Porinapata II kaikkien kaikenmaailman porinoille

Ali-Baba

Lupasin puhaltaa uuden padan sekoamaan kun edelliseen tulee 300 sattumaa. Siellä on nyt 299, eli on siis nopeamman lähdön aika.
Ehdotan politiikan ja ajankohtaisaiheiden ruotimisen lisäämist peruaihettamme luontoa ja "gryndausta" kuitenkaan unohtamatta. Joukkoon mahtnee myös henkilökohtaisia intressejä mistä tahansa aiheesta

298

4045

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Ali-Baba

   Ja kuten tavallista jopa aloituskappaleeseen jäi muutama lyntikontaktia ottamaton kirjan. Ei mahda mitään, vaan on viitattava kintaalla kun ei niitä yksinkertaisesti näe ennekuin teksti on julkaistu. Sen jälkeen näkee jokaisen heti. Sitä näkemistä ilmeisesti heikentää tieto siitä että on lyönyt puuttuvaakin kirjainta tai väärin lyötyä oikealle kohdalle. Katsellessani joitain vanhoja kappikirjoituksiani niin kyllä sielläkin jo huomaa molempien, sekä taittovihreen että kirjoituskonetyylistä johtuvan kontaktihäiriköinnin.
   Tähän ei auta muu kuin wiina. Silloin kun vihreitä kirjoittaa niin ei välitä.
   Tosin eilisiltana kirjoitin viimeisiä juttuja unestuslääkkeeni ottamisen jälkeen ja ei se yhtään parantanut kiipparitulosta

   • Cee-Lila

    Minulle on kai tullut lukihäröjä sen verran, että luen nykyään vihreetkin niin kuin ne olisi olleet oikein kirjoitettuja.


  • edson

   Voe voi, jos minä vielä wiinapäissäin ... mut vihreit en kyllä sekottais minkään sienen vaikutuksesta, se on jämpti se.

   Tekninen päivä ollut meinaan. Mittaillut kolmen kohteen akkujen mitat ja hitto hitsi, kaks just eikä melkeen ja napaisuudet samat. Eli yksi starttiakku riittää kolmeen tarkoitukseen. Starttaamaan yhen auton, että saa sen joko korjaamolle tai ite kokeilee jarrut kuntoon laittaa eli puhdistaa ny aluksi. Ja sit jos pamahtaa traktorin akku, niin on siihenkin sit sopiva ja ensi kesänä vielä sähköiselle perämoottorille. Jee. Juu ja saa siitä varakipinääkin.

   Kesäpumppu odottelee nyt sitten ensi kesää

   Ja kuukauden päästä se jännää on eli näkeekö, kuuleeko ja haistaako eiku muistaako. Tutkii lääkäri ajokorttia varten tilanteen ja samalla mulla on lista muita vaivoja. Kuulemma lääkärimaksu on korkeampi kuin normaalitapauksessa, sitten todistuksetkin maksaa joo, pärkkeletto. Saa siten lääkäri syynata vähän tarkemmin.

   • Ali-Pakana

    Jepulis, se on yli 50 euroa ajokorttilääkärintarkastus. Kannattaa opetella ulkoa se näöntarkastustaulu vaikka ei senkään itseasiassa pitäisi korttia estää jos on rilleillä korjattavissa.
    Ja paras olla pyörtyilemättä lääkärissä tai muistaa pyörtylleensä tai huimausta kokeneensa.
    Em ole varma mutta luulen useimpien lääkärien ymmärtävän että jos jo reippaasti eläkeläuinen korttia hakee niin sen käyttö tulee melko varmasti päiväsaikaan tutuissa torikassitarpeissa ja huikeasta liikenteestä pysytään pois. Samoin aamuliukkailta.
    Moni ikivanha ajelee suhteellisesti katsoen turvallisemmin kuin 100% reaktionopeudessa mmutta samalla pullistuvassa egossa oleva nuori


  • edson

   Täs on aikaa harjoitella esim. egon pienentämistä, ettei tule laukaiseeksi kuulotestissä, että mitä? Tai näkötestissä, että missä?

   Kuulemma pitää piirtää kellotaulu esittämään vaikkapa klo. 6:15 Ei passaa kertoa, että ei ole enää kolmeenkymmeneen vuoteen katsonut kelloa, mutta ei passaa sanoa, että ei muista enää, millainen se oli. Se voi olla juonin lääkärin muistikoe. Voihan sitä sitten sanoa, että tuo 6:15 on liian aikaista, eikö olisi parempi tietää ne ajat, kun on hereillä. Enhän esim. aja nukuksissakaan.

   Pitääkö se kuskin kaikki nähä vai riittääkö pelkääjän paikalta tullut huuto? Ääni kulkee nopeammin ja on mahdollista, että jalka säpsähtäen ainakin pomppaa jarrulle. Siis nopeammin kuin helekutin pitkä tiedon kulku näköelimistä selkäytimen kautta aivoihin ja sieltä muistaakseen vasempaan jalkaan.

   • Alin-Aika

    Edson, Lääkärit ja trafi pitävät sitä kellotaulun piirtotestiä ratkaisevana ihmisen kognitiivisen tilan selvittämiseksi- Se on siis piirrettävä ihan täytenä kellotauluna missä kaikki numerot ovat paikoillaan ja sitten siihen viisarit osoittamaan oikeaa aikaa. Jos tulee yksikin numero väärään paikkaan niin heti tipahtaa siitä yhdestä numerosta kaksi vuotta kortin myöntöajasta ja kahdella virheellä kokonaan.
    Pitää siis ottaa aikansa ja tarkasti tehdä se kello. Yhtään ei auta vaikka mukana olisi kello missä siinäkään ei ole numeroita kuten monissa kelloissa ei nykyisin. Ja toden totta monella ei edes ole kelloa vaan se digitaalinen kännykkäkello eli eivät välttämättä edes tiedä miltä kellotaulu näyttää. Trafi ja sitä avustava lääketiede ovat phasti sivuraiteella ja junasta pudonneita. Mutta ne ovat virkamiehiä ja pullikointi ei auta. Nopeimmin pääsee eroon kun tekee mitä ne haluu!


  • Dr.Whoo

   Miullahan on vähäpäästöinen vauhtihirmu, jossa siis oikeastaan ego (ekologinen) moottori. Siihen yhdistettynä meikän valtavan pullea oma ego, niin voinette kuvitella että villiä on meno Lounais-Suomen teillä. Varokaa jos maisemissa liikutte. Itse toisinaan pistäydyn myös pääkaupunkiseudulla ynnä missä tahansa, joten varokaa näissäkin paikoissa.

   • Ali-Baba

    Älähän nyt yritä wähätellä. Kyl me kaikki "tiedetään", että sul on 8 litran Benari Diesel ;) Tummilla laseilla joiden takana voi kuljettaa haaremia katseilta suojassa.


  • edson

   Mitenhän se on? Siis noiden Varsinas-Suomen vauhtihirmujen kanssa. Ei ole kauan, kun siellä vielä oli vasemmanpuoleinen liikenne. Ei ole kauan, kun keksittiin navigaattori ja niin voitiin poistaa paikkakunnan kehäkolmoselta se ulommainen aita. Ja tähän kun yhdistää sen, että jos sieltä päin tulevassa autossa on kaksikin, niin koko ajan on käynnissä armoton keskustelu ja pohdinta vaikkapa juuri sillä hetkellä olevasta säästä ja keskustelun tuloksen pitää tyydyttää kaikkia keskustelijoita. No kuljettaja saa yksinkin aikaan mahtavia pohdiskeluja, siitä pitää huolen radio puhe. Millä siinä praattaamisen keskellä voi vielä katsella liikennettä? Onko edes kädet ratissa vai mukana viittomassa pohdintojen kulusta ja päätelmistä?

  • edson

   Porinapadassa I oli hyvä kirjoitus Alilta nestekaasun käytöstä myös autojen polttoaineena ja kun tähän samaan syssyyn lisätään muun kaasun käyttö, niin huomataan, kuinka ... Pakko laittaa nuo kolme pistettä, ettei pala pinna. Siitä minulla ei ole kyllä hajuakaan, kuinka kannattavaa on erottaa nestekaasu maakaasusta. Mitä on se jämä, mitä jää jäljelle esimerkiksi. Eikä siitäkään ole hajua, miten erottaminen toimii maaöljystä. Eikä siitäkään hajua, kuinka pitkään ajaa 10 kilolla nestekaasua

   Näyttävät tuolla Euroopassa itse täyttävän ne nestekaasupullonsakin huoltoasemilla.

   • Ali-Baba

    Pieni tiedon lisä kaasuista:
    Maakaasu on rikkipoistettua metaania putkessa tai nesteytettynä
    Biokaasu on riiki ja CO2 puhdistettua metaania

    Nesteytetty maakaasu eli LNG (liquefied natural gas) valmistetaan jäähdyttämällä tavallinen maakaasu jonnekin -160C tienoille jolloin se nesteytyy. Taitaa säilyä paineistettuna nesteenä alem,missakin lämpötiloissa. Tuon 160 otin päänsisäisestä muististani korjausvarauksin.

    Valmistus tapahtuu ns Junissa tai Trains jossa jäähdytys etenee tornista torniin.
    LNG rahdataan poikki maailman varta vasten rakennetuilla sujurilla paineistetuilla tankkereilla.

    Se purkaussatamasta viedään eteenpäin joko paineistetuilla tankkirekoilla tai pienemmillä kaasun kuöjetus tankkilaivoilla nesteytettynä Käyttöön tai putkikaasuksi se muutetaan pää ja jakelusatamissa jälleenhöyrystämällä eli nostamalla lämpötilaa ja laskemalla painetta erityisessä lämmönvaihtimessa. Nestemäinen typpi oikeastaan pullosta tulee kaasuksi tarvittaessa. Taas muistini mukaan typpi pysyy pulloissa nesteenä noin 200 bar paineessa.

    LPG tai Autogaz on ihan eri asia kuin maakaasu. Se on petrokemian sivutuote, lähinna butaania, etaania, propanolia tai niiden seoksia.

    Ellen ihan väärin muista niin 1 kg LPG eli nestekaasua vastaa ajoteholtaan noin 1.3 l bensiiniä. Tämän voi kyllä helposti netistäkin tarkistaa. Nämä vain minun energiakemisti muistista, mikä saattaa edelleenkin aika hyvin toimia.


  • Alin-tietotoimisto-ATT

   Palaan vielä porinoihin LNG, Typpi, LPG/Autogaz aiheesta.
   Tarkistin vähän muistiani jälkikäteen ja LNG nesteytymispiste paineettomassa tilassa oli siis -182 eli hyvin muistettu. Typellä -195C.
   LPG koostumus on pääosin siis propaania ja butaania ja minun jorinaani se etaani lipsahti banaanin kypsyttämisestä
   LPG tehosuhteessa muisti hiukan vispasi Hv ja Kw suhteeseen mutta kuitenkin opikeaan suuntaan.
   LPG energiateho vastaavaan painoon bensiiniä on 106% eli kun ajat bensalla 100 km niin vastaavalla kilomäärällä LPG ajat 106 km.. Pahoillani, että muistini ei kattanut kaikkea orgaanisen kemian yksityiskohtia :)

   Sitten on ihan mielenkiinnon vuoksi vielä se kaasukondensaatti minkä rautatievaunuja näkee runsaasti Itäsuomen rautatieasemilla. Se on ns. luonnollista bensaa ja joskus sellaisena käytettykin. Nyt se menee raskaan öljyn ohentamiseen ja ties minne sillä se siltää Propaania, butaania, Pentaania, Hexaania ja joukon aromaattisia ja aika harmillisia epäpuhtauksia joita en nyt listaa.
   Jos onnistuu liitän tähän kaavion miten LNG tuotetaan ja kuljetetaan. Se on siis tuon suuren mittakaavan käsittelystä johtuen hiukan kalliimpaa kuin putkikaasu, mutta ei ratkaisevasti kun ei ihan pienellä rahalla sitä kovapaineista putkistoakaan rakenneta toi kaasua siirretä tuhansia kilometrejä siinä.
   LNG on kuitenkin niin halpaa, että sitä kannattaa laivata mistä tahansa maailmankolkasta mihin tahansa toiseen kolkkaan.
   http://but.fi/7rx

  • Alin-AT

   No voihan humman istuin. Vaikka kuinka tarkastin niin pujahti 182 LNG osalle kun piti olla -162C paineettoman nesteytymisen lämpötilaksi

  • Ali-Kaasuttaa

   Kohta alkaa Edsonin Zetorikin puksuttaa Autogazilla ja Stetson itse menemään hela honella kaikki pullot matkassa tankaamaan 55 centin kilohintaista Autogazia Estoniasta
   Sanalla kaasulla voi sitten hoitaa grillaukset, kuivaukset. jääkaapin diesel homesta ja vaikka saunan lämmityksen

   Tuolla muistelitte kuinka kovia kommunistejä oli kenenkin suvussa.
   Meillä kaikki vanhemmat eivät sanallakaan politiikkaa puhuneet tai lapsiaan neuvoneet. No osa meistä oli tirppareita tai maanviljelykseen jotenkin liittyvuä Mummo teki hienoja karjalanpiirakoita ja myi niitä jopa Vuoksenniskan torilla. Mamman haara oli kyläseppiä aikojen aamuun asti Miehikkälästä ja Virolahden seuduilta. Osa oli "taiteilijoita" jommosia on syntynyt uudempiinkin polviin. Muunmuassa muusikkopoikani. Isän puoli on jossain vaiheessa ollut ihan huutolaisia mutta sittemmin nousseet höylämestareiksi jollaisia olivat isoisäni ja setäni Harakan sahalla eli jo hiukan porvarillisempaan suuntaan kouliintuneempia. Isäni oli ihan alussa kouliintunut työntuksijaksi eli kelölokalleksi. Jäi kuitenkin eläkkeelle suurehkon yhtiön henkilöstopäällikkonä. Hän kehui minulle kehittäneensä vuorenvarman tavan saada paras henkil töihin. Kysyin häneltä mikähän se mahtaisi olla johon hän ylpeästi vastasi että valitsen aina sen jolla on parhaat kouluarvosanat,!
   Siirryin nurkan taakse hihittelemään!

  • edson

   No niin täällä sitä on kaasutettu

   Lainaan wikiä : "Nestekaasua saadaan polttoaineen ja öljynjalostuksen sivutuotteena ja suoraan maaperän kaasuesiintymistä."

   Eli siis myös kaasuesiintymistä ja jatkan lainaamista eli 53 % kokonaisnestekaasun tuotannosta tuotetaan näissä kaasulaitoksissa.

   Entä sitten ns. epäpuhtaudet nestekaasuissa? Lieneekös kuljettajan lisäksi moottoritkin hieman yskivän? Propaani butaani prosenttiset erot? Jotain ovat kirjoitelleet nämä karavaanarit aiheesta, mutta en ole kiinnittänyt huomiotani. Yksi suomalainen nestekaasupullo 11 kg on toistaiseksi vieläkin antamassa liekkiä ja koko 4 viikkoisen matkamme sen teki. Emme kuitenkaan lämmittäneet kopperoamme sillä, emme kuin pari kertaa suihkuvettä matkalla lämmittäneet ja siis kaasua käytettiin pääsääntöisesti vain hellassa ja jääkaapissa ja jääkaapissakin vain matkalla ollessa. Paitti ei tietysti laivassa, silloin suljetaan pulloventtiilit aina.

   Tääl tuulee

   • edson

    Sisällä ei tuule :)

    Katselin nestekaasutankkauspisteitä Portugalin eteläosissa http://bot.fi/2tc9 ja kun tähyilin hintoja, niin ilmoittivat litrahinnan mukaan. Taas joutuu selailemaan muunnostaulukoita (1,839 euroa / l) "1 kilo nestekaasua vastaa 2 litraa nestemäistä nestekaasua."

    Eli siis tuon mukaan kg maksaisi noin 90 cnt. Tuon hinnan kaappasin tutkimatta yhtään muita asemia ja niiden hintoja.

    Sivustolta löytyi vielä tieto, että nestekaasuauton voi pysäköidä myös maan alla oleviin parkkipaikkoihin. Täällähän on joskus peloiteltu, että kyl maar tulisi rankasti räjähdyksiä, jos Suomi tuon sallisi.


   • Ali-Baba

    Tarkennan tuota Wikipedian suomalaisen version tekstiä niin että toden totta suurempi osa nestekaasusta tulee polttoaineenjalostuksen sivutuotteena eli on itse polttoainetta parempi polttoaine palamis ja ilmasto-ominaisuuksiltaan jalostamopuhdistettuna mikä tarkoittaa epäpuhtauksien poistamista.

    Propaanin ja butaanin seossuhdetta voidaan vaihdella ja se vaihtelu tehdään pääasiassa sen mukaan minkä peruslämpötilan alueella nestekaasua käytetään. Enemmän Propaania, niin haihtuu kaasuksi helpommin kylmemmässä. Ja ellen ihan väärin taas sitä muistiani siteeraa, niin Propaani tai palaa hiukan kuumemmalla liekillä. Ainakin eräässä incineraattori, eli vain suurissa lämpötiloissa hajoavien vaarallisten myrkkyjen polton yhteydessä käitetään propyleeni dikloridia yli 2000 C liekin tuottamiseen (2400 C)

    LPG ei sellaisenaan esiinny maaperässä, mutta sen rakennusaineita on pienessä määrin mukana puihdistamattomassa maakaasussa eli metaanissa. Sen ensimmäisessä puhdistuskierrossa poistetaan juurikin se kaasukondensaatti eli luonnollinen bensa ja kondensaatti kuten listasin koostuu suurimmalta osin LPG pääososta Propaani ja Butaani parin muun ---aanin ja epäpuhtauksien lisäksi. Sitä siis voisi ilman puhdistusta lähes käyttää likaisena LPG'nä. Siitä varmaan osataan jalostamoilla erottaa Propaani ja Butaani sekä muihin käyttöihin sopivat Pentaani ja Hexaani ja aromaattiset syklohexanolit tms-

    Tästä konsultoinnista saat kyllä maksaa yhden kuivatun tatin laaritililleni.

    ps. tämän oikoluin huolellisesti ja jos löydät kirjainvihreen niin hävisin sen maksutatin


   • Ali-Baba
    edson kirjoitti:

    Sisällä ei tuule :)

    Katselin nestekaasutankkauspisteitä Portugalin eteläosissa http://bot.fi/2tc9 ja kun tähyilin hintoja, niin ilmoittivat litrahinnan mukaan. Taas joutuu selailemaan muunnostaulukoita (1,839 euroa / l) "1 kilo nestekaasua vastaa 2 litraa nestemäistä nestekaasua."

    Eli siis tuon mukaan kg maksaisi noin 90 cnt. Tuon hinnan kaappasin tutkimatta yhtään muita asemia ja niiden hintoja.

    Sivustolta löytyi vielä tieto, että nestekaasuauton voi pysäköidä myös maan alla oleviin parkkipaikkoihin. Täällähän on joskus peloiteltu, että kyl maar tulisi rankasti räjähdyksiä, jos Suomi tuon sallisi.

    Taisit sitten Portugalista löytää maailman kalleimman asema LPG'n. Euroopan keskitason pitäisi olla nyt noin 60 cent/kg. Eestissäkim se oli vieä alkuvuonna alle 60C/kg. Tosin näkyväthän ne polttoaineiden hinnat Euroopan vertailutaulukoissa. jos et ole löytänyt niin postaan mallin sulle ja Huulle jahka vierailen ensin könnissä, Hulluhan tällaista työtä ilmaiseksi tekee ;)


  • edson

   "Tästä konsultoinnista saat kyllä maksaa yhden kuivatun tatin laaritililleni."

   Klikkasin just kyyhkyn tuomaan ja tuo samalla pikku paloja pakuria, vaikka yhden virheen huomasinkin :)

  • edson
  • Ali-Baba

   Huh, huh, kyllä on rankaa, Edsolvent ja Wohoo rentoutuvat kuka könnissä kuka sienikellarissa ja mie jouvun yksinäni täällä pitämään insinöörimaailmaa pystyssä. Ihan on samanlainen tunne kuin sillä yhdellä muinaiskreikkalaisella tyypillä joka kannatteli muapalloa hartiasllaan. Koettakaapas ny selvittää kuka oli se tyyppi. Siinä teille kunnon historiallinen salapoliisitehtävä!
   Sen jos selvitätte niin ei tartte Wohoonkaan syödä tattikastiketta eikä Edsolvent jää mulle yhtään sientä velkaa teknisistä kaasutuksista.

  • Dr.Whoo
  • edson

   Onkohan tuo Sokrates, joka keksi kottikärryn?

   Mutta tuohon toiseen visa-asiaan. Oon yhen vaiheilla. Urheilun jumalahan se, mutta ei tule nimi mieleen.

   • Ali-Baba

    Sait kyllä aika hyvän vihjeen. Jos lisää tarvitaan niin ota karttakirja käteesi.
    Apollo oli muuten se urheilun ja taiteen jumala


   • edson
    Ali-Baba kirjoitti:

    Sait kyllä aika hyvän vihjeen. Jos lisää tarvitaan niin ota karttakirja käteesi.
    Apollo oli muuten se urheilun ja taiteen jumala

    Maaliman vahvin mies kisan logo? Joko muinaiskreikkalaisessa tarustossa doupattiin?

    Okei, lunttasin. Selasin ensimmäisen "ensyklopediani", Pikku Jättiläisen.


   • Ali-Baba

    No niin, nyt kun selvitettiin koko maailman paino Atlaksen hartioilla ja siinä samalla koko joukko Kreikan mytologiaa, niin se onkin sitten perjantailöylyitä könnikaapin kautta belgialainen Trappister olut kouraan tarttuneena Dr Wohoon vuoro keksiä seuraava miettimisen aihe kun heti vähillä vihjeillä taikoi Atlaksenkin esiin ihan eläkeläisenä.
    Adsolvent voisi taikoa esiin jonkun harvinaisen myyrän jollaista ei täällä taajamissa tunneta. Mikähän muuten mahtaa olla kontiainen? Koku tiais lintu eller hyr?


  • Ali-Baba

   Ja takaan että kirjoitin Edsolvent mutta Bill Gatesin englanninkielinen Windows tarkastuohjelma vaihtoi se Adsolventiksi

  • Dr.Whoo

   Tiesittekö että maapallo huojuu vaikkei yhtään konjamiinia olis ottanu?

   Lisäksi on kummallista että vaikka pallo pyörii akselinsa ympäri meidän leveysasteella mitattuna 700 km/h, keskipakoisvoima ei heitä meitä kiertoradalle?

   Kaikki liike yhteenlaskien, eli pallon pyöriminen akselinsa ympäri, auringon ympäri kiertäminen, sekä aurinkokunnan liike suhteessa muihin galakseihin, nämä kaikki yhteenlaskettuna olemme koko ajan liikkeellä n. 800 000 km tuntivauhtia!  Uskokoon ken tahtoo.

   Eli seuraavan kerran kun konstaapeli tulee esittämään syytöksiä, että taisi herralla olla vähän liikaa vauhtia, sanon että kuuleppas, ollaan tässä jo melkoisessa vauhdissa joka tapauksessa, ajan mie mitä vauhtia tahansa.

   Tässä olis alkuun vähän mietittävää..

  • john.d.high

   Minä tyhmä menin ajokortin näkötarkastuksessa kysymään siltä lääkäriltä millä seinällä se taulu on..

   • amummu

    Tästä viikonlopun makeimmat naurut. Kiitos!


  • Ali-Baba

   Kepeitä porinoitahan tiäl on olluna. Wielä ku wsaatais Könnin herra suurrupattelemaan niin voitais katsoa jotain saanemme aikaan.
   Eli saaneet maan kainoimmalta suun levälleen!.
   Miun on taas huomen nlähettävä liikkeelle. Ei muuten, mutta olen taas tarpeeksi monta päivää nuuskinut vain omia tuoksujani.
   Mie oon niin sosiaalinen. Jo ajat sitten ajattelin Porvoonkadfulla asuessani hetken, että olipa hyvä valinta, Mukava tytöökin asui kerrosta alempana. Nää oli vielä niitä Porvoonkadun yksiöitä nissä oli vessa ja lavuaari ja siinä se. Englantilaimnen lappupesu oli ainoa mahdollisuus. No käy se niinkin. Paikka sinänsä aivan mahtava paikka, Suoraan lintsin takana

   • edson

    "Ei muuten, mutta olen taas tarpeeksi monta päivää nuuskinut vain omia tuoksujani."

    Itselläni on nenä lopullisesti varsinaisen tehtävänsä suorittanut, vain räkä joskus siinä riippuu ja toimii vain polyypipesien pesänä. Siitä huolimatta eilenkin matkustin ensin https://matkalla.sulat.net/ sitten perjantaiohjelmassa.

    Ohjelmassa annettiin valoisa tulevaisuus mielikuvitusmatkustamiselle. Voe voe sentään, sillä emme osaa vielä kuvitellakaan, millaista matkustelua tapahtuu jo vuonna ?


   • Dr.Whoo

    Miulla on tarkka vainu niin hajujen kuin asioiden suhteen. Sen sijaan sosiaalinen en ole yhtään. Tosin mitä silläkin sitten kukin tarkoittaa. Jos sillä tarkoitetaan esim. seurallisuutta, siinä suhteessa tulen harvojen kanssa juttuun. Pelkkää small talkia mie en vain jaksa.


   • Ali-Baba
    edson kirjoitti:

    "Ei muuten, mutta olen taas tarpeeksi monta päivää nuuskinut vain omia tuoksujani."

    Itselläni on nenä lopullisesti varsinaisen tehtävänsä suorittanut, vain räkä joskus siinä riippuu ja toimii vain polyypipesien pesänä. Siitä huolimatta eilenkin matkustin ensin https://matkalla.sulat.net/ sitten perjantaiohjelmassa.

    Ohjelmassa annettiin valoisa tulevaisuus mielikuvitusmatkustamiselle. Voe voe sentään, sillä emme osaa vielä kuvitellakaan, millaista matkustelua tapahtuu jo vuonna ?

    Olipahan pitkähkö karavaanikuvaus. Hiukan sukelluspainotteinen, mutta mukavaa katseltavaa kun niin monessa koko reitin paikassa on itsekin tullut käytyä. Tosin Andorrassa en, Mutta jopa La Rochellessa omenoita ja viiniä Suomeen hakemassa. Silloin jo perämiehenä Effoan 1950 rakennetussa ms. Orionissa.
    Lisää samanlaista.


  • edson

   Vai eläimiä pitäs etsii. Nyt ne ovat ainakin aamukankeita tuolla ulkona, sillä eka pakkasyö niillä takana. Siitäs saat kontiainen !!!

   Kyllä who on oikeassa. Ei meinaan mitenkään helppo tehtävä ajaa nopeusrajoitusten mukaan, kun ottaa huomioon jo valmiiksi annetut vauhdit. Ainoa mahdollisuus on ajaa vasten pyörimissuuntaa.

   Tätä voi kokeilla vaikka liikenneympyrässä ensin ja sitten siirtyä kehäteille.

   No minä vaan pohdin noita aikavyöhykkeitä ja kesäaikoja. Esimerkiksi meneekö kello sekaisin, jos ensin ajaa aikavyöhykkeen rajan yli ja sitten nopeasti peruuttaa takaisin? Tähän kun ottaa vielä huomioon maapallon pyörimisen, niin veikkaan, että menee jopa zenith ja omega sekaisin. Entä mitä se vaikuttaa auringon nousuun/laskuun, jos alkaa pelleilemään aikavyöhykkeellä just sinä hetkenä (03:00), kun kelloja pitää siirtää?

   Luulenpa, että alamme olla suurten totuuksien reunalla. Tuosta reunalla olosta jatkan toisen kaffeen jälkeen.

   • Dr.Whoo

    Niin, ja aatteleppa sitä, että olemme koko ajan etääntymässä alkuräjähdyspisteestä poispäin kohti maailmankaikkeuden reunaa. Mitä sitten tapahtuu kun saavutamne sen? Ainakin aamukahvi menee väärään kurkkuun sillä hetkellä.

    Sitä odotellessa siirsin puutarhakalusteet ynnä julmetun painavan grillin talvisäilöön. Pakkasta pukkasi yöllä täälläkin.

    Ja aamuvirkkuna kannatan tietysti pysyvässä kesäajassa pysymistä.


   • edson
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Niin, ja aatteleppa sitä, että olemme koko ajan etääntymässä alkuräjähdyspisteestä poispäin kohti maailmankaikkeuden reunaa. Mitä sitten tapahtuu kun saavutamne sen? Ainakin aamukahvi menee väärään kurkkuun sillä hetkellä.

    Sitä odotellessa siirsin puutarhakalusteet ynnä julmetun painavan grillin talvisäilöön. Pakkasta pukkasi yöllä täälläkin.

    Ja aamuvirkkuna kannatan tietysti pysyvässä kesäajassa pysymistä.

    Tuota mailmankaikkeuden reunan lähestymistä aattelen ehkä kohta. Tai heti. Kaikki reunat ovat kiehtoneet ihmistä, mutta Renny Harlinia vain kuilu. Täst tulee mieleen reikäleipä.

    Jos reikäleipä olisi keksitty ennen kuin se, että maapallo on pyöreä, niin se olisi yhdistänyt, se reikäleipä, Harlinin kuilun ja sen Portugalin kuuluisan reunan?

    Mutta että lähellä räjähdystä vai reunalla?


   • Dr.Whoo

    Maapallon pyöreydestäkään ei tosiaankaan ole takeita. Ainakin se on pannukakku tai reikäleipä todella monen amerikkalaisen mielestä. Eli maapallollakin saattaa siis olla reuna jolta pudota. Trumpun lopullista totuutta asiasta emme ole vielä kaiketi kuulleet?


   • Cee-Lila
    edson kirjoitti:

    Tuota mailmankaikkeuden reunan lähestymistä aattelen ehkä kohta. Tai heti. Kaikki reunat ovat kiehtoneet ihmistä, mutta Renny Harlinia vain kuilu. Täst tulee mieleen reikäleipä.

    Jos reikäleipä olisi keksitty ennen kuin se, että maapallo on pyöreä, niin se olisi yhdistänyt, se reikäleipä, Harlinin kuilun ja sen Portugalin kuuluisan reunan?

    Mutta että lähellä räjähdystä vai reunalla?

    Olen käynyt siellä Portugalin reunalla, eli Sagresin majakassa.


  • edson

   "Tiesittekö että maapallo huojuu vaikkei yhtään konjamiinia olis ottanu?"

   Just näin. Aattelepas, vaikka komeimmat ruusut kädessäni kerran, kauan sitten, huojuin ovellemme, niin ... siis kysymys kuuluu. Oottakaas vähän.

   Arvatkaa, kumpi oli kumppanille tärkeämpää? Se, että olin unohtanut tuoda parit maitotölkit mukanani ja olin kymmenen tuntia myöhässä vai se, että oli taistellut urhoollisesti maapallon huojumista vastaan?

   • Dr.Whoo

    Luultavasti maitotölkit jos suhteenne oli jo siinä vaiheessa muutamaa viikkoa vanhempi.

    Ja naistenhan on vaikea aina ymmärtää esimerkiksi näitä maapallon konvektio-virtauksista johtuvia huojahtelevia askeleita.


   • edson
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Luultavasti maitotölkit jos suhteenne oli jo siinä vaiheessa muutamaa viikkoa vanhempi.

    Ja naistenhan on vaikea aina ymmärtää esimerkiksi näitä maapallon konvektio-virtauksista johtuvia huojahtelevia askeleita.

    Juuri noin, sillä olimme jo ylittäneet sen ensimmäisen seitsemännen vuoden. Myös ajan käsitys on naisilla ja miehillä joskus erilainen. Sen huomaa jonnekin lähtiessä.

    Vaatekaapin ja kokovartalopeilin etäisyydestä riippuu monesti naisen käsitys ainakin lähtöajasta. No sitten taas kun mies pääsee mahdollisesti vauhtiin siellä paikassa, mihin on lähdetty, niin naisella usein alkaa kello käydä nopeastikin. Jos siinä vaiheessa sattuu vaikka tokaisemaan, että nyt olisi peiliin katsomisen paikka, niin sitä ei kannata tokaista. Seuraavana aamuna sen nainen muistaa ja sanoo heti, että katos peiliin. Peilistä ja sen kuvasta kantsis joskus myös praatata

    Summa summaarum. Aika todella on venyvä käsite eikä ole sukupuoleen sidottu


   • Dr.Whoo

    Omituista tosiaan on ajan kuluminen, kakarana viikko oli ikuisuus, nyt pieni pyrähdys. Voiko tässä olla varma siitäkään, kulkeeko aika koko ajan samaa vauhtia? Ajan ja liikkeen suhteesta toisiinsa muuan Einstein jo esitti mielenkiintoisen teorian, mutta ehkä emme nyt mene siihen.

    Sen sijaan me menemme kohta, lyhyen ajan päästä kohti kaupunkia kuluttamaan rahaa.


   • edson
    edson kirjoitti:

    Juuri noin, sillä olimme jo ylittäneet sen ensimmäisen seitsemännen vuoden. Myös ajan käsitys on naisilla ja miehillä joskus erilainen. Sen huomaa jonnekin lähtiessä.

    Vaatekaapin ja kokovartalopeilin etäisyydestä riippuu monesti naisen käsitys ainakin lähtöajasta. No sitten taas kun mies pääsee mahdollisesti vauhtiin siellä paikassa, mihin on lähdetty, niin naisella usein alkaa kello käydä nopeastikin. Jos siinä vaiheessa sattuu vaikka tokaisemaan, että nyt olisi peiliin katsomisen paikka, niin sitä ei kannata tokaista. Seuraavana aamuna sen nainen muistaa ja sanoo heti, että katos peiliin. Peilistä ja sen kuvasta kantsis joskus myös praatata

    Summa summaarum. Aika todella on venyvä käsite eikä ole sukupuoleen sidottu

    "Aika todella on venyvä käsite eikä ole sukupuoleen sidottu"

    Suuri erehdys, tämänkin ovat vieneet, siis ajan, naiset. Neiti ajasta se lähti.

    No ehdotan. Kun jo pituuden ja painon prototyypit on museoitu, niin museoidaan myös Greenwich kello. Jossain kyllä on se maailman kellokin, jota rukataan joskus sekuntin sadasosien mukaan johonkin suuntaan.

    Jumalavita sentään, matot odottavat kaiteella pieksiäänsä. Näinkin se aika kuluu joo rukkaamattakin


   • Cee-Lila

    Totta tuo ajan kuluminen. Yksi mies lähti kastelemaan kurkkua. Palasi monen tunnin kuluttua, Heidän kasvimaansa vieressä oli tämä pubi. Toisen kerran mies lähti hakemaan pizzaa. Palasi taas monen tunnin kuluttua kylmä pizza laatikossa. Pubiin oli hankittu pizzauuni.


  • Ali-Baba

   Onpas ukot purpattaneet syntyjä syviä, Konvektiovirtauksista puheenollen niin taitaa eräs nainen olla niiden erikoisasiantuntija. Ei siis siinä huojumisessa vaan itse konvektio ilmiön tulkinnassa maallisille.
   Nyt miekii tuhlaamaan vähentyviä dollareitani johonkin minkä muutan sellaiseen muotoon missä kivasti kasvaa kukkanen!
   Sitten palaan purpattamaan.

   • Dr.Whoo

    Mie luulen että tietää se puteli- peräisestä konvektiohuojumisestakin aika paljon, mikäli samasta henkilöstä puhumme.

    Mutta kyllä oli taas kasvisruoka hyvää.


   • amummu

    Kokemuksesta tiiän, että subsidenssihuojuminen on paljon konvektiohuojumista mielenkiintoisempaa, ja vaatii himpun verran nöyryyttä.


   • Dr.Whoo
    amummu kirjoitti:

    Kokemuksesta tiiän, että subsidenssihuojuminen on paljon konvektiohuojumista mielenkiintoisempaa, ja vaatii himpun verran nöyryyttä.

    Miullakin oli joskus nuorena subsidennssista huojuntaa jälkitilana, se oli kamalaa. Sitten opettelin omat rajani.


   • amummu
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Miullakin oli joskus nuorena subsidennssista huojuntaa jälkitilana, se oli kamalaa. Sitten opettelin omat rajani.

    Ensisijainen raja subsidenssissa on maanpinta, joten jo siinä huojuessa vaarana on menettää nenä ja neljä hammasta. Mitä sitten tapahtunee omilla rajoilla.


  • edson

   Hitsi, kyl siskonmakkaritkin ovat hyvii.

   Olikohan oikein tiedettä tehty Fazerin leipomolla, kun oli löydetty entsyymi? ja saatu näin hiilaripitoisuus laskemaan leivässä.

   Orpo miettii syntyjä syviä 2020 luvulle Hesarissa. Mainitsee "uhkana" vas.-oik. rinnalle muodostuvan liberaali-konservatiivi vaikuttajat
   "ORPO uskoo, että politiikan tekemisestä tulee koko ajan vaikeampaa ja konfliktiherkkyys voimistuu, koska vasemmisto-oikeisto -akselin rinnalle on tullut todella vahva liberaali-konservatiivi -akseli."

   Liberaaliakseli? Jahas.

   Kyl kaikilla on miettimistä tulevilla vuosikymmenillä. Joka tapauksessa ruotsidemarien ja persujen tapaisiin ei ole muuta tehtävissä kuin pakkosterilisaatio. Toivottavasti siniset sulaa itekseen ja Soinille iso nakkimuki, kun lopettaa. Enempää muistoja ei mies tartte. Oliko se 56 vuotias nyt? Taisi olla, ja onhan siten kussu lukemattomien veroeuroja ja markkoja jo melkoisen potin omiin eläkkeisiinsä. Eläkekatto heti ja Soini lapion varteen. Oikein v***n duunari.

   • Dr.Whoo

    Mää tiedän kyllä nokka-akselin ja kampiakselin, mutta liberaalikonservatiiviakseli alkaa olla jo vähän hämärämpi juttu..

    Politiikka on muutenkin niin sekavaa, että poliitikkojen toivoisi käyttävän vähän kansanomaisempaa kieltä.


   • edson
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Mää tiedän kyllä nokka-akselin ja kampiakselin, mutta liberaalikonservatiiviakseli alkaa olla jo vähän hämärämpi juttu..

    Politiikka on muutenkin niin sekavaa, että poliitikkojen toivoisi käyttävän vähän kansanomaisempaa kieltä.

    Mutta niiden ei pidä lukea ainakaan meidän tieteellisiä selvityksiä, siitä syntyy jo pienenpääkin lätäkköön kuin Välimeri ... mikä se hurrikaani / taifuuni nimeltään nyt olikaan.

    Ja näytti Hesaristakin löytyvän "Jäätiköiden sulamisella on yllättävä seuraus: Maapallo huojuu uudella tavalla" uutta selvitystä huojumisille. Tais olla eilisen Hesarissa.

    Juu kyllä alkaa kypsyä politiikan yleisilmaisuihin. Pelkkää liturgiaa. Jatkuva kasvukin pitäisi viipaloida selkokielelle, punnita viipaleet jne.


   • Ali-Baba
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Mää tiedän kyllä nokka-akselin ja kampiakselin, mutta liberaalikonservatiiviakseli alkaa olla jo vähän hämärämpi juttu..

    Politiikka on muutenkin niin sekavaa, että poliitikkojen toivoisi käyttävän vähän kansanomaisempaa kieltä.

    Minä veikkaisin olevani aika lähellä sitä liberaalikonservatiivi akselin kuoliopistettä. Melkein sytytyspisteessä. Olen nimittäin joissain asioissa hyvin konservatiivi ja joissain toisissa niin liberaali ettei konservatiiviksi huolittaisi. On siis pakko ilmoittautua sitoutumattomaksi liikkuvaksi mutta aina kyetessään äänestäjäksi. Uskokaa tai älkää niin olen kerran jopa äänestänyt RKP ehdokasta eli Elisabeth Rehniä presidentiksi kauan sitten. Joskus Brigitte Bardotin aikoina ennen dinosauruksia,


   • Ali-Baba
    edson kirjoitti:

    Mutta niiden ei pidä lukea ainakaan meidän tieteellisiä selvityksiä, siitä syntyy jo pienenpääkin lätäkköön kuin Välimeri ... mikä se hurrikaani / taifuuni nimeltään nyt olikaan.

    Ja näytti Hesaristakin löytyvän "Jäätiköiden sulamisella on yllättävä seuraus: Maapallo huojuu uudella tavalla" uutta selvitystä huojumisille. Tais olla eilisen Hesarissa.

    Juu kyllä alkaa kypsyä politiikan yleisilmaisuihin. Pelkkää liturgiaa. Jatkuva kasvukin pitäisi viipaloida selkokielelle, punnita viipaleet jne.

    Tuulista puheenollen, niin nyt taitaa olla hiukan säännöstä paoikkeava tuulahdus käynnissä Kreikan tienoilla ravistelemassa Kalamata oliiveja puusta alas. Siksi sillä on keksitty nimi Medikaani eli mediterranean Hurricane.
    Välimerellä on useita vakiotuulia joista tuolla alueella yleisin lienee Levante, Sitten on Ostroa, Siroccoa, Mistralia jne.
    Itse olin vuonna 1963 Leijonan lahdella erään ss. Yrsan matkassa suolalastuissa Sisilian Trapanista Lofoottien turskansuolaussatamaan Henningsvaeriin kun jäimme 4 päiväksi jumiin melkoiseen vastamyräkkään eli koko laajan meriaukeen läpi Epsanjan suunnasta Itään puhaltanessa tuulessa. Yhtään mailia ei päästy eteenpän heppoisella 1500 Hv trippeli höyrykoneella. Eikka oli silloin samassa laivassa lämmittäjänä ja siirtyi kansipuolelle vasta sieltä joskus vuoden palvelun jälkeen lähdettyämme. Itsekin silloin tällöin piipahdin konehuoneessa ihailemassa höyrykoneen hiljaista toimitaa ja katsomassa miten öljykannusta voideltiin kierokankia ja laakereita täydessä menossa.
    Se oli kuin olisi ollut dieselmoottorin öljypohjassa katselemassa koneen hommia.
    Mitäs työ teitte silloin vuonna 63?


   • Ali-Baba

    Monissa Euroopan maissa onkin julkisen eläkkeen katto eli pakollisen eläkekassan maksaman eläkkeen katto. Minä kuulun sen eläkekaton kannattajiin siksi että ne jotka eläkkeellä kohtuullista kattoa suurempaa tuloa tarvitsevat osaavat sen kyllä itse järjestää tavalla tai toisella. Jopa yksityisellä eläkevakuutuksilla joiden suosio Suomessa joskus uuvahti kokonaan.
    Muualla rikkaassa Euroopassa muistini mukaan tuo eläkekatto on luokkaa 3-3500 euroa kuukaudessa veromaksuna maksetuista eläkkeistä. Siis palkasta otetuista eläkevakuutusmaksuista.
    Siis Suomi remontoikoon eläkejärjestelmäänsä ja eläkemaksujansa niin että syntyy tuo veroluonteisen eläkkeen katto jonnekin 3-4000 euron välille/kk


   • edson
    Ali-Baba kirjoitti:

    Monissa Euroopan maissa onkin julkisen eläkkeen katto eli pakollisen eläkekassan maksaman eläkkeen katto. Minä kuulun sen eläkekaton kannattajiin siksi että ne jotka eläkkeellä kohtuullista kattoa suurempaa tuloa tarvitsevat osaavat sen kyllä itse järjestää tavalla tai toisella. Jopa yksityisellä eläkevakuutuksilla joiden suosio Suomessa joskus uuvahti kokonaan.
    Muualla rikkaassa Euroopassa muistini mukaan tuo eläkekatto on luokkaa 3-3500 euroa kuukaudessa veromaksuna maksetuista eläkkeistä. Siis palkasta otetuista eläkevakuutusmaksuista.
    Siis Suomi remontoikoon eläkejärjestelmäänsä ja eläkemaksujansa niin että syntyy tuo veroluonteisen eläkkeen katto jonnekin 3-4000 euron välille/kk

    Just noin ja neljä tonniakin on aika paljon, joten tonnilla alaspäin nokitan.

    Ja äkkiä vuoteen 1963, siihen ikään, jolloin yhdistyi sekä lapsuus ja nuoruus sekaisessa sopassaan. Muuta en muista kuin odotukset korkealla, lätkässä, Komagilla kalassa ja surin Kennedyä. 1964 oli jo selvää, että pääni ja mänty tulisivat kohtaamaan.


  • edson

   Voi hitto, nyt ovat lähteneet huojunnan setvimiseen tosissaan. Voisi yrittää ihan matemaattisestikin. Tässä lähtö http://bot.fi/2th1 . Kun saatas subsidenssin kaava ja sen korrelaatiot, olisi helpompi verrata muuttujia ja siis mm. huojuntaa.

   En oikein usko, että nöyryys ja rajojen tuntemus riittää näin luonnontieteellisten asioiden ymmärtämiseen.

   Ei helekutti, eiks mulla oo mitään tekemistä? Oon tainnu taas astua sille järkähtämättömälle piruilun polulleni.

   • Dr.Whoo

    No tossahan oli tyypillisen könnikännin kaavio.


   • Dr.Whoo

    Ja alkaa tässä jo kaikesta kirjoittamisesta johtuen omaa suutakin kuivaamaan, joten pakko se on mennä itsekin könnillä käymään.


   • Ali-Baba

    Tuohan sopii hyvin Edsonille. Onhan sen suvussa tunnettuja tierdemiehiä kuten Thomas Alva Edson.


  • Ali-Baba

   Nyt kun olette työkii huomannette, että maapallo huojuu ihan luonnostaankin, niin kait kaikille alkaa selvitä tää ilmastonmuutoskin.
   Alajtelkaapa vaikka Saimaan höyrylaivaa kuten ss. Leppävirta. Kun kaikki toisella kannella olevat matkustajat yks kaks siirtyy toiselle puolelle niin koko laiva kallistuu heti ja pahimmas tapauksessa sen painopisteen muuttumisen johdosta seurannut huojahdus aiheuttaa niin voimakkaan ilmastonmuutoksen että matkustajat joutuvat ihan uimaan kun alusta huojahti niin että putosivat veteen. Ja täälä ei vieläole mitään tekemistä coreolis voiman kanssa

   • Dr.Whoo

    Oisko tuossa vähän sama ilmiö kyseessä kuin Aurajoen kaljalaivoilla. Elikkä kun istuu iltaa, saattaa laivan kansi yht´ äkkiä kallistua odottamattomaan suuntaan vessassa käydessä? Ja jos kallistuma on iso, putoaa laidan yli jokeen? Näinhän on tiettävästi syntynyt urheilulaji nimeltään kaljakellunta.

    Mutta minulla ei tietenkään ole paljoakaan henkilökohtaista kokemusta kaljalla istumisesta.


  • Dr.Whoo

   Mitä tulee konservatorvius vs. lipilaarius, ratkaisu on selvä.

   Tässä todisteeksi pikainen mutta tunteikas lipilaristinen runo:

   Ah ja oi,
   miten ollakin voi,
   että olemmekin niin hyviä,
   ajatuksemme syviä,
   oli mummo tai vaari,
   paras olla lipilaari,
   se on elämän tukipilaari.

   • Ali-Kellui

    Runon lohkaisi Herra Turun
    Tyyli ei ollut minkään hurun
    Mattia ja Teppoa muistuttaa
    jopa niin että puistattaa
    Jos siihen vielä keksit sävelen
    Niin sen kuultuani pois kävelen
    Kaljalautalle kiidän
    Lähestulkoon liidän
    Trappisteria kurkkuun kaadan
    Maisemana näen Aurajoen aavan
    Kunnes huojahtavan tunnen kaljalaivan
    Ja tuntuu kuin jokeen tippuisin aivan


  • Ali-Bang

   Siitä alkuräjähdyksestä, eli Big Bangistä, olen virallisen tiedeyhteisön kanssa ihan eri mieltä. Peruste on se klassinen kysymys siitä, että mitä oli sitä ennen? Hä!
   Muuten olen kyllä samaa mieltä, että lujaa kiidetään halki avaruuden. Sen sijaan mihin suuntaan en olisi niin varma. Alkuräjähdyksen mukaanhan liikumme sillä vauhdilla räjähdyksen tapahtumasta 360 astetta joka suuntaan.
   Pitkä pitäisi olla matkan eri suuntiin räjähdyksestä lähteneiden välillä. Ellen ihan väärin muista niin pisimmällä nykyteknologialla havaitut tähdet ovat 13 miljardin valovuoden päässä ja emme tiedä mitä on kauempana kun tuskinpa missään on jokin karttaan piirretty avaruuden raja.
   Siis elämää eli atomeja ja pimeää massaa, dark matter, on taatusti kauempana kuin big bangin etenemisoletuksessa. Eli kaksi konkreettista päättelysyytä miksi big bang ei ole totta. Mitä oli sitä ennen ja mitä on mittausteknologiamme ulkopuolella?
   Va säjer ni?
   Toisaalta ajoittain ihan kuulen Big Bangin!

   • Dr.Whoo

    Big Bang tosiaan, melkoinen pamaus ollut aikanaan. Kuitenkin vain olettamus. Sitä ennen saattoi olla toinen järjestäytynyt maailmankaikkeus joka luhistui kasaan ja tästä syntynyt energia räjäytti koko helahoidon uudelleen, ja jonka voimasta yhä olemme etääntymässä räjähdyspisteestä poispäin. Pitkän kaaosvaiheen jälkeen alkoi löytyä uusi järjestys joka muodosti uuden nykyisen koossa pysyvän kosmoksen.

    Jos haluaa niksauttaa aivonsa lopullisesti, voi yrittää miettiä vaikka sitä kuinka iso on ääretön avaruus.. Samoin voi miettiä uusia teorioita multiversumeista, eli että onkin olemassa lukuisa joukko päällekkäsiä maailmankaikkeuksia - me tollot emme kenties vain huomaa niitä. Samoin voi kuvitella että olemmekin vain jonkun kehittyneemmän lajin tietokonesimulaatio, jonkinlainen peli tai koealusta.

    Nää on semmoisia mietteitä mitä on kiva tuumia vaikkapa aamukahvin äärellä.


  • edson

   Voihan nenä, että jo aamukahvilla äärettömyyksien äärellä. Lukunakin ääretön on mielenkiintoinen ja olen lähestynyt kysymystä niin, että kunhan saisi tietää sen ääretöntä ennen olevan luvun, niin lähellä jo olisi. Vastaus -1 ei riitä, sillä eihän riittänyt maailman reuna niille purjehtijoillekaan.

   Siis etsin jotain rajaa äärettömyyksillekin. Jos sanon, että olen äärettömän pahoillani ... hetkonen sano kuuluisa putkonen ja mietti hetkosen.

   Kyllä kyllä, en voi todeta kuin sen itsestäni, että aika vetää mielenkiintoa enemmän kuin äärettömyys ja siis pyörin hetkisen ajan määreen hetkinen parissa.

   • Dr.Whoo

    Ääretön- sanaa käytetään tosiaan liian herkästi, harva asia on kuitenkaan ääretön.

    Mie oon kyllä nyt äärettömän pettynyt kun höyrysauna oli rikki. Pelkkään vesiliikuntoon ja tavanomaiseen saunaan on siis tyytyminen. Kyllähän vähintään kerran viikossa olisi miehen päästävä höyrytykseen.

    Olen muuten vähän ihmetellyt Alin puutteellisia saunomistapoja, siis vuosiin ei ole tullut lainkaan saunottua? Johtuneeko näistä erinäisistä vaivoista vai muutenko vain saunakrittisestä asenteesta eli kiinnostuksen puutteesta olisi kyse?


   • edson
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Ääretön- sanaa käytetään tosiaan liian herkästi, harva asia on kuitenkaan ääretön.

    Mie oon kyllä nyt äärettömän pettynyt kun höyrysauna oli rikki. Pelkkään vesiliikuntoon ja tavanomaiseen saunaan on siis tyytyminen. Kyllähän vähintään kerran viikossa olisi miehen päästävä höyrytykseen.

    Olen muuten vähän ihmetellyt Alin puutteellisia saunomistapoja, siis vuosiin ei ole tullut lainkaan saunottua? Johtuneeko näistä erinäisistä vaivoista vai muutenko vain saunakrittisestä asenteesta eli kiinnostuksen puutteesta olisi kyse?

    Kyllä on kokemukset vähissä minullakin saunojen kanssa. Höyrysaunassa en ole ikänä ollut, jollei lasketa mukaan joitain uimahallisaunoja, joissa sitä höyryä muistaakseni oli.

    Vain kerran savusaunassakin.

    Liikuskelin juuri maailman äärellä google mapin avulla etsien kylää, mistä bongaan tulevan talven lämpötilat. No talvet eivät ole veljiä keskenään ja varmaan ois sauna kerran viikossa sielläkin paikallaan.


  • Cee-Lila

   Minullakin on saunakokemukset lähinnä normaalisaunasta, eli kiuas lämmitetään puilla taikka sähköllä ja löylyä heitetään kiukaalle. Norjassa olimme kerran leirintäalueen saunassa, lämpöä oli 42 astetta ja kiukaana lähinnä tarjotin, jonka päällä oli muutama kivi. Toinen norjalaissauna oli tuttavaperheen sauna Signaldalenissa, kiuas lämpesi puilla, lauteet ja seinät oli maalattu kiiltäväpintaisella vihreällä maalilla. Lämmitti sen meitä varten 90 asteeseen, joten maalinkäry kävi henkeen.

   Aussisukulainen kävi Sydneyssä kerran yleisessä saunassa, muutettuaan sinne 70-luvun loppupuolella. Löylyhuoneessa istui naisia pyyhkeet ympärillään lukien lehtiä, lattialla oli kokolattiamatto. Löylyä ei heitetty.

   Itselleni lapsuuden saunat olivat niitä yleisiä saunoja, naisten puolella. Pyylevä kylvettäjänainen kulki naisten ja miesten puolten välillä ja hinkkasi niiden selät ja vaikka koko kropat, jotka pesijän halusivat.

  • Ali-Baba

   Big Bangistä vielä sen verran, että kun sen uiskotaan tapahtuneen 13.8 miljardia vuotta sitten ja yhdessä pisteessä, niin kaiki klama on sinkoutunut pallom,aisesti joka suuntaan.
   Tällöin Universumiomme oli sallo, jonka halkaisija on 27.6 miljardisa valovuotta. Siis jos sen ulkorajan takana ei ole mitään!
   Se, että matkassa olisi paralleeli tai muun dimension universumeita hypähtää jonkin verran mielikuvituksen puolelle. Toisaalta tarvitseehan science fiction myös materiaalia jotta saadaan ostettavia kirjoja ja hienoja elokuvia. Minusta nykytason kaaos on aoka mukiin menevä

   Saunoista puheenollen niin en todellakaam ole käynyt saunassa sitten vuoden 1992 milloin Hampurissa oli mukava kaveriporukka ja kävimme viikoittain Merimieskirkon saunalla. Silloinkaan itse Sauna ei pahemmin kiinnostanut vaan sosiaalisuus. Sen jälkeen ei joko ole ollut saunaa siellä kauko-ja Lahi idän maissa tai Suomeen palattua asunnossa. On toki taloyhtiöiden saunat.

   Kurkkuni ei estä saunassa, kohtuullisessa lämmössä, käyntiä vaan olisi kosteuden vuoksi jopa hyväksikin.

   Höyrysaunat olivat Kauppalaivoissa yleisiä vielä 60 luvulla. Norjalaisissa laivoissa kaikissa oli sellainen. No toisaalta sehän oli omiaan matalapaineisella höyrylaivalla ottaa pieni höyryputki pieneen oleskelukaappiin ja sopiva venttiill. Kaapin sai juuri niin kuumaksi ja märäksi kuin halusi.
   Uusissa "diesel" laivoissa ainakin suomalaisissa sauna on ihan taballisen saunan tapaan rakennettu

   Kakruna tietysti tuli paljon saunottua kun siihen aikaan se oli viikon tärkein peseytymistapa ja mahdollisuus. Ihan 50 luvun lopuilla käytiin tietysti kesäisin joka päivä Kimpisen yleisessä rantasaunassa mikä oli kaikille ja kaikenikäisille ylen suosittu paikka.

   • Cee-Lila

    Minä olen karsinut saunomista, eli kuumissa löylyissä olemista kun sairastuin reumaan, joka ei kuumasta tykkää. Minuun siis iski nivelreuma, joka on tulehdustila, jossa omat solut hyökkäävät itseään vastaan ja tulehduttavat nivelet. Nivelet sormista ja varpaista kipeytyivät ensin. Olivat erittäin arat ja hieman turposivat. Saimme kutsun sisarenpoikani rippijuhlaan. Menimme sinne edellisenä päivänä ja siskonmies lämmitti saunan tapansa mukaan 90-100-asteiseksi. Seuraavana aamuna minulla tavaton särky ja arkuus kaikissa mahdollisissa nivelissä, varsinkin olkapäissä, eli jo isommissakin nivelissä. Kirkossa olo oli yhtä tuskaa. Minulla ei ollut silloin mitään kunnon lääkistystäkään näihin kipuihin. Pelkkää 500 mg:n Primaspania oli määrätty 6 tablettia päivässä, eli 3 grammaa. En kyllä syönyt sellaista määrää. Mieluummin kärsin, vaikka hyvä, että kättä pystyin nostamaan. Sen jälkeen olen kuumia saunoja vältellyt.

    Muistan kun luin kerran serkkuni aineen, miten ihmiselle käy, jos ei sauno tarpeeksi usein. Siinä saattavat ihohuokoset tukkeutua ja kuolema tulee.


  • edson

   Tuo ali kaipasi luontohavaintoja.

   Hiukka hiersin silmiäni aamupäivällä ja ilman kikareita totesin, että metson poika se pihalla taapersi. Musta ja lentoon kun lähti valkoista pilkisti peräpäästä. Ja olin näkevinäni myös päässä punaisen läikän.

   Pikkukärpäsen eli banaanisellaiset hävinneet, muuttaneetko etelään. Pienuuden ennätys olisi, jos niihin asennettaisi gps jäljittimet

   Mettässä liikkujat sanovat, että hirvikärpäsetkin lähteneet. Tää on tuorre tieto, kaksi minuuttia sitten julkituotiin.

   Juu ja tykkäsin eilisestä avarasta luonnosta.

   • Ali-Baba

    Hirvikärpästen poistuminen oli ennaltaodotettu kun kylmät pyyhkisivät käytännössä koko maan yli. Harmi, että niiden jälkeläisiä ei tuhoa kuin Siperian pakkanen tai sopiovan muna asteen kantajan puute kuten hirvien. Punkkiystäväämme pätee sama sääntö. Siitä ei pääse eroon oikein millään muulla kuin sen kantajien puutteella tai suojauksella.
    Nythän valtaosaa punkeista kaiketi ylläpitävät peurat ja hirveet niitäkin. Tietysti on kaikilla nisäkkäillä villinä hyvä mahdollisuus olla punkin kantaja.
    Ja sitten päivän kysymys. Mistäs kaupungista olikaan kotoisin Taistelevat Metsot kansallistaulumme maalaaja?
    Saisivat Metsot, Teeret ja Pyyt lisääntyä metsissämme. Samoin Riekot tms. Pohjoisessa, mutta meidän "maailman paras" metsänhoitomme (jos MTK on uskominen) ei kyllä metsäkanalintuja suosi. Päälle tulevat vielä niitä huvikseen ampujat jotka uskottelevat itselleen olevansa eettisiä ja hankkivansa luomulihaa eettisellä tavalla

    Lähestymme F1 starttia, olo kiihtyy


   • edson
    Ali-Baba kirjoitti:

    Hirvikärpästen poistuminen oli ennaltaodotettu kun kylmät pyyhkisivät käytännössä koko maan yli. Harmi, että niiden jälkeläisiä ei tuhoa kuin Siperian pakkanen tai sopiovan muna asteen kantajan puute kuten hirvien. Punkkiystäväämme pätee sama sääntö. Siitä ei pääse eroon oikein millään muulla kuin sen kantajien puutteella tai suojauksella.
    Nythän valtaosaa punkeista kaiketi ylläpitävät peurat ja hirveet niitäkin. Tietysti on kaikilla nisäkkäillä villinä hyvä mahdollisuus olla punkin kantaja.
    Ja sitten päivän kysymys. Mistäs kaupungista olikaan kotoisin Taistelevat Metsot kansallistaulumme maalaaja?
    Saisivat Metsot, Teeret ja Pyyt lisääntyä metsissämme. Samoin Riekot tms. Pohjoisessa, mutta meidän "maailman paras" metsänhoitomme (jos MTK on uskominen) ei kyllä metsäkanalintuja suosi. Päälle tulevat vielä niitä huvikseen ampujat jotka uskottelevat itselleen olevansa eettisiä ja hankkivansa luomulihaa eettisellä tavalla

    Lähestymme F1 starttia, olo kiihtyy

    Hyönteisten invaasiotahan on ennustettu tai ainakin niiden pärjäämistä paremmin kuin ihmisten pärjäämistä.

    Hyönteissyöjälinnuille ihan jees juttu. Paitsi että en minä nyt näistä niin tiijä. Mutta kärpäsen kyllä huidon huitsin nevadaan, jos lähentelee lautastani. Raatokärpänen, hyi olkoon.

    Luulen kuitenkin, että ihmiselle tuskin edes Lidl on pelastus. Tää nyt ei taas tuntunut oikein juur loksahtavan tähän kohtaan, mut tuli vaan mieleen


  • ali-baba

   Tuon eka kappaleen viitsin oikolukea kun vihreet näki taas välittömästi sen ilmestyttyä julkaistuna ruutuun mutta ei kirjoittaessa katseltuna:

   "Big Bangistä vielä sen verran, että kun sen uskotaan tapahtuneen 13.8 miljardia vuotta sitten, ja yhdessä pisteessä, niin kaiki kama on sinkoutunut pallomaisesti joka suuntaan.
   Tällöin Universumimme oli pallo, jonka halkaisija on 27.6 miljardia valovuotta. Siis jos sen ulkorajan takana ei ole mitään!

   Esimerkiksi sana Pallo. P kirjain on ihan eri reunassa kuin S ja oli vielä taukomerkki välissä mikä ei sekään ollut S lähellä niin ohilyönnin mahdollisuutta ei ole vaan sen täytyy taas olla niitä englanninkielisen automaattitarkistuksen, mitä ei voi edes englanninkielisestä Windowsista pois kytkeä. Se muuttaa joskus sanoja niin salakavalasti jokunen sekunti sen jälkeen kun on itse kirjoittanut ettei sitä enää huomaa ellei oikolue koko juttua tai käytä suomenkielen tarkistusohjelman läpi, mitä minulla taas ei ole.

  • Dr.Whoo

   "Lähestymme F1 starttia, olo kiihtyy"

   Hiukan on mennyt maku koko kuningaslaji F1:sestä näiden pirun tallimääräysten takia.
   Huomio kiinnittyy jo enemmän siihen miten tallimääräykset tehdään kuin miten jätkät osaa (ja saa) ajaa.

   Muttapa mutta, ostettiin eilen vajaa kilo silakkafileitä joista tehtiin pihvejä. Voita, ruisjauhoja, tilliä ja suolaa. En kehu, mutta kyllä maailmanluokan makunautinnot ovat yksinkertaisia ja halpojakin.

   Lidlistäkin joku puhui. Mielestäni aika laadukkaita tuotteita halvahkoilla hinnoilla. Esim. hedelmäosaston taso yllättää aina laadullaan. Suomalaiset kauppiaat voisivat ottaa oppia Lidlistä monessa asiassa. Paitsi henkilöstöpolitiikassa, mikäli olen ymmärtänyt.

   • Cee-Lila

    Totuus noista F1-kisoista on se, että siellä taistelevat vain tallit, ei kuljettajat. Toki kuskillakin joku merkitys on, mutta kussakin kisassa ajotaitoa kahlitaan, että tallin etulyöntiasema pysyy. Nyt on kaiken huippu kun starttiin on laitettu uutta asvalttia parille ekalle kuskille, että saavat paremman lähdön renkaille. Liekö viime yönä uusi asvaltinpätkä laitettu, kun selvisi, ketkä ovat paalupaikalla. Tulee mieleen ne Moskovan olympialaiset, missä aina oman maan keihäänheittäjille avattiin stadionin portit ja taas suljettiin muille. Ilmanvirtaakin yritettiin hyödyntää.

    Lidlissä on kyllä hyvät tuotteet, sen harvan kerran kuin olen käynyt. Sen olen huomannut, että tärkeintä on miten äkkiä saat asikkaan laskutettua, aluksi heillä ei ollut edes sitä liukuhihnaa, vaan asiakkaan oli lapattava ostokset takaisin äkkiä kärryynsä ja mentävä pakkaamaan muualle kauppaan. Suomalaisten vastustuksen ja vaatimusten myötä, heillä on nyt ne liukuhihnat kuten muissakin kaupoissa. Se heillä on edelleen erona, että asiakas ei punnitse itse esim tomaatteja, vaan kassa laskee niille hinnan punnituksen jälkeen. Tomaatteja oli kahta lajia, kummasta laarista otit? Olin hiukan äimänä. Terttutomaatti vai se toinen? No kai terttutomaatin erottaa jo kassakin. En tiedä, eottuvatko ne toisistaan, mikäli asiakas poistaa ne siitä tertusta. En niitä mistään tertusta irrottanut, olivat siis niitä kalliimpia. Mutta silti olivat mielestäni halpoja. Heidän jalkapallosämpylänsä ovat todella hyviä ja se suolainen edam-juusto.


  • amummu

   Lidlissä käyn tosi harvoin. Sen kerran kun olen todennut myynnissä olevan jotain mieluista, niin kun kauppaan menen (en koskaan heti aamusta, kun aamuvirkku en ole), niin on tuote jo usein päässyt loppumaan. Ja niinpä sitten: pitäkööt tunkkinsa. Joskus siippa käy nappaamassa pari vasta uunista tullutta sämpylää. Ne ovat kyllä (liian?) herkullisia.

   Huomasin tuolla ylempänä, että joku oli ihmetellyt coriolista. Sietääkin ihmetellä. Onhan se niin, että se kääntää Anderssonin Litäkin oikealle;))

   • Cee-Lila

    Oliko kyse voimasta vai kalifornialaisesta punaviinistä?


  • Ali-Baba

   Odottakuapas kuha ilta joutuu, niin notkistuu miunkii kynä. Coreolis voiman tunnen, mutta en kyööä mitään voimaa mikä kääntäisi Li Anderssonia oikealle. Li'ssä kun taitaa osaksi olla ihan ehtaa kommunististä ajattelua, sen lisäksi että osin edustaa Henrikssonskan maailmaa ja tavoitteita.
   Minä olen kyllä tavallani aina arvostanut aitoja kommunistejä aatteensa puhtauden vuoksi. Sen voimalla kyetään sivuuttamaan jopa faktoja mennen tullen.

   Olipa mitäänsanomattomat F1 kisat. Kyl kannattaa mieluummin katsella kulgurin beachia, näkymättömiä mäyriä ja ilveksiä kun ei ole enää sitä Kaakkois Eestin kavhukameraakaan.

   • Dr.Whoo

    Li on turkulainen joten ei voi olla ihan kelvoton..sitäpaitsi fiksukin vielä.
    Vähän nuori ja ideologisesti naiivi (mikä tietysti on aatteelle tyypillistä), mutta kyllä aika parantaa senkin..siis sen nuoruuden.

    Ja just niin, kyl nuo tallimääräykset ainakin pitäisi jotenkin saada kiellettyä, muistaakseni ennen niin olikin.


  • Ali-Baba

   No laitetaan kuitenkin yleispätevä Wiki selvitys Coreolis voimasta mikä oikein kirjoitettuna on siis Coriolis voima. Minulle se on vaan jäänyt opintoajoilta Coreoliksena soimaan:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Coriolis_force
   Minulla taas englanniksi kun haen kaikki hommat englannikielisin hakusanoin johtuen siitä että pääosan opinnoistani olen tehnyt englanniksi ja erityisesti kaiken teknologian ja insinööritieteiden osalta ja en ole niitä ammatissa Suomessa juurikaan käyttänyt vaan englantia käyttävässä projektimaailmassa.
   Etu on siinä että tarjonta englanninkielisellä haulla on massiivinen verrattuna suomen kieliseen hakuun

   • Cee-Lila

    No A-mummu tiesi heti. Minä menin jo punaviiniin. Kiertoliikevoimista en mittään tajuu. Mitä nyt on joskus korvat soineet ja aiheuttaneet huimausta. Johtui silloinkin sopimattomasta reumalääkkeen annostuksesta. Joskus nuorena myös punaviinikokeilusta nuorten bailuissa.


   • amummu

    Itse yliopistossa jouduin lukemaan etupäässä saksankielisiä oppikirjoja. Onneksi olin koulussa lukenut pitkän saksan, mikä helpotti asiassa. Englanniksikin kirjoja oli, mutta huomattavasti vähemmän. Sittemmin, kun itse opetin lentäjänplanttuja, piti aluksi tehdä "oppikirja" itse - suomeksi - , kunnes jossain vaiheessa julkaistiin pari oikeatakin kirjaa, ja joita sitten saatiin kurssimateriaaliksi. CBT teki myös valtauksen minun lopputyövuosinani.


   • Ali-Baba

    Merenkulkuopistossa missä Coriolisvoimaankin oli pakko tutustua kaikki kirjallisyys oli koko ruotsinkielistä, ruotsissta suomennettua tai suomeksi toimitettua.
    Itse parantaakseni ymmärrystäni eli silloin ylipäätänsä ymmärtääkseni ostelin alan eri opintojen oppikirjoja matematiikasta alkaen Englannista, Merenkulun historiallisesta mahtimaasta. Hyviä olivat heidän oppikirjansakin ja niistä kykeni valmiiksi vietyjen mallien ja laskelmien avulla ymmärtämään senkin mikä suomalaisessa opetustyylissä eli vihjaan vähän ja loput ratkaiset itse eivät kaikki tiedot aina käytäntöön saakka kypsy vaikka niitä juuri käytännössä tarvittaisiin.
    Esimerkiksi astronomiste laskelmat ja paikannukset oikeasti opin vasta valmiina perämiehenä omasta kiinnostuksestani ja laivoissa saatavilla olevilla materiaaleilla.. Päälähteeni sovellutuksiin oli kuitenkin amerikkalainen HO 9 teos eli American Practical Navigator, Paljon Raamattua paksumpi teos missä oli sääoppi mukaanlukien koko astronominen ja muu navigointi ja merimiestaito. Kirjani on nykyisin Eikan jossain hyllyssä piilossa. Taidanpa nyt muistellessa pyytää takaisin kun se on jo melkoinen harvinaisuus
    Kemian ymmärtämisen ydinkirjani annoin jo eteenpäin Hampuriin lapsen lapselle, jos joskus innostuisi kemiasta.


  • Ali-Baba

   Nyt alkaa taas viikko olla lopuillaan. Viimeinen meili posahti noin tunti sitten Pärsiinalaiselta torilata missä heillä on taas itseluottamusongelmia ja esittivät että tulisin taas talveksi. Taitaa vaan olla vähän huonoa ilman ääntä ja letkusapuskalla.
   Itseasiassa se kävisi sillä puhe IPadilla hidastetussa muodossa tai kirjoitettunakin, mutta se ruokailu. Pitäisi olla ,elko järjestelyt eli majapaikassa tehosekoitin ja perusmuonavarasto sekä paikallisti taatusti ilman mitään korvauksia ostettuja letkuruokia

   Nyt pohtimaan uutta tieteisaihetta mitä suuri yleisö voisi pähkäillä

  • edson

   Sanotaan mitä sanotaan tiedelehdissä, niin pikakelaukseni porina II:sta .... tulin siihen johtopäätökseen, että me olemme todellisia monitieteen kaitsijoita, tieteen yhdistäjiä. Emme katso vain toisella silmällä. Haistamme koko nenällämme (paitti minä) ja aivojemme rekisterikeskukset ovat tulevaisuuden tutkijoiden lähdearkisto.

   Katselin eilen myös Arto Nybergin ja sielläpä myös touhuttiin valoakin nopeampien värkkien kanssa. Fiat Uno, vuosimallia 1990, oli saanut avaruukselliset voimat konepellin alle. Sääliks käy formuloita.

   Mutta jotta ei koko todellisuus olisi tänään jo tulevaisuutta, niin kiikutan varmuudeksi perunat kellariin. Ovat olleet jo muutaman päivän kuorenvahvistuslaboratoriossani.

  • edson

   https://yle.fi/uutiset/3-10402264 kertoo myös jotain. Oikeastaan aika paljonkin. Yhden asian kuitenkin panin siitä alusta merkille. Jotain pitäis tehä väestökasvulle, mutta siitä ei kantsi kysellä Soinilta tai Räsäskältä, että mitä.

   Ny ulos ja sitte tekstin kimppuun ku tekosika tekolimpun kimppuun

   • Cee-Lila

    Tuohan johtaa jo siihen tieteisajatukseen, että tulevaisuuden ihmisille riittää yksi tabletti päivässä, niin kaikki ravinnot on saatu. Toinen idea siellä oli, että laitetaan vain sormet yhteen ja lapsi saadaan aikaiseksi. Siinä ei pidä joutua minkään suuren massatapahtuman kohteeksi.

    Ihmettelen kyllä että abortinvastaisilla Soinilla ja Räsäsellä ei ole itsellään enemmän lapsia. Liekö harrastaneet ehkäisyä, mitä uskontonsa ei salli taikka sitten olleet selibaatissa. Väestönkasvu ei ole ongelma muualla kuin ns alikehittyneissä maissa. Länsimaissa syntyy aivan liian vähän lapsia. Kiinassa on menty jo äärimmäisyyksiin lasten määrän rajoituksissa. Tyttöjä surmataan että saadaan perheeseen poika. Nyt ollaan menty jo vähitellen kahden lapsen suuntaan sallivammin, että saadaan lapsensurmat kuriin. Kohta eivät saa enää maan poikalapset vaimoa sieltä.

    Tuokin on jo mennyt länsimaissa aivan liiallisuuksiin, että lasta halutaan vasta niin vanhalla iällä, ettei se enää onnistu ilman kalliita hedelmöityshoitoja.


   • Cee-Lila
    Cee-Lila kirjoitti:

    Tuohan johtaa jo siihen tieteisajatukseen, että tulevaisuuden ihmisille riittää yksi tabletti päivässä, niin kaikki ravinnot on saatu. Toinen idea siellä oli, että laitetaan vain sormet yhteen ja lapsi saadaan aikaiseksi. Siinä ei pidä joutua minkään suuren massatapahtuman kohteeksi.

    Ihmettelen kyllä että abortinvastaisilla Soinilla ja Räsäsellä ei ole itsellään enemmän lapsia. Liekö harrastaneet ehkäisyä, mitä uskontonsa ei salli taikka sitten olleet selibaatissa. Väestönkasvu ei ole ongelma muualla kuin ns alikehittyneissä maissa. Länsimaissa syntyy aivan liian vähän lapsia. Kiinassa on menty jo äärimmäisyyksiin lasten määrän rajoituksissa. Tyttöjä surmataan että saadaan perheeseen poika. Nyt ollaan menty jo vähitellen kahden lapsen suuntaan sallivammin, että saadaan lapsensurmat kuriin. Kohta eivät saa enää maan poikalapset vaimoa sieltä.

    Tuokin on jo mennyt länsimaissa aivan liiallisuuksiin, että lasta halutaan vasta niin vanhalla iällä, ettei se enää onnistu ilman kalliita hedelmöityshoitoja.

    Lisään vielä, että Soini ei hyväksy naispappeutta, liittyi sen takia katoliseen kirkkoon, koska siellä ei hyväksytä naispappeutta ja abortteja. Oli kastettu luterilaisuuteen, mutta muutti mielensä 23-vuotiaana, Samalla kuitenkin väittää, että naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia. Täysin huuhaata ovat miehen ajatukset.


  • Ali-Baba

   Se on guten nachmittag schon wieder.
   Tuli käytyä Eikalla porisemassa Örjanin kanssa niitä näitä vaikka Örjanin kuulokin heikkenee koko ajan. On jo kuulolaite toisessa korvassa. Eikkakin oli ollut hiukan nuhainen ja huonosti yönsä nukkunut.
   Sain kuitenkin löydettyä hänella lukulainassa vuoden olleen merenkulkutiedon raamattuni eli
   Pub. no 9 (HO 9) Bowditch- American Practical Navigator, missä on yksissä kansissa kaikki merenkulkuun, merimiestaitoon tarvittavat opit mukaanluettuna sääoppi. Tämä painos on vuodelta 1995 eli juuri ennen satelliiittinavigaattoreiden yms. yleistymistä. En tiedä miten ja mitä nykyisissä merenkulun oppilaitoksissa opetetaan, mutta jos navigaattoreista loppuu sähkö tai satelliitit lakkaavat toimimasta niin tämän kirjan eväille jatketaan matkaa ja tarvittaessa sekstantin avustuksella. Itse aikoinani testailin sekstantin tarkkuutta paikoissa joissa maista pystyi tarkan sijainnin varmistamaan ja mailin tarkkuuteen pääsin. Valtamerellä se olisi äärettömän tarkkaa.

   Tuohon lasten hankkimiseen on tosi vaikea ottaa kunnon kantaa, kun se on niin henkilökohtainen kysymys. Toiset sen kanssa pärjää ja viihtyy, toiset eivät tai se on vaikeampaa. Esimerkiksi omassa sisarusparvessani vain minulla ja suvusta irtisanoutuneella veljelläni on kaksi poikaa. Kolmella sisarellani jokaisella ollut vain yksi poika, joista vanhemman siskon pojalla kuitenkin neljä tytärtä.
   Nuorempien siskojeni pojat kuolivat ennenaikaisesti. Minunkaan pojilla ei ole enempää kuin yksi lapsenlapsi, poika hänkin siellä Hampurissa. Muusikon lapsi on edelleenkin Kitara!
   Liian vähänhän se on. Veljenpojillani toki on yhteensä 3 lasta. Tiedän tämän kun hänen toisella pojallaan ja minulla on keskusteluyhteys. Muuten meillä 4 muulla lapsella on hyvinkin tiiviit ja lämpimät yhteydet

   Huomenna lähtee pikalasta pois ranteesta. Ranne tuntuukin jo ihan mukavalta. Viikko sitten vielä särki jonkin verran

   • Cee-Lila

    Minun äitini ja isäni olivat hyvinkin hedelmällisiä, saivat kaikkiaan 5 lasta, joista minä olin neljäntenä syntynyt, mutta vasta toinen henkiin jäänyt syntymän jälkeen. Sitten syntyi vielä sisareni vajaan kahden vuoden kuluttua, joka jäi henkiin. Kahden vuoden kuluttua isä kuoli ja äiti jäi leskeksi 30-vuotiaana kolmen alaikäisen kanssa isän ollessa 36. Isän kahdella veljellä oli molemmilla 3 lasta. Isäpuoleni suku oli hyvin vähälapsista porukkaa. Vaikka heitä oli 7, jokaisella oli vain yksi lapsi paitsi toisella tytöistä 2. Sukunimensä on erittäin harvinainen, nyt ei ole yhtään jatkajaa. Se, että todetaan tutkimuksissa lapsettomaksi oli kova pala yhdelle. Hyvin suppea on U:nkin suku, ollut aina hiipuvaa mallia. Meidän toinen poikamme kuoli alle 6 kk:n iässä, ei hänestä olisi ollut muutenkaan normaaliin elämään.


   • Ali-Baba
    Cee-Lila kirjoitti:

    Minun äitini ja isäni olivat hyvinkin hedelmällisiä, saivat kaikkiaan 5 lasta, joista minä olin neljäntenä syntynyt, mutta vasta toinen henkiin jäänyt syntymän jälkeen. Sitten syntyi vielä sisareni vajaan kahden vuoden kuluttua, joka jäi henkiin. Kahden vuoden kuluttua isä kuoli ja äiti jäi leskeksi 30-vuotiaana kolmen alaikäisen kanssa isän ollessa 36. Isän kahdella veljellä oli molemmilla 3 lasta. Isäpuoleni suku oli hyvin vähälapsista porukkaa. Vaikka heitä oli 7, jokaisella oli vain yksi lapsi paitsi toisella tytöistä 2. Sukunimensä on erittäin harvinainen, nyt ei ole yhtään jatkajaa. Se, että todetaan tutkimuksissa lapsettomaksi oli kova pala yhdelle. Hyvin suppea on U:nkin suku, ollut aina hiipuvaa mallia. Meidän toinen poikamme kuoli alle 6 kk:n iässä, ei hänestä olisi ollut muutenkaan normaaliin elämään.

    Yhdellä minun koulukavereistani Lappeenrannassa oli niin harvinainen nimi, että hän on sen nimen ainia suvunjatkaja Suomessa. Hänellä on onneksi myös yksi poika joka on jo tainnut sukua jatkaa sillä nimellä. Nimeä löytyy maailmalta muutama kappale jos tietokoneella hakee.
    Nimeä en voi mainita tietenkään paitsi että alkaa kirjaimilla Od....


   • Cee-Lila
    Ali-Baba kirjoitti:

    Yhdellä minun koulukavereistani Lappeenrannassa oli niin harvinainen nimi, että hän on sen nimen ainia suvunjatkaja Suomessa. Hänellä on onneksi myös yksi poika joka on jo tainnut sukua jatkaa sillä nimellä. Nimeä löytyy maailmalta muutama kappale jos tietokoneella hakee.
    Nimeä en voi mainita tietenkään paitsi että alkaa kirjaimilla Od....

    Nykyään nimirekisteristäkään ei enää ilmoiteta jos sen nimisiä on alle 10 Suomessa ja että ovatko miehiä vai naisia. Joku vuosi sitten vielä näki jos niitä oli alle 5. Tätä minun isäpuoleni nimeäkin on enää niin vähän, osa niistäkin siten, että nainen on ottanut tyttönimensä takaisin, toinen, miespuolinen, otti äitinsä tyttönimen. Muuten ei olisi senkään vertaa, hän ei asu Suomessa. Muutti Ranskaan ja muutti myös etunimesä, koska sitä ei voi ääntää siellä muuten kuin, että olisi nainen kyseessä. Ja oikea sukunimensä olisi mahdoton siellä lausua.


  • Ali-Baba

   Ihme on tapahtunut. Näin vilaukselta ilveksen Eestin ilves kuvassa. Sellainen kellanruskea ison kollin kokoinen. Vilahti ihan siinä kaatuneen puun ja kameran välissä hetkellisesti ja painui sinne aluskasvillisuuden sekaan.
   Osasin odottaa sitä kun siitä muutamaa hetkeä aikaisemmin linnut pelmahtivat ilmaan.
   Nyt voisi kirjoittaa hega neiti kylvyssä säveliin: Olen nähnyt ilveksen....

  • Ali-Baba

   Ja nyt pläjäys tiedemies Edsolventille. Koko American Practical Navigator mikä yllättäen löytyi PDF muodossa netissä vapaana:
   http://geocenter.survey.ntua.gr/main/labs/carto/academic/persons/bnakos_site_nafp/documentation/american_practical_navigator.pdf
   Tämän kun lukaset noin 7 vuodessa läpi niin olet pätevä kipparoimaan vaikka koko Päijänteellä.
   Kirjasta on tämän 1995 painoksen jälkeen, mikä minulla on siis ihan kirjana, tehty 2002 lisäys siihen mennessä tulleesta elektronisesta navigoinnista ja todentotta sen 7 vuoden sisällä kehitys olikin aivan huimaa.
   Viimeinen uusittu kokopainos vuodelta 2017 on isolla hinnalla ostettavissa nyt, jos ketä kiinnostaa. Siinä lienee koko elektroninen navigointi vakiinnutettu kirjaan.

  • Ali-Baba

   Vinkki Edsolventille ja huojunnan uuskeksijälle Dr. Whoolle: sivulta 107 sivulle 162 käsitellään myös maapallon huojuntaan liittyviä asioita. Siis HO 9 PDF

  • Ali-Baba
  • Ali-Baba
  • edson

   Ei helekutti. Siis noita hilavitkuttimia. Ja noihin on sentään kulutettu aikaa ja mietitty ... perunakello, joka toimii myös kaurapuurolla, porkkanalla, mehulla ...

   Siis vähän aikaa jaksoin selata. En tiedä, löytyisikö noista jokin todella toimivakin? 500 x suurentava ?

  • Ali-Baba

   Tais hilavitkuttimet herättää Edsonin, kun on niin aikaiseen niitä ihmettelemässä. Minä valmistaudun lähtemään rannelastan poistoon ja taidan samalla piipahtaa apteekissa noutamassa uusia droppeja vähenevien tilalle.

  • ali-baba

   Lasta nyt on pois
   Olo on kuin sitä koskaan ei ollut ois
   Tosin lääkäri väännätti sitä joka suunraan niin että hyvä ettei särkynyt uudestaan
   Nyt kohti uusia tieteellissosiaalisia seikkailuja alle 3 Beaufortin tuulessa

  • Ali-Baba

   Kun on vielä näin aikaista päivällä, niin ei ole tiede käynyt mielessä muu kuin lääketiede eli jorisenpa joutessani siitä. Kävin siis ottamassa lastan pois samalla lääkärillä joka viime kerralla katseli kelloaan ja mittaili aikaansa ja valitteli että nyt meni aikaa yli normin. No tällä kertaa palasi kai lounaalta 15 minuuttia ajastani ja mennessään sisään valitteli etrtä on myöhässä kun aamulla jäi tunnin aikataulusta ja se heijastuu. Käytävällä ei muuten ollut yhtään toista potilasta hänelle jonossa. No lasta pois vikkelästi ra ranne vääntelyyn. Sittenotti itse printin niistä suuriasta labrateasteistä ja kertoi että B-12 ok, HB 140 eli ok, Kaikki muut arvot kutakuinkin OK, D-vitamiini hiukan alhainen, mutta vasta labrojen jälkeen aloitin D vitamiini lisän joten sekin lie menossa kuntoon. Sokerit hiukan koholla kuten aina ja Virtsat sekä munuaisarvot ok paitsi että hiukan falskaa albumiiniä kuten on aina tehnyt.
   Sitten kysyi onko muuta ja minä sanoin että minulla ei ole. Sitten hän totetsi ettei anna vielä labra aikoja kun seuraavat tulee vuoden päästä. Sitä silloin ajatteli että voihan nauris vuosi on pitkä aika ja jos lääkäri kattoo ettei labrojakaan tarvi vuoteen ottaa, niin sitä on hänen mielestään niin terve, että ainakin sen vuoden elää. No toisaalta olisihan se kiva olla vielä vuodenkin päästä täällä jorisemassa.
   Eilen kuitenkin muun neuvonnan ohessa kirjailin Pärsiinalaiselle torille kun ehdotti että tulisin talveksi, että kun on tällaiset ja sellaiset ongelmat kuten kadonnut puhe ja normaali syönti niin enpä taida olla tulossa. Sitten lisäsin loppuun, että voit kyllä lähettää rahat vaihtoautoon ja sen jälkeen en olekaan kutsua uudestaan nähnyt :))))

   Apteekissa kävin ansiokkaasti noutamassa ne pirun kalliit lääkkeet ja muuta reseptitarviketta mihin minulla kuuluu myös ravintolisä (lisärasvasekoitus) Katsoin kassalipusta että ostoksen Kela hinta oli yli 330 euroa mutta minun maksuosuuteni taas vain 16.50 euroa. No ensi vuonna kunhan kuluttaa loppuun Joulukuun viimeisinä päivinä haetut 3 kuukauden annokset homma maksaakin sitten tukevasti enemmän kun omavastuun vähentäminen alkaa taas alusta. Onneksi tuli eilen postista sen kalleimmankin lääkkeen Kela erityiskorvauspäätös, joten siitäkin saa 65% pois samoin kuin Letkumuonasta

   Siis jotain etujakin on "kipujen" lisäksi. Tämä siis tänään lääketieteestä

   Saa nähä mitä keksii kunhan ilta pimenee

   • Cee-Lila

    Oli sillä lekurillasi siis kiire. Sen olen huomannut, että kun on operaatiot suoritettu ja muutama kontrollikäynti käyty, niin sitten ns loppulitviikki tehdään vuoden kuluttua siitä ekasta operaatiosta. Minullakin se vuoden kuluttua-operaatio aiheutti sen, että sain ajan uuteen kontrolliin, minkä seurauksena tuli uusi pallolaajennus. Sen jälkimaininkeina on edelleen vasen jalka isolta osalta mustana sieltä yläosastaan ja kontrolli taas 26.11. Ehkä hematoomat siihen mennessä ovat hävinneet. Sinulla on paljon isommat vaikeudet edelleen puheen ja letkuruokinnan myötä. Onneksi saat hyvät kelakorvaukset niistä.


   • Ali-Baba

    Unohdin tuosta lääkärikäynnistä mainita että kun nostin ahterini penkistä ehkä 5 min istumisen jälkeen niin tämä aikatietoinen tohtori totesi että tämähän meni nyt yllättävän nopeasti, vaikka edellisellä kerralla meni niin paljon aikaa. Eli jopa muistaa minkä verran aikaa on kenenkin kanssa käyttänyt.


  • Ali-Baba

   Tässä sitten tiedemiehille oikeaa astronomiaa uusimmasta löydetystä miniplaneetta Goblinista ja sen kiertorasasta auringon ympäri. 2.5 kertaa Plutoa kauempana. Sen maisemissa pitäisi joskus löytyä suuri planeetta X mikä aiheuttaa "huojuntaa" noiden kaukaisten kappaleiden radoissa.
   Siitä voi tuurilla löytyä tarinaa suomeksikin jos takoo Goblin planeetta hakukoneeseen. Saatanpa itsekin vilasta
   Löytyi jo noin paljon tiedettä ilman paukun paukkua

  • Ali-Baba
  • Ali-Baba

   Olipa netti ajantasalla suomeksikin. Goblin oli ilmestynyt MTV uutisena tunti sitten ja Tekniikan maailman uutisena 4 tuntia sitten. Ilmeisesti niissäkin on joku lukenut ameriikan uutisia vaikka japsi teleskoopilla Hawijilta löydettiinkin

   • Cee-Lila

    Tuli mieleeni tuosta Goblinista, että sillä nimmarilla kirjoitti yksi mies silloin Hesarissa aikoinaan. Hänellä oli hyvin lennokas mielikuvitus.Hänellä oli kavereita, muistan mm että yksi oli Peikkotyttö.


   • Ali-Baba

    Nyt vasta tulee minullekin mieleen Goblin kirkoittajana. Hänen kanssaan taisi tulla vähän nimimerkistä pelleiltyä kun ihan nyt tämän hetken muistilla Goblin tarkoittaneekin juuri kääpiötä. Mahdollisesti puutarhakääpiötä tai menninkäistä. Keski-ja Länsieuroopassa hyvin yleisiä puutarhojen koristepatsaita.
    Tämän käyn itsekin tarkastamassa tämän kirjoituksen jälkeen ihan oman muistin varmentamiseksi
    Ja odotellessa "Tiedeyhteisön" laskeutumista Pankolta


   • Cee-Lila
    Ali-Baba kirjoitti:

    Nyt vasta tulee minullekin mieleen Goblin kirkoittajana. Hänen kanssaan taisi tulla vähän nimimerkistä pelleiltyä kun ihan nyt tämän hetken muistilla Goblin tarkoittaneekin juuri kääpiötä. Mahdollisesti puutarhakääpiötä tai menninkäistä. Keski-ja Länsieuroopassa hyvin yleisiä puutarhojen koristepatsaita.
    Tämän käyn itsekin tarkastamassa tämän kirjoituksen jälkeen ihan oman muistin varmentamiseksi
    Ja odotellessa "Tiedeyhteisön" laskeutumista Pankolta

    Goblinin alkuperäinen nimmari ei ollut tuo. Muuttui Gobliniksi jossain vaiheessa. Sitä ekaansa en muista, mutta minulle tuli mielikuva, että oli jotenkin liikuntarajoitteinen, taisi istua pyörätuolissa. Hänellä oli muitakin kavereita kuin Peikkotyttö, joille oli keksinyt mainiot nimet.


  • edson

   Jahas että taas on löydetty uutta avaruudesta. Olen ula-aalloilla noiden mittasuhteiden kanssa ja että osaavat kertoa jo uuden kappaleen kiertoradoista ja mahdollisista vetovoimista.

   Minun piti jo eilen kertoa kokemuksestani https://areena.yle.fi/1-50008581?autoplay=true Olen yleensä positiivinen uudelle, mutta jossain tuntuu tulevan joku raja. Karonkkan parin loppuminuutin aikana ... ei hitto. Ihminen sylinterissä

  • edson

   Tuosta edellisestä kommentistani huolimatta ...

   Katsoin edellisen karonkkan. Ensin kiitän yleä areenasta jälleen kerran.

   Kuinka ihminen voi elää 1. ristiriidatonta elämää? Tai 2. ristiriitaista? Ykkönen on helppoa eli antaa palaa. Kakkonen tuottaa ongelmia. Tässä voisi olla paikka heittäytyä hallituksien ja yksityisen rahan tavoitteiden tavoin realistiseksi. Eli uskoa vain pelkkään hyvään.

   Eli eikun kaikki panokset vaikkapa Helsinki-Tallinna tunneliin. Ja nimenomaa niin, että se yhdistää vaivattomasti kaksi lentoasemaa. Tää oli irvailua, sillä tunneli edustaa minulle enemmän ja enemmän hulapaloon jatkamista. Yhtä lailla kuulemani, että Helsingin satamat ovat yksiä maailman vilkkaimpia satamia edustaa realistille pelkkää plussaa.

   Jatkuu seuraavassa "tiede"numerossani.

   • edson

    Ennen kuin kiikutan pintakuivaamoon klapeja (takan päälle) arvostelen itseäni. Mikä pistää minut arvioimaan nelipyöräkotini ekologisuutta?

    Ensin tietysti pitäisi ladata omat tietämykset nelipyöräkodin koko valmistusprosessiin kuluttavasta siitä sun tästä. Tämä "siitä sun tästä" viittaa siihen, ettei oma tietämys riitä, mutta täsmällisempää tietämystäkin on miltein mahdoton löytää.

    No klapit löydän eli ...


  • Ali-Baba

   Mikäpä olisi iihanampää kuin kuivatella klapeja, paitsi pankolla piereskely! Sellaista luksustra se on elämä metsän keskellä. Voi meitä kaupunkilaisia luksuspulassamme. Paitsi onhan meillä netti. Se on kyllä eräänlainen iso luksus verrattuna entisaikojen snail mail kommunikaatioon tai tiedensaatiin.
   Ainoa mikä siinä kommunikaatiossa oikeasti huolettaa on kaikki nuoret ihmiset joiden elämä on kännykässä ja joilta se ei kädestä irtoa ilmeisesti nukkuessaankaan. Se on kyllä ilmeistä addiktioa.
   Mutta ilmeisesti se on tätä aikaa jonka sitten joku toinen aika joskus parantaa tai lopullisesti lopettaa.
   Ihan kuin Trumpin hallinnon toteamus että ilmasto lämpenee 4C vuosisadan loppuun mennessä, mutta mitään ei kannata tehdä vaikka he ja Kiina sekä Intia kolmestaan saisivat massiivisen ilmasto ja ilman parannuksen aikaan muuntamalla maaliikennettään maakaasutoimiseksi ja perussähköntuotantoaan vaikkapa noin 50% ydinvoimalla tuotettavaksi
   Globaali päästövähennys olisi pelkästään heidän kohdallaan erittäin merkittävä ja kaikenlisäksi joka mittarilla hyväksi kaikkeen liikenteeseen ja energiantuotantoon liittyvälle teollisuudelle.
   Tosin usein jää huomaamatta keskusteluissa se että juuri Pohjoisamerikan eli USA ja Kanada suurimmat päästöt tulevat lehmänpieruina suunnattoman suuresta maitokarjataloudesta. Ei pelkästään ilmaan pääsevänä metaanina vaan myös muuna lantapäästönä.
   Mielenkiintoista on että yksi Trumpin hallinnon virastoista, EPA, on rtuosta maitotalouden päästöproblematiikasta hyvin selvillä ja kirjoittanutkin siitä, mutta Trumpin muu hallinto siis vejsar viis!

   Tämä tällä hetkellä paremman tiedeajatuksen huojuessa kuin Goblin avaruudessa
   Saa nähä mitä kaikkee tulee mieleen ennenkuin nukku saapuu. Ei haittaa vaikka saapuis tuolille. Pääasia että nukkuu tarpeeksi

  • Alin-Sorvit

   Tässä paremman tieteen loistaessa poissaolollaan kyselen Pehtoriukselta että minkäs lajin puita sattui tänä vuonna erkoiskuivauspaikkaan.
   Oletko harkinnut hienolle ranchillesi perustvasi hienojen pallien ja rahien verstasta käyttäen hyväksi suurempaa kantomateriaalia josta ensin leokataan +terävällä moottorisahalla sopivan paksu, esim 5 cm kiekko kannon luonnollista muotoa joka kiekolta seuraten.
   Sitten pientä vesikäsittelyä ja kuori irti peruspuusta ja pinta jää silleen kun oli kuoren alla. Sitten kiekon ylä ja alaosa hiontaan , kiillotukseen ja lakkaukseen riittävästi kuivuttuaan.
   Sen jälkeen sopivat noin 3 cm syvät 3 holkkia istuin tai pöytäkannen jaloille jotka on tasamittaisiksi tehty myös kuoritusta riittävän paksusta oksasta ja vain se 3 cm sokkaan liimattava kiinnitysosa sorvilla oikean kokoiseksi. Ihan viimeisen päälle lopputasapainosilauksen voi säätää lattiaan päin tulevien oksa jalkojen pituutta säätämällä. Sitä voi joutua tekemään, kun joka oksa on eri käyrä
   Ei kaksista verstasta tarvitsisi, eikä hirveen montaa isoa kantoakaan tai kaadon pystyyn jäänyttä runkoa kantoon ja juuriin asti kun melko pienellä mekaanisella työstöllä olisi liikkeelle lähdössä kymmenittäin käsin tehtyjä, kaikki syyt näkyvissä disign istuimia, rajeja ja pikkupöytyä vaikka valoille tai kukkaruukuille liikkeelle hyvään artesaani hintaan
   Ne voisi vaikka signeerata: Pehtoorin penkki & pöytä. Kun olen idean antaja niin eteen voisi vielä lisätä Ali sanan_ Ali Pehtoorin........ :)

   Äläkä hirnu. ajatus on totaalisen hyvä ja olen joskus postittanut kuvia Indonesiasta erilaisista kannoista työstetyistä palleista ja suuristakin pöydistä kun sademetsässä suuriakin kantoja on ja tosi kovaa ja hienoa puut. Ja jos rupweet syiden takia puulajeja sekoittelemaan pintaistutuksilla mikä jyrsimälläpaikka ja siihen liimaamalla onnistuisi sekin ihan taideteokseen asti

   Olen melkoisen varma, että jos olisin sellaisessa maisemassa ja o,.is Zetori tai Belarus niin juuri tuota alkaisin tehdä puun jalostusasteen nostamiseksi
   Ehdotan tätä Pehtoorille jolla on luksusta olla tuon suhteen etuoikeutetussa maastossa, Dr. Whookin on jo liian etääntynyt Denisovan ihmisestä laitteekseen artesaani puunjalostustaidettä käyntiin

   Tommosia moottorisahauksia, kiillotuksia, sorvauksia, tasapainotuksia ja liimauksia tekis tällanen vähä vaivaisempikin käppänä. Tosin jos kaulus on kiinni niin kukaan ei tiedä äijässä mitään vaivaa olevan ellei tu puhumaan

   Sirkkeli, moottorisaha, höyliä hiomalaikkoja, liimaa, kuoren irroitus apuainetta vahingoittamatta kuorenaluksen luonnostaan kovaa ja kiiltävää pintaa, pensseleitä, petsiä, kovalakkaa, pulituuria, avot

  • edson

   Jaa, että minkä lajin puita kuivumassa? Joo, naapurin mettään oli kaatunut niitä kuusia, iteltä kolme koivua ja siinä ne suunnilleen olivatkin.

   Tuo lopputekstisi kuulostaa ihan työnteolta. Ei vaan, mutta kyl on hiipunut halu somisteluun. Ymmärrän hyvin tuon puuainekseen suuntautuvan kiinnostuksen. Kuvioitahan puusta löytyy, samoin kuin kuoren alta sitä koskematonta pintaa. Ja eipä kauhiasti edes tarvitse työvälineitäkään tehdäkseen jopa silmille iloja tai ihka käyttöön sopivaa.

  • Ali-Baba

   Vai ei Edsonia kiinnosta ryhtyä kanto-ja huonekalutaiteilijaksi jonka tuotteita myytäisiin siinä missä Sarpanevan? tms muotoilijan
   Olen tässä jo näin aikaisin hölisemässä kun olen jo tehnyt asiointikierroksen Tammistossa. Oli ekaa kertaa Laamahattu eli pata päässä ja hanskat kourassa. Hyvää laatua molemmat. Ovat nääs siltä 2005 Uruguayn matkalta siellä ostetut. Ei siis mitään kiinalaista kertakäyttölaatua.
   On "ruuhkaa" tänään. Muusikkokin saattaa piipahtaa.

   • edson

    Ei taida muusikko joka päivä käydä? On se kiva, että edes piipahtaa.

    Jumal'auta, sain kaksi vuotta seisseen auton käyntiin. Yski ja röki, mutta lähti ja uskaltauduin meittin baanalle ajaan. Jarrut piti eikä lukkoon menneet eivätkä juuri ees vetäneet. Homeen haju ja ite home on pestävä pois.

    Vai että laamahattu. Siis laaman villasta kudottu pipo?

    Minul on kotona syvä rauha, kumppani lähti pitkästä aikaa lastenhoitajaksi


   • Cee-Lila
    edson kirjoitti:

    Ei taida muusikko joka päivä käydä? On se kiva, että edes piipahtaa.

    Jumal'auta, sain kaksi vuotta seisseen auton käyntiin. Yski ja röki, mutta lähti ja uskaltauduin meittin baanalle ajaan. Jarrut piti eikä lukkoon menneet eivätkä juuri ees vetäneet. Homeen haju ja ite home on pestävä pois.

    Vai että laamahattu. Siis laaman villasta kudottu pipo?

    Minul on kotona syvä rauha, kumppani lähti pitkästä aikaa lastenhoitajaksi

    Sait siis sen vanhan autosi käyntiin, viedäksesi kumppanisi lähimmälle bussipysäkille? Olet jo siis laittanut kotihomesi talviteloille?

    Arvaan, ettei Alin Uruguayn laamahattu ole laamanvillasta vaan nahasta. Olen nähnyt sen hatun kuvan joskus, kun oli sen tänne laittanut. Katsotaan muistinko oikein. Hattu oli sellainen pillerirasian mallinen nahkahattu.

    Apella oli myös sellainen korvaläpällinen villapipo, itsekin ostimme sellaiset villaiset laamapipot kerran Madeiran reissultamme, mutta haisivat niin laamalle että heitin ne roskiin. Olivat huonosti pestyä villaa.


   • Ali-Baba

    Kyllä Ceen mahroton muisti pitää taas paikkansa . Kyllä se on sellainen intiaanialkuasukastyyppinen patahattu nahasta, Siis nahka ukoipuolella ja villa sisäpuolella
    Se että onko se laamaa on vain villi veikkaukseni sillä ei se lampaannahkaakaan ole ja taatusti ei synteettistä villaa vaan erittäin mekaanisesti ja säänkestävää suorahkoa villaa. Tyyli on joka tapauksessa Laamatyyli eli Andien tyyli. Hanskat lienevät sian tai jonkun muun kestävää nahkaa kun ovat isoissa kämmenissä näin pitkään hajoamatta kestäeet. Siis eivät pelkästään hyvää nahkaa vaan myös hyvin ja kestävästi ommellut. Kyllä nämä kaksi kertovat että joskus laatu kylläkannattaa. Tosin housuistani ja Paidoistanikaan mikään ei ole pettänyt kun olen ne räätälillä mittaan teettänyt. Indonesiassa joskus kauan sitten teettämiäni tosi hienoja batiikkipaitoja silkistä olen poistanut joskus kun pakkasivat välillä käymään liian tiukoiksi. Nyt taas kaikki menisivät päälle mukavasti. Siis tutkimaton on tulevaisuus ja periaatteessa kaikelle pois heitetylle onkin muuttuneessa tukevaisuudessa käyttöä.
    Minun Laama patahattuni ei kyllä haise kuten huonosti pesty lampaanvilla saattaa haista tai kenen tahansa villa for that matter.
    Muusikko poikkeaa lähinnä jos on maksusta apuun pyydetty. Nyt ihan omasta aloitteestaan kun on Äitiään saman kiskon varrella tapaamassa. Yleensä kyseessä on "tilapäinen" rahanpula. Saapa nähdä oliko se tällä kertaa sitä vai ihan tarkastuskäynti missä kunnossa faya on

    Se mitä Edson sanoi kokeneensa eli seisoneen romuauton käyntiin yskiminen savupilvineen on huikea kokemus jollaisessa olisi aina mielellään mukana. Se on wähän sellaista kuin lapsena Wikströmin 5.5 hepam bensa-petrooli venemoottorin käyntiin tahkoaminen kiertolevyn kahvasta keväisin.


   • Cee-Lila
    Ali-Baba kirjoitti:

    Kyllä Ceen mahroton muisti pitää taas paikkansa . Kyllä se on sellainen intiaanialkuasukastyyppinen patahattu nahasta, Siis nahka ukoipuolella ja villa sisäpuolella
    Se että onko se laamaa on vain villi veikkaukseni sillä ei se lampaannahkaakaan ole ja taatusti ei synteettistä villaa vaan erittäin mekaanisesti ja säänkestävää suorahkoa villaa. Tyyli on joka tapauksessa Laamatyyli eli Andien tyyli. Hanskat lienevät sian tai jonkun muun kestävää nahkaa kun ovat isoissa kämmenissä näin pitkään hajoamatta kestäeet. Siis eivät pelkästään hyvää nahkaa vaan myös hyvin ja kestävästi ommellut. Kyllä nämä kaksi kertovat että joskus laatu kylläkannattaa. Tosin housuistani ja Paidoistanikaan mikään ei ole pettänyt kun olen ne räätälillä mittaan teettänyt. Indonesiassa joskus kauan sitten teettämiäni tosi hienoja batiikkipaitoja silkistä olen poistanut joskus kun pakkasivat välillä käymään liian tiukoiksi. Nyt taas kaikki menisivät päälle mukavasti. Siis tutkimaton on tulevaisuus ja periaatteessa kaikelle pois heitetylle onkin muuttuneessa tukevaisuudessa käyttöä.
    Minun Laama patahattuni ei kyllä haise kuten huonosti pesty lampaanvilla saattaa haista tai kenen tahansa villa for that matter.
    Muusikko poikkeaa lähinnä jos on maksusta apuun pyydetty. Nyt ihan omasta aloitteestaan kun on Äitiään saman kiskon varrella tapaamassa. Yleensä kyseessä on "tilapäinen" rahanpula. Saapa nähdä oliko se tällä kertaa sitä vai ihan tarkastuskäynti missä kunnossa faya on

    Se mitä Edson sanoi kokeneensa eli seisoneen romuauton käyntiin yskiminen savupilvineen on huikea kokemus jollaisessa olisi aina mielellään mukana. Se on wähän sellaista kuin lapsena Wikströmin 5.5 hepam bensa-petrooli venemoottorin käyntiin tahkoaminen kiertolevyn kahvasta keväisin.

    Muisteloni oli siis oikea tuosta laamahatusta. Meilläkin poika lähestyy vain silloin kun on tilapäisessä rahapulassa. Autamme mielellämme, kun pystymme. Vaikka meillä on välillämme vain noin 25 km, ei tule ikinä meille kutsumatta. Lähestyy minua puhelimitse, ei sentään tule meille asiaa esittämään monella kulkuneuvolla, joilla tänne meille pääsisi, koska hänellä ei ole omaa autoa. Ajaa päivät autoa, mutta sitä ei voi käyttää yksityisajoihin. Onhan tämä verkkopankkisysteemi todella hyvä, hän saa rahat tililleen ilman monen tunnin matkaa tänne, monella kulkuneuvolla, vaikka stadin alueella asumme molemmat.


  • Ali-Baba

   Minä tässä olen käyttänyt aikaa miettiäkseni miten saisin lisättyä Edsolventin työtaakkaa mutta en omaani. Ei oikein ottanut hienopuuverstal koukkuun. Seuraavaksi tulisi Suomen ainoa höylättyjen klapien museo mieleen. olisivat kaiikien puiden, raitojenkin klapit kauniine syineen hienosti höylättyinä Bilteman 29 euron Polypropyleenisillä ns. räjäytys hyllyillä. Mulla on nyt kahdella sellaisella pääosin kukkani.
   Kovasti polttelis jalkoja tehdä edes yksi hankintamatka Tallinnaan. Sen visi tehdä päiväreissuna eikä muonituskaan silloin tulisi ongelmaksi kun sen voisi hoitaa kuskin penkillä istuessaan. Letku esiin olkapäältä paidan välistä ja keskikonsolin luukusta syöttötuubi siihen ja eväät joko pikku puoolsta tai letkumuonapussista valmiiksi pullotettuna muutamaan 330 ms. pulloon.
   Sikupillin Prismassa voisi piipahtaa ja ostaa vielä käyttökelpoisia lisänestemuonia ja öljykalasäilykkeitä joista saa niitä hyvin luistavia smoothieita joita ei maista.
   Sitten tietenkin 10 litraa Tullista Hi Hi :) Tia miksen ihan kirkastakin missä on mahdollisimman vähä sugaria. Niin ja erittäin ravitsevaa merekakas eli merilecäsäilykettä minkä voi myös pilkkoa super ruoka smoothieksi. Täält löytyy huonommin. Siis Tallinnaan päiväreissulle joku päivä pollen köpöttelemänä

   Seolis kaet mentävä aamun Eckerövuorolla ja tultava illalla jos ehtoo 17/18 npalaavilla Eckeröllä tai Vikingillä. Jos ei ehdi niin sitteen Tallinkin myöhäisvuorolla. No kuha suunnittelen

   Parempi suunnitella ennenkuin nukahduslääke kaataa koijaan!

   Mitähän muuta sieltä vois tarvita

   • amummu

    Hitsi, ei koskaan ole tullut mieleen, että Tullista vois ottaa mukaansa 10l. Hyvä kun sen yhden pullon olen plokannut, joskus sentään jopa kaksi. En halua kanniskella pulloja. Jotenkin vain on ollut aina mielessä, että ei makeeta mahan täydeltä. Johan siihen tullikin puuttuisi. Ja aika noloa olisi, jos tämmöinen mummu kertoisi tullille, että könniin minä näitä vain vien, en käyttöön. Ja tosi noloa olisi ollut vielä pari vuotta sitten, kun poika oli po. laitoksessa töissä. Olisi saanut kyselyn, että mitäs se äitimuoris siellä tullin jonossa hörhöää.

    Mutta seuraavan kerran kun autolla lahden yli kuljetaan, niin Tullista voi tullessa olla himpun enemmän kuin ne kaksi pulloa.


   • Ali-Baba

    Nyt on nukuttu nukahduslääkkeet niin perusteellisesti pois, että ehkä taas näkee näppäimistön ja sormi osuu enimmäkseen tarkoitettuun kirjaimeen. Eilen ei sen nukahduslääkkeen oton jälkeen oikein tarkkana ollut sormi tai silmä. Kokeilin vielä 1.5 kertaista annosta kun edelleenkin iso olen vaikka hoikan suuntaan menossa. Kyllä ikä on lisännyt pillereiden tehoa. Aika mahottomasti tehosi omaan painoon suhteutettu annos. Toisaalta se on hyvä vaan sillä ainahan olen ollut muuten kukkumassa aamu viiteen asti nyt linkoaa uneen viimeistäinkin klo 02 mikä alkaa olla jo normaalin ikäihmisen matti aikoja.

    Siitä Tulliksesta puheenollen niin tällä hetkellä voimassa olevien EU sääntöjen mukaan Suomeenkin saa tuoda 10 litraa kovaa alkoholia ja jopa enemmän jos on hyvä selitys kuten 50 vuotis synttärät, häät, hautajaiset, ylioppilasjuhlat tms.
    En nyt käy tarkastamassa mitkä lailliset viini ja olutmäärät ovat mutta jos minulla olisi rouva Ceen muisti niin ne ovat 90 litraa viinejä 18% asti ja 200 litraa olutta.

    Enhän minäkään ajattelisi heti hörpätä 10 litraa Tullista vaan sinne Könniin ja sieltä sitten ruotsalaisittain vähän kerrallaa. Edellinen Könninihän tyhjeni aika perusteellisesti kun raijasin ne putelit muusikolle ennen sairaalaan lähtöä silloin keväällä.


  • Ali-Baba

   Huh hah-heyah!, Nyt selvääkin selvemmin on nukashduslääke viemässsä voiyom
   Seuraavaksi taidan nähdä vssta aanunkoiton

  • Ali-Baba

   Tämän viimeiseksi jo lähes nukahtamisaineen uneen puuduttamana kirjoittamani lyhyen kommentin suomennan ihan huviksen:

   "Huh hah-heyah!, Nyt selvääkin selvemmin on nukahduslääke viemässsä voiton
   Seuraavaksi taidan nähdä vasta aamunkoiton"

  • edson

   No ni Ali, koetetaan auttaa ja siis kirjoittaa. Eilinen ja pari muuta päivää ollut laiskanpyöreitä netin suhteen.

   Koht lähen viraattomalla autolla postilaatikolle. En tiijä, otanko kovankin riskin, sillä se on katsastamaton ja pois vakuutuksista. Laitan päälle kylpytakin, että se mahdollinen virkavalta huomais, ettei ole tarkoitus kylille lähteä.

   Ei muuten savuttanut tuo diesel startatessa. Luulin, että saanut ilmaa litkunjakamisjärjestelmään ja sen vuoksi ei startannut hetmiten.

   Hienoa, että kunnon nukutusaineet Ali saanut ja eiku laivalle vaan, vaikka en pysty kuvittelemaan, kuinka vaikeaa / helppoa se on nykytilanteessasi.

   • Ali-Pappa

    Ei se periaatteessa ole yhtään vaikeaa ja päällepäinhän ei näy mitään jos kaulus on ylös asti napitettu. Mahdollisia vaikeuksia voi tulla vasta jos sattuisi vaikkapa joku onnettomuus kun sitten on hankalampi selitellä varsinkin jos toinen osapuoli ei sattumalta osaisia vaikkapa englantia tai saksaa. Siksi tavallaan pitäisi aina ottaa muusikko matkaan. Se vain nostaa matkan kuluja kun automaattisesti joudun silloin hänenkin matkansa maksamaan.
    Toisaalta lukuisia kertojahan olen sen jo tehnyt aikaisemminkin.
    Pitää nyt ottaa se puheläppäri matkaan jos ilman muusikon tarjoamaa puhepalvelua matkaan lähtee


  • Ali-Baba

   Perskutarallaa, Nyhä vasta hokasinm et sehä on Perjantai ja viikkotyön lamaannuttanut Dr. Whookin saattaa iltakönni vierailunsa jälkeen rulla meitä viihdyttämään urakalla!

  • edson

   Ny mä lähen kylälle luuhaamaan.

   Viimeksi starttasin seatin maaliskuussa 2016 eli hyvä ku pitää kirjaa, niin ... Auton sähköt ne ovat koetuksella kosteuden puristuksissa ja ihme kyllä, ainoastaan valokytkimessä hiukka "hiomista". Toisaalta jos ja kun käytän vain tässä pihapiirissä ja postilaatikkomatkalla, niin ei niin välii vaikka en saa sumareita sammumaan ja täytyy laittaa toiseen asentoon valokytkin, kun sammuttaa masinan. Muuten siellä on jatkuvasti seisonnat päällä.

   Luuhaan 20 litran dieselpönikän täyteen tuolle "pelto ja postiautolle"

  • Cee-Lila

   U vei automme aamulla merkkihuoltoon ja katsastukseen sen kautta. Meni itse töihin. Soitti äsken, että auto katsatettu, mutta huoltolasku noin 850 e. Normaali essential-vuosihuolto, mutta etujarrukengät vaihdettu, takajarrusylinterit avattu, varmaan ekan kerran, olivat pikeentyneet etteivät palautuneet tarpeeksi. Autolla ajetaan niin vähän vuodessa ja U aina jarruttaa moottorilla ja käsijarrulla, sen olen huomannut, vaikka en autoista mitään ymmärräkään. Olisi varmaan mennyt läpi, mutta olivat soittaneet U:lle, joka lupasi, että tehkää, mitä tarvitsee, ettei ole ensi vuonna siitä kiinni. Automme täyttää tässä kuussa 12 v käytössä olleena, ajettu 79000 km, on 2007 -vuoden mallia oleva 2,4 litrainen moottori jne.

   Ensi kuussa tulee taas Trafin autovero maksettavaksi joka oli jo viime vuonna yli 300 e. Ei ole ns nokileka, vaan bensakone. Meillä on edelleen sille täysi kasko, eli vakuutusmaksut melkoiset. Sanoin jo U:lle että eikö kannattaisi ottaa täyskasko pois, vaikka auto on loistokuntoinen, et saa siitä mitään jos menee vaihtoon tai lunastukseen johtuen vain auton iästä. On siis todella vähän ajettu, ilman mitään vaurioita koskaan. Aina huollettu merkkihuollossa.

   Jo viime vuonna se huoltaja oli sanonut, että myy tämä hänelle. Yksi työkaverinsakin oli jo tarjoutunut ostamaan sen ja maksamaan enemmän kuin vaihdossa saisi autoliikkeestä, mutta minä sanoin ei. Se on luvattu pojanpojallemme mutta U sanoi, ettei hän pysty huoltamaan ja ylläpitämään sitä, vaikka itse oli sen hänelle luvannut pari vuotta sitten. Mutta automme ei ole hyvä kaupunkiauto, siinä on iso kääntösäde, hankala päästä ahtaaseen parkkiin, sen olen huomannut, vaikka siinä on ohjaustehostin.

   U on todella hyvä kuski, ajoi jo 16 vuotiaana moottoripyöräkortin, ajoivat jo samana vuonna faijansa kanssa Norjan reissun kahdella eri motarilla, 350 ja 500 kuutioisilla, vai olivatko vielä isommat, en muista, U:lla ei ollut kuitenkaan sata ja piikki, vaan paljon isompi. Ajoi 18 v heti kuorma-autokortin ja itse maksoi sen kesätöillään. Faijansa ei sitä maksanut, vaikka oli U:n vanhemmalle veljelle maksanut lentolupakirjan tämän ollessa 17 v. Nallekarkit ei siis menneet tasan. Tämän huomion olen kuullut viime vuonna omalta lapsenlapseltamme, Pitää olla tarkkana, ettei toinen saa enemmän kuin toinen. Nyt menin jo ulos koko asiasta:-)

  • Ali-Baba

   Onpas teitillä hurja menopeli. Ihan 2.4 litran bensakone. Sehän roiskii kurat klyyvariin mennen tullen jopa Dr.Whoon turbodieselille hätäisine n. 150 hevosvoimineen
   Mullakaan ei ole kuin. 1.8 litran Rellu ja 123 Hv. Sekin liikahtaa milloin vaan enemmän kuin laki sallii.
   Pienempi on ohjelmassa jahka tästä menee katsastus umpeen maaliskuussa. Sellanen papan ostoskärry. Ehkä joko Citroen C2 tyylinen tai sitten pikku diesel. Sellanen millä pääsee kauppaan ja apteekkiin ja jos iso tarve iskee niin Tallinnaan ostoksille.

   • Cee-Lila

    Eikös Saksakin ole pistämässä dieselautot pannaan, vai olenko unta nähnyt?


   • Ali-Baba

    Juu, unta olet nähnyt. Saksa on uudistamassa diesel kantaansa ja siinä esittänyt tiettyjen vuosimallien dieseleiden käytön rajoittamista valituilla korkean saastumisen alueilla.
    Viimeisin Saksan tieto on että se jopa tarjoaa korjausrahaa jotta vanhat dieselit saadaan päivitettyä uusien tasolle saastevaatimuksissa..

    Ei dieselillä ole vielä mitään loppua näköpiirissä suurimmassa osassa maailmaa. On joitakin poikkeusmaita kuten Tanska ja Norja jotka tällä hetkellä ajattelevat voivansa kieltää dieselit ja myös bensakoneet sekä hybridit.

    Sekin on todellisuudessa mahdotonta kun sähköautoja ei milloinkaan kyetä kaikille rakentamaan kun akkumateriaalit loppuu jo pienestäkin autolisäyksestä

    Emme tietenkään ole 2030 ja sen jälkeen asioita todistamassa, mutta minun arvioni on että liikenne aletaan muuttaa pikkuhiljaa maa-ja biokaasuille eli metaanille, jota riittää ja mikä sitten pyörittää ilman suuria muutoksia kaikkia bensakoneita ja jopa dieseleitäkin hiukan vaativammilla muutoksilla, mutta hyvin suurella kokonaispäästövähennyksellä. Etenkin dieseleiden hiukkaspäästöjen osalta eli noen osalta.

    Sitten tiedän että hyvin pitkällä kehitysputkessa on jo nyt synteettinen hiilidioksidista tehtävä dieselin veroinen polttoaine. Sen uskon olevan markkinoilla runsaasti jo kymmenenkin vuoden kuluttua. Bensa ja raakaöljystä tuotettu diesel alkavat vähentyä luonnollisesti.
    Samoin puusta ja elintarvikeöljyistä tuotettu diesel poistuu markkinoilta heti kun ihmiset alkavat propagandalta ymmärtää miten kokonais ilmasto ja luontovahingollisia kaikki biomassaan pohjaavat polttoaineet ovat. Ne ovat vieläkin jomkin verran kultti ja MTK pop, mutta ne kaatuvat omaan mahdottomuuteensa.

    Polttomoottorit senkun porskuttavat. Vain polttoaine ja säädöt muuttuvat aikojen muuttuessa.

    Tässä ketjussahan me kuitenkin tiedämme, että tyylikkäin polttoaine on höylätty Pehmoisten Klapi.

    Ei muuten ole kovinkaan kauaa (suhteellisesti) kun esimerkiksi Chikagon ja New Yorkin katuvaloja tuotettiin joko kaasulla (asetyleeni) tai hamppuöljyllä. Hamppuöljy oli valasöljyn lisäksi sitä alkuperäistä lamppöljyä. Hamppu, siis kuitu ja öljyhamppu muuten kasvaisi meilläkin erityisen hyvin ja sitä voitaisiin viljellä kuitulisäksi selluun ja ottaa öljyt hyötykäyttöön monin eri tavoin. Jos pistäisimme hampun kuidut sellupataan, niin voisimme myös antaa lepoaikaa metsillemme paremmin. Meillä on hyvin paljon valmista peltoalaa mikä kannattaisi laitaa hampulle kun leipävilja on suurella riskillä kasvamassa suureessa osassa mataa mutta hamppu olisi ok.

    Hiisi vie nyt lipsahti sormi liikaa kipparille vaikka vannon etten ole paukun paukkua ottanut (vielä) Kohta saan vielä metsänomistajat kimppuuni, että yritän pilata heidän avohakkuubisneksensä.


   • Cee-Lila
    Ali-Baba kirjoitti:

    Juu, unta olet nähnyt. Saksa on uudistamassa diesel kantaansa ja siinä esittänyt tiettyjen vuosimallien dieseleiden käytön rajoittamista valituilla korkean saastumisen alueilla.
    Viimeisin Saksan tieto on että se jopa tarjoaa korjausrahaa jotta vanhat dieselit saadaan päivitettyä uusien tasolle saastevaatimuksissa..

    Ei dieselillä ole vielä mitään loppua näköpiirissä suurimmassa osassa maailmaa. On joitakin poikkeusmaita kuten Tanska ja Norja jotka tällä hetkellä ajattelevat voivansa kieltää dieselit ja myös bensakoneet sekä hybridit.

    Sekin on todellisuudessa mahdotonta kun sähköautoja ei milloinkaan kyetä kaikille rakentamaan kun akkumateriaalit loppuu jo pienestäkin autolisäyksestä

    Emme tietenkään ole 2030 ja sen jälkeen asioita todistamassa, mutta minun arvioni on että liikenne aletaan muuttaa pikkuhiljaa maa-ja biokaasuille eli metaanille, jota riittää ja mikä sitten pyörittää ilman suuria muutoksia kaikkia bensakoneita ja jopa dieseleitäkin hiukan vaativammilla muutoksilla, mutta hyvin suurella kokonaispäästövähennyksellä. Etenkin dieseleiden hiukkaspäästöjen osalta eli noen osalta.

    Sitten tiedän että hyvin pitkällä kehitysputkessa on jo nyt synteettinen hiilidioksidista tehtävä dieselin veroinen polttoaine. Sen uskon olevan markkinoilla runsaasti jo kymmenenkin vuoden kuluttua. Bensa ja raakaöljystä tuotettu diesel alkavat vähentyä luonnollisesti.
    Samoin puusta ja elintarvikeöljyistä tuotettu diesel poistuu markkinoilta heti kun ihmiset alkavat propagandalta ymmärtää miten kokonais ilmasto ja luontovahingollisia kaikki biomassaan pohjaavat polttoaineet ovat. Ne ovat vieläkin jomkin verran kultti ja MTK pop, mutta ne kaatuvat omaan mahdottomuuteensa.

    Polttomoottorit senkun porskuttavat. Vain polttoaine ja säädöt muuttuvat aikojen muuttuessa.

    Tässä ketjussahan me kuitenkin tiedämme, että tyylikkäin polttoaine on höylätty Pehmoisten Klapi.

    Ei muuten ole kovinkaan kauaa (suhteellisesti) kun esimerkiksi Chikagon ja New Yorkin katuvaloja tuotettiin joko kaasulla (asetyleeni) tai hamppuöljyllä. Hamppuöljy oli valasöljyn lisäksi sitä alkuperäistä lamppöljyä. Hamppu, siis kuitu ja öljyhamppu muuten kasvaisi meilläkin erityisen hyvin ja sitä voitaisiin viljellä kuitulisäksi selluun ja ottaa öljyt hyötykäyttöön monin eri tavoin. Jos pistäisimme hampun kuidut sellupataan, niin voisimme myös antaa lepoaikaa metsillemme paremmin. Meillä on hyvin paljon valmista peltoalaa mikä kannattaisi laitaa hampulle kun leipävilja on suurella riskillä kasvamassa suureessa osassa mataa mutta hamppu olisi ok.

    Hiisi vie nyt lipsahti sormi liikaa kipparille vaikka vannon etten ole paukun paukkua ottanut (vielä) Kohta saan vielä metsänomistajat kimppuuni, että yritän pilata heidän avohakkuubisneksensä.

    Siskoni ja hänen miehensä omakotitalo toimii sähköllä, mutta heillä on edelleen varaava tulikiviuuni keittiössä ja saunan kiuas, jotka toimivat puilla, heidän omasta metsästään, niille on sama hormi. Kesäaikaan eivät juuri sitä sähköä käytä ollenkaan lämmitykseen, lämmittävät sen uunin, niin johan on lämmintä talossa. Helteillä on tuskaa heidän yläkerran huoneessaan, mikäli sauna tai leivinuuni on lämmitetty, heillä kun myös peltikatto, joka tekee yläkerrasta kuuman helteillä muutenkin. Vessassa heillä on aina hyvin kalseaa keväällä ja syksyllä kun siellä ei ole patteri päällä. Patterit ovat sellaiset, että ne saa päälle taikka pois, kuten itse haluaa.

    Nyt kun halutaan nokipäästöjä eli puun polttoakin vähentää, niin mihin joutuvat ne asukkaat, joilla ei ole sähkölämmitystä ja myöskään öljylämmitystä, niistäkin öljykattiloista kun on pyritty pääsemään eroon jo vuosia.


   • Ali-Baba

    kyllä se pientalojen klapipoltto on ihan ok ja aikojen alusta toiminut.
    se on se teollinen puun poltto lämpövoimalaitoksissa ja puun muutto muuksi polttoaineeksi, mikä se suuren haitan tuottaa. ei ole yhtään haitasi vaikka olisi ihan lakisääteisestikin asennettava ainakin varaava takka omakotitaloihin.kaikki puulämmitteiset saunat ja leivinuunit myös täysin ok.

    Suomessa pitäisi vaan päästä eroon metsien systemaattisesta liikakäytöstä mihin ei tietenkään ranteen paksuinen hyvä klapi"risu"kuulu vaan sitä kasvaa nopeasti ja tulee metsän alku ja harvennushoidosta yllin kyllin kaikkeen kotikäyttöön. Samoin soiden tuhoamisesta energiakäyttöön siksi etttä itse turpeen polttamisesta tulee enemmän päästöjä kuin kivihiilestä ja myötähaitat kohdistuvat luonnon ja vesistöjen pilaamiseen . Ja myös metaanin ilmapäästöjen suureen lisäykseen ja metaanihan on hiilidioksidia 20 kertaa tehokkaampi kasvihuonekaasu.
    Myös nykyinen metsänkorjuutapa lakee hirmuisesti metaania ilmaan rikotusta maapohjasta. Tätäkään eivät ne mainosta joiden lompakko paksunee siinä missä metsä ohenee.

    Kaikessa pitäisi olla kohtuullinen ja ennenkaikkea rehellinen. Nyt ei ola metsän, soiden eikä vesienkään käytön kokonaisseuraamuksista vaan mennään luontoraha ja sen kerääjien etu edellä.


  • Ali.Baba

   Nyt on taas nukajhduwlääkemajamassa piälle kuin savonmuan Hilma.
   Tekisi mieli nukahsaa istuimelle, mutta yritän vielä potkia vastaan.
   Sain sentään aika kohtalaisen eestin listan tehtyä. Nyt on Whisky ja kalapainotteinen. Eestissä on hirnot kalavalikoimat hyllyissä. Sampeakin löytyy..
   On se mentävä "herkkujen varjolla" reissu heittämään ja sitten kaikkea tehosekoittimen kautta keittämään. Ehkä löydän Safflor oiliakin. Sitä loisteliasta hiuspohjan käsittelyöljyä. Myös hyviä Adzhika kastikkeita
   Nyt taas hädin tuskin näkee kirjsimis

  • Dr.Whoo

   "Ei dieselillä ole vielä mitään loppua näköpiirissä suurimmassa osassa maailmaa."

   Typen oksideja diesel tuottaa enemmän kuin bensa, mutta muilta osin nykyaikainen diesel on itseasiassa pienempipäästöinen kuin vastaavantehoinen bensamoottori.

   Tuo vuotuinen autoverohan perustuu nykyään hiilidioksidipäästöihin, joten nykyaikaisella dieselillä se on pieni, meikän 150 heppaisessa muistaakseni reilun satasen vuodessa. Päälle tulee vielä "dieselvero", eli käyttövoimavero, joka on painoperustainen ja meikän tapauksessa muutaman satkun vuodessa. (Siis auton painoon perustuva, ei miun painon)

   DBF suodattimen polttojärjestelmän ansioista myös hiukkaspäästöt ovat  pienemmät kuin bensa-autoissa. Täytyy myös muistaa että diesel kulkee huomattavasti pitemmän matkan samalla litramäärällä polttoainetta kuin bensamoottori.

   Vastustan siis kehityksen jalkoihin jääneitä bensamoottoreita ja vaadin samaan hengenvetoon markkinoille edullisia sähköautoja, jotka jo nyt toimintasäteeltään riittävät mainiosti kaupunkikulkineeksi. Pitemmille matkoille tarvittaneen vielä dieseliä..tai sitten vaihtoehtoisena ratkaisuna haloilla käyvää puukaasuautoa, jossa kamiinalämmitys.

  • Ali-Baba

   Mukava nähdä, että jo yksi lyhyt yö palautti Dr. Whoon viikon työrasitteistaNiinkuin olette huomanneet en ole opikea dieselautojen vastustaja vaikka aina pensa tai kaasuvehkeellä olenkin ajanut( kaasu/bensa autolla jo vuonna 92 Hollannissa ja Saksassa) niin näen kuitenkin joka kerta tiellä piipahtaessani sekä henkilö, että raskaan liikenteen autoista pelmahtavan mustia nokipilviä niiden kiihdyttäessä ja varsinkin ylämäkeen kiihdyttäessä..

   Siitä huolimatta mahdollisesti uusittavassa ostosvankkurissani voisi olla diesel. Kaikista mieluiten tietysti se vaihtoehtoinen kaasukäyttö vaan kaasukäyttöisiä autoja ei juurikaan Suomen markkinoilla ole..
   Sähköauto on taas minulta poissuljettu sen todellisten vaikeuksien vuoksi joita on lataaminen omakotitaloalueiden ulkopuolella ja sitten ylispesifioiminen ja seurauksena ylihinta ja lopuiksi täysin varma tieto siitä, että jos akkukäyttöisiä majoneuvoja edes vähän globaalisti lisättäisiin, niin akkumateriaalit loppuisivat heti. Litium ensimmäisenä.

   Sähköauto on mahdollisuus vain jossain ökyrikkaaassa maasssa kuten Norja mikä haluaa teeskennellä ympäristöystävällistä ja samalla pumpata kaiken öljyn ulos pohjanmereltä ja arktisilta alueilta

   • Dr.Whoo

    Joo, entisajan dieseltekniikka olikin semmoista "nokivasara" tyyppistä, kauhee savupilvi ja kova meteli, verkkainen kiihtyvyys muun liikenteen jaloissa. Nyt tilanne on muuttunut täysin päinvastaiseksi. Mullakin oli ennen hevosvoimiltaan samantehoinen bensamoottori. Tämä nykyinen tiisseli menee kutakuinkin puolet pienemmällä kulutuksella ja huomattavasti paremmalla alaväännöllä, mikä on toinen dieselin ylivoimainen ominaisuus. Käytännön suorituskyky on siis huikeasti parempi kuin vastaanvan tehoisen bensamoottorin. Useinhan puhutaan vain hevosvoimista tai kilowateista, mitkä kertovat lähinnä tilanteesta kaasu pohjassa ajaessa. Diesel menee pintakaasullakin mukavasti.

    Kyllähän nykyäänkin näkee savupilvien tuprutusta vanhojen dieseleiden piipuista. Toki myös liikenteessä on paljon loppuunajettuja/rikkinäisiä vehkeitä jotka savuttavat kulkivatpa penssiinillä tahi tiisselillä.

    Tosta sähköauton tulevaisuudesta on vaikeaa tietää lopullista totuutta, ainakin kaikki autonvalmistajat näyttävät nyt uskovan siihen vahvasti siitä päätellen miten paljon rahaa kehitykseen nyt käytetään. Lisäksi akkutekniikka menee koko ajan eteenpäin sellaisin askelin, että tämän päivän käsitykset ovat huomenna historiaa...Tarkemmin aatellen toi edellinen lause sopii aika moneen muuhunkin asiaan..


  • Dr.Whoo

   Asiasta seuraavaan, niin harjoittelen tässä tämmöistä supernopeaa pyyhäkäisykirjoitustekniikkaa tällä luurilla. (kun vielä juurijuuri pääsee luuritsekin tänne). Tämä tarkoittaa sormen tai muun kirjoittimen liuttamista kosketusnäppäimistöllä kirjaimesta toiseen. Tähän yhdistettynä ennakoiva tekstinsyöttö, joka puolittain arvaa kirjoitettavan sanan, tekee tästä ajatusta nopeamman tavan tuottaa tekstiä. Järki ei kuitenkaan lisäänny samassa suhteessa kuin nopeus, päinvastoin ennakoiva tekstinsyöttö tuottaa hassuja sanoja varsinkin harvinaisempia sanoja kirjoittaessa.

   Kokeillaanpa vaikkapa tavanomaista lausetta "könnikänni lauantain ratoksi" ennakoivalla syötöllä ja pyyhkäisyllä:
   -Kännilläni l hauskanhan ratoksi,
   -Kännilläni la Sudaniin aatoksi,
   -Kännilläni kaukana asuin ratoksi..

   Tommoinen lause on siis viimeistään kolmen yrityksen jälkeen syytä kirjoittaa kirjain kerrallaan normaalimenetelmällä...könnikännissä kyllä lopoutulos lienee silti sama.

  • edson

   Johan täällä saa lukea taas asiaa.

   Minä ymmärrän vain pintapuolisesti tekniikkaa ja polttoaineita. Kyllä kauhulla kuuntelen poliittisia päättäjiä, jotka eivät ymmärrä edes sitä eli ei kait juuri mitään, kun suustaan päästävät sellaisia päästöjä että. Ja hehän näistä autolla tiellä liikkuvien rangaistuksista päättävät.

   Ja kaikki tämä helekutin sekametelisoppa sai alkunsa saksalaisista päästöhuijauksista. Suomessakin heitettiin härän pyllyä ja kohta olikin jahti päällä.

   Joku sanoi jossain, että nykyaikaisen dieselauton elinkaaripäästöt ovat pienemmät kuin sähköauton.

   Toisaalta tietysti kohta taas tulee madonluvut maapallon tilasta. Ja eiköhän meidänkin kansasta osa innostuu ja potkii pelkästään auton kylkiä.

   Tuo suodatin, mistä Whoo mainitsi, on ongelma silloin, kun ajetaan lyhyitä matkoja ja moottorin lämpötila ei ehdi nousta tarpeeksi. Minullakin tulisi talvisin sellaista 10 kilometrin ajoa, jos pelkästään ajaisin kauppareissun. Lämmitän ensin pari tuntia lohkoa, sitten ajan hiukka ylimääräistä nokkasuojat asennettuna, jotta saa todella moottorin lämpimäksi ja sitten vasta kotiin. Pidän nelipyöräkodin kuukaudessa käytössä muutaman päivän ihan siitäkin syystä, etteivät "nivelet jäykisty", kuskin nivelistä nyt ei niin välii. Täytyypä ottaa tavaksi käydä Jämpsän Lidlissä ostoksilla talvisin, niin tulee sitten kärryyn ehkä moottoria ja niveliä hivelevät kilometrit, öbaut 70 km. Mutta vain kerran kuukaudessa tuollainen ajo.

  • Ali-Baba

   Ennen kuin linkoan itseni tuonne pakkaseen, pihallahan olen aina, niin palaan tähän velvollisuusaiheeseen eli mootorweihin ja polttoaineisiin.

   Ja tästä tyeen savolaiset eli siirrän vastuun lukijalle.

   Ehkä ihan kulutuksen kannalta paras vaihtoehto olisi se dieselkone joka pyörii joskus vielä teollisesti tuotettavalla synteettisellä polttoaineella joka aletaan valmistamaan eli syntetisoimaan ilman hiilidioksidista, häkäkaasusta eli hiikimonoksidista tai metaanista jota maapallon maaperä ja meret tietyillä syvyyksillä ovat "täynnä" ja joita voidaan biotuottaa kaikista orgaanisista jätteistä mädättämällä.

   Vaikka teknologia on jo tiedossa niin saamme kyllä vielä aika pitkään odottaa sen teollista mittakaavaa. Toisinsanoen niin kauan kuin raakaöljyä on vielä yllin kyllin pääpolttoaineet valmistetaan siitä ja monissa maissa suruitta käytetään.

   Ennen synteettisiin pääsyä nopein ja tehokkain keino onkin juuri maa-ja sen biokaasuversiot. Vedyn en usko koskaan kykenevän laajalti kilpailemaan. Vain erikoistarpeissa kuten Sähköauto Norjassa missä on vähän rikkaita ihmisiä, kiitos juurikin raakaöljyn ja osin maakaasun.

   Norja on rikas koska sillä on suuri energiaylijäämä sekä öljynä, kaasun, että suurena vesivoimamääränä.

   Suomella taas on kansallisessa sähkön tuotannossakin joka päivä noin 25% tuonti eli niinkauan kun emme korjaa energiantuotantomme lukuja nettojäämäisiksi emme koskaan pääse maailman rikkaimpien maiden joukkoon. Niillä kaikilla kun on se yhteinen tekijä paria kaupunkivaltiota lukuunottatta että energiaa on yli oman päivän tarpeen.
   Energia kun vetää perässään suuria tuotantolaitoksia jotka taas vetävät perässään korkeasti koulutettuja erikoisosaajia ja suuria tuloja. Tätä ei meidän minkään värinen hallitus ole koskaan ymmärtänyt "Kekkosen" ajan jälkeen. Muuten en kyllä Kekkosesta enempää välittänyt.
   Lapsuuteni Taika Jim oli Kaarlo Pitsinki joka laskeutui Lappeenrannan Vapaudenaukiolle helikopterilla vuonna 1956 vaalipuhetta pitämään. Puheesta en toki sanaakaan muista eikä kiinnostanut, mutta se helikopteri. Siinäpä vasta hallitsija.

  • Dr.Whoo

   Miun mieli sarjakuva kakarana oli juurikin Mandrake, eli Taika Jim. Erityisesti Lothar oli suosikkini, semmoinen voimamies olisin halunnut olla. Jaa no, ehkä Aku Ankka sittenkin oli se eka suosikki. Ja totta puhuen, enemmän Aku Ankkaa muistuttava minusta tulikin.

   Mutta mutta, kauhukseni huomasin että könnini alkaa tyhjentyä, nyt siellä on enää muutama puteli punkkua, jota en viitti juoda. En ole viinin ystävä lainkaan. Ja avaamaton Calvados..tjaa, viittiskös sitäkään korkata. Pari siivua Chivas Regalia sentään. Kyllä se on viinakaupassakin ensviikolla käytävä.

   • Ali-Babaroff

    Laitetaanko ihan tyypillinen kunnon suomalaismiesten välinen kilpailu.
    Eli kuka käy seuraavan 2 viikon kulueswsa hankkimassa itselleen suurimman könnilatauksen? m ;)
    Ja hankintaan ei saa käyttää henkilöautoa suurempaa kulkuvälinettä!


  • Ali-Babba

   Aamun kukko en koskaan ole ollut, vaan jos pakkonukuttaa itsensä ajoissa niin seurauksena nousee aikaisemmin koikkelehtimaankin-
   Moten Gurken auf alle, trotzdem!

  • edson

   Hyväksytäänkö könnilastauskilpailuun henkilöauto, mikä on rekisteröity pakuksi? Ja mikä on palkinto voittaneelle?

  • Dr.Whoo

   Tylsät vormulatkin taas ajettiin, eipä jäänyt paljon tuostakaan mieleen muuta kuin että Ferrari on taktisesti vähän pihalla kisasta toiseen. Tuntuu että laji tarvitsisi jotain uutta piristettä, ei tota kohta jaksa kattoo ainakaan selvinpäin.

   Pitäiskö löytää joku uusi fanitettava laji - mitäs niitä oliskaan semmoisia joissa suomalaisillakin olis jotain mahdollisuuksia. Kyykänheitto, eukonkanto, nakujuoksu...lestinheittokin taitaa olla kielletty laji.

   Könnikisa vois tosiaan myöskin olla hyvä laji. Mutta mites siinä pisteet lasketaan, mennäänkö putelimäärän vai rosenttien mukaan, vai korvaako laatu määrän? Voittaja saa luultavasti kunniaa jaa mainetta?

   Mut mie ainakin mään tästä kohta vesiliikunnan pariin.

  • edson

   No ni, nyt tulee ehotus uusiksi veroiksi autoille.

   Kaikki lähtee siitä, että paljonko ajetaan vuosittain kilometrejä. Kullekin autolle lasketaan kerroin, mikä pohjautuu kokonais ... ei jumankauta, en pysty. Pelkästään ihmettelen.

   Annan bensa / dieselhintojen olla, mitä ovatkin, mutta vastustan sitä kantaa, että siellä mittarillahan se tankatessa vaikuttaa se, jos paljon ajaa, niin enemmän maksaa sitten polttoaineveroja. Ei muuta kuin gps seuranta joka autoon ja vuoden lopussa yhteenveto, missä ajettu, paljonko ajettu ja millä ajettu.

   Missä ajettu? Jos paljon pörrää kaupungissa, missä hyvä julkinen, niin kerroin nousee
   Paljonko ajettu? 5 tkm on aivan eri asia kuin 100 tkm eli tuskin se uuden auton päästöt nyt niin kovin vähäisiä on, että kattavat tuon 95 tkm eron.
   Millä ajettu? Jos ajat 30 vuotta vanhalla autolla 5 tkm/vuosi niin joku laskumekanismi myös sille, että jos vaihdat joka kolmas vuosi autoa uuteen, niin olet tuona aikana ostanut 10 uutta autoa ja niille myös jotain valmistepäästökuluja pliis.

   APUVA. Täs menee ihan sotkuun. Kuinka ne hallitukset oikein selviivät muuten kuin määräämällä tietyn määrän euroja, mitä liikenteestä on saatava. Vähän on kuin veikkausta koko juttu ja siksi ehdotankin ajolakkoa ja veikkauslakkoa. Kyllä joka heppu eli ihminen pystyy kuukauden lakossa olemaan, mutta AKT:tä en ruinaa mukaan.

   Hitto, unohin väkijuomaverot. Siis juomalakko kans.

   • Dr.Whoo

    Autoilun verotus pitää muuttua yhä enemmän päästöperustaiseksi, siihen suuntaan ollaan koko ajan enemmän mentykin. Mitä tulee ajettuihin kilometreihin, sehän riippuu paljon siitä missäpäin suomea asuu, ja mihin pääasiassa autoa tarvitsee. Jos asuu syrjemmällä, tai tarvitsee autoa tavalla tai toisella työnsä takia, kilometrejä tuppaa tulemaan vaikkei tahtoiskaan. Ei siis välttämättä ole kohtuullista "rankaista" km perusteisella verotuksella enemmän ajavia.

    Tosin omalla kohdallani yrittäjänä voin tehdä tiettyjä vähennyksiä työhön liittyvistä ajoistani, siitä kiitos verottajalle. Lisäksi sanoisin, että monet yrittäjät syyttävät omista ongelmistaan verokarhua syyttä suotta. Jos hoitaa asiansa kuten pitää, verottajan kanssa ei tule ongelmia.

    Nyt mie meen.


   • edson
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Autoilun verotus pitää muuttua yhä enemmän päästöperustaiseksi, siihen suuntaan ollaan koko ajan enemmän mentykin. Mitä tulee ajettuihin kilometreihin, sehän riippuu paljon siitä missäpäin suomea asuu, ja mihin pääasiassa autoa tarvitsee. Jos asuu syrjemmällä, tai tarvitsee autoa tavalla tai toisella työnsä takia, kilometrejä tuppaa tulemaan vaikkei tahtoiskaan. Ei siis välttämättä ole kohtuullista "rankaista" km perusteisella verotuksella enemmän ajavia.

    Tosin omalla kohdallani yrittäjänä voin tehdä tiettyjä vähennyksiä työhön liittyvistä ajoistani, siitä kiitos verottajalle. Lisäksi sanoisin, että monet yrittäjät syyttävät omista ongelmistaan verokarhua syyttä suotta. Jos hoitaa asiansa kuten pitää, verottajan kanssa ei tule ongelmia.

    Nyt mie meen.

    Tuo on totta, tuo että missä päin asuu. Mutta gps seurantahan sen kertoo, missä ajetaan. Ammatikseen ajavia pitää kyllä huomioida erikseen ja niitä, jotka todella tarvitsevat autoa työkseen. Ammattiautoilija maksoi aikoinaan omasta ajosta erikseen kilometrimaksun, ne piti ilmoittaa ja niitä omia ajoja ei saanut sekoittaa ammattiajoon.

    Toivottavasti verottajan kantaa vuonna 1970-80 ei enää ole tämän päivän kanta, sillä silloin sai verottaja todella olla mielivaltainen ihan rauhassa. Ihme, ettei kukaan verovalmistelija saanut lyijymyrkytystä ja väitän, että lähellä sekin tilanne on ollut.

    Päästöperustaan kyllä siirryttävä, mutta silloin laskettava kokonaispäästöt eli myös auton valmistuspäästöt. Juu ja jos vanhaa autoa pystyy nykyteknologian mukaan justeeraamaan vähäpäästöisemmäksi, niin sekin otettava huomioon.

    Nyt "päästän" siut menemään, vaikka ei se ookkaan kiinni se menosi mun päästöistä :)


   • Dr.Whoo

    On isot pojat kertoneet miullekin miten ennen verottaja saattoi täysin mielivaltaisesti "harkintaverottaa" yrityksiä joilla meni oman ilmoituksensa mukaan huonommin kuin jollain toisella saman alan yrityksellä. Verottaja siis katsoi että huonommin mennyt yritys vain jätti osan tuloistaan ilmoittamatta, ja lätkäisi karmeat jälkiverot. Nehän oli sitten maksettava vaikka pankkilainalla ajallaan jos mieli toimintaa jatkaa. Mahdollinen verojen oikaisu valitusten jälkeen vei kuitenkin pitkän ajan. Ja kuulemma, moni yritys olisi myös mennyt konkurssiin pelkästään tällaisen verottajan mielivallan takia. Tiedä häntä sitten mikä on faktaa, mikä vaihtoehtoista faktaa tämmöisessä asiassa.

    Faktaa on sen sijaan se, että mie oon ollu yrittäjä parikymmentä vuotta, eikä koskaan ole ollut mitään sanomista verokarhun suunnasta.

    Ehkä minulle siis myönnetäänkin kohta kunniamerkki, esim. ansioituneiden veronmaksajain suurristi. Se rinnassa sitten komiasti seuraaville linnan juhlille.


   • edson
    Dr.Whoo kirjoitti:

    On isot pojat kertoneet miullekin miten ennen verottaja saattoi täysin mielivaltaisesti "harkintaverottaa" yrityksiä joilla meni oman ilmoituksensa mukaan huonommin kuin jollain toisella saman alan yrityksellä. Verottaja siis katsoi että huonommin mennyt yritys vain jätti osan tuloistaan ilmoittamatta, ja lätkäisi karmeat jälkiverot. Nehän oli sitten maksettava vaikka pankkilainalla ajallaan jos mieli toimintaa jatkaa. Mahdollinen verojen oikaisu valitusten jälkeen vei kuitenkin pitkän ajan. Ja kuulemma, moni yritys olisi myös mennyt konkurssiin pelkästään tällaisen verottajan mielivallan takia. Tiedä häntä sitten mikä on faktaa, mikä vaihtoehtoista faktaa tämmöisessä asiassa.

    Faktaa on sen sijaan se, että mie oon ollu yrittäjä parikymmentä vuotta, eikä koskaan ole ollut mitään sanomista verokarhun suunnasta.

    Ehkä minulle siis myönnetäänkin kohta kunniamerkki, esim. ansioituneiden veronmaksajain suurristi. Se rinnassa sitten komiasti seuraaville linnan juhlille.

    No minä tuijotan tässä tapauksessa vain ja ainoastaan kokemuksiini. Ja pelkästään yhden ammattikunnan puitteissa ja yhden tyypin eli minä puitteissa eli siis aika suppee juttu.

    En nyt enää muista, mikä vuosi se oli, jolloin pystyin päiväkirjoilla mittarin lukemien tukemana ja päivittäin allekirjoitettuna todistaa itseni olevan täysin rehti veronmaksaja. Kumma kyllä, meni läpi, kun pääsi todistamaan, vaikka tulot eivät olleet suuremmaksi muuttuneet. Silloin olisi verojen oikaisukin ollut aivan toista kuin aiemmin, jos siihen olisi tarvinnut mennä.

    Kysyinkin silloiselta verotarkastajalta, että nythän viimeisen viiden vuoden harkinnat perutaan, pohjautuvat meinaan samanlaiseen tulonmuodostukseen, jos viitsitte tutkailla. Lisäksi kysyin, että kait nuo nettotulot elämiseen riittävät. Siihenkään eivät mitään vastanneet, sillä netto oli ihan suht hyvä kuitenkin tai siis sillä elätti just ja just perhettään. Tää ei ole vaihtoehtoista factaa.

    Toivottavasti pääsen joskus eroon näistä muisteluksistani. No pääsenhän minä ja olen jo päässyt. Aina silloin tällöin kuitenkin joo tulee mieleen ...


   • Ali-Baba
    Dr.Whoo kirjoitti:

    On isot pojat kertoneet miullekin miten ennen verottaja saattoi täysin mielivaltaisesti "harkintaverottaa" yrityksiä joilla meni oman ilmoituksensa mukaan huonommin kuin jollain toisella saman alan yrityksellä. Verottaja siis katsoi että huonommin mennyt yritys vain jätti osan tuloistaan ilmoittamatta, ja lätkäisi karmeat jälkiverot. Nehän oli sitten maksettava vaikka pankkilainalla ajallaan jos mieli toimintaa jatkaa. Mahdollinen verojen oikaisu valitusten jälkeen vei kuitenkin pitkän ajan. Ja kuulemma, moni yritys olisi myös mennyt konkurssiin pelkästään tällaisen verottajan mielivallan takia. Tiedä häntä sitten mikä on faktaa, mikä vaihtoehtoista faktaa tämmöisessä asiassa.

    Faktaa on sen sijaan se, että mie oon ollu yrittäjä parikymmentä vuotta, eikä koskaan ole ollut mitään sanomista verokarhun suunnasta.

    Ehkä minulle siis myönnetäänkin kohta kunniamerkki, esim. ansioituneiden veronmaksajain suurristi. Se rinnassa sitten komiasti seuraaville linnan juhlille.

    Kyllä ihan oikeasti ennenvanhaan olivat sellaiset harkintaverot. Ne ajoivat silloin monia yrittäjiä melkoiseen ahdinkoon. Ja kuten tsaristiseen hallintamalliin kuului niin verotettu oli velvollinen osoittamaan "syyttömyytensä" kun verottaja sai rangaistuksetta leimata kenet tahansa syylliseksi oman fiilinkinsä pohjalta.. Asiat ovat ilmeisesti siltä osin jonkun verran parantuneet.


   • Ali-Babba
    edson kirjoitti:

    Tuo on totta, tuo että missä päin asuu. Mutta gps seurantahan sen kertoo, missä ajetaan. Ammatikseen ajavia pitää kyllä huomioida erikseen ja niitä, jotka todella tarvitsevat autoa työkseen. Ammattiautoilija maksoi aikoinaan omasta ajosta erikseen kilometrimaksun, ne piti ilmoittaa ja niitä omia ajoja ei saanut sekoittaa ammattiajoon.

    Toivottavasti verottajan kantaa vuonna 1970-80 ei enää ole tämän päivän kanta, sillä silloin sai verottaja todella olla mielivaltainen ihan rauhassa. Ihme, ettei kukaan verovalmistelija saanut lyijymyrkytystä ja väitän, että lähellä sekin tilanne on ollut.

    Päästöperustaan kyllä siirryttävä, mutta silloin laskettava kokonaispäästöt eli myös auton valmistuspäästöt. Juu ja jos vanhaa autoa pystyy nykyteknologian mukaan justeeraamaan vähäpäästöisemmäksi, niin sekin otettava huomioon.

    Nyt "päästän" siut menemään, vaikka ei se ookkaan kiinni se menosi mun päästöistä :)

    Minä taas asiaa nopeasti kirjoittamiseen vuntsiessani näkisin asian niin, että kaikkia liikennepolttoaineita pitäisi verottaa samalla tavalla ja nimenomaan valmisteverona per kg tuotetta, Siis kaasuille, bentsalee , dieselille ja dieselinä markkinoitaville ns. uusiutuville sekä alökoholille sama senttimääräinen vero per kg.

    Tosin laittaisin kaiken elintarviketuotteista tai ns. elintarikejätteistä tuotetun etanolin ja dieselin polttoainekäyttö kieltoon. Samoin jos puumateriaalia alettaisiin muuttamaan nestemäiseksi dieselintapaiseksi polttoaineeksi. Poikkeuksen saisivat tehdä ainoastaan syömiskelvottomat öljykasvit ja sellunkeiton sivuvirtana syntyvä mäntyöljy, ellei teollisuus sille järjellisempää käyttöä kuin dieselinä keksi.

    En tähän nyt esitä veron senttimäärää, mutta jos esittäisin niin se olisi sellaista tasoa että nykyiset bensojen ja dieselien hinnat putoaisivat tasoon 1.30 perr litra.

    Hallituksena luonnollisesti tekisin toimenpiteitä sen suuntaan, että enemmän ja enemmän liikennettä, alkaen bussi ja rahtiliikenteestä saataisiin maakaasukäyttöiseksi. Se ei olisi vaikeaa ja kokonaispäästöhelpotus olisi huikeaa eli non 30% pelkästään tuon polttoaineen osalta.
    Sen voisi toteuttaa vaikkapa investointiavustuksena kun tällä hetkellä kaasukäyttöinen diesel tulisi jonkun verran normaali dieseliä kalliimmaksi.

    Maailmallahan näitä maakaasukäyttöisiä koneita pyörii ihan voimalaitoksista maatalouskoneisiin asti. Meillä on valittu muusta maailmasta poikkeava energia ja polttoainepolitiikka ja mielestäni täydestä asiantuntemattomuudesta ja epärealismistä kun on täysin selvää, että jos sähköautoja vähänkin enemmän globaalissa määrässä lisätään, niin akkumateriaalit loppuvat heti ja taas metsästä ei saada kestävällä tavalla uusiutuvaa polttoainetta vaan sama asia kuin sähköautoissa. Jos metsää käytettäisiin liikennepolttoaineesi niin varsin nopeasti meillä ei metsiä enää olisi
    Ja samaan nippuun että vaikka letkuruokaisena silmiin iskevät kuvat mahtavista pihveistä niin todellisuudessa olisi tarpeen kovastikin rajoittaa meijeriteollisuutta ja nautakarjaa. Ei kokonaan lopettaa vaan tehdä siitäkin harvinaisempaa herkkua ja maidosta vain lasten ruoka. Muille meijerituotteille harvinaisuuden mukanaan tuoma hinnan lisäys. Saatettaisiin jopa päästä kumijuustoista ja kemiallisista jugurteista eroon.

    Kalojakaan ei taas saisi kaikki kalstaa vaan vain aidolla kestävällä pohjalla. Ainoa mitä kukaties voimme lihapuolella lisätä on hevoinen, broilerikani, hanhet, broilerikanat, kanat, pukit, lampaat, jopa nutriat

    Paljon enemmän pitäisi tehdä kuin teemme

    Tilanne on nimittäin ihan kylmästi ajateltuna se, että ellemme itse hoida asioita kohtuulliseen järjestykseen, niin jossain vaiheessa tulee eteen automaatinen planeetan itsehoito mikä pudottaa planeettaa hyväksikäyttävien ihmisten määrän takaisin 1 miljardin tasolle.

    Sillä tavalla suuressa skenaariossa Linkola on ollut aivan oikeassa ja ymmärrän hänen "kornien" ajatustensa kokonaisuuden varsin hyvin

    Jos voisin tulevaisuutenni uusiksi rakentaa niin rakentaisin sen Edonin "housuihin"


   • Dr.Whoo

    Ens viikollahan julkaistaan IPCC:n raportti joka maalaa synkkää kuvaa lähitulevaisuudesta.

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005855294.html

    Mitä tulee kalansyöntiin, ihmettelen suuresti miksi maanmainiota silakkaa yhä vieroksutaan, yksi parhaista kaloista miun maun mukkaan. Sitä kalastetaan rutkasti, lähes kaikki käytetään kuitenkin eläinten rehuksi. Voi hyvää päivää, en osaa muuta sanoa tuohon.


   • Ali-Baba
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Ens viikollahan julkaistaan IPCC:n raportti joka maalaa synkkää kuvaa lähitulevaisuudesta.

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005855294.html

    Mitä tulee kalansyöntiin, ihmettelen suuresti miksi maanmainiota silakkaa yhä vieroksutaan, yksi parhaista kaloista miun maun mukkaan. Sitä kalastetaan rutkasti, lähes kaikki käytetään kuitenkin eläinten rehuksi. Voi hyvää päivää, en osaa muuta sanoa tuohon.

    Tuotapa harvempi ymmärtää. Meillä tuo erittäin hieno kala menee rehuksi minkeille ja turkisketuille mutta jo Suomenlahden eteläpuolella se on arvostettu ihmisten herkkukala ja sitä löytyy säilykkeenäkin jo jonkinlaisessa muodossa. Tosin vielä enemmän löytyy kilohailia, vassbog tai kilud


   • Ali-Baba
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Ens viikollahan julkaistaan IPCC:n raportti joka maalaa synkkää kuvaa lähitulevaisuudesta.

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005855294.html

    Mitä tulee kalansyöntiin, ihmettelen suuresti miksi maanmainiota silakkaa yhä vieroksutaan, yksi parhaista kaloista miun maun mukkaan. Sitä kalastetaan rutkasti, lähes kaikki käytetään kuitenkin eläinten rehuksi. Voi hyvää päivää, en osaa muuta sanoa tuohon.

    Näitä ilmastoennusteita luettaessa pitää kyllä osata lukea mediaa tavallistakin tarkemmin. Esimerkiksi tuoss IS siteerauksessa esitetään Etelänavan sarven Larsen hyllyssä ilmaantunut halkeama kuin lopullisena tuomiona ja pelkästään ilmaston muutoksen aiheuttajana.
    Todellisuudessa Larsenin hylly on meren päällä ja siitä on maapallon historian aikan suhteellisen tiuhaankin irronnut näitä tuon kokoisia tai pienempiä hyllyja juuri siksi että mantereella eli kiinteän maan päällä syntyvä jää ja jääksi puristunut lumi valuu koko ajan hitaasti meren suuntaan. Jossain vaihessa kun se on päässyt tarpeeksi pitkälle se murtuu juuri kuvatun tapaisesti ja aivan luonnollisena fyysisenä tapahtumana. Tällaisia todisteita ihan ruhtinaallisesti itse totuudesta irroitettuna käyttävät juuri IPCC, Greenpeadce ja Vihreät kun asioita tuntemattomille se näyttää mahtavalta ja kiistämättömältä totuudelta.
    IPCC tunnetaankin käyttäneen esimerkiksi ns. mailateoriassaan aivan virheellisiä lähtötietoja ja niiden avulla ennustaneen "maailmanloppua"

    Ei mitään yhtäkkistä, edes kohtuulölisen nopeaa lopettavaa ilmastonmuutosta tule vaan tulee kovia sopeutumisongelmia ellei tehdä oikeita ja ihan faktoihin nojaavia käyttäytymismuutoksia.

    Jos mitään ei tehdä, kuten Trump aikoo, niin sitten jossain vaihessa tulee se luonnon itse toimeenpanema korjaus, millä ihmisväestö putoaa noin kymmenesosaan nykyisestä ja samalla itse sivilisaatio muuttuu olosuhteita vastaavaksi. Mitkä ne muutokset ovat en kyllä arvaa lähteä ennustamaan. En edes sitä koska se korjausliike tapahtuu jos emme itse korjaa tapojamme.

    Yksi sellaisen suurmuutoksen mahdollisuus on uusi suursota. Sellainen on toiminut korjausliikkeenä ennenkin ja nykytaseilla suunnattoman tehokkaasti se tapahtuisikin. Sitäkään en lähde ennustelemaan muuten kuin että mitä tukalammaksi itse aiheuttamamme tila käy, sitä suuremmaksi sen mahdollisuus kasvaa.
    Sen seurauksena Suomenkin itäraja siirtynee Ussuri joelle :)


   • Dr.Whoo

    Enpä tiedä IPCC:stä enempää mitä tuosta jutusta luin. Kuitenkin siinä sanotaan että kyseessä on sadan eri alojen tiedemiehen vuosia kestänyt tutkimus jonka tulokset nyt julkaistaan. Kannattanee kuitenkin siis lukea aika tarkkaan mistä puhuvat kun tuo kokonaan jossain luettavissa on.

    Totuushan on, että tavan kansalainen ei voi olla mitenkään perillä mikä ilmastonmuutos asioissa on totta mikä ei, mikä on merkityksellistä mikä ei. Siksi kannattaa ainakin lukea ennakkoluulottomasti mahdollisimmman monesta lähteestä sitä tietoa mitä on saatavilla.


   • Ali-Baba

    Niistä sadoista tiedemiehistä IPCC tuotannossa on vielä lisättävä, että juuri ne samat tiedemiehet tuottivat sen IPCC mailateorian mihin oli valittu sopiva kohta oletetusta, siis oletetusta, ilmastokäyttäytymkisestöä menneisyydessä ja sitten projisoitu se totena kaikkiin tulevaisuuden ennustuksiin.
    Tutkimuksilla ja tieteellä tehdään politiikkaa ja siksi kaikkea pitäisi itse tietää enemmän jotta voisi lukea oikein mitä ennen auktoriteetti, tiedemiehet ja tutkijat meille kertovat.
    Omat hyvät tiedot ovat paras tae suhteelliseen ymmärrykseen mikä on oikein ja miten myös pitäisi toimia jotta hommat saataisiin toimimaan oikeammin.
    Tällä hetkellä ilmastonmuutos menee ainakin minulla olevien tietojen perusteella ihan sykliseen normiin.
    Siitä huolimatta näen selkeästi kuinka ihminen vähentää metsää ja alkaa tuottamaan haitallisesti kuten nautakarjatalous ja vaikkapa biopolttoaineet joilla paahdamme itse maanteillä, junilla, laivoilla, lentokoneilla.
    Siihen mitä selkeästi teemme väärin olisin hanakasti puuttumassa mutta todellisin ja ennustettavin perustein, en jonkun kultin tai jonkun maan jonkin poliittisen ilmavirtauksen vuoksi tai tavalla.
    Siksi antaisin sähköautoillekin "kyytiä" kun näen niiden aiheuttamat ongelmat ja suuren mittakaavan käytön mahdottomuuden eli muuttaisin olemassaolevaa paljon vähemmän saastuttavalle ja siinä sivussa kehittäisin synteettisiä nestemäisiä polttoaineita että ydinvoimaa vieläkin helppokäyttöisemmäksi
    Tuulivoimalla eikä aurinkopanelivoimallakaan ratkaista muuta kuin pinnallinen energiantarve ja sekin vain harvoissa paikoissa missä on niin paljon ylimääräistä rahaa että niitä voidaan tuettuna rakentaa ja olla välittämättä siitä jatkuvan voiman hyötysuhteen heikkenemisestä tuon satunnaisvoiman ansiosta.

    Edsonillekin uni maittaa jahka kaiken tanssien jälkeen lukee.


   • edson
    Ali-Baba kirjoitti:

    Niistä sadoista tiedemiehistä IPCC tuotannossa on vielä lisättävä, että juuri ne samat tiedemiehet tuottivat sen IPCC mailateorian mihin oli valittu sopiva kohta oletetusta, siis oletetusta, ilmastokäyttäytymkisestöä menneisyydessä ja sitten projisoitu se totena kaikkiin tulevaisuuden ennustuksiin.
    Tutkimuksilla ja tieteellä tehdään politiikkaa ja siksi kaikkea pitäisi itse tietää enemmän jotta voisi lukea oikein mitä ennen auktoriteetti, tiedemiehet ja tutkijat meille kertovat.
    Omat hyvät tiedot ovat paras tae suhteelliseen ymmärrykseen mikä on oikein ja miten myös pitäisi toimia jotta hommat saataisiin toimimaan oikeammin.
    Tällä hetkellä ilmastonmuutos menee ainakin minulla olevien tietojen perusteella ihan sykliseen normiin.
    Siitä huolimatta näen selkeästi kuinka ihminen vähentää metsää ja alkaa tuottamaan haitallisesti kuten nautakarjatalous ja vaikkapa biopolttoaineet joilla paahdamme itse maanteillä, junilla, laivoilla, lentokoneilla.
    Siihen mitä selkeästi teemme väärin olisin hanakasti puuttumassa mutta todellisin ja ennustettavin perustein, en jonkun kultin tai jonkun maan jonkin poliittisen ilmavirtauksen vuoksi tai tavalla.
    Siksi antaisin sähköautoillekin "kyytiä" kun näen niiden aiheuttamat ongelmat ja suuren mittakaavan käytön mahdottomuuden eli muuttaisin olemassaolevaa paljon vähemmän saastuttavalle ja siinä sivussa kehittäisin synteettisiä nestemäisiä polttoaineita että ydinvoimaa vieläkin helppokäyttöisemmäksi
    Tuulivoimalla eikä aurinkopanelivoimallakaan ratkaista muuta kuin pinnallinen energiantarve ja sekin vain harvoissa paikoissa missä on niin paljon ylimääräistä rahaa että niitä voidaan tuettuna rakentaa ja olla välittämättä siitä jatkuvan voiman hyötysuhteen heikkenemisestä tuon satunnaisvoiman ansiosta.

    Edsonillekin uni maittaa jahka kaiken tanssien jälkeen lukee.

    Jostain pitäisi saada selkotaulukot kaikkien ns. ihmiset pelastavien keksintöjen vaatimista luonnonvaroista ja niiden riittävyydestä. Juurikin maallikolle tulee mieleen akut ja kaikki vempeleet, jotka akkuja tarvitsevat. En tiedä, mitä ja missä määrin luonnonvaroja syövät aurinkopaneelit, entä tämä laajeneva ja laajeneva www kaikkine kapistuksineen. Onneks meil on metsä, mistä saadaan ihan mitä vaan, hih.

    Veikkaan, että maailman johtavat suurvallat eivät piittaa muusta kuin raaka-aineista. Ja suurmiehet omasta lompakosta. Ja pienet seuraavat perässä.

    Veikkaan, että valtiot eivät piittaa myös muusta kuin että vienti voittaa tuonnin.

    Veikkaan, että ihminen piittaa vain hyvästä lomasäästä. Edellyttää tietysti, että on lomaa. Ja hyvästä ruoasta, jos on varoja. Okei, nykyään myös liikunnasta, koska kuulemma ollaan lihavia. Ja rexonasta, että mahtuu bussiin, vaikka kait ne suurimmaksi osaksi ovatkin tyhjiä. Moni tykkää kans sileästä ihosta

    Ja on niitä varmaan paljon muitakin tärkeyksiä. No vaikka omistusasuminen, maksoi mitä maksoi.


  • edson

   Tääl on taas teittin kirjoituksissa niin hyvää, että vaatii lukurauhaa, mut nyt tulee tanssit tähtien kanssa.

   Just kuuntelin eilisen aamun teeveepölinän maatalousministeriltä. Yleistä höpinää sanoisin. Kun tarpeeksi toistetaan etää "suomalainen ruoka on maailman puhtainta", niin heti tulee jotenkin kumma olo. Tämä maailman paras- ilmaus on inflaatiossa, ainakin minulla.

  • Ali-Baba

   Edson tuolla jossain mainitsi, että vain siat voivat kärsiä kun niillä on kärsä!
   Olisikohan tää kärsinyt?
   http://but.fi/7sx

   • Dr.Whoo

    Tuossahan näyttäisi olevan me kolme tuumimassa lopullista totuutta ilmastonmuutoksesta.


   • edson
    Dr.Whoo kirjoitti:

    Tuossahan näyttäisi olevan me kolme tuumimassa lopullista totuutta ilmastonmuutoksesta.

    Voipi olla myös Sirkka-Liisa Anttilan sikalasta kuvaa. Siinä siat suunnittelevat ehottomasti vastaiskua, eläinten kapinaa, oman henkensäkin uhalla.


  • edson

   Lähden ihmettelemään toistaiseksi vain yhtä asiaa. Kun tulee ilmastoraportti, niin hirveä määrä "asiantuntijoita" het haastatellaan, annetaan kommentteja jne. Vaaditaan yleisesti nopeaa muutosta. Oon muuten tainnut kuulla tuon jo vuosia sitten, mutta kertaus on opintojen äiti.

   Laitoin asiantuntijat sulkuihin, koska esim. Ylen uutissivustolta löysin näitä siantunti... eiku asiantuntijoita : Al Gore, Gro Harlem Brundtland, Oras Tynkkynen, Kimmo Tiilikainen, Petteri Orpo, Seppo Kääriäinen, Sanna Vesikansa, Anne Berner, Sanna Marin, Satu Hassi, Pertti Salolainen, .... Okei siis virkansa puolesta on huulia heilutettava. Ja sitten taottava poliittisia päätöksiä kamarien perukoilla

   Ja lausuntoja siantuntijoilta :

   - virtavedet avattava vaelluskaloille
   - yhtä yksinkertaista ratkaisua ei ole
   - päätöksiä ja tekoja tarvitaan heti
   - kaikkia keinoja tarvitaan, jos halutaan ottaa ilmastonmuutoksen torjunta vakavasti
   - ei ole enää varaa poimia rusinoita pullasta.
   -
   - jne.

   Nuokin poliittiset ohjeet olen kuullut monta kertaa

   Ei muuta kuin oottelemaan seuraavan raportin valmistumista. Ja varsinkin noita kommentteja raporteista

  • edson

   Oras Tynkkynen : "Voimme siis haikeina todeta tilanteen ja alkaa varautua maailmaan, jossa ilmastonmuutos suistaa ihmiskunnan kurjistumisen ja konfliktien kierteeseen. Voimme rakentaa valleja merenpinnan nousua ja muureja turvaan pyrkiviä ihmisjoukkoja vastaan."

   Kyl on somaa. Siis haikeina todetaan tilanne. Ehkä sitten niin. Veikkaanpa lisäksi, että kuviteltujen muurien sisällä syntyy kapinaa, sillä läheskään kaikki eivät tule hyväksymään sitä, että ensin on ryövätty kolmannen maailman luonnonvaroja ja väestöä käytetty orjien lailla ja sitten rakennetaan vaikka vain poliittisia ja lakeihin ja sopimuksiin perustuvia muureja. Eivät muurit, todelliset tai lakeihin perustuvat, tule mitään pidättelemään.

  • Ali-Baba

   Hittonen, olin jo onnellisesti unohtanut koko Oraksen.
   Ei pitäisi mainita noita Edsonin esittämiä nimiä vakavan ilmastokeskustelun yhteydessä. Itseasiassa edes harvan poliitikon nimi. Parasta tarkoittavat ja todennäköisesti parhaiten näkevät ovat ilmasto-ja luontoasioissa täällä katsomon puolella.

   No ilmastoteemaan oletan vielä palataan päevän mittaan kun se koskettaa meitä kaikkia niitä jotka eivät siitä näytä mitään ymmärtävän eli poliitikot ja me jotka luontoa ja ilmaa pilaamme eli kuluttajat ja maisemissa hiippailijat.

   Tervehdys ja tuulahdus Eikka keikalta. Kaikki entisellään. Örjanilla vatsa kasvaa ja uusin vaiva on että enää ei tahdo tavara tulla ulos pakoputken puolelta. Eikalla ongelam että on kroonisia kipuja vatsan alueella kahdenkin avanteen vuoksi eli pakoputki suljettu ja abanne suoleen poistamaan materiaa ja toinen avanne virtsrakkoon virtsan poistoon.
   Eikka ei vaan saa tarpeeksi toimivaa kipulääkettä mikä sattuu olemaan eräs opiaatti ja peruste on sama kuin aina että on addiktoitumisen vaara 80 vuotiaalla halvauspotilaalla!

  • edson

   Metaanintuotantoni on lisääntynyt ja tulenkin vaatimaan maidonjalostajilta selvitystä, että onko se sittenkään laktoonitonta se rasvaton maitoversio. Tai sitten käyttämäni B12 pilkkomispiikki on laimennettua.

   Täytyy ehottomasti myös käyttää tulevaisuudessa Baltia-Puola tai Valko Venäjä-Ukraina-Romania-Bulgaria reittiä lämpöön. Ja jos ei Turkissa ole liian kuumaa (tilanne), niin sinne sitten. No on siellä se Ärdöään, mutta onhan meilläkin Keskusta. Tanskassa luovutaan bensa-asemista ja lisätään sikojen tuotantoa ja se ehkä leviää se tauti Atlannin rannikolle.

   Voihan räkä näitä, jotka pelkäävät 80- vuotiaitten addiktoitumisia.

   • Ali-Baba

    Nyt ollaan kyllä oikeilla jäljillä. Rasvaton maitokin on suuri osasyyllinen ilmastoturmaan.
    Onneks 60 luvulla ei tunnettu hiilidioksidia eikä metaania vaan ammettiin rauhassa sataa rikkihappoa taivaalta. No olivathan järvetkin varsin kirkkaita silloin. Happokirkastettuja. pH alle 4.
    Sitten keksittiin ilmastonmuutos ja hiilidioksiidi. Useimmat ovat varmaan jo unohtaneet London smoginkin. No unohtuuhan sellaset pikkujutut tätä nykytilaa kauhistellessa.

    Mutta sanos muuta tuosta 80 vuotiaiten addiktoitumisuhasta.
    Mainitsin muuten siitä Örjanille jo monta, monta vuotta sitten, että Eikka addiktoituu noille opiaattipillereille, mutta heti perään totesimme, että jos ne yhtään hänenkään oloa parantavat niin so what?
    Minullahan ja oli sairaalassa osan aikaa päällä melkoinen opiaattiannostus ja taisin silloin kirjoittaakin että kyllä ne saivat näkemään toinen toistaan ihmeellisempiä maisemia silloin. Minun annokseni pudotettiin kuitenkin melko pian yhtä pilleriä vastaavaan yöannokseen. Ei ole minullakaan enää tippaakaan sitä juomaa jäljellä vaikka kyllä voisi edelleenkin sen yöannoksen ottaa kun sillä oli sellainen hyvä vaikutus että tuo lynkattu kieli lakkasi tuntumasta savun grillaamalta potkalta.

    Mutta ilmeisesti olen v ielä liian nuori sellaisiin lääkkeisiin ihan hyvän olon vuoksi kun nyt Marraskuussa tulee vasta 74 täyteen. Miulla ja Ceellä ellen viärin muista.

    Hitto, nyt tuli Ali-Babasta mieleen Taras Bulba. On mentävä taas nettiin katteleen että kuka riivattu oli Taras Bulba ja miksi se yks kaks putkahtaa mieleen!


   • Cee-Lila
    Ali-Baba kirjoitti:

    Nyt ollaan kyllä oikeilla jäljillä. Rasvaton maitokin on suuri osasyyllinen ilmastoturmaan.
    Onneks 60 luvulla ei tunnettu hiilidioksidia eikä metaania vaan ammettiin rauhassa sataa rikkihappoa taivaalta. No olivathan järvetkin varsin kirkkaita silloin. Happokirkastettuja. pH alle 4.
    Sitten keksittiin ilmastonmuutos ja hiilidioksiidi. Useimmat ovat varmaan jo unohtaneet London smoginkin. No unohtuuhan sellaset pikkujutut tätä nykytilaa kauhistellessa.

    Mutta sanos muuta tuosta 80 vuotiaiten addiktoitumisuhasta.
    Mainitsin muuten siitä Örjanille jo monta, monta vuotta sitten, että Eikka addiktoituu noille opiaattipillereille, mutta heti perään totesimme, että jos ne yhtään hänenkään oloa parantavat niin so what?
    Minullahan ja oli sairaalassa osan aikaa päällä melkoinen opiaattiannostus ja taisin silloin kirjoittaakin että kyllä ne saivat näkemään toinen toistaan ihmeellisempiä maisemia silloin. Minun annokseni pudotettiin kuitenkin melko pian yhtä pilleriä vastaavaan yöannokseen. Ei ole minullakaan enää tippaakaan sitä juomaa jäljellä vaikka kyllä voisi edelleenkin sen yöannoksen ottaa kun sillä oli sellainen hyvä vaikutus että tuo lynkattu kieli lakkasi tuntumasta savun grillaamalta potkalta.

    Mutta ilmeisesti olen v ielä liian nuori sellaisiin lääkkeisiin ihan hyvän olon vuoksi kun nyt Marraskuussa tulee vasta 74 täyteen. Miulla ja Ceellä ellen viärin muista.

    Hitto, nyt tuli Ali-Babasta mieleen Taras Bulba. On mentävä taas nettiin katteleen että kuka riivattu oli Taras Bulba ja miksi se yks kaks putkahtaa mieleen!

    Taisi Yul Brynner esittää Taras Bulbaa.


   • Ali-Bulba

    Jep- Ihmettelin vaan mistä kaikkea tuollaista påäähän tulee, ihan kuin teittien unissa. Ei ole ollut nimittäin Taras Bulbasta mitään havaintoa missään muistissa. No sehän tarkistettuna osoittautui Nikolai Gogolin kirjaksi Kieviläisestä kasakkajohtajasta. Muistikuvan on täytynyt sii pompata esiin jostain kansakouluajoiöta. Se on kyllä myös huono merkki että alkaa kaukomuisti toimimaan.
    Tosin kun olemme kolmestaan Mie, Eikka ja Örjan niin ihan poiukkeuksetta minä olen se tietotoimisti joka heti muistaa kuka oli mikä, missä ja milloin eli lähimuistikin vielä pelaa.
    Minua voit onnitella sitten Marraskuun 16 päivä. Koskas sinulla oli se vuodenvaihtopäivä. Sehän on skorpionin kuussa joka tapauksessa.
    Ette te naiset muuten ainoita unennäkijöitä ole. Näen minäkin aika usein ja jos on ahdinkouni niin olen aina eksynyt oudiossa paikassa, välillä tutuissakin ja myöhästyn jostakin.
    Välillä pukkaa aivan sekametelikeittoa eli todellisia tapahtumia yhdistyy ihan uudessa järjestyksessä toisiinsa. On siinäkin herätessä ihmettelemistä.
    Onko hommat muuten hanskassa, Hematoomat haihtumassa? Minulla oli pari verenpurkausta sen lastan alla niissä hiertymähohdissa. Aika nopeasti alkoivat haalistua.

    Minullehan tuli silloin Töölön tehon toisella käyntikerralla sydämen melko totaalinen joka suunnan väännös mitä joutuivat kovasti taiteilemaan saadakseen kaikki värinät, lepätukset ja sinussuunnat kääntymään oikein. Lepatuksen vuoksi jäi yksi anticoagulantti päälle ja se kelpasi sitten myös sen vatsa aortan stentin jälkeiseen hoitoon. Se saattaa aiheutaa helposti verenvuotoa, Siksi pitää olla sen lääkkeen ohjekortti lompsassa jos joutuu verta valuvaan onnettomuuteen

    Perjantaina tuli yllätyskutsu Töölön plastiikkakirurgiaan. Ilmeisesti siellä arvioidaan kyetäänkö se titaanilevy ottam,aan pois ja voidaanko suuvärkkiäni korjata niin että saisin veden pysymään siellä ja samalla edes aloittamaan suun kautta syömisen kouluttamista. Minähän en edes sen 2004 leikkauksen jälkeen saanut ruokaa menemään siitä kulmaksi muodostetusta ruokatorvesta akas ilman piimää tai vastaavaa juomaa


   • Cee-Lila
    Ali-Bulba kirjoitti:

    Jep- Ihmettelin vaan mistä kaikkea tuollaista påäähän tulee, ihan kuin teittien unissa. Ei ole ollut nimittäin Taras Bulbasta mitään havaintoa missään muistissa. No sehän tarkistettuna osoittautui Nikolai Gogolin kirjaksi Kieviläisestä kasakkajohtajasta. Muistikuvan on täytynyt sii pompata esiin jostain kansakouluajoiöta. Se on kyllä myös huono merkki että alkaa kaukomuisti toimimaan.
    Tosin kun olemme kolmestaan Mie, Eikka ja Örjan niin ihan poiukkeuksetta minä olen se tietotoimisti joka heti muistaa kuka oli mikä, missä ja milloin eli lähimuistikin vielä pelaa.
    Minua voit onnitella sitten Marraskuun 16 päivä. Koskas sinulla oli se vuodenvaihtopäivä. Sehän on skorpionin kuussa joka tapauksessa.
    Ette te naiset muuten ainoita unennäkijöitä ole. Näen minäkin aika usein ja jos on ahdinkouni niin olen aina eksynyt oudiossa paikassa, välillä tutuissakin ja myöhästyn jostakin.
    Välillä pukkaa aivan sekametelikeittoa eli todellisia tapahtumia yhdistyy ihan uudessa järjestyksessä toisiinsa. On siinäkin herätessä ihmettelemistä.
    Onko hommat muuten hanskassa, Hematoomat haihtumassa? Minulla oli pari verenpurkausta sen lastan alla niissä hiertymähohdissa. Aika nopeasti alkoivat haalistua.

    Minullehan tuli silloin Töölön tehon toisella käyntikerralla sydämen melko totaalinen joka suunnan väännös mitä joutuivat kovasti taiteilemaan saadakseen kaikki värinät, lepätukset ja sinussuunnat kääntymään oikein. Lepatuksen vuoksi jäi yksi anticoagulantti päälle ja se kelpasi sitten myös sen vatsa aortan stentin jälkeiseen hoitoon. Se saattaa aiheutaa helposti verenvuotoa, Siksi pitää olla sen lääkkeen ohjekortti lompsassa jos joutuu verta valuvaan onnettomuuteen

    Perjantaina tuli yllätyskutsu Töölön plastiikkakirurgiaan. Ilmeisesti siellä arvioidaan kyetäänkö se titaanilevy ottam,aan pois ja voidaanko suuvärkkiäni korjata niin että saisin veden pysymään siellä ja samalla edes aloittamaan suun kautta syömisen kouluttamista. Minähän en edes sen 2004 leikkauksen jälkeen saanut ruokaa menemään siitä kulmaksi muodostetusta ruokatorvesta akas ilman piimää tai vastaavaa juomaa

    Minulla se merkkipäivä on 10. Hematoomat eivät ole vielä hävinneet, ovat kylläkin pienentyneet ja hieman vaalenneet.

    Tuon Brynnerin Taras Bulban olen joskus katsonut, samoin monta muuta häneltä, ainakin sen Kuningas ja minä ja Kymmenen käskyä.


  • edson

   Mä oon jo ihan unohtannu IPCC:n raportit ja lisäilen päivittäisiin muistiinpanoihini http://bot.fi/2tuc eri paikkakuntien max/min ja sitten talven edetessä seuraan myös lumitilanteita

   Tsemppiä plastiikkakirurgiaan.

   Brynneriä ei juuri viime vuosina ole telkun uusinnoissa näytetty. Muistaakseni. Oma mieltymys on vähän väljänoloinen muutenkin tuosta näyttelijästä.

  • Ali-Baba

   No ei tässä varmaan mitään plastiikkakirurgiaa mennä tekemään vaan tarkastamaan voidaan titaanilevy ottaa pois ja voiko kärsää korjata.

  • edson

   Tota tota, otin kuvan tuorreista ja kuivatuista eineksistä. Jatkukoot syksy syystä tai toisesta vaan lämpimänä. Siis salaattia voipi hakea maasta ja nuo sienet on nyt mahtuneet jo kaikki tarpeeksi kuivatut kahteen pikakahvipurkkiin. Niin vähään tilaan mahtuu kahden viikon pikkuiset, mutta riittävät sienikastike-einekset. Ja oikealla on kuivumaan lähdössä yhden viikon annos. Tämä suppilovahvero on todellinen joka syksyn pelastus, vaikkakin tänä syksynä tuli hyvin myös suolasieniä http://bot.fi/2tug

   Lämpimien maiden torit talvikaudella + omat "säilykkeet" + tietysti paikallinen sapuskan syönti ... Ja matkalle ei tarttis lähteä kuin marraskuulla, silloin selviäisi varmaan vielä kesärenkailla kesäpaikoille ja kun takaisin hivuttautuisi joskus maaliskuun alussa hiljalleen, niin ... Juuri noita tilanteita seuraan tämän talven pirtissä ja ehkä sitten seuraavankin. Olkoonkin, että jää siten vain mielikuvitusmatkaksi, mikä on kyllä pienellä tavalla pettymys.

   • edson

    Täydennän tuota sääseurantataulukkoa nyt eräällä Bulgarian paikalla eli http://bot.fi/2tul

    Tää olis täydellistä elämää. Sori Ali, että liikun tässä aiheessa turhankin usein, mutta sinä olet maisemia elämässäsi nähnyt, joten jo pelkät muisteluksesi auttaa sinua pysymään lämpimänä.


   • Cee-Lila
    edson kirjoitti:

    Täydennän tuota sääseurantataulukkoa nyt eräällä Bulgarian paikalla eli http://bot.fi/2tul

    Tää olis täydellistä elämää. Sori Ali, että liikun tässä aiheessa turhankin usein, mutta sinä olet maisemia elämässäsi nähnyt, joten jo pelkät muisteluksesi auttaa sinua pysymään lämpimänä.

    Olet siis lähdössä talveksi homekodillasi eurooppalaiseen lämpöön ja palaat joskus maaliskuussa, kun täällä lumet jo sulavat. Ihan hyvä vaihtoehto tuokin, kuin varata joku apartementos jostain etelästä talvikaudeksi ja lojua samalla paikalla koko ajan.


  • Ali-Baba

   Minä en ole vielä saanut kirjoitussormiani vauhtiin ja siksi teinkin ihan muita hommia kuten pesin itseäni ja pyykkiä. Teillä "nuorilla ei varmaankaan tätä ongelmaa ole, mutta kävin myös pöntöllä suorittamassa erinomaisen tuloksellisen tuotannon :) (Siis noin viikon tulos tuli ulos :))))) )
   Paino taisi hetkessä pudota noin 10 kg !
   Jahka innostun niin saattaa alkaa kirjoitussormikin näpytteleen.
   Edsoni on näemmä oppinut käyttämään Exceliä ja nyt on oma virrankulutuskin tabuloituna.
   Minä en excelistä pahemmin piittaa. Töissä on ollut pakko sitä jonkin verran käyttää, mutta minun työkaluni on itseasiassa Word.
   Tosin tämän Win 10 mukana tulee lähes Wordin tasoinen Word Pad joka tallentaakin Wordin luettavana RTF failina. Olen alkanut käyttää sitä Wordiä enemmän nykyisiin pikakirjoituksiin ja printauksiin

  • edson

   "Edsoni on näemmä oppinut käyttämään Exceliä ja nyt on oma virrankulutuskin tabuloituna."

   Sää ja talous ollut excel taulukkoina noin kymmenen vuotta, sitä ennen paperilla. Excel on ihan hyvä juttu ja sitä parempi on, mitä enemmän muuttujia. Nämä minun muuttujani ovat mitättömiä määrältään.

   "homekodillasi" Cee, kotini ei ole homeinen. Toistat ilmaisussasi kotia. Ei sen puoleen, se kyllä ansaitsee monetkin kodin ilmaisut, mm. liikkuva koti. Peti ja hätä hoituu käden käänteessä.

   Onpa jännä juttu, ettei lentämisestä ja turismista ja kaiken maailman joukkohössötyksestä (urheilutapahtumat, konsertit, ... ja niiden perässä matkustelu) puhuta mitään tässä maailmanpelastusoperaatiossa.

   • Ali-Baba

    Hähää hähää
    Kyllähän home on home vaikka se olisi homeessakin tai dieselin kuljettama home ilman hometta

    Se on kyllä muuten merkittävä huomio että joko kukaan tai hyvin vähän puhuvat lentämisestä ja sen saasteista vaikka se päästää kaiken saasteensa juuri haavoittuivimpaan kohtaan ilimakehässä.
    Voisikohan se jophtua siitä että kukaan ei halua menettää keihäsmatkojaan jos joku ne vielä muistaa. Tai mahdollisesti harvoilla on mitään argumenttiä lentopolttoaineeksi tai ei ymmärrä että se suihu sijoittuu juuri ilmakehän arkaan kohtaan.
    Itse asissa a-mummun tulisi sen ilmatilan eksperttinä kertoa meille mitä sillä tavallisella 34000 jalan lentokorkeudella tapahtuu ja mitä sielläkiertää ja joskus jopa erittäin suurella nopeudella
    Paljon on tullut itsekin sillä korkeudella aikaa vietettyä jos jonkinnäköisessä myräkässä. Pahin saatui kluitenkin Jordan airwaysin Lockheed 3 moottorisella suihkarilla Lontoosta Ammaniin alppien yläpuolella. Silloin todella pudottiin niin lujaa välillä että kupeissa olleet muonat jäivät nenän eteen roikkumaan ilmassa. Miehistökin kertoi sitten etteivät koskaan ole vastaavassa olleet. Ei kyllä toiste omallekaan kohdalle sattunut vaikka parikertaa jouduttiin turhan laskeutumisyrityksen jälkeen Jennedystä palaamaan Bostoniin varalaskupaikalle ja aamulla taas uusiksi sitten onnistuen


   • edson
    Ali-Baba kirjoitti:

    Hähää hähää
    Kyllähän home on home vaikka se olisi homeessakin tai dieselin kuljettama home ilman hometta

    Se on kyllä muuten merkittävä huomio että joko kukaan tai hyvin vähän puhuvat lentämisestä ja sen saasteista vaikka se päästää kaiken saasteensa juuri haavoittuivimpaan kohtaan ilimakehässä.
    Voisikohan se jophtua siitä että kukaan ei halua menettää keihäsmatkojaan jos joku ne vielä muistaa. Tai mahdollisesti harvoilla on mitään argumenttiä lentopolttoaineeksi tai ei ymmärrä että se suihu sijoittuu juuri ilmakehän arkaan kohtaan.
    Itse asissa a-mummun tulisi sen ilmatilan eksperttinä kertoa meille mitä sillä tavallisella 34000 jalan lentokorkeudella tapahtuu ja mitä sielläkiertää ja joskus jopa erittäin suurella nopeudella
    Paljon on tullut itsekin sillä korkeudella aikaa vietettyä jos jonkinnäköisessä myräkässä. Pahin saatui kluitenkin Jordan airwaysin Lockheed 3 moottorisella suihkarilla Lontoosta Ammaniin alppien yläpuolella. Silloin todella pudottiin niin lujaa välillä että kupeissa olleet muonat jäivät nenän eteen roikkumaan ilmassa. Miehistökin kertoi sitten etteivät koskaan ole vastaavassa olleet. Ei kyllä toiste omallekaan kohdalle sattunut vaikka parikertaa jouduttiin turhan laskeutumisyrityksen jälkeen Jennedystä palaamaan Bostoniin varalaskupaikalle ja aamulla taas uusiksi sitten onnistuen

    "Voisikohan se jophtua siitä että kukaan ei halua menettää keihäsmatkojaan jos joku ne vielä muistaa"

    No vain tuostahan on kysymys. Ja mikä show on rakennettu lentämisen ympärille. Hotellit, hiihto ja laskettelupaikat, kaikenlaiset joukkokokoontumiset, sukellusta Malediiveille ja vuorikiipeilyjä Afrikassa savannikiertoajelun ohella... mitä ne mainostavatkaan ne matkatoimistot, että yksilöllisten halujen ja toiveiden matkoja. Momondot sun muut bookingit ja trivagot joka mainoskatkojen sisältönä jne.


   • amummu
    Ali-Baba kirjoitti:

    Hähää hähää
    Kyllähän home on home vaikka se olisi homeessakin tai dieselin kuljettama home ilman hometta

    Se on kyllä muuten merkittävä huomio että joko kukaan tai hyvin vähän puhuvat lentämisestä ja sen saasteista vaikka se päästää kaiken saasteensa juuri haavoittuivimpaan kohtaan ilimakehässä.
    Voisikohan se jophtua siitä että kukaan ei halua menettää keihäsmatkojaan jos joku ne vielä muistaa. Tai mahdollisesti harvoilla on mitään argumenttiä lentopolttoaineeksi tai ei ymmärrä että se suihu sijoittuu juuri ilmakehän arkaan kohtaan.
    Itse asissa a-mummun tulisi sen ilmatilan eksperttinä kertoa meille mitä sillä tavallisella 34000 jalan lentokorkeudella tapahtuu ja mitä sielläkiertää ja joskus jopa erittäin suurella nopeudella
    Paljon on tullut itsekin sillä korkeudella aikaa vietettyä jos jonkinnäköisessä myräkässä. Pahin saatui kluitenkin Jordan airwaysin Lockheed 3 moottorisella suihkarilla Lontoosta Ammaniin alppien yläpuolella. Silloin todella pudottiin niin lujaa välillä että kupeissa olleet muonat jäivät nenän eteen roikkumaan ilmassa. Miehistökin kertoi sitten etteivät koskaan ole vastaavassa olleet. Ei kyllä toiste omallekaan kohdalle sattunut vaikka parikertaa jouduttiin turhan laskeutumisyrityksen jälkeen Jennedystä palaamaan Bostoniin varalaskupaikalle ja aamulla taas uusiksi sitten onnistuen

    No, huhhuh, että vielä pitäisi jotain työasioitakin tässä pähkiä. No, jotain perusjuttuja vielä on lapasessa. Uutta tietoa on kyllä netti tulvillaan, eli sinne vain seikkailemaan. Sieltä varmaan löytyy korjattavaakin alla olevaan.

    Suihkukoneesta lähtee erilaisia päästöjä, joista CO2: n osuus kaikesta ihmisen aiheuttamasta on (ilmastonmuutoksen kannalta) n.2% . Muita päästöjä ovat noxit, soxit (rikin oksidit) ja hiukkaset. Hiilivetyä ja häkääkin pääsee.

    Nyrkkisääntö oli/on? että yksi kerosiinikilo aiheuttaa n.3kg CO2:ta ja 1,3kg vesihöyryä. Muut päästöt riippuvat paljon lennon vaiheesta (rullaus, nousu, matkalento, jne). CO2:n lämmitysvaikutus on sama kaikilla korkeuksilla, eli ei oo väliä lentääkö kone pinnalla 100 vai 400 (esim. uusien arbuusien maksimilentokorkeus on n. FL 400, eli yli 13km).

    Ilmakehän vedellä on iso vaikutus lämpenemiseen, ja monet tutkijat sanovatkin, että veden määrä on hiilidioksidin osuutta laskettaessa (esim. IPCC) oletettu liian vähäiseksi, mikä siis laskelmissa nostaa CO2:n osuutta. No, en sano juuta en jaata siihen, en ole tutkija.

    Noxit tuottavat otsonia matkalentokorkeuksissa; ilmailu ei vaikuta otsonikatoon. Toisaalta Noxit vähentävät metaania, jonka lämmitysvaikutus on merkittävä.

    Soxien merkitys on vähäisempi kuin noxien. Löpön rikin määrä on pieni. Muodostuvat sulfaattihiukkaset viilentävät ilmakehää. Muut hiukkaset toimivat tiivistysytiminä eli vaikuttavat pilvien syntyyn.

    Päästöjen vesi häviää parissa viikossa. Tiivistysjuovien (syntyvät vain otollisissa oloissa) osuus yläpilvien synnyssä on olemassa, mutta vaikutuksista ei vielä ole tarpeeksi tietoa, jotta voitaisiin luotettavasti huomioida laskelmissa.

    Erilaisia CO2-päästölaskureita on useita. Asian kompleksisuudesta kertoo se, että laskentamallien antamissa määrissä voi olla jopa lähes kymmenkertaisia eroja. IPCC:n nyt käyttämästä laskentamallista en tiedä, mutta aikoinaan kun itse pienesti osallistuin sen työhön oli ainakin lentoliikenteen osuus laskettu aikalailla rukkaskurssilla. Tänäänhän tietoa on jo huomattavasti enemmän.

    Työtä mm. polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi on tehty ilmailun sektorilla vuosikymmenet. Jostain taannoin luin, että energiatehokkuus viimeisen 40v aikana on parantunut 70%; kun lasketaan löpön kulutusta per jakkara ja kilometri. Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen on myös työlistoilla. On ollut jo pitkään.

    Että tämmöistä tänä iltana.


  • edson

   Kehun Libre Officea, toimii ihan moitteettomasti, kun vain huomaa aina päivittää sen.

   Mulla on mennyt päivä aika lailla kommentoidessa ilmastosydeemejä. Päästin piruni irti, kohteliaasti. Ainoa sana, kotomaastamme käyttämäni paskalandia, saatetaan poistaa.

   Oli aivan loistavaa pommittaa Vihreitä ja kysyä, mikseivät ota kantaa turismiin, massatapahtumiin esim. olympialaisiin ja niiden hirveään kulutukseen. Ja kaiken maailman muihin vuotuisiin urheilutapahtumiin ihan juniorista ikämiehiin,naisiin, sarjoja löytyy joka lähtöön ja niissä ei pysytellä kilvassa vain kotomaassa ja välissä myös kaikkien lajien vammautuneiden omat kisat. Myös kaikki muut pienet ja suuret huuhaat kaikkine konserteineen, näyttelyineen sun muineen ja niihin matkustavien kulutus het tapeetille.

   • Cee-Lila

    Minullakin on koneessani tuo Libre Office. Tosin harvoin sitä tarvitsen.

    Tuosta asuntoautostasi; Koska se sana on niin pitkä, niin katsoin saanko siihen mitään lyhennelmää englanninkielestä, näkyy olevan camper. Saksankielellä sanaa ei löydy ollenkaan, vain asuntovaunu löytyy ja sitähän sinulla ei ole. Et vedä sitä perässäsi, vaan ajat sillä itse. Ihan eri asia.

    Nelipyöräkotikin on pitkä sana, olisiko parempi esim homeauto tai autohome? Taikka Homekaara tai homecar tai carhome? Ei ollut sitäkään englanninkielisessä käännöksessä. Hihhih, kuhan tässä makustelen.


   • Cee-Lila
    Cee-Lila kirjoitti:

    Minullakin on koneessani tuo Libre Office. Tosin harvoin sitä tarvitsen.

    Tuosta asuntoautostasi; Koska se sana on niin pitkä, niin katsoin saanko siihen mitään lyhennelmää englanninkielestä, näkyy olevan camper. Saksankielellä sanaa ei löydy ollenkaan, vain asuntovaunu löytyy ja sitähän sinulla ei ole. Et vedä sitä perässäsi, vaan ajat sillä itse. Ihan eri asia.

    Nelipyöräkotikin on pitkä sana, olisiko parempi esim homeauto tai autohome? Taikka Homekaara tai homecar tai carhome? Ei ollut sitäkään englanninkielisessä käännöksessä. Hihhih, kuhan tässä makustelen.

    Lisään vielä edelliseen, että miksi nimitin sanalla " homekoti" autostasi, jota ihmettelit että toistan sitä kotia kahteen kertaan. Se oli sikäli virhe, mutta muistan, että on sellainenkin firma kuin autocar. Siinäkin on kaksi kertaa sana auto kolmella kielellä. Auto on auto suomeksi ja saksaksi ja car taas englanniksi.

    Keksitään lisää; milloin lähdet kaarakodillasi taikka kotikaarallasi, ilman slangia: autokodillasi tai kotiautollasi liikkeelle sinne Eurooppaan? Sekin on lyhyempi kuin nelipyöräkoti

    Kivaa vääntöä tästä suomenkielestä haluaisin enemmänkin. U:n veljellä oli aikoinaan asuntovaunu, mitä veti perässään milloin milläkin autolla. Siinä oli helppoa se, että kun lähti vaikka leirintäalueelta kaupunkia kiertämään, ei tarvinnut hinata sitä vaunua perässään. U:n serkulla on tällä hetkellä sellainen oikein iso asuntoauto, suunnilleen kolme huonetta ja keittiö, mutta sen ylläpito on kuulemma todella kallista.


  • Ali-Baba

   Edsoni on ilmeisesti huoltamassa zetoria, lämpöpuhallinta ynnä muita pienen tehtaan laitteitaan Libre office mukaanlukien.
   Minä olen myös ollut ko ajat jalkeilla mutta kirjoittelin tuossa Fujairaan tai oikeammon Kalbaan liiketoimintavihjettä yhdelle sikäläiselle muinaismuistolle
   Ja nyt olisi mentävä pihalle ihmettelemään ja samalla poistamaan täyttynyt roskapussi.
   Eipä ole oikeastaan mitään ostettavaakaan, mutta kai se on pikku lenkkikin heitettävä ja sen jälkeen kotona soseutettava sekahedelmäkeitto keitettävä

   Dr.Woo se töissään häärii
   Suuret tukot rahaa käärii
   Perjantain taas kotiin palla
   ja heti hellästi Könniä halaa
   innoissansa virkkaa:
   Terve Könni, vanha tuttu
   Antiasi anna mulle niin heti alkaa lentää juttu

  • Ali-Baba

   Hiisi vie, olin jopa auton huoltohommissa tänään eli puheettomana tiedustelemassa verstaalta että saadaanko jumiin jäänyt kuskinikkunan nostin korjattua. No juu ensin ei meinannut libanonilaistaustainen korjaamopäällikkö kirjoitettus suomea ymmärtää mutta lopulta saimme ohjeet hakea motonetistä uusi lasinnostin ilman moottoria.
   Sen hain ja on nyt kontissani odottamassa vierailuani verstaalla missä se voitaisiin asentaa paikoilleen.
   Saa nähä mitä siitä tulkee. Otan kyllä varmuuden vuoksi sen kirjoitus puheeksi koneen mukaan
   Pehtoori varmaan vaihtais ite, mutta mie olen aina antanut "poikien" hoitaa auton remppahommat ja keskittynyt itse vain ajamisen osaamiseen
   Taidanpa huomisaamuna yrittää kun mukavampi se lasi on toimiessaan kuin yläasentoon lukittuna.
   Seekin se näyttää lähtevän Seeinäjoelle.

  • Ali-Baba

   Eipä näkyny Pehtoorista edes pöllyä tänään. onkohan ollut perhetoimisssa. Perheen påää kun on, ja kiltti sellainen. Joku minun vanhoista sussuista olis sanonut lutunen.Ei minullkaan enää ole kuin muutama jäljellä jolle ajoittain kirjoitan. Tänään viimeksi Naantaliin.
   Saksan vanhat sussut on pikkuhiljaa jätettävä parempiin muistoihin.

  • edson

   Mitähän sitä eilen ... ? http://bot.fi/2twn Enpä ole vielä koettanut tunnistaa

   Sussuista, päästöistä ja nostimista joo

   Sussuista vaan unia, jos niitäkään. Nostimet jätän korjaajalle, kerran vierestä seuranneena, ei kiitos minun hommia. Tunkki ainoa nostin, johon kosken. Päästöt taas niin monimutkainen sydeemi, että ... kiukuttaa vaan tuo jatkuva autoihin kohdistuva monottaminen. Toisaalta voi helposti ymmärtää jonkun tosi ruuhkaisen kaupungin ongelmat.

   • edson

    No tunnistin sienen. Männynsuomuorakas, koska mäntyisellä alueella, muuten voisi olla kuusensuomuorakas. Oli niin silmiinpistävä, että kuva oli otettava.

    Toinen sieni on haasteellisempi tunnistettava. http://bot.fi/2tws Yritän. En yritä enää. Het ostan, kun löydän tosi hyvän sienikirjan. Toisaalta netistäkin löytyy hyvin kuvia, kunhan ensin lajin tunnistaa ... pikkurousku ? Olkoot, sillä pari muutakin mahdollisuutta ja joka tapauksessa näitä en syötäväksi poimisi


   • Ali-Napa

    Minäkin niitä hetken katselin ja ajattelin että siinäpä on eksynyt Pehmoisiin hienot Portobellokaksoset.
    Ne on hyviä kokonaisena voissa paistettuna ja ohraryynirisotolla täytettynä


  • edson

   Nyt oon pisteiden perässä. Lähdetään manner-Euroopasta. Läntisin kuulemma http://bot.fi/2twt mutta mitäs noista koordinaateista, naatitaan muuten vaan. Sitten itäisin ... ei helekutti, manner-Euroopan itäisin kohta riippuu siitä, miten sovitaan Euroopan rajoista. Venäjä ei kuulu minun Eurooppaani toistaiseksi ja siksi etsin EU:n itäisimmän http://bot.fi/2twu ja nyt kyllä ei taas riitä pelkkä kaunis kuva, on meinaan liian suuri ero kuvan muun annin kanssa.

   Seuraavaksi ehkä eteläisen ja pohjoisen pisteen metsästyksen kimppuun ja siitähän taas siitä pohjoisemmasta etsittävä vain kaunista poseeraajaa, jep

   • edson

    Tässä metsästyksen tulos. http://bot.fi/2ty7 eli ei siis silmäniloa yhtään. Joka rakastaa rauhallisia rantoja, sinne vaan. No täällä taas löytyy edes silmäniloa, vaikka rannat ovatkin hieman jyrkät http://bot.fi/2ty8

    Nyt on koluttu pääilmansuunnat ja ehkä sitten ... no koillinen jää kyllä koluumatta.


  • edson

   Jumal'avita

   Ei tartte mennä lekuriin ajokortin takia. Muuttunut heinäkuun eka tätä vuotta, jos on a b eikä ammattiliikenteessä, e hyväksytään kans, vaikka en tiedä eestä mitään enkä taija välittääkään. Näin siis jos käy "virastossa" ennen kuin täyttää 70 ja minulla aika konttorille jo ensi keskiviikkona. Ei tartte ees kuvia, sillä jos on voimassa passi, niin koplaavat sieltä kuvan. Tarkistin kuvan ja tunnistin itseni. Tukka pystyssä ja jonkinlainen parta kuvassa. Nyt ei muuta muutosta kuvaan kuin pitkä takatukka, suunnilleen hartioille. Jos joutuu passintarkistukseen, niin eiku sakset mukaan, niin siitäkin selvii.

  • Ali-Baba

   Minäpä katselin kärsivällisesti, kun ikkunannostinta korjattiin. Eipä ihan helppo homma ollutkaan, mutta libanonilaiset kotikorjaajani eivät antaneet periksi vaan asensivat uuden nostimen oveen ja lopuksi vielä uusivat pari kärähtänyttä lamppua. Nyt pelaa taas kuskinpuolen fönäri ja vois vaikka männä matkoille. Tosin ei tarvi mennä ku lekee noita Edsolventin ilmansuuntajuttuja.
   Nyt oli tavallaista pidempi ja vaativampi matka pihan ulkopuolelle, että on annettava hetken ravinnon imeytyä ja puhaltaa ennekuin alkaa enempiä kirjoittelemaan tai miettimään minne saa kärrym parkkeerattua Töölöön mennessä ja mikä tai kuka siellä mitä hautoo mielessään

  • Ali-Baba

   Thank God, it is Friday tomorrow

  • Ali-Baba

   No niin, päivä on aloitettu taas kerram poliklinikkavierailulla. Leikeltyä suuta tutkittiin palstiikkakirurgiassa ja todettiin kaikkien leikkauksen jälkien reikien ja ompeleiden umpeutuneen. Sen sijaan titaanilevystä ei pääkirurgia halua luobua kun hänen mielestään sen poiston jälkeen leuka alkaa "huojua".
   Sensijaan tehdään marraskuun lopuilla ihan pikapuudutuksessa alahuulen pieni korjaus kun silloin aikoinaan kun koko turpa oli levitetty niin alahuulen keskelle jäi hiukan sellainen V muotoinen kohta mistä sylki ja muu tavara suussa pyrkii valumaan ulos..
   No se oli vasta alku päivälle..
   Saa nähdä mitä kaikkea tänään pomppii esiin.

  • edson
   • edson

  • Ali-Baba

   No hiisi vie, Edsonhan se sieltä pomppasi esiin ja matkustietoa meille pumppasi.
   Mukavia tiedostoja. Näyttävät ainakin minun tietojeni mukaisilta
   Mutta nyt voisin syödä vaikka kokonaisen vartaassa grillatun puhvelin.

  • ali-baba

   esiin pomppasi edson
   päässä sillä oli stetson
   edson kohta 70 v vanhus on
   ei mikään turha ukko
   zetorissaankin on alkolukko
   sienisaalis on sille tuttu
   ei sille kelpaa teollinen huttu
   se ei hirveesti hajuja haista
   se miellellään siksi pankolla kierii
   ja siellä huviksensa isosti pierii

   ei siis ollut mitään asiaa tällä hetkellä. pakko korvata asia runosuolella!

  • Ali-Vaba

   Odotamme taas ilmestyväksi tohtori Huuta
   Ihan kuin kirkkaalta taivaalta täysikuuta.
   Huh, huh, runoiltu on niin että ihan kuivaa suuta
   Eikä nytkään ollut sanottavaa muuta

   ps. puheläppärissäni on 6 erilaista äänivaihtoehtoa alkaen vienosta naisäänestä isäpappa ääneen.
   Sillä vois saada naurua aikaiseksi jos valitsisin sen vienon naisäänen ja menisin sen kanssa melkein 2 metrisenä, partaisena ja joulupukin ikäisenä mutta sillä vienolla naisäänellä heittämään legendaa tuntemattomien ihmisten kanssa. Nyt siinä on se isäpappa ääni valittuna

   • Cee-Lila

    Sillä äänileikillähän on tv:ssä karkkimainos, vanhat äijät puhuvat lasten äänellä ja kikattavat siinä kuin pikkutytöt konsanaan. Ovat välillä jossain kokouksessa, välillä pelikentällä. Ihan hauska mainos. Onko oma äänesi basso, baritoni vai tenori jos laulaisit. Itse olisin altto, naisäänenä en olisi missään nimessä joku sopraano, vaikka melko korkean äänenkin saan aikaiseksi halutessani. Korkeata ceetä tuskin saisin.


   • Ali-Baba

    Minä en kyllä osaa sanoa mikä oikea alkuperäinen ääneni olisi luokaltaan. Ei kuitenkaan Tenori, ei bassokaan. Jos minun olisi se pakko määritellä niin määrittelisin sen sopraano baritoniksi


   • Cee-Lila
    Ali-Baba kirjoitti:

    Minä en kyllä osaa sanoa mikä oikea alkuperäinen ääneni olisi luokaltaan. Ei kuitenkaan Tenori, ei bassokaan. Jos minun olisi se pakko määritellä niin määrittelisin sen sopraano baritoniksi

    No, minä voisin sitten olla mezzosopraano, joka on naisten väliääni alton ja sopraanon välillä.


  • Dr.Whoo

   Kenkäteknistä asiaa.

   Nythän on näin, että miulla on toista vuotta ollut jaloissa Eccon nahkaiset puolikenkät, ja täytyy sanoa että niiden mukavuus ynnä kestävyys on verratonta laatua. Saapas nähdä kumpi kestää käyttöä pitempään, mie vai Eccot?

   Eilen ostin verrokiksi Sievin nahkaiset puolikengät, ja täytyy näistäkin sanoa, että mukavuus on jo suoraan hyllystä otettuna uskomattoman hyvä. Sievin lesti on hieman leveämpää mallia, elikkä numero 44 on leveydeltään täsmälleen sama kuin Eccon 45. Jalkani pituus on sopivampi 44 :selle. Lisäksi ostin niihin vielä Scollin gel-activ pohjalliset.

   Kesällä ostin nettikaupasta Clarksin sandaalit, ne ovat anatomisesti hämmästyttävän tarkasti jalkapohjan muotoon tehty. Ja sikäli siis luultavasti mukavin jalkine mitä olen koskaan jaloissani pitänyt. Sandaalihan on helpompi tapaus, koska varpaat ovat joka tapauksessa vapaana. Ja viime syksynähän ostin Sievin nilkkurit, ne ovat tietysti edelleen täysin uutta vastaavat.

   Vuosikymmenet taloustietoisena (nuukana) käytin vain halpoja eli huonoja kenkiä, ja lähes pilasin jalkani. Nyt olen tajunnut että kenkät ovat se tärkein "asuste".

   Siis kuten meillä tieteellisesti orientoituneilla on tapana sanoa, kenkien on oltava spesifisti adekvaatit ollakseen kävelyn hallinnan kannalta relevantit.. Naisillahan ei tunnetusti ole tällaisia tieteellis-teknisiä käsityksiä kengien ominaisuuksista, vain korolliset tekijät osataan ottaa huomioon..

   Ja sandaalien kanssa mie käytän aina sukkia, sanoi K. Suonperä ynnä muut vastaavat pöljät mitä tahansa.

   • aurora5

    Minkähänlaisen simpsukan kanssa Huu on naimisissa? Vai keksitkö tahallasi kaikkein kuluneimmat fraasit naisista?


  • edson

   Sandaalit ostin kaksi vuotta sitten Saksasta ihan vaan sen takia, kun oli kuuma. No onnistuin, kun sain testata muutamia versioita ja sellaiset halusin, missä oli etuosa umpinainen. Ei kahmaise kuormallista hiekkaa jalan ja kengän väliin. Ja sukkia kans käytän aina.

   Minun on aina päästävä liikkeeseen testaamaan kenkiä ja kyllä sitten sieltä ne myös ostan, koska pidän sitä kokeilua tärkeänä. Taitaa olla sukat ja kalsarit ainoita, mitä vaatepuolelta voisin ajatella netistä tilaavani, mutta nekin on tullut ihan kivijalasta hankittua.

   Minulle kengissä on tärkeää ainakin se tuki kaaren kohdalla. Olen kyllä minäkin lompsotellut melko huonoissa kengissä aina, paitsi ehkä viime aikoina.

  • Ali-Baba

   Kengät ovat kyllä tosi tärkeät. Harvoin ne heti kunnolla jalassa istuu, mutta jos onnistuu nr ajamaan sisään hyvin niin sitten niistä ei hevillä luovu. Minulla on vielä sellainen valikoimaongelma että töppösen koko on noin 47.5 mutta yleiset kaupuissa olevat mallit loppuvat aina 46 kokoon. No nämä joita pääasiassa kulutan ostin kyllä Vallilan kengästä ja ovat Sievin kävelygengät. Aivan erinomaisesti ovat palvelleet.
   Sandaaleja on vieläkin parit erilaiset kaapissa. Erämaissa täytyi olla sandaalit.
   Se Suonperän sukat ei saa olla sandaaleissa on kyllä ihan tyypillistä puppua, millä ei rationaalin järjen kanssa ole mitään tekemistä. Nyt on enemmän kuin tarpeeksi kenkiä kaapissa paitsi tanssilavojen lakeerikenkiä nahkapohjalla. Mutta aina haluavat mennä ne sieviläiset jalkaan.
   Eccoja ei ole pitkään aikaan ollut mutta kyllä heillä on ja hyviä kenkiä ollut. Tosin ne pitkäaikaiset käyttökenkäni ennen näitä sieviläisiä olivat persiinalaiselta torilta aikoinaan ostetut Riekerit ja hyvin palvelivat nekin sellaiset 8 vuotta.

  • edson

   Mulle kelpaa kaikki kuluneetkin fraasit, jos ne kohdistetaan Suonperään ja Airistoon. Ja varmaan on niitä muitakin.

   Mutta onko ikkunanpesuaika lokakuun puoliväli? Näyttää olevan. Harmaa ja lämmin päivä

   • Ali-Baba

    Sinullahan oikeastaan pitäisi olla klassiset Pieksut. Ne jotenkin sopisivat Pehmoisten "tundra" imagoon ja kansaan mikä hommaa tarvitsemansa paikallisluonnosta tuhoamatta sitä yhtään enempää kuin välttämätön nälän ja vaatetuksen sekä Kodan rakentamistarve edellyttää.
    Pieksut, paksut harmaat sarka lökäpöksyt tukkimiehen ruutupaita ja punainen vipo tai lehmännahasta tehty stetson.
    Siinä Suonperällekin kansallispukeutumisen aito malli.
    Ja kun sen Lenitankin mainitsit niin ei voi olla muuta kuin samaa mieltä. Melkoinen kaakattaja ja pintaliitäjä pinta-arvoineen hänkin.


  • Ali-Baba

   Herran pieksut, löysin aidot pieksut netistä:
   Varmaan ovat jostain Ivalosta tai Nuorgamista
   http://but.fi/7t4

   • edson

    No ni, mulla onkin pieksut, lapikkaat, siis sellaiset pidemmillä varsilla. Perintösaappaat vielä, edesmenneen appiukon ja pirun hyvät ja lämpimät. Oon niitä hoitanut ja rasvaillut, ei loskassakaan kastu läpi.


  • Ali-Baba

   Tunnen kyllä sellaiset perintöpieksut jollaiset Pehtoorilla on. Ne ovat arvokkaart ja niitä kannattaakin vaalia kuin vanhaa Mersua. (diesel mersua)
   Se on kaiketikin pukattava ihtensäkin pihalle ja vaikka hakemaan painava lasti apteekkimuonaa. Sellainen reseptin mukaan 2 viikon lasti eli 30 kertaa 500 ml pussia kerrallaan. Tosin en käytä sitä kuin noin pussin päivässä kun olen lisäillyt tuoremehuja ja muita nesteytettyjä sekoituksia ruokavalioon.
   Se vaan on takuuvarma kaiken ravitsemuksen sisältävä tuote, jopa sitä kuituakin on ihan 7.5%.
   Mutta voi! niin teollinen kuin olla voi. Siksi on jo periaatteesta sotkettava ite jotain luonnollista välillä joukkaan maistoi tai ei..
   Tuleepahan samalla tunnusteltua tällä kertaa mahdollisesti viimeistä "helle" päivää.

  • edson

   "Ei loskakaan kastu läpi..."

   Näin sitä voi virittäytyä uusiin kielen haasteisiin. Entä mikä olisi mielen haaste? http://bot.fi/2tzc Kuva Albaniasta eiliseltä. Voisi olla mainio paikka.

   Meillä yölämpötila oli minimissään ollut 9,4 vai pitäisikö sanoa maksimissaan? Jossain ollut liki 15 alhaisimmillaan. Eilen Sarande Albania alhaisin 15

   Koht kuulemma ämpärillinen suppiloita tulossa kuivattavaksi. Kiva kattoo eli annas kattoo, josko maakellarissa alkaa peruna itämään.

   • Ali-Baba

    Tuossa Albanian kuvassasi on mielenkiintoinen yksityiskohta. Puu siinä rantakadulla ei olekaan palmu vaan välimeren mänty. Meidän mäntymme eteläisempi serkku. Perusilmasto on siis lähellä boreaalista enemmän kuin trooppista. Tosin sillä on oma tyypityksensä: Välimeren ilmasto.
    Olin muuten vuoden 62 syksyllä ss. Yrsan kanssa lastaamassa Durresissa, Tiranan satamakaupunki, kromimalmia ja pienen erän luumu etc säilykkeitä lasipurkeissa Puolaan vietäväksi.
    Oli silloinkin se kokonainen kuukausi minkä osasta 3 viikkoa odotimme redillä laituripaikkaa, hyvin lämmin.
    Albania oli silloin turisteilta täysin suljettu Enver Hoxhan diktatuuri joka oli silloin kiinalaisten sillanpää Euroopassa. Kun käytiin esimerkiksi aluksen syväys laiturilta lukemassa niin koko ajan oli vartijan kiväärinpiippu selässä. Oi niitä aikoja.

    No nyt tuli taas muonat ja muut tarvikkeet haettua. Enää ei puutu kuin Könnin täyttö mutta ehkä sen saa ensi viikolla tehtyä piipahtamalla Tallinnassa musicantin kanssa.


  • Ali-Baba

   Onkohan Dr.Whookin mennytr Albaniaan syyslomalla.
   Hänestä vain vähän havaintoa tältä viikonlopulta.
   Pieni kenkäkertomus vain ja niin tosi vielä!
   No yrittäjähän itseasiassa yrittää 24/7 ja se tulee aina ensin

  • Ali-Baba

   Pehtoori kun on seikkailumieli ja opiskelee kieliäkin, niin tässä englqannikielen harjoitteluun 7+ tuntia erittäin hyvällä selkoenglannilla luettu Nikolai Gogolin Kuolleet sielut.
   Mistä lie tuli kuolleet sielut mieleen, mutta näinkin voi kirjoja lukea ja oppia- On niitä varmaan suomeksikin, mutta jos kieliä meinaa oppia niin parempi oppia se sillä kielelä mitä opettelee
   https://www.youtube.com/watch?v=9JqA_jG4SGk

  • Ali-Baba

   Täällä on ollut niin paljon matkailumaisemia tarjolla että otin itseöni niskavilloista kiinni ja tilasin Tallinnan risteilyn Relluineen eli runsaat 5 tuntia aikaa pyöriskellä Tallinnassa tiistaina.
   Se onkin vasta toinen Tallinnan matka tänä vuonna. Edellinen oli alkuvuodesta ennen sitä leikkelyä.
   Hyvä mennä vähän tuulettumaan ja samalla hakemaan kellokaapin täydennystä urakalla

  • Ali-Baba

   Söndag är snart över. Siksi täytyy tässä vielä viimeisillä sunnuntaivoimilla kysellä, että onko tämä oheistettu tapa tanssia tangoa ihan tavallista siellä liukkaiden tanssilavojen Suomessakin?
   https://www.youtube.com/watch?v=jOagc0YQSp0

  • Hannah2
  • edson

   Eilen tuli TTK ohjelmassa eräs tapa tanssia tangoa, muistaakseni Hintikka ja Matti Puron koreografia.

   Täs on vähän laiskalla päällä itse kukin kirjoittelemaan, no whoo tietysti eilen ottanut pidennetyn, perinteisen uimareissunsa.

   Tuo englannin oppiminen ja harjoittelu. Sekin takkuaa ja en jaksa ihan Gogolia, vaikka kuulostikin hyvin äännetyltä. Pelkkiä sanoja jos viittis muistella.

   Eilen oli mittaushistoriani lämpimin päivä lokakuulle, +17,5, ja taas kuivamassa muutaman päivän sienisoossiainekset.

   Vai että lahden toiselle puolen könnintäyttöön. Aikani on osin mennyt lueskelemalla karavaanareiden kokemuksia matkoiltaan. Joku kirjoitti mm. Ranskan läpiajosta sellaista, että jos kiertelee pikkuteitä, niin saa sitten varautua lukemattomiin pikku liikenneympyröihin. Jos taas valitsee motoriteitä, niin sitten maksaa kait Euroopan kalleimmat tiemaksut. Mutta eipä enää juuri halua ole tuonne läntisimpään Eurooppaan muutenkaan.

  • Ali-Baba

   Sullakin tuntuu nyt tulevan sitä ikääkin sen verran, että alkaa varmaan olemaan riittävästi tekemistä tämän Baltian ja itäpuolen pörräämisessä. Halvempaakin on ja ihan hauskaa. Maisemia löytyy jos jonkinnäköisiä kovat vuoret mukaanlukien jos jaksaa EteläPuolaan Tatralle ajella

   Jos laiskottaa niin se on silloin laiskottava ekä töitä paiskottava.

   Ehkä Herra Whookin on mennyt könnin täyttömatkalle. Johan hän siihen ihan Glenfiddich merkein vihjasi edellisen viikon lopuilla.
   Minulla on taas kokous Eikkalassa. Örjan lähetti sms viestin ajasta tälle päivälle.

   Sieniä metsästämään menisin itsekin jos vaan voisin ne hyödyttääkin.

   Palataan ämpärille!

  • Ali-Baba

   Ämpäristä puheenollen, niin sehän on suomalaisten tärkein väline.
   Se on kait pehtoorikin ollut sienimetsässä samoilemassa ja palannut suursaaliin kanssa suppiloita kuivattamaan.
   Voi taivas kun saisikin tehdä kunnon sienikeiton. Ristisin sen heti Tullamore stewksi!
   Olen jo pakannut retkieväät itselleni sopivassa muodossa, kahvi mukaanlukien niin että janon tai nälän voi kuolettaa auto parkkeerattunakin ja kaivamalla letku paidan alta esiin ja ruuvaamalla siihen valmiiksi autossa oleva annostelutuubi. Itse asiassa aika helppoa paitsi ettei maistu millekään

  • edson

   Minäpä väänsin rekisterivaloille oman virityksen. Eivät varmaan ole palaneet aikoihin. Nyt kun viimeksi katastusmies mainitsi, että mitään valoa ei näy, niin aattelin, että pakko se nyt vihdoin on nekin laittaa kuntoon.

   Who saattoi ihmetellä, että pitääkö täällä tehdä myös vaimostaan selontekoa, jos ei niin välitä Suonperän opeista. Päätti, että paras tehä hommia kuin selontekoja.

   Johan on satanut Ranskassakin. Lueskelin silloin facesta, kun se hurrikaani lähestyi Portugalia. Eräs kertoi, että ajoivat viisi kilometriä rannikolta ja "pelastautuivat". Tulivat tsekkaamaan alkuperäistä paikkaansa vuorokausi myöhemmin ja kaksi matkailuautoa olivat tuulen voimasta kupsahtaneet kyljelleen. Tuulella on valtava voima.

   • Ali-Baba

    Arvelin muuten aivan samaa Whoon tämän viikonlopun lyhyen vierailun syyksi, mutta arveluahan se vaan on. Who palaa kun palaa ja joutaa.
    Ja veikkaan että joutaa, kunhan korillisen herkkutatteja nurmikoltaan noutaa


   • aurora5

    Taas on jätkät lukeneet väärin. Minä kommentoin hänen ahdasta naisnäkemystään, jonka mukaan naiset on jotenkin riippuvaisempia koroista kuin miehet. Vitsi vitsinä...


   • edson
    aurora5 kirjoitti:

    Taas on jätkät lukeneet väärin. Minä kommentoin hänen ahdasta naisnäkemystään, jonka mukaan naiset on jotenkin riippuvaisempia koroista kuin miehet. Vitsi vitsinä...

    Sinå : "Minkähänlaisen simpsukan kanssa Huu on naimisissa?"

    Tää on tosi vaikee lukee oikein?


  • aurora5

   Epäilykseni turkulaisrouvien simpsuttelusta korkokengissä kesät talvet kaupunkinsa lempeässä ilmastossa on sinusta siis loukkaavaa?

   Kaveria ei jätetä, hyvä niin, vaikka tämä joka toisessa kommentissaan ottaa esille naisten hepsankeikkamaisuuden. Siitä päätellen hänellä on yksi sellainen lähipiirissään.

   Täällähän naiset ovat matalakengissään totisia kuin aidantolpat, itseni mukaanlukien.

   Sen että sinä sinänsä et naisten korot -huumoria harrasta, voit ottaa kehuna - tai vitsinä.

   Yksi aidantolppa täällä ihmettelee, miksi kaikki mitä kirjoitan, tulkitaan loukkaamiseksi. Olisiko toisin, jos olisin puolta nuorempi?

   (Ja taas tulee lunta tupaan.)

   • edson

    Joo, mä aavistan. Sulla on taas halu riitasointuun. Pitääkö se sinut elossa?


   • aurora5
    edson kirjoitti:

    Joo, mä aavistan. Sulla on taas halu riitasointuun. Pitääkö se sinut elossa?

    Anna palaa, en tuosta vielä syttynyt.

    Hauku vaikka lehmäksi, sehän sun lempisanasi naisväelle on.


   • edson
    aurora5 kirjoitti:

    Anna palaa, en tuosta vielä syttynyt.

    Hauku vaikka lehmäksi, sehän sun lempisanasi naisväelle on.

    No kyl se lehmäks haukkuminenkin onnistuu. Taisin jo tuolla elämän karsinassa viitata jo äidinmaitoon eli maito kun maito. Kutsuit mullikaksi ja kerroit, että oikein karsinassa pitäisi pysyä, sekin innostaisi. Amummusta oli niin helppo vääntää ammu ja hänen Lammiostaan lepakko. Täytyy kehitellä aasinsilta auroran ja lehmän välillä, mutta miehes on jo iliman muuta Lammio.


   • aurora5
    edson kirjoitti:

    No kyl se lehmäks haukkuminenkin onnistuu. Taisin jo tuolla elämän karsinassa viitata jo äidinmaitoon eli maito kun maito. Kutsuit mullikaksi ja kerroit, että oikein karsinassa pitäisi pysyä, sekin innostaisi. Amummusta oli niin helppo vääntää ammu ja hänen Lammiostaan lepakko. Täytyy kehitellä aasinsilta auroran ja lehmän välillä, mutta miehes on jo iliman muuta Lammio.

    Sinä voisit olla Pertti Suolio.


  • edson

   Jippii Ali, teimme eräänlaista historiaa. Elämän numero xxx aloitit sinä, minä päätin. Tuolla alkaa kauhia märehtiminen uuden Elämän puolella. Ensin ne pähkäilee, kuka seuraavaksi aloittaa. Etköhän pistä alulle sinä taas?

   Eikös se ollut sellainen vuorokauden kestävä trippi sinne lahden toiselle puolen? Ehdit hyvin aloittaa, sillä märehtiminen kestää tunnetusti ilmavaivoineen kaikkineen.

   • aurora5

    Ähäkutti, katsopa kuka kirjoitti Elämän viimeisen tekstin klo 11.47. Myöhästyit minuutin, varmaan istuit vessapöntöllä änkäämässä.


   • Cee-Lila

    Kyllä te ootte hauskoja. Kuitenkin kävi näköjään niin, että Edson sai kuin saikin viimeisen sanan sanottua, klo 11:51 vastasi Alille mäyrä-juttuun. Sitten ketju katkaistiin 495 täynnä.

    Aloitapa sinä Alkuperäinen Rapu uusi, taikka sitten Aurora taikka A-mummu. Sulatellaan nyt vähän aikaa, Kyllä te niin reippaita naisia olette, ettekä pakoile, kuten tuo Anku tuolla Love Islandissa, kun ei tiedä, kehen oikein ihastuisi. Meidän ei tarvitse ihastua kehenkään, "ainakaan siinä mielessä", kuten eräs ystäväni aina hokee, mitä sitten tarkoittaakaan. Olen nyt tuota mainittua ohjelmaa muutaman jakson katsonut, miten vaikeata nykynuorilla (kaikki yli 20 v) on löytää rakas, meille kaikille se löytyi jo kouluiässä, huomaan.


   • aurora5

    Ilkiöt ne aina saa viimeisen sanan. Nauttikoot nyt siitäkin vähästä.

    Ehdotan Ceetä uuden Elämä-ketjun avaajaksi. a-mummulla taitaa olla kiireitä lastenlasten syysloman kanssa.


   • Cee-Lila
    Cee-Lila kirjoitti:

    Kyllä te ootte hauskoja. Kuitenkin kävi näköjään niin, että Edson sai kuin saikin viimeisen sanan sanottua, klo 11:51 vastasi Alille mäyrä-juttuun. Sitten ketju katkaistiin 495 täynnä.

    Aloitapa sinä Alkuperäinen Rapu uusi, taikka sitten Aurora taikka A-mummu. Sulatellaan nyt vähän aikaa, Kyllä te niin reippaita naisia olette, ettekä pakoile, kuten tuo Anku tuolla Love Islandissa, kun ei tiedä, kehen oikein ihastuisi. Meidän ei tarvitse ihastua kehenkään, "ainakaan siinä mielessä", kuten eräs ystäväni aina hokee, mitä sitten tarkoittaakaan. Olen nyt tuota mainittua ohjelmaa muutaman jakson katsonut, miten vaikeata nykynuorilla (kaikki yli 20 v) on löytää rakas, meille kaikille se löytyi jo kouluiässä, huomaan.

    Jatkan vielä edelliseen kirjoitukseeni, että saadaan tännekin porinapataan hiukan muutakin kuin karttoja ja tekniikkaa.
    Koska en ole koskaan seurannut tällaisia hömppäohjelmia töllöstä, nyt olen katsonut tuota Love Islandia. Koska pojantyttäreni ja äitinsä (ex-miniäni) seuraavat aina esim Salkkareita, kysyin eilen K-joella ollessani heiltä, mitä mieltä ovat tästä Lovesta. Täysi pa*ska ohjelma, ei siinä tapahdu mitään. Tulisipa BB eli B-Brother takaisin siinä sentään tapahtui jotain. Tässä Lovessa vaan keskustellaan ja mistään ei tule mitään. Se mitä muistan IS:sta lukeneeni, niin BB:ssä tupakoitiin, dokattiin ja naitiin kaiken aikaa. Tässä Lovessa näitä vältellään, vaikka nukkuvatkin samassa parisängyissä, mutta kun sitä oikeata ei löydy, niin sitten vain keskustellaan kuka kenenkin kanssa, mitä tulevalta pariltaan odottaa. Ja sitä jotakin ei syty parien välillä (valittavat välillä viinan puutetta sarjassa, lipittävät kaiken aikaa vettä niistä ihmepulloista). Ei syttyisi kyllä itsellänikään, kaikki on niin väkinäistä. Kun on esim 7 naista ja 7 miestä, miten niin pienestä joukosta mitään löytääkään. Sama vaikka maajusseilla, ovat jo ihan hukassa, mitä Iltiksestä luin, kun kullakin jussilla on vain kolme valikoitua ehdokasta puolisoksi siitä alunperin saamastaan isosta ehdokasjoukosta.

    Omassa nuoruudessani kavereita löytyi ihan cokis-pullon voimalla, ei siinä mitään väkevää ollut mukana koskaan. Ei silloin baarissakaan saanut edes keskaria eikä siideriä.

    Nauratti Seinäjoella ollessamme kun pikkutyttö sanoi, että isi tekee väkevää. Se väkevä on soodavettä, jota tekee sillä laitteella, minkä ostimme pojanpojalle joululahjaksi muutama vuosi sitten. Isänsä on täysin absolutisti, ei juo edes viiniä, eikä polta tupakkaa.

    Marraskuu on ollut näköjään oikein rakkauden kuu meille naisille, itse aloin vakituisen seurustelun U:n kanssa kun täytin 18, vaikka tunsin hänet jo 3 vuotta ennen sitä. Samoin näköjään Ravulla ja Auroralla. Miten oli A-mummulla?

    Elekee nyt porinapadan perustajat hermostuko, että täytän ketjuanne. Kerropa Edson, miten löysit nykyisen kumppanisi? Ainakin puhut hänestä aina kumppanina, et ikinä käytä haukkumanimitystä esim eukko taikka akka, puhumattakaan vielä rumemmista, kuten lehmä taikka noita.


   • edson
    Cee-Lila kirjoitti:

    Jatkan vielä edelliseen kirjoitukseeni, että saadaan tännekin porinapataan hiukan muutakin kuin karttoja ja tekniikkaa.
    Koska en ole koskaan seurannut tällaisia hömppäohjelmia töllöstä, nyt olen katsonut tuota Love Islandia. Koska pojantyttäreni ja äitinsä (ex-miniäni) seuraavat aina esim Salkkareita, kysyin eilen K-joella ollessani heiltä, mitä mieltä ovat tästä Lovesta. Täysi pa*ska ohjelma, ei siinä tapahdu mitään. Tulisipa BB eli B-Brother takaisin siinä sentään tapahtui jotain. Tässä Lovessa vaan keskustellaan ja mistään ei tule mitään. Se mitä muistan IS:sta lukeneeni, niin BB:ssä tupakoitiin, dokattiin ja naitiin kaiken aikaa. Tässä Lovessa näitä vältellään, vaikka nukkuvatkin samassa parisängyissä, mutta kun sitä oikeata ei löydy, niin sitten vain keskustellaan kuka kenenkin kanssa, mitä tulevalta pariltaan odottaa. Ja sitä jotakin ei syty parien välillä (valittavat välillä viinan puutetta sarjassa, lipittävät kaiken aikaa vettä niistä ihmepulloista). Ei syttyisi kyllä itsellänikään, kaikki on niin väkinäistä. Kun on esim 7 naista ja 7 miestä, miten niin pienestä joukosta mitään löytääkään. Sama vaikka maajusseilla, ovat jo ihan hukassa, mitä Iltiksestä luin, kun kullakin jussilla on vain kolme valikoitua ehdokasta puolisoksi siitä alunperin saamastaan isosta ehdokasjoukosta.

    Omassa nuoruudessani kavereita löytyi ihan cokis-pullon voimalla, ei siinä mitään väkevää ollut mukana koskaan. Ei silloin baarissakaan saanut edes keskaria eikä siideriä.

    Nauratti Seinäjoella ollessamme kun pikkutyttö sanoi, että isi tekee väkevää. Se väkevä on soodavettä, jota tekee sillä laitteella, minkä ostimme pojanpojalle joululahjaksi muutama vuosi sitten. Isänsä on täysin absolutisti, ei juo edes viiniä, eikä polta tupakkaa.

    Marraskuu on ollut näköjään oikein rakkauden kuu meille naisille, itse aloin vakituisen seurustelun U:n kanssa kun täytin 18, vaikka tunsin hänet jo 3 vuotta ennen sitä. Samoin näköjään Ravulla ja Auroralla. Miten oli A-mummulla?

    Elekee nyt porinapadan perustajat hermostuko, että täytän ketjuanne. Kerropa Edson, miten löysit nykyisen kumppanisi? Ainakin puhut hänestä aina kumppanina, et ikinä käytä haukkumanimitystä esim eukko taikka akka, puhumattakaan vielä rumemmista, kuten lehmä taikka noita.

    Kumppanina hänet mainitsen siksi, että hän on nykyään avopuoliso. Tosin vaikka olisi aviopuolisokin, niin en tasan tarkkaan häntä siksi kutsuisi, siinä on liikaa raamatullista, kirkollista rekvisiittaa.

    Noitaa muistakseni en minä ole "keksinyt". Muistelisin, että se nimitys pohjaa kaukaa ja siihen liittyi tavalla tai toisella myös Riitu. Lehmän kylläkin "keksin" ja myös lepakon. Taisin jossain jo kertoa noihin sanoihin ne aasinsillat.

    1972, en muista ihan päivää, vaikka olikin juhlatilaisuus, missä kumppanin tapasin ensimmäistä kertaa.


   • Cee-Lila
    edson kirjoitti:

    Kumppanina hänet mainitsen siksi, että hän on nykyään avopuoliso. Tosin vaikka olisi aviopuolisokin, niin en tasan tarkkaan häntä siksi kutsuisi, siinä on liikaa raamatullista, kirkollista rekvisiittaa.

    Noitaa muistakseni en minä ole "keksinyt". Muistelisin, että se nimitys pohjaa kaukaa ja siihen liittyi tavalla tai toisella myös Riitu. Lehmän kylläkin "keksin" ja myös lepakon. Taisin jossain jo kertoa noihin sanoihin ne aasinsillat.

    1972, en muista ihan päivää, vaikka olikin juhlatilaisuus, missä kumppanin tapasin ensimmäistä kertaa.

    Nuori olet sinäkin ollut, kun kumppanisi eka kerran tapasit. Olen jostain saanut käsityksen, että olet ollut aviossakin, et siis nykyisesi kanssa. Sinulla on kolme poikaa, ovatko kaikki nykyisesi kera saatuja? Itselläni oli isäpuoli, meitä oli kolme kersaa, kaikki sille kuolleelle isällemme ja uusia äiti ei saanut uuden miehensä kanssa. Aika rohkea mies, kun nai äitimme, jolla oli kolme alaikäistä kersaa.

    En minäkään U:ta (ukkelini) aviomieheksi kutsu kuin virallisissa piireissä. Sana mies tarkoittaa ketä tahansa miestä. A-mummukin nimittää puolisoaan siipaksi. Sana kumppani on nykyään paljon käytössä, samoin puoliso, mutta se ei paljasta onko kyseessä samaa vai eri sukupuolta oleva puoliso/kumppani. Nykyäänhän näitä samaa sukupuolta olevien liittoja on paljon, kun voi rekisteröidä parisuhteensa.


   • edson
    Cee-Lila kirjoitti:

    Nuori olet sinäkin ollut, kun kumppanisi eka kerran tapasit. Olen jostain saanut käsityksen, että olet ollut aviossakin, et siis nykyisesi kanssa. Sinulla on kolme poikaa, ovatko kaikki nykyisesi kera saatuja? Itselläni oli isäpuoli, meitä oli kolme kersaa, kaikki sille kuolleelle isällemme ja uusia äiti ei saanut uuden miehensä kanssa. Aika rohkea mies, kun nai äitimme, jolla oli kolme alaikäistä kersaa.

    En minäkään U:ta (ukkelini) aviomieheksi kutsu kuin virallisissa piireissä. Sana mies tarkoittaa ketä tahansa miestä. A-mummukin nimittää puolisoaan siipaksi. Sana kumppani on nykyään paljon käytössä, samoin puoliso, mutta se ei paljasta onko kyseessä samaa vai eri sukupuolta oleva puoliso/kumppani. Nykyäänhän näitä samaa sukupuolta olevien liittoja on paljon, kun voi rekisteröidä parisuhteensa.

    Kyl olen ollut saman kumppanin kanssa, naimisissa ensin, sitten avioero ja nyt avoliitossa, vaikka sitä emme ole virallistaneetkaan. Varsinainen avioero kesti noin vuoden tai siis on kyllä edelleen tavallaan voimassa. En näistä kiemuroista niin tiijä, mutta tuskin teen enää mitään virallista, viraatonta pelkästään.

    Äitisi uusi mies, isäpuolesi, jos kaiken lisäksi oli kiltti mies, niin oli kyllä ihan mies.


   • Cee-Lila
    edson kirjoitti:

    Kyl olen ollut saman kumppanin kanssa, naimisissa ensin, sitten avioero ja nyt avoliitossa, vaikka sitä emme ole virallistaneetkaan. Varsinainen avioero kesti noin vuoden tai siis on kyllä edelleen tavallaan voimassa. En näistä kiemuroista niin tiijä, mutta tuskin teen enää mitään virallista, viraatonta pelkästään.

    Äitisi uusi mies, isäpuolesi, jos kaiken lisäksi oli kiltti mies, niin oli kyllä ihan mies.

    Mielenkiintoinen tapaus sinullakin. Löysitte siis toisenne uudestaan.

    Isäpuolemme oli ihan hyvä mies ja isä meille. Äiti hoiti meidän kurituksen, isäpuoli tosin piti suullista jöötä aina välillä. Ymmärrän häntä nykyään hyvin ajatellen, että kesti meitä pentuja, kun hän oli niin järjestelmällinen 39-v vanhapoika naidessaan äitimme. Me aina levitimme kaikki tavarat pitkin ja poikin ja hän vaati järjestystä. Hän itse piti aina omat tavaransa järjestyksessä.

    Meilläkin on tuttu pariskunta jo nuoruudesta, jotka menivät avioon, sitten erosivat, mutta olivat vain vuoden erossa ja menivät takaisin yhteen avoparina, kunnes vaimon kuolema 48-vuotiaana heidät erotti. Olivat lapsettomia, siksi välillä erosivatkin. Myös poikamme on nyt ollut avoliitossa jo pian 14 vuotta naisen kanssa, jolla on 2 avioliittoa takanaan saman miehen kanssa, mistä hänellä on tytär ja edellisestä avosuhteesta 3 lasta. Kaikki ovat aikuisia, eli asuvat kahdestaan. Ovat koko ajan olleet kihloissa. Eli pojallamme on nyt kolmas pitkähkö suhde meneillään.


  • amummu

   Uutta sualee ku vanha kualee! Siellä se on; uusi aloitus meinaan. Otin vallan omiin käsiini. Eiku täyttämään ruutua!

  • Ali-Baba

   Pitääkin nousta aamun aikaisen porisijaksi. Vain siksi, että tullessani ilta kymmenissä parkkeerasin kärryn tuohon 2 tunnin vierailijapaikkaan ja kuljetin siitä oven vierestä haalitut kamat hissiin ja kaappeihin. Siinä on 3 paikkaa ja poisvientikyltti 2 tunnin jälkeen. Talon äijät siitä heti ilmaannuttani varoittelivat. 2 autoa olenkin nähnyt siitä pois vietävän ensin parkkisakkojen, noin viikon seisomisen jälkeen ja pois noin 3 viikon seisomisen jälkeen joten yli yön seisonta ja parkkikello laitettu aa,u 8 alkamaan on varsin sakotonta vaikka se 2 h on ympäri vuorokauden.
   Ilma oli eiliseen "Mannereuroopan ilmaan verrattuna sumuinen ja kosteahko mutta ei pahan kylymä.
   Nyt on pakko alkaa kuluttamaan itse valmistettuja ruokasmoothieita kun jääkaapissa on nopeahkosti vanhankoksi menevää tavaraa.
   Toisaalta siellä on näitä litran tetroissa olevia kaupan tehdasmehuja eli oikean mehun rajuja vesilaimennuksia. Ne voisi yhtä hyvin kaataa viemäriin. Kun niitä vertaa tuorepuristettuun mehuun jota esimerkiksi Lidlistä saa muutamana pulloversiona niin eihän "Marlin" laimennuksia edes mehuksi voi nimittää. Ostinkin kokeeksi muutaman erilaisen. En osta enää.
   Klara vappen ja hyviä sienisaaliita Dr. Whoolle

  • edson

   Nyt on pakko kirjoittaa.

   Sipilä on todennut ja koko oikeisto samaa mieltä, että hallituksessa muodostetaan lait ja eduskunta ne hyväksyy ja näin ollen muka poliittiset lakot on kiellettävä.

   Juupa juu eli enemmistöhallitus voi siis tehdä minkälaisia lakeja vaan ja vähemmistön on ne hyväksyttävä ilman pulinoita ja jos halutaan pullikoida vastaan, niin sitten vapaa-ajalla. Tuollainen käskytys ei vaan tule ikinä onnistumaan.

   Ollaan menossa kohti enemmistön diktatuuria, vaikka pienimmällä mahdollisella enemmistöllä. Nyt jo huudetaan hätiin ilmaston pelastavaa diktaattoriakin, joka sanelee, mitä pitää tehdä. Eilisessä docventuresissa vaadittiin jotakuinkin näin.

   Täytyy kyllä ihmetellä, että viimeinen ilmastoraportti on ollut joillekin yllätys ja nyt sitten huudetaan sitä sun tätä toimenpidettä ja heti.

  • edson

   Ajokortin uudistaminen seitsenkymppisenä oli läpihuutojuttu eli läpi meni vaikka valkoinen keppi ja mustat lasit päällä sen kaavakkeen täytinkin.

   Auto sensijaan vaatii toiselle puolen uuden raidetangon pään. Onneks pikku juttu ja taas kuljetaan kohta kohti ...?

   • Cee-Lila

    Katsastit siis samalla sekä itsesi että kotiautosi. Hyvä juttu, että molemmat menivät läpi tai ainakin toinen pienellä korjauksella.


   • edson
    Cee-Lila kirjoitti:

    Katsastit siis samalla sekä itsesi että kotiautosi. Hyvä juttu, että molemmat menivät läpi tai ainakin toinen pienellä korjauksella.

    Itsensä katsastaminen oli läpihuutojuttu, yhden paperin täyttö ja allekirjoitus. Vasta viiden vuoden päästä arvioidaan vähän tarkemmin.


  • Ali-Baba

   Muistakaa, että Edson on nyt tullut vanhusiän alkamisen vuosikymmenelle.
   Ja vielä uusitun raidetangon kanssa. Kohta joudumme aloittamaan kommenttimme: Sir Edsolvent! :))) and his Diesel home!

   • edson

    Kyl kyl, siis ikä välillä 70-80 lienee myös päätösten aikaa, yksityiskohtaisten päätösten aikaa. Joka päivä voi olla merkityksellinen ja voi muuttaa suunnitelmia ja tekemisiä ainakin. Noinhan se on nuoremmillakin, mutta unohdan nyt heidät, sillä ikä on henkilökohtainen juttu. Niin ja kaikki muukin on henkilökohtaista.

    Ensimmäiseksi tiputin vakuutuksista täyskaskon. Miksi sitä maksaen muka koittaa turvata jatkot, kun ne muutenkin ovat epävarmat.

    Toiseksi poistan varmistimen, sillä ainakaan poliittiset päättäjät eivät päätä, missä kuljen, miten kuljen. Varsinkin, kun en lennä, en käy suurissa tai pienissä tapahtumissa edes autolla, saati hotelleissa, en aja vuosittain mökin ja kaupunkiasunnon väliä viikoittain ja lista olisi niin pitkä, mitä en tee, joten pähkäilkööt muut kulutuksia.

    Nyt kuppi kaffetta ja miettimään vaikka lakkoihin osallistumista. Vaikka lakkovahdiksi. Meistä eläkeläisistä on moneen apuun.


  • valmisväistöön

   Varo Eurooppa!

   • edson

    Meinaatsä ponnistautua suolta Eurooppaan?


  • Ali-Baba

   Öyh, jotenkin hämärän tuntuinen päivä. Ei valaistunut pahemmin vaikka posti toi suuren kirjaan saapumisilmoituksen. Tiedän kirjeessä olevan Jelena nimisen sukankurtojan virkkaamat villasukat Ruotsista. Nuorin siskoni on hommannut tilaustyönä pikku jalkaseni mittojen mukaan ja värit ovat kuulemma Alman kaikkia tukkiakin kamalammat. No jahka haen ne huomenna niin eivätköhän sitten valaise hitaasti pimenevää syksyä.

   Söin muuten tänäaamuna itse tekemäni ravintosmoothien, missä oli pohjalla lasipurkillinen savustettua kilohailia öljyssä, noin 2 dl 10% kermaa ja noin ruokalusikallinen lesitiiniä emugoijana,
   Hyvin meni letkusta alas eikä öljykään tarttunut eli oli onnistunut emulgointi. Sen verran tuhsisti oli öljyä ja kalaakin ettei ole nälkäkään juuri vieraillut talossa. On jo toinen päivä menossa etten ole lainkaan käytrtänyt sitä Fresenius-Kabi teollista letkuruokaa. Eilen meni muunmuassa 3 taikaruis siivua eestiläisessä täysmaidossa sekoittimen kautta

   Olen siis melkoisen onnistunut letkuruokakehitelmissäni. Huonoiten menevät yllättäen tuotteet joissa on tomaattia ja rasvaa. Ne pyrkivät värjäämään letkua ja tarttumaan pinnoille.

   Se miten taas letkut ja putket puhdistetaan onkin minun ammattiani.

  • Ali-Baba

   Oletko Edson tarkemmin selvillä noista mäyrien tavoista. Luin Wikistä milloin ne liikkuvat jqa toissailtana sain ne heti kuviin. Tänään olin ja passissa heti auringonlaskusta, mutta eipä ole kukaan tullut ulos. Sen näkee siitä kulku uralle laskeutuneista lehdistä. Ilmeisesti ne eivät joka päivä edes piittaa tulla pihalle tai sitten niillä on vielä muita uloskäyntejä siellä kummun takana

   Huomenna pitäisi olla aarinkoinen päivä. Päästään keräämään kassillinen sieniä Dr.Wohoolle joka palaa hikisenä viikon rahankeruuhommista Könninsä maisemeiin.
   Hänellekin on täällä viihdettä tarjolla.

   Miltä nyt tuntuu olla virallisesti vanhusvuosikymmenenllä. Virallisestihan ihminen on vanhus vasta 75 vuotiaana

   Huomenna ainakin postiin hakemaan siskon kudotuttamat villasukat.

  • edson

   Vanhus ja vanha on haasteellisia käsitteitä. Joku jopa sanoo, tai aika useakin, että vanhuksia on kuultava ja heiltä opittava juuri elämänkokemuksien johdosta. On muuten älytön väite. Jotain muuta kuin ikäperuste se olla pitää se oppimisen lähde.

   Mä en ole nähnyt mäyrää muistaakseni koskaan, ainakaan tunnistanut sitä, jos nyt pimeällä ajaessani se on saattanut tiellä hiipparoida. Supeja näkyy helposti, ne ovat rohkeampia. Vaatimatonta "röhkimisääntä" mäyrä pitää, tsekkasin jostain netistä.

   • Ali-Baba

    Nyt on hetkellisesti pää tavallistakin tyhjempi. Pitää nyt ottaa jotain ainetta mikä edistää luovuutta. Mitähän sellainen voisi olla?


   • röhkiröhki

    Ukko tyhijäpää. Ei se viinalla täytty.


  • ali-baba

   Maailma onkin ollut ihan liian sopuisa nurmeslaisille. nyt on ponnisteltava jotta saisi edes vähän riitelyä aikaiseksi. ei riitä edsonin tai whoon haastaminen vaan on pakko yrittää haastaa mielikuvituksensa tuottama pääkohde. tämän enempää ei kuitenkaan onnistu sillä meidän kaikkien manipuiloimattomien tarkoitus on kirjoitella ihan rauhassa ja antaa muiden kirjoitella ihan rauhassa
   onneksi olet niin läpinäkyvä että jopa sokea pihtiputaan mummokin sen tajuaa. ainoa joka ei tajua on valitettavasti ainoa uhrisi.

   huomioi tuo tämän enempää et saa kommenttia aikaiseksi vaikka kuinka rähinöisit. ehkä taas joidenkin viikkojen jatkuvan näykkimisen jälkeen saat jotain pientä ihan muistutukseksi miten miserable persoona olet

   • n.rmes

    Missäs nyt on herrasmiesten asiaketju? Aika hiljaista ympärilläsi. Noin vihainen persoona ei houkuta edes muita miehiä juttelemaan.


  • edson

   No hei aurora, kyllä täällä asiaa lohkaistaan. Ei meinaan ole tarvis täyttää tätä ketjua pelkällä ketsupilla. Mausteet tuonne toisaalle ...

   Sanoisin siis asiapitoisesti, että ali, who ja cee kuuluvat joukkoon, joilla on muutakin sanomista. Minulla harvemmin, mutta sitten besserwisseriläisittäin painokasta ja laaja-alaista. Kröhöm.

   Nyt mietin juuri, mikä olisi se viimeaikainen huomioni jostain asiasta. No se on yhteisten asioiden hoitamisesta eli politiikasta. Vasta seuraavan kaffeen jälkeen ...

   No toinen asia sitten siankärsämöstä, poimulehdestä ja nokkosesta. Uutta satoa pukkaa

  • edson

   https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005870699.html No ni, ny on toinen kuppi juotu.

   Katselin tuossa pikaisesti sitä, että mistä kaikista syntyy liikenteessä 100 kg päästö.

   Yksi edestakainen bussimatka H:ki - Sodankylä. No kohta lasken, kuinka monta kertaa vuodessa bussi kulkee tuon välin 365x1=365 kertaa

   Yksi matka henkilöautolla H:ki - Savonlinna ees taas 2 x 334 km = 668 km

   Mitä tästä siis päättelen? Tuo bussi kulkee siis minusta huolimatta joka päivä tuon välin, joten jos kerron 365 x 668 km = 234 000 km voin hyvin vuodessa pyyhkäistä menemään ja samoissa päästöissä ollaan bussin kanssa.

   No jos kuitenkin ajan vuodessa vain 8 000 km, niin ... jaa-a? Joku väittää heti, että tuohon bussiin mahtuu monta. Ookoo näin on. Mitä sitten, sillä luulenpa, ettei H:ki - Sodankylän väliä sentään nämä bussimatkustajat työn takia ajele. Eli melkein pelkää hupia se kulkee se bussi joka päivä tuon välin. Joku haluaa vaan kulkea johonkin jostain syystä bussilla ja siihen on annettava mahdollisuus, koska bussi on julkinen kulkuväline ja kaikkienhan on suosittava julkisia. Samaa laskentakaavaa käyttäen siis junien, lentokoneiden kanssa.

   Johtopäätös. Julkinen liikenne lopetettava ja ne tarpeelliset ajot tehtävä julkisilla takseilla.

   • aurora5

    Ja lapset suksilla kouluun. Jotta pullamössöt ei vaan pääsisi helpommalla kuin sinun näkkärisukupolvesi 50-luvulla.


   • edson
    aurora5 kirjoitti:

    Ja lapset suksilla kouluun. Jotta pullamössöt ei vaan pääsisi helpommalla kuin sinun näkkärisukupolvesi 50-luvulla.

    Eiks niitä lapsia kuljeteta just taksilla siellä, missä vielä voipi olla lunta hiihtämiseenkin?

    Näkkärisukupolvi. Ruutunäkkäri oli paskaa näkkäriä. Mutta ei ne sukupolvetkaan häävimpiä ole olleet, ei edes sinun sukupolvesi. Toisaalta maailma on parempaan suuntaan mennyt ja kun lopetamme valtavasti tuetun liikaliikennöinnin julkisilla, niin aina paremmaksi muuttuu.


  • Ali-Baba

   Jaha, se on meillä taas uusi päivä edessä. Minä en enää ota murheita tuosta liikenteen pöllystä. Omia ajojani olen vähentänyt melkoisesti. Hyvä jos tulee 5000 tänä vuonna.
   Yleisellä valtakunnallisella keskustelutasolla asiat on jossain määrin tunnistettu mutta hallituksen energia ja polttoainepoliittinen linja edelleenkin perustuu pahimpaan mahdolliseen eli metsän nesteyttämiseen polttoaineeksi mukaan lukien se puusta pyrolyysillä tuotettu puupolttoöljy työkoneisiin etc. Toisaalla elintarvikekasveista tuotettavat polttoaineet. Molemmat maailmanlopun menoa. Onneksi nyt on jo professoritasolla (Ollikainen) kerrottu että biopolttoaineiden kokonaispäästöt ovatkin nelinkertaiset ihan tavalliseen bensaan ja dieseliin verrattuna.
   Mutta me tiedetään että biokaasulla jos sitä vaan karjatiloilla tuotettaisiin päästö olisi kokonaisuudessaan hyvin pieni kun samalla putoaisivat myös vesistöpäästöt. Ja sitten itse metaania eli maakaasua saa riittävästi ja taloudellisesti rahdattua mista kohtaa maailmaa tahansa toiseen kohtaan ja kokonaispäästöt ihan pakoputkesta vaan alenevat 30% mikä on todella merkittävää.
   Kaasuajoneuvot maksavat hiukan enemmän kuin bensa ja diesel, mutta eivät lähelläkään sähköajoneuvojen hintoja
   Eiköhän päivä lähde tällä pölähdyksellä liikkeelle ja mahdollisesti saamme seiniä raapivia häikkäkommenttivierailijoita kun niillä on taas vauhti päällä. Mitä marjoja lie nyt syöneet!

  • edson

   Soini : "”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”"

   On meil laaja-alainen ulkoministeri. Tuon äijän metaanipäästöillä ajelis jo vuoden vähintään. Unohtaa uuvakki ihan jo kansainväliset valtioiden pyrkimyksetkin, saati kotomaiset, ihan valtion sellaiset. Varmaan hakkuut kansallispuistoissamme olisi nakkimukille mieluista nähtävää, sillä vain savupiipputeollisuus on tämän uuvakin unelma.

   • Ali-Baba

    Näin tuon otsikon, mutta en edes lukenut sisältöä kun itse otsikkokin oli kuin järkeä vailla.
    Pitäneepä kaivaa se esiin ja lukaista miksi hän meni noin otsikoitavasti ilmaisemaan asiaa mikä ei taatusti ainakaan ulkoministerin toimialaa ole


  • Ali-Baba

   Kävin lukaisemassa välillä tuon Soini kommentin ja eihän se ollut pierua molskihousuissa kummempaa. Puhui paremman puutteessa ja toimittajat vielä laittoivat paremmaksi. Mitään sisältöä siinä ei ilmaston tai luonnon kannalta ollut

  • edson

   Jos nyt sdp:lläkin kiire seuraaviin vaaleihin, vihreet takoo ilmastovaaleilla, niin nämä populistit löytävät aina uutta, mikä vetoaa "kansaan". Nyt ei uskalleta enää ratsastaa "missä EU, siellä ongelma" ja ääni on muuttunut, hiljentynyt pakolaisistakin, mutta ajatus sama kuin ennenkin. Ja pakkohan se on tehdä hajurakoa hallituskumppaneihin, etsiä taas kansan ääniä. Surkeeta sanon.

  • edson

   Jahas, kävin minuutin mielenosoituksessa. Kyl oli meinaan menoa, heh heh.

   Ehdin kuulla yhteishuudon
   "fossiiliset alas
   vedetään vessanpönttöön
   ..."

   Ensin tukitaan putkistot lasten vaipoilla ja päälle bensiiniä ja öljyä

   Tämän jälkeen heti nousi pastori puhumaan. Kirkko on kaikkialla, sielläkin. Ensin luetaan kirjasta, että "täyttäkää maa" ja sitten ryhdytään suojeluhommiin. On se metkaa tuo pyhä sana. Soinikin ois ehtiny lausumaan vaikka elämän pyhyydestä, mut se on varmaan nakkimukilla raveissa.

  • Ali-Baba
  • edson

   Vastaan täällä siihen auroran kysymykseen, minkä asetti tuonne toisaalle. Täällähän siitä sukupolvesta kirjoitettiin.

   No palaan aikaan, jolloin kirjoitit, että sinulla on enemmän ikäsi puolesta kokemustakin. No tästä sitten tietysti aattelin, että olemme eri sukupolviakin. Sinä syntynyt vielä sodan aikaan, minä jälkeen. Eli kuulun sodan jälkeen syntyneeseen sukupolveen. Mitäs synnyit sodan aikaan.

   • aurora5

    Sitä sun täytyy kysyä vanhemmiltani, miksi heille tuli päähänpisto mennä sänkyyn alkukesästä, eiku loppukeväästä 1939, jolloin olot olivat vielä mallillaan ennen suurta maailmanpaloa.


  • Ali-Baba

   Ei ole Dr. Whoosta mitään kuulunut sen sipsuttelu lähestymisen jälkeen.
   Tässä kuitenkin kunnon äijämusiikkia tuliaisiksi sitten kun tullee ja mistä tulee
   https://www.youtube.com/watch?v=CgPPaYc2PY4
   Tuonne toiseen ketjuun on varattu Narvan marssi ja muuta sen tapaista musiikkia mikä sopii siellä vallitsevaan ........

   • edson

    Tuli niin myöhään eilinen Kimin voitto, että who oli jo nukkumassa. Jos ei, niin porilaisten marssiin varmaan nukahti


  • edson

   No nyt tiedotusvälineet ovat lapsista huolissaan. Miten ne pärjäävät lakon aikana? Nälkään nujertuvat raukat?

   Vanhemmat taisivat eilen googlata koko päivän. Etsivät vastausta selviytymisiin vuosikymmeniä sitten, ennen kuin oli edes kouluissa ruokaloita. Etsityin sana oli "eväät".

   Tuskin sitä riskiä otetaan, että lapsia nyt mieron tielle lähetetään. Onhan sentään kyse kahdesta päivästä, joten kotiin lapset jäävät, veikkaan näin. Vaikka kuinka vanhemmat ovatkin seuranneet "selviytyjiä", niin riskiä ei oteta.

   Yksi ylivoimainen keino nälänhädän turvaamiseksi kuitenkin on. Raha. Näin lapset pääsevät etsimään omat eväänsä ja kaikki on melkein hyvin taas.

   Yle on hyvin mukana näissä hädän päivissä ja kyselee niiltä, joilla on yle tunnus, että miten pakataan yleensä eväät. Pyytää vinkkejä. Saako eväät synnytettyä puikulaleivästä, voista, juustosta ja ... mitä vielä olisi lisättävä, etteivät lapset saisi vakavia puutostauteja.

  • Cee-Lila

   Huomasin itsekin tuon, että lapsille järjestettiin ruokailua vaikka kenen toimesta, mutta kaupunki kielsi, ettei synny vääntöä lakkolaisten kesken. Saikohan mm seinäjokelainen miljonääri ruokkia viereisen koulun oppilaat omassa ravintolassaan?
   Sääliksi käyvät vain ne lapset joille kouluateria on päivän pääateria. Olen lukenut näitä kauhujuttuja, että kouluissa maananataisin lapset ovat todella nälkäisiä, kun eivät ole viikonlopulla saaneet mitään ruokaa kodeissaan. Heillä ei ole edes sitä ongelmaa, miten pakata eväät lapsille, kun ei ole mitä pakata.

   • amummu

    "...kun eivät ole viikonlopulla saaneet ruokaa kodeissaan. Heillä ei ole edes sitä ongelmaa, miten pakata eväät lapsille, kun ei ole mitä pakata". Eikä se ole edes mitään kauhujuttua, vaan luvattoman monissa perheissä totisinta totta. Eikä myöskään varaa antaa lapsille kouluun mukaan rahaa syömisen ostoon.


  • edson

   Duoda duoda.

   Sodan jälkeenkin, köyhistä köyhimmälläkin oli mahdollisuus tehdä eväät lapsille. Nyt ei yhteiskunnan takaamasta kuukautisesta euromäärästä, sosiaalituesta, muka riitä lasten eväisiin pariksi päiväksi.

   Eilen taisi uutisissakin olla jotenkin näin. On kuulemma kodeissa vipinää ja paineita, kun pitää illalla vielä keskittyä lasten eväiden tekoon. Kestävätkö eväät päivän pilaantumatta? Homehtuuko ne? Liki ylitsepääsemättömien tehtävien edessä vanhemmat.

   Irtisanomislain valmistelijoille vaan lycka till. Onhan se helekutti, että työpaikalle saa tulla roosanauha rinnassa. Potkut se tietää isommissakin firmoissa. Terhohan väitti, että ammattiliitot valehtelevat, kun sanovat pärtäkerroinfuduista. Ihan oli oikeassa, sillä nytkin oli sentään vakavammasta asiasta kyse, virka-asun rivosta väärinkäytöstä.

   • Cee-Lila

    Edson, lapsilisiä alettiin maksaa Suomessa 1948, eli sinun syntymävuonnasi. Sinä vuonna äitini jäi leskeksi 3 pienen lapsen kanssa, vanhin vasta oli koulussa. Luin, että valtion palveluksessa olleet saivat lisäksi jotain perhelisää. Sitäkään äitini ei taatusti saanut, ei isämme ollut valtion töissä ja äitimme oli kotiompelija. Mutta miehensä kuoltua ei kotiompelu auttanut 4-henkisen perheen ylläpitoon. Tuskin oli leskeneläkettäkään silloin olemassa. Ihmettelen, miten äiti elätti vuonna -39 syntynyttä veljeämme, kun isä lähti sotaan ja oli siellä 5 vuotta. Oli välillä toki kotona käymässä kelloa vetämässä. Olihan äitini töissä jossakin, kovin jäi keskustelutkin vähiin äitini kanssa, kun lähdin jo niin nuorena itsekin pois hänen hoteistaan. Sen tiedän että äitini sai pari vuotta ennen minua tytön, joka kuoli parin tunnin kuluttua syntymästään ja ennen veljeäni hän oli saanut pojan, joka oli elänyt noin 8 tuntia. Olin siis 4. lapsi äidilleni, mutta vasta toinen, joka jäi henkiin. Vuonna -46 äitini sai vielä sisareni ja kaikki me kolme kersaa siis elimme ilman lapsilisäturvaa ja sitten isä kuoli kesken työpäivän sisareni täyttäessä 2v samassa kuussa ja elämän alkaessa olla jotenkin mallillaan. Mitenköhän äitini kesti tuonkin koettelemuksen?

    Lakoista muistan vuoden 1956 yleislakon, joka kesti todella kauan, olikohan 6 viikkoa. En muista, saimmeko koulussa ruokaa, mutta sen muistan, että äitinikin ja varmaan isäpuolenikin olivat kotona, koska ei saanut mennä töihin. Muistan sen ylettömän hiljaisuuden, kun menin senkin äidin työpaikan ohitse kouluun, kun tehdas ei pitänyt mitään ääntä, kuten tavallisesti ja se ei ollut huopatossutehdas, joka sekin oli lähellä, vaan äiti oli siinä kenkätehtaassa töissä.

    Sen muistan, että monesti kun isäpuoli lähti töihin teki itselleen eväät, esim kaksi isoa ruisleipäpalaa, päälle paksu kerros laardia ja ripotteli suolaa, koska laardi oli suolatonta. Hyi helvata, ei ihme, että kuoli jo 66 vuotiaana, vaikka asennettiin sydämeen tahdistaja, kesti senkin kanssa vain 2 vuotta, kun pumppu lakkasi toimimasta. Hän oli maalari, töissä milloin missäkin paikassa, eikä ollut siis mitään työpaikkaruokailua.


   • edson
    Cee-Lila kirjoitti:

    Edson, lapsilisiä alettiin maksaa Suomessa 1948, eli sinun syntymävuonnasi. Sinä vuonna äitini jäi leskeksi 3 pienen lapsen kanssa, vanhin vasta oli koulussa. Luin, että valtion palveluksessa olleet saivat lisäksi jotain perhelisää. Sitäkään äitini ei taatusti saanut, ei isämme ollut valtion töissä ja äitimme oli kotiompelija. Mutta miehensä kuoltua ei kotiompelu auttanut 4-henkisen perheen ylläpitoon. Tuskin oli leskeneläkettäkään silloin olemassa. Ihmettelen, miten äiti elätti vuonna -39 syntynyttä veljeämme, kun isä lähti sotaan ja oli siellä 5 vuotta. Oli välillä toki kotona käymässä kelloa vetämässä. Olihan äitini töissä jossakin, kovin jäi keskustelutkin vähiin äitini kanssa, kun lähdin jo niin nuorena itsekin pois hänen hoteistaan. Sen tiedän että äitini sai pari vuotta ennen minua tytön, joka kuoli parin tunnin kuluttua syntymästään ja ennen veljeäni hän oli saanut pojan, joka oli elänyt noin 8 tuntia. Olin siis 4. lapsi äidilleni, mutta vasta toinen, joka jäi henkiin. Vuonna -46 äitini sai vielä sisareni ja kaikki me kolme kersaa siis elimme ilman lapsilisäturvaa ja sitten isä kuoli kesken työpäivän sisareni täyttäessä 2v samassa kuussa ja elämän alkaessa olla jotenkin mallillaan. Mitenköhän äitini kesti tuonkin koettelemuksen?

    Lakoista muistan vuoden 1956 yleislakon, joka kesti todella kauan, olikohan 6 viikkoa. En muista, saimmeko koulussa ruokaa, mutta sen muistan, että äitinikin ja varmaan isäpuolenikin olivat kotona, koska ei saanut mennä töihin. Muistan sen ylettömän hiljaisuuden, kun menin senkin äidin työpaikan ohitse kouluun, kun tehdas ei pitänyt mitään ääntä, kuten tavallisesti ja se ei ollut huopatossutehdas, joka sekin oli lähellä, vaan äiti oli siinä kenkätehtaassa töissä.

    Sen muistan, että monesti kun isäpuoli lähti töihin teki itselleen eväät, esim kaksi isoa ruisleipäpalaa, päälle paksu kerros laardia ja ripotteli suolaa, koska laardi oli suolatonta. Hyi helvata, ei ihme, että kuoli jo 66 vuotiaana, vaikka asennettiin sydämeen tahdistaja, kesti senkin kanssa vain 2 vuotta, kun pumppu lakkasi toimimasta. Hän oli maalari, töissä milloin missäkin paikassa, eikä ollut siis mitään työpaikkaruokailua.

    Voihan nenä. Kovan ponnistelun ja hädänkin keskellä äitisi on joutunut elämään. Minulla ei ole mitään muistikuvaa esim. kansaneläkkeen vaikutuksesta elämää helpottavana, mutta suuri sen on pakko ollut olla.

    Pakko ajoi ihmiset venyttämään ja venymään. Nyt ruikutetaan joka pikku asiastakin. Varmaan se on vaikeata yksinhuoltajalla nykyäänkin, mutta ei varmaan verrattavissa tuohon sodanjälkeiseen aikaan mitenkään. Saati sitten aikaisempiin aikoihin.

    Itse sain elää varmaan aika turvattua elämää, en juurikaan muista esim. nälkää kokeneeni. Tietysti kääntöpuolella oli ehkä se, ettei isääni juuri kotona näkynyt ja jos näkyi, niin nukkui. Toisaalta sitten äiti oli koko ajan kotona ja osasi penninvenytykset. Luulenpa, että juuri tuo penninvenytyksen taito oli suuri sen ajan perheissä. Ihan ratkaisevan suuri taito.

    Sellaisen muistan, ettemme koskaan käyneet ns. ulkona syömässä. No jouluaikoina joskus Stokkaa vastapäätä jäätelöllä Kolumbian kahvilassa. Muistaakseni


   • Cee-Lila
    edson kirjoitti:

    Voihan nenä. Kovan ponnistelun ja hädänkin keskellä äitisi on joutunut elämään. Minulla ei ole mitään muistikuvaa esim. kansaneläkkeen vaikutuksesta elämää helpottavana, mutta suuri sen on pakko ollut olla.

    Pakko ajoi ihmiset venyttämään ja venymään. Nyt ruikutetaan joka pikku asiastakin. Varmaan se on vaikeata yksinhuoltajalla nykyäänkin, mutta ei varmaan verrattavissa tuohon sodanjälkeiseen aikaan mitenkään. Saati sitten aikaisempiin aikoihin.

    Itse sain elää varmaan aika turvattua elämää, en juurikaan muista esim. nälkää kokeneeni. Tietysti kääntöpuolella oli ehkä se, ettei isääni juuri kotona näkynyt ja jos näkyi, niin nukkui. Toisaalta sitten äiti oli koko ajan kotona ja osasi penninvenytykset. Luulenpa, että juuri tuo penninvenytyksen taito oli suuri sen ajan perheissä. Ihan ratkaisevan suuri taito.

    Sellaisen muistan, ettemme koskaan käyneet ns. ulkona syömässä. No jouluaikoina joskus Stokkaa vastapäätä jäätelöllä Kolumbian kahvilassa. Muistaakseni

    Äitini kuoli vain 51 vuotiaana MS-tautiin, tai itse asiassa sen aiheuttamiin muihin komplikaatioihin, joten hän ei ehtinyt saada kansaneläkettä, ei edes työkyvyttömyyseläkettä, koska silloin vuonna 1969 ei tuo tauti ollut kovin tunnettu, mutta äiti oli liikuntakyvytön ollut jo monta vuotta. Nyt siihenkn tautiin on paremmat lääkkeet ja saatu ihmisen toimintakyky toimimaan pitempään. MS on nuorten aikuisten tauti, mihin äitini sairastui ehkä noin 35 vuotiaana (moniin se iskee jo 2-kymppisenä) eikä hän saanut siihen moneen vuoteen minkäänlaista apua ja oireiden lievitystä. Äidillä se alkoi tasapainoelimen häiriöinä ja näköhäiriöinä, sahalaitakuvioita tuli silmiin kuin olisi ollut migreeni. Kadulla kävellessä äiti otti välillä harha-askeleita sivulle, joten esim luokkakaverini kysyi kerran, olikohan äitisi humalassa. No ei ollut, kun sai taas kerran sen huimauskohtauksen.

    Koulun yläluokilla ollessani olin aina poissa koulusta niinä päivinä, jolloin äidin piti käydä sairaalassa tutkimuksissa, olin hänen tukensa ja taluttajansa ettei hän kaatunut matkalla ja että isäpuoli sai olla töissä ja tienata rahaa. Ne päivät olisivat olleet hänelle palkattomia. Loppuaikoina äiti ei pystynyt edes kylkeä kääntämään sängyssä, vaikka oli niin nuori. Aivan halvaantunut, puheestakaan ei saanut enää selvää.


   • aurora5

    Muistan lukeneeni, että kouluruokailu täytti 70 vuotta. Koska aloitin kansakoulun 1946, pari ensimmäistä vuotta mentiin eväillä. Kaksi voileipää oli ja maitoa pullossa, mutta sen muistan, kuinka pahvisesta sota-ajan laukusta tarttui leipiin outo haju. Riemu repesi, kun alkoi kouluruokailu ollessani kolmannella. Saatiin joko sahajauho- eli grahamvelliä tai herskeittoa, jossa herne esti toistaan valkoisten läskinpalojen seassa. Joskus juhlan silimässä oli korvikekaakaota.

    Luin äskettäin kirjan nimeltä Auschwitzin viulu, jossa vankien ruokalista kulki samaa rataa paitsi että sopat olivat vielä vetisempiä, annokset pienempiä ja niillä piti pärjätä raskaassa tehdastyössä.

    50-luvulla oppikoulussa ruoka tuli maksulliseksi. Oli jälleen joko soppaa tai perunaa ja kastiketta, molemmat syötiin lusikalla syvältä lautaselta. Kaupasta käytiin välitunnilla ostamassa munkkeja, jos rahaa oli.

    Tänään paikallislehdessä kyseltiin, kuinka usein lukijat käyvät ulkona syömässä. Aika usein tuntuvat käyvän. Jos olisin sattunut haastattelijan hollille, vastaus olisi ollut pari kolme kertaa vuodessa. Lapsena ei käyty koskaan syömässä, mutta jätskillä linja-autoaseman Valion baarissa vappuna. Isompana koululaisena kulutettiin aikaa Colombian kahvilassa Runeberginkadulla. Siellä oli sellainen houkutteleva, poreileva mehuallas, mutta ei siellä pitkään yhden mehun hinnalla saanut lorvailla.

    Kesät oltiin maalla kesäkuun ekasta elokuun viimeiseen. Kerran pääsin isän kanssa sieltä Forssaan hotelli Maakuntaan. Minulle tilattiin monta annosta mansikoita ja jätskiä. Emme kumpikaan ymmärtäneet, miksi äiti oli vihainen kotiuduttuamme iltamyöhään, minä maha mansikoita pullollaan, isä pää täynnä jotain muuta herkkua.


   • Cee-Lila

    Emme mekään ikinä ravintolassa käyneet syömässä, joskus saimme jätskiä taikka isäpuoli antoi 10 penniä, jolla sain kioskista yhden pumpernikkelin. Yhden juhannuksen muistan, milloin olimme jossain juhannusjuhlilla, minne menimme muutaman kilometrin bussilla. Siellä saimme sen verran karkkeja, jäätelöä ja hattaroita, että takaisin tullessamme systeri oksensi heti bussista päästyämme asemalaiturille. Isäpuoli oli aina hyvällä tuulella pienessä hiprakassa ollessaan, sain silloin jopa 50 penniä.

    Kouluruokaa saimme joka päivä, se oli milloin jotain kylmää kaurapuuroa, makaronivelliä taikka hernekeittoa. Pomminkestävää vanikkaa oli leipänä. Kaurapuuro oli sitä kamalinta. Oli annosteltu kuppeihin etukäteen ja oli siksi kylmää ja siinä oli akanoita. Sen kupin olisi voinut kääntää ylösalaisin niin olisi ollut sellainen kova kakku.


  • Cee-Lila

   Kouluruokailu oli U:llakin maksullinen ollessaan Töölön yhteislyseossä, mutta faijansa ei antanut siihen rahaa. Ei antanut rahaa yleensä matkalippunkaan. Miten ajattelette te stadilaiset koulunsa käyneet nuoret, että U menee Malmilta kouluun ilman matkalippua? Pummilla yleensä matkusti. Kaikki koulukaverit olivat siitä läheltä, U ainoana sieltä kaukaa Malmilta. Äitinsä salaa auttoi miten pystyi, kyllähän nyt koulumatka taittui kävellen ja pyörällä varsinkin kesäisin, mutta miten talvella. No Malmilta Töölöön on varmaan 15 km, kävellen liian pitkä koulurepun kanssa, paitsi että kyllä se 25 kg:n rinkalla myöhemmin Lapin patikointireissuilla onnistui jopa 30-40 km päivässä, sekä U:lta että faijaltaan. Faijansa oli nuorena kävellyt iltaisin Käpylästä Malmille tapaamaan silloista tyttöystäväänsä, olemme mitanneet matkan autolla, se on 14 km. Kävellen ehkä lyhyempi. Faijansa oli himosuunnistaja ja lapinpatikointireissujen rakastaja. Laittoi jopa perheen linja-autoon ja fillaroi perässä esim Helsingistä 230 km:n päähän sinne kyläpaikkaan. Nukkuikin makuupussissaan terassilla, kun muut nukkuivat sisätiloissa.

   • aurora5

    Olipas U:lla spartalainen kasvatus. Minulla oli lyhyt koulumatka molemmilla paikkakunnilla, joilla kouluni kävin. Tyttärellä oli vielä lyhempi. Lukioon ehti tunnille, jos lähti kotoa minuuttia vailla.

    Koulukaverini stadissa olivat koulun ympäriltä myös. Aivan ihmeenä pidettiin yhtä oppilasta, joka tuli Ruskeasuolta asti, sehän oli melkein maaseutua. Haaga ja Oulunkylä olivat kauppaloita, joita vasta oltiin liittämässä Helsinkiin. Töölökin oli vähän ennen syntymääni vielä pelkkiä harmaita kallioita.


  • edson

   Minulta meni koko päivä laskentatoimessa.

   Voinko lähitulevaisuudessa matkustaa palmun alle neljäksi kuukaudeksi vai onko tärkeämpää laittaa kodin katto uusiksi eli kunnolliseksi. Otin riskin ja päädyin kodin katon laittoon tai siis kimpassa kumppanin kanssa. Siinä kun ynnää pakollisen lainanoton ja käytettävissä olevien varojen ja muiden menojen kanssa, niin voin vakuuttaa, että päivä päätökseen meni.

   • Cee-Lila

    Eli teillä on siis talon kattoremontti edessä. Kyllä se talon kunto on tärkeämpi kuin neljän kuukauden matka palmujen alle. Siellä talossa ollaan kuitenkin suurempi aika vuodesta ja meillä sääolosuhteet pakottavat siihen että talossa tarkenee ja että se ei homehdu ja lahoa.


  • edson

   Nyt piru, Ali ja who esiin taatana

   • Cee-Lila

    Ihmettelinkin jo, missä Ali on. Who on työntouhuissa, mutta Ali ei ole edes yöllä ollut näköjään hereillä, missä lie huitelee.


   • Ali-Baba

    Älä nyt Edson hermostu. Vasta tulin myöhäisillan tomografiasta missä kuvattiin sen kesällä asennetun vatsa-aortta stentin sijoittuminen.
    Vaihdan kyllä uuden ketjun viikonlopuksi, jotta Suuri intiaanipööllikkö Sitting Whoo taas mahtuu kirjoittelemaan. Tässä ketjussa se vaihto on siis noin 300 kommentin kohdilla.
    Suoni löytyi eka yrittämällä ja taas pääsi naattimaan radioaktiivisen jodin lämmöstä.


  • edson

   Kyllä teillä, cee ja aurora, on hyvin muistissa nuo vuodet - siis kansakouluajoilta. Hädin tuskin muistan ne kouluateriat, mutta sellainen mielikuva on, ettei ainakaan suurempaa valittamista ole jääänyt mieliin. Varmaan jossain syövereistä saataisi ponnistautua jokin epämieluisa ruoka, jos aatteleen alkaisin.

   No voi hitto, U joutunut pummillakin menemään. Okei, vaikka U:n faija olisikin ollut itse kuinka kova retkimies tahansa, niin ei ole reilua panna lasta ilman matkalipun hintaa liikkeelle.

   • Ali-Baba

    Siellä on se uusi ketju valmiina. Harjoituksen puutteessa se lähti 2 kertaa. Parempi ottaa käyttöön se missä on jo 1 vastaus jonka lähetin.


  • Ali-Baba

   Mite4n meidän miesten käy tulevaisuudessa, jos naisemme muuttuvat juuri kultamitalin painineen Ollin "vahvuisiksi" ?
   Pli muuten totuuden nimissä melkoinen suoritus. Jokainen vastustaja olisi voinut olla maailmanmestari mutta vain yksi lopulta voi

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pelastusalan pimeä puoli: machokulttuuria ja seksuaalista häirintää

   Ohhoh. Kiinnostava ja todella hämmentävä artikkeli pelastuslaitosten ja ensihoidon meiningistä. Hyvä että näistä asioista puhutaan, muuten ei mikään i
   Maailman menoa
   259
   3228
  2. Sofia pääsi rakkaansa luo

   Matkustaa business luokassa. Mahtaa Sofian mollaajat olla kateellisia😄
   Kotimaiset julkkisjuorut
   263
   1678
  3. Stefu mahtavalla lomalla.

   Hyvää ruokaa ja lämmintä. Kyllä nyt kelpaa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   61
   1400
  4. Miksei Suomesta viedä juuri mitään elintarvikkeita?

   Ihmettelee Madventures Rantala Hesarin kolumnissaan. On tehnyt sellaisen havainnon, että maailmalla törmää jatkuvasti pohjoismaisiin ruokiin, muttei s
   Maailman menoa
   276
   1362
  5. Kaisa Mäkäräinen antoi erikoistehtävän Jarkko-rakkaalle: "Ethän sä voi sitä asetta jättää..."

   Kaisa Mäkäräinen kutsuu Maria Veitolan Joensuun kaupungilta saadulle tontille rakennettuun upeaan hirsitaloon Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Muk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   5
   1002