Kallis CLT

Riippumatontatietoa

Lautavaneri (CLT) valmistetaan sahatusta puutavarasta laminoimalla. Laminointi tapahtuu yleisimmin liimaten polyuretaaniliimalla.

Rakentamisen kokonaiskustannuksiltaan CLT ei ole kuitenkaan kilpailukykyinen valmistuksessa käytettävän liimapuun korkean hinnan takia. Myös nykyiset palosäädökset aiheuttavat ongelmia CLT-rakentamisessa, jos rakennuskohteella on palosuojaamiseen liittyviä vaatimuksia. Rakennusmääräysten tiukat palosäädökset ovat voineet tehdä kerrostalokohteista kannattamattomia sprinklausten aiheuttamien suurten lisäkustannusten takia. Rakentajalle sprinklaus maksaa noin 75-100 euroa/m2. Kantavana väliseininä käytettynä CLT on huomattavasti kalliimpi kuin tavanomainen puurakenteinen väliseinä lisääntyvän liimapuun määrän takia. Mikäli väliseinillä on paloluokkien suhteen vaatimuksia, joudutaan seinä lisäksi verhoilemaan esimerkiksi kipsilevytyksellä. Verhoiltuna CLT-levyjä käyttämällä ei siis saavuteta juuri mainittavia etuja rakennusajan pidentymisen takia. CLT-levyt voivat alkaa halkeilla. Levyjen halkeamista tulee etenkin kovalla pakkasella ja niiden on todettu aiheuttavan jopa 80 db:n paukahtelua.

26

858

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • riippumatossakotietoa

      Siteeraat tätä:
      https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/123414/Kiemunki_Joni.pdf?sequence=1

      harmi että unohdit tuoda esille kaikki ne CLT:n edut joita siteeraamassasi "riippumattomassa tiedossa" AMK tuotoksessa oli. Paloturvallisuudesta unohdit kohdan, missä paloturvallisuusmääräysten muuttumisen on arveltu parantavan CLT-rakentamisen kilpailukykyä.

      Lisää AMK tuotoksia missä Hanna-Liisa Pulkkinen tekee vertailua sivulla 36 CLT-Betoni. Siellä paloturvallisuus yllättäen katsotaan clt:n eduksi

      http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/106068/pulkkinen_hanna-liisa.pdf?sequence=1&isAllowed=y

      Huomaa lähteet. Firmat usein amk-töiden lähde aineistossa

      • riippumatontatämäkin

        Hyvä. Jätin edut sinun lueteltavaksesi .
        Testasin vaan puhtisi, joka viittaa jonkinlaiseen asianosaisuuteen. Jokainen veronmaksaja on toki osallinen, koska he maksavat viulut.
        Totta kai CLT:llä on etujakin, mutta kiistattomasti se on kallis ratkaisu. CLT:n käyttäytymisestä pidemmällä aikavälillä ei ole tietoa. Siksi olisi myös tullut pitäytyä koetelluissa materiaaleissa. Homma voi silti mennä pieleen, kuten Harjuntaustan koulussa ,jos esim. rakennetaan sateessa avotaivaan alla tai kuivumisajoista ei välitetä.

        CLT:stä "tietyistä syistä" rakennettava ja peräti arkkitehdin suunnittelema pysyvä/siirrettävä väistötila parakki sai aikaan paljastavan episodin. Luottamushenkilö, joka oli istunut paikalla kaupunginhallituksessa 10.9.2018/Pykälä 233 jolloin hanke hyväksyttiin, alkoikin valtuustossa 19.9.2018/Pykälä 87 vastustamaan hanketta, koska siinä heitetään rahaa lähes miljoona Kankkulan kaivoon. Totta joka sana. Kankkulan kaivoon ne menevät, mutta ilmeisesti kuitenkin väärään kaivoon? Tekninen lautakunta kun valitsikin halvemman tarjouksen antaneen ulkopaikkakuntalaisen yrityksen.!


      • Eiköhänseollutässä

        Puhtini? Eka googlaus niin kopsattu tekstisi löytyy. Ei minulla yhtään mitään intressejä tässä asiassa mutta kun kirjoitellaan väärää tai vajavaista infoa niin korjaan

        Olen tavis loviisalainen joka tietää jotain rakentamisesta koulutuksensa ja työnsä kautta. Jatka sinä puusilmäistä amk kopsailua rauhassa ja esitä asiantuntijaa jos siltä tuntuu.


      • Tässävieläjuttua
        Eiköhänseollutässä kirjoitti:

        Puhtini? Eka googlaus niin kopsattu tekstisi löytyy. Ei minulla yhtään mitään intressejä tässä asiassa mutta kun kirjoitellaan väärää tai vajavaista infoa niin korjaan

        Olen tavis loviisalainen joka tietää jotain rakentamisesta koulutuksensa ja työnsä kautta. Jatka sinä puusilmäistä amk kopsailua rauhassa ja esitä asiantuntijaa jos siltä tuntuu.

        Hermostumisestasi päätellen oli. Tavis jätti kommentoimatta mm. CLT:n kalleuteen liittyvät asiat. CLT-episodikin veti Taviksen hiljaiseksi.
        Mikäli vajavaista infoa haluaa, niin sitä kyllä löytyy roppakaupalla kaupungin eri toimielinten
        pöytäkirjoista, jotka käsittelevät uuden Högiksen rakentamista CLT:stä ja väistötilaksi samasta materiaalista hankittavaa parakkia.

        Tavis veronmaksaja näyttää suhtautuvan välinpitämättömästi verorahojen
        käyttöön. Tämä Tavis tuntuu olevan sitä mieltä, että verorahoja voidaan käyttää tukiostoihin ja mahdollisimman kalliiseen rakentamiseen.


    • Cltbraa

      Budjettiin värkättiin kaupunginhallituksessa ylimääräisenä lisäyksenä 100 000 euron määräraha, jolla on tarkoitus tehdä Laivasillalle satamakonttori. Kuka mahtoi ehdottaa lisäystä? Kaupunginjohtaja toteaa 2.11.2018 Loviisan Sanomissa:
      - Satsaus on pieni, mutta symbolinen, sillä tuetaan turismia ja viihtyisyyttä.

      Satatonnia on varmaan pieni summa ja erityisesti, kun sen maksavat veronmaksajat! Summalla olisi jo melkein saanut Emil-kotiin uuden katon, mutta silloin se oli liikaa.
      Kaupungille tuottamatonta turismia on pelkästään Laivasillalla tuettu jo miljoonilla. Leirintäalueesta puhumattakaan. Kuinka satamakonttori lisää viihtyisyyttä?
      Lieneekö uuden satamakonttorin rakennusmateriaali CLT:tä? Se selittäisi koko homman juonen? Pieni tuki-bonus siitä, että väistötiloina käytettävät parakit ovat menneet sivu suun paikallisilta CLT väsääjiltä?

      • Anonyymi

        Kannattaa käydä katsomassa niitä ostettuja väistötiloja. Niiden piti kuulemma olla siirrettävissä luokka kerrallaan eri paikkoihin. Eihän niitä voi siirtää erilleen kun niistä puuttuu kaikki ulkoseinät luokkien välistä!!!


    • Hölmölänhommaa

      Tässä kieltämättä on ristiriitaa. Kirkasotsaisesti seliteltiin, että joskus täytyy tehdä kipeitä päätöksiä kun vanhustenhoidosta säästettiin 80.000 E sulkemalla hoitopaikka.
      Sitä ei kerrottu että tehtiin kun tarvittiin lisää rahaa vierasvenesataman edustukonttoriin.

    • rakentamisenrappio

      Betoni/villa rakentamisen laatua tämän päivän Suomessa. Yrityksen toimitusjohtaja kommentoi:
      ”Jos mineraalivillaan pääsee vettä, vesi juoksee villan läpi. Villassa ei vesi pysy. Ohutrappaus on turvallinen, hyväksi todettu ja toimiva rakenne Suomen olosuhteissa.”

      https://www.hs.fi/koti/art-2000005890877.html

    • Tahtotilakellotornista

      Kalliin CLT:n tunkeminen julkisiin rakennuksiin puolestaan kertoo paikallisesta päätöksenteon rappiosta!

      • luonnonrauha

        Joka ketjuun käyt kiukuttelemassa? Hyvää viikonloopua kuitenkin


      • tiiletovatikuisia

        CLT mätänee, referensit löytyvät Ruoholahdesta.


    • Puuelää
    • Anonyymi

      Ovatko liikuntahallin kupeessa osittain pressujen alla lojuvat levyt menossa kouluun? Kesällä ihmettelin ohi kun menin ja tunnin päästä tuli vettä saavista.

      • Anonyymi

        Ylimääräisiä...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ylimääräisiä...

        Se on todella anteliasta, jos on tilattu toimittajalta ylimääräisiä ja kalliita CLT-levyjä. Yksityisellä ei olisi moiseen varaa. Tosin koko hankkeen yksi tarkoitus on veronmaksajien rahojen ohjaaminen paikallisille kavereille.


      • Anonyymi

        Pakko olla totta! Anonyymi väittää näin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on todella anteliasta, jos on tilattu toimittajalta ylimääräisiä ja kalliita CLT-levyjä. Yksityisellä ei olisi moiseen varaa. Tosin koko hankkeen yksi tarkoitus on veronmaksajien rahojen ohjaaminen paikallisille kavereille.

        Hanke ja tehdyt päätökset ovat ihan lain mukaisia. Siinä ei siis ole mitään ongelmaa. Kokonaan eri kysymys on ainakin moraaliselta kannalta kuitenkin se, että onko hankkeen toteutustapa kunnan edun mukainen?


    • Anonyymi

      Miksi rakennusmateriaaliksi kelpasi vain kallis CLT?
      Miksi rakennusurakka on on pilkottu pieniksi kalliimmaksi tuleviksi osaurakoiksi?

      • Anonyymi

        Tuohon en osaa vastata mutta ainakin tulee yksi hienoimmista koulurakennuksista missä olen päässyt käymään. Upea sisältä vaikka tietysti vielä keskeneräinen. Imagon kannalta erinomainen sijoitus. Nyt vielä liikuntahalliin kunnon remontti tai uusi rakennus kokonaan.


    • Anonyymi

      Ja suomenkieliset koulut yhtä hienoiksi.

    • Anonyymi

      Millä perusteella tämä CLT luokitellaan Loviisalaiseksi tuotteeksi?

      • Anonyymi

        Perustetta siihen ei ole olemassa. Täällä ei tehdä CLT-levyjä, vaan ainoastaan työstetään niitä. Ralennusmateriaalina kallis ja rakentamisen kulut noin 30 % suuremmat.


    • Anonyymi

      Koulussa on tilojen käyttö todella huonoa. Korkeita näyttäviä epäkäytännöllisiä lämmitettäviä tiloja, joissa on hukattu paljon tilaa. Lisäksi suuria maisemaikkunoita, joten energiatalous on huono, josta seuraa suuret lämmityskulut. Suurista neliöistä huolimatta liikuntatilat puuttuvat ja lapset joutuvat siirtymään tuulessa ja tuoksussa muualle liikuntatunneille. Opettajanhuone taitaa olla melkein suurempi kuin ruokala. Arkkitehtoonisesti joidenkin mielestä hieno, mutta näyttää CLT:stä väsätyltä puulaatikolta. Arkkitehtuuri on ohittanut käytännöllisyyden, joten susi tuli.

      • Anonyymi

        Sitten tuli vielä huippukalliskin. Vanhat huonekalutkaan eivät kelvanneet vaan arvokkaita merkkimööpelit heitettiin roskalavalle. Uudet huonekalut rahoitettiin kustannusten maksimoimiseksi tietenkin leasingillä kuten koko koulu.


      • Anonyymi

        Ei huolta, että susi tuli sillä sehän oli jo tiedossa. Koht sillään alkaa korjaukset joihin uppoaa noin kaksinkertaiset rakennuskustannukset. Kun sitten lopulta huomataan etteivät korjaukset onnistuneetkaan niin puretaan pois ja aletaan rakentaa uudestaan, mikäli vielä tarvetta ilmaantuu. Todennäköisesti noin kymmenenvuoden päästä on loviisassa vielä muutama oppilas ja he sopivat huomattavasti pienempään kouluun joten rakennetaan sadan neliön koulu heille paperista.


    • Anonyymi

      Loviisan osuus on sahaus.
      Ihan tavallinen saha.
      Rakennuspuutavara sahataan tukeista, vaatii osaamista.
      Vanerin sahaaminen vaatii .....
      Tällä pääsee pitkälle, Brysselissä on yksi tunnetuista äänekkäistä sahureista.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      214
      3419
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2171
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2071
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      75
      1617
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe