Vaikeuksia äidinkielen kanssa

fsdfghj

Mä en osaa kirjottaa kirjotelmia. Meille annetaan jotain 6000 merkin eli noin 700-800 sanan mittaisia kirjotelmia tehtäväksi. Niinku mitä vittuu? Hyvä jos saan edes puolet tosta x.x
Tehtiin tässä vähän aika sitten sellanen harjotus yo koe josta sain 8/60 joka on mun mielestä tosi hyvä. Sain kirjotettua jopa 1800 merkkiä. Kirjotin kaiken mitä minulla oli sanottavaa siitä aiheesta enkä keksinyt muuta. Noin 600 merkkiä siitä oli pelkkää aineston siteerausta :D Minkäs teet kun vaaditaan vitusti sanoja.

Turha mitään romaania on mun mielestä lähtee kirjottamaan mutta kerta mun odotetaan olevan joku kirjailija joka osaa kirjoittaa 1000 sivua tekstiä 6 tunnin sisällä niin ei kai mulla ole muutakaan vaihtoehtoa.
Miten hitossa mä saan oksennettua lisää sanoja paperille? Pitäs jotenkin päästä läpi äikän yo koe keväällä...

Mä oon saanu niin tarpeeks äikästä että en jaksa edes kirjottaa kunnollista keskusteluu tänne suomi24 joten sori kaikille kielinatseille kaikista kirjotusvirheist.

9

3920

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miksi et tee samanlaista vuodatusta kuin tuo kirjoituksesi? Asiasi olisi voinut tiivistää pariin lauseeseen, nyt sitä tuli melkein arkillinen.

      Jatka samaa rataa koulussakin, niin hyvin täyttyvät kriteerit pituudesta! :D

    • fsdfghj

      Ei se noin helppoa ole. Minulla oli sanottavaa tästä aiheesta joten sain aikaan paljon tekstiä. Eri asia on kirjoittaa jostai vitun maalauksesta tai politiikasta joista ei tiedä paskaakaan. "joo ihan jeeshän se sananvapaus on, saa sanoa vapaasti kaikkee. Ja se maalaus oli kans ihan jees, aika kivan näkönen, varmaan joku kreikkalainen, ei hajuakaaan, mitä sä multa kysyt. Eipä tässä oikeestaan muuta."

      • ÄikästäL

        Anna olla! Sinussa ei ole ainesta ylioppilaaksi.


      • fsdfghj

        Jos yrität loukata jotakuta, tee se edes kunnolla, vaikkei sinussa ole selvästikään ainesta trolliksi. lol


    • Kirjoitelman tarkoituksena on kirjoittaa asiaa jostakin aiheesta. Mikäli aiheesta ei tiedä juuri mitään, on siitä vaikea mitään asiaakaan kirjoittaa. Toisaalta asian kirjoittaminen ei tarkoita pelkkien faktojen luettelemista, vaan niihin liittyviä asioita voi tutkia monipuolisesti ja monesta näkökulmasta.

      Jos aiheeksi on annettu vaikkapa onkimato, kannattanee kirjoitelma aloittaa siitä, että mikä onkimato oikeastaan on, eli miten se biologisesti luokitellaan. Seuraavaksi voi kuvailla monipuolisesti onkimadon ulkonäköä, esimerkiksi että se on väriltään vaaleahko ja pituudeltaan 4-10 cm. Muita tuntomerkkejä ovat pitkulaisen ja putkimaisen vartalon raajattomuus ja se, ettei madolla ole silmiä. Seuraavaksi kerrot jotakin matojen sukupuolikäyttäytymisestä ja kerrot sen poikkeavan suuresti esimerkiksi nisäkkäiden vastaavasta. Kerrot myös matojen tyypillisestä eliniympäristöstä ja annat muutamia esimerkkejä paikoista, mistä onkimatoja voi löytää.

      Kun olet selvittänyt lukijoille yllämainitut perustiedot onkimadoista, voit aloittaa kertomaan, että miksi niitä kutsutaan onkimadoiksi eikä pelkästään kastemadoiksi. Tässä selityksessä tulee vahvasti esille onkimatojen käyttötarkoitus, eli ne ovat ongenkoukkuun pujotettavia syöttejä kalojen pyydystämistä varten.

      Kun kirjoitelmasta selviää, että onkimadot ovat tavallisia matoja, mutta että niistä tulee onkimatoja siinä vaiheessa, kun ne valjastetaan ihmisen ravinnonhankintamenetelmän osaksi, voidaan kirjoitelmaa alkaa kääntämään koskemaan ruokateollisuutta yleisemmin. Onkimatokäsitettä voidaan siis verrata teuraskarjaan, siipikarjaan ja karjaan ylipäätään, sillä näissäkin tapauksissa käsite karja tarkoittaa, että karjana olevat eläimet palvelevat nimenomaisesti ihmisen ruoantuotantoa.

      Tästä päästään aasinsiltaa pitkin käsittelemään ruokateollisuutta ja eläinten kohtelun inhimillisyyttä yleisemmin. Asia kannattaa kuitenkin aloittaa kuvailemalla seikkaperäisesti kiemurtelevan madon pujottamista ongenkoukkuun. Sen voi tehdä esimerkiksi kertomalla ensin, että miltä mato omassa kädessä tuntuu, eli niljaiselta ja kiemurtelevalta, ja kuinka siitä ei huomaa mitään tuskan taikka kivun ilmentymiä siinä vaiheessa kun sen vartalon pujottaa koukkuun.

      Tilannetta voi verrata vanhaan teloituskeinoon eli seivästykseen, missä elävä ihminen istutetaan halkaisijaltaan muutaman sentin paksuisen seipäännenään siten, että ihminen oma paino pakottaa seipään ihmisen vartalon läpi aina peräaukosta suuhun taikka kaulaan asti. Toisin sanoen onkimadon kohtelua verrataan kiduttamalla surmaamiseen.

      Seuraavaksi voi kirjoitelmalla aikaansaatua ilmapiiriä keventää mainitsemalla, että madon tikapuuhermostosta johtuen se ei tunne pujottamisen aikana kipua ainakaan. Tällaisen kevennyksen perään kannattaa kuitenkin tehokeinoksi lisätä, että näin ainakin biologian piirissä yleisesti ottaen uskotaan - yksikään mato ei kylläkään ole asiaan kantaa ottanut.

      Kun madon koukkuunpujottaminen on käsitelty, voidaan aloittaa tilanteen vertaaminen elintarviketuotantoon yleisemmin. Liikkeelle kannattaa lähteä jo karja-käsitteestä ja kerrata sitä hieman, koska lukijat ovat pitkähkön kirjoitelman aikana sen jo unohtaneet.

      Loppujen lopuksi pääset tilanteeseen, missä toteat, että tuotantoeläimiin liittyvä kielenkäyttö on omiaan häivyttämään eläimistä niihin liittyvät inhimilliset kiintymyskokemukset. Tätä voi puolestaan verrata muinaiseen tapaan, missä tietyssä yhteiskunnallisessa asemassa olleita ihmisiä kutsuttiin orjiksi. Tällä tavalla luokittelemalla tehtiin kaikille selväksi, että orjilla oli erilaiset oikeudet kuin niin sanotuilla vapailla ihmisillä oli. Itse asiassa orjilla ei ollut oikeastaan mitään oikeuksia, vaan heidän omistajillaan oli halutessaan oikeus surmata heidät. Ihmisestä tehtiin siis pelkästään kielellisellä luokittelulla eläin taikka pikemminkin esine.

      Kirjoitelmaa voi jatkaa, että vielä nykyäänkin erilaisilla luokitteluilla ja nimityksillä pyritään häivyttämään taikka ainakin hämärtämään ihmiskäsitystä niistä henkilöistä, joita tällaisilla luokitteluilla ja nimityksillä kutsutaan. Esimerkiksi voi nostaa vaikkapa sellaiset käsitteet kuin potilas, työtön, vanki, maahanmuuttaja ja rikollinen.

      Kirjoitelma kannattaa lopettaa pieneen yhteenvetoon, sillä siinä on käsitelty onkimatoa lähtien liikkeelle sen biologisesta luokittelusta ja ominaisuuksista, ja päädytty teollisen elintarviketuotannon kautta yhteiskuntahistoriaan, ihmisoikeusloukkauksiin ja verrattu onkimato-käsitettä kaikkeen siihen.

      Lopuksi kannattaa vielä tiivistää, että ihmisillä on tapana luokitella asioita omien tarpeidensa mukaan, eikä onkimato ole poikkeus siinäkään asiassa.

      Tämän kommentin pituus on noin viitisen tuhatta merkkiä, eikä sen kirjoittamiseen mennyt kuin parikymmentä minuuttia. Kun mitä tahansa aihetta tarkastelee monipuolisesti, löytää siitä paljon muutakin sanottavaaa kuin pelkästään ne kaikkein olennaisimmat asiat.

      • Hei, osallistun seuraavan viikon ti äidinkielen lukutaidon kokeeseen. Olen keskitason kirjoittaja, ja etsin vinkkejä ainekirjoituksen tekemiseen. Tekstistäsi oli suuri apu minulle, joka on hieman epävarma kirjoitustaidoistaan. (Ja varmasti myös henkilölle "fsdfghj", joka tämän viestiketjun aloittikin.) Kiitos.


    • Anonyymi

      Täähän oli jo aika hyvä essee! Kirjosanoja lukuunottamatta täähän on ihan kuin tämän vuoden lukutaidon kokeessa ollut Martti Laineen argumentoiva esseee... kyllä se siitä lähtee :D

    • Anonyymi

      Kouluajaksi kannattaa lopettaa dokaaminen ja lukea... lukea...

    • Anonyymi

      Yritä hyödyntää paljon aineistoja, omaa kokemusta ja opettele kirjoittamaan turhia korulauseita jos ei muu auta - niillä ei ole mitään tarkoitusta ja voi laskea arvosanaa, mutta sentään saat lisää merkkejä. Yritä rajata asia sellaisesta näkökulmasta, että se on sulle oikeesti mielenkiintonen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      64
      2734
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      196
      1889
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      24
      1685
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      26
      1439
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      165
      1318
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      85
      1274
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1039
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      93
      855
    9. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      800
    10. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      784
    Aihe