Ydinvoimalan lähellä asuminen aiheuttaa syöpää

leukemia

23

374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NoinhanSeOn

      https://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/2010-01-11/Tutkimus-Ydinvoimalan-läheisyys-ei-aiheuta-syöpää-3283890.html

      "Säteilyturvakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan lapset eivät Suomessa sairastu leukemiaan ydinvoimalaitosten lähiympäristössä sen useammin kuin muuallakaan maassa. Myöskään syövän esiintymisellä ylipäätään ei ole yhteyttä siihen, kuinka lähellä ydinvoimalaitosta ihmiset asuvat, Stuk kertoo.

      Tutkimuksessa selvitettiin leukemian ja muiden syöpien ilmaantuvuutta suomalaisten ydinvoimaloiden ympäristössä alle 15-vuotiailla lapsilla sekä nuorilla ja aikuisilla. Tutkimus kattoi ne kunnat jotka ovat ainakin osin alle 15 kilometrin etäisyydellä ydinvoimalaitoksesta.

      Loviisan ydinvoimalaitoksen ympäristössä tällaisia kuntia olivat Loviisa, Ruotsinpyhtää, Pernaja ja Pyhtää. Olkiluodon ydinvoimalaitoksen ympäristöstä tutkimuksessa olivat mukana Eurajoki, Luvia ja Rauma. Kunnissa asuu noin 50 000 aikuista ja yli 10 000 lasta.

      Stukin mukaan Suomen ydinvoimalaitosten koko 30-vuotisen toiminnan aikana niiden ympäristössä oli havaittu 16 lasten leukemiatapausta vuoden 2004 loppuun mennessä. Maan keskiarvon perusteella alueen odotettu tapausmäärä on 15,9.

      Tutkimusaineistojen perusteella lasten leukemia- ja syöpäriski ei ole kohonnut ydinvoimaloiden ympäristössä eikä se ole yhteydessä asuinpaikan etäisyyteen ydinvoimalasta. Sama tulos koskee myös nuorten ja aikuisten leukemia- ja syöpäriskiä.

      Suomessa ydinvoimalaitosten välittömässä läheisyydessä, viiden kilometrin suojavyöhykkeellä, asuu pysyvästi yhteensä vain noin sata ihmistä. Suomessa leukemiaan sairastuu noin 50 lasta vuodessa. Siksi lasten leukemia viiden kilometrin säteellä ei Suomessa ole todennäköinen eikä sitä Stukin mukaan voida tutkia samaan tapaan kuin niissä maissa, joissa ydinvoimalaitosten lähellä asuu paljon ihmisiä.

      Tutkimuksessa todetaankin, että yksikään 16:sta leukemiaan sairastuneesta lapsesta ei asunut alle viiden kilometrin etäisyydellä laitoksista."

    • hakukoneisto1

      No, Suomessa tiedetään tämäkin:

      https://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/2010-01-11/Tutkimus-Ydinvoimalan-läheisyys-ei-aiheuta-syöpää-3283890.html

      Hieman tuoreempi ja paikallisempi tutkimus. Tarkemmin STUKin sivuilla, jos kiinnostaa.

      Mielenkiintoinen on myös tuo alunperin mainitun Mainzin yliopiston tutkimusryhmän kommentti:

      "This observation is not consistent with most
      international studies, unexpected given the observed levels
      of radiation, and remains unexplained. We cannot exclude
      the possibility that this effect is the result of uncontrolled
      confounding or pure chance"

    • NoinhanSeOn

      Stukin mukaan useissa muissa maissa on tehty aiemmin vastaavia tutkimuksia. Joidenkin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitosten ympärillä on havaittu odotettua enemmän lasten leukemiaa. Useimmat ydinvoimalaitoksia koskevat tutkimukset eivät ole osoittaneet suurentunutta riskiä.Vuonna 2008 julkaistussa saksalaisessa tutkimuksessa havaittiin kuitenkin, että laitosten välittömässä läheisyydessä asuvilla pienillä lapsilla leukemian riski oli hieman suurentunut. Tilastollisesti merkittävä lisääntyminen koski käytännössä yhtä saksalaista ydinvoimalaitosta.

      Leukemiat esiintyvät usein ryväksinä, joissa niiden määrä on suurempi kuin tilastollisen todennäköisyys antaisi odottaa. Syynä pidetään virusinfektioita.

    • K.Late

      Olisihan se tärkeätä tietää, voiko ydinvoimalan läheisyys aiheuttaa syöpää. Mutta veikkaan, että tutkimus on vaikeata, koska pelataan aika pienillä annoksila jotka peiyttvät hyvin syöpärekisterin tilastoihin.

      Koko kysymksenasettelu voi olla pielessä. Ydinvoimassa tuskin on kyse toimivista ydinvoimaloista, joiden päästöt voivat olla merkityksellisiä, mutta kuitenkin kansanterveydellisesti pieniä. Paljon suurempi kysymys on maailmanlaajuisesti on se , voidaanko ydinjätteet (mitä sanaa tässä nyt käyttäisi) varastoida turvallisesti.

      Ydinvoimaonnettumuus, käytännössä mahdoton, mutta tämän tästä tapahtuva juttu. Koko homma on niin nolo, että se päätetään olla tutkimatta kunnolla.

      Näillä mennään. Suurin ongelma tulee vastaan hautaamattomista ydinjätteistä, siis globaalisti. Mutta tulee myöskin muita ongelmia, veikkan että pokshduksia tulee jatkossakin. Vanhenevat ydinvoimalat ajetaan loppun ja vähän yli, kaikkialla maailmassa. Aika näyttää.

      Ehkä ihmiskunnan suurin virhe. Mutta ilman virheitä ei opi. Ja toisaalta onhan sekin mahdollista, että ydinvoinasta selvitään ilman katastrofia. Meidät voi tuhota moni muukin asia.

      • muttasepyöriisittenkin

        Ydinvoimaonnettomuus on käytännössä mahdoton (?), kuitenkin niitä tapahtuu paljon, paljon enemmän, mitä virallisesti ilmoitetaan, jos edes ilmoitetaan.
        Paljonko on luotettavia sairaus- ja kuolinsyytilastoja asioita peittelevistä maista? Venäjä? Japani? Kiina? Koreat? USA:n koeosavaltiot?
        Totta kuitenkin, että kaikkien luonnottomien jätteiden loppusijoitus on ehkä maailman pahin ongelma...

        Onneksi kuolen näkemättä lapsenlapsiani, jotka etsivät puhdasta, hengitettävää ilmaa, juomakelpoista vettä, ravinnon lisäksi. Todellisuutta jo nykyisin monissa maissa. Tavallaan ihan loogista; ihmiskunta kuolee omaan ahteuteensa.


      • Ydinonnettomuus on käytännössä mahdollinen joka ikisessä ydinvoimalassa
        (maapallolla yli 400 ydinvoimalaa).

        Ydinvoiman kannattajien onkin kaiken varalta syytä miettiä vastausta heidän jälkeläistensä mahdollisesti esittämään kysymykseen:

        "Oliko sinun ihan pakko kannattaa sen ydinvoimalan rakentamista, jossa tapahtuneen ydinttomuuden vuoksi tulen olemaaan koko loppuelämänhyvin, hyvin sairas?"


      • NoinOn

        Ydinvoiman vastustajien on syytä varautua jälkeläisensä paljon todennäköisemmin esittämään kysynykseen: "Oliko sinun pakko vastustaa ydinvoimaa ja edistää ilmastonmuutosta, jonka takia elinolot maapallolla ovat ratkaisevasti heikentyneet?"


    • en.tiiä.kertokaa

      Voiko tähän aiheeseen kirjoittaneet "asiantuntijat" kertoa mitä säteilyä (tyyppi) se on ja miten pitkälle se säteily kantaa ja mitä kaikkea se on jo joutunut läpäisemään, jotta 5 kilometrin päässä säteilee vielä muukin kuin aurinko.

      • ddgdg

        Säteilyä on kolmea tyyppiä.
        Alfa säteily
        Ionisoi voimakkaasti, läpäisee esteitä heikosta. Se syntyy kun ytimestä poistuu helium ytimiä. Jos sinulla on kotona palovaroitin, niin kotonasi on myös alfa säteilyn lähde.
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Alfasäteily
        Beta säteily
        Koostuu elektroneista ja positroneista, jotka poistuvat ytimestä.
        Ionisoi ja läpäiseee esteitä hieman paremmin kuin alfa säteily Beta säteilyn avulla tuotetaan mm. röntgen säteitä.
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Beetasäteily
        Gamma säteily
        Sähkömagneettistä säteilyä, joka koostuu suuri energisitä fotoneista
        Läpäisee hyvin väliaineen ja pystyy tuhoamaan eläviä soluja. käytetään lääketieteessä mm. syöpähoidoissa
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Gammasäteily

        Ionisoiva säteily
        Alfa säteilyn estämiseen tarvitaan riittää tavallinen paperi
        Beta säteilyn estämiseen tarvitaan ohut alumiinilevy
        Gamma säteilyn estämiseen tarvitaan väliainetta jossa on paljon protoneja esim lyijyä tai vettä. Väliaine kerroksen paksuus riippuu säteilyn voimakkuudesta. Käytännössä esim muutama metri vettä riittää hyvin tai lyijylevy.
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ionisoiva_säteily

        Ydinvoimalat eivät säteile ympäristöönsä sen enempää kuin mikä tahansa muun saman kokoinen teollisuuslaitos.

        Joten tämä ketju on täysin absurdi ja perustuu täydelliseen ja tahalliseen väärin ymmärtämiseen.


    • syöpäklusterit

      Sähkölinjojen väitettiin aiheuttavan lasten leukemiaa. Kun asiaa katsottiin tarkemmin niin harvakseltaan ilmenevien syöpien ja ympäristötekijöiden välisen syy-yhteyden tai edes korrelaation havaitseminen osoittautui hyvin vaikeaksi.

    • K.Late

      Se, mitä saatiin tulokseksi, oli lisääntyneet leukemiat ydinvoiman välittömässä läheisyydessä. Kovin paljoa muuta ei tiedetä. Samantyyppisiä tuloksia on saatu myös muualla kuin Saksassa ja on jopa löydetty korrelaatio ydinvoimaloiden ikään. Voimalavanhukset vuotavat enemmän tai ainakin niin voisi päätellä.

      Mikä säteily siellä sitten voisi vaikuttaa? Se mikä tiedetään, on lasten herkkyys pienille gamma-säteilyannoksille. Vaikka ihminen lajina kestää melko hyvin säteilyä, niin sikiövaihe ja nuoruus ovat meillä heikkoja lenkkejä.

      Yritin tuota joskus tutkia, että kuinka paljon sitä säteilyä voisi ydinvoimalasta levitä ympäristöön. Minua hämmästytti mm se, että asiasta ei juuri ole ole tietoa - siis muuten kuin alalle tyypillisenä keskiarvo-oletuksina. Konkreettista dataa ei ole, tai sitä on ainakin vaikea löytää. Miten ymoäristön annokset kasvavat mm revision aikana? Voiko kyse olla hetkellisistä piikeistä, jotka keskiarvoistettuna katoavat mittausdataan?

      Teknisen alan ihmisenä tiedän, että nämä "hetkelliset piikit" ovat niitä, jotka rikkovat mm sähkölaitteita. Keskimääräisillä, naurettavan pienillä arvoilla, ei ole mitään järkevää käyttöä missään. Mutta ydinvoima pelaa vain nillä.

      • säteilydataa-löytyy

        Jos kiinnostaa niin esimerkiksi Suomessa on STUKin säteilydataa saatavissa ydinvoimalan lähellä olevista mittausasemista. Tuota on joskus vuosikymmenen alkupuolella katseltu ja datatiedostoissa on säteilymittauksen tulokset annettu kymmenen minuutin välein. Oli siitä tiede lehden puolella keskusteluakin.

        Ainakin aikanaan antoivat asiasta pyynnön esittäneelle kaverille säteilydataa ilman eri korvausta, en tiedä onko tilanne nyt muuttunut. Sellaisiin säteilypiikkeihin en usko, jotka eivät 10 minuutin ajalta tehdyissä mittauksissa näkyisi.


      • Ydinvoimailija

        Jospa antaisit lähteet noihin "tietoihisi" ... missähän mahtaa olla lähde että voimalavanhus vuotaa enemmän?


    • NoinhanSeOn

      Tavalliset gammasäteilyn mittarit eivät anna mitään käyttökelpoista tietoa sillä niiden lukemat heilahtelevat huomattavasti jos luonnollisen säteilyn vaikutuksesta, ja erityisesti keväisin on radonpiikkejä. Ilmankeräimiin perustuvat mittarit ovat hyvin herkkiä, niillä voidaan havaita jopa kaukana ulkomailla tapahtuneet päästöt. Ydinvoimalaitosalueilla on sellaiset mittauslaitteet. Ydinvoimalaitoksen päästöreiteillä (ilmastointipiippu ja lahdeveden purkauskanava) on tarkat mittalaitteet. Lisäksi STUKilla on ympärstönäytteiden analyysit, joilla havaitaan hyvin pieniä pitoisuuksia. Joten aika aukotonta on.

      • epäuskoinen

        Onkohan?
        Opettele ensin kirjoittamaan suomeksi, copypaste ja käännössovelluksetkaan eivät aina toimi, niinkuin pitäisi, venäläisistä voimaloista puhumattakaan.


      • NoinhanSeOn

        No voin kertoa että tunnen nuo asiat. Kirjoitusvirheitä sattuu ja hyvä niin, pääsee joku asioita tietämätön keljuilemaan, kun kerran ei ole muutakaan sanottavaa.


    • NoinhanSeOn

      https://dceg.cancer.gov/about/organization/programs-ebp/reb/fact-sheet-mortality-risk

      USAssa on terveysviranomaisten vuonna 1991 julkaisema tutkimus syöpien yleisyydestä ydinlaitosten läheisyydessä. Sen kohteena oli 62 ydinvoimalaitosta tai muuta ydinlaitosta, jotka olivat aloittaneet toimintansa ennen vuotta 1982. Tulos oli, että mitään syöpien lisääntymistä ydinlaitosten läheisyydessä ei todettu. Esim. lasten leukemian esiintyvyys oli jopa suurempi ennen laitosten käynnistämistä vs käyttöönoton jälkeen.

    • NoinhanSeOn

      https://www.bbc.com/news/health-24063286

      Britanniassa on uusimmassa tutkimuksessa todettu, että ydinlaitosten läheisyydessä elävillä lapsilla ei ole kohonnutta leukemiavaraa. Tutkimuksen teki oxfordilainen lapsuusajan syöpäryhmä ja sen kohteena oli lähes 10 000 leukemiatapausta. Käytetty menetelmä oli sama kuin Saksan KikK-tutkimuksessa, joka antoi kohonneen syöpäesiintyvyyden erityisesti Kummelin ydinvoimalaitoksen lähellä.

    • NoinhanSeOn
    • NoinhanSeOn

      "Earlier assessments led to the conclusion that due to the added radiation after the Chernobyl accident, childhood leukemia in Belarus was not recognisably increased in the years 1987-1994 compared to the years 1982-1986, i.e. the period before the accident. The present paper gives the data of the continued follow-up (1995-1998) which was conducted by the Institute of Haematology and Blood Transfusion, Minsk. In line with the earlier observations no increase has been identified. The incidence rates have been compared to the data of the newly established Belarussian Childhood Cancer Registry and a tentative explanation is given for apparent differences between the rates from our follow-up and the data reported earlier by the Belarussian Childhood Cancer Registry."

      Tuossa yhteenvedossa kerrotaan lasten leukemiaa koskevasta tutkimuksesta Valko-Venäjän kontaminoituneilla alueilla. 12 vuotta onnettomuuden jälkeen ulottuneessa seurannassa ei ole todettu lasten leukemian lisääntymistä verrattuna onnettomuuden jälkeiseen aikaan.

    • NoinhanSeOn
    • NoinhanSeOn

      https://pdfs.semanticscholar.org/180e/48039f7e0143346a615006eb0efcd3da2d0a.pdf

      Ranskalaisissa tutkimuksissa on saatu vaihtelevia tuloksia. Vuosia 1990-tarkasteltaessa ei todettu lasten leukemian lisääntymistä, sen sijaan vuosilla 2002-2007 todettiin pieni lisääntyminen lapsilla, jotka asuvat alle 5 km etäisyydellä voimalaitoksesta. Ei kuitenkaan nuorimmilla ikäluokilla (alle 5 v), kuten saksalaisessa KiKK-tutkimuksessa.

    • NoinhanSeOn

      Tuossa edellä olen referoinut useita kansallisia tutkimuksia lasten leukemiasta ydinvoimalaitosten läheisyydessä. Suurin osa on tuottanut tuloksen, että mitään leukemian lisääntymistä ei ole havaittu. Vain muutamassa tapauksessa on havaittu tilastollisesti merkittävää lisääntymistä. Leukemiaryväksiä voi syntyä esim väestön sekoittumisesta, mikä on säteilyä todennäköisempi syy leukemiaryvästen syntyyn.

      Normaalisti toimivien ydinvoimalaitosten lähiympäristössä aiheuttama säteilyannoksen lisäys on hyvin pieni promillen - prosentin luokkaa. Sillä perusteella ei tilastollisesti näkyvää leukemian lisääntymistä voi odottaa. Tshernobylin pahoin saastuttamilla alueilla lapset ovat saaneet kymmeniä-satoja kertoja suurempia säteilyannoksia, mutta lasten leukemian lisääntymistä ei ole havaittu.

      Ydinvoimalaitos-syöpä-keskustelussa hyvä uutinen (ei syövän lisääntymistä) ei ole uutinen. Sen sijaan pienikin tilastollinen indikaatio syövän lisääntymisestä saa suuren julkisuuden, siitä pitävät ympäristöjärjestöt huolen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      305
      3110
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      222
      1967
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1592
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1390
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      80
      1277
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      270
      1201
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1064
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1051
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      991
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      144
      857
    Aihe