STUK lakkautettava, kiireesti 2 uutta ydinvoimalaa

Lisää.ydinvoimaa

Jarrutusorganisaatio STUK on ajettava ajas välittömästi ja myönnettävä rakennusluvat Hanhikivi ykkösen lisäksi myös OL4:lle. Ilmastonmuutos on karkaamassa käsistä, ja ainoa tapa hillitä sitä on satsata saasteettomaan ydinvoimaan. Suomen osalta se tarkoittaa ainakin kahden uuden ydinvoimalan rakentamista. Siirtyminen sähköautoiluun vie jo OL3:n tuottaman sähköenergian.

12

275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TottakinMukaan

      Kyllä ministerikin kertoi illaalla asiasta, mutta lukumäärästä ei ollut puhetta. Vaalit lähestyy ja jarrupuoluetta kiinnostaa ministeriauton takapenkki eli positiivisuutta on näkyvissä.

    • K.Late

      Jollei Fortum ei lähde peliin mukaan, niin Suomeen tuskin saadaan lisää ydinvoimaa - ainakaan ilman valtion takauksia ja subventointeja.

      Mutta jos rakennetaan, niin eikös se kannata tehdä turvallisesti. Stuk ei ole jarruorganisaatio, se on hyvin ydinvoimamyönteinen viranomainen, jolla on laissa säädetty velvollisuus valvoa rakentamista ja turvallisuutta. Yhtä hyvin voisi sanoa, että poliisi on jarruorganisaatio terveelle bisnekselle.

      Nykyaikainen ekofasismi voisi olla juuri sitä, että vaaditaan tekemään nopeasti lisää ydinvoimaloita, ilman valvontaa ja heppoisilla turvajärjestelyillä. Tulisihan siitä puolet halvempi, kun sen komponentitkin voisivat olla piraattituotannosta ja osien koestusta ei vaadittaisi. Eikä tilaaja/rakentajayhtiöltä vaadittaisi ammattitaitoa.

      • Jotain on muuttunut sitten edellisten hyvin toimineiden ja edelleen hyvin toimivien Loviisan ja Olkiluodon voimalayksiköiden rakentamisen jälkeen. Pelkän lentokoneen törmäämisen kestävän kupolin vaatiminen ei voi selittää projektien tahmeutta.

        Onko osaaminen sitten yleisesti ottaenkin laskenut ydinvoima-alalla? Kertovat että ainakin Ruotsista on kadonnut ydinvoimaan liittyvä ammattitaito sen jälkeen, kun maa päätti luopua ydinvoimasta, olikohan vuonna 1980. Siitä huolimatta ruotsalaiset jauhavat tälläkin hetkellä sähköä atomimiiluillaan 8178 MW:n teholla.

        https://www.svk.se/en/national-grid/the-control-room/


    • K.Late

      "Jotain on muuttunut sitten edellisten hyvin toimineiden ja edelleen hyvin toimivien Loviisan ja Olkiluodon voimalayksiköiden rakentamisen jälkeen. "

      Veikkaan, että onnettomuudet ja läheltä-piti-tilanteet ovat kiristäneet turvanormeja, niin kuin niiden kuuluukin tehdä. Usko ja mielikuva jo saavutetusta "täydellisestä turvallisuudesta" voi olla ristiriidassa niihin koviin vaatimuksiin, joita nykyään vaaditaan. Itse olen sitä mieltä, että tähän asti on pärjätty myös hyvällä tuurilla. Eikä ne kiristyneet vaatimuksetkaan välttämättä riitä ehkäisemään vakavia onnetomuuksia.

      En usko, että osaaminen on mihinkään kadonnut. Eihän sitä edes valmiina ollut, kun Suomi alkoi rakentamaan Loviisaa ja Olkiluotoa. Se hankittiin lyhyessä ajassa työn ohella. Valtava rakennustyömaa, jossa muutamassa vuodessa rakennettiin monta reaktoria lähes samanaikaisesti. Hyvä kysymys on, että oliko silloinkaan osaamista riittävästi? Joka tapauksessa nuo eivät ole vielä silmille tulleet.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Kyllähän sen monesta jutusta näki, ettei niin rakentaja kuin tilaajapuolikaan tienneet mitä ovat olleet tekemässä. Hyvin niillä vehkeillä on kuitenkin pärjätty.
        Fortum voi olla haluton tässä tilanteessa aloittamaan ydinvoimalaprojektia. Vähä suunnitteluväkikin kun on kiinni Fennon projektissa.


      • nytsehalkeaa

        Valtava työmaa, jossa muutamassa vuodessa rakennettiin monta...jne...Siis venäläiset rakensivat Loviisaan tasan kaksi reaktoria siten kuin olivat rakentaneet aiemmin Neuvostoliittoon toistakymmentä reaktoria, olisiko heillä siis ollut kuitenkin jo jotain kokemusta rakentamisesta? Olkiluodon kaksi yksikköä rakensi ruotsalainen Asea, siis mainitsemasi SUOMI ei alkanut rakentaa yhtään mitään. Toki molemmissa kohteissa suomalaisiakin urakoitsijoita oli. Suurin osa noidenkin rakennusprojektien teossa on ihan perusrakentamista, maansiirtotöitä, perustusten valmisteluja, valumuottien tekoa, valujen raudoituksien tekemistä ja valamista, sähköjen vetämistä, tilojen sisustamista yms., yms. normirakennushommaa. Ja normihommaa myös putkien asennuksissa yms., eihän ydinvoimaloissa edes esiinny erityisen suuria käyttöpaineita, mutta paineastiahitsarit tietysti tekivät osansa, samoin kuin muissakin höyryvoimaloissa niitä rakennettaessa tai korjattaessa. Itse ydinreaktorithan ovat fyysisiltä mitoiltaan jopa yllättävän pieniä, kaikkien neljän maassamme nyt toimivan ydinvoimalan reaktoriastiat olisivat todennäköisesti mahtuneet yhteen nyt jo puretuista neljästä Inkoon voimalan kattilarakennuksista!
        Kun voimalat ovat toimineet vuosikymmeniä korkeilla käyttöasteilla, on jo aikakin alkaa ihmetellä osattiinko niitä ollenkaan rakentaa...


      • NoinhanSeOn

        Loviisan laitoksen pääkomponentit tulivat venäjältä mutta muuten rakennustyöt tekivät pääasiassa suomalaiset. Disaini meni aika lailla uusiksi koska neukkulaitoksissa ei ollut mm. varsinaista suojarakennusta. Samoin automaatio tuli Siemensiltä. Eikä kaikki tuulut kerralla kohdalleen, koko 80-luku paranneltiin laitosta käytön ohessa.


    • K.Late

      "Olkiluodon kaksi yksikköä rakensi ruotsalainen Asea, siis mainitsemasi SUOMI ei alkanut rakentaa yhtään mitään. "

      Tässä pitäisi ymmärtää, että voimalan tilaajalla on valvontavastuu ja siellä sitä osaamista tarvitaan. Tämä osaaminen tökkii nyt mm Fennovoima-yhtiössä, mutta Loviisan ja Olkiluodon aikaisemmissa projekteissa tällaiset asiat eivät hidastaneet rakentamista. Ei silloinkaan, kun Loviisan kaikki toimitetut osat eivät kelvanneet suomalaisille ja osa voimalasta jouduttiin suunnittelmaan vähän uudestaan.

      • eikösehalkea

        Lukeeko kotilakikirjassasi, että kun tilaat vaikka puuhevosen lapsellesi, sinulla on siitä valvontavastuu? Entä jos sinun yrityksesi tilaa voimalan ja hetki voimalan valmistumisen jälkeen menee ja tekee konkurssin, kenen on valvontavastuu?
        Kertoisitko tarkemmin miten noin niinkuin teknisesti ottaen"osa voimalasta jouduttiin suunnittelemaan vähän uudelleen"?


      • historiikkia.löytyy
        eikösehalkea kirjoitti:

        Lukeeko kotilakikirjassasi, että kun tilaat vaikka puuhevosen lapsellesi, sinulla on siitä valvontavastuu? Entä jos sinun yrityksesi tilaa voimalan ja hetki voimalan valmistumisen jälkeen menee ja tekee konkurssin, kenen on valvontavastuu?
        Kertoisitko tarkemmin miten noin niinkuin teknisesti ottaen"osa voimalasta jouduttiin suunnittelemaan vähän uudelleen"?

        Katso Wikipediasta kohdasta "Loviisan ydinvoimalaitos". Sieltä kohta "Historia". Siinä on lyhykäisesti kerrottu, mitä jouduttiin muuttamaan neuvostoliittolaisten suunnittelemasta laitoksesta jotta se kelpasi Suomeen. Kyseisen tekstin kirjallisuusviitteenä on Atomiteknillisen Seuran lehdessä vuonna 2007 julkaistu historiikki tapahtuneesta.

        Tuo mainittu Atomiteknillisen seuran lehden numero sattuu olemaan netissä pdf - tiedostona ja sen löytää laittamalla googleen hakusanaksi atsyt_2007_3


    • OdotaninnollaTuota

      Kiitoksia veljille mukavasta keskustelusta.
      Loviisan voimalat höyryävät jo aika reilulla yliajalla.
      Milloin ne paukahtavat silmille?

      • todennäköisyyksiä

        On erittäin todennäköistä, että Loviisan ydinvoimaloissa ei milloinkaan tapahdu merkittävää ydinonnettomuutta niiden käyttöiän kuluessa. Syynä se, että meillä voimaloiden turvallisuutta valvotaan varsin tarkasti.

        Viimeiset yleisölle säteilyaltistusta aiheuttaneet onnettomuudet maailman kaikissa siviivikäytössä olevissa ydinvoimaloissa olivat luettelon mukaiset, suluissa onnettomuuden vakavuus INES asteikolla (1-7), 7 kaikkein vakavin.

        (7) Fukushima 2011 (tsunami rikkoi väärin suunnitellun hätäjäähdytysjärjestelmän, riski oli tiedossa jo aiemmin)
        (7) Tshernobyl 1986 (grafiittimoderoitu reaktori ajettiin ohjeiden vastaisesti vikatilanteeseen ohittaen hätäjärjestelmät. )
        (5) Harrisburg 1979 (osittainen sulaminen, pieni laskeuma, natriummoderoitu reaktori)
        (5) Windscale 1957 (grafiittimoderoitu reaktori syttyi palamaan, laskeuma)

        Näistä kaikista löytyy kuvaukset netistä. Meidän voimaloidemme riskeistä löytynee STUKin julkaisuista riskianalyysit.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Kittilä
      179
      2348
    2. Pilasit mun

      Elämän. Sitäkö halusit?
      Ikävä
      121
      1961
    3. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      58
      1612
    4. Suomessa on valittava 2 lucia neitoa...

      Maahanmuuttajille oma lucia neito ja Suomalaisille oma SUOMALAINEN Lucia neito....sama juttu on tehtävä miss Suomi kisoi
      Maailman menoa
      179
      1502
    5. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      163
      1430
    6. Analyysiä: Kiuru-keissi oli ja meni - demarit hävisi tässäkin

      Tapauksen tultua julki alkoi demarit ja muu vasemmisto selittään, että tämä oli poliittista väkivaltaa, siis ennen kuin
      Maailman menoa
      182
      1413
    7. Lasse Peltonen on kunnanjohtaja

      18/21 ääntä 1 Stoor ja 2 Vauhkonen
      Sysmä
      52
      1258
    8. Olet tärkeä

      mutta tunnen jotain enemmän ja syvempää. Jos voisinkin kertoa sinulle... Olen lähinnä epätoivoinen ja surullinen.
      Ikävä
      76
      1203
    9. Syntymäpäivä

      Milloin on kaipaamasi henkilön syntymäpäivä!? Hänellä miehellä on tammikuussa.
      Ikävä
      59
      1188
    10. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      119
      1101
    Aihe