"Taktiset" kiväärit lupa?

KausiAvattu2018

Tässä heräsi kymysys uutta asetta kattellessa (kivääreitä linnustukseen), että onko mitään toivoa saada metsästyskäyttöön noita rynkkyä muistuttavia aseita luvallisesti? Metsästän lintuja ja yksi haulipuolari löytyy jo kaapista. Noihan ei mitään sarjatulta ammukkaan, mut esittelyissä järkiään lukee Urheilu/SRA ammuntaan soveltuu. Eli sanooko kissalanpojat tarkastuksessa taas iankaikkista ei sovellu mettästykseen skeidaa tms?

Ruger SR-22RSC Tactical 22 LR
Savage MSR15 RECON .223Rem
Ruger AR-556 MPR 223Rem
Smith&Wesson M&P 15 Competition 5.56NATO

En kaipaa muusta keskustelua, kuin että onko mitään mahdollisuuksia saada vai pitääkö Suomen byrokratian takia taas tyytyä "vanhanaikaiseen normaali kivääriin".....

60

8361

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wwfw

      Pölhöjä asiakkaita varten on keksitty nimi "taktinen". Mitähän ihmettä sekin tarkoittaa? Seuraavaksi tulevat strategiset aseet.

      • sdhtsrgrh

        Joo ja tätähän tässä kysyttiin, mutta eihän pölhöt osaa lukea.


      • mitäkukamissä

        Jos ei ymmärrä edes metsästysaseen, taktisen ja strategisen aseen merkitystä, niin kannattaa googlata tai perustaa oma topic sitä varten. Huomaa että jotkut ei ole paljon aseisiin perehtynyt näistä turhanpäiväsistä kommentoijista.. :D


      • yteyjet

        Metsästysase=perinteisen muotoinen
        Taktinen ase=jännittävästi muotoiltu ase, niin kuin james bondin kavereilla
        Ammutaan samoja ammuksia
        Taktisen aseen kanssa olet mies jos muuten vähän arveluttaa


    • Pollo1212

      Metsästysperusteella et AR/AK tyyppiseen kivääriin lupaa saa.

      Jos nyt aiot kuitenkin yrittää, jätä nyt ainakin tuo listan ensimmäinen mainitsematta, kun vallesmanni kysyy millaisia vaihtoehtoja olet harkinnut....

    • Mitä-sinä

      ihan oikeasti metsällä tuommoisella teet, kun patruunakapasiteetti kuitenkin on rajoitettu 1 2 ? Ja ihan oikeasti montako kertaa meinaat lintua/lintuja ampua samalla kertaa ??
      Ettei vain olisi "pippelin venytys" kyseessä?
      Rupea harrastamaan SRA-ta, niin lupa ehkä heltiää. Älä ihan oikeasti harkitse tuommoista "metsästyskäyttöön".

      • buahawhahaaa

        Eli toiset ihmiset ei saa tykätä toisen tyyppisestä aseesta, vaan pitää olla samanlainen kuin muillakin? Johan nyt on kummaa tekstiä kerrassaan. Lupa-asiasta en osaa sanoa muuta kuin että tuskin heltiää metsästyskäyttöön tässä valtiossa. Tosin muualla fiksummissa valtioissa valikoima on huomattavasti laajempi.


    • 65jap

      Metsästyksessä on harvoin itselataava/puolari ase vaikka ainakin Vepr tuntuu tekevän sellaisia metsästyskivääreinä ja ovat tyyliltään Valmet Petran tyylisiä.
      Osta sellainen se on itselataava metsästyskivääri ja tekee kai monessa kaliberissa kuten ,223,308,7,62x39 .

    • ammuskelija

      "Aseen tulee sopia hyvin haettuun käyttöyarkoitukseen ja se ei saa olla tarpeettomab tulivoimainen."

      Mikään mainituista aseista ei ole erityisen tarkka ja niiden voi katsoa olevan tarpeettoman tulivoimaisia. Lintukiväärillä tulisi kyetä alle moan tarkkuuteen ja lintua pystyy ylensä ampumaan vain kerran.
      Miksi haluat hakea lupaa metsästysperusteella? Se on vain "veren kaivamista nenästään". Haluatko todistaa asialla jotain? Paljon järkevämpää on hakea lupaa tuon kaltaiseen kivääriin urheiluperusteella ja sitten käydä sillä metsällä.
      Jos haluat taktisen ulkonäön, niin tikka tac a1 sopii haettuun käyttötarkoitukseen paremmin kuin hyvin.

    • Pentta

      Kannattaa katsoa hankintalupa-anomuksen läpimenemiseksi metsästyskiväärin näköistä puolaria metsästys perusteena. Sinänsä järkevää, koska silloin hankinta on lupapuolelta helpompi. Jos siinä on AK:n tyylinen kahva, niin mennee vaikeaksi/mahdottomaksi metsästysperusteella. Tarkkuus ei ole ongelma hyvällä kiikarilla/ampujalla noissa ehdotetuissa. M14 on eräs vaihtoehto.

    • Moderniase

      Olin samassa tilanteessa keväällä ja sain kuulla, ettei ainakaan täällä Hämeessä olla vielä "aallon harjalla" metsästyskelpoisten puoliautomaattisten luotiaseiden suhteen.
      Totta tai tarua lie?
      Harmillista päänvaivaa aiheuttaa, kun tuo lupahakemuskaan mikään halpa enää ole.

      Markkinoilla on kuitenkin esim. Remarilta (R15 VTR) oiva mettäpyssy puolarina ja ihmettelen kyllä kovasti, jos ei tätä saisi metsästysperusteella, koska ase on suunnattu metsästykseen AR painotteisella konstruktiolla.

      Minun mielestäni tällaiset metsästys-/toiminta painoitteisesti pätevät kiväärit ovat tulevaisuutta, koska samalla kalustolla voi vaikka kisailla.
      Siinä jos missä ampumatilanteen vaatima nopeus, taito ja oman aseen tuntemus kohenee.

    • automaattisestiAR15

      Itsetehdyt räjähtävät klusteri-luodit tietyskikin ovat aina sallittuja metsästyskäytössäkin :D

      • voivoi

        Miksi edes vaivauduit...


    • kaikenlaisiakahjoja

      Oikeinko kisailla samalla aseella jota käyttää metsästyksessä, joo-o siinäpä taas yksi aivopieru, kuinkahan vakavaa tuo kisailu sitten olisi, kyllä nuo huipulla olevat kiekkoampujatkin varmaan berettansa vie vesilinnustukseen!
      Se on satavarmaa jos joku haaveilee metsästysaseeksi jotain puoliautomaattista rynkyn näköistä asetta niin silloin ei kyseessä ole "metsästystarkoitus" vaan on päivän selvää että kyse on vain "ramboilusta", ammutaan kantoja ja kannetaan asetta metsässä ja kuvitellaan olevansa vietnamissa sodassa ja monella sitten jääkin se metsästys hyvin vähälle, hiplataan vaan sitä rynkkyä kotona ja lataillaan jne. Sanoilla hieman vaikea kuvata miksi joku haluaa juuri rynkyn näköisen puoliautomaattiaseen metsästykseen! Jokainen fiksu ja järkevä sen kuitenkin tietää miksi!
      Toivottavasti aselaki tiukkenee ainakin täällä Suomessa niin että loppuu noiden rynkkysankareiden haaveilut.

      • ammuskelija

        Tekeekö aseen ulkonäkö siitä jotenkin vaarallisemman?

        Onko hirvikivääriksi suunniteltu Valmet Petra mielestäsi metsästysase? Entä jos Petraan vaihtaa taittoperän, alumiinisen etutukin ja laittaa 10 patrunan lippaan? Onko se vielä metsästyskivääri vai taktinen ramboiluase? Entä muuttuuko se sitten vähemmän vaaralliseksi, jos sen maalaa vaaleanpunaiseksi?

        On jotenkin lapsellista luokitella aseita ulkonäön perusteella. Paljon järkevämpää on tarkastella aseen teknisiä ominaisuuksia ja kuinka hyvin se sopii käyttötarkoitukseensa.

        Mainitsemasi puoliatomaattiset rynnäkkökiväärin näköiset aseet ovat hyvin monipuolisia ja sopivat hyvin useisiin eri tarkoituksiin. Ne ovat käyttövarmoja, sopivat hyvin märässä metssä kannettaviksi ja riittävän tarkkoja. Osa jopa tarkempia kuin "metsästyskiväärit".

        On oman pesä likaamista, jos halventaa muiden harrastusvälineitä. Ammunnan harrastajien ja metsästäjien oikeuksia on jo vuosia kavennettu koko ajan ja harrastajat ovat ukkoutumassa. Tarvitsemme lisää nuorisoa mukaan tai muuten koko harrastus kuolee hiljalleen pois. On aivan sama mitä asetta käyttää kunhan asenne on kohdallaan. Tiedän paljon "puupyssyjen" omistajia, jotka eivät saisi metsästää lainkaan huonon asenteensa takia.


    • HienoPäätös

      Itselataavana metsästysaseena käytetään ainakin .223 Rem. Mini14 Rugeria ja eiköhän SKS kaliberissa 7.62x39 käy myös metsästykseen. Vebrit ovat myös tosiaankin Valmet Petran tyylisiä ja metsästyskäyttöön.
      Kyllä se näinä päivinä on varsin rajattua millaisella metsästää ja kun vielä aikansa haaveilee niin menee nämäkin kiven alle,EU se osaa järjestää kaikkea kauhistuttavaa muutenkin.

    • hjksu

      Sitten kun on metsästänyt enemmän niin aseiden kans vouhkaaminen vähenee.

      • ammuskelija

        Tämä pitää hyvin paikkansa. Kun on metsästänyt enemmän eli on tullut vanhemmaksi, niin asioiden tärkeysjärjestys muuttuu. Edes saalis ei ole enää välttämätön kunhan saa liikkua metsässä.
        Mutta ei pidä väheksyä niiden touhuja, jotka jaksavat vielä innostua uusista välineistä taikka joille saalis on metkein pakkorako. Oppi ja ikäkaikki.


    • kaikenlaisiakahjoja

      Vaikka itse olin aikoinaan todella innokas metsästäjä sekä ampumaharrastaja niin en minä metsästykseen halunnut mitään taktista asetta tai jotain rynkyn näköistä, luotin perinteisen mallisiin aseisiin jotka oli tehty juri metsästykseen.
      Epäilen kyllä sitä että kun nykyään käsiaseille vaikea ja pitkä tie saada lupaa niin hankinta kohdistuu pitkiin aseisiin ja jos niihinkin lupa tiukassa niin vedotaan metsästysharrastukseen ja hankitaan metsätyskortti vaikka oikeasti ei olisikaan kiinnostusta metsästykseen, tuolla syylä yritetään hankkia joku taktinen ase tai niin kuin moni on kysellyt myös "rynkyllä metsästämistä" eli metsästyksen varjolla yritetään hankkia puoliautomaattirynkky eli tällaisissa tapauksissa aseelle ei pitäisi antaa lupaa, nuo puoliautomaatti rynkytkin pitäisi saada selaisen lain piiriin että ensin pari vuotta reserviläisten ammunnoissa seuran aseella ja sitten vasta aselupa ja senkin jälkeen täytyisi tulla näyttöä reserviläisammunoista tai muuten aselupa peruutetaan, kuinkahan monta puoliautomaattirynkkyä nykyisin säilytetään vaan kaapeissa ilman että niillä käydään aktiivisesti ammunnoisa mukana? Tuolla edellä joku puolustaa noita puoliautomaattisia "rynkkyjä" ja on aivan selvää, aivan selvää että sellainen henkilö haluaa nimenomaan vaan ramboilla ja leikkiä jotain "sotaa" metsässä, kuvitelee olevansa jossain taistelukentällä rynkkynsä kanssa.

      • ammuskelija

        Silloin kun ilmeisesti aloitit metsästyksen ei ollut muita asita kuin "puupyssyjä".Nykyjään tarjontaa on paljn enemmän eikä perinteinen metsästyskivääri ole monelle ainoa vaihtoeto. Perinteinen puutukkinen patarautainen kivääri itseasiassa soveltuu varsin huonosti suomalaiseen säähän. Tukki elää kosteudesta ja raudat ruostuvat. Sensijaan ar-pohjainen kivääri on aika huoleton. Lisäski kivääreiden muunneltavuus tekee niistä sopivia eri kokoisille ampujille.

        Aselupaa haettaessa aseen on sovittava hyvin käyttötarkoitukseensa eikä se saa olla liian tulivoimainen. "Rynkylle" ei yleensä saa lupaa metsästysperusteella. Koska metsästysaseessa on patruunarajoituksia, niin isolippaallisen "rynkyn" katsotaan helposti olevan liian tulivoiminen. Nämä kielteiset lupapäätökset on pääsääntoisesti kumottu valistustuomioistuimissa. Urheiluperusteella sen sijaan luvan saa helposti tietyin edellytyksin. Urheiluperusteella hankitulla aseella saa myös metsästää.

        Nuo harrastustodistukset ovat kyllä ihan hyväksi myös metsästäjille. Pääsääntöisesti ostetaan rasia paukkuja ja käydään kerran radalla ennen kauden alkua ja ammutaan muutama laukaus . Lopuilla rasian paukuilla sitten ammutaan laukaus pari. Metsäreissujakin tehdään vain muutama. Itse asiassa metsästystä ei valvo kukaan ja ainoa todiste siitä on maksettu metsästyskortti ja ammutut kokeet. Metsästyksen varjolla on paljon turhia aseita joita ei juuri käytetä.


      • Metsästyksessä_ei

        se pauke ole aina kaikki kaikessa. Montakohan laukausta ajattelit, että syksyssä ammutaan vaikkapa hirveen tai karhuun ? Sata, kenties, vaiko ehkä kaksisataa ? ????????????


      • tarkastiohi
        Metsästyksessä_ei kirjoitti:

        se pauke ole aina kaikki kaikessa. Montakohan laukausta ajattelit, että syksyssä ammutaan vaikkapa hirveen tai karhuun ? Sata, kenties, vaiko ehkä kaksisataa ? ????????????

        Ei se pauke, mutta osumia ei tule harjoittelematta. Nykyisin ei edes kokeessa ukot tahdo taada hyväksyttyä tulosta vaikka ammutaa paikallaan olevaan maaliin. Jos aikoo ampua esim juoksuun, niin se ei vuosittain yhdellä rasialla harjoittelemalla onnistu kunnolla. Sama pätee lentoon ammuttaessa. Kunnon metsästyslaukaus vaatii taakseen paljon toistoja ja niitä harjoituskertoja. Metsästäjiltä pitäisi vaatia paljon enemmän hyväksyttyjä ratakäyntejä, jotta kortti pysyisi voimassa. Itse asiassa pelkästään rata-ammuntaa harrastavilla nuo ampumamäärät eivät ole niin tärkeitä kuin metsästäjlll. Radallahan huono laukaus tarkoittaa vain pienempää pistemäärää, mutta metsällä vuorostaa haavakkoa.


    • Kiväärimies

      Näitä kaasumäntätoimksia ”rynkkyjä” ei saa kovin tarkoiksi, koska kiikari täytyy kiinnittää epästabiiliin laatikon kanteen, ellei sitten joku aseseppä modaa jonkinlaista sivukiinnistystä varsinaiseen runkoon. Tämä koskee myös valmetpetroja yms.

      Helpointa on saada lupa ko. rynnäkkökiväärin tyyppisiin aseisiin, kun liityt reseriläisiin ja perustelet ostoksen siihen vedoten. Todennäköisesti vaatii ampumapäiväkirjan, jonka perusteella olet vastaavalla aseella harrastanut ammuntaa muutaman kuukauden ja nyt haluat ostaa oman aseen ko. toimintaa varten..

      Kuten on jo todettu, niin metsästyksessä voi kyllä käyttää, kunhan lipas blokattu sellaiseksi mitä laki määrää.

      Valitettava tosiasia on, ettei rynkyn tyyppinen kivääri ole hyvä oikein minkään eläimen metsästyksessä.

      • ammuskelija

        "Valitettava tosiasia on, ettei rynkyn tyyppinen kivääri ole hyvä oikein minkään eläimen metsästyksessä. "

        Tästä voi tietysti olla montaa mieltä, mutta jotenkin kannattaisi perustella enemmän, sillä "musta tuntuu" perustelu ei ole vakuuttava.

        Jos ajatellaan rynnäkkökiväärin suunnitelufilosofiaa, niin sillä on pystyttävä ampumaan eri etäisyyksille useita nopeita laukauksia. Lisäksi sen on oltava käyttövarma. Tämä pätee hyvin metsästyksessä käytettävälle aseelle.


    • Kiväärimies

      Liity reserviläisiin, ammu ensin muutama kuukausi laina-aseella, sitten ampumapäiväkirjan kanssa lupaa hakemaan. Rynnäkkökiväärin tyyppisiin aseisiin, ei saa kiikaritähtäintä asennettua kovin hyvin, koska laatikon kansi liikkuu, joten kovin tarkaksi sitä ei saa. Aseseppä voi toki modata sivukiinnityksen aseeseen. Ei se rynkyn tyyppinen ase ole hyvä oikein mihinkään metsästykseen, mutta metsästää sillä toki voi.

    • Kiväärimiess

      Liity reserviläisiin, ammu ensin muutama kuukausi laina-aseella, sitten ampumapäiväkirjan kanssa lupaa hakemaan. Rynnäkkökiväärin tyyppisiin aseisiin, ei saa kiikaritähtäintä asennettua kovin hyvin, koska laatikon kansi liikkuu, joten kovin tarkaksi sitä ei saa. Aseseppä voi toki modata sivukiinnityksen aseeseen. Ei se rynkyn tyyppinen ase ole hyvä oikein mihinkään metsästykseen, mutta metsästää sillä toki voi...

      • asdgsadghda

        Ei AR-15 mallisessa rynnäkkökiväärissä ole mitään laatikoita tai niiden kansia, ja kiikarin kiinnityskin on helppoa kun yleensä koko giffe tai vähintäänkin upperin rungon katto on picatinnykiskoa.


      • 62Valmet
        asdgsadghda kirjoitti:

        Ei AR-15 mallisessa rynnäkkökiväärissä ole mitään laatikoita tai niiden kansia, ja kiikarin kiinnityskin on helppoa kun yleensä koko giffe tai vähintäänkin upperin rungon katto on picatinnykiskoa.

        Sama pätee myös kotimaisiin. Niihin saa suvukiilalla kiinni mitä vaan. Tarkkuus on tosin arskoja huonompi


    • KaariKohillaan

      Itse hommasin alle vuosi sitten itselataavan kiväärin nimenomaan metsästykseen. Olen kokenut metsästäjä ja ammunnan harrastaja. Aseita löytyy kaapista itselataavana ja kertalaukeavana.
      Luvat kestivät pari kuukautta! Ilmeisesti joku extraharkinta kun luvan myöntäminen kesti tuplasti sen mitä kertalaukeavalle.
      Ei tullut mieleenkään hommata mitään sotilasaseen riisuttua versiota kun olin hommaamassa asetta pitkälle matkalle. Yllätys oli se, että näitä löytyi käytettynä myynnissä melkoisesti ja hinnat kohdallaan. Päädyin lopulta FN merkkiseen joka on siis sama kuin Browning bar sillä erotuksella, että sen valmistus oli liian kallista ja se muutettiin halpisversioksi Browning-merkille. Kyseessä on siis itselataava ase joka ampuu laatikosta otettuna alle 1 MOA joten ainakin minulle riittävän tarkka ja .30-kaliiberisena toimii myös lintupyssynä. Omani on 30-06 ja löytyy lippaita 2, 3 ja 5 patruunalle.

    • KaariKohillaan
    • Ramboksi

      Miksi joku haluaa metsästysaseeksi taktisen kiväärin?

      • kaikuvastaa

        "Jos ajatellaan rynnäkkökiväärin suunnitelufilosofiaa, niin sillä on pystyttävä ampumaan eri etäisyyksille useita nopeita laukauksia. Lisäksi sen on oltava käyttövarma. Tämä pätee hyvin metsästyksessä käytettävälle aseelle."

        Mainitse muutama asia, jotka tekevät taktisesta kivääristä (mitä tuo sitten tarkoitaakaan) huonon metsästysaseen.


      • e57iue

        Hölmö nimi. Jos sitä käytetään samoin niin sehän on metsästysase.


      • LotharWalther
        kaikuvastaa kirjoitti:

        "Jos ajatellaan rynnäkkökiväärin suunnitelufilosofiaa, niin sillä on pystyttävä ampumaan eri etäisyyksille useita nopeita laukauksia. Lisäksi sen on oltava käyttövarma. Tämä pätee hyvin metsästyksessä käytettävälle aseelle."

        Mainitse muutama asia, jotka tekevät taktisesta kivääristä (mitä tuo sitten tarkoitaakaan) huonon metsästysaseen.

        Kysymys: Kuinka monta laukausta tarvitset linnun pudottamiseen?

        YHDEN!

        Mikäli tarvitset sarjan niin kannattanee vaihtaa harrastusta :D


      • ar10
        LotharWalther kirjoitti:

        Kysymys: Kuinka monta laukausta tarvitset linnun pudottamiseen?

        YHDEN!

        Mikäli tarvitset sarjan niin kannattanee vaihtaa harrastusta :D

        Jos metsästyksessä tarvitsee yhden laukauksen, niin miksi metsästyskivääreissä on lipas? Kertalaukeava riittäisi hyvin.
        Jos aseessa on 30 patruunan lipas, niin tarvitseeko siihen ladata 30 patruunaa? Ei tarvitse, sillä se toimii myös sillä yhdellä patruunalla vaikka ilman lipasta.
        Ihmettelen aina minkä takia iso lipas tai musta ase aihettaa monille "metsästäjille" allergisen reaktion. Ase on kone eikä se tee yhtään mitään ellei ampuja sitä käske. Jos ampujan asenne on kohdallaan, niin on aivan sama onko lippaassa yksi vai 30 patruunaa.
        Itse käytän linnustukseen Armaliten AR-10 kivääriä. Harrastan myös TA ammuntaa. Ase sopii kumpaankin käyttöön paremmin kuin hyvin. Kivääria, voi käyttää myös hirveen, kauriiseen ym. Rata-ammunnoissakin toimii hyvin. Eli en tarvitse useita eri kivääreitä.


      • LotharWalther
        ar10 kirjoitti:

        Jos metsästyksessä tarvitsee yhden laukauksen, niin miksi metsästyskivääreissä on lipas? Kertalaukeava riittäisi hyvin.
        Jos aseessa on 30 patruunan lipas, niin tarvitseeko siihen ladata 30 patruunaa? Ei tarvitse, sillä se toimii myös sillä yhdellä patruunalla vaikka ilman lipasta.
        Ihmettelen aina minkä takia iso lipas tai musta ase aihettaa monille "metsästäjille" allergisen reaktion. Ase on kone eikä se tee yhtään mitään ellei ampuja sitä käske. Jos ampujan asenne on kohdallaan, niin on aivan sama onko lippaassa yksi vai 30 patruunaa.
        Itse käytän linnustukseen Armaliten AR-10 kivääriä. Harrastan myös TA ammuntaa. Ase sopii kumpaankin käyttöön paremmin kuin hyvin. Kivääria, voi käyttää myös hirveen, kauriiseen ym. Rata-ammunnoissakin toimii hyvin. Eli en tarvitse useita eri kivääreitä.

        Juu sinun kivääri onkin 308 joten mikä ettei. :)

        Voiko esimerkiksi .223 Rem. Arskalla metsästää onkin sitten toinen juttu. Laukaus, pöläys ja sitten voi kerätä linnunkappaleita...


    • LotharWalther

      Jos harrastat practical-ammuntaa niin se riittää perusteeksi esim. Coltin AR-15:n

      Ei niillä mitään 'metsästetä' :) Metsästäjä ( ja kasa-ampuja ) käyttää pulttilukkoisia.

      Ratakiväärinä Colt menettelee mutta ei sillä mitään kasa-ammuntakisoja voiteta :)

      • ar15

        Kasa-kivääri on suunniteltu pelkäksi kasa-aseeksi. Oletko koskaan nähnyt yhtään oikeaa kasa-kivääriä metsästysaseena? Sitä ei voi myskään käyttää lajisääntöjen puitteissa missään muussa kiväärilajissa. Se on vain kasa-ase.

        Jos hankit esim. Urosen arskan, niin voi käyttää sitä sra kiväärinä. Se on hyvin tarkka myös rata-aseena. Se käy myös TA-toimintaan ja harrastajat käyttävät sitä paljon lintukiväärinä. Kytiksellä se toimii todella hyvin ammuttaessa kauriita, pikkupetoja ym.

        On hyvin vaikea kuvitetta, että tavallinen pulttilukkoinen metsästyskivääri olisi yhtä monipuolinen.

        Sen ymmärrän, että kasa-kivääri on pulttilukkoinen, koska siitä saadaan näin tarkempi. Oikeassa kasa-kiväärissä ei myöskää ole lipasta, koska näin lukon kehyksestä saadaan jäykempi. Kasa-kiväärin tukki ei sovellu metsästykseen.

        Metsästyskivääri ei sovellu kasa-kivääriksi, koska metsästyksessä aseen suunnitteluperusteet ovat toisenlaiset. Tarkkuus ei riitä.

        Mainitse yksikin asia, mikä tekee puoliautomaattisesta aseesta metsästykseen soveltumattoman?
        Urosen arskan käynti on 0,5moa. Hyvin harva pulttilukkoinen "metsästyskivääri" kykenee vastaavaan.


      • LotharWalther
        ar15 kirjoitti:

        Kasa-kivääri on suunniteltu pelkäksi kasa-aseeksi. Oletko koskaan nähnyt yhtään oikeaa kasa-kivääriä metsästysaseena? Sitä ei voi myskään käyttää lajisääntöjen puitteissa missään muussa kiväärilajissa. Se on vain kasa-ase.

        Jos hankit esim. Urosen arskan, niin voi käyttää sitä sra kiväärinä. Se on hyvin tarkka myös rata-aseena. Se käy myös TA-toimintaan ja harrastajat käyttävät sitä paljon lintukiväärinä. Kytiksellä se toimii todella hyvin ammuttaessa kauriita, pikkupetoja ym.

        On hyvin vaikea kuvitetta, että tavallinen pulttilukkoinen metsästyskivääri olisi yhtä monipuolinen.

        Sen ymmärrän, että kasa-kivääri on pulttilukkoinen, koska siitä saadaan näin tarkempi. Oikeassa kasa-kiväärissä ei myöskää ole lipasta, koska näin lukon kehyksestä saadaan jäykempi. Kasa-kiväärin tukki ei sovellu metsästykseen.

        Metsästyskivääri ei sovellu kasa-kivääriksi, koska metsästyksessä aseen suunnitteluperusteet ovat toisenlaiset. Tarkkuus ei riitä.

        Mainitse yksikin asia, mikä tekee puoliautomaattisesta aseesta metsästykseen soveltumattoman?
        Urosen arskan käynti on 0,5moa. Hyvin harva pulttilukkoinen "metsästyskivääri" kykenee vastaavaan.

        Jos nyt otetaan vaikka .223 Rem Colt AR-15 niin taitaa lintu vähän 'possahtaa' kun sitä sillä ammut. Toisin kuin esin .222 - kaliberisella. Ja hirvimetsälle Arskalla ei mennä.

        Kyllähän hirvimetsällä puoliautomaatteja on. Petraa sun muuta.

        Juu ei kasakiväärillä metsälle mennä. Mun lippaaton BMG painaa jotakin yli 25 kg :D


    • Kontiolahde

      Ei täällä kyllä millään tiedolla juhlita (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta), aseet on epätarkkoja jos puolari, väärä kaliiperi jos puolari, ym joka ei pidä paikkaansa. Mutta joo lupaa et saa.

      Jos nyt otetaan vaikka .223 Rem Colt AR-15 niin taitaa lintu vähän 'possahtaa' kun sitä sillä ammut.
      Ei pidä kyllä yhtään paikkaansa jos edes avustavasti osaa lukea, valitaan oikea luoti ja ruutimäärä.
      Luulisi BMG kasa-ammunta kaverin sen tietävän, tai jos se ase on vasta märissä unissa niin sitten ei.......

      • LotharWalther

        Kyllä tietää miten 'possahtaa' normaalilla .223 NATO-patruunalla. Se on tehty ihmis- eikä lintujahtiin.

        Saahan niistä tehdä pliisuja jos siitä sattuu tykkäämään.

        Ei minun tarvitse nähdä märkiä unia. Ilmeisesti sinun täytyy?

        No voi voi :)


      • LotharWalther

        En lainkaan dissaa Coltin AR-15 kivääriä .223 Rem kaliiperissa. Itselläni on myös se enkä siitä luovu.

        Se on HYVÄ, TARKKA ja KEVYT kivääri ja soveltuu loistavasti PRACTICAL-ammuntaan millä perusteella siihen luvat heltiää normaalille ihmiselle. Metsästyskäyttö sillä on kaliiberista johtuen kyseenalaista ja herättää lupaviranomaisissa ihmetystä.


    • LotharWalther

      JOS aloittaja haluaa luvat AR-15 kiväärille niin silloin hän liittyy ampumaseuraan jossa lajina on practical-ammunta.

      Siellä pitää sitten osoittaa aktiivisuutta, saada ampumapäiväkirjaan riittävästi merkintöjä ja asekouluttajalta sertifikaatti että harrastaa aktiivisesti lajia. Sillä sertifikaatilla sitten lupatoimistoon jossa tekee selväksi että aikoo hankkia Colt AR-15 - kiväärin.

      Practicalia ammutaan myös isopistooleilla ja lähinnä Benellin haulikoilla joten ko. sertifikaatilla luvat heltiää niihinkin. Ampuma-asekouluttajan todistus ratkaisee jos päänuppi on muuten kunnossa ja rikosrekisteri puhdas.

      Ei niitä 'rynkkyjen' lupia millään metsästysperusteella haeta! Ainakaan kaliiberissa .223.

      • asdgsadghda

        Ei näin. Ensinnäkin AAK voi kirjoittaa harrastustodistuksen vain pistoolille. Laki ei tunne AAK todistusta pitkille. Toiseksi mikään pakko ei ole harrastaa practicalia. SRA ja reserviläisammunnat käy ihan yhtälailla urheiluperusteeksi, mutta nythän ase haluttiin metsästysperusteella.

        No, toki pienemmän riesan tie on silti hakea se urheiluperusteisena, mutta silloin sillä pitää myös erittäin todennäköisesti käydä harrastamassa. Ensimmäisen TT3-kiväärin lupa kun tulee melko varmasti määräaikaisena ja urheiluperusteista lupaa uusiessa ei riitä että on näyttöä metsällä käynnistä.

        Myöskään mitään .223 NATO patruunaa ei ole olemassa. Ollakseen Suomen taktisimman PV:n ja Poliisin kanssa tiivistä yhteistyötä tekevän salaseuran jäsen nimimerkki LotharWalther tietää yllättävän vähän aseista, aselaista ja ammunnasta.


    • LotharWalther

      Nykyinen lupakäytäntö on aika jännä sillä viranomainen on ulkoistanut aseluvan 'tarve'harkinnan ampuma-asekouluttajille jotka eivät ole viranomaisia vaan yksityishenkilöitä jotka käyvät lyhyen kurssin. Sen jälkeen HE päättävät että oletko ihminen joka harrastaa riittävästi että sinulle voitaisiin heidän suosituksestaan myöntää aselupa. Ja millainen lupa. Yleensä ampumaseuroissa on ainakin yksi asekouluttaja joka näitä sertifikaatteja myöntää - tai on myöntämättä.

      Poliisi ainoastaan tarkastaa henkilön taustan ja jos on ensimmäinen aselupa niin teettää psykologisen testin. Pistooleiden kanssa on sitten tarkempaa ja siitä harrastuksesta tulee olla enemmän näyttöä ja poliisi haastattelee.

      Kun sitten mennään todella järeisiin kivääreihin kuten BMG niin täytyy myös olla sertifikaatti paikasta missä sitä käytät. Ei sellaisella ammuskella normiradoilla laisinkaan. Kun luoti painaa 45 - 55 g ja iskuvoimaa on noin 20000 Joulea ( kymmenkertaisesti 308:n nähden ) niin hutilaukauksella liian ylös voi olla todella vakavia seuraamuksia vielä yli kymmenen kilometrin päässä.

      • ammuskelija

        Ampuma-asekouluttaja ei päätä mitään eikä suosittele. Hän antaa ainoastaan harrastaneisuustodistuksen. Todistus on lain mukaan annettava kaikille jotka sitä pyytävät eli ampuma-asekouluttajan on pyynnöstä lausuttava tietonsa henkilön ammunnan harrastuksesta.

        Ampuma-asekouluttaja ei päätä harrastaako joku henkilö riittävästi ammuntaa. Hän ainoastaan antaa lausunnon henkilön esittämien dokumenttien, omien havaintojensa, muilta kouluttajilta saamansa tiedon tai muiden radalla käyneiden todistuksen perusteella. Todistuksessa otetaan kantaa aikaan, jolloin harrastus on tapahtunut, montako harrastuskertaa on ollut ja miksi harrastus on mahdollisesti ollut keskeytyksissä.

        Ampuma-asekouluttaja ei anna lausuntoa henkilön ampumataidosta tai onko kyseinen henkilö soveltuva aseluvan haltijaksi.

        Poliisiviranomainen päättää saamansa lausunnon perusteella onko harrastuskertoja riittävästi lain edellyttämällä tavalla.


    • LotharWalther

      Kyllä meillä suosittelee ja antaa myös kuvauksen kehityksestä.

      Ja ilman suositusta ei lupahakemus lähde liikkeelle.

      • ammukselija

    • LotharWalther

      Tosin meillä on vähän erikoinen seura ja teemme paljon yhteistyötä poliisin ja puolustusvoimien kanssa 😀 joten meidän asekouluttajalla on käytännössä melkoinen auktoriteetti jota ei koskaan kyseenalaisteta.

      Meillä tuo kalustokin on aika jännää...

      • ammuskelija

        Jos teette paljon yhteistyötä puolustusvoimien ja poliisin kanssa, niin silloin kouluttajien tulisi olla aika selvillä kaikenmaailman ohjeistuksista.

        Asekouluttajatkin ovat vain ihmisiä ja ihmiset tekevät virheitä. Voisit huomattaa asekouluttajaa, että hänen toimintatapansa ei noudata kansallista lainsäädäntöä. Virheellisten käytäntojen noudattaminen ei ole kenenkään etu.


      • LotharWalther
        ammuskelija kirjoitti:

        Jos teette paljon yhteistyötä puolustusvoimien ja poliisin kanssa, niin silloin kouluttajien tulisi olla aika selvillä kaikenmaailman ohjeistuksista.

        Asekouluttajatkin ovat vain ihmisiä ja ihmiset tekevät virheitä. Voisit huomattaa asekouluttajaa, että hänen toimintatapansa ei noudata kansallista lainsäädäntöä. Virheellisten käytäntojen noudattaminen ei ole kenenkään etu.

        Ei tarvitse koska seurassa on paljon sekä poliiseja että puolustusvoimien henkilökuntaa 😀


      • intermin
        LotharWalther kirjoitti:

        Ei tarvitse koska seurassa on paljon sekä poliiseja että puolustusvoimien henkilökuntaa 😀

        Miten seurassa jäseninä olevat poliisit ja pv henkilökunta vaikutavat tähän mitenkään? Ampuma-asekouluttajan antamalle todistukselle on määrätty tietty muoto, jota on noudatettava. Mikä seura on kyseessä? Voisin tehdä asiasta muutaman tiedustelun.


      • LotharWalther
        intermin kirjoitti:

        Miten seurassa jäseninä olevat poliisit ja pv henkilökunta vaikutavat tähän mitenkään? Ampuma-asekouluttajan antamalle todistukselle on määrätty tietty muoto, jota on noudatettava. Mikä seura on kyseessä? Voisin tehdä asiasta muutaman tiedustelun.

        Sinä nyt ymmärsit väärin.

        Älä huoli, kaikki on kunnossa.


      • LotharWalther
        intermin kirjoitti:

        Miten seurassa jäseninä olevat poliisit ja pv henkilökunta vaikutavat tähän mitenkään? Ampuma-asekouluttajan antamalle todistukselle on määrätty tietty muoto, jota on noudatettava. Mikä seura on kyseessä? Voisin tehdä asiasta muutaman tiedustelun.

        Kun meidän seuraan tulee uusi kandidaatti niin haastattelemme huolellisesti kaverin ja viemme radalle kokeilemaan mieleistään lajia mieleisellään kalustolla.

        Koulutamme ja seuraamme. Kauan.

        Kaverin ratakäyttäytymistä seuraa myös poliisit. Myös ne jotka istuvat siellä lupatoimistossa.

        Kun tämä tyyppi sitten menee hakemaan ensimmäistä lupaansa niin lupaviranomainen tietää kyllä että kenen kanssa on tekemisissä.

        Ainuttakaan ’hutia’ lupa-asioissa ei ole meidän seuran kautta tullut sillä olemme erittäin tarkkoja.


    • LotharWalther

      Näitä niinkutsuttuja ’ampuma-asekouluttajia’ on sitten kaikenlaisia 😡:

      Tiedän tapauksia jotka aivan pokkana kirjoittelevat sertifikaatteja täysin tuntemattomille ihmisille tekaistujen ’ampumapäiväkirjojen’ perusteella eivätkä käy kertaakaan tyypin kanssa edes radalla.

      Sellainen touhu on perseestä - ja syvältä!

      Meillä mennään IHAN TOISELLA tavalla ja sen poliisikin tietää varsin hyvin.

      • ammuskelija

        Et taida ymmärtää ampuma-asekouluttajan toimenkuvaa.

        Ampuma-asekouluttaja antaa parhaan tietonsa mukaan lausunnon hakijan harrastaneisuudesta. Todistus on annettava pyydettäessä kuului kaveri sitten omaan seuraan taikka ei. Ampuma-asekouluttaja antaa lausuntonsa henkilön esittämien dokumenttien, omien havaintojensa, muilta kouluttajilta saamansa tiedon tai muiden radalla käyneiden todistuksen perusteella.

        Tämä ei tarkoita sitä, että ampuma-asekouluttaja kirjaisi todistukseen tietoja, jotka eivät pidä hänen yleisen elämänkokemuksensa mukaan paikkaansa. Ampuma-asekouluttaja voi myös lausua, ettei hakija ole antanut riittävästi tietoa harrastaneisuudestaan, jotta todistus harrastaneisuudesta voitaisiin antaa.

        Ohessa ampuma.asekouluttaja koulutuksen koulutusaineisto. Aineiston loppupuolella kerrotaan todistuksen antamisperusteista ja lausunnon muodosta.

        https://www.poliisi.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/intermin/embeds/poliisiwwwstructure/40707_Ampuma-asekouluttajakoulutuksen_materiaali_2015.pdf?e5e27ee9dc50d488


      • LotharWalther
        ammuskelija kirjoitti:

        Et taida ymmärtää ampuma-asekouluttajan toimenkuvaa.

        Ampuma-asekouluttaja antaa parhaan tietonsa mukaan lausunnon hakijan harrastaneisuudesta. Todistus on annettava pyydettäessä kuului kaveri sitten omaan seuraan taikka ei. Ampuma-asekouluttaja antaa lausuntonsa henkilön esittämien dokumenttien, omien havaintojensa, muilta kouluttajilta saamansa tiedon tai muiden radalla käyneiden todistuksen perusteella.

        Tämä ei tarkoita sitä, että ampuma-asekouluttaja kirjaisi todistukseen tietoja, jotka eivät pidä hänen yleisen elämänkokemuksensa mukaan paikkaansa. Ampuma-asekouluttaja voi myös lausua, ettei hakija ole antanut riittävästi tietoa harrastaneisuudestaan, jotta todistus harrastaneisuudesta voitaisiin antaa.

        Ohessa ampuma.asekouluttaja koulutuksen koulutusaineisto. Aineiston loppupuolella kerrotaan todistuksen antamisperusteista ja lausunnon muodosta.

        https://www.poliisi.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/intermin/embeds/poliisiwwwstructure/40707_Ampuma-asekouluttajakoulutuksen_materiaali_2015.pdf?e5e27ee9dc50d488

        Juujuu 😀

        Sinä olet juuttunut tähän muotoseikkaan ja TÄHÄN sertifikaattiin joka tietenkin tarvitaan. Kyllä minä tiedän tämän ampuma-asekouluttajan roolin ja kuten sanoin niin niitä on aivan laidasta laitaan.

        MUITAKIN lausuntoja välillä kysytään ampumaseuran johdolta liittyen ko. henkilön harjoitteluun ja edistykseen aselupahakemuksen liitteeksi.

        Riippuu MIHIN sitä lupaa hakee...


      • Pollo1212
        LotharWalther kirjoitti:

        Juujuu 😀

        Sinä olet juuttunut tähän muotoseikkaan ja TÄHÄN sertifikaattiin joka tietenkin tarvitaan. Kyllä minä tiedän tämän ampuma-asekouluttajan roolin ja kuten sanoin niin niitä on aivan laidasta laitaan.

        MUITAKIN lausuntoja välillä kysytään ampumaseuran johdolta liittyen ko. henkilön harjoitteluun ja edistykseen aselupahakemuksen liitteeksi.

        Riippuu MIHIN sitä lupaa hakee...

        @LotharWalther: voitko ottaa lääkkeesi ja lopettaa tuon kohkaamisen teidän seurasta, jossa leikitään seriffiä ja lupaviranomaista.
        Riittää kun siellä teidänkin seurassa AAK keskittyy vaan ihan niihin harrastus/harrastuneisuustodistusten kirjoitteluun esitetyn näytön perusteella.
        Poliisi kyllä pitää huolen siitä että muut luvan saamisen edellytykset tulee tarkistettua.


      • LotharWalther
        Pollo1212 kirjoitti:

        @LotharWalther: voitko ottaa lääkkeesi ja lopettaa tuon kohkaamisen teidän seurasta, jossa leikitään seriffiä ja lupaviranomaista.
        Riittää kun siellä teidänkin seurassa AAK keskittyy vaan ihan niihin harrastus/harrastuneisuustodistusten kirjoitteluun esitetyn näytön perusteella.
        Poliisi kyllä pitää huolen siitä että muut luvan saamisen edellytykset tulee tarkistettua.

        No mutta sehän sopii, arvoisa mielensäpahoittaja :)

        Avaaja kysyi miten saa 'taktiseen' kivääriin luvan ja minä mielestäni siihen vastasin.

        Case closed.


    • KauppaToimii

      Nykyisen byrokratian vuoksi kannattaa unohtaa byrokratia.
      Ja kannattaa hankkia aseet epävirallisia teitä.
      On paljon helpompaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1016
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe