nelikko puuta

entiseenmalliin

Eli pohjoisessa asuva isoisä esitti toiveen, että tekisin hänelle nelikon. Hän kutsuu nelikoksi 70cm korkeaa, 40 cm sisähalkaisijaltaan olevaa ohutvanerista "tynnyriä" jossa on neljä vannasta, päissä laitakannet, virallinen vetoisuus 31,4 litraa, kuiva-aineina n 40 litraa. . Olen kolme tallaista nähnyt ja käsissäni pyöritellyt. Yksi oli rakennettu pienien naulojen avulla mutta haluaisin tehdä vanhanajan nelikon ilman nauloja. Vannakset olivat halkaistua puuta, n 2cm leveitä ja ne oli ilmeisesti liimattu päistä. Samoin koivuvaneri? Oli ilmeisesti limittäin liimaten saatu vesitiiviiksi.

Eli samalla tekisi varmasti 3-4 nelikkoa, kun vaneeria joutuu ostamaan. Koneita löytyy mutta vanhasta tietotaidosta olisin nyt kiitollinen, onko joku törmännyt kirjaan tai nettisivuihin josaa näistä olisi ollut juttua.

1

65

  Vastaukset

  • Kyllä se yleisin nelikon tekotapa on kasata se laudoista. Niitähän silakan kalastajat valmistavat vieläkin.

   Jos et ole puuastioita valmistanut, kokeile ensin tehdä se siten, että avaat moottorisahalla puupölkyn päistä sen läpi ulottuvan aukon. Alat sitten pyöreällä sapluunalla piirtämäsi mallin mukaan työstää sisusta. Ennen aihion täydellistä kuivumista laitat täysin kuivasta laudasta tekemäsi kannen ja pohjan niitä varten tekemiesi asennusurien kohdalle. Sitten vaan kuivumisen tahtiin vaihdat riittävän kireitä metallivanteita, jotta teos ei pahemmin pääse halkeilemaan ja päätylevyt uppoavat tasaisesti uriinsa.

   Sen kansilevyn tosin voit myös laittaa tiukkana sovituksena valmiiksi kuivaan lopputulokseen. Näin silkan kalastajatkin tekevät. Eihän nelikossa ole kyse oikeaoppisesta tynnyristä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  SEISKA.FI

  • Pihla Viitala synnytti toisen lapsensa - sydämellinen kuva vauvasta julki!
  • Toista kertaa lyhyen ajan sisällä eronnut Toni Nieminen tilittää kivuliaasta elämäntilanteestaan: "Sattuu enemmän kuin koskaan"
  • TIS: Miran raisusta seksisessiosta tietämätön Valto puntaroi suhdettaan 24 tunnin treffeillä: "Jännittää, että hän menee siellä tekemään jotain tyhmää!"

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   Kotimaiset julkkisjuorut
   247
   7536
  2. Maisa jatkaa Jari-Matin mollaamista

   Seiskassa avautuu Maisa taas JM:n ”pettämisestä” (kätevästi unohtuu että maisa oli se varsinainen pettäjä) ja ”taloussotkuista”. On kyllä muijalla po
   76
   7460
  3. Sanna Marinin hallitus Suomen historian suosituin

   Jopa persuistakin 1/3 pitää Marinin hallitusta hyvänä. Edellinen ennätys on Paavo Lipposen hallituksen ajoilta. Voidaan tehdä johtopäätös: suomalaine
   Maailman menoa
   159
   1865
  4. Martina yritti herätellä vain Stefania.

   Yritti herätellä pari vuotta sitten, kun kävi katsomassa asunto ja otti kuvia sieltä, että tänne me tyttöjen kanssa muutamme. mutta Stefan pyysi tak
   Kotimaiset julkkisjuorut
   109
   1202
  5. Kuka on ollut tekemisissä Martinan kanssa

   Oikeassa elämässä? Kommenttia? Millainen on?
   41
   860