Kimppakivaa Äänekosken kanssa

KorruptiotaLisää

Alla Äki 24:stä kopioitua. Mitenhän pieni Uurainen pelissä pärjäisi?

Luin hiljattain lehdestä (7.8.2018) mielenkiintoisen kolumnin otsikolla "Kaupunki sen maksaa", jossa kerrottiin kaupungin omituisista julkisista investoinneista. Listalla oli myös Niskasen kiinteistön osto, johon liittyvistä epäselvyyksistä olen katukeskusteluissa kuullutkin useampaan kertaan.

Päätin selvitellä itsekin asiaa ja kuvio vaikuttaa todella erikoiselta.

Äänekosken kaupunkihan suunnittelee keskustaan uutta toria tai monitoimiaukiota ja osti sitä varten maa-alueita keskustasta. Ei siinä mitään, näin tehdään normaalistikin kehityshankkeiden yhteydessä. Äänekoskella tosin aivan eri tavoin.

Kesäkuussa 2016 kaupunginhallitus käsitteli asiaa ja tarjoutui ostamaan keskustasta tontit 3-312-2 ja 3-312-3, yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla T.A. Niskanen Oy:ltä.
http://aksa.fi/niskanen-muuttaa-kauppakadun-toiselle-puolelle-kaupunginhallitus-kasittelee-maanantaina-tontin-ostamista-niskaselta/

Paria kuukautta myöhemmin, syyskuussa 2016 kaupunginhallitus päättää ostaa viereisen samankokoisen tontin kiinteistöineen (ex-Valintatalo) Sagax Temple Portfolio 3 Oy:ltä 280 000 eurolla.
http://aksa.fi/kaupunginhallitus-paatti-ostaa-valintatalon-tontin/

Hetkinen? Kaksi vierekkäistä ja samankokoista tonttia ostettiin parin kuukauden sisällä toisistansa. Molemmat ostettiin purettavaksi torin alta. Toisen hinta miljoona euroa enemmän kuin toisen. Niin - erikoista. Sattumalta Google löytää molemmista kiinteistökaupoista kaupunginhallituksen pöytäkirjat arkistosta, mutta avattaessa saatava vastaus on "404 Not found" - yllättäen pöytäkirjat ovatkin molemmista kaupoista kadonneet perusteluineen. Lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta 621/1999 mukaan nämä pitäisi olla saatavilla.

Jatketaan siitä huolimatta.

Vain muutamaa päivää myöhemmin, kun kaupunki maksoi Niskasen kiinteistön, niin yrittäjä osti 1,2 miljoonan euron hintaan Koskikeskuksen tien toiselta puolelta. Aivan, sama 1,2 miljoonaa euroa, joka oli myös kaupungin maksama laiton yritystuki yhdelle yrittäjälle.
https://www.ksml.fi/sisis/Niskanen-siirtyy-Koskikeskuksen-tiloihin/754383

Aivan tällä rahalla kiinteistökaupat eivät kuitenkaan olisi edellisten omistajien eli Keskimaan ja Osuuspankin kanssa syntynyt vaan mukaan tuli myös Äänekosken kaupungin omistama tytäryhtiö Äänekosken Teollisuuskiinteistöt Oy, joka osti rakennuksesta 1600 neliötä itselleen.
http://aksa.fi/koskikeskus-syntyy-uudelleen-kauppakeskukseen-jopa-20-yritysta/

Hieman myöhemmin tulee vielä ilmi, että 1,2 miljoonan euron posketon hintalappu ei sisällä purkukustannuksia. Maksetaanpas velkaisen kunnan veroäyristä vielä 220 000 euroa lisää purkamisesta.
http://aksa.fi/niskasen-kiinteisto-puretaan-kesan-aikana-purku-urakan-hintalappu-220-000-euroa/
kaupunginjohtajan päätöksellä tietenkin...
http://web28.aanekoski.fi/uusidyna/kokous/20171429.PDF

Omituisille hintalapuille voi löytää kiinteistökaupoissa aina mitä erikoisempia selityksiä, milloin tuotto-odotuksilla, kiinteisön kunnolla ja ylläpitokustannuksilla. Tässä tapauksessa vierekkäiset talot kuitenkin ostettiin purettavaksi, tosin sillä erotuksella että halvemmasta talosta kaupunki sai kuitenkin tuottoa sillä Kesko oli tuolloin vielä pyörittämässä rakennuksessa K-Marketia ja maksamassa vuokraa. Niskasen talosta ei kalliimman hinnan päälle ollut kuin kuluja.

ÄKS:n (7.4.2016) uutisessa kerrotaan kuinka Niskanen muuttaa Koskikeskukseen: http://aksa.fi/niskanen-muuttaa-kauppakadun-toiselle-puolelle-kaupunginhallitus-kasittelee-maanantaina-tontin-ostamista-niskaselta/
Samassa uutisessa kauppias toteaa, kuinka: "Valmisteilla oleva kaava on mielestämme toimiva ja viihtyisä, kerrassaan hyvä kaikkien kannalta."

Totta tosiaan, onpas mukava ja viihtyisä kaava. Mistähän se onkaan saanut ideansa?

Äänekosken ydiskeskustaa suunnitellaan uudistuvaksi ja sitä varten kiinteistöjä osteltiin poskettomasti. Suunnitelmien taustalla on "Master Plan", jonka eteen on konsulttien kanssa paiskittu töitä niin, että kyllä kelpaa kyläkouluista taas säästää. Ydinkeskustan suunnitelmia on ollut työstämässä projektiryhmä, joka on hahmotellut suuntaviivat uudistumiselle. Raporttiin pääsee (ihme kyllä) tutustumaan täältä: https://www.aanekoski.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/kaavat/uudistuva-aanekosken-ydinkeskusta/Uudistuva_ydinkeskusta_2015_Raportti.pdf

Hienoja sanoja, hienoja kuvia. Aivan aluksi todetaan "Suunnittelutyötä on ohjannut Ääneseudun Kehitys Oy:n kokoama ohjausryhmä, joka koostuu Äänekosken kaupungin, Ääneseudun Kehitys Oy:n sekä keskustan yrittäjien edustajista".

Hienoa! Kaikki tahot, joita tarvitaan on edustettuna. Mutta, hetkinen? Yrittäjien edustajanahan on sama taho, joka sai 1 000 000 euroa ylihintaa kiinteistöstään reilu puoli vuotta loppuraportin valmistuttua. Jäätelö... ei, jäntevä... ei... Jäävi! Sehän se sana olikin, kun asiaan on eturistiriita. Mutta mitäpäs sitä miljoonasta, eihän sillä olisi kuin rakentanut Koivistoon koulun tai tehnyt Liikuntataloon peruskorjauksen.

0

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Kuuluuko ehkäisy parisuhteessa molemmille

        Mieheni pelkää kovasti sitä, että minun käyttämä ehkäisy (pillerit) pettävät ja että tulisin raskaaksi. Hänellä on jo en
        Parisuhde
        62
        1214
      2. Suhun ihastuminen oli liikaa mulle ...

        Se meni jo sairauden ja sekavuuden puolelle. Oisin tehnyt melkein mitä vain, että saisin sut ja se ei ole tervettä. Vars
        Ikävä
        34
        1020
      3. Mihin ihastuit ensimmäisenä

        kaivatussasi? 💯
        Ikävä
        63
        1010
      4. Tänään valtuustossa

        Striimi rikki. Mennään saliin ja otetaan pussillinen mätiä omenoita mukaan. Popcornit valmiiksi kun Savola alkaa puhumaa
        Ähtäri
        26
        1007
      5. Miten paljon odotat hänen

        Kohtaamisia tai näkemistä? Kuinka hyvä keskusteluyhteys teillä on?
        Ikävä
        69
        955
      6. Onko kaivattunne puhelias

        Vai hiljainen hissukka.
        Ikävä
        46
        941
      7. Jiille kysymys

        Oletko kuitenkin mennyt eteenpäin ja sinulla joku uusi nainen kuvioissa? 🥹
        Ikävä
        73
        892
      8. Suomussalmen mustalaiset

        Uutena suomussalmelaisena mietin, että millasta porukkaa ovat?
        Suomussalmi
        17
        870
      9. Oletko mielestäsi kaivattusi

        ihannetyyppi ulkoisesti?
        Ikävä
        56
        852
      10. Minkälaiset hiukset

        kaivatullasi on? Miehellä Kenties ananas, puolikalju jne jne Naisella kenties vaaleat kiharat jne jne
        Ikävä
        27
        836
      Aihe