HDMI - optinen erotin ?

PC_hdmi_TV

Onko HDMI -liitännälle saatavissa kohtuuhintaista optista erotinta ?

Ainoa löytämäni:

https://www.amazon.com/Muxlab-500462-Optical-Isolator-Extender/dp/B0744MZ4GX?SubscriptionId=AKIAILSHYYTFIVPWUY6Q&tag=duckduckgo-d-20&linkCode=xm2&camp=2025&creative=165953&creativeASIN=B0744MZ4GX

https://www.cnet.com/products/muxlab-prodigital-hdmi-optical-isolator-kit-video-audio-extender-hdmi/specs/

Tuon muxlabin ikäviin puoliin kuuluu kallis hinta: 934 USD.

LCD TV:ssä tilanne on se, että käyttöohje varoittaa aiheesta: mikäli TV kytketään esim. HDMI -liitännästään PC:hen ja PC on maadoitettu, tulee antenniliitäntä erottaa galvaanisella erottimella.

Kokeilin tuota galvaanista erotinta antenniliitäntään sillä seurauksella, että puolet TV -kanavista katosivat kokonaan ja lopuissakin esiintyi runsaasti häiriöitä.
Vanha kerrostalo Helsingissä, dna:n welho -kaapeliverkossa.

Nykyelektroniikka tehdään halvalla, laadusta ei välitetä.
Ehkäpä tuon käyttöohjeen varoituksen takana on se, että jos maadoitetun pistorasian maadoituksen ja antenniverkon maadoituksen välillä on vähänkin jännite-eroa, niin lähtee tasoitusvirta kiertämään TV:n piirilevyn kautta, sellaisia piirilevyvetoja pitkin, joita ei ole suunniteltu kestämään isoja virtoja.

galvaaninen erotin antenniliitäntään ei siis ole käytännössä toimiva ratkaisu.

Kohtuuhintainen erotin HDMI -liittimeen olisi tarpeen, mutta sellaista ei ole löytynyt.

Vai onko olemassa standardia sille, miten lähiverkon kautta saisi tauluTV:n kytkettyä PC:n lisänäytöksi?

WLANia käytettäessä maadoituslenkkiä ei synny ja lanka-ethernet käyttää sekin signaalimuuntajia, jolloin maadoituslenkkiä ei myöskään synny.

Mutta onko tähän käyttöön standardia, ja tukeeko TV sitä?

8

307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arvelenpa.vain

      Elektrolyyttikondensaattorit sarjaankytkettyinä toimivat galvaanisena eottimena.

    • väärä-palsta----

      Galvaaninen erotin valitettavasti on yleensä toteutettu tavalla, joka saa rf - signaalin vuotamaan kaapelin ulkopuolelta kaapelin sisälle ja päinvastoin. Riittävän hyvää rakennetta ei saa halvalla onnistumaan. Kysy neuvoa sellaisesta ryhmästä, jossa keskustellaan hdmi - asioista.

      Itse jos tuollaista joutuisin ratkomaan aloittaisin hankkimalla laadukkaan galvaanisen erottimen tai rakentamalla sellaisen itse. Kaapelitv - käytössä erottimen aiheuttama rf-vuoto pilaa kuvan. Neuvoja saat kysymällä oikealla foorumilla. Tämä ei ole se foorumi, ellet siis halua itse suunnitella tai rakennella joko hdmi- tai antennikaapelin galvaanista erotinta.

      Valitettavasti rf-vuotoa ei yleensä ole speksattu.

    • jcjxkxkxkxkxkxkxk

      Kertokaapa tyhmälle mitä ongelmaa voi tulla, jos tietokoneen maadoitus (sähköverkko) ja antennin maadoitus on samassa potentiaalissa, kuten tänä päivänä tietenkin tulisi olla?

      • olikyjutr

        Ei mitään jos ne todellakin ovat tarkalleen samassa potentiaalissa.


      • yhteismuodostaeromuotoon
        olikyjutr kirjoitti:

        Ei mitään jos ne todellakin ovat tarkalleen samassa potentiaalissa.

        Näin. Valitettavasti antennikaapelin maa ja verkon suojamaa ovat yleensä hieman eri potentiaaleissa, jolloin tuo potentiaaliero aiheuttaa näiden väliin kytkettyihin kaapeleihin maajohdoissa kulkevan virran. Siitä taas aiheutuu potentiaaliero kaapelin päiden välille, jossa vaiheessa yhteismuotoinen häiriö muuttuu eromuotoiseksi ja alkaa kuulua äänessä tai näkyä kuvassa.


    • lähiverkkodata

      onhan toki antennikaapelin maa ja verkon suojamaa varmasti taloyhtiön antenniverkon päävahvistimen luona kytketty yhteen.

      Mutta vanhassa kerrostalossa huoneistoon tulee 2 johdinta: vaihe ja ns. PEN eli yhdistetty nolla- ja suojamaadoitujohto.

      Tällöin maadoitetun pistorasian suojamaa eroaa väkisinkin antennikaapelin maasta muutamien volttien verran (50 Hz AC); sitä enemmän mitä enemmän huoneistossa on kuormitusta. Eli kun käännät lieden keittolevyn kuutoselle, niin 1500 W teholla kuumeneva levy aiheuttaa n. 6,5 A virtaa siihen PEN -johtimeen (jos liesi on tarpeeksi moderni ollakseen 230V liesi. JOS liesi on niin vanha, että on 220V mallia, silloin virtaa menee 1500W nimellistehoisen keittolevyn "6" -asennossa vielä hieman enemmän, sillä ko. levy on suunniteltu kuumenemaan 1500W teholla jos jännite on 220V, ja nykyisellä 230V jännitteellä se siis kuumenee nimellistehoan suuremmalla teholla ja siis myös suurempi virta kulkee sekä vaihe- että PEN -johtimessa).

      Tuo muutaman voltin ero aiheuttaa tasoitusvirran seuraavaa reittiä:

      antennikaapelin maa - TV - HDMI -kaapeli -PC - PC:n suojamaadoitettu virtajohto - maadoitetun pistorasian suojamaaliuska.

      ongelmana edellämainitun häiriön lisäksi vielä se, että jos muutaman ampeerin tasoitusvirta menee TV:n piirilevyllä sellaista piirilevyn ohutta kuparivetoa pitkin, joka ei ole suunniteltu isoille virroille, niin ko. kohta piirilevystä voi ylikuumentua ja vaurioitua.

      JOS tuon seurauksena TV:n piirilevy syttyy palamaan, voi kysyä, onko käyttöohjeessa oleva varoitus asiasta riittävä peruste, jolla valmistaja voisi vapautua virhevastuusta ?

      Kyllä valmistajakin voisi miettiä asioita ja suunnitella TV:n siten, että syntyvä tasoitusvirta ei ainakaan aiheuttaisi laitevauriota eikä tulipaloa, vaikka häiriöitä voikin aiheuttaa.

      En ymmärrä, miksi HDMI -liitäntää ei ole optoerotettu, sillä HDMI on digitaalinen liitäntä, ja digitaalisignaalin optoerotus on helpompaa kuin analogisen.

      Tosin: markkinoilta löytyy helposti optoerottimia, jotka kykenevät 10 Mbps nopeuksiin digitaalisignaalien käsittelyssä.

      JOS 10 Mbps ei HDMI:n yhteydessä riitä, niin sitten erotuksen toteutus tulee kalliimmaksi.

      Ethernetissä on muuntajaerotus; onko siis digitaalinen data ethernetissä aina ns. linjaenkoodattu siten, että useakaan peräkkäinen nolla tai ykkönen ei aiheuta ongelmia.

      Muuntajahan toimii vain vaihtojännitteellä, ja siksi signaalimuuntajiin voi syöttää vain signaalia, joissa ei ole liian monta samaa signaalitasoa peräkkäin, muuten tulee ongelmia !

      onko olemassa näyttöstandardia, joka siirtäisi näytettävän signaalin ethernetiä pitkin, siis lähiverkkodatana ?

      • gigabittejäsekunnissa

        Tavallisen 1920x1080 x 8bit 50Hz bittiä kuvan välittäminen hdmi:n kautta tuottaa gigabittejä per sekunti. Kanavien pitää pysyä keskenään synkronissa yli sadan MHz taajuuksilla, joten millään hitaanpuoleisella komponentilla ei tuota signaalia välitetä.


    • galvaanisestierotettu

      Jos käytätte galvaanisia erottimia kaapeliverkkoon kytkettävissä laitteissa niin laittakaa erotin oikeaan paikkaan. Ideaalisesti tällä ei olisi merkitystä mutta kun erottimet eivät ole kovin laadukkaita niin ero voi olla suuri.

      Erotinta ei siis laiteta seinässä olevan kaapeliverkon antennipistokkeen ja siitä lähtevän antennikaapeli välille vaan mahdollisimman lähelle galvaanisesti erotettavaa laitetta. Erottimen jälkeinen osa antennikaapelin ulkokuoresta toimii itsessään antennina ja sieppaa ilmassa eteneviä radioaaltoja. Jos eli kun ilmassa liikkuvissa radioaalloissa on signaalia kaapeliverkossa olevan aseman taajuudella niin tuo aiheuttaa äänenlaadun tai kuvanlaadun heikkenemistä ja häiriöitä.

      Itse testasin juuri galvaanisen erottimen toimintaa pääkaupunkiseudulla Helmi - radion taajuudella (kaapeliverkossa 105.5 MHz). Kun erotin oli seinän ja 5 metriä pitkän antennikaapelin välissä niin kaapeliverkon signaali tuotti kuuntelukelvottoman signaalin. Siirtämällä erotin suoraan radion taakse tilanne muuttui täysin ja signaali tulee häiriöittä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1362
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1160
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1042
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      983
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      970
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    Aihe