Kaihileikkaus ja plusnäkö

Plus

Tällä palstalla useimmilla on ollut miinusnäkö eli likinäkö ennen kaihileikkausta. Entä miten plusnäkö vaikuttaa kaihileikkauksen onnistumiseen? Mitkä ovat vaihtoehdot tekomykiön osalta, eli miten näkö voidaan muuttaa kirkastumisen lisäksi ja miten on onnistuttu?

5

262

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Lukulasit

   Minulla oli lähes kahden plusnäkö, eikä leikkauksessa ollut mitään ongelmia. Kun leikkauksen jälkeen joka tapauksessa tulee tarvitsemaan silmälaseja, valintana oli, käytänkö lähi- eli lukulaseja vai kaukolaseja. Itse valitsin lukulasit, jolloin valtaosan ajasta voin elää ilman laseja. Haittana on, että joka tapauksessa joudun koko ajan kuljettamaan lukulaseja mukanani.
   Operaatio kesti 15 minuttia silmää kohti. Monet teettävät sen eriaikaisesti, mutta minä valitsin, että se tehdään samalla kertaa kummallekin silmälle, ja se kesti n. puoli tuntia.
   Operaatiossa oma mykiö hajoitetaan ja kaavitaan ulos sivuun tehdyn viillon kautta. Uusi keinomykiö, joka on etukäteen valmistettu aiemman tutkimuksen perusteella, ujutetan samasta viillosta sisään. Jälkilääkitys kesti muistakseni vajaat kaksi viikkoa.
   Ennalta tehtävän tutkimuksen yhteydessä tulee päättää, milloin laseja tulee käyttämään.
   Itse määrittelin lasittoman optimietäisyydeksi TV:n katselun eli n. 4 metriä, jolloin esim. autolla ajossa on vielä erinomainen näkö. Ja toiseen suuntaan syöminen ilman laseja ainakin tutussa ympäristössä sujuu tyydyttävästi.
   Lukulasien kohdalla määrittelin optimietäisyydeksi tietokoneruudun etäisyyden, mikä osoittautui minun tapauksessani hyväksi kompromissiksi.

  • Plus

   Kiitos vastauksesta. Jotenkin samoin minäkin otaksuin yleisen kaihileikkausten selvitysten pohjalta voivan valita, kuitenkin epävarmuus iski, kun lähes kaikki kaihipotilaat ovat miinusnäköisiä.Tarkoittaako , plus 2 näkösi , etä olet käyttänyt yksitehoisia silmälaseja, joiden vahvuus on +2. Minä käytän moniteholinssejä joiden yhteinen taittovirheen korjaus on toisessa silmässä +6 ja toisessa vähän yli 5, mutta toisissa etenkin ulkona käytössä olleissa laseissa vahvuus on ollut molemmissa silmissä alle 5+. Eli käsittääkseni kauas katsellessani silmälasieni peruslinssien vahvuus on ollut keskimäärin + 2,5 ja tähän lisää lukuosuuden tarve kummallekin simälle erikseen. Haluaisin myös ajaa autoa ja liikkua ulkona ilman laseja ja käyttää lukulaseja ja pääteyössä ja tv:n katselussa laseja. Tavoitteenani on leikata ensin toinen silmä. Hyvää joulua.

   • Lukulasit

    Minulla oli normaali ikänäkö eli tarvitsin laseja, kun mykiö oli jäykistynyt eikä toiminut normaalisti. Aluksi minulla oli kaksiteholasit, mutta myöhemmin ne muutettiin monitehoisiksi. Toisessa silmässä oli lievä taittoepäsymmetrisyys, mutta kirjurgi sanoi, että kun sitä ei ollut korjattu laseilla ja olin jo tottunut siihen, sitä ei kannata korjata keinomykiössäkään. Joten en ole mitään ongelmaa siinäkään huomannut.
    Sinä siis liikkuisit sisällä lasit päässä ja ulkona kaulalla tai jossakin helposti esille otettavissa. Se ei välttämättä ole pöllömpi ajatus, koska itselläni on silloin tällöin ollut tilanteita, missä laseja on joutunut kaivamaan päähän kesken kaiken. Kun pidän niitä kaulalla, se ei ole kuitenkaan ollut kovinkaan harmittava juttu.
    Harmittavaa on se, kun ne likaantuvat siihä helposti.


  • Plus

   Kyllä, ihan aluksi ostin "maitokauppalasit" puolikkaat +0,5 ja ne roikkui kaulassa. Olisi varmaan ihan nuorekkaan tuntuista roikottaa taas laseja kaulalla. Millaiset vahvuudet kumpaankin silmään tarvitaan on vielä vähän epäselvä juttu. Plusnäön yleisyys tuntuu olevan vielä hämärän peitossa. Olisi kiva tutkia perinnöllisyyttäkin ko. liki- ja kaukonäön osalta. Silmien värien periytyvyys on ollut kauan tiedossa eli Mendelin opit resessiivisyydestä ja dominoivista geeneistä, mutta silmämunan kehitys liki- tai kaukotaitteiseksi ei ole ainakaan minun tiedossa vielä.

  • Plus

   Hei! Löysin USA:n tilastot, kaukonäköisiä on vain 5-10%, eli sellaisia, joiden silmämuna on jo syntyään liian lyhyt tai sarveiskalvon pinta aiheuttaa plusnäön. Ikänäköisiä, jotka tarvitsevat pluslasit huomattavasti enemmän. Jos likinäköisiä on (joidenkin tietojen mukaan) 50% joka luku on kasvussa ja saattaa olla jopa 80%, niin alkuaan normaalinäköisiä on vain 10-40%. Molemmat ovat perinnöllisiä ominaisuuksia, mutta etenkin likinäköisyyteen vaikuttaa myös ympäristötekijät ja ominaisuus saattaa vahvistua vielä aikuisikäisenäkin. Myös värinäön heikkous on periytyvä ominaisuus. Olenkin sitä ihmetellyt kun vertaistukea on melko vaikea löytää, etenkin kun ikänäkö vahvistuu ja kaihikin uhkaa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   7
   3011
  2. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   166
   2805
  3. Isosisko ajoi 1 vuotiaan kuoliaaksi Tyrnävällä, olivatko Lestoja ?

   Eikö tämä laiton lahko voitaisi jo julistaa täysin rikolliseksi ja kieltää laissa, kuten kaikki muukin vahingollinen lopetetaan ? Tämä lapsia tuhoava
   Maailman menoa
   89
   2117
  4. Ohhoh! Michele Murphy-Kaulanen hämmentää vauvauutisella - Totuus on hieman toisenlainen!

   No nyt on aikamoinen "vauva"! Michele Minttu Murphy-Kaulanen on jakanut Instassa "iloisen perhetapahtuman". Lue juttu ja katso kuvat: https://www.su
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   1644
  5. Kuu kaipaa tähtiään...

   mutta nalle kaipaa tähtisilmäänsä vielä enemmän. Runoa ei täksi illaksi viel ole, mut toivottavasti pidät tästä laulusta :) olen vähä epävarma onko tä
   Ikävä
   171
   997
  6. Kerran vielä...

   Minä tiedän ja sinä tiedät...Anteeks omasta puolesta🤗... toivon oikeasti sulle kaikkea hyvää, vaikka viisaasti et toiminutkaan, mutta mä alan olla ta
   Ikävä
   53
   964
  7. Miksei Martinaa kutsuttu Leppilampi en häihin

   Pelättiin varmasti että jos käyttää siellä "äidillisiä otteita" muihin vieraisiin tai nuolee jonkun miehen korvaa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   782
  8. Sanna on aivan sekaisin Venäjästä, auringonpistosko?

   Sannan mielestä tavallinen venäläinen ei saisi matkustaa Euroopassa ja käydä katsomassa nähtävyyksiä. Tällä hetkellä hävettää olla suomalainen, niin t
   Maailman menoa
   239
   780
  9. Kiira Korpi ja wanha Pekka

   Järjenvastainen suhde, ei mitään tolkkua.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   32
   764
  10. Mies, kudoin sulle villahaalarin

   Sellasen kirjavan, jossa on huppu ja avattava lappu takalistossa. Laitathan sitten joka päivä sen töihin. ☺️
   Ikävä
   110
   732
  Aihe