Haastattelu

Antero43

Nyt olenkin hieman hankalassa tilanteessa. Haastattelen tänään maanantaina viittä henkilöä joita haetaan myymälään asiakaspalvelutehtäviin. Henkilöt haastatteluun ovat valittuja papereiden perusteella ja CV:n. Tuossa jälkimmäisessä on yleensä kerrottu myös harrastuksista, mutta ohjeistuksen mukaan valintaa ei saa tehdä tällä perusteella, koska ihmiset lähtökohtaisesti ovat erilaisista tilanteista ja harrastuksiin kaikilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia.

Olen päättävä esimies, mutta en nokkimisjärjestyksessä ylimmäisenä. Olen saanut erittäin tarkat ohjeet mitkä asiat eivät saa vaikuttaa valintaan. Henkilön ”miellyttävät” kasvonpiirteet on yksi mitä ei saa huomioida. ”Rumat” ovat samanarvoisia. Saattaa seurata ikävää julkisuutta jos nätti pääsee sisään huonommilla papereilla.
Toinen mitä ei saa huomioida on henkilön ”kehollinen olemus”. Tämä käsittää mm. onko henkilö voimakkaasti ylipainoinen, anorektikko, hujoppi tai kääpiö. Tai vaikka niin että kehonrakentaja vastaa kynäniska. Nämä eo. asiat eivät saa valintaan vaikuttaa. Vain paperit.

Minulle selviää nyt vasta heitä haastateltaessa heidän sukupuoli. Hakuprosessi on suoritettu sukupuolineutraalisti (henkilö A, henkilö B, ...). Sukupuolikaan ei saa vaikuttaa valintaan. Itse asiassa minua on ohjeistettu että en saa kysyä haastattelussa sukupuolta, koska niitä nyt kuulemma on enemmän kuin minun nuoruudessa ja asia saattaa olla hakijalle arka.

Erityisesti on korostettu että jos epäilen kyseessä olevan maahanmuuttaja, on pahimman luokan ongelma jos sitä mitenkään kommentoin. Vaikka saisin tiedon että kyseessä on laittomasti rajan ylittänyt ilman papereita maassamme oleva toisessa maassa etsintäkuulutettu rikollinen, minun siihen puuttuessani saisin kirjallisen varoituksen. Asiasta en saa tehdä edes ilmoitusta viranomaisille. Hassua sinänsä että näistä makeisia varastelevista paikallisista klopeista soitan viranomaisille tämän tästä.

Nuoruudessani ennen kaupalliselle alalle siirtymistä opiskelin hetken lääketiedettä ja aikani vietin siellä lähinnä geenitutkimusten parissa. Eri populaatiot ja DNA-perimät ovat minulle tuttuja asioita siinä samassa kuin automyyjälle eri merkit ja niiden erot. Automyyjällä on se etu että soi voi vaikka autoa ostaessa huomioida onko kyseessä 15 vuotta vanha lada, vai uudehko audi. Minun tehtävässäni rotuja ja niiden eroja ei saa huomioida. Vaikka 1700 -luvun alusta lähtien on ihan omana tieteen haaransa tutkittu ihmisten biologisia ja kulttuurisia eroja siinä samassa kuin esim. tähtitiedettä, kemiaa, magnetismiä, jne.. on nyt viimeisen viiden vuoden aikana kaikki pyyhkäisty pois. Jopa oppikirjoja ”päivitetään”. Rotuja ja niiden eroja ei ole enää olemassa ja samapa tuo minulle. Silmäni vain eivät ole ottaneet uskoakseen uutta sääntöä. Näen mitä näen ja aivoni tahtomatta kertovat minulle monta asiaa vaikka asiaa en tietoisesti mielessäni jauhamaan. No yhtä kaikki. Joka tapauksessa rodullisten asioiden jotenkin huomioiden olisi ”kaupallinen itsemurha”.

Niin ja siitähän minua on myös ohjeistettu. Valintaan ei saa myöskään vaikuttaa henkilön mahdollinen vamma. Nilkutus, änkytys, vapaina tai tärinä ovat mm. asioita joihin ei saa puuttua ja nämä eivät saa valintaan vaikuttaa.

Olenkin hieman leikkimielisesti tiedustellut esimieheltäni niitä kriteereitä joilla voin valintaa tehdä. Ei ole oikein muuta kuin ”tehtävään sopiva”, mitähän tuokin sitten itseasiassa tarkoittaa.

Haastattelut alkavat klo 11.00. Mitä minä heiltä kysyn? Jos tulee jotain mieleen, niin kerro ihmeessä!!

Haastatteluika on 60 min ja koko aikaa ei viitsisi säistä puhua.

Kiitos jo etukäteen.

1

219

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MerjaKTakanen

      Eräs kauppa tarjosi asiakkailleen ilmaiset pullakahvit ja 20€ alennuskupongin, mikäli he kävivät seinän takana olevassa kahvilassa keskustelemassa, haastattelemassa myyjänpaikkaa hakevia henkilöitä. Hakijoita oli viisi ja jokainen asiakas sai laittaa heidät haastattelun perusteella paremmuusjärjestykseen. Vastaus annettiin nimettömänä suljettavalla kirjekuorella, jota vastaan sai 20€ etukupongin.

      Tällainen mielestäni on hyvä tapa. Asiakkaat pääsevät sanomaan suoraan oman mielipiteensä. Haastattelussahan kauppias yrittää itse arvailla kuka tai ketkä hakijoista olisivat asiakkaitten mieleen. Tällaisesta jää myös pois kaikki rasistiset olettamukset, koska asiakkaat eivät perustele valintojaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1512
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1319
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1162
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1129
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      30
      932
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      785
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      55
      710
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      646
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      627
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      624
    Aihe