Mikä tuo sinun elämääsi merkityksellisyyttä?

Aikuinen____

kyseli tohtori ja yrittäjä Marja Heinonen tutuilta ja tuntemattomilta.

- Kai se on ihan sama, mikä se elämän merkitys on, kunhan se vain on, tiivistää kahvilanpitäjä mietteliäänä.

Tämän mietteisiini hyvin vastanneen Aamulehden artikkelin löysin, kun Googleen tälläsin kysymyksen: MITÄ HALUAN
https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/tee-mita-haluat-mutta-jos-ei-tieda-mita-haluaa-tohtori-ja-yrittaja-loysi-itsensa-miettimasta-elaman-merkitysta-kun-tyttaret-muuttivat-pois-kotoa-200625893
Kiitos Google avustasi, taas!

Olen samankaltaisessa elämäntilanteessa kuin artikkelin kirjoittaja ja mietiskelin juuri äsken mielessäni, etten tiedä itsekään, mitä haluan elämältä vielä.
Se sama rata ei enää jatku, joka alkoi avioitumisesta ja lasten syntymisestä. Nyt olisi löydettävä uusi mielekäs ja mieluinen raide.
Kuten kirjoittajalla minullakin "lapset ovat olleet elämäni ehdottomasti suurin merkityksellisyyden tuottaja." Nyt lapseni - kuopuskin jo kakskymmentäkuus - ovat aikuisia ja muuttaneet toisiin kaupunkeihin minullakin.

21

397

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • itse-elämä

      Taitaa minun olla aika vaikea samaistua, etten tietäisi mitä haluan, kun ruuhkavuodet jää taakse. Ei kolme lastani tai perhe ole millään riittäneet täyttämään koko elämääni, siihen on mahtunut kaikki perhepiirin ulkopuoliset mielenkiintoiset työelämän ja elämän vaatimukset, heidän tarpeistaan huolehtimisen lisäksi.
      Hyvä kun aikani ja voimani riittäisi kaikkeen mikä vieläkin on hauskaa, joskus hauskempaakin perhepiirin ulkopuolella.

    • Mielenkiintoinen artikkeli.

      Löysin elämäni merkityksen seuraavista lauseista.

      "Elämän merkityksellisyyttä tuottavat pienten ja suurten tavoitteiden saavuttaminen ja uusien asettaminen, vapaus, rakkaus tai oppiminen: “Vapaus, saada vaikuttaa omaan elämäänsä valintoihin mahdollisimman paljon.” “Kun haaveilut on haaveiltu ja tie eteenpäin näyttää tasaista tasaisemmalta, tuntuu että syy innostua jostain on todella tärkeätä ja itsensä kanssa sinut oleminen, se, että huomaa olevansa jossain hyvä ja tarpeellinen".

    • merkitty_mies

      Noh, vaimo tekee melkein joka asiasta numeron - vaikka sanon, ett ei tehdä tästä nyt numeroo.

      Kai hänellä on sitten oma arkisto, jonne hän vie ja merkitsee numeroimansa asiat samaan tapaan kuin virastoissa merkitään.

      Nii, jotta tämä tuo elämääni merkityksellisyyttä.

    • Aikuinen____

      Kiitos kommenteistanne 👌 👍

      Tohtori pohti monelta kantilta yliopistotutkijamaisesti kuten tohtorilta voi odottaakin.
      Mutta kyllä "kansa tietää" merkityksellisyyden merkityksen ihmisten elämässä jaksamisessa - esim. vanhana puolison kuolema voi viedä elämänvoimaa iäkkäältä leskeltä ja tämäkin menehtyy lyhyen ajan sisällä. Ja sitten on "Äidit vain, nuo toivossa väkevät,. Jumalan näkevät. Heille on annettu voima ja valta" (Lauri Viita: Alfhild), joilta löytyy vaikeuksissa yliluonnollisesti vahvuutta lastensa hoivaamiseen ja puolustamiseen.
      Kyllä näistä asioista keskustellaan ihan tavallisen rahvaan keskuudessakin. Vaikka ei monisanaisesti filosofeja referoiden, niin syvästi sielun ja ruumiin yhteytden ymmärtäen ainakin.
      Lainaus artikkelista: "Läheisen kalaravintolan kokit menevät hetkeksi hiljaisiksi, kun tiedustelen, mikä on heille merkityksellistä elämässä. Aiheesta ei varmaan paljon puhuta täällä. Hetken miettimisen jälkeen sanoja alkaa tipahdella nuorten miesten huulilta: “Ystävät”, “hyvin tehty kala-annos”."

    • Aikuinen____

      "Yksi tärkeä vastaus on, että elämän merkityksellisyyttä voi opetella." kirjoittaa tohtori ja yrittäjä Marja Heinonen

      Hmmm... Onko opeteltu merkityksellisyys yhtä hyvä kuin aito?
      Ja kuka tulee merkityksellisyyden menettäneelle neuvomaan, että opettele uusi merkityksellisyys elämällesi: mietitäänpäs yhdessä uusi :)
      Eipä taida keinotekoinen olla yhtä vahva kannattelemaankaan elämän myrskyissä kuin aito.

    • Minulla on pitkään jo ollut sellainen hassu idea että elämä jakaantuu jotenkin jaksoihin joilla on kaikilla hieman eri tavoitteet, päämäärä. tarkoitus. Kuten lapsuus ja nuoruus jolloin omistautuu lähes täysin omalle itselle, kehitykseen, kasvamiseen, oppimiseen, aikuistumiseen. Sitten nuori aikuinen jonka elämälle luo merkityksen juuri se oman ajanpuute ja perheen ja työn keskeinen sija elämässä. Tiedon ja taidon kartuttaminen. Omaisuuden, varakkuuden, henkisen pääoman kartuttaminen. Sitten tulee se kolmas vaihe, kun lapset muuttavat pois kotoa, perustavat omanperheen ja on aika alkaa keskittyä taas omaan elämään, omiin harrastuksiin, omaan uraan, omaan parisuhteeseen ja sitten eläkkeelle joutumisen dilemmoihin ja se viimeinen vaihe onkin sitten eletyn elämän dokumentoimista ja hoitaa kaikki hommat niin kuin kunnialla loppuun saakka ja katsoa että jälkipolvi voi hyvin. Tässä olisi nyt aikaa ja mahdollisesti mielenkiintoa vaikka kunnallispolitiikalle, muta ainakin matkailulle, blogaamiselle ja kuten minun kohdallani kun olen löytänyt uutta sisältöä elämääni uudella parisuhteella (no joo seitsemäs vuosi alkanut yhdessä, uudella kodilla uudessa maisemassa ja uudessa yhteisössä, uusilla harrastuksilla kuten puutarhanhoito ja kirjoittaminen.
      Elikkä me luomme kehykset ja sisällön, merkityksen tai sisällön, omien taipumustemme ja valintojemme perusteella.
      Tärkeää kuitenkin on mielestäni että käyttää aikansa (sen mitä meillä vielä on jäljellä) johonkin positiiviseen asiaan: luomiseen, eheyttämiseen, kokoamiseen ja valmiiksi saattamiseen.

      • ihan.tavallista

        Ei tuo mikään sinun ideasi ole, vaan normaalia elämänkulkua useimmilla. Paitsi kaikilla ei puolison vaihto ole päämäärä.


      • Syyjaseuraus
        ihan.tavallista kirjoitti:

        Ei tuo mikään sinun ideasi ole, vaan normaalia elämänkulkua useimmilla. Paitsi kaikilla ei puolison vaihto ole päämäärä.

        Onko mielestäsi kysymys puolison vaihdosta jos aikaisempi puoliso on kuollut?


      • Aikuinen____
        ihan.tavallista kirjoitti:

        Ei tuo mikään sinun ideasi ole, vaan normaalia elämänkulkua useimmilla. Paitsi kaikilla ei puolison vaihto ole päämäärä.

        @ihan.tavallista

        Todella ilkeästi ja julmasti kirjoitat. Toistan toisesta ketjusta komennon sinulle.
        "Pyydä anteeksi!"
        "Pyydä heti anteeksi!"


      • ihan.tavallista kirjoitti:

        Ei tuo mikään sinun ideasi ole, vaan normaalia elämänkulkua useimmilla. Paitsi kaikilla ei puolison vaihto ole päämäärä.

        Näinhän se on. Useimmille, mutta ei kaikille. Entisen puolisoni ja nykyisen elämäntoverini väliin mahtuu yli kolmekymmentä yksinäisyyden vuotta. Ethän kadehdi minulta sitä että en kuollut ikävyyteen vaan tapasin uuden elämäntoverin hyvin pienellä vaivalla.


      • unohdustako
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Näinhän se on. Useimmille, mutta ei kaikille. Entisen puolisoni ja nykyisen elämäntoverini väliin mahtuu yli kolmekymmentä yksinäisyyden vuotta. Ethän kadehdi minulta sitä että en kuollut ikävyyteen vaan tapasin uuden elämäntoverin hyvin pienellä vaivalla.

        Mihin nyt unohdit ne avomiehet, jotka oli tuossa välissä?


      • Aikuinen____
        unohdustako kirjoitti:

        Mihin nyt unohdit ne avomiehet, jotka oli tuossa välissä?

        unohdustako ??
        Ketjun aihe on!!!
        Mikä tuo sinun elämääsi merkityksellisyyttä?


    • flegmaatti

      Nuorena selviytyminen, itsenäistyminen, ammatin hankkiminen, parisuhteen ja perheen muodostuminen.
      Arkielämän yhteiset haasteet, epäonnistumiset ja onnistumiset.
      Lasten kasvatus ja valmistelu itsenäiseen elämään.
      Kahden jäätyä keskittyminen molemmin puolisen hyvinvoinnin tuottamiseen.

      Eiköhän tuossa ole ollut mielikuvitusköyhälle riittävästi merkitystä?

    • enäänVainRahaMerkitsee-

      Raha tuo merkityksen elämään,
      rahalla saa melkein kaikkea,
      vanhaki voi elää vielä täysillä kun rahaa on riittävästi,
      rahan puute tekee ihmisestä sairaan,

      enään vain raha merkitsee elämää,

    • Mikä ero on "merkitys" ja "merkityksellisyys"-sanoilla?
      Taisin olla hakoteillä kun keskityin puhumaan merkityksestä.

      • Aikuinen____

        @Paloma.se.co

        Kyllä minä olen sitä mieltä, että aivan oikealla tiellä olet kirjoittamassasi.
        Merkityksellinen on sellaista, jolla on merkitystä, sanoo Kotimaisten kielten keskus

        https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?motportal=80
        - Haettiin "merkityksellinen" Kielitoimiston sanakirjasta
        merkityksellinen38
        1. jolla on merkitystä, merkittävä, huomattava, tärkeä, arvokas; tav. ei ihmisestä. Erityisen merkityksellinen sopimus. Suhde äitiin on lapselle hyvin merkityksellinen. Merkityksellisintä asiassa on, että – –. Suuri-, vähämerkityksellinen paremmin: -merkityksinen.
        2. kiel. jolla on merkitys, merkitystä kannattava. Sanavartalot ja päätteet ovat kielen pienimpiä merkityksellisiä osia.

        Haettiin "merkitys" Kielitoimiston sanakirjasta
        merkitys39
        1. se mitä jk tarkoittaa, ilmaisee, esittää, symboloi; sanan t. ilmauksen informaatiosisältö; yl. sisältö, olemus. Liikennemerkin, matemaattisen symbolin merkitys. Ilmeen, eleen merkitys. Runon vertauskuvallinen merkitys. Oppia-sanan alkuperäinen merkitys oli ’kokea pyydyksiä’. Sana, jolla on monta eri merkitystä. Hän on mies sanan parhaassa merkityksessä. Sanan varsinaisessa, laajimmassa, täydessä merkityksessä. Ei ymmärtänyt käskyn merkitystä. Pohtia kuoleman merkitystä.
        2. arvo, tärkeys. Huomattava, ratkaiseva, vähäinen merkitys. Koulutuksen, ammattitaidon merkitys. Idänkaupan merkitys Suomen teollisuudelle. Ruokavalion merkitys sairauden hoidossa. Asialla ei ole minulle merkitystä. Menettää merkityksensä. Jk on suuresta merkityksestä pitää olla: suurimerkityksinen, hyvin merkityksellinen, tärkeä, arvokas tms.


        "Haluaisitko sinä tehdä merkityksellistä työtä? Moni haluaa. Ja on yhteiskunnallisestikin tärkeää, että mahdollisimman moni pääsisi sitä tekemään. Merkityksellisyyden puute on yhdistetty tutkimuksissa muun muassa masennukseen, kuolleisuuteen ja itsemurhariskiin. Ja nykymaailmassa kun perinteiset merkityksellisyyden lähteet kuten uskonto ovat menettäneet painoarvoaan, niin työstä on perheen ohella tullut yksi keskeisimpiä merkityksellisyyden lähteitä."
        https://filosofianakatemia.fi/blogi/merkityksellisen-tyon-kolme-elementtia


        Marja Heinosen kirjoittamassa artikkelissa sanoja: "merkitys" ja "merkityksellisyys"
        Lainaus artikkelista "Tee mitä haluat, mutta jos ei tiedä mitä haluaa? Tohtori ja yrittäjä löysi itsensä miettimästä elämän merkitystä kun tyttäret muuttivat pois kotoa
        Marja Heinonen hämmästyi miten paljon tyttärensä olivat antaneet hänen elämälleen merkitystä. Heidän muutettuaan pois, oli äkkiä aikaa ja tilaa. Mikä on elämän merkitys, mikä merkitys on merkityksellä? Hän kysyi asiaa viisailta ja hän kysyi sitä ystäviltään. Yksi tärkeä vastaus on, että elämän merkityksellisyyttä voi opetella."


      • tätä-mieltä

        paloma,,,


        voi edelleenkin sanoa,

        raha tuo merkityksellisyyttä elämään,

        siis raha on hyvin merkityksillinen jokaisen ihmisen elämässä, ( jossainmäärin )

        ilman rahaa ihminen voi jopa kuolla,,,,,,,,


      • tätä-mieltä kirjoitti:

        paloma,,,


        voi edelleenkin sanoa,

        raha tuo merkityksellisyyttä elämään,

        siis raha on hyvin merkityksillinen jokaisen ihmisen elämässä, ( jossainmäärin )

        ilman rahaa ihminen voi jopa kuolla,,,,,,,,

        Taisit jo tietääkin että en ole kanssasi samaa mieltä. Voit kuolla kupsahtaa rahakirstusi päälle ja sitten kaikilla niillä rahoillasi on merkityksellisyyttä vain perijöillesi jotka alkaa tukkanuottasille ennen kuin ruumiisi on edes kylmennyt.
        Ilman rahaa voi elää ja kuolla.
        Riittää kunhan perustarpeet ovat kuitatut: katto, sapuskat ja vaatteet. Niin ja netti ja jätehuolto.
        Raha sinänänsä vain tarpeellinen väline millä hoidetaan perusjuttuja. Minulla siihen ei liity mitään muita arvoja.


      • rahalla.saa
        Paloma.se.co kirjoitti:

        Taisit jo tietääkin että en ole kanssasi samaa mieltä. Voit kuolla kupsahtaa rahakirstusi päälle ja sitten kaikilla niillä rahoillasi on merkityksellisyyttä vain perijöillesi jotka alkaa tukkanuottasille ennen kuin ruumiisi on edes kylmennyt.
        Ilman rahaa voi elää ja kuolla.
        Riittää kunhan perustarpeet ovat kuitatut: katto, sapuskat ja vaatteet. Niin ja netti ja jätehuolto.
        Raha sinänänsä vain tarpeellinen väline millä hoidetaan perusjuttuja. Minulla siihen ei liity mitään muita arvoja.

        Raha on tarpeellinen VÄLINE , no totta kai se on. Kukaan muukaan ei rahaa muuten arvosta kuin välineenä. Mitä tekee paperinpaloilla, jos niillä ei voi ostaa mitään ! Luuletko olevasi joku parempi yläpuolella muiden , kun raha ei muka merkitse mitään. Tuo on sellainen typerä hokema, joka kumisee falskiuttaan. Kummasti sinuakin kiinnostaa matkustus , sen olet ilmaissut. Sehän vaan turhaan saastuttaa. Vanhana voi tarvita rahaa palvelujen ostamiseen, vai luotatko että yhteiskunta maksaa kaiken tarvitsemasi ? Sosiaalipalveluiden suurkuluttajillekkaan ei raha merkitse mitään, kun muut maksavat kaiken.


      • rahalla.saa kirjoitti:

        Raha on tarpeellinen VÄLINE , no totta kai se on. Kukaan muukaan ei rahaa muuten arvosta kuin välineenä. Mitä tekee paperinpaloilla, jos niillä ei voi ostaa mitään ! Luuletko olevasi joku parempi yläpuolella muiden , kun raha ei muka merkitse mitään. Tuo on sellainen typerä hokema, joka kumisee falskiuttaan. Kummasti sinuakin kiinnostaa matkustus , sen olet ilmaissut. Sehän vaan turhaan saastuttaa. Vanhana voi tarvita rahaa palvelujen ostamiseen, vai luotatko että yhteiskunta maksaa kaiken tarvitsemasi ? Sosiaalipalveluiden suurkuluttajillekkaan ei raha merkitse mitään, kun muut maksavat kaiken.

        En ole kai koskaan sanonut eikö raha olisi tarpeellinen VÄLINE ja vaikka en olekaan sosiaalipalvelujen suurkuluttaja niin pienet tuloni ovat hyvin riittäneet muutamaan lääkärilläkäyntiin vuodessa, hammaslääkäriin ja hammashoitoon, auton pitämiseen ja normaaliin asumiseen (velaton omakotitalo maalla) ja toisaalta taas ulkomaanmatkat ovat harventuneet koska elämäntoverini ei pidä matkustamisesta. niin katson että vaatimattomat tulot ja vaatimaton elämä passaa meille ja että sitä merkityksellisyyttä saamme etsiä ja löytääkin aivan muista asioista.

        Luin juuri aamun DN:stä juttua kuinka neljällä kuudesta "normaalista" ruotsalaisperheestä ei ole mahdollisuutta vuokrata tai ostaa asuntoa maan suurkaupungeista. Vuokralaiseksi pääsee jos on kolme kertaa vuokran suuruiset kuukausitulot tai omistusasunnon voi hankkia jos vuositulot ovat n. 700 000 kr (67 000 euroa) ja siihen tarvitaan useimmiten kahden hyvinpalkatun aikuisen tulot.

        Ehkäpä mielipteemme eroavat juuri tästä "merkityksellisyys" sanasta jonka ymmärrämme eri tavalla.


    • Kiitos Aikuinen____ tyhjentävästä vastauksesta. Minua oli jäänyt vaivaamaan se että olinko ymmärtänyt väärin otsikon. Merkitys/merkityksellisyys. Merkittävä/merkityksellinen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4914
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3227
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1375
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      180
      1206
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      64
      887
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      868
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      847
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      708
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe