Miten/millä ohjelmalla saan TAVALLISTA viivaa?

EiMikäänPhotoShoppari

Tervehdys kaikille,

Löysin itseni aika uskomattomasta tilanteesta. Pitäisi yhteen projektiin piirtää melko yksinkertainen karttakuva/kaavio. MSPaint on hiukan liian kökkö ihan perustoiminnoiltaan. Mitään kovin paljon kummoisempaa ohjelmaa en kyllä tarvitsisi. Otin GIMPin, kun sitä olin kuullut kehuttavan. Mutta osoittautui ei-ammattilaiselle aivan liian vaikeaksi käyttöliittymältään, runsaasta tiedonhausta huolimatta, jossa asiasta paljon haukkuja löytyikin.

Se siitä, kokeiltua tuli sitten MyPaint, Krita, ja SketchBook Vaikuttivat muuten kelvollisilta, mutta miten saan piirrettyä TAVALLISTA kovareunaista viivaa ilman mitään erikoistehosteita, häivytyksiä, blurrauksia, reunojen muotoiluja, päitä kohden muuttuvia paksuuksia. Siis kirjaimelleen ja bitilleen mustaa valkoiselle, tahi mitä väriä valitsenkaan, yhtenäisenä? Aivan järkyttävää että miljoona erilaista ja toinen toistaan vouhotuksenomaisempaa pensseliä ja kynää löytyy, mutta ei sitä tavallista!

Taisi Sketchbookista muistaakseni löytyä yksi pensseli, oliko sen nimi joku 1-pixel tms. joka vaikutti hakemaltani (onko sekään aivan? Oudosti siellä kaikkien tehostepensseleiden keskellä ainakin valikoimassa), mutta en sitten onnistunut löytämään valintaa sopivalle paksuudelle, löysin vain valinnat "pienennä" ja "suurenna", ja näiden inkrementti oli aivan liian suuri käyttööni, tuli siis liian ohutta tai liian paksua viivaa. Siispä mistä saisin portaattoman säädön? Ja plussaa olisi jonkunlainen mittatyökalu, jolla voisin säätää pensselipaksuuden olemassaolevan , poimimani viivan paksuiseksi.

Ja tämän kaipaamani "kovan pensselinhän" pitää siis toimia niin suorien viivojen, kulmioiden, ympyröiden, kuin vapaakätisen piirronkin kanssa. Kertokaapa ohjelma jolla nuo onnistuisi, tahi ohjeet miten em. ohjelmilla onnistuu tumpelolta?

Tämä on aivan uskomatonta että näin yksinkertainen perustoiminnallisuus on unohdettu ainakin satunnaiskäyttäjien osalta . Ottaen huomioon että pienenä lapsena kun tietokoneita osasin hädin tuskin käyttää ja justiinsa kynää kädessä pitää, niin hyvällä menestyksellä piirtelin silloisella Windowsin Paintbrushilla toinen toistaan näyttävämpiä mielikuvitukseni teoksia, joista parhaimmista ovat haalistuneet väritulosteet vieläkin koristamassa mummolan seinää. Käyttöliittymä täydellisen intuitiivinen, käytännöllinen, ja kaikkinensa riittävän monipuolinenkin tavalliseen piirtoon. Uudemmissa wintoosissa sitten kun tilalle tuli Paint, niin muuttui monilta osin paljon kökömmäksi, monet sinänsä hyvällä tarkoituksella tehdyt uudistukset olivat huonosti suunniteltuja, ja rikkoivat entisen, hyvän käytännöllisyyden, samalla kun joitakin Paintbrushin näppäriä ominaisuuksia jätetty unholaan. Tilanteen uskomattomuutta edelleen lisää se, että vuosituhannen alussa tein muutamaan satunnaisprojektiin pientä opetteluakin vaatineen kuvankäsittelytoimenpiteen Photoshopilla, ja se oli myös toiminnaltaan varsin intuitiivinen ja näppärä, lähinnä kerrokset ja alfakanavat aiheuttivat silloin tumpelolle pientä tökkimistä, mutta niistä kun hieman luki tekstiä niin johan kaikki alkoi sujua, eikä mikään tavallisen pensselin löhtäminen ja viivan paksuuden säätäminen olleet todellakaan mitään rakettitiedettä. Silloin siis Photoshop oli koululla käytössä, en tiedä olisiko nykyinen Photoshoppi vieläkin yhtä näppärä, mutta kaikkinensa nyt kun kyse on omasta prokkiksesta niin maksulliset softat ovat poissuljettuja.

Tällainen avautuminen näin loppuun siis. Mutta jokin Paintbrushin veroinen ohjelma jossa olisi lisänä vinoviivojen antialiasointi sekä tuki nykyaikaisille resoluutioille, olisi tosi jees. Ja käyttis siis Windows 7. Plussaa olisi Paintbrushilainen keveys, sekä riippumattomuus dotNetistä ja vastaavista vouhotuksista. Paint.net jäi siitä syystä toistaiseksi kokeilematta.

5

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuuuukkeli

      Kyllä kai kaikilla ohjelmilla voi säätää viivan kovuutta. Esim. suomenkielisessä Paint.netissä se on juurikin nimeltään kovuus. Kaavioita olisi tietysti helpompi tehdä vektoripiirto-ohjelmalla, Inkscape on aika hankala aloittelijalle, itse olen käyttänyt myös LibreOfficen Draw:ta. En tiedä millainen esim. Vectr olisi tuohon tarkoitukseen.

    • khdnsjgfh

      Piirsin aikoinaan joitakin työpiirustuksia Starofficella. Nykyään Vastaava on Libreoffice. Siinä voi piirokset myös mitoittaa. Käy 2D piiroksiin.

    • EiMikäänPhotoShoppari

      Tervehdys ja kiitos teille kahdelle vastanneelle tässä vaiheessa, mutta eivät kuitenkaan aivan vielä ratkaisseet ongelmaani.

      Siispä juu, oletankin että kaikissa ohjelmissa voisi kovuutta säätää, mutta miten? Siitä on tehty sellaista rakettitiedettä että ei meikäläinen maallikko mistään löytänyt noissa moista asetusta (paint.net kuten sanoin on vielä kokeilematta, ehkä joudun dotNetin asentamaan ja kokeilemaan, jos ei näin yksinkertaiseen kysymykseen löydy vastausta muille ohjelmille). Ja kyse ei edes ole aivan pelkästä reunojen kovuudestakaan, kun ensimmäisenä on tyrkyllä monenlaista pensseliä jotka tekevät jos jonkinlaista muutakin erikoisefektiä kuvioinnein, värityksin, muuttuvine leveyksineen, erikoismuotoilluinne viivanpäineen, ja erisuuruisine leveyksineen korkeus- ja pystysuuntien välillä, jne jne.

      Siis kertokaapa nyt pöljälle rautalangasta vääntäen, mistä pitää mikä pensseli valita, ja mistä sille valitsen kovuus ym. asetukset, jotta saisin sellaista jälkeä kuin olisin kuvitellut aivan oletusasetuksilla tuleva, kuten vanhaan hyvään aikaan? Noihin mainitsemiini ohjelmiin siis. Tämä kun ei siis itseltäni onnistunut, vaikka monta tuntia yritin googlettaa niin suomeksi kuin englanniksi, olisin luullut löytyvän ihan faq-kysymyksenä, mutta kun ei. Näköjään tavallinen viiva on jo kadonnutta kansanperinnettä.

      Samalla tosiaan ilmi tuli että vektorigrafiikka voisi olla ideaalisempi, mutta tässä yksinkertaisessa tapauksessa en kiireiden lomassa juuri nyt viitsisi sitä tieteenalaa opiskella, kun sen verran on kuitenkin bittikarttagrafiikasta ennestään hieman kokemusta, että tämä projekti onnistuisi käden käänteessä jos vaan löytyisi ohjelma joka olisi yhtä helppo kuin 20 vuotta sitten olivat järkiään. Lisäksi ennen kaikkea vektorihommaa vaikeuttaa se, että tässä projektissa pitäisi käyttää erästä vanhaa bittikarttakuvaa aihiona, se ei varmaan kovin helpolla vektoriksi muunnu? Ainakaan meikäläiseltä, tumpelolta aloittelijalta?

    • inkscape

      Viivoja tai siis vektorigrafiikkaa (suoria viivoja tai bezier -käyriä) saa piirreltyä ilmaisohjelmalla nimeltä inkscape. Vaan opiskelua vaatii tämäkin, ei siitä yli pääse. Bittikarttakuvan voi taitella taustalle ja piirrellä sen päälle. Vektorigrafiikassa on se hyvä puoli, että viivoja pystyy siirtelemään ja venyttelemään ... mutta opiskelukynnys on iso, jos ei vektorigrafiikka ennestään ole lainkaan tuttua.

    • ParasTapa

      Tulosta kuva paperille ja piirrä kynällä haluamasi viivat.
      Sen jälkeen skannaa kuva tiedostoksi.
      Kätevää ja tätä päivää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe