Kimppakivaa Äänekosken kanssa

KorruptiotaLisää

Alla Äki 24:stä kopioitua. Mitenhän pieni Uurainen pelissä pärjäisi?

Luin hiljattain lehdestä (7.8.2018) mielenkiintoisen kolumnin otsikolla "Kaupunki sen maksaa", jossa kerrottiin kaupungin omituisista julkisista investoinneista. Listalla oli myös Niskasen kiinteistön osto, johon liittyvistä epäselvyyksistä olen katukeskusteluissa kuullutkin useampaan kertaan.

Päätin selvitellä itsekin asiaa ja kuvio vaikuttaa todella erikoiselta.

Äänekosken kaupunkihan suunnittelee keskustaan uutta toria tai monitoimiaukiota ja osti sitä varten maa-alueita keskustasta. Ei siinä mitään, näin tehdään normaalistikin kehityshankkeiden yhteydessä. Äänekoskella tosin aivan eri tavoin.

Kesäkuussa 2016 kaupunginhallitus käsitteli asiaa ja tarjoutui ostamaan keskustasta tontit 3-312-2 ja 3-312-3, yhteensä 1,2 miljoonalla eurolla T.A. Niskanen Oy:ltä.
http://aksa.fi/niskanen-muuttaa-kauppakadun-toiselle-puolelle-kaupunginhallitus-kasittelee-maanantaina-tontin-ostamista-niskaselta/

Paria kuukautta myöhemmin, syyskuussa 2016 kaupunginhallitus päättää ostaa viereisen samankokoisen tontin kiinteistöineen (ex-Valintatalo) Sagax Temple Portfolio 3 Oy:ltä 280 000 eurolla.
http://aksa.fi/kaupunginhallitus-paatti-ostaa-valintatalon-tontin/

Hetkinen? Kaksi vierekkäistä ja samankokoista tonttia ostettiin parin kuukauden sisällä toisistansa. Molemmat ostettiin purettavaksi torin alta. Toisen hinta miljoona euroa enemmän kuin toisen. Niin - erikoista. Sattumalta Google löytää molemmista kiinteistökaupoista kaupunginhallituksen pöytäkirjat arkistosta, mutta avattaessa saatava vastaus on "404 Not found" - yllättäen pöytäkirjat ovatkin molemmista kaupoista kadonneet perusteluineen. Lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta 621/1999 mukaan nämä pitäisi olla saatavilla.

Jatketaan siitä huolimatta.

Vain muutamaa päivää myöhemmin, kun kaupunki maksoi Niskasen kiinteistön, niin yrittäjä osti 1,2 miljoonan euron hintaan Koskikeskuksen tien toiselta puolelta. Aivan, sama 1,2 miljoonaa euroa, joka oli myös kaupungin maksama laiton yritystuki yhdelle yrittäjälle.
https://www.ksml.fi/sisis/Niskanen-siirtyy-Koskikeskuksen-tiloihin/754383

Aivan tällä rahalla kiinteistökaupat eivät kuitenkaan olisi edellisten omistajien eli Keskimaan ja Osuuspankin kanssa syntynyt vaan mukaan tuli myös Äänekosken kaupungin omistama tytäryhtiö Äänekosken Teollisuuskiinteistöt Oy, joka osti rakennuksesta 1600 neliötä itselleen.
http://aksa.fi/koskikeskus-syntyy-uudelleen-kauppakeskukseen-jopa-20-yritysta/

Hieman myöhemmin tulee vielä ilmi, että 1,2 miljoonan euron posketon hintalappu ei sisällä purkukustannuksia. Maksetaanpas velkaisen kunnan veroäyristä vielä 220 000 euroa lisää purkamisesta.
http://aksa.fi/niskasen-kiinteisto-puretaan-kesan-aikana-purku-urakan-hintalappu-220-000-euroa/
kaupunginjohtajan päätöksellä tietenkin...
http://web28.aanekoski.fi/uusidyna/kokous/20171429.PDF

Omituisille hintalapuille voi löytää kiinteistökaupoissa aina mitä erikoisempia selityksiä, milloin tuotto-odotuksilla, kiinteisön kunnolla ja ylläpitokustannuksilla. Tässä tapauksessa vierekkäiset talot kuitenkin ostettiin purettavaksi, tosin sillä erotuksella että halvemmasta talosta kaupunki sai kuitenkin tuottoa sillä Kesko oli tuolloin vielä pyörittämässä rakennuksessa K-Marketia ja maksamassa vuokraa. Niskasen talosta ei kalliimman hinnan päälle ollut kuin kuluja.

ÄKS:n (7.4.2016) uutisessa kerrotaan kuinka Niskanen muuttaa Koskikeskukseen: http://aksa.fi/niskanen-muuttaa-kauppakadun-toiselle-puolelle-kaupunginhallitus-kasittelee-maanantaina-tontin-ostamista-niskaselta/
Samassa uutisessa kauppias toteaa, kuinka: "Valmisteilla oleva kaava on mielestämme toimiva ja viihtyisä, kerrassaan hyvä kaikkien kannalta."

Totta tosiaan, onpas mukava ja viihtyisä kaava. Mistähän se onkaan saanut ideansa?

Äänekosken ydiskeskustaa suunnitellaan uudistuvaksi ja sitä varten kiinteistöjä osteltiin poskettomasti. Suunnitelmien taustalla on "Master Plan", jonka eteen on konsulttien kanssa paiskittu töitä niin, että kyllä kelpaa kyläkouluista taas säästää. Ydinkeskustan suunnitelmia on ollut työstämässä projektiryhmä, joka on hahmotellut suuntaviivat uudistumiselle. Raporttiin pääsee (ihme kyllä) tutustumaan täältä: https://www.aanekoski.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/kaavat/uudistuva-aanekosken-ydinkeskusta/Uudistuva_ydinkeskusta_2015_Raportti.pdf

Hienoja sanoja, hienoja kuvia. Aivan aluksi todetaan "Suunnittelutyötä on ohjannut Ääneseudun Kehitys Oy:n kokoama ohjausryhmä, joka koostuu Äänekosken kaupungin, Ääneseudun Kehitys Oy:n sekä keskustan yrittäjien edustajista".

Hienoa! Kaikki tahot, joita tarvitaan on edustettuna. Mutta, hetkinen? Yrittäjien edustajanahan on sama taho, joka sai 1 000 000 euroa ylihintaa kiinteistöstään reilu puoli vuotta loppuraportin valmistuttua. Jäätelö... ei, jäntevä... ei... Jäävi! Sehän se sana olikin, kun asiaan on eturistiriita. Mutta mitäpäs sitä miljoonasta, eihän sillä olisi kuin rakentanut Koivistoon koulun tai tehnyt Liikuntataloon peruskorjauksen.

0

132

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

    Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
    Maailman menoa
    626
    6233
   2. Rakastan sua nainen vieläkin

    mut aion pysyy hiljaa 😔
    Ikävä
    73
    3316
   3. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

    Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
    Maailman menoa
    132
    2932
   4. Kova oli pauke!

    Kyllä oli viime yönä kova pauke Iisalmessa. Koko kaupunki taisi herätä ja säikähtää moista pauketta. Eikö tämä riko jo
    Iisalmi
    62
    2102
   5. Kerro kolme hyvää asiaa

    kaivatustasi :)
    Ikävä
    85
    1775
   6. Sitä vielä...

    Että tiedätkö olisiko meidän suhde jotenkin kiellettyä/laitonta?
    Ikävä
    54
    1386
   7. 116
    1317
   8. Sunnuntain kirjainleikkejä

    Kuinka monta kirjainta kaivattusi etu- ja sukunimissä on yhteensä? Ap vastaa 11 ja miehen nimi alkaa heheee Jiillä 🧑‍🍳
    Ikävä
    20
    1312
   9. Pelkään, etten unohda sinua koskaan

    Ja olo jää tällaiseksi. Kuin jotain puuttuisi koko ajan. 💔
    Ikävä
    43
    1221
   10. Luovutetaanko nainen?

    En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
    Ikävä
    66
    1112
   Aihe