CRD/CH periytyvyys

collienterveys

Eli pitkäkarvaisen collien pentuesta kyselisin. Molemmilla vanhemmilla oli terveet silmät, emä myös geneettisesti crd vapaa ja uroksesta en tiedä mutta silmäsairausta ei hänellä kennelliiton mukaan ole. Mutta kaikilla pennuilla on crd/ch. Miten kaikilla voi olla? Paljon asiasta olen lukenut mutta kiinnostaisi koska emälle tehdäön toinen pentue toisen uroksen kanssa niin mietin että kannattaisiko ottaa pentua jos emällä tullut crd pentuja. Vaikka se ei vaikuta koiran näköön mutta olen erityisen tarkka koiran terveydestä. Eli miten se periytyy?

2

<50

Vastaukset

  • Googlaat tai kysyt kennelliitosta tai eläinlekurilta. Vain joku idiootti koirafanaatikko kysyy asiaa joltain juoruämmäpalstalta

  • Jos emä on geenitestatusti CEA-terve, silloin pennuilla ei voi olla CRD:tä edes vaikka pentueen isä olisi CRD:n osalta sairas. Pennut olisivat tällöin silmäterveitä, mutta CRD:n kantajia.

    Geenitestejä voi tilata monesta eri paikasta ulkomailtakin, osan antamat tulokset eivät ole luotettavia joten ehkä geenitestin tulos on virheellinen. Testaisin emän itse uudelleen luotettavammassa paikassa mikäli se on testannut geeniterveeksi mutta periyttänyt yhdenkin CRD:n.

    Jotta pentueeseen on syntynyt CRD-pentuja, myös isän on oltava vähintään kantaja, tai sen CRD on peittynyt.

    Pentuna ollut lievä CRD voi peittyä koiran aikuisikään mennessä, tästä syystä collieille tehdään virallinen silmätarkastus ensimmäisen kerran jo ennen luovutusta. Moni koira, joka on pentuna saanut lievän CRD-tuloksen, voi aikuisena saada virallisesta silmätarkastuksesta täysin silmäterveen koiran paperit. Joissain tapauksissa hyvin lievä CRD voi peittyä jo ennen pentuiän tarkastusta (tehdään yleensä n. 6vkoisille pennuille, jos luovutus 7vkoisena).

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.