Kaari Utrio

Asandra

Muita kyseisen kirjailijan tuotoksiin ihastuneita? Aloitin lukemaan kirjaa Vendela , enkä voinut päästä irti ennen kuin olin lukenut sen viimeisen sivun .. osaisiko joku suositella muita hyviä kirjoja kyseiseltä kirjailijalta?

21

9804

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hetuk

      Itse ainakin olen rakastunut Utrion uusimpiin kirjoihin, Rumaan kreivittäreen ja Saippuaprinsessaan. Siis molemmat olivat aivan ihania!!! Mulla kans kävi samoin, etten voinut laskea kirjaa kädestä muuta kuin pakon edestä, nyt haaveilen, että saisin ko. kirjat omaksi, ettei tarvitse koko ajan kulkea kirjastossa hypistelemässä kirjoja.... :)

    • on,

      Waltarin jälkeen paras Suomalainen kirjailija. itselläni oli samantapaista oireilua Vendelan kanssa, mutta kirja nimeltä UKONSARVI (tai jotain sinne päin) on pirun hyvä, kunhan lukee romanttisen sen hömppäpöpän pirun nopeasti ja enempää ajattelematta.
      Harmikseni täytyy mainita Utrion romaaneista se, että ne noudattavat tiettyä kaavaa, eli köyhä kaunis ja hento naikkonen saa aina loppujenlopuksi varakkaan ja voimakkaan miehen vierelleen.

      Itse kun olen mies, niin kyllä kaverit ovat pilkanneet minua siitä, kun luen sen ”femakko Utrion kirjoja”.

      Mutta Utrio on hyvä!!!

      • Asandra

        heh, kyllähän ne varmasti noudattavatkin samaa kaavaa, mutta niinhän ne kaikki prinsessa ruususesta lähtien =)
        (ensimmäinen mies olet, joka uskaltaa tälläisen asian "tunnustaa")


      • Miss Daisy
        Asandra kirjoitti:

        heh, kyllähän ne varmasti noudattavatkin samaa kaavaa, mutta niinhän ne kaikki prinsessa ruususesta lähtien =)
        (ensimmäinen mies olet, joka uskaltaa tälläisen asian "tunnustaa")

        purkavat omia eroottisia ja seksuaalisia fantasioitaan paperille. Utriossa on tietysti se hyvä puoli, että historiallinen kehys ja faktat ovat oikein. Laila Hietamiehessä esim. ärsyttää suunnattomasti, kuinka taustatyö on ajoittain kuin ulkoa opeteltua ja istuu huonosti hömppään ihmiskuvaukseen ja muuhun yltiömakeuteen. Viimeksi viihdettä harrastaessani (Virpi Hämeen-Anttila) ilahdutti, että kirjailija niin ilmiselvän hyvin tunsi kehyksen (yliopisto, epilepsia, kirjallisuus), vaikka rakkaussuhde olikin aika naiivin ihanteellisesti kuvattu.

        Mutta se on tietysti viihteen tarkoitus: tappaa lukijan aikaa hänen puolestaan.


    • Hellantelttu

      Luin ensimmäisen Utrioni noin 13-vuotiaana - 30 vuotta sitten ja olen lukenut KAIKKI hänen teoksensa, monet jopa useaan kertaan.

      Nämä uusimmat (Saippuaprinsessa , Ruma Kreivitär) eivät valitettavasti ole Utrion parasta antia - silti ehdottoman luettavia.

      Utrion teoksia voidaan asettaa useaan eri aikaakauteen
      - 1000-luvulle sijoittuvat Vaskilintu, jota seuraavat Tuulihaukka ja Yksisarvinen. Siinä on kerrottu yhden perheen tarinaa useammassa polvessa ympäri Eurooppaa.
      - Utrion varhaistuotantoa (kirjoitettu 1970-luvulla) ovat noin 1200-luvun Sunneva Jaarlintytär ja Sunneva keisarin kaupungissa. Mahtava lukuelämys ruotsalaisneidon matkasta Konstantinopoliin (ja rautaisannos historiallista faktaa, mikä on Utrion tunnusmerkki)
      - 1000-1200 luvun Suomen historiaa aina Karjalan kannakselle on astetta vakavampi "pirkkalaissarja"
      Pirkkalan pyhät pihjalat / Neidontanssi / Katarinan taru / Karjalan Kruunu. En muista järjestystä.
      - sitten on noin 1300--1400 luvun Suomen historiasta kertovia Haukka, minun rakkaan / Vendela / Isabella /
      Vanajan JOanna / Uhritulet
      - vähän myöhemmältä ajalta ovat - myös Utrion varhaistuotannosta - Viipurin kaunotar (ehdoton oma suosikkini, se on nimittäin myös hauska!) / Pirita Karjalan tytär / Vehkalahden neidot / Aatelisneito, porvaristyttö / Kirstin (tai myös nimellä : Kartanhoherra ja kaunis Kirstin, joka on Utrion esikoisteos )
      - ja 1700-1800 luvulta kertovia ovat mm.
      Rautalilja (oma suosikkini!) / Rakas Henrietta / Pappilan neidot / Ruma Kereivitär / Saippuaprinsessa

      Nämä mainitut ovat romaaneja ekä lista varmasti ole täydellinen. Lisäksi Utrio on kirjoittanut paljon tietoteoksia ja yhden nykyaikaankin sijoittuvan teoksen - Ruusulaakso.

      Kaikissa Utrion kirjoissa on perusteemana naisen asema, hänen riippuvuutensa ympäristöstään ja suvustaan ja miten paljon vähemmän mahdollisuksia naisella oli muinoin miesten maailmassa.
      SUosittelen lämpimästi kaikkia yllä olevia teoksia. Osa on krijallisesti kestävämpää, osa heikoimpaa - kuten kaikilla kirjailijoilla - mutta lukemisen arvoisia kaikki.
      Antoisia lukuhetkiä!

      • olen sitä mieltä, että ainoa kunnollinen Utrio on Pirita. Rakas Henrietta menettelee, se on hauska.


      • Asandra

        kiitos ja kumarrus sinulle.


    • Kämäri

      oli sellanen kirja kun Piian vittu. Oliko se utrioo?

    • Tiia

      Olen lukenut monta Kaari Utrion kirjaa. Yksi ylitse muiden on Haukka, minun rakkaani. Paras Utrion kirja, ehdottomasti. Suosittelen lämpimästi lukemaan sen, sitten vasta muun Utrion tuotannon kimppuun.

      • Oldie

        Analysoit todella hyvin Utrion kirjoja. Kannattaisi alkaa tehdä kritiikkejä lehtiin.

        Itse pidän eniten noista Vendela, Isabella-tyyppisistä kirjoista. Ja kivoja "välipaloja" ovat Henrietta, Ruma Kreivitär... Tai no, oikeastaan en voi pistää kirjoja mihinkään järjestykseen, kun kaikki miellyttävät. Sitten kun lukee vielä nämä faktateokset, niin ymmärtää paljon naisen historiasta. Koskahan tulee uusi teos... Oletteko muuten löytäneet vastaavia kirjailijoita Suomesta/muualta? Alkaa olla lukupula. :)


      • Hellantelttu
        Oldie kirjoitti:

        Analysoit todella hyvin Utrion kirjoja. Kannattaisi alkaa tehdä kritiikkejä lehtiin.

        Itse pidän eniten noista Vendela, Isabella-tyyppisistä kirjoista. Ja kivoja "välipaloja" ovat Henrietta, Ruma Kreivitär... Tai no, oikeastaan en voi pistää kirjoja mihinkään järjestykseen, kun kaikki miellyttävät. Sitten kun lukee vielä nämä faktateokset, niin ymmärtää paljon naisen historiasta. Koskahan tulee uusi teos... Oletteko muuten löytäneet vastaavia kirjailijoita Suomesta/muualta? Alkaa olla lukupula. :)

        Kiitän ja kumarran :D !

        Historiallisia viihderomaaneja on paljonkin. JOs yrittää etsiä Utrion teemaa eli nainen historiassa, niin helpoimmasta päästä lienee Sergeanne Golonin 60-luvun suosittu, kolossaalinen "Angelika" -sarja. Ja tarkoitan tässä kolossaalisuudella sarjan pituutta.
        VIimeiset kirjat on tosi pitkäveteisiä, mutta ensimmäiset osat on aika mukavia, mukaansatempaavia romanttista viihdettä 1600-luvun lopun Ranskasta ja vähän muualtakin. Siinä vaiheessa kun uusi maailma alkaa astua kuviin, voi suosiolla luovuttaa.

        Suomalaisista naiskirjailijoista mm. Pirjo Tuominen on tehnyt joitain historiallisia romaaneja, esim. Kaarina Hannuntytär / Hakaniemen kaunis Helene.

        Vanhempaa suomalaista historiallisromaanituotantoa voi etsiä kirjastosta Ursula Pohjolan-Pirhosen kohdalta, mutta itse en niistä välitä; aika heppoisia.

        Sitten yksi oma suosikkini on Jan Guilloun Tempperiherra-sarja (Tie Jerusalemiin / Temppeliherra / POhjoinen valtakunta / Arnin perintö). JOs on lukenut Utrion Vaskilinnun jatkoineen sekä Sunnevat, niin tämä Guilloun
        sarja pyörii samassa ympäristössä, samoilla henkilöillä ja osin samalla teemallakin. Päähehkilö Arnin ohessa nimittäin kerrotaan myös hänen naisensa Cecilian tarinaa.

        Romanttista viihdettä ja aikamatkailua tarjoaa Diana Gabaldonin Skotlanti-sarja, josta on suomennettu kolme ensimmäistä osaa (Muukalainen / Sudenkorento / Matkantekijä). Hauskaa, romanttista ja vauhdikasta - 1900-luvun kipakan englantilaisnaisen seikkailu Skotlannissa 200 vuotta "ennen aikaansa" on ollut suunnattoman suosittu ympäri Eurooppaa. Kirjoissa on myös huumoria.

        Ja jos oikein syyhyttää, niin syvenny klassikoihin: MIka Waltarin historialliset romaanit (esim. Mikael Karvajalka ja jatkonsa MIkael Hakim) tai Sakari Topeliuksen Välsärin kertomukset - todella monipolvinen ja viihdyttävä tarina, vaikka onkin kirjoitettu jo kauan sitten. PUhumattakaan "suurista klasikoista" kuten Alexandre DUmas'n "Kolme Muskettisoturia" tai
        "Kuningatar Margot". Tämän jälkimmäisen kaikkia osia ei joka kirjastosta löydä; siinä sen heikkous.


    • ihaa

      Hei!

      Oli ala-asteen kuudennella, kun äitini antoi minulle Vendelan ja siitä alkoi myös minulla Kaari Utrion teosten lukeminen ja metsästäminen. Olen lukenut Kaari Utrion kirjoja varmaan parisenkymmentä. Suosikkeja on vaikea valita, mutta minä olen ehkä eniten tykästynyt Vendelaan, Vaskilintuun ja Sunnevaan. Teen juuri parhaillaan portfolioo Suomen keskiajasta ja naisen asemasta kyseisenä aikakautena. Pohjaan esitykseni paljolti Kaari Utrion tietoteoksiin. Varmaan omat suosikit löytää vaan lukemalla kaikki jokka saa käsiinsä, etsimällä=)

    • Kirjatoukka

      itse olen lukenut kaikki utruion kirjat ja omistankin utrion kirjioja jokusen suosikkeijani ovat pirita karjalantytär,rautalilja,rakas henrietta,venedela,saippuaprinsessa ja ruma kreivitär.utrion kirjoihin upotuu niin ettei malta lopettaa lukemista :))

    • Maija

      Luin vähän aikaa sitten Kaari Utrion teoksen Rakas Henrietta, kirjoitettu 1977. Kertoo Henriettan elämästä miesten maailmassa ja avioitumisongelmasta. Pidin teoksesta, vaikka alussa vaikutti tylsältä. Kun luin eteen päin, en pystynyt lopettamaan, jäin koukkuun kirjaan ja oli pakko lukea loppuun! Helppolukuinen ja mukava kirja, tosin omaan makuuni ehkä hieman 'lapsellinen'. Joka tapauksessa hyvä kirja :)

    • elisant

      Kaari Utriolla on loistavia kirjoja, jotka imaisevat mukaansa. Tarinoita laidasta laitaan romatiikasta tietokirjoihin.
      Vaikka vaikea on laittaa kirjoja mihinkään tiettyyn järjestykseen, ovat omia erityisiä suosikkejani mm. Kalevan tyttäret, Eevan tyttäret (jossa Utrio käsittelee myös noitavainoja), Pirita Karjalan tytär sekä Vaskilintu, jossa on todella paljon mielenkiintoista pikkutietoa 1000-luvun historiasta.

      • Coral-chan

        Kuulostavat mielenkiintoisilta kirjoilta, varsinkin kun mielelläni luen tämän tyylisiä kirjoja, en ole koskaan niin välittänyt kirjoista missä eletään nykyaikaa. Ainakin tuo "Kuka olet Elissa" oli ihana kirja, mutta muita en ole vielä lukenut, sillä jostain syystä olen aina luullut Maijaliisa Diekmanin kirjoittaneen tuon "Kuka olet Elissa" kirjan.


    • Se on tosi hyvä Utrion kirja!

    • Antoine

      Ensimmäisen kirjan jonka itse luin oli 'Karjalan Kruunu', äitini suositteli. Tykästyin Kaari Utrion kirjoittamistyyliin, vaikken tästä teoksesta ihan hirmuisesti pitänyt. Sen jälkeen on tullut luettua Vanajan Joanna, Isabella sekä Rakas Henrietta. Kaikki ovat mielyttäneet, Rakas Henrietta oli erikoisempi, koska ei perustunut samalla aika-kaudelle kuin aikaisemmin lukemani kirjat, mutta pidin siitä hurjan paljon. :)

      Olen vain huomannut, että Kaari Utrion kirjat noudattavat samaa kavaa, joka voi pidemmän päälle koitua hieman tylsäksi-tai sitten ei. Ainakaan vielä en ole kyllästynyt, olen heikkona romantiikkaan ja sitähän Kaari Utrion kirjat suurimmilta osin tarjoavat.

      Olen tehnyt jo kaksi kouluprojekti Kaari Utrion kirjoista, nyt on kolmas menossa. Tällä hetkellä luen monta pienoisteosta sisältävää ''Iisalmen Serkku ja muita tarinoita'', jossa on myös Rautalilja mukana.

      Itse nautin Utrion kirjoista ja olen kohdannut saman ongelman kuin monet, kirjasta ei vain malta päästää irti. Täytyy tietää miten se loppuu! :D
      Suosittelen lämpimästi hänen kirjojaan kaikille, niin pojille kuin tytöillekkin-sukupuolella ei ole mielestäni mitään väliä.

    • Katariina

      Olen tässä muutaman viikon aikana kahlannut läpi Kaari Utrion kirjoja, viimeisimpänä Sunneva. MAHTAVIA kirjoja ja vaikea valita suosikkia (Isabella?). Kaikki ovat hyviä mitä tähän asti olen lukenut. Pidän sekä näistä keskiaika kirjoista että uudemmista epookkiromaaneista. Onneksi on vielä monta kirjaa lukematta ja monta lukukokemusta jäljellä. Joskus 30 vuotta sitten luin joitakin hänen kirjojaan (13v alkaen), mutta en muista niistä enää mitään. Ovat kuin uusia, kun nyt lukee.

      Tänään alkaa Helsingin Kirjamessut, joissa kirjailija on paikalla parina päivänä ja tarkoitus on mennä paikalle kirjailijaa katsomaan ja kuulemaan. Odotan tapaamista todella innolla.

    • sampo

      Hyvin samanlainenn Regina-kirjailija kuin Hirvisaari. Kirjoittamisen mallia voisi ottaa Ketun tai Oksasen kirjoista. Nainenkin osaa, jos osaa

    • Anonyymi

      Huh mitä tietämystä 😃 KU on ollut aina mulle kuuma ja niin haluttava, vielä tänäänkin 2022!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2012
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1907
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1875
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1588
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      11
      1381
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1320
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1316
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1301
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe