Kimppakivaa Äänekosken kanssa

KorruptiotaLisää

Alla Äki 24:stä kopioitua. Mitenhän pieni Uurainen pelissä pärjäisi?

Luin hiljattain lehdestä (7.8.2018) mielenkiintoisen kolumnin otsikolla "Kaupunki sen maksaa", jossa kerrottiin kaupungin omituisista julkisista investoinneista. Listalla oli myös Niskasen kiinteistön osto, johon liittyvistä epäselvyyksistä olen katukeskusteluissa kuullutkin useampaan kertaan.

Päätin selvitellä itsekin asiaa ja kuvio vaikuttaa todella erikoiselta.

Äänekosken kaupunkihan suunnittelee keskustaan uutta toria tai monitoimiaukiota ja osti sitä varten maa-alueita keskustasta. Ei siinä mitään, näin tehdään normaalistikin kehityshankkeiden yhteydessä. Äänekoskella tosin aivan eri tavoin.

Kesäkuussa 2016 kaupunginhallitus käsitteli asiaa ja tarjoutui ostamaan keskustasta tontit 3-312-2 ja 3-312-3, yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla T.A. Niskanen Oy:ltä.
http://aksa.fi/niskanen-muuttaa-kauppakadun-toiselle-puolelle-kaupunginhallitus-kasittelee-maanantaina-tontin-ostamista-niskaselta/

Paria kuukautta myöhemmin, syyskuussa 2016 kaupunginhallitus päättää ostaa viereisen samankokoisen tontin kiinteistöineen (ex-Valintatalo) Sagax Temple Portfolio 3 Oy:ltä 280 000 eurolla.
http://aksa.fi/kaupunginhallitus-paatti-ostaa-valintatalon-tontin/

Hetkinen? Kaksi vierekkäistä ja samankokoista tonttia ostettiin parin kuukauden sisällä toisistansa. Molemmat ostettiin purettavaksi torin alta. Toisen hinta miljoona euroa enemmän kuin toisen. Niin - erikoista. Sattumalta Google löytää molemmista kiinteistökaupoista kaupunginhallituksen pöytäkirjat arkistosta, mutta avattaessa saatava vastaus on "404 Not found" - yllättäen pöytäkirjat ovatkin molemmista kaupoista kadonneet perusteluineen. Lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta 621/1999 mukaan nämä pitäisi olla saatavilla.

Jatketaan siitä huolimatta.

Vain muutamaa päivää myöhemmin, kun kaupunki maksoi Niskasen kiinteistön, niin yrittäjä osti 1,2 miljoonan euron hintaan Koskikeskuksen tien toiselta puolelta. Aivan, sama 1,2 miljoonaa euroa, joka oli myös kaupungin maksama laiton yritystuki yhdelle yrittäjälle.
https://www.ksml.fi/sisis/Niskanen-siirtyy-Koskikeskuksen-tiloihin/754383

Aivan tällä rahalla kiinteistökaupat eivät kuitenkaan olisi edellisten omistajien eli Keskimaan ja Osuuspankin kanssa syntynyt vaan mukaan tuli myös Äänekosken kaupungin omistama tytäryhtiö Äänekosken Teollisuuskiinteistöt Oy, joka osti rakennuksesta 1600 neliötä itselleen.
http://aksa.fi/koskikeskus-syntyy-uudelleen-kauppakeskukseen-jopa-20-yritysta/

Hieman myöhemmin tulee vielä ilmi, että 1,2 miljoonan euron posketon hintalappu ei sisällä purkukustannuksia. Maksetaanpas velkaisen kunnan veroäyristä vielä 220 000 euroa lisää purkamisesta.
http://aksa.fi/niskasen-kiinteisto-puretaan-kesan-aikana-purku-urakan-hintalappu-220-000-euroa/
kaupunginjohtajan päätöksellä tietenkin...
http://web28.aanekoski.fi/uusidyna/kokous/20171429.PDF

Omituisille hintalapuille voi löytää kiinteistökaupoissa aina mitä erikoisempia selityksiä, milloin tuotto-odotuksilla, kiinteisön kunnolla ja ylläpitokustannuksilla. Tässä tapauksessa vierekkäiset talot kuitenkin ostettiin purettavaksi, tosin sillä erotuksella että halvemmasta talosta kaupunki sai kuitenkin tuottoa sillä Kesko oli tuolloin vielä pyörittämässä rakennuksessa K-Marketia ja maksamassa vuokraa. Niskasen talosta ei kalliimman hinnan päälle ollut kuin kuluja.

ÄKS:n (7.4.2016) uutisessa kerrotaan kuinka Niskanen muuttaa Koskikeskukseen: http://aksa.fi/niskanen-muuttaa-kauppakadun-toiselle-puolelle-kaupunginhallitus-kasittelee-maanantaina-tontin-ostamista-niskaselta/
Samassa uutisessa kauppias toteaa, kuinka: "Valmisteilla oleva kaava on mielestämme toimiva ja viihtyisä, kerrassaan hyvä kaikkien kannalta."

Totta tosiaan, onpas mukava ja viihtyisä kaava. Mistähän se onkaan saanut ideansa?

Äänekosken ydiskeskustaa suunnitellaan uudistuvaksi ja sitä varten kiinteistöjä osteltiin poskettomasti. Suunnitelmien taustalla on "Master Plan", jonka eteen on konsulttien kanssa paiskittu töitä niin, että kyllä kelpaa kyläkouluista taas säästää. Ydinkeskustan suunnitelmia on ollut työstämässä projektiryhmä, joka on hahmotellut suuntaviivat uudistumiselle. Raporttiin pääsee (ihme kyllä) tutustumaan täältä: https://www.aanekoski.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/kaavat/uudistuva-aanekosken-ydinkeskusta/Uudistuva_ydinkeskusta_2015_Raportti.pdf

Hienoja sanoja, hienoja kuvia. Aivan aluksi todetaan "Suunnittelutyötä on ohjannut Ääneseudun Kehitys Oy:n kokoama ohjausryhmä, joka koostuu Äänekosken kaupungin, Ääneseudun Kehitys Oy:n sekä keskustan yrittäjien edustajista".

Hienoa! Kaikki tahot, joita tarvitaan on edustettuna. Mutta, hetkinen? Yrittäjien edustajanahan on sama taho, joka sai 1 000 000 euroa ylihintaa kiinteistöstään reilu puoli vuotta loppuraportin valmistuttua. Jäätelö... ei, jäntevä... ei... Jäävi! Sehän se sana olikin, kun asiaan on eturistiriita. Mutta mitäpäs sitä miljoonasta, eihän sillä olisi kuin rakentanut Koivistoon koulun tai tehnyt Liikuntataloon peruskorjauksen.

0

146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. En usko et meistä tulee jotain

        Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
        Ikävä
        10
        2830
      2. Kuvaile itseäsi

        Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
        Ikävä
        104
        2065
      3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

        Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
        Suomalaiset julkkikset
        43
        1554
      4. Huomenta keskipäivää

        Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
        Ikävä
        260
        1398
      5. Oletko koskaan katunut kun

        elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
        Ikävä
        70
        993
      6. Olen J-mies

        Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
        Ikävä
        47
        911
      7. Ei sitten, ei olla enää

        Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
        Ikävä
        77
        880
      8. Sinusta näkee että

        Kaipaat paljon.
        Ikävä
        55
        874
      9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

        Olet suloinen...
        Ikävä
        44
        785
      10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

        Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
        Pyhäjärvi
        93
        726
      Aihe