Kaasosten ja Sysmäläisten sukua etsimässä

Uusinkeriläinen

Sain pari vuotta sitten tietää, että biologisen isäni suku on kotoisin Inkeristä tarkemmin Pieni Paaritsata ( Himanen)on isäni sukunimi. Perimätietona kulkee, että ukkini äiti olisi ollut romani.
Onko kellään tietoa Kaasosista ja Sysmäläisistä?

1

<50

Vastaukset

 • Sysmäläinen sukua Sysmäläin on asustanut Ristiinan alueella Kymenkartanon läänissä 1600-1700 luvuilla. Kaasonen suku saattaa olla karjalan alueelta.
  Ristiinan alueen historia on erikoinen kaikin puoli kun alue on osin kuulunut Hämeeseen, Kymenkartanoon sekä savoon tarkemmin asiaa tuntematta maakuntien läänitykset muuttivat rajoja usein varsinkin kun 1721 ja 1743 sotien jälkeen muodostui Ruotsin ja Venäjän välillä uusi valtakunnan raja.
  Inkerin alueelle ihmisiä alkoi muuttamaan 1650-1700 luvuilla kun Ruotsin valtakunta oli laajimmillaan. Karjalaa asutettiin uudestaan Pohjois-Karjalan alueen liitettyä Ruotsiin 1617 rauhassa. Karjalaiset hävisivät alueelta sen jälkeen ja alueelle muutti tilatonta väkeä Länsi-Suomesta sekä Hämeestä ja Savosta.
  Himanen sukunimi eli Himain löytyy usealta Ristiinan alueen suvulta ja Juvalle, Muolaa, Pohjois-Karjala sekä Inkerin alueelle on heitä muuttanut jo 1600 luvulla kuten myös Ruotsiin ja Norjaan ym metsäsuomalaisina. 1800-1900 luvuilla asiaa on sekoittanut lisää siirtolaisuus ja henkilöiden suhteet kun ihmiset saattoivat esiintyä sukunimillä joihin he eivät kuuluneet. Osa otti nimen alueesta kuten Himalan alueen Himasiin viittauksena. Tämä osoittaa vain sukunimen mutta henkilön oikeaa identiteettiä se ei varmista. Pöytyän Himais eli Himainen kylä on vastaava josta löytyy tiedot maakirjoista 1540 luvulta alkaen kuten Ristiinasta joten suvun nimeä voi tutkia vapaasti mutta osa ei kuitenkaan pysty osoittamaan kuuluvaksi sukuun pelkän sukunimen perusteella väärän henkilöllisyyden takia.
  Himanen sukua on siis levinnyt laajallealueelle ja 1700 luvun alkuun pääsee tutkimuksin helposti omasta suvustaan vaikka niissäkin on sekaannuksia ihmisten suhteen löytynyt paljon.
  Sysmäläinen sukuun löytyy paljon yhteyksiä ainakin omasta suvustani ja suku nimeni on Himanen. Mikkelin Himanen sukua. Swen Biörkengreen s. 1695 Ruotsissa tuli siirtosotilaana Suomeen 1721 jonka toinen vaimo Ristiinasta oli Sysmäläinen. Swen Biörkengreen on esi-isäni mutta sysmäläinen ei ole esiäitini. Johan Swensson Biörkengreen äiti oli Swenin ensimmäinen vaimo.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Takaisin ylös

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  200
  4334
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  32
  1641
 3. Tulipolttaaa...

  Liehuletti poltti viimeyönä parakkinsa,eikö pitäisi viiä suletulle.
  Haapavesi
  29
  546
 4. Autogallup

  Millainen on kaivattusi auto. Väri ja merkki?
  Ikävä
  71
  496