Houskan goottilinna (Tsekki)

jurmukki1

https://www.is.fi/viihde/art-2000005435067.html

Kenelläkään tieto tai jopa käyneet Tsekeissä vajaan 50 kilometrin päässä sijatsevassa Houskan linnassa, jonka Ottokar II rakennutti vuosina 1253 - 1278?!? Yllä eräs suomenk,iltalärpä - linkki ...
Siteerauksia eräästä kirjasta:

"Kerrotaan, että linna rakennettiin pitämään paholaiset poissa maan päältä. Maassa sijaitseva pohjaton reikä, josta oudot oliot pyrkivät ulos, ympäröitiin linnalla. Erityisesti linnan kappeli on kuuluisa moninaisista kummituksistaan, jossa on tuo suuri reikä, jota kutsutaan "helvetin porteiksi". Sen sanotaan olevan niin syvä, että kukaan ei voi nähdä sen pohjaa. Kun linnaa alettiinkin rakentaa, haluttiin tietää mitä tuon suuren reiän pohjalta löytyisi.Kuolemaantuomituista vapaaehtoisista valittiin vapaaehtoisia, jotka köyden avulla laskeutuivat tutkimaan reikää ja palasivat sitten maan päälle kertomaan löydöksistään. Vain muutama sekuntti sen jälkeen kun ensimmäinen vanki oli laskettu alas , syvyyksistä alkoi kuulua kauhun huuto. Kun tuo ihmisparka nostettiin köydellä ylös, hän näytti 30 vuotta ikäistään vanhemmalta. Hiukset olivat harmaat ja kasvot ryppyiset. Hän joutui mielisairaalaan, jossa menehtyi parin päivän kuluttua kertomatta mitä oli nähnyt ja kokenut."

No, toki 1200 luvun tarinaa voi suhtautua varauksella, mutta väitetään kummittelua ja yliluonnollisia hahmoja tuolla edelleenkin nähtävän taajaan. Lieneeköhän tuosta reiästä jossain kunnon kuvia?!?
Jos joku tietää ... Mutta tarina on kiehtova, ja aika omalaatuinen ... Niin myös natsit pitivät kys.linnaa majapaikkana 2maailmansodan aikana, mutta se lienee yksi sivujuonne muun ohella ...

11

1784

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jurmukki1

      Eli noin 50 kilometriä Prahasta (Tsekissä) sijaitsee... Taitaa hotellikäytössäkin olla tänäkin päivänä ...

      • Normalni

        Lähes poikkeuksetta kaikissa vanhoissa linnoissa oli "reikä" eli oma kaivo pitkittyneitä piiritystilanteita varten.


      • juhgfh

        Ja miksi kuolemaantuomittu olisi laitettu mielisairaalaan?


    • jurmukki1

      "Lähes poikkeuksetta kaikissa vanhoissa linnoissa oli "reikä" eli oma kaivo pitkittyneitä piiritystilanteita varten."

      Tuossa linkin jutussakin sanottiin, ja sijainnista "suoalueella ja metsän keskellä" voi päätellä, että ei ollut puolustuksellista merkitystä, sijaitsi siihen aivan väärässä paikassa. Oli ja on ollut koko ajan pelkästään hallinnollinen linna. Esim.natsien aikaa piilolinna, jossa muutamat natsipomot kävivät lomia viettämässä.
      Miksei ole joskus voinut kaivo vaikka ollakin, mutta missä on todisteet siitä, sen kun koetat etsiä?! Kun jostain kuvia löytäisi, niin enemmän voisi jo päätellä. Suoalueella vesi ei pinnalla ole oikein juomakelpoista, eli siihenhän syvä kaivo sopisikin, ainakin periaatteessa ...

      "Ja miksi kuolemaantuomittu olisi laitettu mielisairaalaan?"

      No, jos pitää koko tarinaa totena, niin kai se kiinnostaa jos sekunneissa hiukset harmaantuvat, ja vanhenee sen 30vuotta. Eli jos aukkoa on pidetty tosiaan porttina helvettiin tai "toiseen maailmaan", niin ei ole kehdattu teloitettavaksi viedä, jos vaikka pystyisi vielä kertomaan jotain mitä koki/näki.

      • Normalni

        Kyllä kaikilla linnoilla on ollut puolustuksellinen merkitys, se on linnan määritelmä ja siinä tehtävä tehtävä, linnoittautuminen eli puolustautuminen. Ja miksi linnan sijainti olisi muka ollut väärässä paikassa puolustautumiseen, koska suoaluehan on juuri oivallinen paikka laittaa vihollinen rämpimään siellä, mudassa, moskassa ja moskiittojen seurassa. Yleisen taistelumoraalia syövän viheliäisyyden lisäksi esimerkiksi yhdistelmänä haavoittuminen ja suomurassa pyöriminen oli tuohon aikaan ja tuon aikaisella lääketieteen tasolla käytännössä kuolemantuomio, yksi tulehdus = verenmyrkytys ja se on siinä.

        "Miksei ole joskus voinut kaivo vaikka ollakin, mutta missä on todisteet siitä, sen kun koetat etsiä?!"

        Nyt menet hieman puo edellä puuhun sillä kun tiedossa on että lähes kaikissa linnoissa on kaivo, niin pikemminkin pitäisi yrittää todistaa että linnan "reikä" on jokin muu kuin kaivo, esimerkiksi nyt vaikkapa portti helvettiin.

        "No, jos pitää koko tarinaa totena, niin kai se kiinnostaa jos sekunneissa hiukset harmaantuvat, ja vanhenee sen 30vuotta. Eli jos aukkoa on pidetty tosiaan porttina helvettiin tai "toiseen maailmaan", niin ei ole kehdattu teloitettavaksi viedä, jos vaikka pystyisi vielä kertomaan jotain mitä koki/näki."

        Jaha, vai että ei olisi kehdattu(?) viedä mielisairaalaan. Just. No entäpäs sellainen pikku seikka että 1200- luvulla ei ollut mielisairaaloita eikä myöskään mielisairaanhoitoa? Ja ottaen huomioon 1200- luvun ihmisoikeustilanteen, tuskin tuota tyyppiä olisi sen enempää päivitelty tai odoteltu puheliaampaa päivää vaan olisi yksinkertaisesti kokeiltu seuraavalla tyypillä.


    • pöljä_

      Kaikilla linnoilla ei ole ollut millään aikakaudella puolustuksellista merkitystä, aina on ollut myöskin hallinnollisia linnoja, jotka toimineen pelkästää hallitsijoitten asuntoina ja keskuspaikkoina. Hallitsijoita on toki pitänyt turvata, eikä siksi pitää asuntoinaan linnoja, joihin hyökätään.
      Mikä vihollinen nyt niin idiooti on että pyrki etenemään suoalueen ylitse, jos muita vaihtoehtoja on ...

      Niin, kyllä se 1200 luvullakin varmaan hämmästyttää, jos joku vanhenee 30 vuotta parissa silmänräpäyksessä. Eritoten jos tarinan haluat kirjaimellisesti uskoa.
      Muuten mielisairaanhoito lienee ollutkin sitä luokkaa, että joko nirri pois, pahojen henkien riivaamalta, tai sitten jonnekin eritykseen, vailla hoitoa. Kuitenkin mielisairauksia lienee ollut paljon enemmän kaikilta osin kuin nykyään.

      No, jos haluat niin kovasti todistella, niin laskeudu sille. Ensinnä pitäisin kiinnostavina esim.kuvien näkemistä siitä kolosta. Kyllähän kaivoissa yleensä on rakenteet kuitenkin. Ei kaivo ole pelkkä kuoppa, joka ilman rakenteita sortuisi, kun vesikin alhaalta liikkuisi kaivon pohjalle.

      • Normalni

        Pöljän kannattaisi opiskella ettei nyt nolaisi itseään noin perusteellisesti. Linna on määritelmällisesti puolustusasema. Hallinnolliset asiat ovat sitten toissijaisia, mutta kun puhutaan linnasta, on se aina rakennettu linnaksi.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Linna

        "Mikä vihollinen nyt niin idiooti on että pyrki etenemään suoalueen ylitse, jos muita vaihtoehtoja on ..."

        Linnoitusketjulla pyrittiin juurikin ohjaamaan vihollinen vaikeimpiin maastollisiin paikkoihin, joissa oli vihollisen olettaman mukaan heikoin puolustus, ts. muualla isompia ja parempia linnoja. Ihan perusjuttuja sodankäynnissä.

        "Ei kaivo ole pelkkä kuoppa, joka ilman rakenteita sortuisi, kun vesikin alhaalta liikkuisi kaivon pohjalle."

        Et taida olla paljoa vieraillut historiallisissa kohteissa? Moni kaivo on nykyään pelkkä kuoppa juuri siksi että tukirakenteet ovat sortuneet tai maatuneet.


    • oletpa_hupiveikkonen_

      "Linnan rakensi Bohemian hallitsija Ottokar II vuosina 1253–1278 hallintokeskukseksi, eikä sillä ollut puolustusmielessä merkitystä."

      Noin tuossa jutussakin lukee. Esim.Saksa on hyvä esimerkki valtiosta, jossa on useita tuhansia hyvin säilyneitä linnoja, jotka säilyneet mm. siksi koska ne eivät ole olleet linnoja puolustusmielessä.
      Päähänpinttymä jonka vuoksi jankata toisarvoisia asioita, joista "faktat" kopioidaan suoraa jostain wikipediasta, vaikka ne eivät sellaisenaan mitenkään aiheeseen liity on aika rasittavia tapauksia. No tokihan voi perustella mitä ja millä lystää. Mutta mitään sellainen ei edistä tässäkään tapauksessa, ei ainakaan älyllisillä tasoilla. Joten voisi edes jotenkin pyrkiä pysymään itse asiassa. (Wikipedia on kyllä ihan ok tiedonhaussa, mutta typerää sitä on kirjain kirjaimelta pitää valmiina joka tapauksessa ... )

      "Linnoitusketjulla pyrittiin juurikin ohjaamaan vihollinen vaikeimpiin maastollisiin paikkoihin, joissa oli vihollisen olettaman mukaan heikoin puolustus, ts. muualla isompia ja parempia linnoja. Ihan perusjuttuja sodankäynnissä."

      Varmaan olet selvittänyt että tuossakin Tsekin osassa on linnoitusketju ollut vai?! Ihan perusjuttu sodankäynnissä on mm.se, että jos et sitä ketjua tuoltakaan löydä, niin sen suon voi silloin kiertää joka puolelta, josta voisi jo esimerkiksi päätellä sen faktan, että kys.linnoitus ei ole ollut puolustuskäytössä. Kerro nyt yksikin sota missä kys.linnaa on siinä sodassa sitten tietääksesi käytetty?!

      "Et taida olla paljoa vieraillut historiallisissa kohteissa? Moni kaivo on nykyään pelkkä kuoppa juuri siksi että tukirakenteet ovat sortuneet tai maatuneet."

      Jos ne on sortuneet, niin jotain jäänteitä pitäisi löytyä pohjalta, tai sen alta jostakin syvyydestä. Todennäköisyys että jos tukirakenteet sortuu, niin kaivokin sortuu umpeen on kyllä aika suuri.

      • Normalni

        "Noin tuossa jutussakin lukee."

        Että oikein Ilta-Sanomien viihdeosion toimittajan kirjoittamassa jutussa lukee. Niinpä niin.

        "Esim.Saksa on hyvä esimerkki valtiosta, jossa on useita tuhansia hyvin säilyneitä linnoja, jotka säilyneet mm. siksi koska ne eivät ole olleet linnoja puolustusmielessä."

        Saksa ei ole aina ollut yhtenäinen saksa vaan lukuisia ja taas lukuisia keskenään kilpailevia ruhtinaskuntia jotka olivat vain nykyisten läänien kokoisia. Kuten sanottu, kaikkien linnojen määritelmä ja tarkoitus on puolustuksellinen, koska se on linnan määritelmä ja tarkoitus. Usko jo. Sitä eivät Iltapulujen toimittelijoiden tarinat muuta miksikään. Ja miksi linna ei säilyisi jos sitä on käytetty puolustusmielessä? Sehän on ihan puolustajien taidoista kiinni eikä siitä onko sitä käytetty tarkoitukseensa vai ei.

        "Varmaan olet selvittänyt että tuossakin Tsekin osassa on linnoitusketju ollut vai?!"

        Linnoitukset ovat aina enemmän tai vähemmän ketjuissa koska puolustettavan on aina linja, ei yksi paikka. Sodankäynnin perusjuttuja.

        "Todennäköisyys että jos tukirakenteet sortuu, niin kaivokin sortuu umpeen on kyllä aika suuri."

        Tai sitten ei. Jokatapauksessa todennäköisyys sille että kyseessä olisi portti helvettiin, ja sillä voitaisiin valmistaa harmaapäisiä ja mykkiä ihmisiä dippaamalla heitä siinä, on täysin olematon.


    • lhellitähän_jo

      "Että oikein Ilta-Sanomien viihdeosion toimittajan kirjoittamassa jutussa lukee. Niinpä niin."

      Ei minkään osion toimittajat tietentahtoen selviä virheitä kirjoittele Ilta-Sanomienkaan kokoiseen lehteen. Oli kyse sittä vaikka miten viihteellisestä jutusta.
      Yleensä laittaa miettimään, että miksi jankkaat yksinkertaisia asioita, vaikka et mitään todista tai mitään uutta juttuun tuo?!

      "Linnoitukset ovat aina enemmän tai vähemmän ketjuissa koska puolustettavan on aina linja, ei yksi paikka. Sodankäynnin perusjuttuja."

      Sodankäynnin perusjuttuna en pitäisi kyllä jonkun suoalueen määrätietoista puolustamista henkeen ja vereen. Olihan varsinkin tuohon aikaa jo suo itsessään suuri hidaste joukkojen etenemiselle. Pikemminkin linnoituksilla pitäisi olettaa, että suo pyritään kiertämään.
      Mahdollinen ketju on mitä luultavimmin ollut lähempänä itse sen valtakunnan silloisia rajoja.

      "Tai sitten ei. Jokatapauksessa todennäköisyys sille että kyseessä olisi portti helvettiin, ja sillä voitaisiin valmistaa harmaapäisiä ja mykkiä ihmisiä dippaamalla heitä siinä, on täysin olematon. "

      Sinähän taidatkin pelätä että sieltä tulee iso mörkö joka syö sinut. Hellitähän jo, ja pyri ajattelemaan ihan tosiasioita, ei mitään niin suurta pelättävää ole, joka sinne asti pääsee. Mutta voithan sivellä ovesi jo valmiiksi valkosipulilla, jos siltä tuntu, että ne möröt sinua jahtaavat ihan oikeastikin.

    • villittäjä

      Onkohan nykytutkijaryhmät käyneet tutkimassa tuota reikää koskaan?! Voi toki paljastua luonnollinen selitys taustalta (suoalueella kaivo pitänyt tehdä syväksi) , muuten kiintoisa ...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      156
      2722
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1550
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe