Miten peliyhtiöt tekevät voittoa?

Hyacinth

Miten peliyhtiöt tekevät voittoa?

Peliyhtiöiden pääasiallinen tulonlähde ovat peleistä kertyvät välityspalkkiot eli rake. Mitä enemmän pelaajat sijoittavat rahaa peleihin, sitä enemmän peliyhtiöt saavat tuloja ja sitä kautta voittoa.

Peliohjelmat eli software on laadittu siten, että pelaajat pysyvät mahdollisimman kauan pelisivuilla. Ohjelmaa kutsutaan nimellä RNG, joka tulee sanoista Random Number Generator. Ohjelman pitäisi jakaa kortit täysin sattumanvaraisesti, mutta vähänkin netissä pelannut tietää, että näin ei tapahdu.

RNG antaa huonojen pelaajien voittaa todennäköisyyttä useammin, jotta nämä pysyisivät kauemmin pelipöydissä ja sivustolla. Hyvät pelaajat häviävät todennäköisyyttä useammin, jotta he eivät voita liian paljon ja saa kotiutettua voittojaan pois sivustolta. Jos hyvät pelaajat voittaisivat todennäköisyyksien mukaan, niin se karkottaisi huonot pelaajat nopeasti pois.

Miksi tätä huijausta ei ole voitu todistaa? Pelisivustoja seuraavat robottiohjelmat eivät joko toimi rehellisesti vaan peliyhtiöiden laskuun tai sitten ne ohjelmoitu siten, että ne eivät tunnista pelaajille ilmeistä huijausta. Ne eivät ota huomioon sitä, missä vaiheessa potista tulee iso, jolloin todennäköisyyksien mukaan pelaavien todennäköisyyttä suurempaa häviöprosenttia ei voida laskea.

Jotta todennäköisyys laskettaisiin oikein, tulisi määrittää raja, jossa potista tulee iso. Se raja voisi olla esimerkiksi 10 kertaa big blind. Kun pelaaja sijoittaa yhteensä niin paljon yhden käden aikana, että se ylittää 10BB:n rajan, niin potista on tullut iso ja pelaajan todennäköisyys voittaa potti tulisi laskea siitä hetkestä alkaen. Kun näin tehdään, niin havaitaan oddsien mukaan pelaavan hyvän pelaajan häviävän paljon useammin kuin mitä oddsit ovat. Tämä paljastaa RNG:n rigatuksi eli peukaloiduksi huijaukseksi: se ei jaa kortteja sattumanvaraisesti.

RNG on hienostunut huijaus, joka pitää huolen siitä, että huonot pelaajat pysyvät mahdollisimman kauan sivustolla ja hyvät pelaajat eivät voita liikaa tai eivät voita ollenkaan, elleivät opi tuntemaan RNG:n tapaa huijata pelaajia. Jos se tapa opitaan, niin huijausta voidaan välttää erittäin tiukalla pelillä ja kippaamalla hyviä käsiä sellaisissa tilanteissa, joissa normaalisti mennään all in tai maksetaan aggressiiviset korotukset.

Hyvä pelaaja osaa varoa all in korotuksia ja pelaa ns. varman päälle korottaen varovaisesti tilanteissa, joissa olisi todennäköisyyksien mukaan viisasta panostaa aggressiivisesti tai all in. Tällä tavalla on mahdollista välttää jatkuvat tappiot, vaikka pelaaja häviää edelleen isot potit oddseja useammin, mutta koska hän ei lähde pelaamaan niitä kuin yli 80 % oddseilla, voi hän pysyä voitollisena.

Tämä arvio perustuu pääosin Pokerstarsin peliohjelmaan, mutta myös muilla sivustoilla olevat ohjelmistot toimivat samalla periaatteella. Pokerstarsin ohjelmisto on luultavasti pisimmälle kehittynyt huijaus pokerisivustojen joukossa, mutta ne kaikki voidaan paljastaa tässä esitetyllä tavalla.

6

144

  Vastaukset

  • RNG jakaa myös oddseja useammin hyvät kortit useammalle kuin yhdelle pelaajalle samassa kädessä.

   Tyypillinen kusetus on antaa huonojen pelaajien voittaa tilanteessa, jossa heidän olisi pitänyt kipata flopilla, mutta he ovat maksaneet, ja saavat runner runner korteilla jonkin hyvän pelin, ja korottavat tyypillisesti all in riverillä. Harjaantunut huijausten tuntija osaa kipata tässä vaiheessa omat korttinsa.

   Kirjoitin avausviestissä, että hyvä pelaaja lähtee pelaamaan all in vain yli 80 %:n oddseilla, mutta toki sen voi tehdä jo 57 % oddseilla, mutta lopputulos on tyypillisesti huono, koska silloin häviää selvästi oddseja vastaan kuvaparilla joko Ax:lle tai pienelle setille tai rattaille tai...

   Pokerstarsin ohjelmalle on tyypillistä se, että jos softa on kynimässä sinua ja annat sen tapahtua, niin se nöyryyttää sinua sen lisäksi, että vie sinun pelimerkkisi ja siirtää ne vastustajille. Jos pelaat esimerkiksi AA:lla KK:ta vastaan, niin ei riitä, että vastustaja saa kolmannen kuninkaan: hän saa vielä neljännenkin. Ja niin edelleen: mikään tavanomainen ohiveto ei riitä softalle vaan se taikoo vastustajalle aivan uskomattoman käden, joka on tyypillisesti suora, väri, täyskäsi, neloset tai värisuora.

  • Keino selvitä "voittajana" (tosin pienillä summilla) on oppia tuntemaan se, miten softa huijaa pelaajia. Samat kaavat toistuvat usein. Softassa on myös tietynlainen moodi jokaista pelaajaa kohti: jos olet kynimismoodissa, niin silloin häviät kaikki kädet oddseista riippumatta. Olen hävinnyt yli 90 % oddseilla tyypillisesti kaikki kädet siinä vaiheessa, jos olen lähtenyt pelaamaan ne loppuun asti (maksanut tai korottanut all in tai aggressiivisen korotuksen). Kippaamalla säästää isoja summia, mutta lopulta on aistittava se, missä vaiheessa moodi muuttuu ja voi pelata taas lähempänä normaalia tasoa. Softahan kyniin vuoronperään jokaisen pelaajan tai pyrkii siihen, joten on huomattava se, milloin softa antaa sinun voittaa lähes oddsien mukaan ja jopa yli niiden, jolloin on tehtävä tiliä seuraavaan kynimisjaksoon asti. Kaikki on siten kiinni softasta eikä mikään ole sattumaan perustuvaa. Pelitaidolla on merkitystä vain siinä mielessä, että softan huijaustavat tunteva pärjää pitkässä juoksussa muita paremmin.

  • Sanomattakin pitäisi olla selvää, että software "tietää" jokaisen kortin, jonka se on jakanut ja samoin jokaisen pelaajan käden. Jos pelattaisiin livenä, niin jakaja ei tietäisi yhtä ainoaa korttia, joka pelaajilla on. Peliyhtiöt hyödyntävät tätä tietoa ja software jakaa "sopivia" kortteja, jotta peliyhtiö saa sitä kautta suurimman mahdollisen raken. Nettipokeri on niin selvästi kusetusta, että...

  • Täytyy sanoa, että joskus sitä tulee sellaisen tilanteen eteen, että mikään tieto rigatun softwaren tavasta toimia ei auta. Jäät jumiin eikä sinulla ole mitään mahdollisuutta voittaa. Ainoa, mitä voit tehdä, on yrittää pysäyttää tappioputki tai hävitä mahdollisimman vähän. Silloin paras mahdollinen saavutus on se, että et voita etkä häviä vaan kassasi pysyy ennallaan. Senkin saavuttaminen on todella vaikeaa ja edellyttää äärimmäisen kurinalaista pelaamista sekä ns. lähes varmojen voittokäsien kippaamista ja all-in pelaamisen välttämistä jopa yli 90 % oddseilla, sillä minä olen hävinnyt nyt usean päivän ajan jokaisen ison potin oddseista riippumatta. Toivotonta siis.

   • Oon huomannut tuon saman ilmiön mistä kerroit esim. Veikkauksen twister pokerissa. Oon ilmeisesti huono pelaaja , kun välillä tuntuu että saan voittoja ihan tyhjästä.. (ja nimenomaan putkeen siihen asti kunnes häviöputki alkaa..)


  • Mitä jos analysoisit ihan itse tuota massiivista saatavilla olevaa aineistoa ja esittäisit löytämäsi anomaliat?

   Ai ei vai? Ei löydy vai? Aijaa, olenpa yllättynyt...

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Uuden henkilötunnuksen koodi

   Puuhaillaan uutta henkilötunnusjärjstelmää josta tavan taallaaja ei voi päätellä yhtään mitään. Vastaavasti koodien lukuoikeus ja tiedonpurku tulee ol
   Maailman menoa
   140
   2847
  2. Muut maat tiukentaa korona toimia, suomi ei

   https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006643856.html Miksi suomessa taas odotetaan että tartunnat räjähtää. Jo nyt helsingissä enemmän tartuntoja kuin O
   Maailman menoa
   220
   2328