Aivopesu uskikseksi ripari pääsalajuoni VARO veroa

Isoseksi-ateistiviisaita

Jumalattomat ateisti-isoset 2/3 enemmistö
Miksi isoset eivät usko Jumalaan?
29.10.2018 11:00 HANNA-ELINA YLI-KOSKI
Rippikoulua käsittelevästä artikkelista (K&k 11.10.) kävi ilmi, että edes isoseksi lähteminen ei takaa Jumala-uskoa. Vain kolmasosa helsinkiläisistä isosista uskoo Jumalaan. Tätä ei koeta kovin ongelmalliseksi, koska rippikoulun ei haluta pakottavan uskoon. Mikä olisi toinen tie?
Kuulun itse Herttoniemen seurakuntaan, jossa isostoiminta on hyvin suosittua ja isoseksi pääsystä suorastaan kilpaillaan. Tässä seurakunnalla olisikin oivallinen mahdollisuus vahvistaa rippikoulun jälkeen ehkä vielä hentoa uskoa. Tämä olisi tärkeää siksi, että isosilla on vahva rooli rippikoulussa ja uskovat isoset kannustavat myös rippikoululaisia uskomaan.
Suomessa lähes kaikki nuoret käyvät rippikoulun, joten tilaisuus kannattaisi käyttää nuoren uskon vahvistamiseen. Tämä on mielestäni rippikoulun keskeisin tehtävä.
Nuoresta, joka ei usko, kasvaa nopeasti nuori aikuinen, joka eroaa kirkosta, ei kasta lapsiaan, ei solmi avioliittoa kirkossa, ei halua vaikuttaa kirkon asioihin äänestämällä saati asettumalla ehdokkaaksi eikä – mikä tärkeintä – solmi henkilökohtaista suhdetta rakastavaan ja armolliseen Jumalaan.
Otsikon kysymys on iso, eikä minullakaan ole siihen yhtä kaiken kattavaa vastausta. Tärkeintä on kuitenkin se, että edes kysyy.
Hanna-Elina Yli-Koski
teologian maisteri
Helsinki
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/mielipide-miksi-isoset-eivat-usko-jumalaan-

15

110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • crazy-mad-insane

      Mä tykkään kaataa bensaa liekkeihin, niin ärsytetään sua hieman lisää. Olin aikanaan eräällä seurakunnalla töissä vajaan 3 vuotta. Hommat onnistuttiin kusemaan todella lahjakkaasti, kiitos vaan osaamattomien pomojen, jotka eivät olleet tehtäviensä tasalla. Sain toisen työpaikan, ja sanoin moikka. Viimeisen palkan tultua tilille erosin kirkosta. Eikä ole ollut ikävä takaisin.

    • ei-evl-enää

      Huom, 17-vuotiaan kannattaa erota - ja antaa erota - kirkosta. NYT. Silloin hän välttää ensi vuoden kirkollisveron.

      18-vuotiaana eroava joutuu maksamaan kirkollisveroa koko eroamisvuodelta.
      Eropaperi kannattaa viedä maistraattiin 31.12. koska posti voi viipyä ratkaisevasti vuodenvaihteen yli.

      Erolomake evl: https://www.eroakirkosta.fi/static/erolomakkeet/ero-nuori.pdf

    • Ei-evl-enää
      • T..Mirka

        Vartiokylä 18,4

        Hienoa Vartiokylä. Olette nyt paras.


    • Juuuhhh

      Mä oon hakemassa isoseksi, enkä pysty uskomaan jumalaan. Riparilla halutaan ymmärtää oma suhde jumalaan. Jos sä sanot jollekki et sun pitää uskoo jumalaan ni ei se noin vaan onnistu. Itse näen kristinuskossa paljon elämänviisauksia ja se usein pistää ajattelemaan, en vain silti pysty uskomaan jumalaan. Pidän myös kerhoa seurakunnan toimesta ja siellä pidän hartauksia missä puhun jumalasta, vaikka en uskokkaan. Mietippä sitä.

      • Japp3rvocki

        Jos haluat ajatella syvällisiä ilman uskontoa, mene protulle. Apparina et joudu pitämään yhtään hartausta. Iltasatuja joudut joskus lukemaan, mutta saat vapaasti valita tekstin.


      • Juuuhhh

        Kuka sano etten haluaisi puhua Jumalasta? Siis en usko Jumalaan, mutta näen siinä paljon hyvää. Haluaisin uskoa, mutta en vain kykene siihen.


      • Juuuhhh

        Eikä mun oo pakko niissä hartauksissa puhua Jumalasta ja saan itse päättää mitä kerron:)


      • T..Mirka
        Juuuhhh kirjoitti:

        Kuka sano etten haluaisi puhua Jumalasta? Siis en usko Jumalaan, mutta näen siinä paljon hyvää. Haluaisin uskoa, mutta en vain kykene siihen.

        Miksi haluaisit puhua jumalasta, vaikka et usko siihen?
        Jokin mättää tässä. Oletko piilo uskovainen?


      • T..Mirka
        Juuuhhh kirjoitti:

        Kuka sano etten haluaisi puhua Jumalasta? Siis en usko Jumalaan, mutta näen siinä paljon hyvää. Haluaisin uskoa, mutta en vain kykene siihen.

        ""Siis en usko Jumalaan, mutta näen siinä paljon hyvää. ""

        Et siis usko tähän olemattomaan olioon, mutta näet siinä paljon hyvää. Eihän tässä ole mitään järkeä.
        Mitä hyvää näet tässä olemattomassa mielikuvitus oliossa?


      • Jarnokar

        Ei ihminen ole uskossa luonnostaan. Uskon löytää jos sitä etsii tosissaan. Tarvitaan uudestisyntyminen Jumalasta, silloin usko tulee todelliseksi. Ihminen elää luonnostaan epäuskossa, synti on katkaissut yhteyden Jumalaan ja tappanut ihmisen hengellisen puolen.

        Jeesus on ratkaisu uskon löytymiseen. Ihmisen pitää tehdä ratkaisu Jeesuksen puoleen eli pyytää Häntä elämäänsä, haluta myös tehdä parannus synneistään. Silloin löytää uskon kautta Jeesukseen yhteyden Jumalaan.

        Moni ajattelee ettei tarvitse uskoa ja pärjää ilman. Se on kuitenkin tila jossa ollaan erossa Jumalasta, ja siinä tilassa kuollut menettää sielunsa myös iankaikkiseen eroon Jumalasta.
        Tämä ei ole pelottelua mutta Jeesus itse maan päälä eläessään opetti niin.


    • T..Mirka

      Miksi pitäisi uskoa olentoihin mistä ei ole mitään todisteita?
      Ei edes kirkko pysty todistamaan jumalaa (mikä lie) todeksi, vaikka sitä totena opettaa.

      Ripari on herkkäuskoisten lasten ja nuorten aivopesuleiri. Tämän jälkeen ihmisen kriittisyys on jo niin korkealla ettei uskoon tulo tahdo enää onnistua.

      Jumala on satua ja höpötystä, niin kauan kuin toisin todistetaan.

      Yli 60% papeista on ateisteja. Kyllä, isoset voivat olla ateisteja.

      Protulta ei ole näitä aivopesuongelmia.

      • Provokaatioonperseestä

        Vaikka Suomi24 -keskusteluille ei pidä antaa liikaa arvoa, niin pyytäisin kuitenkin esitettäväksi jotakin faktaa tuon "yli 60% papeista on ateisteja" -kommentin tueksi.

        Isosista moni vasta hakee omaa suhdettaan Jumalaan, ja se on okei, koska se suhde ei välttämättä selviä ikinä. Ei Jumala epäilemiseen kaadu.


      • T..Mirka
        Provokaatioonperseestä kirjoitti:

        Vaikka Suomi24 -keskusteluille ei pidä antaa liikaa arvoa, niin pyytäisin kuitenkin esitettäväksi jotakin faktaa tuon "yli 60% papeista on ateisteja" -kommentin tueksi.

        Isosista moni vasta hakee omaa suhdettaan Jumalaan, ja se on okei, koska se suhde ei välttämättä selviä ikinä. Ei Jumala epäilemiseen kaadu.

        Tästä on keskusteltu useasti.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/13318767/papit-ateisteja


      • ErNuGirl

        Puhutaan siis ripareista Suomessa?
        Mun mielestä isosilta ei tule vaatia minkäänlaista uskoa Jumalaan, Raamattuun jne vaan hänen tulee olla avarakatseinen ja ymmärtää kaikkia osapuolia hoitaessaan isosen virkaansa uskoen itse siihen minkä kokee oikeaksi. Jos hän ei itse usko, hänen tulee ymmärtää, että muiden usko on okei mikäli se tekee heidät jotenkin onnellisemmaksi. Eikä muutenkaan ihmisen normaalin uskomisen pitäisi muita vahingoittaa mitenkään. Meinaan siis että onko isosilta jossain vaiheessa muuta vaadittu kun suvaitsevaisuutta? Riparillahan vain kysellään nuorten aatteita eri käsitteistä? Protulla vissiin kans aikalail etiikkaa?

        Ei riparilla ainakaan vuonna 2013 tuputettu pyhää sanaa isosten suusta minään ehdottomana totuutena, ihan vaan ajatuksia herättävänä keskusteluna. Välillä uskonnontuntimaisena ei niin mielenkiintoisena selostuksena (raamikset). Aika muuten samanlaisena filosofisesti kun saman vuoden protuilla oli. Muistaakseni ainoa radikaali ero oli että meillä oli paljon musiikkia (mikä oli jees kun ihmiset jopa osas soittaa) ja urheiluleirimäistä aktiviteettia. Riippuu riparista ja riippuu protusta tietty. (Ja vuodetkin ovat vierähtäneet haha)

        Mirkan tekstiin viitaten: Kenenkään ei pidä uskoa mihinkään. Mutta ateistin tulee myös ymmärtää, ettei toisen usko "mielikuvitusasioihin" ole vain pahasta vaan tuo jotain nuoren tai aikuisen elämään oli se sitten lohtua tai onnellisuutta jne.. (nyt ei puhuta mistään isissotilaiden todellisesta aivopesusta missä uskonto todellakin luo monstereita ääriolosuhteissa). Mietin vain miksi ripareista on (ja oli vuonna 2013) niin negatiivinen kuva kun kyse ei todellakaan ole mistään sen kummemmasta.

        Ainoa syy miks halusin vastaa tähän viestiketjuun oli että riparille menevien nuortein ei tarvii valmistautuu mihinkään aivopesuleiriin, kun realistisesti ajateltuna todennäkösesti ripariviikko tulee olemaan tosi jees ja saa mahdollisuuden moneen uuteen TÄYSIN NORMAALIIN kaveriin, joihin ei yleensä kuulu Mooses, Juudas ja Jeesus ellet sitä itse halua. xD

        Mirkalle vielä jos satut huomaamaan tän "Tämän jälkeen ihmisen kriittisyys on jo niin korkealla ettei uskoon tulo tahdo enää onnistua." että mitä sä meinasit... Ja pohjautuuks tää johonkin oikeaan aivopesuleiri kokemukseen vai oletkosä tosiaan pelkkä tylsä provo?
        Tiedän kyllä et niitä oikeitakin on ollu. Tosin ainoo varma lähipiirikertomus on viime vuosituhannelt :/ Ja on turhaa pelotella nuoria tollasella "riparilla aivopestään" manipuloinnilla. Siitä ne herkät ja stressaantuneet nuoret vasta ottaakin paineita. Nykyaikana kirkon kyllä uskoisi kunnioittavan ihmisten vapaata tahtoa ja aikavarmasti mediassa kuuluis jos jossain on leirillinen ihmisiä joiden ihmisarvoja sorretaan.

        Luulis siis olevan jo uusia aiheita, mistä provosoida itselleen huomiota.

        (((((Wau essee... Oli vaan jotenkin osuvaa et kun palaa suolistoon kerran miljoonassa vuodessa nii viimeks oli riparilla ja nyt jauhaa paskaa riparista :D Ikävä ainoota oikeeta provoa mestarisikiusaajaa xD )))))


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe