0-10v anturi ohjaamaan 230v yksivaihemoottoria.

SallaLapista

Eli otsikko kertoo kaiken. Kosteus-anturi joka antaa 0-10v ulos pitäisi saada ohjaamaan vanhaa pientä kanavaimuri moottoria. Mitä noiden lisäksi tarvii ostaa ja huomioida.

14

1012

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rollaati.rollaa

      Tarvitset laitteen, joka osaa tuon jännitteen perusteella kytkeä ja katkaista ohjauksen imurilta. Laitteessa pitää olla analogisia sisääntuloja ja sen verran logiikkaa, että saa hystereesin ja kytkennän ja katkaisun välisen pienimmän viiveen asetettua järkeviksi.

      Itse rakennettuna elektroniikkaa ei niin paljon harrastaneelle helpoin voisi olla Arduino Uno tai muu huokea 8-bittinen prosessorikortti, joka sitten ohjaa imuria valmiin relekortin avulla.
      Vertailujännite kosteusanturille eli kosteusasetus voisi olla helpointa toteuttaa potentiometrillä, jonka ulostulo menee samalla lailla Arduinon analogiasisääntuloon.

      Ohjauksen voi myös hoitaa laittamalla Arduinon ulostulon painelemaan kauko-ohjattavan pistorasian kaukosäädintä kuten Tero ja Kimmo Karvisen kirjassa "Sulautetut" on neuvottu. Kirja perustuu nimenomaan Arduinon käyttöön, joten sitä kannattaa vilkaista.

      Ongelma on ratkaistavissa myös ihan pelkällä analogiaelektroniikalla, mutta nykyisellään prosessorilla toteutettava on helpommin neuvottavissa.

    • Meikä-

      Nii siis mitähän jäbä on duunaamassa? Toi 230V yksivaihemoottori on abautkerrallaan päällä täydellä teholla tai sitten kokonaan pois jos ei nyt taajuusmuuttajaa ole siihen tulossa... Anturi taas on tyypiltään analoginen.


      Anturiin kiinni vaikka 4,7k potikka ja potikan keskeltä bc547 kannalle joka ohjaa relettä, ja releellä ohjataan moottoria, potikasta säätö millä arvolla lähtee härveli pyörimään.

      • rollaati.rollaa

        Toimii hyvin, mikäli se anturi ei ole kovin nopea reagoimaan. Pieni hystereesi tai viive estäisi sen, että moottori on koko ajan sammumassa ja käynnistymässä oltaessa tuon asetetun rajan lähellä. Viiveen tuulettimen sammumiselle saa rakennettua vaikkapa 555- ajastimella.

        Samaa kysyn minäkin eli mitä jäbä duunaa? Aloittaja voisi kertoa onko tarve pitää (minkäkokoisen?) tilan kosteus jonkun rajan alapuolella vai yritetäänkö tuossa pitää kosteutta joissakin tietyissä rajoissa.


      • Meikä-

        Tosta releestä muuten tulee jo itsessään aika fataali hystereesi kun nimellinen 12V rele vetää vaikka 10V jännitteellä mutta irrottaa vasta 5V jännitteellä.

        Jos haluu hystereesin kokonaan pois ni parit darlingtonint letkajenkkaan ja siihen vaikka vielä pari oparia jänniteseuraajaksi.

        Oon tehny just tommosia patentteja autoon vaikka webasto-akun latausreleeksi zenerillä. Pitää olla sen verran hystereesiä että kytkennän aiheuttama jännitealenema ei ala ravistaa relettä mutta irrottaa heti kun lataus loppuu.


    • yksinkertaisinta

      Eiköhän sen tavallisen puhaltimen ohjaamiseen sovellu paremmin tavallinen koskettimilla varustettu hygrostaatti.
      0-10 V aturit ovat paremminkin säätäjien kavereita.

    • Haminaattori

      Peräänkuulutan myös yksinkertaisuutta. KISS on hyvä pitää ohjenuorana kun jotain tekee jota ei saa valmiina. Rummutan tuon mekaanisen hydrostaatin puolesta, mutta jos anturi on jo kädessä voi siitä lähteä oikeastaan kehittelemään edelleen. Itse toteuttaisin analogisesti komparaattorin avulla. Anturin asettumisaika on todennäköisesti hidas joka toteuttaa jonkin näköisen hystereesiksen. Säädön kannalta sitä saa olla lisää ja sitä saa lisää komparaattoriin positiivisella takaisinkytkennällä.

      Arduinon kanssa osien määrä pysyy suunnilleen samana. Tietysti jos ottaa jonkun valmiin arduinolaudan tulee siinä mukana paljon ylimääräistä jota tähän tilanteeseen ei tarvita. Asiassa positiivisena näen ohjelmointi taidon josta tekemällä saa jonkinnäköisen tuulahduksen ja mahdollisesti mitä sitten tulee aikanaan tehtyä kun tartunnan on onnistunut saamaan.

    • ArrrDui

      Minun ääneni myös Arduinolle. Sillä on niin paljon helpompi hoitaa hystereesit sun muut kuin analogiakytkennällä. Esim. se estäminen että virta katkoo edestakaisin on helppo ohjelmoida esim. että kun moottori pärähtää päälle, niin se käy vähintään minuutin ajan. yms.
      Itse ohjelmointia ei tarvitse pelätä, siihen löytyy apuja netistä tai täältä helposti.

    • Kaupastasaa
    • Ratkasu

      10k potikka moottorin vaiheen väliin ja keskikarvaan pwm-signaalia anturilta.

    • Meikä-

      Eipä tuo nyt ole kovin kaksista itsetekemistä käyttää jotain valmista teollisuusanturia mikä on tarkoitettu menemään suoraan logiikan analgituloon. Oikea sähköalan harrastushenkilö hankkii anturin jossa vain vastus muuttuu ja kytkee sen toisen vastuksen kanssa sarjassa jännitejakoon.

      Mitä itsetekemistä tulee niin sanoisin että ihan hyvä harrastus ettei aloittajankin tarvitse ruuvata loppuelämäänsä pistorasioita ja valokytkimiä vaan saa jotain vähän mielekkäämpää leipää. Muistan aina kun faija valitti että minkä helvtti pojassa on vikana kun rakentaa sahan moottoria polkupyörään vaikka uusi crossipyörä ja mopo on hankittu. Nyt toista kymmentä vuotta myöhemmin rupeaa aukeamaan että rakentelu on ollut vähän kehittävämpää kun hiekkaradan kiertäminen.

    • aloittajaSalla

      Kiitos vastauksista. Jäbä ei ole jäbä. Mutta asiaan joka selvästikin on liian hankala liikunnan opettajan itse tehtäväksi. Eli kyseessä olisi ollut pesuhuone, sauna, kodinhoitohuoneen yhteisen kanavaimurin vai onko se kanavatuuletin, ohjaus. Tuuletin on putkess valmiina ja sitä säädettiin aikaisemmin kierrettävästä säätimestä joka surisi monta vuotta ja sitten hiljeni eli hajosi. Kosteusanturikin tuli tosiaan tilattua jo pari vuotta sitten kun halusin automatiikkaa tuohon. Mutta koska tämä selvästikään ei ole ihan helppo homma niin tilaampa sähkömiehen paikalle. Kiitos kuitenkin kaikille.

      • yliymmärryksen

        Tuskin se tavan sähkäri siihen kosteusanturiisi kajoaa, korkeintaan osaa uusia sen imurin säätimen.


    • Sähköhahmo

      Laitoin joskus erääseen taloautomaatio järjestelmään 0-10v lähdön ohjaamaa puhallinta alla olevalla säätimellä..
      Hyvin tuntui toimivan.
      " TiiMi 320 on kaksipiirinen tyristorisäädin puhallinkäyttöihin.
      Ominaisuuksia:
      – Apujännite 24VAC
      – Ohjausviesti 0-10VDC
      – Lähtöviesti 230VAC / 2A" https://www.team-control.fi/ilmanvaihto-4/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2466
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1399
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      60
      1368
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1156
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1123
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1101
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1032
    Aihe