Suomen susikannan koko

Steyr

Mikähän siinä on, ettei susikanta olevinaan kasva, vaikka Suomen länsirannikolla ja Varsinais-Suomessa susikannan kerrotaan lähes kaksinkertaistuneen. Siinä on kohta lihakarjan kasvattajien mullikat sussiin persiissä, kunhan kruununmullit vähenee.

Ja siltikin Luke ilmoittaa taas yhen kerran, että Suomen susikanta on 165-190 yksilöä, kun sen esim. v. 2015 ja aiempinakin vuosina ilmoitettiin olevan 150-180 sutta. Tuo arvio pysyi monet vuodet samoissa lukemissa.

Mikä asiassa mättää, että susikannan koko ilmoitetaan aina alakanttiin, vaikka todellinen määrä huomattavasti suurempi. Onko siinä tutkijoilla se mahdollinen pelko perseessä siitä, että jos susien todellinen lukumäärä julkisesti ilmoitetaan, niin se saattaa aiheuttaa yleisen liikekannallepanon metsästäjien keskuudessa ja susien määrää ryhdytään harventamaan rankalla kädellä.

8

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin kauan kun minä muistan susikannaksi on aina ja iankaikkisesti ilmoitettu "150 yksilöä" Se on kuin joku kiveen hakattu lukumäärä mitä julkisuuteen ilmoitettaessa ei saa ylittää. Kuitenkin koiraeläimenä susi on runsas lisääntymään ja metsästys vähentää vain vähän kantaa ja kaikenlisäksi venäjän suuret susimäärät ylittää jatkuvasti rajaa niin kyllähän sen tyhmempikin tajuaa että kanta on aivan toista mitä ilmoitetaan.
      Suden kiistanalaisuus sen tekee. Esim karhu ja ilves kanta ilmoitetaan kuitenkin todenmukaisesti lähes yksilö tarkkuudella noin 2000 eläimen paikkeille molemmilla lajeilla niin miten voikin olla mahdollista että esim karhu kantakin tiedetään yksilö tarkkuudella vaikka niitä ei voida lumijäljin laskea mutta sudesta liikkuu parhaimmillaan seuraavaa "yksilöitä on 100 ja 300 yksilön välillä"
      Satelliitti pannoilla, lumijäljillä, näköhavainnoilla, ilmasta laskemalla, reviiriyksilöiden kokojen tietoisuudella yms on täysin varmaa että yksilön tarkkuudella susi lukumäärä tiedetään ja olihan siitä metsästäjä lehdessäkin juttua kuinka eri yksilöiden elämät ja kuolinpäivät oli lähes kellon tarkkuudella tiedossa.
      Mutta jos joku on varmaa niin vuonna 2019 kun taas arvioidaan susikantaa suomessa ilmoitetaan tuo maaginen luku "noin 150 yksilöä"
      Susi joka on maamme eniten tutkituin riistaeläin näkyy kuitenkin olevan vähiten tiedossa oleva kappalemääriltään.....Joku kohta ei täsmää. Jokainen miettiköön mikä.

      • päätöksetsusia

        Otetaan esimerkkiä Ruotsista: susikannan maksimikooksi oli 2012 määrätty 210 yksilöä. Nyt en löytänyt suoraa viitettä Ruotsin susikannan tavoitemäärästä, mutta löytämieni tietojen perusteella se on 300 vuoden 2018 lopussa
        Vuosittain metsästetään maksimikannan ylittävä osa susikannasta. Lailliseti saadaan metsästää 22 yksilöä ja arvioidusti salakaadetaan 35

        Viimeisten tietojen mukaan kannanhoidollisia suurpetomääriä ollaan määrittämässä vuoden 2019 aikana. Suomessa ei ole petoeläimien kannoille ylärajaa tai jos on niin puhutaan epämääräisiä tuhansista. Esim.susikanta saa lisääntyä rajattomasti. Hyötyeläimille on asetettu suurimmat sallitut määrät. Ylimenevät kannat poistetaan lain määräämällä tavalla. Miksi lainsäätäjät yhä pyllistelevät maaseudun suuntaan?

        Yläraja voidaan määrätä tavoitekantana suurimmille eläinlajeille lailla tai asetuksella. Tämä olisi reilumpaa kuin nykyinen kasvun maksatus maaseudun asukkaiden pussista.

        Toinen tapa määritellä tarvitun suojelun taso olisi asettaa petovahinkokorvaustili erikseen kullekin suojellulle petoeläimelle. Valtio budjetoisi tietyn summan, kuten nykyään ja sen lisäksi suojelua kannattavat voisivat maksaa tilille suojelurahaa tai hankkia sitä EU:lta. Vahingon kärsijät saisivat tililtä korvauksen, niin kauan kuin tilillä olisi rahaa. Rahojen loputtua alkaisi kunkin eläimen metsästyskausi, joka päättyisi vuoden lopussa tai sitten kun kantaa on verotettu 60%. Tilin tyhjentymisen jälkeen kerätyt varat menisivät aina seuraavan vuoden tilille.

        Nykyinen käytäntö korvausmenettelyssä suorastaan yllyttää salametsästykseen, se on väärin. Suomessa lopetetaan vuosittain alle 10 sutta suuren byrokratian jälkeen viranomaismääräyksillä. Suomessa on todellisuudessa saman tasoinen määrä susia kuin Ruotsissa eli tarvetta olisi susien lailliseen metsästämiseen. Susia olisi kannanhoidollisesti poistettava nykytasolla vuosittain n. 50 yksilöä, mitä kokeiltiin vuonna 2016. Petovahinkokorvausten saamisen viive ja epävarmuus on ongelma. Ymmärrän helposti miksi kansalaiset ovat turhautuneet tilanteeseen.

        Korvausmääräraha on, mutta et voi tietää saatko korvausta vai jäätkö kärsijän asemaan. Tämä johtuu siitä, että suurten vahinkojen sattuessa vahingon kärsineet jakavat potin, jolloin kunkin saamaa korvausta leikataan. Kuvitteellinen esimerkki: Vuosi1: määräraha 1000, kolme vahinkoa à 300 Korvausta 3x300=900. Käyttämätön 100 palautuu valton kassaan. 
        Vuosi2: määräraha 1000, neljä vahinkoa 4x300=1200... ei voida maksaa korvausta koska määräraha ei riitä. Sen sijaan maksetaan potin jako-osa 1000/4=250. Tällöin jokainen vahingon kärsijä kärsii osan vahingosta.

        Herrat voi nostaa omia palkkojaan vaikka valtion kassa hupenee ennen aikojaan. Miten on mahdollista, että he saavat aina vain suurempaa palkkaa vaikka valtion kassa olisikin vajaa? Ottakaa herrat lainaa niin kuin kreikkalaiset aikanaan, jos korvausrahat ei riitä tai leikatkaa suojelu asialliselle tasolle. Nykymenettelyllä suomalaiset opetetaan siihen, että se oma etu on kaikkein tärkein ja lait on rikollisia varten.


      • Steyr

        Oiskohan se tosiaankin mahdollista, että aitoja susia on vain nuo 165-190 yksilöä ja sen ylittävä määrä on koirasusia. Vaikka kuolleita susia on toimitettu riistantutkimuslaitokselle, ja kun niistä tutkituista susista ei ole tullut mitään informaatiota julkisuuteen, niin se just herättää epäilyksen siitä, että olisikohan suurin osa ollut tosiaankin koirasusia, jotka halutaan salata, ettei metsästäjät ryhdy oma-alotteisesti poistamaan tuota kansallista vieraslajia. Koska vieraslajit ovat yleensäskin lainsuojattomia, niin samaan listaan kuuluvat myös koirasudet.


    • ainutvaaratomuka

      Susipelko kasvaisi,jos oikeat määrät kerrottais.Laumat suurenee vaan.Siinä odotellaan kai, et kauanko ne pysyy ihmisistä erossa.Koetta koko homma,ja ihmiset osa sitä.
      Suomihan on maapallolla ainut maa,jossa on susia jotka ei ole ihmisille vaarallisia .Niitähän kannattaa lisätä,ja korvata ne vaaralliset sudet maissa joissa ne tappaa ihmisiä.
      Tai liekö siitäkin susi hukassa,ja koiraa geeneissä rutkasti.Susi koko juttu.

    • Selvyystulkohon
    • mistäerojohtuu

      Ei kertota kasvaneen,niin ihmiset ei heti asiaa huomaa.Ja sitten ne sudet toimii niinkuin 1800 luvullakin .

      Onhan se oikeasti hassua,et meil on suomessa susia jotka ei ihmisen kimppuun käy.Miksi ne olis semmoseksi jalostuneet?

      Suomi on ainut maa malimassa, jossa on ihmisiä puremattomia susia.Muissa maissa sudet tappaa ihmisiä.Meillä siis harvinaisen kilttejä susia.Vai onko niitä viellä niin vähän,vai onko ne edes susia?
      Jos sudet on peräisin venäjältä, niin muuttuvatko ne käytökseltään suomen rajalla?
      Venäjän puolella sudet ovat vaarallisia ihmisille edelleen.Sen voi lukea heidän uutisistaan.

    • qadar

      Olen melkein 100% varma, ettei Suomessa ole 300 sutta enempää. Kummasti vaan ihmiset ja metsästäjät kuvittelee muuta. Susi liikkuu paljon ja siksi havaintoja on eri paikoilta saman vrk aikana.
      Lisäksi pelkurimetsästäjät , omasta mielestään tosimetsästäjät jotka eivät uskalla ilman pyssyä liikkua metsässä ovat salametsästäneet isolla prosentilla suomen susia.

      • Steyr

        Vai että pelkurimetsästäjät eivät uskalla liikkua metsässä ilman pyssyä. Kyllä uskaltavat. Ja liikkuvatkin. Käyvät emäntiensä kanssa marjoja ja sieniä keräilemässä. Istuvat emäntiensä kanssa metsänsiimeksissä romantillisissa illanvietoissaan tulilla.
        Ja olen meinaan itsekin kulkenut metsissä susialueilla ilman asetta, vaikka olisi laillinen riistan metsästysaika. Eikä mikään ole pelottanut siellä niin, että sen vuoksi olisi kannettava haulikkoa tai kivääriä mukana.
        Kalareissuille mennään yleensä hyvinkin usein metsän halki, eikä ole kuin onkivehkeet ja kirves repussa mukana. Luokittelevatko kaltaisesi irvileuat kirveenkin aseeksi. Ja kun puukko on vyöllä tai repun taskussa, niin joko siitäkin tulee sinulle tarvetta ladella syytöksiäsi aseistautumisesta.
        Vaan juttu on nyt tosiasiassa kuitenkin niin, että liikkuvatpa metsästäjät metsissä, kuka milläkin asialla tahansa, niin heidän ei tarvitse tehdä liikkumisistaan sinun kaltaisillesi räkänokille mitään tiliä, samoinkuin sinunkaan kaltaistesi räkänokkien ei tarvitse ketään metsästäjää tai luonnossa liikkujaa millään tavalla ohjeistaa aseistuksen suhteen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2696
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1796
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe