Kannattaako kustantamoihin lähettää synopsis?

Synopsis

Kannattaako käsikirjoitukseen liittää synopsis, kun sen lähettää kustantamolle? Yleensä ajattelisin, että en halua pilata romaanin yllätyksiä synopsiksella, mutta voisihan se toisaalta toimia myös kiinnostuksen herättäjänä. Mitä mieltä olette?


Jos synopsiksen liittää, tuleeko se käsiksen alkuun/loppuun vai saatekirjeeseen? Minkä mittaisen synopsis on hyvä?

7

244

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Diipadaaba

   Yllätyksellä ilmeisesti viittaat johonkin triviaaliin juonenkäänteeseen, jossa superagentti Jack Lemonade paljastuukin olevan rikollispomo Mr Evilin avioton lapsi, tai muuta hölynpölyä? Kirjallisuuden laatu ei riipu "juonesta", vaan sen toteutuksesta. Siksi lyhyt synopsis ei haittaa. Roskakirjallisuudessa tietenkin on aina noita joutavia, tyhmiin ihmisiin vetoavia "yllätyksiä", mutta silloinkin kustannustoimittaja on kiinnostunut siitä miten olet sen toteuttanut.

   • Synopsis

    Joku on noussut väärällä jalalla tänään.


  • ehkäeienoovarma

   Mun mielestä saate riittää, voit siinä kertoa tarinan ydintä ja mistä on kyse. Kässärisi luetaan kyllä, jos se on hyvä. Ja jos ei, niin synopsis ei sitä paremmaksi tai mielenkiintoisemmaksi tee.

   • Synopsis

    Kiitos. Olinkin alun perin ajattelut romaanin ideaa tiivistettynä pariin lauseeseen, mutta sitten aloin epäröidä.


   • Syntoppopsis
    Synopsis kirjoitti:

    Kiitos. Olinkin alun perin ajattelut romaanin ideaa tiivistettynä pariin lauseeseen, mutta sitten aloin epäröidä.

    Se, että kirjailija pystyy tiivistämään tarinansa pariin lauseeseen ja muutaman sivun synopsikseen kertoo siitä, että kirjailija ymmärtää oman tarinansa jujun ja rakenteen pääkohdat. Toisin päin kääntäen: jos kirjailija ei osaa muutamalla lauseelle kuvailla, että mistä tarinassa oikein on kyse ja mitkä ovat juonen suuret pääkohdat ja käänteet, niin varoitusvalot vilkkuvat. Sekava ja päätön ajatustenvirta ja episodimainen, päämäärätön juoni ei yleensä lupaile hyvää.


  • kynäri

   Jossain hyvässä kirjoitusoppaassa neuvottiin tekemään kolme synopsia. Ensimmäinen on yhden virkkeen tiivistelmä. Toinen on lyhyen kappaleen pituinen. Kolmas on yhden sivun mittainen tai korkeintaan kahden. Jos ei pysty tiivistämään tarinaansa näin, se ehkä kertoo siitä, että tarinalla ei ole teemaa, ei juonta, ei rakennetta. Voisihan alkaa toisinkin päin, eli kirjoittaa itselleen yhden lauseen kirjaidean ennen kuin alkaa väsätä koko käsikirjoitusta. En tiedä, mikä kullekin toimii. Itse en vielä ole päässyt sen kynnyksen yli, että olisin saanut mielessäni juonta luotua, ja tuntuu hölmöltä lähteä kirjoittamaan tietämättä, mihin pyrkii. Pari asiakirjaa tosin olen julkaissut, mutta se on eri asia.

   • oooiiioooo

    Minkä tahansa asian selostaminen, oli sitten kyse kirjasta, liikeideasta, tai vaikkapa CV:stä, ei saisi mielestäni ylittää yhden sivun pituutta. Siihen tutustuva ei nimittäin jaksa lukea keskittymisen herpaantumatta yli sivun pituista selostusta siitä, mistä 'tuotteessa' on kyse. Tämä on mielestäni hyvä yleisohje pituuteen. Tiivistäminen on kaikki kaikessa. Turha selittely on pahasta.

    Tuo mainitsemasi yhden lauseen synopsis ja yhden kappaleen synopsis on erinomainen idea omaa kirjaa tehdessä. Se pitää ajatuksen kirkkaana, sillä voi testata idean toimivuutta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

   Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
   Ikävä
   74
   1443
  2. En tiedä..

   Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
   Ikävä
   106
   1247
  3. Suhde asiaa

   Miksi et halua suhdetta kanssani?
   Ikävä
   117
   1197
  4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

   tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
   Ikävä
   78
   1136
  5. Paras olisi vain unohtaa

   Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
   Ikävä
   70
   994
  6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

   Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
   Sanaristikot
   78
   783
  7. Oliko vähä sometettu taas vai?

   Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
   Kauhava
   9
   742
  8. Voisitko laittaa

   Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
   Ikävä
   42
   735
  9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

   Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
   Idän uskonnot
   376
   722
  10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

   Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
   Ikävä
   53
   676
  Aihe