7.62x53r hylsyn lataaminen 54r aseesen

D46

Moro. Nyt Tarvitaan kokoneitten Sotilaskivääri lataajien apua ja neuvoa. Minulla on se Kuuluisa Mosin Nagant Mallia M91/30 kaliperi 7.62x54r jossa olen apunut Sakon 8g rangea, 53r Ja Sellier&Bellot ammusta (54r). Mutta nyt on tullut hankittua lataus vehkeet sekä luoteja ja hylsyjä Lapua D46 sekä Sakon hylsyt. Olen myös säilyttänyt kaikki kaupasta ostetut ja ammutut hylsyt sako, ja bellot, olen tehnyt sellaisen havainnon kun olen katsonut ja tutkinut hylsyjäni niin sakon hylsyt venyvät kannastaan, mutta sellierin hylsyt eivät ole venyneet. Nyt tulee se ongelma vastaan että kuinka noita sakon hylsyjä ladataan tuohon aseesen turvallisesti että hylsyt kestävät vai täytyykö aseeseen vaihtaa 53r aseen Esim Lottakivääri sulku kappale jotta sulkuväli saadaan mahdollisimman pieneksi 53r hylsylle vai Voiko asiaan vakuttaa supistus holkin nostolla? mikä mahtaa olla nyt järkevin ratkaisu? Kuten mainitsin minulla on myös aivan uudet sako hylsyt jotka odottavat lataamista. vai pitääkö hommata Norman hylsyt joita saa 54r aseeseen kun ne ovat melkeinpä ainoat hylsyt joita saa täältä skandinavia seudulta sekä suomesta, ei oikein huvittaisi alkaa tilaamaan 54r hylsyjä mistään jenkkilästä asti.

15

165

  Vastaukset

  • 53R patruunan pituus 77,00 mm, hylsy 53,50mm
   54R patruunan pituus 77,16 mm, hylsy 53,72mm

   Erot ovat niin pieniä, ettei niitä silmin huomaa.
   Sakon hylsyt ovat pehmeitä kun taas sellierin paljon kovempia. Sellieriä ei pysty lataamaan niin montaa kertaa kuin sakoa. Sulkuvälin täytyy olla oikea siitä huolimatta mitä ammut. Se on asekohtainen ja haetaan sopivalla sulkukappaleella oikeaksi.
   Suosittelen, että käyt jonkin jälleenlatauskurssin.

  • Kehotan että käytät aseen asesepällä tarkistettavana. Noissa sotilaskivääreissä on vaihtelevan kokoisia pesiä. Maallikko ei sitä pysty mittaamaan. Jos pesä on kovin väljä tuloksena on hylsyrikko ja hylsy voi jopa katketa. Sanon että voi olla paras että jätät sen kiväärin museoesineeksi tai ostat uuden piipun.

   • Perinteisesti mosinin sulkuväli tarkastetaan laittamalla klubiaskin palanen lukon ja patruunan väliin. Jos lukko menee helposti kiinni, niin sulkuväli on liian väljä. Jos lukkoa ei taas saa käyttämällä kohtuullisesti voimaa kiinni, niin se on liian tiukka. Lukon sulkuväli sovitetaan sopivaksi vaihtamalla sopiva sulkukappale. Ne ovat kaikki vähän yksilöitä.

    Laippakantaisen patruunan sulkuväli on lukon ja patruunapesän takareunan välinen etäisyys. Eli kuinka laippan reunat kiristyvät lukkoa suljettaessa. Sillä ei ole mitään tekemistä patruunapesän pituuden kanssa. Patruunapesän pituus määritää urakantaisen hylsin tapauksessa sulkuvälin.
    http://www.waffenlager.net/archive/ammo_case.html

    Kiväärin käyttäminen sepällä ei ole huono ajatus.


   • Juu kyllä... klubiaskilla tarkistetaan sulkuväli, hyvä tulee!

    Arvostakaa nyt hyvät ihmiset henkeänne edes sen verran ettette näin älyttömiin kokeiluihin lähde...


   • Sukupuoli-eläin kirjoitti:

    Juu kyllä... klubiaskilla tarkistetaan sulkuväli, hyvä tulee!

    Arvostakaa nyt hyvät ihmiset henkeänne edes sen verran ettette näin älyttömiin kokeiluihin lähde...

    Sulkuväli on tyypillisesti 0-0,15mm. Vanhalle mosinille klubiaskin palanen täyttää tuon ehdon.


  • Kiitän kaikkia vastanneita etu käteen, kokeilin 3 omalatausta tuolla D46 luodilla 45,2grainin latauksella. lataus pituus oli 76,8mm sakon hylsy ja tulos oli hartiat siirtyi samaan kohtaan kuin sellierissä, ja osasin jo epäilla tuota sulkuväli asiaa mutta sillekin tuli varmistus. Sakon hylsyyn syntyy sellainen venymä jonka huomaa silmällä. Lukko avautui ihan normaalisti ei ollut mitään ongelmia kuten jo mainitsin aloitus tekstissä, sellierin hylsyyn ei synny silmällä nähtävää venymää kun ampuin niitäkin Mosinilla. Seuraavaksi täytyy kokeilla noita Sellierin hylsyjä. Osaako kukaan sanoa onko mahdollista pidentää mosinin sulkukappaleen mittaa niin että aseeseen sopisi ainoastaan 53r hylsy? Tarkoitan kuten tuolla mainittiin aijemmassa tekstissä. Noniin puhutaan teoria tasolla, 54r hylsy ei minkään laista venymää. Sakon 53r hylsy venyy. Aseseppä toteaa venymäksi 0,1mm elikkä onko mahdollista valmistaa tuollainen uusi sulkukappale jonka mitoitus on korjattu vastaamaan tuota 53r hylsyn sulkumittaa jolloin 54r hylsyllä lukko ei menisi kiinni tuon mainitun 0,1mm korjauksen myötä olen miettinyt tätä teoriaa. Sanokaa mielipiteenne.

  • Käy asesepällä, jolla on mosinin sulkukappaleita. Seppä etsii niiden joukosta sopivan sulkukappaleen. Kuten tuolla aiemmin sanottiin, niin sulkuväli on se väli joka jää lukon ja laipan väliin laipan kiristyessä lukkoa suljettaessa. Vaikka sulkuväli on nolla, niin se ei vaikuta hylsyn pituuteen patruunapesässä mitenkään sillä 54r pesä on vähän pidempi. Tuo sellierin paukku on 54R jo valmiiksi ja sako 53R joten se selittää osalta havaintojasi. Ainoa keino jolla pääset asiasta on pesittää piipu uudestaan. Itse ampuisin nuo sakon 53R hylsyt ja sen jälkee ne ovat sopivat aseesi patruunapesään. Hylsy venyy ammuttaessa aina vähän ja siinä on jonkin verran työvaraa. Hylsyjähän supistetaan ja lyhennetään muutoinkin aina kun ne ovat muokkautuneet liiaksi.

  • Mosinin sulkukappaleen pää sorvataan ja sen jälkeen siihen kiinnitetään hopeajuottamalla teräsprikka, jossa tietenkin on valmiiksi tehty iskurin reikä. Tämän jälkeen sorvataan sulkuväli sopivaksi. Olen muutaman tehnyt. Jos sulkuväli on liian tiukka voi olla ettei kaikilla patruunoilla lukko mene kiinni, koska hylsyissä on mittaheittoja esim. Hylsyn kannan paksuudessa. 0,15 mm on jotakuinkin sopiva. Olen pesittänyt 54R kalvaimella ja käyttänyt 53R patruunoita. Kalvatessa pesää viimeiset sadasosat on tarkkoja jottei pesä mene liian syväksi eli 54R mittoihin. Mitoitettaessa pesän syvyyttä käytin tulkkina lapuan ja sakon hylsyjä sekä vanhoja vpt patruunoita. Olen testannut kaiken merkkiset patruunat ja hyvin toimii. Ei normaalista poikkeavia hylsyn venymiä ja uudelleen ladattavissa normaalisti. Sulkuvälin mittana voi mainiosti käyttää ohutta pahvin palaa, kuten tässä joku jo mainitsikin. Mosinin lukko kestää yli 6000bar eli n. 2kertaisen täysteholatauksen. Joten sitä ei tarvitse pelätä, että se silmille tulee. Ruutikaasut voi saada silmille hylsyn revetessä, joten ampujan lasit on hyvä hankinta. Olisin voinut kalvaa 54R syvyyteen huoletta, mutta koska kalvain tekee myös ylimenokartion, niin en halunnut sitä yhtään pidemmälle. Onko sillä sitten merkitystä kovinkaan, mene ja tiedä.? Toki parempi on jos luoti on lähempänä rihloja ja latausvaiheessa tähän voi vaikuttaa. Jos sopivaa sulkukappaletta ei löydy, niin seppä tekee kuten alussa kerroin.

  • M39 pesät kalvettin väljemmiksi, jotta voitiin ampua 54R sotasaalis paukkuja ja piippu on myös väljempi. Isokaliiperi 7,91mm. Oma epäilykseni on että käyttivät 54R kalvainta.

  • Päivää, jatketaan tätä topikkia vielä sulkuväli asialla. Markkinoilla on myytävänä mosinin sulkuväli tulkkeja, mm amazon ja bronnels myyvät. Amazon myy 3 osaista jossa on Go no-go, ja Field tulkit sekä youtubessa on erittäin hyviä videoita, joissa tarkastavat kotona sulkuvälejä mosineista. Nimillä mosin nagant heads pace cauge niin osaako kukaan sanoa sen jos ase läpäisee tarkastuksen noilla tulkeilla voiko aseesen ladata panoksia turvallisesti? Esim Amazonista saa tilattua koti ovelle asti nuo tulkit. Keskustelua kiitos.

  • D46 kirjoitin äsköisen tekstin.

  • Itselataajat... Samaa rotua ja sukulaissieluja näille töppöstelijöille jotkaa kulkee kaira selässä pilkillä vielä vapun jälkeen...

   Ainoa ero näillä on se että siinä missä pilkkimies leikkii vain omalla hengellään, itselataaja vaarantaa myös ympäristönsä terveyden ja turvallisuuden

   • Kyllä se pilkkimieskin vaarantaa myös muiden turvallisuuden kun joku yrittää henkensä kaupalla kiskoa sitä pilkkijää vedestä ylös.

    Itselataaminen on turvallista kun tietää mitä tekee. Aivan samoin kuin pilkkiminenkin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä se pilkkimieskin vaarantaa myös muiden turvallisuuden kun joku yrittää henkensä kaupalla kiskoa sitä pilkkijää vedestä ylös.

    Itselataaminen on turvallista kun tietää mitä tekee. Aivan samoin kuin pilkkiminenkin.

    Iltaa Seuraava resepti antaa minun Mosin M91 kiväärissä seuraavat tulokset Norma 54r hylsy vihtavuori ruuti 140 lataus 46grain eli 2.98 grammaa. Cci 200 nalli Sierra pro hunter luoti 311 halkaisija 11.7g lataus pituus 75.6mm 100m matka 27mm Sako 53r Hylsy lataus 140 ruutia 2.98g cci 200 nalli lataus pituus 75.6mm 17mm kiikari a Leopold 2-7x33 kiikarin jalka korkea samaa mallia kuin 2 maailman sota ja tukki alkuperäinen.


   • samppa92 kirjoitti:

    Iltaa Seuraava resepti antaa minun Mosin M91 kiväärissä seuraavat tulokset Norma 54r hylsy vihtavuori ruuti 140 lataus 46grain eli 2.98 grammaa. Cci 200 nalli Sierra pro hunter luoti 311 halkaisija 11.7g lataus pituus 75.6mm 100m matka 27mm Sako 53r Hylsy lataus 140 ruutia 2.98g cci 200 nalli lataus pituus 75.6mm 17mm kiikari a Leopold 2-7x33 kiikarin jalka korkea samaa mallia kuin 2 maailman sota ja tukki alkuperäinen.

    Ps D46 ja samppa92 olen sama käyttäjä.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   289
   11635
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7123
  3. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   122
   5577
  4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   68
   4764
  5. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   105
   3275