllä, että vasta sitten todella olet olemassa kun ET kuulu mihinkään someen. Itse en ole kuulunut minkäänlaiseen someen koskaan ja olen ylpeä siitä. Tajusin kyllä mitä tarkoitit. Hienoa, että olet poistunut FB:sta.

        Olen samaa mieltä, ihminen elää oikeasti, kun hän ei ole somessa. Hän liikkuu, toimii, kokee ja tekee asoita oikeassa maailmassa ja oikeassa elämässä. Tätä kutsutaan elämäksi.

        Somessakin voi olla silloin tällöin, mutta jos some on koko elämän, niin elämä valuu hukkaan.


    • Eiuutta

      Kun olin pikkupentu 70 vuotta sitten, naapurit saattoivat tulla kylässä käymään.
      Istuivat penkillä tunnin pari puhumatta mitään.
      Saivat joskus kahvia tai ei.
      Poistuivat kenenkään sanomatta mitään.
      Ympyrä on sulkeutunut.
      Ei mitään uutta.
      Vain vähän eri tavalla.

      • Arvatenkin

        Oletko kenties Länsi-Suomesta, akselilta Häme-Satakunta?


    • doghater

      Somessa hienovarainen tunneviestintä jää puuttumaan, mikä taas livetilanteissa on läsnä. Ilmeet, eleet, äänenpainot jne. Tämä johtaa siihen että ihmisistä tulee tunnevammaisia, myös kyky empatiaan alenee, itsekeskeisyys lisääntyy jne. Ja sit kun tavataan lähinnä omanlaisiaan siinä omassa kuplassa, niin vieraannutaan muista ihmisistä, eikä osata nähdä asoita toisten kannalta. Seurauksena jotain sen kaltaista kuin Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän vuoropuhelu. Joskaan en väitä että some olisi syypää Suskin asenteisiin...

      • kfkfk554dd

        Tätä on tutkittu esim. juuri nuorilla ihmisillä, jotka ovat koko ajan somessa. On havaittu että kaikki eivät tunnista enää kasvojen ilmeistä sellaista viestintää, joka on ihmiselle lähes elintärkeää esim. empatian kokemisen kannalta. Eli tunneilmaisujen lukeminen kasvoilta on heikentynyt.


    • Jarno1

      Minulla uusi alkava ystävyys loppui kuin seinään. Syy, en ollutkaan whatsapissa. !!! Onhan minulla puhelin ja s.posti mutta se ei näköjään riitä ystävyyteen. Olin kyllä harkinnut whatsappia mutten kerennyt...
      Mies 38.

      • No se "ystävä" ei olisi ollutkaan ystävyytesi arvoinen. Oo vaan ylpeä siitä, ettei sulla ole whatsappia! Mä oon sua muutaman vuoden nuorempi enkä ole koskaan kuulunut mihinkään someen.


      • Jarno1
        Nanja kirjoitti:

        No se "ystävä" ei olisi ollutkaan ystävyytesi arvoinen. Oo vaan ylpeä siitä, ettei sulla ole whatsappia! Mä oon sua muutaman vuoden nuorempi enkä ole koskaan kuulunut mihinkään someen.

        Nii olen kyllä simmissäni ylpeä siitä että en ole somessa. Tässä hetki sitten olin uuden ystäväni kanssa picnikillä puistossa ja hän kysyi olenko whatsapissa?, sanoin että en, olen tässä ja nyt, aidosti läsnä. No tuon ystävän kaa sitten s.postilla pidetään yhteyttä.


    • NoSome

      Somehan on, niin kuin moni muukin asia, hyvä renki ja huono isäntä. Itse kuulun vain Facebookiin, ja oikein käytettynä se kyllä on ihan hyödyllinen. Viestitoiminto säästää puhelinlaskussa ja on alempi kynnys kysellä jonkun pitemmällä asuvan vanhan kaverin kuulumisia kun voi nakata viestillä. Samoin pysyy automaattisesti vähän kärryillä siitä, missä mennään tuttujen elämässä. Olen myös Facebookin listauksista huomannut tapahtumia, joista en muuten olisi ehkä tiennyt mitään.

      Minulla on vain muutama kymmenen FB-kaveria, jotka ovat joko sukulaisia (niistäkin vain läheisimmät) tai sellaisia, joiden kanssa olen ensin live-elämässä paremmin tutustunut/ystävystynyt. Pidän aika tarkkaa seulaa, koska tuikituntemattomien asiat eivät niin kiinnosta. Käyn yleensä katsomassa kerran aamulla ja illalla, onko jotain kiinnostavaa päivitystä. Itse päivitän ehkä kerran kuussa, silloinkin lähinnä jos jotain oikeasti hauskaa tai kiinnostavaa on tapahtunut tai tullut netissä vastaan. En omista edes älykännykkää, joten FB:n käyttö rajoittuu luonnostaan pöytäkoneen ääreen sellaiseen hetkeen, kun muutakaan tähdellistä ei ole. Muita sometilejä minulla ei ole enkä näe tarpeelliseksi.

      Niinpä en minäkään ymmärrä niitä, jotka suunnilleen kilpailevat FB-kaverien tai Instagram-seuraajien määrällä ja/tai joille somessa tapahtuvat jutut ovat elämää tärkeämpiä. Minuakin sekä huvittaa että välillä ärsyttää, että moni ikäiseni (vähän päälle 30) on älypuhelimensa ruudulla välkkyvän somen orja. Kerrankin oli vaikea pidätellä naurua, kun loistavana kesäpäivänä kadulla kulkiessa näkyi rykelminä ihmisiä, jotka pitelivät älykännykkäänsä sentin päässä naamastaan niska notkolla. Ehkä kaksi kymmenestä vastaantulijasta kulki vapaasti ympärilleen katsellen, ja jostain syystä näyttivät tyytyväisemmiltä. Ympärillä oli nimittäin Suomen kaunis kesäsää parhaimmillaan, mutta näiltä puhelimentuijottajilta ei riittänyt sille silmäystäkään!

      Eli summa summarum: Kohtuus kaikessa, myös somettelussa, niin hyvä tulee.

      • TostahanOnKyse

        Niin just. Minäminäminäminäminäminä....


      • xxcelia

        Minä olen Fb:ssä vain parissa hyväntekeväisyys-ryhmässä mukana, Fb-kavereita mulla ei ollenkaan. En ole koskaan postannut itsestäni mitään Fb:hen. En myöskään ole mennyt Fb:hen tai muuhun someen kännykästäni, vaan känny on mulla kaupungilla mukana vain soittoja varten. Somessa käyn vain kun olen kotona.


    • TurhaKeksintö

      "Onko kukaan yleisesti kiinnostunut siitä, kuinka paljon some on vaikuttanut yhteiskuntaamme negatiivisesti? "

      Ei somella mitään muuta vaikutusta olekaan. Kaikki ns. positiivinen vaikutus on vain keksittyä. Itse en käytä mitään niin kutsuttua somekotkotusta, eikä se minuun ole mitään vaikuttanut. Miksi olisin sen enempää kiinnostunut kusipäistä ja heidän mitättömästä elämästään somen kuin minkään muunkaan tavan kautta?

      • koukuttamaton

        En olisi tuosta kovinkaan varma. En ole koskaan kirjautunut some-maailmaan ja jotkut selvästi kummeksuu valintaani siinä määrin, että koen yksityisyyteni häiritsevän heitä. Se on merkillistä. Kun omakohtainen kokemus toimiensa esittelystä puuttuu, on vaikeaa syvällisesti ymmärtää, mikä siinä koukuttaa valtaenemmistöä.


      • TurhaKeksintö
        koukuttamaton kirjoitti:

        En olisi tuosta kovinkaan varma. En ole koskaan kirjautunut some-maailmaan ja jotkut selvästi kummeksuu valintaani siinä määrin, että koen yksityisyyteni häiritsevän heitä. Se on merkillistä. Kun omakohtainen kokemus toimiensa esittelystä puuttuu, on vaikeaa syvällisesti ymmärtää, mikä siinä koukuttaa valtaenemmistöä.

        No miksi et sitten kirjaudu sinne faceen, kun asia selvästi kiinnostaa? Sillähän se selviää. Mutta varmaa on, ettei sillä oikeasti mitään sellaista vaikutusta ole, jota ilman ei voisi elää.


      • koukuttamaton

        Jätän huomattavan paljon asioita tekemättä, vaikka minua kiinnostaakin toisten motiivi tehdä niitä. Esim. jätän väliin uskonlahkot, seksuaaliset vähemmistöt, palkkasoturina toimimisen, jne.
        Elämässä on valintoja. Ei ole tarpeellista ryhtyä kaikkeen, missä toisten liittyjien motiivi kiinnostaa.


    • MinäLandia

      Mitä vähemmän jollakin asialla on merkitystä, sen todennäköisimmin se löytyy sieltä vitun naamakirjasta.

      • 99977665

        Hyvin todettu!


    • Impontentti84

      Somessa oon, muttei ole kumppania, en ole hakenut nykyään enää, kun some ja netti on tehnyt niin pinnalliseksi kaikki vastakkaisen sukupuolen (nainen) edustajat.

      Muuten olisin mukava mies, mutta tuntuu etten ulkonäön takia tule kelpaamaan kumppaniksi, eikä sillä kohta ole väliä, kun värkkikään ei enää seiso.

    • modernia-hulluutta

      Tietenkään kellään ei voi olla koko ajan niin paljon asiaa että tarvitsisi olla missään Facebookissa, Instagramissa tai että tarvitsisi kävellä kännykkä nokan edessä niin että silmätkin vääntyy kieroon.

      Ilmeisesti joillakin on silti tarve paskallakäyntinsäkin maailmalle julistaa.

      Mutta samaan aikaan nämä somettajat on lähiympäristölleen torjuvia.

      Kysymyksessä on siis joku mielisairauden tapainen.

    • loweopta

      Ei kai niitä tarvitse katsella, sillä siitä pääsee.

    • Anonyymi

      Itse ehdin olla 10 vuotta somessa ja se riitti. Facebook, Twitter ja Instagram löytyi sekä WhatsApp, jonka poistin viimeisenä vasta hiljattain, kun mietin juuri puhelinlaskua, mutta hyvin tulee toimeen tekstiviesteillä ja tavallisilla puheluilla kun vaihtoi rajattomaan liittymään. Eipähän tule kaikkea tyhjänpäiväistä viestiteltyä kavereille, kun kynnys tekstiviestin lähettämiseen on suurempi. Facebookista ja Twitteristä olen ollut poissa jo yli vuoden, Instagramista reilut puoli vuotta. Olihan niissä jotain hyvääkin, mm. sain uusia samanhenkisiä ystäviä, jotka jäivät ystäviksi ihan oikeassa maailmassakin, sekä vertaistukea. Mutta enimmäkseen somesta oli vain haittaa. Se vie ihmisten ajan, yksityisyyden, keskittymiskyvyn, empatiakyvyn.. Itsekin huomasin tulevani aina todella vihaiseksi somessa ja verenpaineet oli koholla. Ärsytti myös se, että siellä hyväksyttiin vain positiivisia asioita, itse kun kerroin päivityksissäni avoimesti kun menee huonosti tai koitin ottaa kantaa asioihin, niin ihmiset jopa suuttui siitä. Olin todella koukussa someen ja vietin siellä useita tunteja päivässä jo ennen älypuhelimen hankkimista. Myös ahdistaa todella paljon, kuinka meitä manipuloidaan sosiaalisen median avulla, tästä esimerkkinä mm. Cambridge Analytica -kohu. Nyt ilman somea olen voinut kokonaisvaltaisesti paremmin. Black Mirror tv-sarjassa on pari erittäin puhuttelevaa jaksoa aiheeseen liittyen: Kausi 5 jakso "Smithereens" sekä kausi 3 jakso "Nosedive", kannattaa katsoa! Elämä on ihan hemmetin ihanaa ilman sosiaalista mediaa! Nyt tuntuu, että on oikeasti "elossa" ja tuntuu ihan hemmetin absurdilta, että on koskaan ollutkaan somessa, ja että niin moni edelleen on siellä ja tuhlaa KALLISARVOISTA elämäänsä siihen. Toivottavasti some ei ole pysyvä ilmiö yhteiskunnassamme, vaan näemme vielä joukkopaon sieltä, kun ihmiset ottavat omat elämänsä takaisin haltuunsa. Ilman somea tulee kyllä loistavasti toimeen. Se ainoastaan ärsyttää, että kaikki tieto erilaisista tapahtumista ei löydy perinteisiltä nettisivuilta, sekä se, ettei saa käytettyä tavaraa myytyä niin helposti ilman facebookin spesiaali-kirppisryhmiä. Mutta nämä pienet haittapuolet eivät ole lähellekään sen veroisia miten HYVÄKSI elämä on muuttunut ilman somea ja minimoiden muutoinkin älypuhelimen käytön.

    • Anonyymi

      mene sinne irakiin suomenruotsalaisten ihmemaahan ja etsi syyllisiä sieltä eikös juu fatima tai se (mikä se olikaan suomenruotsalaisten lapselleen antama nimi anne kose olikin) jep kyllä nämä "kääntäjät ja esat ymmärtää"

      • Anonyymi

        Korona osui katiskaan...


    • Anonyymi

      Twitteristä poimittua Maria Nordin -maalittamista.

      Juhani Knuuti:

      ”Tällainen kommentointi synnyttää epäilyn, onko kaikki nyt Marialla oikeasti kunnossa.

      Pelko ei todellakaan tee sairauksista tappavampia eikä koronaan auta solisluiden naputtelu ja kiitos-kiitos-kiitos.”


      Maria Nordin:

      ”Tiedetään että empatia vaikuttaa paranemiseen. Jos ihmistä hoidetaan kauhun sekaisin tuntein avaruuspuvut päällä, sen tuoma viesti, pelko, heikentää ihmisen immuunijärjestelmää. Jopa enemmän kuin itse sairaus. Tämä selittäisi miksi ”uudet” sairaudet ovat aluksi tappavampia.”

      Professori Knuutin tapa kommentoida Maria Nordinia on sopimaton ja alentava. Varsinkin kun Nordinin opiskelualaan jo vuosikaudet ovat mainitut seikat kuuluneet, mm immuunijärjestelmä ja pelkotilat. Mikäli empatia koskettaisi myös lääketieteellisen käyneitä, Knuutin tapaisiin kommentteihin tuskin päädyttäisiin. Hänen loppunaputtelunsa solisluineen ja kiitoksineen oli jo kaiken huippu professoritasoiselta mieheltä.

      Saattaa hyvinkin olla, että professorin kunnian päälle on ottanut Nordinin aiempi voitto heidän välisessään kaksinkamppailussa. Se että maailma muuttuu ja että tieteenkin on muututtava, on jäänyt Knuutilta jotensakin huomiotta. Nordinin sydämellinen ja empatiakykyinen toiset huomioiva käytös jopa ajojahdin kohteenakin on häkellyttänyt monia hänen elämäänsä sivusta seuranneita. Lisäksi miksi kuusihenkisen perheen pienten lasten äitiä someihmiset kehtaavat noinkin kaltoin kohdella, on puhuttanut monia.

      Vaikka Nordinin tavoin ei olisi opiskellutkaan, jo pelkän yleissivistyksen turvin voi todeta, että professori on mennyt nyt merta edemmäs kalaan ja pahoin erehtynyt, sillä pelko jos mikä vaikuttaa ihmismieleen lamauttavasti, jopa kuolettavasti, ja esimerkkejäkin pitäisi löytyä ihan niistä tieteellisistä piireistäkin. Kahisevin avaruuspuvuin kasvot peitettyinä kankeasti lähestyvä hoitohenkilökunta tuottaa ihmismielessä monenmoista mielikuvaa riippuen paljolti siitä, millaisen tunne-efektin tuo lapsessa, nuoressa, aikuisessa tai vanhuksessa aikaansaa. Toki yksilölliset erot mielikuvineen voivat huomattavastikin vaihdella. Immuunivaste aivan varmasti reagoi tuohon tai jos ei, niin sitten puolustuskyvynkin voi olettaa jo kateisiin joutuneen.

      Muilta kommentoijilta empatia ja ajattelu olivat sen verran hukassa, että hyvinkin saattoivat mielipiteitään aineissa suoltaa.

      Vaikuttaa pahasti siltä, että professori Knuuti on ottanut elämäntehtäväkseen puhdistaa ”ikioman tieteensä” toisinajattelijoista. Tällaiset pakkomielteet eivät kuitenkaan kehitystä estä, joskin paljon mielipahaa aikaansaavat ja manipuloivat muitakin turhiin ja paheksuttaviin ylilyönteihin.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Hän, joka on vielä fasebookissa, ei juuri tiedä maailmanmenosta mitään. "heränneet" tietää.


    • Anonyymi

      Äskettäin kerrottiin, että feispuukin henkilötietoja on levitelty ympäriinsä. Ihmisetkö eivät osaa vieläkään pysyä sieltä poissa.
      Itse en tavitse muutenkaan tuollaisia kanavia.

      • Anonyymi

        Minä en ole koskaan hommannut älyluuria, koska kaverit jatkuvasti sitä ovat patistaneet whatsappin, facen ym. joutavan takia. Minä olen aina kritisoinut ko. juttuja, koska nämä tylsistyttävät oman ajattelun ja tekevät ihmisistä hölmöjä, agressiivisia, välinpitämättömiä muita kohtaan ja edistävät minäminäminä elämää. Ainakin face pitäs saada nurin lopullisesti.
        Tässä siis syy, miksi mulla ei ole älyluuria.


    • Anonyymi

      Aamen ja kiitos viestistäsi AP!
      Samaa olen pohtinut jo lukuisia kertoja. En kerta kaikkiaan ymmärrä, miten some, joka on niin typerä keksintö, on saanut niin suuren sijan yhteiskunnassa. Itse vältän somea kuin ruttoa, koska ei kiinnosta tuhlata aikaa niin turhan asian kuin somen kanssa. Enkä koe, että olisin jäänyt sivuun elämästä tämän vuoksi. Ne ihmiset joista aidosti välitän, tapaavat minut kyllä ihan livenä, eikä jonkin ruudun kautta.

    • Anonyymi

      Some oikaisee esim. Hesarin ja Ylen pakkovallan

      Muutenhan ne saisivat manipuloida vaalit ja kaikki kuin putinistit

      Hesari harjoittaa välillä kokonaisvaltaista pysyvää putinistiyyyppistä täysvalehtelua, mielikuvat mukaan lukien

      En ole valmistumisen jälkeen tilannut punavihreää hömppää Hesaria
      Nykyisin pärjää paremmin ilman

      https://www.suomenuutiset.fi/hs-paatoimittaja-joutuu-selittelemaan-lasten-uutiset-propagandaansa-toimittaja-piilottaa-marinia-tukevat-kirjoituksensa-netti-kihisee-vastameemeja/

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      424
      4714
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      250
      2349
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1750
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      162
      1477
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      326
      1467
    6. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      140
      1161
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1157
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      81
      1141
    9. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1105
    10. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1025
    Aihe