Missä tuomitaan?

Miten_on

Tietääkö joku miten tuomitaan rikoksesta, jossa tekijä ja uhri ovat molemmat Suomen kansalaisia, mutta rikos on tapahtunut ulkomailla, toisessa EU-maassa?

Minun ymmärtääkseni tuomio tulee aina siinä maassa, jossa rikoskin on tehty, mutta kaveri väittää, että suomalaiset tuomitaan aina Suomessa.

Muistelisin, että sen Jennankin murhaajat saivat tuomionsa Espanjassa, jossa Jennankin tappoivat, vaikka kaikki olivat suomalaisia.

4

223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jurrrrristi

      Asia on jonkin verran monimutkainen. Tapaukseen sovelletaan Suomen lakia vain, jos teko on myös tapahtumapaikan maan lakien mukaan rangaistavaa. Esim. USA:ssa 16 vuotias suomalainen saa ajaa autolla, Suomessa se olisi rikos, eli Suomen lakia ei sovelleta, vaikka 16 vuotias tulisi Suomeen ja tunnustaisi ajaneensa USA:ssa, mutta alle 18 vuotiaan USA:sta saama ajokortti ei kelpaa Suomessa.

      Pääsääntöisesti rikos tutkitaan ja tuomitaan siellä missä se on tapahtunut. Suomen lakia sovelletaan vain, jos tekomaan toimivaltainen syyttäjä pyytää Suomea nostamaan syytteen Suomessa ja tekomaa luovuttaa tekijän Suomeen tuomittavaksi. Edellytyksenä on, että rikoksesta Suomessa saattaa seurata yli kuuden kuukauden vankeusrangaistus. Eli pelkät sakkojutut putoavat pois.
      Satakunta suomalaista istuu tälläkin hetkellä vankiloissa eri puolilla maailmaa, heitä ei ole haluttu luovuttaa Suomeen tuomittavaksi.

    • Alkuperäinen_aloittaja

      Joo ymmärrän. Tässä kuitenkin on kyseessä juttu, jossa kaveri väittää kaverinsa pahoinpidelleen hänet yhteisellä ulkomaan matkalla. "Uhri" ei ole tehnyt rikosilmoitusta ko. maassa, eikä käynyt lääkärissä tms. Eli klassikko: sana sanaa vastaan. Suomeenkin on jo palattu aikaa sitten.
      Nyt tämä oletettu uhri tavallaan kiristää kaveriani, sanomalla että voi tehdä Suomessa rikosilmoituksen ulkomailla tapahtuneesta pahoinpitelystä ja asia puidaan silloin Suomessa, Suomen lakien mukaan ja tuomiokin tulee täällä.

      • jurrrrristi

        No joo. Koska molemmat ovat jo Suomessa, niin asia voidaan kyllä tutkia ja tuomitakin täällä Suomen lakien mukaan, sillä pahoinpitely on todennäköisesti tekopaikan maan lakienkin mukaan rangaistavaa, mutta edelleen on voimassa kuuden kuukauden sääntö, eli teosta saattaa seurata yli kuusi kuukautta vankeutta.

        Pelkästä pahoinpitelystä tuomitaan Suomessa pääsääntöisesti vain sakkoja. Aivan toinen asia on myös se, nostaisiko syyttäjä syytteen, jos asianomistaja tekee rikosilmoituksen. Jos ei, niin asianomistaja voi sen tehdä omalla syytteellä, mikäli oikeus ottaa asian tutkittavaksi, mutta hävitessään hän maksaa niin omat, kuin voittajankin kulut.

        Kiristyksestä ei ole kyse, koska asianomistajalla on laillinen oikeus korvaukseen, mikäli hän jutun oikeudessa voittaisi.


    • Ap.alottaja

      Ok, kiitos. Tämä "uhri" kyllä mielestäni kiristää, koska vaatii "tekijää" maksamaan itselleen uuden ulkomaanmatkan tai hän tekee rikosilmoituksen tuosta väitetystä pahoinpitelystä.

      Ymmärtäisin kyllä, jos sanoisi vaativansa korvauksia oikeuden käynnissä, mutta että näin: ulkomaanmatka tai rikosilmoitus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe