Epätoivonen

teamarja

Mulla on pohjanpystykorva uros 2.5 v. Suloinen ja nätti ja pienikokoinen verrattuna samaan kuuluvaan perheeseen oleva uroskoiraan joka on veljellä, ero on aika selvä. Peni koira on saanut kasvaa maalla, pentuna on vapaana juossut pellolla ja metsässä. Kun rohkeutta tuli enemmän niin lähtipä aina maantielle ja toisinaan karkasi välillä, ei saatu kiinni millään, edestakaisin juoksi pihalle ja maantielle. Tuli sitten sisälle kun oli tarpeeksi juoksut väsyksiin. Hyvällä tuurilla ei jäänyt auton alle vaikka monesti oli lähellä. Mutta huono asia on kun olemme lähössä lenkille niin kauhean haukkuminen ja hyppiminen alkaa ja puree kun laittaa pankaan kiinni ja nyökkii niin että sattuu käsiin ja välillä sääristä. On yhtä taistelua että onnistuu kiinni saamaan. Mikä neuvoksi? Luonteeltaan on tosi vilkas, eläväinen, tarkkaavainen ja tosi nopea liikkeinen. Perheen rakastava koira.

10

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kouluttajall

      Kysele kasvattajalta neuvoja,tuntee rodun parhaiten .
      Kannattaa kokeilla kouluttaa,opettaa sille asioita.Koiran koulutusta jos olis liki,olis hyvä.

    • maitojomaassa

      Olisi kannattanut alkaa pentuna kouluttamaan

      • j.oo

        näin valitettavasti taitaa olla. koulutus on aloitettava jo pentuna. koiran luonne ratkaisee kuinka kovalla tai pehmeällä kädellä käytöstavat koiralle opetetaan. välit pitää koiran kanssa pitää silti kunnossa. koiran pitää itse haluta käyttäytyä hyvin.


    • Hismastersvoice

      Tärkeä sääntö on että jos asutte vilkkaasti liikennöidyn kadun tai valtatien varressa niin koira pidetään aina kiinni. Jos haluat joskus päästää sen vapaaksi, niin viekää koira autolla vähintään 10 kilometrin päähän kotoa ja ennen autosta pääsyä tee selväksi että kun tööttäys kuuluu, silloin palataan(tööttää malliksi). Kun olette tekemässä lähtöä, kutsu nimellä ensin, sitten tööttää ja käynnistä moottori, kaasuttele paikalla hetki ja vaikka käännä auto lähtövalmiiksi. Viimeisessä vaiheessa, ellei tullut jo, ajakaa pois paikalta sata-kaksisataa metriä niin että auto ei näy. Ja palatkaa takaisin. Kyllä se sieltä tulee. Tämä opittu suomenpystykorvan kanssa ihan kantapään kautta. Ei itsenäiseen ajatteluun pystyvää koiraa saa millään muulla tavalla oppimaan.

      Ja tuosta kaulapannan laittamisesta: Jos käytössä on kiinteä panta, vaihda se sellaiseen puolikuristavaan pehmustettuun malliin. Tämän voi ottaa pois sisällä ollessa ja säilyttää valmiina hihnan päässä. Kun olette lähdössä pidät pantaa vain kädessäsi ja sanot että pääkky sisään olkaa hyvä. Osoita samalla toisen käden sormella lenkkiä. Kun koira oppii että vaatteet puetaan ensin päälle niin se sujuu jatkossa automaattisesti.

      Muuhun riehumiseen auttaa kun pyydät, siis käytännössä vaadit, että koira istuu ennen oven avausta ja jälkeen avauksen. Rauhoittaa lähtöä. Lenkillä hyökkimiseen auttaa kun otat mukaan jonkin lelun tai nameja, hätätapauksessa vaikka oma hanska. Silloin kun se riehukohtaus alkaa, sanot odota, kaivat lelun esiin ja heität sen ja sitten etsitte yhdessä sen. Tai sitten annat sen taistella itsesi kanssa siitä lelusta. Jos otat nameja, niin voitte pitää kopitteluhetken. Tuo lenkkiriehuminen johtuu siitä että se on vielä kakara ja pelkkä käveleminen alkaa tylsistyttää, siksi se tekee sitä. Se loppuu kun koira on oikeasti aikuinen noin 3 vuoden iässä.

      Nyt on vielä otollinen aika opettaa sille kaikki ne käskyt joita tulette tarvitsemaan: Seis, odota, et_mene, ole hyvä ja mene, vasen, oikea, suoraan, kierrä, jne. Kun nämä opetat nyt, saat vielä todella hienosti käyttäytyvän koiran.

      Ja vielä, jos sillä on tapana räksyttää vastaantuleville koirille, eli on remmirähjä, niin kerro sille jo kaukana, heti kun näet jonkun tulevan vastaan, vastaantulijan nimi. Keksi ellet tiedä oikeaa. Se rauhoittaa koiraa kun osoitat että tunnet kaikki maailman koirat.

      • Eiirtokoirille

        Koiraa ei päästetä koskaan irti,ellei ole kysynyt maanomistajan lupaa!

        Irtokoiria ei maallakaan kaivata.Joten ainut ja oikea luvallinen paikka irtipitoon on koirapuistot.

        Lenkittää voi pitkässä liinassa metsäpolkuja ja ojanpientareuta kierrellen.Niin koira saa enemmän liikkumatilaa, ja haistella .Myös koiran kanssa poluilla juokseminen on koirille mieluisaa,jotkut myös pyöräilyttävät.Jos lunta tulee,koiralle tukevat valjaat,ja talutusvyö hiihtäjälle .Sitten hiihtelemään lähipelloille,ja kyllä on kivaa.
        Kävelylenkkejä tuon rotuinen tarvitsis vähintään seitsemän kilsaa päivässö,vaihteleva maasto ja tietenkin reipas vauhti. Kahdella lenkillä ei ole taluttajallekkaan tuo matka raskasta.


      • Anonyymi

        "Jos haluat joskus päästää sen vapaaksi, niin viekää koira autolla vähintään 10 kilometrin päähän kotoa ja ennen autosta pääsyä tee selväksi että kun tööttäys kuuluu, silloin palataan(tööttää malliksi). "

        MIhin unohtui se lupa?


      • Anonyymi

        Niinpä. Kaiken lisäksi tuo töötti ja sitten pois ajaminen on niin huono neuvo kuin olla ja voi. Tunnen parikin eri ihmistä jotka ovat noin tehneet, olettaneet että kyllä se sieltä tulee. Noh, ajoivat ensin sen 100-200 metriä ettei auto näkynyt ja luottivat että kyllä se koira tulee. Vaan eipä tullut kummassakaan tapauksessa. Päinvastoin, toinen katosi päiväkausiksi omille reissuillensa.


    • TruuStoori

      Koiraa tuntematta on todella vaikea kenenkään täällä sanoa yhtään mitään. Lisäksi jos et ole peruskouluttanut koiraasi ollenkaan (kuten viestistä vähän ymmärsi), niin peruskoulutus auttaa jo tuohon kyllä jonkin verran. Toki tuossa iässä se alkaa olla vähän haastavampaa jos pentuna on saanut mennä kuinka haluaa. Varsinkin jos et halua koiran juoksevan tontin rajojen yli, sen opettaminen tuossa kohtaa voi olla jo oikeasti todella haasteellista, jos edes onnistuu.

      Ratkaisevaa tuossa kirjoituksessa oli se, että on yhtä taistelua edes päästä lenkille asti ulos. Tarkoittaa sitä että joko koira on niin ylitsepääsemättömän innoissaan että ei pysty olla paikoillaan, mikä tuon tasoisessa toiminnassa voi viitata jo muuhunkin kuin pelkkään käytöshäiriöön. Tai sitten se ei halua hihnassa mennä ulos (vaan juosta vapaana) ja sitä pakotetaan siihen kerta toisensa jälkeen. Kumpi vain, edelleen perus tottelevaisuuskoulutus on ainut ratkaisu ennen kuin voi ruveta ratkomaan tuota lenkille lähdön ongelmaa.

      Vaikuttaa myös siltä että koira on ihan liian ylitsevuotavan vilkas, ja kun sellaiselle koiralle antaa vapauden tehdä mitä huvittaa eikä yhtään opi (lue: opeteta) rauhoittumaan niin villikkohan siitä tulee. En tarkoita että teillä olisi käynyt näin, mutta sanon vain että jo ihan "tavallisen rauhallinen" koira saattaa ryhtyä käyttäytymään karmeasti jos sille ei aseta rajoja ja opeta kunnolla. Lässytetään vain ja hellitään koko ajan, annetaan ihmisten ruokaa suoraan ruokapöydästä yms. typerää kun "se on vaan niin lutuna" ja "äitin rakas" ja "ressukka", annetaan nukkua sängyssä ja ylisuojellaan kaikelta, lenkillä saa kulkea miten huvittaa eikä toruta ikinä mistään. Nimittäin nähty, ei toimi..

    • Anonyymi

      Tuosta kouluttamattomasta koirasta, se voi olla myös rotukysymys. Oma, nyt 5 vuotias,, koiran Chiauhuaha ei tarvinnut mitään koulutusta, mutta rakastaen omaa ääntään, se huomasi 3 vuotiaana osaavansa haukkua, vaikka myöhään illalla, kun olin mennyt jo nukkumaan.
      Ei auttanut muu kuin nousta ylös vuoteesta tarkistamaan tilanne ja kieltämään Touhoa.Kuukauden suunnilleen tätä kesti, nyt ei enä hauku
      Paras konsti oli varmaan, että en ensin reagoinut mitenkän sen haukkumiseen. Komennot vain lisää haukkumista, kun koira saa huomiota sillä.

    • Anonyymi

      se olisi pitänyt pentuna karsia näykkimiset pois. nyt sen tavan pois kitkeminen voi vaatia niin kovia otteita että pohjiksen herkkä luonne ei sitä kestä. voi mennä välit koiran kanssa pilalle.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5015
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1422
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      967
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      219
      750
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe