nelikko puuta

entiseenmalliin

Eli pohjoisessa asuva isoisä esitti toiveen, että tekisin hänelle nelikon. Hän kutsuu nelikoksi 70cm korkeaa, 40 cm sisähalkaisijaltaan olevaa ohutvanerista "tynnyriä" jossa on neljä vannasta, päissä laitakannet, virallinen vetoisuus 31,4 litraa, kuiva-aineina n 40 litraa. . Olen kolme tallaista nähnyt ja käsissäni pyöritellyt. Yksi oli rakennettu pienien naulojen avulla mutta haluaisin tehdä vanhanajan nelikon ilman nauloja. Vannakset olivat halkaistua puuta, n 2cm leveitä ja ne oli ilmeisesti liimattu päistä. Samoin koivuvaneri? Oli ilmeisesti limittäin liimaten saatu vesitiiviiksi.

Eli samalla tekisi varmasti 3-4 nelikkoa, kun vaneeria joutuu ostamaan. Koneita löytyy mutta vanhasta tietotaidosta olisin nyt kiitollinen, onko joku törmännyt kirjaan tai nettisivuihin josaa näistä olisi ollut juttua.

1 kommenttia

Vastaukset

  • Kyllä se yleisin nelikon tekotapa on kasata se laudoista. Niitähän silakan kalastajat valmistavat vieläkin.

    Jos et ole puuastioita valmistanut, kokeile ensin tehdä se siten, että avaat moottorisahalla puupölkyn päistä sen läpi ulottuvan aukon. Alat sitten pyöreällä sapluunalla piirtämäsi mallin mukaan työstää sisusta. Ennen aihion täydellistä kuivumista laitat täysin kuivasta laudasta tekemäsi kannen ja pohjan niitä varten tekemiesi asennusurien kohdalle. Sitten vaan kuivumisen tahtiin vaihdat riittävän kireitä metallivanteita, jotta teos ei pahemmin pääse halkeilemaan ja päätylevyt uppoavat tasaisesti uriinsa.

    Sen kansilevyn tosin voit myös laittaa tiukkana sovituksena valmiiksi kuivaan lopputulokseen. Näin silkan kalastajatkin tekevät. Eihän nelikossa ole kyse oikeaoppisesta tynnyristä.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.