polttohautajaiset

sureva

Mikä on etiketti ja käytäntö hautajaisissa jossa vainaja polttohaudataan? Viedäänkö kukkia ja laitetaanko ne siis arkun päälle kappelissa? arkkuhan jää kappeliin odottamaan polttoa (ymmärtääkseni)??

14

43991

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllä

      Muistaakseni laitettiin arkun päälle kappelissa. Taisi olla niin koskettava juttu, että en muista koko hautajaisista juuri mitään.

      • sisarentytär

        Laitoin tädilleni hautajaiset.Tulikin kaunis muistotilaisuuus, kiitos muusikoille ja ystäville
        Te ,jotka olettte menettänneet rakkaanne, olkaa rohkeita surussanne! Tuskaa ja surua ei saa koskaan mitätöidä,mutta elämä jatkuu nuoremmasssa polvessa.
        T. sisarentytär


    • kukkia

      Kyllä hautajaisissa yleensä laitetaan kukkia arkun päälle, ei siis riipu siitä poltto- vaiko tavallisesti haudataan. Arkku jää kappeliin, mutta ei sinne siunaustilaan (vai mikä sen nimi onkaan) vaan viedään jonnekin muihin tiloihin odottamaan tuhkausta. Tai jos siunaus tapahtuu muussa rakennuksessa kuin tuhkaus, arkku viedään sinne. Kukkia ei käsittääkseni polteta kuitenkaan arkun mukana. En tiedä mitä niille tehdään siunaustilaisuuden jälkeen, kun arkku on viety pois.

      • Hildegrd

        Meillä ainakin kukkaset sai hakea kahden arkipäivän aikana kappelista, jonka jälkeen veimme ne uurnan laskuun mukaan. Kukka-asia on aina sovittavissa.


    • Kyllä ainakin minun isäni kun siunattiin,veimme kukkia ja sitten kukat otettiin siellä talteen kylmiöön ja kun viikon päästä oli uurnan lasku saimme samat kukat että voimme laittaa ne uurnan laskun jälkeen haudalle.Oli hyvä systeemi ja olivat kukat säilyneet hyvin.Se oli minulle yllätys että jouduimme itse täyttämään haudan.Eihän se monttu toki suuren suuri ollut.Tsemppiä Sinulle hautajaisiin!

    • Saattaja

      Olen ollut viime vuosina kolmissa hautajaisissa, joissa vainaja on ollut määrä tuhkata. Arkku on ollut kaikissa tapauksissa esillä kappelin etuosassa ja kukkatervehdykset on jätetty arkulle normaaliin tapaan. Yhdessä tapauksessa (Helsingin Hietaniemen Krematoriokappelissa) katafalkki arkkuineen ja kukkineen poistui lopuksi koneellisesti näkymättömiin kappelin seinään avautuvan aukon kautta. Ilmeisesti kukkalaitteet otettiin siellä näkymättömissä henkilökunnan toimesta talteen ennen arkun ja vainajan jatkokäsittelyä. Kahdessa muussa tapauksessa vainaja arkkuineen vietiin muualle tuhkattavaksi; toisessa tapauksessa näistä kukkatervehdysten laskijat noutivat kukin omat kukkalaitteensa arkulta ja kävivät laskemassa ne kappelin viereiseen uurnalehtoon sille paikalle, johon vainajan uurna oli määrä laskea myöhemmin.

    • pekka

      Äitini siunattiin Hietaniemen krematoriossa 1996. Kukkatervehdykset laskettiin arkulle kappelissa.

      Monosen kanssa oli sovittu, että kuljettavat kukat haudalle, jonne uurna on tarkoitus laskea muutama päivä myöhemmin.

      Muuten meni hyvin, mutta muutaman askelen päässä oli hauta, jossa oli sama sukunimi. Monosen kuljetus oli levittänyt kukat tälle haudalle.

      Niinpä me kolme jälkeenjäänyttä sitten roudasimme kukat oikealle haudalle odottamaan uurnanlaskua ja totesimme, että sattuuhan sitä. Emme mitenkään pitäneet Monosen tekoa tahallisena, sattuuhan sitä, kun muutaman metrin päässä on samannimisten vainaiden haudat (siis sukunimen, tai paremminkin entisen sukunimen merkeissä).

      Uurnan haku Krematoriosta sujui ihan hartaan juhlallisesti. Uurna tuotiin pöydälle, sytytettiin kynttilä, ja viereiselle pulpetille laitettiin valmiiksi paperi, johon pyydettiin asianomaiset kuittaukset. Istuskelimme muutaman minuutin, kuittasimme paperin ja lähdimme omalla autolla viemään rakasta vainajaamme viimeiseen lepoon.

      Uurnan lasku sitten tapahtui. Malmin hautausmaan puolesta oli kaivettu siisti kuoppa, n. 1,3 metrinen, jonne uurna upotettiin siinä olevan valmiin narun avulla. Hautausmaan vahtimestari kysyi, haluammeko itse peittää. Niinpä me sitten kukin vuorollamme heitimme uurnan päälle hiekkaa siten, että se varmasti jäi maan poveen.

      Ja siellä se on yhä vieläkin. Kukat pinottiin sen pienen hiekkakummun päälle, ja siinäpä se sitten olikin. Äiti nukkuu uurnassa viimeistä untaan, ja me perilliset lähdimme erääseen ravintolaan syömään asian kunniaksi lounaan (tuo uurnan-upotus-seremonia tapahtui aamupäivällä). Loppupäivän jokainen lähti sitten omalle taholleen muistelemaan vaínajaa.

      Äiti oli ennen kuolemaansa toivonut näin tapahtuvan, ja yritimme noudattaa parhaan ymmärryksemme mukaan hänen toivomuksiaan.

    • titta.o

      osa tilannetta on erilainen, paikkakunnista riippuen.

      Mielläpäin toimitaan niin, että kukkalaitteet viedään kirkolle.

      Muisto/siunaustilaisuudessa jokainen laskee omat kukkansa arkulle tai sen viereen. Jos niin on sovittu.

      Seremonian jälkeen kukat haetaan pois arkulta ja viedään joko muistolehtoon, tai uurnapaikan ristin viereen. Riippuen missä hautapaikka on.

      Arkku vainajineen viedään poltettavaksi naapurikaupunkiin ja tuhkauurna tuodaan aikanaan takaisin.

      Uurnanlasku sovitaan kirkkoheranviraston kanssa ja siihen osallistuu niin monta omaista/henkilöä kuin on sovittu. Yleensä siinä on kuitenkin vain lähimmät/rakkaimmat koska nk. viralliset maahan panijaiset on jo pidetty.

    • EPpätietoinen

      Osaisiko joku vastata,jos uurna on laitettu arkkuhautaan 10 vrk.sitten ja nyt suvun kesken on tullut riitaa.Voiko uurnan siirtää vielä uurnalehtoon.Se on omaisten vanha hauta ja ovat pahoittaneet mielensä vaikka ensin lupasivat.

      • Anonyymi

        Tästä on jo aikaa, mutta ihan mielenkiinnosta kysyn, että kuinka kävi? Ymmärtääkseni uurnia ei koske aivan samanlainen hautarauha kuin arkkuja joten saattoi onnistuakin. Vai?


    • Yllättynyt

      Nykyään on käytäntönä polttohautauksissa että siunaustilaisuudessa lasketaan arkulle yksittäiset ruusut ja tilaisuuden jälkeen ne viedään itse muistolehtoon tai otetaan mukaan muistotilaisuuteen. Kukat jotka jäävät arkun päälle ovat monessa seurakunnassa ongelma, ne heitetään roskiin tai päätyvät seurakunnan henkilökunnan kotiin. Kokemuksenani on tätini siunaustilaisuus jossa kysyimme suntiolta voiko hän tai kanttori viedä kukkaset vieressä olevaan muistolehtoon. Vastaus oli ettei heillä ole sitä palvelua ja he kehottivat ottamaan kauniit kukat mukaan, loput he vievät omiin koteihinsa. Kannattaa kysyä mikä käytäntö on sopivin kussakin seurakunnassa.

      • Juhlija

        Näin tehtiin sedän hautajaisissa. Setä tuhkattiin. Kun arkunkantajat olivat kantaneet siunauksen jälkeen kirkosta arkun autoon ,otti tätini arkkulaitteen mukaansa arkun päältä. Kaunis kukka olisi mennyt ruumishuonella kuitenkin roskin


      • Anonyymi

        Isäni siunattiin hiljattain. Ostimme kaikille siunaustilaisuuteen osallistujille valkoisen ruusun. Ruusu jätettiin maljaan, arkun viereen, kun jäähyväiset oli jätetty. Kun arkku kannettiin autoon, tuhkauskuljetukseen, malja siirrettiin srk-taloon, jossa muistotilaisuus. Tilaisuuden loputtua, jokainen osallistuja sai ruusun mukaansa kotiin. Arkkulaitteen jätimme autonkuljettajalle, tai kuka ikinä sen sitten saikin. Tuskin meni krematorion uuniin.


    • Anonyymi

      Arkkulaitetta ei tuhkata arkun mukana, vaan kukkalaite päätyy roskiin. Siksi kannattaakin pyytää kukkakauppaa vain laskemaan laite arkulle, mutta ei kiinnittämään sitä ruuveilla tai nauloilla. Tällöin se on helppo saattoväen ottaa siitä ja viedä muitten kukkien keralla tulevalle hautapaikalle, tai jos tuhka menee muistolehtoon tai sirotteluun, kukat voi viedä "muualla lepäävien muistomerkille". Irtokukat, joita käydään arkun vierellä olevaan maljakkoon laskemassa viimeisenä tervehdyksenä, voi viedä myös muistotilaisuuteen. Arkkulaitetta ei, koska se on ollut arkun päällä ja olisi epähygieenistä viedä se esimerkiksi kahvipöydän koristeeksi. Vaikka kukkalaite on omaisten omaisuutta, ei sitä voi käyttää missä tahansa.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      413
      4299
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      236
      2110
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1560
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      158
      1381
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      253
      1070
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1057
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1035
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      136
      1033
    9. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      933
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      908
    Aihe