Avoimet oppimisympäristöt

ErittäinHuolestunut

Kertokaa täällä mielipiteenne, kun ei sitä kaupungin taholta nähtävästi tulla koskaan kyselemään meiltä oppilaitten vanhemmilta tai oppilailta itseltään.

Oma kokemukseni koululaisen vanhempana on, että ainakaan meidän lapselle ei sovi valtavan kokoinen oppilasryhmä. Tunnit ovat sekametelisoppaa: yksi tekee yhtä, toinen toista ja itsekseen opiskelu on joillekin mahdotonta. Jos lapsi rakastaa kirjasta lukemista, miksei hän saa lukea asioita kirjasta ja kerrata kokeisiin kirjan avulla? Illalla on pään- ja silmiensärkyä liiasta läppäriin tuijottelusta (eikä johdu sisäilmaongelmista). Aamuisin ei haluta lähteä kouluun. "En tykkää olla siellä", on selitys. Harmittaa lapsen puolesta niin paljon, että harkitaan siirtymistä perinteisempään kouluun. vaikka matka pitenisi. Vaihtoehtona on myös muutto toiselle paikkakunnalle.

Asiantuntijoiden mukaan oppiminen edistyy sitä paremmin, mitä pienemmät oppilasryhmät ovat. Miksi joitakin vuosia sitten toitotettiin suureen ääneen oppilasryhmien liian suuresta koosta ja vaadittiin pienentämään niitä? Nyt päinvastoin on menty toiseen äärilaitaan ja tehdään jättiryhmiä, joissa oppilaat eivät viihdy - tuskin kaikki opettajatkaan. Vai tuntevatko opettajat enää edes nimeltä kaikkia jättiryhmänsä oppilaita? Surullisia ovat oppimistulokset kansainvälisissä tutkimuksissa: vuosi vuodelta mennään alaspäin. Hävettää kohta koululaitoksen puolesta!

51

618

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näkemiin

      Muutto pois on parasta mitä esitit.

    • 13775

      Jos olet huolissasi lapsesta kannattaa keskustella opettajien kanssa. Tällä eivät mitkään ongelmat tule ratkaistuksi.

    • MinunMielestäni

      Tänään viimeksi oli Hämeen Sanomissa asiantuntijan kirjoitus (5.12. Mielipidevieras sivulla B5), jossa viitattiin mm. lastenpsykiatrien mielipiteisiin ja nykylasten kasvaviin mielenterveysongelmiin. Pieni ryhmäkoko on nostettu tärkeimmäksi puheenaiheeksi ainakin varhaiskasvatuksessa. "Liian suuret ryhmät kuormittavat pieniä lapsia ja alakoulussa vaaditaan taitoja, joita lapsella ei vielä ole."

      Kirjoittaja jatkaa vielä: "Isoissa ryhmissä ei ole mahdollista kohdata jokaista lasta. Ei myöskään ehditä puuttua kaikkiin lasten ristiriitoihin tai huomioida hiljaisimpia, koska aggressiivisesti käyttäytyvä lapsi vie yhden kasvattajan koko työajan." Kirjoittaja kertoo varhaiskasvatuksen ongelmista, mutta sama koskee myös kouluikäisiä ala- ja yläkouluissa.

      Miksi Hämeenlinnan kouluväki ei usko asiantuntijoita ja rakentaa jääräpäisesti jättikokoisia luokkia? Kohta varmaan vanhemmat nousevat kapinaan ja vaativat luokkiin väliseiniä ja työrauhaa sitä tarvitseville lapsilleen. Lapsilla on muutenkin nykyään liikaa virikkeitä ja hälyä ympärillään, niin ettei sitä enää koulun tarvitse pyrkiä lisäämään.

    • mummu

      Avoin oppimisympäristö voi parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että lähdetään luokasta ulos oppimaan erilaisiin ympäristöihin. Täällä on kai käsitetty asia väärin, että se tarkoittaisi yhtä suurta luokkahuonetta, johon kerätään kaikki saman luokka-asteen oppilaat. En yhtään ihmettele mielenterveysongelmien lisääntymistä. Kyllä sama pieni ryhmä koko koulupäivän ajat olisi oppilaille turvallisin ja mieluisin.

      • mummu

        Siis tarkoitan, että täällä Hämeenlinnassa on käsitetty väärin.


      • poismuutolla.eroon

        Paikkakunta tunnetaan Hölmölänä.


    • PalattaiskosVanhaan

      Lastensuojelussa on ruuhkaa ja kaupungin kulut sillä puolella hälyttävässä nousussa!

    • kuusenallamatikkaa

      Pakko suurentaa ryhmiä kun ei ole suurissa veloissa olevalla kaupungilla enää varaa palkata uusia opettajia poislähtevien ja eläköityvien tilalle ja kun kaikki koulutkin ovat jo homeessa sekä oppilaat vuosikaudet tilapäisissä parakeissa niin avoimet oppimisympäristöt luonnon helmassa ovat parasta mitä Hämeenlinna pystyy tällä hetkellä ja tulevaisuudessa asukkaidensa lapsille tarjoamaan.

      • MikäänVikaanVoisiMen

        Aidosti ja avoimesti kertoo Opettajakin ja juuri näinhän täällä toteutetaan koulut ihan käytännössä. Edistystä sivistykseen lisää.


    • Miks

      Ennen opettajat vaativat kynsin hampain pienempiä opetusryhmiä, nyt ovat silmät kiiluen kiittelemässä lähes sadan oppilaan suurluokkia avoimessa oppimisympäristössä. En oikein ymmärrä.

      • Hhugfded

        Sen uskon.


    • OpetNytRyhtiä

      Miten opet voivat suostua kaikkiin älyttömiin muutoksiin, kuten esim. ilmiöoppimiseen tai noihin avoimiin oppimisympäristöihin? Ai niin, opettajathan ovat tunnetusti nynnyjä ja tekevät vaikka palkatonta työtä mielistelläkseen työnantajaansa, kuten se yksi Tuomelan ope, jota aina haastatellaan HäSassa.

      • takaisin.oppimiskäyrälle

        Järkevät opettajat ovat eläköityneet tai vaihtaneet maisemaa kauas Currymaasta.


    • YksiEläköitynyt

      Onneksi ei tarvitse enää opettaa nykykoulussa, joka on muuttunut sirkukseksi. Ehkä siellä viihdytään, muttei opita kunnolla edes perustaitoja. Voi voi!

    • KohtaPelkkäKatos

      Ajatelkaas mikä konsulttishow täälläkin on menossa. Sisäseinienkin hinnat voi rakennuttaja nykyään lähettää verottomalle tililleen.

    • Aidosti_ja_avoimesti

      Hämeenlinnassa tilanne on valitettavasti se, että koulut ja koululaiset ovat säästöleikkurin keulassa. Tuntimäärät pidetään minimissä, koulurakennukset ovat päästetty rapistumaan, kun huollosta ei ole pidetty huolta ja parakkikouluissa yritetään sinnitellä viimeiseen asti, ettei uutta tarvitsisi rakentaa tai vanhoja remontoida. Ja jos uutta rakennetaan, puhutaan hienosta uudesta tavasta opettaa avoimessa ympäristössä, joka suomennettuna tarkoittaa, että säästetään jättiryhmien muodossa opettajista ja väliseinien rakentamisessa. Kannattaa muuten miettiä ihan aidosti ja avoimesti ketä äänestää seuraavissa vaaleissa, sillä näillä on todella kauaskantoisia seurauksia koko kaupungin kehityksenkin kannalta.

      • PersMiettimistä

        Ilman muuta äänestän taasen Kari Ilkkalaa uudelleen aidosti ja avoimesti Eduskuntaan ja Valtuustoon.


    • Varokaa

      Varokaa nuoret tytöt geelitukkia Goodmannissa
      Käyp niinku Oulussa

      • elämäntyöstään

        Oulusta riittää hyvää.


    • SurullinenTilanne

      Hesarissa oli tänään kahden kasvatustieteilijän hyvä kirjoitus koulujen nykyisistä opetusmenetelmistä. Sen mukaan digi-intoilu ynnä muu hörhöily, esim. tämä ns. ilmiöoppiminen vie Suomen koulut ja oppimistulokset samaan surkeuteen kuin Ruotsissa jo on oltu pitkään. Koulumaailman päättäjät on nyt saatava heräämään ja ottamaan askel taaksepäin tässä vauhdikkaassa koulujen "kehittämisessä". Olisi kuunneltava tarkalla korvalla tutkijoita ja asiantuntijoita eikä vaan juosta kaikkien muotihullutusten perässä.

      Kaikki nyt vaan pitämään yhteyttä opetusministeriin ja vaatimaan nykyisen hölmöilyn lopettamista. Avoimet oppimisympäristöt ovat osa tätä hölmöilyä. Nyt uskotaan sokeasti oppilaiden oppivan itsekseen ja löytävän kaiken tarvitsemansa tiedon netin ihmemaailmasta. Eivätkö opettajat enää anna mitään arvoa omalle työlleen?

      • myötäjuoksijan.malli

        Opetuskanisteri karsastanee ajatusta.


    • fert533

      Iisakki Kiemunki oli tämän uuden avoimen oppimisympäristön isä Hämeenlinnassa, vaikka siitä ei paljon puhuta. Yleensä ottaen ja yksilöiden kiemungin toimia tarkastellen voidaan todeta, että mihin Kiemunki on lyönyt leimansa, menee varmuudella pieleen ja niin on käynyt tässäkin. onni onnettomuudessa on, ettei Kiemunki ainakaan tällä tietämällä enää koskaan tule sorkkimaan Hämeenlinnan asioita.

      • 125686

        Kumma tämä joku Kiemunki kun saa yksin päättää kaikki kaupungin asiat. En ole kuullut niin pakko kysyä mikä on hänen asemansa kunnallisessa politiikassa?


      • vastustajakyykkäsekalla

        Nyt sitten hiukan kunnioitusta yhdelle SCC:n suurelle miehelle ja sisävesiristeilyjen kiistattomalle boxingmestarille.


      • Itsetilasi

        Väkivaltaperzuikki hyökkäsi Iisakin päälle ja huonosti kävi perziikille. Sairaalassa perziikki viikon.


      • AutioKeskusta

        Kiemungin jengissä kyllä riehui yleensä kuusi muutakin. Täytyy kyllä sanoa, että aika paljon pahaa tuhoa tämä rikollisjengi (Vapaavuoren ilmaisu) ehti kaupungille tehdä.


      • Riehuntaa
        AutioKeskusta kirjoitti:

        Kiemungin jengissä kyllä riehui yleensä kuusi muutakin. Täytyy kyllä sanoa, että aika paljon pahaa tuhoa tämä rikollisjengi (Vapaavuoren ilmaisu) ehti kaupungille tehdä.

        Pilkkala hankki itselleen SCC tuomion.


    • antikieronki

      Se mikä tässä ehkä eniten ihmetyttää, että Kiemungilla on tosiaan taipumus olla aina väärässä ja tehdä joka asiassa jotenkin niin että kaikki menee kiville, teki mitä tahansa, lopputuloksena on aina katastrofi. Miten aina sama tyyppi pystyy siihen.

      • kastamatta.tosin

        Etunimikin jo velvoittaa.


    • Ilmiötopettaa

      Muutama vuosi taaspäin kouluista tuli kovat kuulustelulomakkeet siitä, paljonko kullakin lapsella on ns. ruutuaikaa päivässä. Jos erehtyi vastaamaan rehellisetsi esim meillä katsotaan 2 tuntia tv ja ollaan tunti tietokoneella, niin hyvä kun ei lastensuojeluilmoitusta poikinut. Mutta nyt ruutuja tuijotellaan kaikki koulupäivät aamusta iltaan, eikä kekään valita sen olevan hyvin hyvin vaarallista lapselle. Pääasia näyttää olevan että läppäreitä ja luureja myydään mahdollismman paljon.

    • Pappansa

      Kyllä on aika hulvatonta meno nykyisin kouluissa, kun olen kuunnellut lastenlapsien kertomuksia. Poika ei esim. osaa kunnolla lukea, kun testasin. Pysähtyi aina vähänkin pitempien sanojen kohdalla ja kumpikaan lapsenlapsista ei osaa kirjoittaa muuta kuin harakanvarpaita. Ei ole siis kaunokirjoitusta eikä käsialaa kummallakaan. Miten ne nimikirjoitukset sitten todistetaan oikeiksi, jos kaikilla on samat harakanvarpaat? Pitää ruveta treenaamaan ainakin poikaa lukemisessa. Pakotan vaikka harjoittelemaan ja lukemaan.

      • OpettajienSyytähänKaikki

        Opettajatkaan eivät pysty ihmeisiin, eikä seitsemän veljeksen lukkari, kuinka sinä sitten?


      • itsepetoksenHML
        OpettajienSyytähänKaikki kirjoitti:

        Opettajatkaan eivät pysty ihmeisiin, eikä seitsemän veljeksen lukkari, kuinka sinä sitten?

        Hallintoloisen itutus huvittaa.


      • Taulapä.ä

        Kannattaa pyytä joku muu auttamaan koska sinä et näemmä kirjoittaa.


      • currymaan.mitalla
        Taulapä.ä kirjoitti:

        Kannattaa pyytä joku muu auttamaan koska sinä et näemmä kirjoittaa.

        Parempi pyytä pivossa?


      • KaikilleTaulapäille
        OpettajienSyytähänKaikki kirjoitti:

        Opettajatkaan eivät pysty ihmeisiin, eikä seitsemän veljeksen lukkari, kuinka sinä sitten?

        ...koska sinä et näemmä kirjoittaa...heko heko teitä kirjoitustaidottomia


    • NuorempikinSamaaMieltä

      Papat ja mummut hurjina!

    • wdwe456

      Häsakin teki jutun muutama päivä sitten tuomelasta, muttei uskaltanut lapsilta kysellä mitään

    • HirvittääTulevaisuus

      Ei tästä mitään kysellä oppilailta, vanhemmilta taikka yli viiskymppisiltä riviopettajilta. Muutama nuori kellokas pääsee aina esille ylistääkseen uudistusta. ja tietysti kouluavustajat, joita tarvitaan legioona lisää vahtimaan hullunmyllyä. Muutama nuori rehtorikin on ollut esillä kannattamassa tuota helvetillistä taka-askelta ja opetuksen rapauttavaa meininkiä.

      • ABCkirja

        Onneksi peruskoulu tekee itse itsensä tarpeettomaksi. Onkin ollut turhan kallis instituutio, jonka läpikäymiseen ei älykkäältä lapselta mene kuin korkeintaan kuukausi. Toki on sitten tyhmiä lapsia jotka ei esim osaa vaikka nyt lukea ennen kouluun menoa, näille tukea tarvitseville jonkinlainen koulu on yhä tarpeen. Lukeminenhan on älykkyystehtävä, pitää ymmärtää kirjoitusmerkkien tarkoitus. Ala-asteen voisi osittain kokonaan lopettaa. Säästyisi siitä rahat vaikka inhimillisten olojen järjestämiseen köyhille.


    • MeilläLepsuillaan

      Osittain edellisen provosoivan mielipiteen kanssa samaa mieltä. Kyllä peruskoulussa olisi paljon tiivistämisen varaa, jos jätetään kaikki turhat teemaviikot ym. rönsyt ja hömpötykset pois ja keskityttäisiin vaan olennaiseen ja tärkeiden taitojen oppimiseen.

      Ala-asteen voisivat älykkäimmät tosiaan suorittaa muutamassa vuodessa, varsinkin jos koulupäivästä tehtäisiin 8-tuntinen. Jäisi vanhemmilta pois iltapäivähoitojen suunnittelu ym. hankaluudet. Lomia voisi samalla myös vähentää ja tiivistää/pidentää kouluvuotta. Muualla maailmassakin ollaan koulussa kokonainen (työ)päivä. Miksi meillä on niin lepsua tuo koulunkäynti?

      Opettajat voisivat myös vaatia mukuloilta enemmän eikä päästää kaikkia tomppeleita ja mitään osaamattomia siirtymään luokalta toiselle. Näille tomppeleille useita luokallejättämisiä nykyisen päähänsilittämisen ja hyysäämisen sijasta. Näin koulu voisi nopeuttaa älykkäiden edistymistä ja jättäisi ne tyhmät junnaamaan useampia vuosia, kunnes oppisivat sujuvasti lukemaan ja laskemaan. Kirjoitustaitokaan ei olisi pahitteeksi.

      • takaisin.oppimiskäyrälle

        Kommunismi perustuu tasa-aivoisuuteen.


    • LepsuilulleSTOP

      Nim. "MeilläLepsuillaan" kirjoitti hyvin (9.12.). Samaa olen ajatellut monet kerrat, kun katselen tässä koulun naapurissa, että monet pienet muksut lähtevät jo 12:n jälkeen kotiin. Miksi koulua on vaan neljä tuntia ja siitäkin vissiin puoli tuntia menee ruokailuun ja toiset puoli tuntia välitunteihin? Opetukseen jää melko vähän aikaa. Ja luultavasti siitäkin ajasta opet lässyttävät joutaviaan. Pitäisi olla kokonaiset päivät eli 8 tuntia, niin ehtisivät oppiakin jotakin. Ihan turhaan rampataan siellä monta vuotta, kun voisi tosiaan tiivistää.

    • eräs.joka.selvitti

      > Kumma tämä joku Kiemunki kun saa yksin päättää kaikki kaupungin asiat. En ole kuullut niin
      > pakko kysyä mikä on hänen asemansa kunnallisessa politiikassa?

      Sälli on taustalla pikkutarkasti huseeraava kaikkeen osallistuva "myyrämikromanageri". Myyrähovinsa kautta on yksilön elämässä ja arjessa aina menossa mukana.

    • kiikkiit

      Junan tuoma toimittaja. Demari joka asteli liian suurissa saappaissa. Oli kunnallispolitiikassa kuin A Ankka, innostui kaikesta ja epäonnistui myös. Muutti naapurikuntaan...

    • SyyttäkääOikeitaImmeisiä

      Ihan turhaa tähän on vetää syylliseksi jotain Kiemunkia. Parasta syytellä vaan Opetushallitusta ja sen aikaansaamaa uutta OPSia. Siellä on se sylttytehdas, jonka suosituksia nuoret opettajat palvovat kuin jumalansanaa ja noudattavat kirjaimelleen kaikkia hölmöyksiä mitä sieltä tulee. On se kumma, että muutamat rehtoritkin (Rangell ja Hirvonen etunenässä) täällä HML:ssa ovat menneet hullutukseen mukaan. Viraston Mäkelä ja Rimpelä ovat jo kauan olleet OPH:n juoksupoikia, ilman mitään omaa aloitekykyä.

    • LuluLueTarkkaan

      Onko Lulu jo muistanut vastustaa avoimia oppimisympäristöjä? Taas hyvä vastustamiskohde ja kolumnin aihe.

    • ef4565

      Niin ei täällä kukaan muu enää vastustakaan näitä kokdemin älyttömyyksiä, joiden takia Hämeenlinna on taantuva ja näivettyvä kaupunki. Jees jees tyyppejä on kyllä sitäkin enemmän

      • poismuutolla.eroon

        Seniilejä eläkeläisiä paikkakunta pullollaan, ja suurin osa heistä uskoo kaiken Pravdassa lukevan . Näistä koostuu äänestävän kansanosan enemmistö, niin ei ole mikään ihme että päättäjät höpsöjä.


    • Sähkökota

      Kodat, heh mikä idea,
      AI niin sähkötöpselit turhia kustannuksia,
      Seinät ne vaan estää tiedon virtaamista,

    • KauhistuttaaTulevaisuus

      En käsitä alkuunkaan näitä haihattelijoita, jotka suitsuttavat jatkuvasti mediassa avoimien oppimisympäristöjen puolesta, esim. Hämeenlinnassa muutamat rehtorit. Toivottavasti mikään muu kunta ei höynähdä samaan mielettömyyteen. Oppimistulokset surkeita, mikäli opettajat eivät armosta anna kaikille kiitettäviä numeroita, ettei tarvitse hävetä ja kuunnella vanhempien haukkuja ja kritiikkiä. Läpi vaan kaikki tumpelot, vai mitä!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1937
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1682
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1604
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1515
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1435
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe