Metallimiehen palkka

krokotiili

En tiedä onko täällä muilla samoja havaintoja, mutta mitä itse huomasin työskennellessäni metalliteollisuudessa palkkojen suhteen on se, että sillä ei ole loppupeleissä kovinkaan paljon väliä miten kova olet tekemään töitä (mitä saat aikaan), ja minkälainen ammattitaito sinulla on, kun puhutaan palkasta.

Parhaiten palkattuja olivat aina ne, jotka olivat läheisissä väleissä työnjohtajan kanssa. Joku voisi sanoa kansankielellä "perseennuolijat", mutta käytetään nyt vaikka diplomaattisesti ilmaisua mielistelijät. Hyvillä puhelahjoilla ja mielistelemällä pääsee oikeasti (ei ole pakko uskoa) hyvinkin pitkälle myös metalliteollisuudessa.

Hullua, mutta totta. Kyseessä on kuitenkin tuotantopainotteinen ala, ja sitä luulisi osaamisen ja tekemisen olevan kovassa huudossa, mutta ei se nyt ihan näin mene. Saatat olla jonkun tyypin kanssa samassa työtehtävässä, omata huomattavasti enemmän osaamista, ja tehdä kolme kertaa enemmän töitä, mutta saat huonomman palkan.

Ja tässä oli taas yksi syy lukuisista miksen kyseisiä hommia kenellekään suosittele. Loppuun vielä kuvitteellinen dialogi konepajalta.

>Pomo olisi asiaa
<Mitä nyt, kamala kiire
>Palkkaa pitäisi saada lisää
<Nyt on niin huonot ajat (katellaan puolen vuoden päästä uudelleen)
>Mutta vuorokaveri tienaa 5 euroa enemmän tunnille, vaikka minä teen ohjelmat, asetukset ja suurimman osan töistä.
<Joo mutta se on mun kaveri ja kertoo hauskoja vitsejä
<Menehän nyt töihin.
>Mutta eihän se osaa yhtään mitään
<Joo mutta sinä osaat

17

308

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IlmanSuuriaTunteita

      Samaa sanovat lähes kaikki muutkin metallialalta lähteneet.

      Työn jäljellä tai ahkeruudella ei ole oikeasti mitään vaikutusta palkkaan. Jos sellaista väittää, tai mitään muutakaan niin syyllinen on aina työntekijä itse.

      Pomon kaveri saa parhaat urakatkin ja siihen vielä ekstraa päälle, kun taas "hiljainen puurtaja" saa vain sen minimin, mitä TES mahdollistaa maksettavan. Tosin pomon kaveria ei voi suoraan syyttää mielistelijäksi, koska kyse on myös pomon mieltymyksistä ja on luonnollista että joidenkin kanssa tulee paremmin toimeen ja on helpompi keskustellakin. Sen kanssa vain on kaikkien elettävä ja mahdollisesti tehtävä töitä itsensä kehittämiseen.

      Eräs toisella alalla elämäntyönsä tehnyt entinen tehtaanjohtaja sanoi minulle kerran että työelämässä menestyy parhaiten se joka saa pomon tuntemaan olonsa hyväksi. Sitä voi tulkita neutraalisti niin että pitää tehdä työt hyvin että menestyy, mutta tosiseikka on sekin että palkankorotuksia tulee todennäköisemmin, jos pomoa osaa "kutittaa oikeasta paikasta". Näin se menee kuitenkin kaikkialla elämässä. Puhumisen, huumorin ja sosiaalisuuden taidot ovat tärkeitä. Helpoiten paremmille palkoille pääsee opiskelujen kautta.

      • Anonyymi

        "Näin se menee kuitenkin kaikkialla elämässä. Puhumisen, huumorin ja sosiaalisuuden taidot ovat tärkeitä. Helpoiten paremmille palkoille pääsee opiskelujen kautta."

        Hyvä kirjoitus ja osuit kyllä aika naulan kantaan.


    • nokkapoika

      TUO ON NIIN TOTTA!!!

      ite vittuuntuna uskomattoman isossa firmassa olemiseen,työt ja projektit jaetaan parhaille kala/jahti kavereitten kesken, ja ku on hätä hätä ni se hiljanen tekijä potkitaan sinne yksin äheltämään ja
      hikoilemaan ettei vaan juttu katkea porukassa! vkl työt siiretään ulkopuolisille jos häiritsee hirvi jahtia,ylitöissä jaetaan tunti vihkoon "kaverin" lisää. jatko kouluttaudut omalla rahalla/ajalla=> vittuilaan päälle et "impotentiksiko meinaat" . pomojen edessä kehutaan töillä ja saavutuksilla mutta ruoka tauvolla utsitaan vaarin valmetin kampiakselin koneistamista pirapelina töitten jälkeen.kun kuulema "oot niihyvä" vaikka kehunu äsken tehneensä kansiremontin ahtimenkautta kusella käydessäänsä.motivaatio nollassa ku kaveri esittää tilinauhaasa ja itkee sentin perään vkl:n hätä työstä ku tunti liksa itellä 2-4e huonompi(JA TAKAAN että olen ammatti taitoisempi ja nopeampi), palkan korotus toiveet haihtuu pomon mussuttaessa
      ovella olevista tulijoista vaikka tuumaan aamullatöihin tullessani oli vaan posteljooni sielä käyny.
      mutta toivottavasti homma muuttuu seuravassa taantumassa tai ainaski toivon,uusi duuni paika jo häämöttää pienessä puulaakissa mutta ollaanpaha kaikki sit samalla viivalla.

      • Tuollaisessa

        duunipaikassa saat lisää palkkaa kun etsit uuden työpaikan valmiiksi ja sanot, että lisää palkkaa tai lähden pois. Yleensä tarjoavat lisää palkkaa jos jäät töihin, tai sitten soittelevat parin kuukauden päästä perään, josko olisit valmis tulemaan takaisin. Mutta kun tietää mitä meininki on, niin ei kannata jäädä jumittamaan, ellei palkka sitten kompensoi sitä kaikea muuta kuraa.


    • mikäonporanteränero

      Tuossa onkin hyvä kysymys, että mikä on kobolttisen tai titaanipinnoisen terän ero jos porataan erittäin kovaa metallia kuten esim. haponkestävää terästä tai jotain erittäin kovasti karkaistua?

    • yli20mmreikiäporalla

      Tuli mieleen eräs juttu erilaisista poranteristä, kun on kokonaan titaanipinnoitteisia, sitten on kärjeltään "high-speed-steel" tyyppisiä titaanikuorrutteisia, sitten ovat kobolttiset, sellaisen ultravioletin siniset terät kokonaan, mikä olisi paras?

      • ghgjcv

        Liittyy metallimiehen palkkaan kuinka? Mene tekemään oma ketju äläkä kaappaa tätä mussutuksillasi.


      • yli20mmreikiäporalla

        mene vaan syömään donitsisi ja omat mielikuvituksesi samalla :D


    • Anonyymi

      Skoda tehas kaenuussa 8 ekua tunti nippusiteillä hanskat kiinni

    • Anonyymi

      Kyllä täällä foorumilla on vähän eri ääni kellossa metallitöiden palkkauksesta ja työoloista kuin iltalehtien lööpeissä.

      • Anonyymi

        Mä luulen, että Iltalehtien lööppien tarkoitus on pohjustaa tarveharkinnasta luopumista. Tekijöitä on Suomessa omasta takaa vaikka kuinka paljon.


    • Anonyymi

      Paskaa duunia nykyään kaikinpuolin eli halpatyötä urakkavaudilla ja vittuilut päälle sekä usein YT:t ,lomautuksia sekä irtisanomisia. Ei mitään järkeä, kun tuohon vielä lisätään vuokrafirmojen halpisduunarit niin en suosittele kellekkään, en edes sille pahimmalle vihamiehellekkään.

      • Anonyymi

        Se riippuu niin paljon siitä minkälaiseen asemaan työpaikalla pääsee. Saatat päästä johonkin tyhjäntoimittajan virkaan, josta pääset jokaisen työpäivän jälkeen freshinä kotiin ja euroja sataa tilille. Se toinen ääripää on sitten, että joudut raatamaan hulluna monella koneella.


    • Anonyymi

      Perseennuolijat ja kieroilijat pärjää parhaiten.

      • Anonyymi

        Ikävä kyllä totta. Sanoisin, että paljon tärkeämpää on se, että puheissa onnistuu kaikki, vaikka todellisuudessa ei mikään.


      • Anonyymi

        Kertoo kaiken alasta missä ei tavis heppu viihdy sekuntiakaan.


    • Anonyymi

      Ikinä en ole palkkaa pyytänyt lisää ja töitä hain viimeksi vuonna 1994. Nyt olen jo kolmannessa paikassa töissä vaikka en ole töitä hakenut. Palkka ok.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5580
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1672
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      206
      1656
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      78
      1102
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1088
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      819
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe