Sekopäinen tuomaristo ei rankaise Vetteliä!

komentajaropotti

Aamulehden Gynther perustelee miksi Vetteliä olisi pitänyt rangaista Sotshissa. Vetteliä ei kuitenkaan rangaistu, koska tuomaristossa on Mika Salon kaltaisia munattomia ämmiä kisasta toiseen.

Salo on tuomariston viisaimpia. Se kertoo jotain, taikka ei sitten niin mitään.

*
*

Tuomaristo ei uskaltanut rangaista viikko sitten Sebastian Vetteliä, mikä on aiheuttamassa ketjureaktion – Jos F1-johto ei puutu äkkiä tilanteeseen, kohta nähdään iso kolari
Mikko Gynther
7.10. 12.53 – PÄIVITETTY 13.08
Mikko Gynther
Aamulehti
Keskustele
Formula ykkösissä on nähty kahdessa osakilpailussa peräkkäin temppu, joka olisi voinut johtaa vakavaan onnettomuuteen tai ainakin näyttävään ulosajoon. Kummallakaan kerralla rikkeeseen syyllistynyttä ei rangaistu mitenkään.

Kyse on siitä, millä tavalla ohitettava ajaa takana tulevan edessä.

Tänään sunnuntaina ajetun Japanin osakilpailun alkuhetkillä Sauberin Charles Leclerc haki ohitusta Haasin Kevin Magnussenista.

Leclerc sai hyvän ulostulon viimeisestä mutkasta ja pääsi pääsuoralla Magnussenin imuun. Leclerc teki siirron Magnussenin oikealle puolelle. Hän oli selkeästi paremmassa vauhdissa kuin tanskalaiskuski. Leclerc näytti jo nousevan rinnalle, kunnes Magnussen käänsi aivan viime tingassa ja yhtäkkiä Haas-autonsa Leclercin eteen. Nuori monacolainen ei ennättänyt tehdä mitään, joten seurauksena oli törmäys.

Tuomaristo ei antanut rangaistuksia, koska sen mielestä kumpaakaan kuljettajaa ei voinut pitää täysin syypäänä kolariin. Erikoisinta tapauksessa on se, että virallisen raportin mukaan tuomaristo tutki lähtökohtaisesti Leclercin ajoa. Syy tutkintaan ei ollut Magnussenissa.

Tilanteen voit katsoa alla olevalta C Moren videolta. Ohitusyritys näytetään kohdasta 3.06 eteenpäin:


Viikko sitten Venäjällä Ferrarin Sebastian Vettel syyllistyi samankaltaiseen rikkeeseen. Tuolloin Vettel peitti härskisti ja vaarallisella tavalla Lewis Hamiltonin ohitusyrityksen.


Hamilton oli nousemassa Vettelin rinnalle vauhdikkaan pääsuoran lopulla. Toisin kuin Magnussen Vettel alkoi peittää Hamiltonin ohitusta hyvissä ajoin. Se on sallittua. Vettel kuitenkin teki vielä toisen peittoliikkeen, mikä on sääntöjen vastaista. Jos Hamilton ei olisi jarruttanut, kaksikko olisi törmännyt kaiteen vieressä 340 kilometrin tuntivauhdissa.

Tuomariston mukaan Vettel ei tehnyt kahta merkittävää muutosta ajolinjassaan. Siltä saksalainen sai temppunsa näyttämään. Hamiltonin autossa olevasta kamerasta kuitenkin näkyy, miten Vettel tiukentaa ajolinjaansa vielä loppuhetkillä.

On selvää, että jos Vettel olisi tehnyt saman alkukaudella, häntä olisi rangaistu. Nyt tuomaristo ei uskaltanut puuttua mestaruuskamppailuun. Hamilton pääsi Vettelistä ohi heti seuraavassa mutkassa, mikä varmasti myös vaikutti tuomareihin.

Vettelin ja Hamiltonin välisen tilanteen viikon takaa voit katsoa alta:


F1-kilpailujen tuomaristo ei ole pysyvä, vaan sen jäsenet vaihtuvat. Japanissa tuomarinelikossa olivat täysin eri ihmiset kuin viikko sitten Venäjällä.

On kuitenkin todennäköistä, että Vettel-päätös vaikutti myös tuomariston ratkaisuun Japanissa. Rangaistusjärjestelmä näyttäytyisi melkoisen naurettavalta, jos Magnussenia olisi rangaistu käytännössä samanlaisesta tilanteesta, josta Vettel pääsi pälkähästä. Varsinkin, kun Vettelin temppu oli vaarallisempi kuin Magnussenin ajoliike.

Ohittamiseen liittyvät säännöt ovat olleet melko selkeät, mutta huono ja väärä Vettel-päätös on aiheuttamassa ketjureaktion. Yhtäkkiä ohitettava saakin ajaa jopa vaarallisella tavalla.

–Täytyy saada selväksi, mitä saamme tehdä ja mitä emme, Charles Leclerc sanoi Japanissa kilpailun jälkeen.

Jos F1-sarjan johto ei puutu tilanteeseen heti, nähdään ennemmin tai myöhemmin iso kolari.

*

*

Päätökset saattaa tehdä tyyppi, joka on samassa tilassa kuin Schumacher. Ainakin päätökset häilyvät yhdessä tuomarilinjan kanssa.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mielessäni vieläkin T

        Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
        Ikävä
        40
        2102
      2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

        Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
        Jyväskylä
        47
        1654
      3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

        Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
        Maailman menoa
        29
        1491
      4. Ei luottoa lakko maahan

        Patria menetti sovitun ksupan.
        Suomen Keskusta
        25
        1468
      5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        6
        1441
      6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

        Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
        Ikävä
        1
        1425
      7. Sinäkö se olit...

        Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
        Ikävä
        2
        1397
      8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

        Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
        Vaipat
        1
        1331
      9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

        Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
        Tunteet
        2
        1250
      10. Lepakot ja lepakkopönttö

        Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
        6
        1229
      Aihe