Takaisinsaanti, miten toimii?

jhkhkhkk

Aviopuoliso ei voi myydä tai muuten luovuttaa toisen aviopuolison tai aviopuolisoiden yhteistä omaisuutta ilman toisen aviopuolison suostumusta. Jos puoliso myy toisen puolison suostumuksetta tälle kuuluvaa tai yhteistä omaisuutta, voi toinen puoliso lunastaa omaisuuden takaisin. Puoliso voi saada omaisuuden takaisin lunastuksetta, jos omaisuuden vastaanottaja ei ollut vilpittömässä mielessä tai jos omaisuus lahjoitettiin ilman vastiketta.

Jos myyn yhteistä omaisuutta, ilman miehen suostumusta ei ollut myyntitapahtumassa mukana niin voiko hän saada tavaran miten takaisin. vastapuoli väittää että se oli mukana myyntitilanteessa. miten täläinen toimii käytännössä? miten todistetaan? on mulla kyllä kuitti siitä että tavara oli molempien.

5

296

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jurrrrristi

      Vähän nyt sinne päin. Kyse on RVA 11 §:n vilpittömän mielen saannista. Lunastuksetta tavaran saa sen uudelta omistaja takaisin vain, jos tavara on joutunut pois omistajaltaan näpistyksen, varkauden, ryöstön, tai kiristyksen kautta. Kaikissa muissa tapauksessa vain lunastusta vastaan mikäli tavaran vastaanottaja on ollut vilpitön.
      Kysyjän esimerkissä rikos olisi kavallus. Vilpitön vastaanottaja joutuu palauttamaan saantinsa vain lunastusta vastaan. Hakekoon oikea omistaja korvausta sen jälkeen saantimieheltään, eli kavaltajalta kuten pykälä kertoo.
      Käytännössä tällaiset asiat ratkotaan käräjäsalissa.

      • Jhkjkjkkk

        Lunastusta eli mitä tarkkaan ottaen tässä tarkoittaa? Rahaa? Jos haluaa vain tavaran, ja multa ei vaadi mitään korvauksia ?


      • jurrrrristi
        Jhkjkjkkk kirjoitti:

        Lunastusta eli mitä tarkkaan ottaen tässä tarkoittaa? Rahaa? Jos haluaa vain tavaran, ja multa ei vaadi mitään korvauksia ?

        Jos ostat varastetun auton, niin poliisi takavarikoi sen ja luovuttaa omistajalleen, mutta selvittää samalla ostajan osuuden mahdollisesta rikoksesta. Jos ostat petoksella viedyn auton, mutta olit vilpitön, niin auto jää poliisin takavarikkoon odottamaan oikeuden ratkaisua millä tavalla korvaus suoritetaan.
        Ilman viranomaisten myötävaikutusta asia voidaan sopia, mikäli molemmat osapuolet suostuvat. Tosin samalla sopimiseen liittyy rikoksen salaaminen.


      • 837587
        Jhkjkjkkk kirjoitti:

        Lunastusta eli mitä tarkkaan ottaen tässä tarkoittaa? Rahaa? Jos haluaa vain tavaran, ja multa ei vaadi mitään korvauksia ?

        Lunastusta vastaan tarkoittaa, että alkuperäinen omistaja joutuu ostamaan omansa takaisin siltä vilpittömältä mieleltä ja perää saataviaan sitten siltä luvatta myyneeltä.


    • oppia_ikä_kaikki

      Vastaukset ovat oikein, mutta asiaa koskee myös avioliittolain 39 § (kun puhutaan irtaimesta omaisuudesta). Kiinteää omaisuutta koskee AL 38 §.

      Jos puoliso luovuttaa ilman puolisonsa suostumusta yhteisesti käytettävää asuntoirtaimistoa, toisen puolison työvälineitä tai toisen puolison tai lasten henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettua irtainta, voi puoliso hakea omaisuuden palauttamista ostajalta kolmen kuukauden kuluessa luovutuksesta tiedon saatuaan. Sill, kumpi puolisoista omistaa esineen, ei ole merkitystä AL 39 § sovellettaessa.

      Ostaja voi saada suojaa, jos hän on ollut vilpittömässä mielessä puolison suostumuksen suhteen tai siinä, että saatu omaisuus ei olisi ollut ko. vallintarajoituksen alaista.

      Käytännössä hakemus käräjäoikeudelle 3 kk kuluessa luovutuksesta, jollei ostaja vapaaehtoisesti palauta omaisuutta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7441
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      82
      4423
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      58
      2887
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2156
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1689
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1667
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      350
      1447
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      13
      1322
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1099
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      275
      1048
    Aihe