Kallis sähkön hinta

beobachter

Kitos HäSa''le ja sen pätevälle, meidän sähkön käyttäjien asemaa ymmärtävälle taloustoimittaja Juutilaiselle hyvästä sähkön hintaa koskevasta koko sivun artikkelista eilen. Kysymys on sähkön siirron kalleudesta. Suurin syy siirron kalleuteen on, että se on alueellinen monopoli, josta nykyinen 90% ulkomaanomisteinen ostajakonsortie oli valmis maksamaan noin 3Mrd€ satumaisen kauppahinnan. Monopolilla on helppo rahastaa, monopolin järjettömän kalliille kauppahinnalle pitää saada tuottoa.Ennen tätä omistavaihdosta monopoli oli vaihtanut omistajaa kaksi kertaa sen jälkeen, kun Hämeen maakunta ja Hml kaupunki olivat noin 20v sitten myyneet tuon maakunnalle ja Hml kaupungikke tärkeän strategisen omistuksen. Nyt sähkön siirto veroineen maksaa keskimääräiselle okt-maalämpö-sähköasiakkaale yli kaksi kertaa niin paljon kuin sähköenergia. Siirtotariffien noston syyn kerrotaan olevan johtojen maahan kaivaminen tuulihäiriöiden estömiskesi. . Hml ydinkaupungin alueella tuop eruste ei päde, koska sen oman energialaitoksen johdot olivat maahan kaivetut 20v sitten, jolloin Hml Energia myytiin Vattenfallille. Strategisen, yhteiskunnan toiminnalle välttämättömän, monopolistisessa asemassa olevan sähkön siirtoverkon luovuttamien ylkomaiseen omistukseen, ja silloin aikanaan 20v sitten vielä melko halvalla hinnalla, osoitti täydellistä häkemyksen puutetta. Nöin sekä luovuttamisen esittäjiltä että viime kädessä päättäjiltä.

85

1758

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiitostyöväenpuolue

      Nämä listan alla olevat henkilöt myivät HML Energian. Ihmettelen miksi tämä lista poistetaan muista keskusteluista. On kuulemma sääntöjen vastainen. Miksi nämä myyjät ei vastaa huutojaan vaan poistattavat sen. Onneksi nykyisessä valtuustossa ei taida olla kun Filatoff " työväenpuolueen" edustaja, muuten olisi pelkoa että myyntiin tulee myös vesilaitos, onhan siitäkin puhuttu.

      Näitä henkilöitä kiittäminen että meillä on näin kovat verkkomaksut. Nyt nämä rahat menee näille veroparatiisien sijoittajille.

      Lista Energian myyjistä
      SDP
      Filatov Tarja
      Hassinen Jorma
      Koskinen Johannes
      Lahtinen Timo
      Niemi Raija
      Pullola Ulla
      Ratava-Laine Arja
      Tamminen Pete
      Kokoomus
      Alkio Sirkus
      Hauhtonen Keijo
      Hutu Sirkka
      Ikonen Kirsti
      Kallioinen Ruut
      Korpimaa Antti
      Leiponen Marja
      Lintumäki Harri
      Louhio-Järvinen Sari
      Rantanen Maija-Leena
      Rehunen Seppo (sit.)
      Rissanen Maire
      Talikka Kalevi
      Tamminen Kari
      Tuomi Juha
      Vekka Matti
      Walkamo Mika
      Lehtelä Vesa (krist

      • Anonyymi

        Tästä listasta on neljä ehdokkaana uuteen valtuustoon. Tiedätte ketä äänestätte.


      • Anonyymi

        Kolme ensimmäistä ja toiseksi viimeinen.


    • Klhftyh

      Lista olisi hyvä yllätys

      • Anonyymi

        Etkö pystynyt poistattamaan listaa.


    • Kakunsiivut

      Meneekö taas puurot ja vellit sekaisin...
      "Hämeen maakunta ja Hml kaupunki olivat noin 20v sitten myyneet tuon maakunnalle ja Hml kaupungikke tärkeän strategisen omistuksen"
      Hämeen Sähkö ja Hämeenlinnan Energia olivat vain palanen tuosta nykyisestä Eleniasta, katso kartasta toimialueita ja mieti uudelleen ennen uutta ulostuloa.

      • 2466

        Hyvä olisi mutta kun ei ymmärrä koko asiaakaan.


    • isoylläriluvassa

      Listaa sähköyhtiön myyjistä odotellaan

      • listantekoon

        Laatisitko ja laittaisitko minulle listan sähkönmyyjistä, minä odottelen...


    • voimeitäveljiä

      Nämä listan alla olevat henkilöt myivät HML Energian. Ihmettelen miksi tämä lista poistetaan muista keskusteluista. On kuulemma sääntöjen vastainen. Miksi nämä myyjät ei vastaa huutojaan vaan poistattavat sen. Onneksi nykyisessä valtuustossa ei taida olla kun Filatoff " työväenpuolueen" edustaja näitä myyjiä, muuten olisi pelkoa että myyntiin tulee myös vesilaitos, onhan siitäkin puhuttu. Mitähän hyvät veljet saivat tästä myynnistä. Huhu kertoo että jopa päällikön paikka veljelle, huhuja on monenlaisia. Lahjuksia kuulemma joku ottanut. mutta eihän vanhaksi mennyttä lahjusta lasketa. Minkähän takia meni vanhaksi, jokainen voi vain arvailla. Tämmöistä kerrotaan kaupungilla, tiedä sitten onko totta. Nyt tämän sadun jälkeen kaljalle.

    • Eiunohdeta

      Katainen myi valtionomistaman yrityksen sähköverkon Carunalle.

      Caruna kumarsi ja kiitti nosti sähkön siirtohinnan kolminkertaiseksi vaikka Katainen väitti että hinta ei muutu.

      Katainen sai sillä EU. Viran. Tuli meinaan suomalaisille kalliiksi, nyt esittää vaimoaan kansanedustajaksi. Tai ehdokkaaksi,,


      KATAISIA ON SYYTÄ VÄLTTÄÄ EI OLE ENÄÄN VARAA UUTE3N CARUNAAN JA KREIKKAAN.

    • vaimitämieltä

      Listasta puheenollen, ennen seuraavia vaaleja laitellaan listaa. Täytyyhän Hämeenlinnalaisten saada tietoon nämä "työväenpuolueen" myyjät.

    • beobachter

      Tulipahan kirjoitettua, kun HäSa avasi keskustelun aiheesta, kiitos lehdelle. On todella epäterve tilanne se, että sähkön siirto on kaksi kertaa niin kallista kuin sähköenergia. Epäterve siksi, että onhan investoinnit sähköenergian tuottamiseksi (ydinvoimasta alkaen) moninverroin kalliimmat kuin investoinnit sähkölinjoihin ja johtoihin. Syy vinoutuneeseen hinnoitteluun on, että sähkön siirto on alueellinen monopoli, mutta sähköenergia onneksi on terveen markkinalähtöisen kilpailun alainen. Aikanaan perustettu NordPool-sähköpörssi, tukkusähkön markkinapaikka oli todella hyvä, sähköasiakkaita laajasti hyödyttävä päätös. Sen sijaan sähköverkkojen myynti 90% ulkomaiseen omistukseen olisi iso strateginen virhe siksi, että verkot ovat monopolistisessa asemassa alueillaan. Kyllä monopolin pitäisi olla kotimaisessa omistuksessa, jotta sen hyödyt jäisivät omaan maahan, maakuntaan ja kaupunkiin. Kun monopolin hinta 2...3 omistajavaihdon jälkeen on noussut tähtitieteellisiin lukemiis, takaisin oston mahdollisuutta ei ole. Yhtä lailla mahdottomuus on kilpailevan itse omisteltun verkon rakentaminen rinnalle. Ainoa mahdollisuus on kärsiä nahoissaan ja maksaa alati kallistuvat sähkön siirtolaskut.

      • Odotanniin

        Lista olisi hyvä yllätys.


      • Blackouts

        Älä murehdi, kohta myös sähkö maksaa ja sulla ei ole varaa edes käyttää sitä silloin kun haluat vaan vain sitten kun se sattuu olemaan ei niin kallista.
        Kohta sähkömarkkinamurros avaa silmäsi ja osana päivistä pitää sähkönkulutusta rajoittaa, kun ns. uusiutuvaa energiaa ei vaan satu tulemaan. Pitää alkaa itse myös mukaan kysyntäjoustoon.
        https://www.tekniikkatalous.fi/teknologiamurrokset/sahkomarkkinoiden-murros-haastaa-kaikki-toimijat-6605594


    • eihetitulemieleenyhtään

      Onko jokin kauppa mikä on toteutettu Hämeenlinnassa onnistunut siten, että siitä olisi ollut todellisuudessa pitemmällä aikajanalla hyötyä Hämeenlinnalle ja Hämeenlinnalaisille?

      • KaikkiNauraa

        Kaikki tyynni on ryssitty ja perusteellisesti. Ja Suomi nauraa!


      • MonopolitKiellettävä

        Täällä ei osata neuvotella mistään kuntalaisille taloudellisesti kannattavasti. Siksi hoitaisin itse mieluummin hintaneuvottelut ja kilpailuttamiset. Mutta sähkönsiirrossahan se ei onnistu monopolin vuoksi.


    • EteenpäinJo

      Laittakaa lista laittakaa lista, eikö kukaan teistä kirjottelijoista ole koskaan nuorena hölmöillyt?

      • maksetaankalliisti

        Hölmöilty on paljonkin, mutta ei ole laitettu Hämeenlinnalaisia niistä hölmöilyistä maksamaan, niinkun tekivät nämä Energian myyjät.


      • ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ

        No näin isoa mokaa on aika vaikea tehdä...


    • MonopolitKiellettävä

      Sähkö ei ole sikakallista - vaan sen siirto!!! Äänestän takuuvarmasti sen poliitikon/puolueen eduskuntaan, joka muuttaa sähkönsiirron laskutusta niin, että sen voi hoitaa kumpi tahansa johdon päässä oleva sähkölaitos, siis nykyinen sähkönmyyjä tai paikallinen monopoli. Vaihtoehtoja pitää olla edes 2, ja hinnoista voi edes neuvotella!!! Ei ole muuten ihme, että täällä periferiassa monopolilandiassa ei äänestetä vihreitä.

      • MonopolitKiellettävä

        ...jotta hinnoista voi edes neuvotella...


    • johtopäätös

      Monopolista pääsee eroon rakentamalla toiset sähkölinjat entisten viereen. Valitettavasti sellainen on investoinnin kalleuden johdosta taloudellinen mahdottomuus. Siksi monopoli, kun sille ei ole vaihtoehtoa ja kun sen asiakkaat ovat siitä täysun riippuvaiset, oli haluttu ostokohde. Siksi sen hinta nousi 2...3 omistajavaihdoksessa korkeaksi. Ja korkealle hinnalle eli sijoitetulle pääomalle on saatava kohtuullinen tuotto. Ja tuotto varmasti saadaan. Sen on kansainvälinen ostajakonsortio aluasta lähtien tiennyt.

      • Tuottolaskelma

        Mutta nykyisten sähkölinjojen uusiminen on taas ilmaista?


    • todellinentyöväenpuolue

      Kiittäkää demareita tästä nykyisestä Hämeenlinnalaisten perusmaksuista. Demareitten ansiosta tämä Energia Oy myytiin. Demareitten kahdeksan p..... ansiosta. Oli siinä myös senaikaisella Energian nössöllä toimitusjohtajalla sormensa pelissä, tämähän sai kultaisen kädenpudistuksen kun ei ollut myyntiä vastaan eikä puolesta. kenkää olisi kuulemma saanut vaikka ei olisi myyty. Kohta siellä vastaa joku tollo että oli hyvä päätös myydä, niin oli näille sijoittajille. Jos Energia vielä olisi niin ei nämä perusmaksut olisi tätä luokkaa, vaikka olisi niin jäisi rahat sentään Hämeenlinnalaisten hyödyksi eikä menisi näille sijoittajille. Kaikki naurettavin homma oli että Hämeenlinna joutui ostamaan tämän katuvaloverkon takaisin, muistaakseni 5 miljooonalla eurolla. Nämä reppanat poliitikot ei tajunneet että katuvaloverkko onkin Energian kirjoilla eikä kaupungin. Sitä katuvaloverkkoahan myytiin välillä kaupungille ja taas Energialle, tällä kaupunki rahasti "laillisesti" hyvät rahat vuosien saatossa, kun ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Kaupunki oli Sulo Vilen.

      • NimetönListalta

        Kaupat tehtiin tuolloisten tietojen valossa. Ja jos laitat sen listan, se poistuu heti. Ihmistä ei voi syyttää vuosikymmenien takaisesta virheestä, mikäli se mikään virhe edes oli. Rahathan on hyvässä tallessa edelleen.


      • keisarinuudetvaat

        Onko kukaan tosiasiallisesti esittänyt faktat siitä, mitä ja miten paljon on "hyvässä tallessa"?


      • tollojamestariksi
        keisarinuudetvaat kirjoitti:

        Onko kukaan tosiasiallisesti esittänyt faktat siitä, mitä ja miten paljon on "hyvässä tallessa"?

        Ei ole reppanat uskaltaneet esittää kun Energia olisi tuottanut kaupungille huomattavasti enemmän kun nämä sijoitukset. Kaupunkilaiset ovat maksaneet tämän myynnin selkänahastaan. Se oli kuntalaisille todella kallis myynti. Mutta minkäs sille teet kun hyvätveljet jyllää. Siellä saunan lauteilla jaeltiin mestarinpaikkoja. Mutta näinhän se on että jos on käynyt vain kansakoulun niin ei voi ilman lah..... pärjätä mestarina eikä poliitikkojana. kannattaisi vai heittää jauhoja laariin, jos pystyy siihenkän.


    • johtopäätös

      Hämeenlinnassa on ollut erittäin harvoin sähkökatkoksia. Tämä johtuu siitä, että johdot olivat jo kauan ennen 20 sitten tapahtunutta Hml-Energian myyntiä maahan kaivetut. Tästä huolimatta kohta omistuksen siirryttyä Vattenfallille tariffeja alettiin nostaa perusteena johtojen maahan kaivaminen. Sama siirtohintojen nostotahti on jatkunut seuraavan sekä nykyisen 90% ulkomaisen omistajakonsortion aikana. Ja Hml ydinkaupungissa asuvat maksavat tämän johtojen maahan kaivun ties kuinka monennetta kertaa. Mutta tämä johtojen maahan kaivaminen pn vain tekosyy hintojen nostolle. Pääsyy on sähköverkoista nykyisen 90% ulkomaisen omistajakonsortion maksama tähtitieteellien hinta, jolle pitää saada tuottoa. Ja tietysti monopolin omistaja tietää, että hinta saadaan,koska sähköasiakkailla ei ole vaihtoehtoa.

      • 20kVrengas

        Kyllä ne on pätkineet tuulisilla keleillä milloin enemmän milloin vähemmän, kun mennään keskustasta hieman sivuun. Vaikka tälläkin ja aiemmassa paikassa olikin maakaapeloitu alue, koska samoissa johtolähdöissä on ollut aiemmin ilmajohtoverkkoja.


    • sivukysymys

      Tiesittekö muuten että siinä siirtohinnassa on se sähkövero?

    • Hetii

      Listaa odotan yllätyksenä.

    • TriplaXXXX

      Olisi hyvä nähdä tilasto esim. Elenian alueelta jossa kerrotaan että miten maahan upotettujen kaapelien pituutta verrataan siirtomaksun suuruuteen. Kun siirtomaksua korotetaan 10% niin silloin vuositasolla pitäisi tuon maakaapeloinnin edistyä vastaavasti 10% enemmän kuin edellisenä vuonna. Epäilen ettei Elenia kykene tuollaista tilastoa kaivamaan. Suurin osa korotuksista menee ilman muuta yhtiön liikevoiton kasvattamiseen.

      Sekin mättää että kaupunkilaisena joutuu maksamaan maaseudun sähköverkon maakaapeloinnin. Ilman muuta pitäisi ottaa käyttöön erilaiset siirtotaksat maaseudulla ja kaupungeissa.

    • > Siksi monopoli, kun sille ei ole vaihtoehtoa ja kun sen asiakkaat ovat siitä täysun riippuvaiset

      Vaihtoehto on yksilöenergian tuotanto joko kiinteistökohtaisesti taikka soluna kiinteistöjen kesken. Sähkön tuotanto on mahdollista yksilötasolla ja on mahdollista löytää edullisia vaihtoehtoja sähkölle.

      Olen korvannut sähkölieden bioetanoliliedellä - pata porisee kaksi tuntia 0.05 litralla polttoainetta (50 mL).

      Kun litrahinta vapailta markkinoilta on 4 euroa, parin tunnin padan hauduttamisen hinnaksi jää parikymmentä senttiä - on varaa kenellä tahansa tehdä kunnon ruokaa ja ajan kanssa. Ei myöskään ole sähkökatkoille allerginen.

      Käytännössä kiinteistöjen soluyhtymätasolla yksilöenergiantuotanto tarkoittaisi bioetanolin tuotantoa kesällä aurinkoenergialla ja polttoaineeseen varastoidun aurinkoenergian käyttöä talvella polttoaineena.

      Kaikki tämä on mahdollista, ja myös jatkossa tarvitaan ratkaisuja maan energiaongelmien ratkaisuun.

    • Demaritrolli

      Kuinka yksin kotona elävä vapiseva vanhus hommaa bioetanolilieden?

      • Solttu

        Ihan samalla tavalla, kuin uimataidoton kuuromykkä rampa kanootin.
        Kaikille ei vaan sovellu.


    • eBaysta ja Kiinasta trangiaa muistuttava liesi saapui postiin kympillä ja bioetanoli tulee tällä hetkellä saksasta 5 litran päniköissä. Tarkoitus on polttoainetta ryhtyä valmistamaan jatkossa yksilöenergian tuotantona pienteollisuushankkeena.

      Jos olet oikeasti kiinnostunut asiasta, voin tehdä pienen kuvakollaasin lieden käytöstä - on tosi tehokas liesi.

      Myös bioetanolilämmittäjiä on mutta ne eivät kovin hyvin sovellu jatkuvaan käyttöön - tilapäisesti saa pariksi tunniksi huoneen lämpiämään nopeasti mutta silloin polttoainetta kuluukin jo pari desiä. Liesi sensijaan on todella tehokas ja pieniruokainen.

      Bioetanoliliedet ja -lämmittäjät on Saksassa sikäläisen TUV:in hyväksymiä kotikäyttöön, eivätkä ne tarvitse kuin hivenen huolellisuutta turvalliseen operointiin.

      En usko, että täällä tiedetään asiasta vielä juuri mitään. Siksi on syytä edetä varoen asian esiintuomisessa.

      • Ja on muuten mainittava vielä sekin, että ruoka on maukkaampaa kun se on oikeilla tulilla kypsennetty.


      • Solttu

        Eli eikun retkikeittimellä leikkimään ..


      • Solttu
        eroaverkosta.be kirjoitti:

        Ja on muuten mainittava vielä sekin, että ruoka on maukkaampaa kun se on oikeilla tulilla kypsennetty.

        No täyttä puppua. Ruoka ei tiedä, millä se on kuumennettu. Jos patasi porisee oikeissa lämmöissä, lämmönlähde ei makuun vaikuta.
        Olet vain käyttänyt muita väärin, jos on eroa.


      • Yhden leikki on toisen työ saattoivat lausahtaa aikoinaan vanhat japanilaiset. Joku leikkii sotaakin jossain kuusistossa "vaikk'ei vihollist' näillä tienovilla nävy eikä liioin kuulu".


    • Demaritrolli

      Ja mitenkähän tämä vanhus saataisiin opetettua tietokoneen käyttäjäksi? Tämmöiset utuhöpötykset kuuluvat niille cityvihreille, jotka asuvat kaukolämpötalossa Mannerheimintiellä ratikkalinjan varrella, ja joiden töpselistä tulee Norppasähköä.

      Jotta ei syntyisi väärää käsitystä, olen täysin samaa mieltä nimimerkin eroaverkosta.be kanssa, nykyinen meno on kestämätöntä. Valitettavasti ydinsähkö tällä hetkellä on ainoa realistinen vaihtoehto energian tuottamiseen ilmastosaasteettomasti, tuulimyllyt ja aurinkokennot ovat höpöhöpöä, hyvänä apuna kuitenkin.

      • > Valitettavasti ydinsähkö tällä hetkellä on ainoa realistinen vaihtoehto energian tuottamiseen
        > ilmastosaasteettomasti

        Ei ainakaan OL-3 ole realistinen vaihtoehto. Oletteko miettineet mistä sähkön hinnan nousu saattaisi oikeasti johtua? Voisiko se johtua kenties maailman tappiollisimman tuotantolaitoksen perustamisen yrittämisen kustannuksista?

        Jossakin sanottiin, että OL-3 on maailman suurin tekeillä oleva reaktori - ja kun se ei tuota mitään, niin silloin se on maailman tappiollisin reaktori tosiasiallisesti.


    • > lämmönlähde ei makuun vaikuta.

      Ajatellaanpa asiaa - bioetanoliliedellä ruoka kypsennetään hiilidioksidikylvyssä. Voihan sillä jotakin vaikutusta johonkin olla mutta makuasioistahan ei kannata kiistellä.

      Paljon paremman makuista minun mielestä olleet kaikki ruuat verrattuna entiseen - johon paluuta tuskin on.

    • > Jossakin sanottiin, että OL-3 on maailman suurin tekeillä oleva reaktori - ja kun se ei tuota mitään,
      > niin silloin se on maailman tappiollisin reaktori tosiasiallisesti.

      Maailman suurinta tappiota tuottava reaktori saattaa vaikuttaa sähkön kuluttajahintaan sitä lievästi kohottavasti - tuskin sauna- tai puutarhatonttu niitä tappioita ottaa kuitatakseen ;)

      No niin - tämä nyt oli tällainen kevennys.

      • Neutronivuoto

        Niitä on pari samanlaista valmistumassa muuallakin. Täällähän homman ilmoitettiin taas viivästyvän lisää ja varmasti tulee taas jotain kun päästään atomeja halkomaan, kunnes lastentaudit on karsittu... vuonna 2030 tätä menoa.


    • Demaritrolli

      No kyllä tämä valitettava Olkiluoto 3 kuitenkin tulee tuottamaan ilmastosaasteetonta sähköä ihan merkittävässä määrin. Jopa näiden vanhuksien töpseleihin. Toisin kuin ne bioetanolikeittimet. Ja toistan, kannatan näitä bioetanolikettimiä, ne ovat erinomaisia vehkeitä, mutta eivät ratkaise maailman ilmasto-ongelmaa.

      Sähkön hinnan nousu johtuu siirtoyhiöille myönnetylle oikeudelle painaa rahaa. Sähkön tuottajat eivät tästä kultalähteestä kovinkaan paljoa ole saaneet.

      • eroaverkosta.de

        Kesällä on melko hyvin aurinkovoimaa, vaikka pilvisyyttä onkin lisätty huomattavasti päivittäisellä pilvilentotoiminnalla (jos et ole havainnut koneista tupruavia pilvivanoja taivaalla, silloin ei kannata välittää tuosta lauseesta) - aurinkoenergiaa on voitava varastoida talvea varten poltettavaksi lämmittäjissä ja generaattoreissa ja autoissa.

        Tässä on ensimmäinen merkittävä kehitysprojekti - selvittää paljonko bioetanolia voidaan tuottaa maassamme kesän aikana aurinkovoimalla ilman että sillä on huomattavaa vaikutusta biomassan luonnolliseen kiertoon.

        Tällaista kehitystyötä on aivan mahdollista tehdä, jolloin lopulta onkin se ja sama kuka sähköjohtoja saa vetää ja vuokrata muiden käyttöön. Jos tällainen kehitystyö olisi aloitettu vuosikymmen takaperin, ratkaisu olisi tänään laajalti käytössä.

        Tänään tehdään ne päätökset, joiden varassa ollaan kymmenen vuoden kuluttua.


    • Rib.K..ä

      Kallis ja kallis...se on niin suhteellista, ettei tenuläträäminen nappaa

    • joopajooooo

      Mikä Hämeen sähkö. Tämä lista on HML Energian myyjistä. Jos ja kun HML Energia olisi nostanut verkkomaksuja niin nämä suuret voitot olisi tulleet HML kaupungin eduksi, nyt menevät näille veroparatiisien sijoittajille. HML kaupunki oli ainoa osakkeenomistaja HML Energialla.

      • Aivanulkona

        Aloittaja " kun Hämeen maakunta ja Hml kaupunki olivat noin 20v sitten myyneet tuon maakunnalle ja Hml kaupungikke tärkeän strategisen omistuksen"
        Energialla ei ollut tekemistä em. maakunnan kanssa, muuta kuin pieni osanen sitä.
        Mutta eihän perzukki tiedä sitäkään.


      • kertausharjoitus
        Aivanulkona kirjoitti:

        Aloittaja " kun Hämeen maakunta ja Hml kaupunki olivat noin 20v sitten myyneet tuon maakunnalle ja Hml kaupungikke tärkeän strategisen omistuksen"
        Energialla ei ollut tekemistä em. maakunnan kanssa, muuta kuin pieni osanen sitä.
        Mutta eihän perzukki tiedä sitäkään.

        "Aivanulkona" on aivan ulkona. Kerrotaan nyt vielä hänelle, että ensin Hämeen kunnat myivät Vattenfallille omistamansa Hämeen Sähkö Oy'n, joka oli maakunnallinen strateginen omistus. Pari vuotta myöhemmin Hml kaupunki myi niinikään Vattenfallille omistamansa Energialaitoksen, joka omisti kaupungissa olevan sähkönsiirto- ja kaukolämpöverkon voimaloineen. Ruotsalainen omistaja aloitti tariffien noston rivakkaan tahtiin ja laajensi myöhemmin omistuksiaa ostelemalla verkkoja lisää, kunnes noin 10v myöhemmin rahasti oikein kunnolla myymällä verkot huimalla hinnalla 90% ulkomaanomisteiselle sijoittajakonsortiolle. Myöhemmin pari..kolme vuotta sitten omistukseen tuli yhä kalliimmalla kauppahinnalla jälleen muutos. Mikä tässä on ongelma. Ongelmia on kolme. 1) Sähkön siirto on kallistunut erittäin paljon siitä, kun omistus oli paikallinen.Nyt sähkön siirto maksaa noin kaksi kertaa niin paljon kuin energia, mikä tilanteena on nurinkurinen siksi, että investoinnit energian tuottamiseen esim ydinvoimalla ovat monin verrroinn kalliimat kuin investoinnit siirtoon. 2) Liiketoiminnan tuotto valuu 90%'sti ulkomaille, ei siis jää hyödyttämään kotimaahan, ei maakuntaan eikä kaupunkiin. 3) Sähkön siirto on alueellinen ja paikallinen monopoli, jonka palvelulle ei ole vaihtoehtoa, mitä kilpailuttaa. Monopolille vaihtoehdon investoiminen, uuden oman verkon rakentaminen rinnalle on taloudellien mahdottomuus. Summa summarum, kun siis vaihtoehtoja ei ole, osamme on tyytyä tilanteeseen ja maksaa kiltisti sähkönsiirtolaskumme.


      • Joorjfr

        Miksi sijoitit ydinvoimaan? Hullua.


      • Aivanulkona
        kertausharjoitus kirjoitti:

        "Aivanulkona" on aivan ulkona. Kerrotaan nyt vielä hänelle, että ensin Hämeen kunnat myivät Vattenfallille omistamansa Hämeen Sähkö Oy'n, joka oli maakunnallinen strateginen omistus. Pari vuotta myöhemmin Hml kaupunki myi niinikään Vattenfallille omistamansa Energialaitoksen, joka omisti kaupungissa olevan sähkönsiirto- ja kaukolämpöverkon voimaloineen. Ruotsalainen omistaja aloitti tariffien noston rivakkaan tahtiin ja laajensi myöhemmin omistuksiaa ostelemalla verkkoja lisää, kunnes noin 10v myöhemmin rahasti oikein kunnolla myymällä verkot huimalla hinnalla 90% ulkomaanomisteiselle sijoittajakonsortiolle. Myöhemmin pari..kolme vuotta sitten omistukseen tuli yhä kalliimmalla kauppahinnalla jälleen muutos. Mikä tässä on ongelma. Ongelmia on kolme. 1) Sähkön siirto on kallistunut erittäin paljon siitä, kun omistus oli paikallinen.Nyt sähkön siirto maksaa noin kaksi kertaa niin paljon kuin energia, mikä tilanteena on nurinkurinen siksi, että investoinnit energian tuottamiseen esim ydinvoimalla ovat monin verrroinn kalliimat kuin investoinnit siirtoon. 2) Liiketoiminnan tuotto valuu 90%'sti ulkomaille, ei siis jää hyödyttämään kotimaahan, ei maakuntaan eikä kaupunkiin. 3) Sähkön siirto on alueellinen ja paikallinen monopoli, jonka palvelulle ei ole vaihtoehtoa, mitä kilpailuttaa. Monopolille vaihtoehdon investoiminen, uuden oman verkon rakentaminen rinnalle on taloudellien mahdottomuus. Summa summarum, kun siis vaihtoehtoja ei ole, osamme on tyytyä tilanteeseen ja maksaa kiltisti sähkönsiirtolaskumme.

        Eikös se pitänyt kertoa joopajoolle... hänelle oli tuo Hämeen Sähkö ja sen rooli jotenkin vieras...
        mahtaako muistaa mikä oli silloin kaupungin koko ja laajuus verrattuna nykyiseen kaupunkiin sekä mikä yhtiö vastasi mistäkin alueesta.
        Hämeenlinnan Energialla ei ollut ainuttakaan voimalaitosta (sähköntuotantoa), vain lämpökeskuksia, eikä omistanut koko kaukolämpöverkkoakaan. Omistukset muuttuivat nykyisiksi vasta Vattenfallin aikana.
        Minulle ei tarvitse selitellä kustannuksia, ne on tiedossa. Sähkö on vaan vielä halpaa...
        Ydinvoimalaakin tehdään Olkiluodossa ensisijaisesti Mankala periaatteella, eli sähkö omakustannushintaa osakkaille, ne myy sitä sitten muillekkin jos myyvät. Laitos on tullut sen verran kalliiksi, että mahtaa omakustannuksellakin olla jo hyvä hinta, mutta vakaa sellainen.


    • Blorvf

      Listaa kaipaan kiva yllätys olis

    • todellakauhulla

      Todellinen työväenpuolue SDP. Kauhulla odotan jos pääsee hallitusvastuuseen.

      • Odotamme

        Listaa odotan olisi hyvä yllätys


    • listassalöytyy

      Laitetaan pojulle lista.

    • Jormanfani

      Hassinen, Koskinen, ja Filatov olivat myymisen puolesta.

    • hyihyi

      Minkä kaakkuri jorkke teit.

    • Jormanfani

      Miksi totuus sensuroidaan? Jorma Hassinen ja Harri Lintumäki olivat puolueidensa ryhmyreinä, kun Energian kauppa runnottiin läpi. Miksi tätä ei saa julkisesti todeta?

      • Sittenpysyy

        Luettelot poistuu, viitsitkö kirjoittaa nimet vaakariveille, pilkut väliin. Mukaan myös tekstiä elikkä vaikka mielipide kkaupan järkevyydestä.


      • Hoputff

        Kuka on Lintumäki ja Hassinen. Koskaan kuullutkaan.


      • Anonyymi

        Ei veljistä saa kirjoitella.


    • Anonyymi

      Älä muuta virka.

    • Anonyymi

      Joku joka poistattaa näitä Energian myyjien listoja ei tajua että palstan alkupäässä on lista näistä Hämeenlinnan "viisaista". Tälle tiedoksi joka poistattaa näitten ymmärtämättömien listan, niin kauan kun minun henki pihisee niin lista tulee AINA siis AINA uudelleen.

    • Anonyymi

      Onkohan se se kaakkuri joka niitä listoja poistattaa. Joku varmaan sen puolesta niitä poistattaa, taitaa olla kaakkurille liian vaikeeta.

    • Anonyymi

      Silloiset puolueiden ryhmyrit Jorma Hassinen ja Harri Lintumäki määräsivät puoluekurin takia valtuutettujen käyttäytymisen. Näitä kahta tulee kiittää tästä onnettomasta kaupasta.

      • Anonyymi

        Kiittää saa näitä sen aikaisia demari ministereitä. Tulivat valtuuston kokoukseen kiireellä (kuulemma vattenfallin järjestämällä kyydillä) ja vinkkasivat varavaltuutetut pois ja menivät painamaan myynnin puolesta nappia, varavaltuutetut olivat myyntiä vastaan. Kokouksen väliajalla tuli selväksi että ministerit täytyy hälyttää kokukseen tai energia jää myymättä.Ilman näitä kahta ministeriä Energiaa ei olisi myyty.
        Nyt voit lintujen suojelija taas poistattaa tämänkin kirjoituksen.


    • Anonyymi

      Onko kaikki niin tyhmiä ettevät osaa tarkistaa sähkölaskua myös
      ministerit .Sähkönsiirto hintaan on lisätty sähkövero ,jonka päälle tulee
      vielä alv ,elikä veroa veron päälle .Sähköverolla ilmeisesti tuetaan
      tuulisähköä.
      ps. optelkaa katsomaan omaa laskua ,jos olette lukutaitoisia .
      Kansanedustajat eivät tiedä mistä ovat päättäneet ,tai tarkoituksella pimittävät
      tietoa ,Teollisuudelta pudotettiin sähköveroa,loisi pudotettu muiltakin
      asiakkailta.

    • Anonyymi

      Onneksi näitä viisaita on Hämeenlinnassa.

    • Anonyymi

      Niitä on todella paljon.

    • Anonyymi

      On kaksi vaihtoehtoa varautua tulevaan, ryhtyä energiafirman osaomistajaksi ja hankkia osakkeita pörssistä tai aloittaa oman energiatuotannon kehittely. Molemmat tarvitaan jatkossa.

      Linkissä on pienoisaurinkovoimalasta https://tinyurl.com/4ey3m95a

    • Anonyymi

      Neljä henkilöä jotka olivat myymässä HML Energiaa ovat pyrkimässä uudelleen myyntitouhuun. Filatoff, Hassinen, Johannes Koskinen, Walkamo.

    • Anonyymi

      Aina jostain tulee demari joka on tehnyt .......

    • Anonyymi

      Ennen äänestetän kristillisiä kun demareita.

    • Anonyymi

      On siinä lista.

    • Anonyymi

      Nyt lähdetään kalaan.

    • Anonyymi

      Ei tullut kalaa.

    • Anonyymi

      Sai sieltä listan joka on poistettu yli 70 kertaa. Jos henkilöt ei seiso tekojensa takana niin ei kannata mennä ehdolle valtuustoon. Joku lippalakki itki listasta jollakin toisella palstalla, että osa näistä myyjistä on kuolleita. Mitä sitten jos on kuolleita, ei ne ainakaan poistata näitä laillisia listoja. Jos olen saanut yhdenkin äänen näiltä myyjiltä niin lista on onnistunut. Kohta joku kuukkeli kirjoittaa että myynti oli onnistunut teko, se reppana on näitä myyjiä.

    Ketjusta on poistettu 81 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      241
      2132
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      154
      1378
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1270
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1025
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      999
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      930
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      835
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      650
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      649
    Aihe