Oleskelulupa?

ensikesänälähtö

Tiedossani on että esimerkiksi Portugalissa saisin oleskella 3 kuukautta ja sitten minun olisi haettava oleskelulupaa, mistä oleskelulupa haetaan ja saako luvan saatuaan seilata missä vaan Portugalissa? Tarkoitus kiertää Portugalia ympäri vuoden asuntoautolla ja majoittua leirintäalueilla ja yms missä luvallista leiriytyä?

19

1204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehkäjoskus

      Todennäköisesti kaikki on vaan lomailleet viikon pari kun ei ole henk.koht. kokemusta oleskeluluvasta, ei kyl minullakaan.

    • ViceVersa

      Suomeen tulevan Portugalilaisen osalta toimii näin "Portugalilaiset, muut EU-kansalaiset ja heihin rinnastettavat voivat oleskella, opiskella ja tehdä vapaasti työtä Suomessa enintään kolme kuukautta. Tämän jälkeen heidän on täytettävä Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus asuinpaikkakunnan poliisilaitoksella. Poliisi rekisteröi EU-kansalaisen ja heihin rinnastettavien oleskeluoikeuden ulkomaalaisrekisteriin ja antaa tekemästään rekisterimerkinnästä rekisteröintitodistuksen."
      Toimii myös toistapäin.

    • onkohuhua

      Kuulin että oleskeluluvan Portugaliin voi hakea etukäteen täältä Suomesta..pitääkö tieto paikkansa?

    • 87t8yg

      Tuossa edellä oli ohje että "oleskelulupaa pitää hakea asuinpaikkakuntansa poliisilta" entäpäs jos ei Portugalissa ole asuntoa vaan on lomalla ja kiertää koko ajan Portugalia? Vai pitääkö oleskelulupa hakea jo Suomessa asuinpaikkakunnnan poliisilta ennen Portugaliin lähtöä?

    • ensikesänälähtö

      Ei edes maistraattien ja suurlähetystöjen sivuilta löydy selkeää vastausta kysymykseen.

      • hyvakusumus

        Tietäisiköhän joku Espanjaan muuttanut paremmin, mutta kun sen maan keskustelupalstat ovat sekopäiden hallussa...Kiinnostaa myös, kun eläke lähestyy. Kukapa sitä valvoo, kun ei ole rajatarkastuksia, ellei kolaroinnissa tms.


      • syud8273
        hyvakusumus kirjoitti:

        Tietäisiköhän joku Espanjaan muuttanut paremmin, mutta kun sen maan keskustelupalstat ovat sekopäiden hallussa...Kiinnostaa myös, kun eläke lähestyy. Kukapa sitä valvoo, kun ei ole rajatarkastuksia, ellei kolaroinnissa tms.

        Aivan, sitten kun joutuu ratsiaan tai lääkäriin niin siellähän se selviää ja siihen loppuukin oleskelu ja lomailu. Varsinkin jos omalla autolla ja Suomen rekkarilla ajelee Portugalissa niin varmaan poliisi pysäyttää.


      • Rightplace

      • ensikesänälähtö

      • Entäpäsieltä
        ensikesänälähtö kirjoitti:

        Kysyin juuri tuolta mutta aivan selvää vastausta en saanut, seuraavaksi tiedustelen asiaa Algarve-seurasta, Portualin viranomaisilta hieman hankala lähteä kysymään asiaa huonolla kielitaidolla.

        Entä Suomen lähetystö Portugalissa, kaippa he tietää paikalliset kuviot?


    • ensikesänälähtö

      Juurikin Suomen Portugalin lähetystöstä kysyin ja en saanut aivan varmuutta asiaan.

      • ÅksåFinska

        Linkissä ehdotin kyllä suomessa olevaa Portugalin lähetystöä, kyllä sieltä suomenkielinen löytyy asian kertomaan.


    • lähtöensikesänä

      Mistään en saanut tyhjentävää vastausta ja siksi täytyi itse vastaus kaivaa. EU-alueella EU:n kansalaisena voi toisessa EU-maassa oleskella 3 kuukautta ilman mitään ilmoituksia, lähtiessä kuitenkin tehtävä matkustusilmoitus, kohde maassa voi ilmoittautua paikallisella poliisiasemalla tai kunnanvirastossa ja rekisteröidä oleskelu ja viimeistään kolmen kuukauden jälkeen, mukana oltava tarvittavat dokumentit eli oleskelulupaa ei tarvitse anoa mutta oleskelu on rekisteröitävä (ilmoittauduttava). Eläkeläisellä mukana oltava passi, kattava sairasvakuutus sekä tiedot tuloista että ne riittää oleskeluun.

      • kuinkatoiminee

        Riittääkö sitten käydä Eu.ssa esim. Sveitsissä hakemassa passiin leima ja palata samantien Portugaliin taas kolmeksi kuukaudeksi. Onhan siinä melko lähellä Afrikkakin.


      • Pikavisiitti

        Matkustusilmoitus on vapaaehtoinen.
        Sveitsissäkään ei passia leimata, koska sekin on Schengeniä ja henkkarit riittää matkustamiseen.
        Portugalista on helppo poiketa Espanjan puolella.


      • Anonyymi
        kuinkatoiminee kirjoitti:

        Riittääkö sitten käydä Eu.ssa esim. Sveitsissä hakemassa passiin leima ja palata samantien Portugaliin taas kolmeksi kuukaudeksi. Onhan siinä melko lähellä Afrikkakin.

        Riittää kun käyt tankkaamassa Espanjassa, kuitti todisteeksi.


    • 757654kjhk

      Tuollainen neuvo annettiin minullekin "viralliselta" taholta eli kun kolme kuukautta tulee täyteen niin poikkeaa Espanjan puolella ja palaa takaisin Portugaliin niin taas alkaa 3 kuukautta uudellen mutta toisaalta on varmaan nopeampaa käydä täyttämässä rekisteröinti-ilmoitus paikallisella poliisiasemalla tai kunnan/kaupunginvirastossa kuin lähteä Espanjan puolelle hakemmaan vauhtia.

    • juuheliks

      nettisurfailun perusteella (ei henkoht kokemusta) Kolme kuukautta voi oleilla Portugalissa ja sen jälkeen on rekisteröidyttävä paikallisella kaupungintalolla josta saa Certificado de Registo:n linkki https://www.livinginportugal.com/en/moving-to-portugal/residency-requirements/
      Riitävä toimetuloon näyttäisi olevan n 7000 e/v linkki https://www.americansinportugal.org/residency-information
      Kun asunut viisi vuotta ja koko ajan ollut voimassa tuo Certificado de Registo voi hakea residencia.
      Kallein juttu taitaa olla terveysvakuutus jos ei ole töissä eikä eläkeläinen. Keski-ikäisellä minimi näyttäisi olevan n2500 e/v.
      Portugalin maahanmuuttosivut www.sef.pt

    • 8500

      Portugal on leveydeltään enimmillään noin 240km. Mistä päin maata vain on helppo piipahtaa Espanjan puolella. En tiedä miten tuo asuntoauton kanssa maassa oleminen on, mutta itse kun muutin tänne, niin piti rekisteröityä verovirastoon, mistä sai veronumeron ja sen kanssa sai sitten tehtyä asunnon vuokrasopimuksen. Veronumeron kanssa saa tehtyä sähkösopimukset, puhelin liittymä hankinnat yms.
      Jos maassa on yli kolme kuukautta niin sitten pitää käydä vaihtamassa veropaperi pysyvän olemisen versioon. Silloin pitää myös käydä rekisteröitymässä virastotalolla, että saa sertifikaatin rekisteritymisestä Portugaliin. Siinä kohtaa jossain, piti osoittaa että on tuloja riittävästi itsensä elättämiseen.

      Luulisi että asuntoautolla se on sen kuin vain ajelee ja parkkeeraa jonnekkin leirintäalueelle. Niitä on aika paljon, samoin paljon sellaisia alueita missä asuntoautoja ja vaunuilijoita on paljon läpi vuoden, mutta niissä ei ole mitään septitankin tyhjennyksiä, sähköjä yms.

      Tässä alla linkki englannin kieliselle sivustolle, missä on niitä camping alueita

      https://en.camping.info/portugal/campsites

      Toivottavasti sieltä löytyy lisätietoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe