Määrittävätkö kromosomit sukupuolen?

Miettelijä

Keskustelin tuossa erään ihmisen kanssa transihmisistä ja hän sanoi, ettei sukupuolta voi koskaan korjata, koska kromosomit pysyvät aina samana...

Ensiksi mietin, että minun kromosomeja ei kyllä koskaan ole mitenkään testattu, että olenkohan nyt oikeasti sitten mies... epäilen, että hänenkään kromosomeja olisi testattu vaikka hän sanoi olevansa mies - sitähän ei voi testaamatta tietää.

Sitten jäin sitä sitten miettimään ja jotenkin tämä ajatus vaivasi... jos on geneettisesti mies, mutta naisen vartalo nykyään, esim vaikka rinnat ja pimppi, niin onko häntä luontevaa kutsua mieheksi?

Sehän olisi vähän sama asia kuin, että jos jollakin on ns. läskigeenit, eli geneettisesti periytyvää lihavuutta ja jos hän kuitenkin tämä ihminen laihduttaisi, niin sitten sanottaisiin, että vaikka olet nyt fyysisesti laiha, olet edelleen lihava, koska sinulla on lihavan geenit.

Ajatuksia?

7

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kkllk

      Kromosomit eivät todellakaan määrää sukupuolta, ne vain ohjailevat fyysisiä sukupuoleen liittyviä tunnusmerkkien kehitystä. Mutta sekään ei ole täysin 100%, sillä esimerkiksi intersukupuolisella henkilöllä voi olla aivan normaalit miehen kromosomit, mutta hän näyttää fyysisesti täysin naiselta. Tuolloin kylläkin sisäisissä sukuelimissä on poikkeuksia enemmänkin miehiseen suuntaan.

      Sukupuoli määräytyy tavallaan psyykkisesti ja sukupuoliristiriita kehittyy todennäköisesti neurologisesta anomaliasta.

      • Miettelijä

        'Ohjaa sukupoleen liittyvien merkkejen kehitystä'

        Eli jos nämä merkit lääketieteellisesti korjataan, niin tavallaan sen kromosomin vaikutukset eivät ole enää voimassa?


    • Sukupuolikokemuksen tämänhetkinen biologinen ymmärrys viittaa siihen, että se liittyy aivojen sukupuolittumiseen. Se taas tapahtuu sikiönkehityksessä jonkin verran sen jälkeen, kun keho on sukupuolittunut. Tavallisimmassa tapauksessa sekä keho että aivot sukupuolittuvat samaan suuntaan, missä kromosomeilla ja niiden toimintaa ohjaavilla geeneillä on tärkeä rooli. Poikkeuksen tähän voi aiheuttaa tilanne, jossa äiti tuottaa aivojen sukupuolittumisen aikaan voimakkaasti tuohon prosessiin nähden vastakkaisia hormoneja.

      Jotta aivot sukupuolittuisivat vastakkaiseen suuntaan, tarvitaan myös joidenkin tähän tilaan altistavien geenien aktivoituminen – geeni voi olla joko aktiivisessa tilassa tai ”nukuksissa”. Tämä selittää sen, että identtisistä kaksosista toinen voi olla transsukupuolinen ja toinen taas ei. Geneettiseen altistukseen viittaa tässä myös se, että identtisillä kaksosilla molempien transsukupuolisuus on kuitenkin huomattavasti yleisempää kuin ei-identtisillä.

      Aivojen poikkeuksellinen sukupuolittuminen voi näkyä siinä, että eräät rakenteet muistuttavat enemmän koetun sukupuolen kuin kromosomien perusteella arvatun sukupuolen edustajan vastaavia alueita. Sen lisäksi aivoilla näyttää olevan tendenssiä ”loksahtaa” joko mies- tai naisidentiteetin suuntaan yksilöllisistä rakenteellisista eroista huolimatta. Mikä osa tässä on aivojen fysiologiaa ja mikä heijastetta ympäristöstä, ei ole kovin hyvin selvillä. Ilmeistä kuitenkin on, että tällainen binääriin sukupuoleen hakeutuminen on hyödyllinen ominaisuus lajin lisääntymisstrategian kannalta.

      Lisäksi osalle tätä lopullista loksahdusta vain tapahdu ollenkaan, mistä seurauksena syntyy ei-binäärejä ja ambivalentteja sukupuolikokemuksia.

      Mitä tulee siihen, pitäisikö näitä poikkeavia ominaisuuksia korjata lääketieteellisesti, vastaus on yksiselitteisesti ei. Ensinnäkään ei ole mitään menetelmää, jolla tuo operaatio voitaisiin tehdä. Toinen asia on, että ei ole mitään syytä sellaista edes ruveta tekemään. Vanhempieni lapsuudessa vasenkätisyys oli asia, josta lapsia yritettiin opettaa pois. Tuloksena toisaalta oli taitoja, joissa myös oikealla kädellä opittiin tekemään asioita suhteellisen hyvin – mutta ei pystytty opettamaan oikeakätisiksi. Toisaalta huonommin onnistuneet opetukset aiheuttivat lapsille traumaattisia kokemuksia. Nykyään lapsen opettaminen itselle epäluonnolliseen kätisyyteen katsotaankin olevan epäeettistä - maailma on sen sijasta rakennettu sellaiseksi, että myös vasenkätiset siellä pärjäävät.

      Sama on totta myös muuhun kuin koettuun sukupuoleen opettamisen tai pois hoitamisen kohdalla. Ainoa, mitä asiassa voidaan "hoitaa" ennakkoon, on äidin raskaudenaikaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen – stressi tuottaa poikkeuksellisia hormonaalisia tiloja raskauden aikana.

      • Miettelijä

        Hienoa pohdintaa!


    • pekka_pitkätossu

      Ei, kyllä sukupuoli määräytyy ihan vaan omassa päässä.
      Ei siinä mitkään kromosomit tai basiliskot vaikuta.
      Me voidaan olla mitä me halutaan.
      Ja sitten toisena hetkenä ollaan taas jotakin ihan muuta.
      Ja tää on meidän oikeus.

      • Totta: On voitava olla sitä, mitä kokee olevansa. Sukupuolikokemus vaan ei vaikuta olevan vain tahdon, vaan paljon syvemmän kokemuksen tulosta. Harva päättää, että eipä enää hotsitakaan.

        Toinen asia on, että yksilöä ei saa kahlita mihinkään sukupuolen määrittämään rooliin. Tämä asia on monelle mielipiteen/mielihalun/mieltymyksen ja usein myös poliittisen tahdon tuotosta. Itse kutsun sitä sukupuoliemansipaatioksi, kun se esiintyy cis-ihmisillä, jotka eivät löydä itseään roolistereotypioista.

        Toki sukupuolistereotypioiden kyseenalaistaminen on varsin yleistä transihmisilläkin, esimerkiksi muunsukupuolisilla. Osalle transihmisistä taas kuuluminen jompaan kumpaan binääriin sosiaaliseen sukupuoleen on äärettömän tärkeää, eikä sitä ole syytä nonsoleerata sillä perusteella, että itse ei koe samoin.


      • Niin, pyhänhäväistyshän sellainen on, lukutaidottomia ja kykenemättömiä ympäristön havainnointiin ovat moiset tyystin. Ihan hyvä, että tuolla tavoin tukitaan suu ja siihen varmuudeksi käytetään loukkaavaksi tiedettyä nimittelyä.


    Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2941
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      2065
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1845
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe